Άρθρο 1 Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού– Τροποποίηση άρθρων 2 και 4 ν. 4648/2019

 

1. Η παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019 (Α΄ 205) αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Οι εκλογείς που επιθυμούν να διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, εγγράφονται με δική τους μέριμνα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνεται οποτεδήποτε με αίτηση του ενδιαφερομένου σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 4. Αντιστοίχως, η τροποποίηση όσον αφορά τη διεύθυνση κατοικίας και η αναστολή ή η ακύρωση της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνονται με τη διαδικασία του άρθρου 4. Η αποδοχή ή η απόρριψη της αίτησης γίνονται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών.».

2. Η παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Κατά την αίτησή του, ο εκλογέας συμπληρώνει τα στοιχεία του και προσδιορίζει την εκτός Επικρατείας περιφέρεια δικαιοδοσίας διπλωματικής ή προξενικής αρχής, στην οποία επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.».

3. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019 αντικαθίσταται και η παρ. 8 διαμορφώνεται ως εξής:
«8. Η αίτηση εγγραφής οριστικοποιείται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 2. Η αίτηση μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής γίνεται αμέσως οριστική.».

4. Οι παρ. 2 περί προϋποθέσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού, 6 περί συγκρότησης Διακομματικής Επιτροπής εξέτασης ενστάσεων κατά απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, 7 περί διαδικασίας εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και 10 περί της εφαρμογής των περιορισμών εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στις εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του άρθρου 2 του ν. 4648/2019 καταργούνται.

5. Η παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019 περί εξουσιοδότησης του Υπουργείου Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών ή την άντληση των απαιτούμενων πληροφοριών από τις βάσεις δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου καταργείται.

  • 14 Ιουλίου 2023, 19:48 | Διοίλη Μαρία

    Πρόκειται για το αυτονόητο : ένα δικαίωμα που απολαμβάνουν χρόνια τώρα οι ευρωπαίοι πολίτες και όχι μόνο ψηφίζονται από τη χώρα της διαμονής τους.
    Αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα όλων των Ελλήνων πολιτών να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα και η διευκόλυνση αυτή έπρεπε να παρέχεται εδώ και 45 χρόνια! Πρόκειται για σχήμα οξύμωρο να έχουν υποχρέωση στρατιωτικής θητείας στην Ελλάδα οι έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα αρρένων ενώ δεν μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο κατοικίας τους όντας έλληνες πολίτες!
    Το νομοσχέδιο θα έπρεπε να ψηφιστεί με τρακόσιες ψήφους από όλους τους Έλληνες βουλευτές!

  • 14 Ιουλίου 2023, 18:42 | Athina Angelopoulou

    Ψηφίζω ναι στη άρση των περιορισμών !
    Το δικαίωμα ψήφου για την πατρίδα μας χωρίς απαγορευτικούς περιορισμούς μας βοηθά να συμμετέχουμε στις αποφάσεις για το γενικό καλό του τόπου που γεννηθήκαμε! Αποτελεί συνταγματικά τεκμηριωμένο δικαίωμα και είναι όχι μόνο δημοκρατική πράξη αλλά κίνηση αγάπης και δεσμού με την πατρίδα μας!

  • 14 Ιουλίου 2023, 15:35 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

    Καλησπέρα

    Συνιστώσες σημαντικής δημοκρατικής αναγέννησης

    1. Ψηφιακά δήλωση στοιχείων κατοικίας για όλους τους εγγεγραμμένους σε δημοτολογια. Επικαιροποίηση στοιχείων κατοικίας μόνιμα ενεργή και μέχρι ένα(1) μήνα πριν την περίπτωση διεξαγωγής εκλογών. Σήμερα ΚΑΝΕΝΑΣ Δήμος δε γνωρίζει την έννοια του κατοίκου πέραν του Δημότη. Γενικότερα, απόλυτως απαραίτητη πληροφορία για υποδομές, δρόμοι, χώροι αναψυχής, σχολεία, νοσοκομεία. Ένα μέγεθος αριθμού Δημοτών από τους οποίους πάρα πολλοί δεν κατοικούν στο Δήμο είναι απολύτως στρεβλή εικόνα. Η δήλωση κατοικίας σε ένα Δήμο πρέπει επίσης να είναι ανοιχτή για όποιον διαμένει σε ένα Δήμο, ασχέτως ταυτότητας.

    2. Για κάθε εκλογική διαδικασία κατάρτιση εκλογικών καταλόγων ανά Δήμο βάσει όμως της δηλωμένης διεύθυνσης κατοικίας, ανεξάρτητα δημοτολογιου. Άσκηση ψήφου στο Δήμο όπου έχει δηλωθεί κατοικία και στο πλησιέστερο εκλογικό κέντρο. Καμία απολύτως μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων ακόμα και μέσα πχ στην Αττική που τελικά κοστίζουν πολλά. Φεύγει από τον Πειραιά να πάει στην Κηφισιά να ψηφίσει για Εθνικές εκλογές. Τι ακριβώς εξυπηρετεί? Δε ξέρω εάν υπάρχει ευρωπαϊκό κράτος να στέλνει τον πολίτη να ψηφίσει εκατοντάδες χιλιόμετρα από εκεί που μένει. Ουσιαστικά «εξυπηρετείται» μόνο το μέρος των εκλογέων με «εγγυήμενη» εργασία και δυνατότητα «άδειας» Η διαδικασία «ετεροδημότες», εάν δεν είναι άγνωστη σε πολλούς, εάν δεν φοβούνται ότι σημαίνει αλλαγή Δήμου, σίγουρα δεν έχει αποφέρει αποτελέσματα.

    3. Κατανομή εδρών όχι προαποφασιμένη αλλά βάσει ενεργής συμμετοχής κάθε φορά σε κάθε Περιφέρεια. Η συμμετοχή πρέπει να επιβραβεύεται με ανάλογο αριθμό εδρών. Σήμερα περιφέρειες με πολλές έδρες όπου όμως ψηφίζει αναλογικά πολύ μικρός αριθμός εκλογέων.

    Ευχαριστώ

  • 14 Ιουλίου 2023, 12:52 | Alexis Theodorou

    Καθε Ελληνας πολίτης έχει δικαίωμα ψήφου στις εθνικές, δημοτικές και λοιπές εκλογές.
    Οι Έλληνες απόδημοι, που κατοικούν εκτός Ελλάδας, ειχαν την δυνατότητα να ψηφίσουν κανονικά, αρκεί να ταξίδευαν την ημέρα των εκλογών στην Ελλάδα, στον δήμο που ειναι εγγεγραμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ανεξαρτήτως αν ζουν εκεί ή όχι. Αυτό εκ των πραγμάτων, επέτρεπε σε όποιον ειχε την οικονομική (και χρονική) δυνατότητα να ψηφισει κανονικά.
    Όλες οι πολιτικές παρατάξεις, εκμεταλευτηκαν αυτο και μεταφέραν ψηφοφόρους τους με πτήσεις τσάρτερ για να συμμετέχουν, δημιουργώντας ακόμα μια διάκριση.

    Η ρύθμιση αυτή, θα απελευθερώσει αυτούς τους περιορισμούς που προκαλούν αυτές τις διακρίσεις και θα επιτρέψει σε όλους τους Έλληνες να ασκήσουν το συνταγματικό τους εκλογικό δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι δημοκρατικό και αποτελεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο απόπειρα περιορισμού του εκλογικού δικαιώματος.

  • 14 Ιουλίου 2023, 11:44 | Δρ Δημήτρης Βλαχόπουλος

    Αρχικά είναι αυτονόητο ότι πρέπει να καταργηθούν τα ταξικά και οικονομικά προσκόμματα που είχαν θεσπιστεί εξαιτίας των δυσκολιών που μπήκαν, και πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν όλοι οι πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας χωρίς να αποκλείονται λόγω κοινωνικών, οικονομικών, ηλικιακών κριτηρίων και ταξικών διακρίσεων. Επιπλέον πρέπει να δοθεί η δυνατότητα εφαρμογής επιστολικής αλλά και ηλεκτρονικής ψήφου σε όλους τους Έλληνες πολίτες στην οποία θα επικεντρωθεί το άρθρο όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες με παρόμοια κριτήρια.

  • 14 Ιουλίου 2023, 11:17 | Κωνσταντίνος Ντουρτούνης

    Θα πρέπει να διαχωρίσουμε υποχρεωτικά την ψήφο των αποδήμων σε κατηγορίες καθώς-αντικειμενικά-δεν μπορεί να μην υπάρχουν προϋποθέσεις. Είναι άλλο το δικαίωμα ψήφου ενός Έλληνα πολίτη που συγκυριακά βρίσκεται στο εξωτερικό-σπουδές, εργασία, αποστολή κλπ-αλλά τεκμαίρεται ότι διατηρεί οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς με τη χώρα και εντελώς άλλο το να μπορεί να ψηφίσει κάποιος που θα εγγραφεί σε εκλογικό κατάλογο εξωτερικού αλλά η μόνη σχέση που διατηρεί με τη χώρα είναι η…συναισθηματική. Εκτιμώ ότι επιβάλλεται να υπάρχει τουλάχιστον ενεργό ΑΦΜ-έστω και αν αυτό από μόνο του δεν υποδεικνύει ενεργή οικονομική σχέση. Ένας μετανάστης όμως 2ης ή 3ης γενιάς, γεννημένος στο εξωτερικό και μεγαλωμένος εκεί, με περιστασιακή-στην καλύτερη των περιπτώσεων-σχέση με τη χώρα καταγωγής δεν είναι λογικό να έχει το ίδιο δικαίωμα με κάποιον που ζει μόνιμα στη χώρα και βιώνει τα καλά και τα κακά της. Αντίστοιχα πρέπει να ξεκαθαριστεί και το ζήτημα που προκύπτει με όσους διατηρούν διπλή υπηκοότητα αλλά αποδεδειγμένα ζουν σε χώρα του εξωτερικού.
    Πάντως σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται η προωθούμενη μεταρρύθμιση να συνδυαστεί και με μια ευρύτερη μεταρρύθμιση της εκλογικής διαδικασίας. Καταρχάς είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνει εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων. Δεν νοείται στην εποχή του gov.gr να μην μπορεί να γίνεται αυτόματα και άμεσα. Επίσης θα ήταν σκόπιμο η ψήφος-ειδικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές- να σχετίζεται με τον μόνιμο τόπο κατοικίας. Διότι αν μας ενοχλεί η «παρέμβαση» των ξένων ψηφοφόρων στις Εθνικές εκλογές ανάλογα πρέπει να ενοχλεί και η ψήφος του περιστασιακού κατοίκου ενός χωριού ο οποίος διατηρεί εκεί τα εκλογικά του δικαιώματα και όχι στον τόπο μόνιμης κατοικίας.Άρα θα έπρεπε αυτόματα να γίνεται αναπροσαρμογη των εκλογικών καταλόγων με βάση αυτό το κριτήριο. Τέλος είναι χρήσιμο να επανέλθει μια κάποια μορφή υποχρεωτικότητας στην ψήφο ώστε να περιοριστεί το θλιβερό φαινόμενο της μεγάλης αποχής. Με ρυθμίσεις όπως οι παραπάνω όπως και η ενίσχυση της επιστολικής,διαδικτυακής ψήφου-που θα ευνοήσει τους εποχικά εργαζόμενους οι δικαιολογίες για αποχή περιορίζονται.

  • 14 Ιουλίου 2023, 10:29 | Alexandros

    Η νομοθεσία αυτή είναι πολύ σημαντική για όλους τους Έλληνες και την δημοκρατία μας.
    Την στηρίζουμε απόλυτα όπως επίσης την επιστολική και ηλεκτρονική ψήφο!

  • 14 Ιουλίου 2023, 03:44 | Μιχάλης Αράπης

    1) Είναι αυτονόητο ότι τα Συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα των Ελληνίδων και των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό είναι αδιαπραγμάτευτα. Ξεκαθαρίζεται ότι το παρόν νομοσχέδιο δεν δίνει κανένα περαιτέρω δικαίωμα σε Έλληνες πολίτες. Το μόνο που κάνει το νομοσχέδιο προς διαβούλευση είναι ότι διευκολύνει την εφαρμογή του ιερότερου και σημαντικότερου δημοκρατικού δικαιώματος που απολαμβάνει κάθε πολίτης της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά και κάθε ευνομούμενης πολιτείας, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

    2) Το νομοσχέδιο αφορά μόνο Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους. Συμπατριώτες μας δηλαδή που αν την ημέρα των εκλογών βρίσκονταν στην Ελλάδα, θα ψήφιζαν κανονικά. Αυτοί οι άνθρωποι και μόνο θα διευκολύνονται με το νομοσχέδιο. Παρακαλώ πολύ να μην γίνεται σύγχυση με την λέξη «ομογένεια» που έχει ευρύτερη έννοια και σημαίνει κυρίως άτομα ελληνικής καταγωγής που επί το πλείστον δεν είναι πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ακολούθως, η έννοια αυτή δεν έχει καμία σχέση με το παρόν νομοσχέδιο.

    3) Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει και τον ξεκάθαρα ταξικό χαρακτήρα του ζητήματος. Αυτό διότι ως τώρα δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές είχαν μόνο οι προνομιούχοι, εύποροι συμπολίτες μας που μπορούσαν να διαθέσουν πολύ χρόνο και χρήματα, κοινώς οι «έχοντες», ώστε να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Επομένως η συμμετοχή πλέον θα μπορεί να γίνεται και από τους σκληρά εργαζόμενους συμπατριώτες μας που ζουν υπό αντίξοες συνθήκες και παλεύουν καθημερινά για να βιοποριστούν, δηλαδή τους «μη έχοντες» που αποκλείονταν λόγω ταξικών/κοινωνικών/οικονομικών κριτηρίων. Άρα τώρα πλέον, πολλές και πολλοί θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους, αντί να πρέπει να υποστούν μεγάλη ταλαιπωρία και αρκετά έξοδα για να ταξιδέψουν αεροπορικώς στην Ελλάδα ώστε να ψηφίσουν εκεί. Επιπλέον σημειώνεται ότι η μείωση των ταξιδιών για εκλογικούς λόγους μειώνει τους ρύπους και προστατεύει και το περιβάλλον.

    4) Παρότι το νομοσχέδιο είναι ένα τεράστιο βήμα για τη Δημοκρατία και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ένα μεγάλο τμήμα των Ελλήνων πολιτών πάλι δεν θα μπορούν να διευκολυνθούν. Επομένως, ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί πλήρως η απρόσκοπτη διευκόλυνση ψήφου των Ελλήνων της Διασποράς είναι αν μέσω του νέου νόμου υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής επιστολικής αλλά και ηλεκτρονικής ψήφου. Τονίζεται ότι και η επιστολική και η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι Συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα σύμφωνα με το Άρθρο 51.4 του Συντάγματος.
    Συγκεκριμένα το νομικό πλαίσιο υφίσταται ήδη από την Συνταγματική Αναθεώρηση που έγινε με το Ψήφισμα της 6ης Απριλίου 2001 (της Ζ’ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων).
    Εκεί σύμφωνα με το Άρθρο 51.4, σημειώνεται ότι: «…ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο…». Επομένως είναι δεδομένο ότι η δυνατότητα εφαρμογής επιστολικής αλλά και ηλεκτρονικής ψήφου (εμπίπτει στην κατηγορία «άλλο πρόσφορο μέσο») αποτελούν αμφότερα Συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα.

    5) Τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, έχουν εφαρμόσει για τις εσωτερικές τους διαδικασίες την ηλεκτρονική ψηφοφορία, γεγονός που αποδεικνύει ότι διαθέτουν τη σχετική τεχνογνωσία.
    Χαρακτηριστικά, το πρώτο ελληνικό κόμμα που καινοτομώντας παρείχε τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη εσωκομματικών οργάνων σε όλα τα μέλη του κόμματος, είτε βρίσκονταν στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό είναι η Νέα Δημοκρατία στις 24/10/2021.
    Ακολούθησε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που είναι το μόνο άλλο κόμμα, ως τώρα, που έχει δώσει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψήφου στα μέλη του (που βρίσκονταν στο εξωτερικό) να εξασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα και ως μέλη να συμμετέχουν στην ανάδειξη Προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά κατά την αμέσως προηγούμενη εσωκομματική διαδικασία του κόμματος, στις 15/05/2022.

    Επομένως, αφού το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εφαρμόζει ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εσωτερικές διαδικασίες για τα μέλη του που ζουν στο εξωτερικό τεκμαίρεται ότι δεν θα προέβαλε την παραμικρή αντίρρηση ή ενδοιασμό ως προς το να δοθεί το ίδιο δικαίωμα στα ίδια άτομα σε άλλη μεν εκλογική διαδικασία που θα διεξάγεται όμως με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή κοινώς στα μέλη του που ζουν στο εξωτερικό, ώστε να ψηφίζουν ηλεκτρονικά από το εξωτερικό. Κατ’ επέκταση, στα πλαίσια της ισότητας, της ισονομίας, της ισοπολιτείας, της δικαιοσύνης και της συμπεριληπτικότητας όλων των Ελλήνων πολιτών, δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί (από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α) τυχόν απόφαση στέρησης εξάσκησης (μέσω της ηλεκτρονικής ψήφου) των Συνταγματικώς κατοχυρωμένων δημοκρατικών δικαιωμάτων όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό μολονότι δεν είναι μέλη του κόμματος.

    6) Συνοψίζοντας, το γεγονός ότι τα δυο μεγαλύτερα κόμματα ασπάζονται και εφαρμόζουν για τις εσωτερικές τους διαδικασίες την ηλεκτρονική ψηφοφορία σημαίνει ότι διαθέτουν το τεχνικό υπόβαθρο, αποδέχονται ότι η διαδικασία είναι αδιάβλητη και εμπράκτως την εμπιστεύονται. Η εφαρμογή της διαδικασίας μειώνει την περιττή χρήση χαρτιού για ψηφοδέλτια και τονώνει και την οικολογική συνείδηση των πολιτών.

    Εν κατακλείδι, είναι μοναδική ευκαιρία για όλα τα κόμματα να συναινέσουν και να βρεθούν μαζί με τα τρία κόμματα (που στήριξαν την πρόταση το 2021) στην σωστή πλευρά της ιστορίας ψηφίζοντας ένα νέο νόμο που να διορθώνει όλα τα προβλήματα του ισχύοντος νόμου, που αποτελεί προϊόν συμβιβασμού.

    Μιχάλης Αράπης – LLB, LLM, MA
    Νομικός, Πρόεδρος – Ε.Κ.Ο. Επιστημόνων Ηνωμένου Βασιλείου (Η.Β).
    Αντιπρόεδρος της Ελληνορθοδόξου Κοινότητας Κάρντιφ
    και Νοτίου Ουαλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο

  • 14 Ιουλίου 2023, 01:56 | Nick Christidis

    Τάσσομαι υπέρ της επιστολικής και ακόμα καλύτερα της ηλεκτρονικής ψήφου των Ελλήνων της ομογένειας. Το νομοσχέδιο αυτό ενώνει τους απανταχού Έλληνες του εξωτερικού που πλέον η άποψη τους ακούγεται στο εσωτερικό της χώρας μας αλλά και ακόμα εμπνέει την εκάστοτε κυβέρνηση με νέες ιδέες που βελτιώνουν την ζωή όλων των Ελλήνων.

  • 14 Ιουλίου 2023, 01:10 | Ιωαννης Μαστορης

    Πολύ καλές οι αλλαγές. Υπάρχει πολύ κόσμος που είναι στους εκλογικούς καταλόγους ήθελαν να μπουν στον κόπο να πανε μέχρι το προξενείο ή την πρεσβεία για να ψηφίσουν και ο νομος δεν το επέτρεψε. Η μονη επιλογή που έχουν είναι να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

    Πρέπει να δούμε και την επιλογή της επιστολικης ψήφου. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα πολύ επιτυχημένο μοντέλο. Θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε και ηλεκτρονικά με τους κωδικους taxis.

    Επίσης, θα πρέπει να δούμε και το ενδεχόμενο να έχουμε 1-5 βουλευτές απο την ομογένεια.

  • 14 Ιουλίου 2023, 01:22 | Μαξιμ Δανιελης

    Δουλεύω στο Λονδίνο και στέλνω τα λεφτά μου στην Ελλάδα για να χτίσω το μέλλον μου.

    Δεν ζητώ από το κράτος τίποτα και τίποτα δεν περιμένω. Θα απέκτησω αυτό πού θέλω μόνος μού.

    Όμως θεωρώ άδικο να μην έχω την δυνατότητα να ψηφίσω.
    Είμαστε – χιλιάδες έξω (δυστυχώς!)

    Μάξιμος

    Υγ. Δεν χρωστάω πουθενά, επίδομα δεν πήρα ούτε μια μέρα.
    Να είμαστε όλοι καλά.

  • 14 Ιουλίου 2023, 00:53 | Γεώργιος Κράτσας

    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο ανταποκρίνεται στα διαχρονικά αιτήματα και τα όνειρα των Ελλήνων της διασποράς αλλά και όλων των Ελλήνων που αντιλαμβάνονται τη σημασία του να κρατήσει η Ελλάδα στενούς δεσμούς με την Ελληνική ομογένεια. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η άρση των περιορισμών στην συμμετοχή των ομογενών στην εκλογική διαδικασία είναι η μόνη Συνταγματικά ορθή προσέγγιση του ζητήματος αυτού. Ταυτόχρονα είναι και η μόνη λογική δίοδος, καθώς είναι παράλογο η αγορά ενός αεροπορικού εισιτηρίου να είναι η διαφορά ανάμεσα στην ισότιμη και την περιορισμένης βαρύτητας ψήφο.
    Στο πολιτικό επίπεδο, η εμβάθυνση των δεσμών της ομογένειας με την μητέρα Πατρίδα θα οφελήσει πολύ τη χώρα μας στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων, οικονομικά, αλλά και σε έμψυχο υλικό και θα ενθαρρύνει ακόμα περισσότερους Έλληνες να ασχοληθούν με τα κοινά ή να επιστρέψουν στην χώρα τους και να προσφέρουν ποικιλοτρόπως.

  • 14 Ιουλίου 2023, 00:22 | Ρουμπη Γεωργακοπουλου

    Καθιερωση δυνατοτητας επιστολικης ψηφου συμφωνα με το αρθρο 51 , παραγραφος 4 του Ελληνικου Συνταγματος.
    Να αρθουν ολοι οι περορισμοι και τα κριτηρια για Ολους τους Ελληνες κ Ελληνιδες της Ομογενειας. Οπως μπορουμε και ψηφιζουμε αν παρουμε το αεροπλανο και ερθουμε στην Πατριδα, ετσι να μπορουμε να ψηφιζουμε απο τον τοπο διαμονης μας στο Εξωτερικο. Να αποφυγουμε πλεον τα εξοδα, την ταλαιπωρια κ το χασιμο χρονου. Η Τουρκια και η Λιθουανια τοωεχουν κανει πραξη. Γιατι η Ελλαδα μας να μεινει πισω;

  • 13 Ιουλίου 2023, 23:46 | Κατερίνα

    Η οποιαδήποτε μη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος αποδήμων Ελλήνων του εξωτερικού καθιστά τους έλληνες υπηκόους που διαμένουν στο εξωτερικό πολίτες δεύτερης κατηγορίες. Είμαστε υπήκοοι όπως κάθε άλλοςΈλληνας πολίτης και το επίχείρημα ότι ζούμε εκτός χώρας και γι’αυτό δεν θα έπρεπε εξαρχής να μας δοθεί ψήφος ακούγεται ως «τιμωρία» για την επιλογή μας.

  • 13 Ιουλίου 2023, 16:43 | Θοδωρης Μουμτζιδης

    (1) Αρκετά σχόλια αναφέρονται στο αν το δικαίωμα ψήφου που δίνει στους Έλληνες πολίτες το Σύνταγμα μπορεί να αφαιρεθεί από κάποιους συμπολίτες μας με βάση κάποια κριτήρια. Στην προκειμένη να αφαιρεθεί από Έλληνες πολίτες, ήδη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, επειδή δεν ζουνε μόνιμα στην Ελλάδα. Αυτο το επιχείρημα ανοίγει τους ασκούς του Αιολου! Μετά θα πει κάποιος άλλος: «γιατί να ψηφίζουν αυτοί που δεν πληρώνουν φόρους;» (ακόμα και αν μενουν στην Ελλάδα). «Γιατί να ψηφίζουν αυτοί που δεν πάνε στρατό και άρα δεν θα πάνε να πολεμήσουν;» (2) Όλοι όσοι αντιτίθεται στην διευκόλυνση της άσκησης του ήδη υφιστάμενου δικαιώματος ψήφου Ελλήνων πολιτών, με την λογική τους θα έπρεπε να απαιτούν να έρθει στην Βουλή νόμος που να αφαιρεί το υφιστάμενο δικαίωμα ψήφου από κατοίκους εξωτερικού. Ουσιαστικά τα σχόλια αυτά δεν αναφέρονται στο θέμα του νομοσχεδίου (δηλ. στην διευκολυνση της άσκησης ενός υφιστάμενου δικαιώματος), αλλα σε ένα άλλο θέμα, δηλαδή στην αφαίρεση των πολιτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικο. Αυτό που ουσιαστικά υπονοούν είναι ότι τους «βολεύει» η σημερινή de facto στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών που ζουνε στο εξωτερικο, με την μη διευκολυνση τους να ασκήσουν το δικαίωμα τους αυτό, παρά το γεγονός ότι από το 1975 όταν συντάχτηκε το Σύνταγμα το άρθρο που αφορούσε την διευκολυνση αυτή υπήρχε αυτούσιο. Επίσης αναλογιστείτε ότι όταν οι συντάκτες του Συντάγματος προέβλεπαν την διευκολυνση της άσκησης του υφιστάμενου εκλογικού δικαιώματος Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικο, οι τότε Έλληνες (1975) είχαν πολύ λιγότερη επαφή με τα δρώμενα στην Ελλάδα. Ούτε Ίντερνετ, ούτε κινητά, ούτε δορυφορική τηλεόραση, με το κόστος της σταθερής τηλεφωνίας δυσθεώρητο, κλπ. (3) Δεν μπορεί όλες οι άλλες χώρες της Ευρώπης ακόμα και αυτές της πρωην ανατολικής Ευρώπης να διευκολύνουν την άσκηση του δικαιώματος αυτού και εμεις να είμαστε η εξαίρεση. (4) Με το παρόν δυσλειτουργικό σύστημα, οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικο και ψηφίζουν, είναι αυτοί που μπορούν να πληρώσουν ένα έξτρα αεροπορικό εισιτήριο για την ημέρα των εκλογών. Αυτο δίνει οικονομικό πρόσημο στην ψηφο. Οι έχοντες αγοράζουν εισητηριο και ψηφίζουν στο εκλογικό τους κέντρο στην Ελλάδα, οι μη έχοντες όχι. (5) Στην Ελλάδα ήδη παρέχεται διευκολυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος σε μια άλλη κατηγορία πολιτών που ζουνε μακριά από τις εκλογικές τους περιφέρειες: τους ετεροδημότες. Με την ίδια λογική, κακώς αυτοί ψηφίζουν για βουλευτές της περιφέρειας στην οποία δεν ζουν και ενδεχομένως δεν επισκέπτονται. (6) Πρέπει επιτέλους να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους. Είναι λάθος να μιλάμε για «δικαίωμα ψήφου ομογένειας» γιατί ούτε για δικαίωμα ψήφου μιλάμε ούτε για ομογένεια. Το δικαίωμα υπάρχει ήδη γιατί μιλάμε για Έλληνες πολίτες που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Δεν μιλάμε αόριστα για ομογένεια, κάτι που δημιουργεί την αίσθηση οτι θα ψηφίσει μια καρικατούρα από το «Γάμος α λα Ελληνικά». Μιλάμε για Έλληνες πολίτες που τυχαίνει να ζουν στο εξωτερικο.

  • Για δεκαετίες , ως απόδημοι, προσπαθούμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των ελληνικών κυβερνήσεων να συναινέσουν διακομματικά σε νομοσχέδιο που θα μας δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουμε με τη ψήφο μας από τους τόπους διαμονής μας στα δρώμενα της γενέτειράς μας.

    Μας προβλημάτισαν οι προτάσεις και οι θέσεις κοινοβουλευτικών κομμάτων που είχαν στόχο και πέτυχαν τον αποκλεισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αποδήμων από το να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους αν έλλειπαν για κάποιο χρονικό διάστημα.

    Το σχέδιο νόμου που προβλέπει την άρση όλων των περιορισμών στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο από την εφαρμογή του νόμου προέκυψαν θέματα και προβλήματα που πρέπει λυθούν ’όπως ψηφοφόροι μακριά από τα εκλογικά κέντρα δεν είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις εκλογές για ευνόητους λόγους κ.α
    Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψή για επιστολική Ψήφο , πάγιο αίτημα των Ελλήνων του Εξωτερικού. Διαφορετικά το νέο νομοσχέδιο με την άρση μόνο των περιοριστικών όρων και μέχρι εκεί… δεν πρόκειται να επιτύχει το ζητούμενο : τη σημαντική συμμετοχή στις εθνικές εκλογές των εγγεγραμμένων συμπατριωτών μας στους εκλογικούς καταλόγους της πατρίδας μας.
    -Ναι στη συνταγματική ισότητα της ψήφου για τους Έλληνες μέσα και έξω από την Ελληνική επικράτεια.
    -Ναι και στην επιστολική ψήφο που θα διευκολύνει χιλιάδες ομογενείς που βρίσκονται μακριά από τα κέντρα του Ελληνισμού.
    -Ναι στη διακριτή εκπροσώπηση των Αποδήμων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τον καλύτερο εφικτό τρόπο.
    Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού είναι αυτονόητο δικαίωμα μας και το τελικό νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει κατεύθυνση το συμφέρον της πατρίδας μας και του Οικουμενικού Ελληνισμού…

    Ζητούσαμε να παρθούν υπόψη οι διαχρονικές θέσεις την οργανωμένης ομογένειας και να γίνει η υπέρβαση και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθε και η ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή των Αποδήμων στις Εθνικές εκλογές.

    Γιώργος Αγγελόπουλος
    Επίτιμος Συντονιστής
    ΣΑΕ Ωκεανίας και ‘Απω Ανατολής

  • 13 Ιουλίου 2023, 13:06 | Διομήδης Ψύλλας

    Αγαπητοί συμπολίτες/νομοθέτες,

    Θεωρώ πως είναι πλέον αναγκαία και ώριμη η υιοθέτηση και από την Ελλάδα της δυνατότητας για επιστολική ψήφο, όπως εφαρμόζεται για δεκαετίες στη δυτική Ευρώπη και Αμερική.

    Παρέχει πλεονέκτημα χαμηλού κόστους για τους ψηφοφόρους, ώστε να μην δαπανούν χρόνο, ενέργεια και πόρους, μεταβαίνοντας σε απομακρυσμένα εκλογικά κέντρα.

    Όφελος στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο (φορολογούμενους), καθώς θα καταστεί δυνατόν να μειωθούν/ελαχιστοποιηθούν τα εκλογικά κέντρα, ειδικά τα «ακριβά» στο εξωτερικό (πχ ΗΠΑ, Αυστραλία, κλπ), με αποτέλεσμα να καταστεί εφικτή η μείωση του συνολικού κόστους των εκλογών. Το δημόσιο χρέος είναι ακόμα αρκετά μεγάλο για τέτοιου είδους μεγαλεία!
    Μικρότερο κόστος από τις μετακινήσεις και αποζημιώσεις δικαστικών αντιπροσώπων κλπ, με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση carbon footprint και προβολή της περιβαλλοντολογικής ευαισθησίας.

    Την ίδια στιγμή, η πολυετής εμπειρία από τους εφαρμόσαντες την ανωτέρω επιστολική διαδικασία και η επιλογή best practices θα καταστήσει τη χώρα μας ένα άριστο παράδειγμα εφαρμογής.

    Ευελπιστώντας πως οι ανωτέρω σκέψεις και επιχειρήματα μπορούν να αποδειχθούν γόνιμα και να τερματίσουν την τρέχουσα «βυζαντινή» γραφειοκρατία,

    Με εκτίμηση,
    Δ. Ψύλλας

  • 13 Ιουλίου 2023, 13:25 | Ευάγγελος Μήλιος

    Ως μόνιμος κάτοικος Καναδά, με εισόδημα, περιουσία, επενδύσεις στην Ελλάδα και φορολογική δήλωση στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια, εγγεγραμένος στους εκλογικούς καταλόγους Πειραιά, συμφωνώ απόλυτα με την άρση των περιορισμών που εμποδίζουν Έλληνες πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.
    Θα ήθελα να δω και την εισαγωγή της επιστολικής ψήφου, όπως σε αρκετές χώρες (https://en.wikipedia.org/wiki/Postal_voting), και της ηλεκτρονικής ψήφου – internet voting, εφ’όσον η τεχνολογία το επιτρέπει (gov.gr και προσεχώς ηλεκτρονική ταυτότητα).
    Πρωτοπόρος είναι η Εσθονία, https://e-estonia.com/solutions/e-governance/e-democracy/, που χρησιμοποιεί i-voting από το 2005!

  • 13 Ιουλίου 2023, 11:15 | Μπάμπης

    Πραγματικά ΝΤΡΟΠΗ για όσους συνέβαλαν σε αυτό το νομοσχέδιο. Ο προηγούμενος νόμος, με τα εμπόδιά του, είχε μια σοφία: Εφόσον είχες ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ σχέση με Ελλάδα (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ δύο χρόνια παραμονής στην χώρα τα τελευταία 35 χρόνια) και εφόσον είχες ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ φορολογική σχέση με την χώρα (υποβολή δήλωσης) τότε ΝΑΙ, ευχαρίστως να ψηφίσεις!
    Τώρα θα ψηφίζει ο κάθε ομογενής ο οποίος έφυγε (δικαιωμά του) πριν 40-50 χρόνια από την Ελλάδα ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΖΩΗ!! Για τους φόρους μου, για τους νόμους μου, για όλα! Τα θερμά συγχαρητήρια μου στους κυβερνώντες!

  • 13 Ιουλίου 2023, 11:33 | Γιωργος Ρουγας

    Κάτι για οσους τασσονται ενάντια στο δικαιωμα των Ελληνων του Εξωτερικου να ψηφίζουν απο τον τοπο κατοικιας τους.
    Ξεχνουν οτι παρα πολλά θέματα και προβλήματα που αυτοι εχουν στις χωρεςς που ζουν σχετίζονται με την Ελληνική Πολιτικη.
    Πχ Στην ομογενεια υπάρχουν ελληνικα σχολεια που λειτουργουν με αποκλειστικα το προγραμμα του Υπουργειου Παιδειας της Ελλαδας.Διδάσκουν Ελληνες αποσπασμενοι καθηγητες.Τα συνταξιοδοτικα θεματα επισης σχετιζονται με την Ελλαδα και αλλα πολλά που για συντομια του χρονου και του χωρου δεν μπορουν να αναφερθουν.
    Αρα δεν ειναι απαραιτητο ο ελληνας του εξωτερικου να εχει μονο οικονομικη σχεση με την χωρα του και αυτη να εχει οφελος απο αυτον για να εχει το δικαιωμα να ψηφιζει.Το επιχειρημα αυτό δεν στηριζεται παντελως πουθενα.

  • 13 Ιουλίου 2023, 11:15 | Γιάννης

    Θεωρώ πολύ λογικό να μπορεί ο Έλληνας ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό για κάποιον επαγγελματικό λόγο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή για κάποιο προσωπικό λόγο να μπορεί να ψηφίσει.
    Αλλά δεν θεωρώ εύλογο και λογικό να ψηφίζει ο Έλληνας ο οποίος έχει επιλέξει προσωπικά να βρίσκεται στο εξωτερικό γιατί εργάζεται εκεί.
    Δηλαδή δεν μπορεί να αποφασίζει κάποιος για την πολιτική ζωή του τόπου του ακόμα και αν είναι Έλληνας από τη στιγμή που έχει επιλέξει ως μόνιμη κατοικία μια άλλη χώρα.

  • 13 Ιουλίου 2023, 10:29 | Μ.Α.

    Είναι απαράδεκτο να ψηφίζουν άνθρωποι .που δε μένουν Ελλάδα πλέον μόνιμα, για την Ελλάδα και τους νόμους της – ας την αγαπάνε την Ελλάδα όσο θέλουν – είναι σχέση από «απόσταση» και εκ του ασφαλούς. Αν ξαναγυρίσουν Ελλάδα ας ψηφίζουν τότε.

    Αυτό το σχέδιο νόμου κάνει κάτι ήδη λανθασμένο – ακόμη πιο λανθασμένο και πρέπει να αποσυρθεί.

  • 13 Ιουλίου 2023, 08:13 | Νανα

    Ορθα επισημαινεται οτι πρωτα πρεπει να εκκαθαριστουν οι εκλογικοι καταλογοι (βλ. αποβιωσαντες, τελουντες σε δικαστικη συμπαρασταση κλπ) και μετα να προχωρησουμε σε αυξηση του αριθμου των εκλογεων.

    Κατα τα λοιπα, ας μιλησουμε για τον ελεφαντα στο δωματιο: οσοι διαφωνουν με τη ψηφο των αποδημων, δεν το κανουν εμφορουμενοι απο αισθημα δικαιοσυνης, αλλα διοτι γνωριζουν οτι οι αποδημοι δεν θα ψηφισουν ποτε τα κομματα που αυτοι υποστηριζουν. Ας αφησουμε τις υποκρισιες.

  • 12 Ιουλίου 2023, 23:36 | Χρήστος Θεσσαλονίκη

    Το σχέδιο νόμου που προτείνεται είναι απαράδεκτο και θα εξηγήσω για ποιο λόγο.
    Το σημερινό νομοσχέδιο, που θέτει κάποιες προϋποθέσεις, είναι σωστό. Να έχουν δικαίωμα ψήφου οι απόδημοι, με κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Να έχουν ελληνικό ΑΦΜ, να έχουν κάποια περιουσία στην Ελλάδα και κάποια παρουσία στην χώρα, ώστε να δικαιούνται να αποφασίζουν για το τι γίνεται στην Ελλάδα.

    Το να καταργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις και να ψηφίζουν όλοι ανεξαιρέτως, είναι υποτιμητικό για όλους όσους ζούνε στην Ελλάδα.
    Δεν μπορεί, ένας μόνιμος κάτοικος Αμερικής, ή Αυστραλίας, ή Αγγλίας, που ζει μόνιμα εκεί για 20-30-40 χρόνια, που πληρώνεται με τα εκεί δεδομένα, που φορολογείται με τα εκεί δεδομένα, ζει με τις εκεί συνθήκες ζωής σε μόνιμη βάση (και κάποιοι έχουν πολλά χρόνια να έρθουν στην Ελλάδα έστω για διακοπές)… δεν μπορεί αυτός
    ο άνθρωπος μόνο επειδή είναι Έλληνας, να ψηφίζει και να ορίζει την δικιά μας ζωή, χωρίς αυτός να τραβάει τα ζόρια που τραβάμε εμείς εδώ.. Δεν μπορεί κάποιος που δεν έχει ελληνικό ΑΦΜ, δεν πληρώνει ΕΝΦΙΑ, δεν ζει με τα 650 ευρώ, αυτός που ζει μόνιμα σε μια άλλη χώρα, να καθορίζει το δικό μας μέλλον…
    Δεν μπορεί κάποιος που δεν ζει σε καθημερινή βάση την ελληνική πραγματικότητα και φυσικά η ψήφος του δεν θα έχει καμία συνέπεια και επίπτωση σε αυτόν και στον τρόπο της ζωής του (αντίθετος η δικιά του ψήφος θα έχει συνέπειες σε όλους εμάς που ζούμε στην Ελλάδα), αυτός ο άνθρωπος χωρίς περιορισμούς να ψηφίζει και να καθορίσει τη δικιά μας ζωή..

    Είναι ξεκάθαρα σαν να λέμε, ότι ένας μόνιμος κάτοικος της Θεσσαλονίκης, θα ψηφίσει τον δήμαρχο της Ρόδου και ο μόνιμος κάτοικος της Πάτρας, θα ψηφίσει τον δήμαρχο των Ιωαννίνων… Απαράδεκτο..

    Το νομοσχέδιο όπως προτείνεται, είναι απολύτως απαράδεκτο και ο μόνος σκοπός του είναι να μαζέψει ψήφους από όπου να ναι, με κανένα σεβασμό στους μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας και σε όσους ζουν την ελληνική καθημερινότητα..

    Η πρόταση είναι ξεκάθαρη , να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να μην αλλάξει τίποτα, στους περιορισμούς που υπάρχουν. Να ψηφίζουν στις ελληνικές εκλογές, οι απόδημοι μόνο με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. (Ελληνικό ΑΦΜ, περιουσία στην Ελλάδα, παρουσία με κάποιον τρόπο στην χώρα για να έχουν και αυτοί κάποια επίπτωση με την ψήφο τους).

    Συμφωνούμε, στο να μπορεί να ψηφίσει ένας κάτοικος Ελλάδας, στο εξωτερικό, εάν την ημέρα των εκλογών βρίσκεται σε χώρα του εξωτερικού, που υπάρχει εκλογικό τμήμα.

  • 12 Ιουλίου 2023, 22:13 | Γεώργιος Αναγνωστούλης

    Δύο ξεχωριστές περιπτώσεις οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και εκείνοι που βρίσκονται στην αλλοδαπή κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών (π.χ. φοιτητές, εργαζόμενοι / επιχειρηματίες που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, ή υπάλληλοι / απεσταλμένοι οργανισμών Ελληνικών ή Διεθνών). Απόλυτα λογικό οι ανήκοντες στη δεύτερη κατηγορία να διευκολυνθούν. Όσον αφορά την πρώτη κατηγορία υπάρχουν διαφορετικές «υποκατηγορίες». (α) Μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού που έχουν ΜΟΝΟΝ την ελληνική υπηκοότητα. Αν έχουν οικονομικούς δεσμούς (υποβάλλουν Φορολογική Δήλωση, έχουν επενδύσεις) με την Ελλάδα από ένα ύψος και πάνω, θα πρέπει να εξεταστεί ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΑ το δικαίωμα ψήφου χωρίς φυσική παρουσία. Αν δεν έχουν κανένα οικονομικό δεσμό τότε ΟΧΙ. Είναι άδικο με τη ψήφο τους να αποφασίζουν όσοι δε συμμετέχουν, και να μην μπαίνουν καν στο κόπο να έλθουν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία αφού είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και έχουν το δικαίωμα. Για να έχεις δικαίωμα πρέπει να έχεις και υποχρεώσεις! (β) Μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού που έχουν και δεύτερη (ή περισσότερες) υπηκοότητα (-τες). Αν δεν έχουν κανένα οικονομικό δεσμό τότε ΟΧΙ. Αν έχουν οικονομικούς δεσμούς ισχύουν τα παραπάνω για τις εκλογές του Ελληνικού κοινοβουλίου. Για τις εκλογές όμως του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θα πρέπει να ληφθεί υπόψη αν έχουν και άλλη (-ες) υποκοότητα (-ες) χώρας (-ών) μέλους (-ών) της Ε.Ε. Αν έχουν τότε, να υπάρξει ρύθμιση επιλογής σε ποιά χώρα της Ε.Ε. θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η δυνατότητα ενός ατόμου για περισσότερες της μίας ψήφου για το ίδιο Σώμα (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) καταρρίπτει το αξίωμα «ένα άτομο μία ψήφος» («one ‘man’ (=person) one vote») και ουσιαστικά καταλύει όχι μόνο την αρχή της ισονομίας και ισοπολιτείας (που υποτίθεται ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση ενισχύει), αλλά και κάθε έννοια δημοκρατίας. Αφού δίνει σε κάποιους πολίτες τη δυνατότητα να ψηφίζουν στις ίδιες εκλογές περισσότερες από μία φορά! Η «τυφλή» εφαρμογή δικαιώματος (δηλ. χωρίς ουσιαστικές και όχι μόνο προθεσμιακές-δικονομικές προϋποθέσεις) έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό στο οποίο υποτίθεται ότι στοχεύει. Για παράδειγμα, φανταστείτε το επίδομα πολυτεκνίας να δίδεται σε «μεγαλοεπιχειρηματίες» με δηλωμένο εισόδημα εκατομμυρίων ευρώ. Τέτοια πρακτική τι αίσθημα δημιουργεί σε εκείνους που ουσιαστικά εξαρτώνται από την λήψη του; Εν τέλει, ο τρόπος εφαρμογής μίας νομικής διάταξης υποδηλώνει το ιδεολογικό – αξιακό πλαίσιο εκείνων που τη θεσπίζουν και την εφαρμόζουν!

  • 12 Ιουλίου 2023, 22:16 | Άννα

    Άλλο ένα ζήτημα που χρήζει διόρθωσης, είναινα δοθεί η δυνατότητα ψήφου από οποιοδήποτε μέρος βρίσκεται ο ψηφοφόρος την περίοδο των εκλογών, είτε αυτό αφορά διακοπές είτε εργασία. Όπως ισχύει για τους ένστολους.

    Όπως θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στους ετεροδημότες να επιλέγουν που θα ψηφίσουν χωρίς περιορισμό στο πότε θα υποβάλλουν αίτηση, καθώς πολλοί ψηφοφόροι θέλουν να ψηφίσουν αλλά σκέφτονται το κόστος να μεταβούν στον τόπο που ψηφίζουν μια και δύο φορές αν δεν αναδειχθεί κυβέρνηση ή δεν τους χορηγείται άδεια από τον εργοδότη τους.

  • 12 Ιουλίου 2023, 22:51 | Κώστας Δημητρίου

    Υπάρχουν πολλά απαραίτητα πράγματα, που πρέπει να γίνουν!

    1) Χρέη γραμματέα εφόρου στο εξωτερικό να εκτελούν & δικηγόροι ή μόνο δικηγόροι !
    2) Να προβλέπεται τουλάχιστο για την τελευταία εβδομάδα προ της διενέργειας εκλογών στις πύλες εξόδου της χώρας, να υπάρχει η δυνατότητα με εκλογικό τμήμα στο οποίο ο πολίτης που για κάποιο λόγο την ημέρα των εκλογών (δεν αφορά τους απόδημους Έλληνες) θα βρίσκεται στο εξωτερικό, να δύναται να ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα (να προσμετράται στην ψήφο των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό για τους βουλευτές επικρατείας)
    3) Να προβλεφθεί (άσχετα αν θα γίνει πράξη) ότι είναι δυνατό με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί να προβλέπεται για τους πολίτες-κατοίκους εξωτερικού η επιστολική ψήφος.
    4) Να προβλεφθεί επιτέλους ότι η δαπάνη των οτα είναι νόμιμη για μέριμνα για φαγητό των μελών της εφορευτικής επιτροπής, του γραμματέα και τους δικαστικού αντιπροσώπου κάθε εκλογικού τμήματος.
    5) Να προβλέπεται δίωρη διακοπή της ψηφοφορίας (μεταξύ 13.00-15.00 ή ανάλογα) για μεσημεριανό φαγητό.

  • 12 Ιουλίου 2023, 18:09 | Γιώργος

    Θεωρώ πως το ανωτέρω Σχέδιο νόμου για τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού κινείται σε καταφανώς λανθασμένη κατεύθυνση. Διαφωνώντας ριζικά ακόμα και με τον Νόμο του 2019 (πόσο εξοικειωμένος με τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα θα ήταν κάποιος πολίτης που έζησε μόλις 2 χρόνια στη χώρα μας σε βάθος 35ετίας;), εξυπακούεται πως είμαι κάθετα αντίθετος με την τωρινή, πλήρη άρση ακόμα και των παραπάνω ανεπαρκών περιορισμών.
    Διαβάζοντας πως οι Έλληνες του εξωτερικού ανέρχονται σε 5.000.000 περίπου, νομίζω πως βάσιμα και από άλλους σχολιαστές προβάλλεται η ανησυχία πως θα οδηγηθούμε σε μεγάλη αλλοίωση του εκλογικού σώματος. Με το παρόν νομοσχέδιο το οποίο καταργεί όλους τους περιορισμούς, δίνεται με παράλογο τρόπο η δυνατότητα σε Έλληνες μετανάστες (ακόμα κι αν ζουν 40-50-60 χρόνια στο εξωτερικό) να καθορίσουν την πολιτική εξέλιξη της χώρας μας και τη ζωή των μόνιμων κατοίκων, χωρίς ταυτόχρονα να επηρεάζει στον παραμικρό βαθμό την καθημερινότητα των ιδίων.
    Πολλοί Έλληνες του εξωτερικού μετανάστευσαν, εδώ και πάρα πολλά χρόνια ανά τον κόσμο. Ζουν, εργάζονται, δημιούργησαν οικογένειες, εντάχθηκαν κι ενσωματώθηκαν πλήρως σε ξένα κράτη. Μόχθησαν και κουράστηκαν πάρα πολύ για να τα καταφέρουν και είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Πλην όμως, αναπόφευκτα έχασαν την καθημερινή τριβή με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, απώλεσαν κάθε ουσιαστική επαφή με τη χώρα κι απλώς διατηρούν μια κάποια αίσθηση νοσταλγίας.
    Πιστεύω πως μόνο ο μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας που γνωρίζει σε βάθος κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές κλπ. μεταβολές στον τόπο του, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ψηφίζει. Βεβαίως, κι ο Έλληνας πολίτης που βρίσκεται στο εξωτερικό για διάφορους λόγους και πραγματικά συγκεκριμένο/μικρό χρονικό διάστημα, έχοντας τη μόνιμη κατοικία του στην Ελλάδα, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ψηφίζει.

  • 12 Ιουλίου 2023, 17:31 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΕΚΑΣ

    Επιτέλους! Ουσιαστική ψήφος στους ομογενείς στις βουλευτικές εκλογές.
    Ολοι οι Έλληνες με ισχύων ελληνικό διαβατήριο όπου και αν ζουν πρέπει να εχουν το δικαίωμα ψήφου και να θεωρούνται από την Ελληνική πολιτεία ισότιμοι με τα αδέλφια που ζουν εντός των Ελληνικών συνόρων. Καιρός για την Ελλάδα να σταματήσει να τρώει τα παιδιά της.
    Η ηλεκτρονική ψήφος μέσω της εφαρμογής του taxis net που είναι ασφαλής θα εξασφαλίσει το αδιάβλητο των εκλογών και θα γλιτώσει το Ελληνικό Δημόσιο τα χρήματα που απαιτούνται για τη σύσταση εκλογικών κέντρων ανά την υφήλιο.
    Ο ΙΣΧΥΩΝ ΝΟΜΟΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΩΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ. Μόνο 25,000 ομογενείς ανά την υφήλιο γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους και μόνο 18,500 από αυτούς ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές στις 25 Ιουνίου 2023.
    Η φιλική εταιρία, και η Ελληνική εθνεγερσία του 1821 ξεκίνησε απ τους Έλληνες του εξωτερικού.
    Ο Καποδίστριας ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος ήταν Έλληνας του εξωτερικού.
    Οι μεγαλύτεροι Εθνικοί ευεργέτες αναγνωρισμένοι και τιμώμενοι απ το Ελληνικό κράτος ήταν Έλληνες του εξωτερικού.
    Σήμερα, το πιο αποτελεσματικό λόμπι του Ελληνισμού στην Αμερική για τα εθνικά θέματα, απαρτίζεται από Έλληνες του εξωτερικού.
    Είναι δυνατόν η Ελλάδα της υπογεννητικότητάς και με τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα να μη αναγνωρίζει και να συνεχίζει να τρώει τα παιδιά της;
    Είναι δυνατόν α θεωρούνται λιγότερο Έλληνες αυτοί της Ομογένειας και να τους αρνείται η ψήφος ενώ οι πολιτογραφημένοι Έλληνες που ήρθαν από κάθε γωνιά της γης στην Ελλάδα να απολαβαίνουν αυτό το δικαίωμα;
    Η λέξη ομογενής προέρχεται από το «ομού» και «γένος». Ομογενή χαρακτηρίζουμε κάποιον, ο οποίος προέρχεται από το ίδιο Ελληνικό γένος, αναφερόμαστε δηλαδή στους Έλληνες του εξωτερικού. Οι Έλληνες της διασποράς είναι πιο πολύ Έλληνες απ τους Έλληνες της Ελλάδος και η καρδιά του Ελληνισμού κτυπά στην αλλοδαπή.
    Οι ομογενείς παλεύουν να διατηρήσουν την κουλτούρα, τη γλώσσα, την ελληνικότητά τους, και να τα κάνουν σεβαστά στη χώρα που τους φιλοξενεί. Οι Ελληνικοί Σύλλογοι, Εκκλησίες, Σχολεία, Εφημερίδες και άλλοι φορείς ομογενών αποτελούν ένα τεράστιο κεφάλαιο του Ελληνισμού.
    Η ελληνική συνείδηση, ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας, και απλώνεται έξω από τα όριά της. Η αμέριστη αγάπη και σεβασμός για τον Ελληνικό πολιτισμό και καθετί Ελληνικό, έχει μεταλαμπαδευτεί ζει και βασιλεύει στην ομογένεια.
    Η ελληνική ομογένεια μεγαλούργησε επιδεικνύοντας τις υψηλές αξίες του Έλληνα ομογενή της γενναιοδωρίας, της υπερβάσης του «εγώ», και της αγάπης του για τη εθνική του κληρονομιά και μητέρα πατρίδα όπου και αν ζει.
    Η ομογένεια απαιτεί τον σεβασμό όλων των κόμματων και πολίτικών και την υπερψήφιση του νέου νομοσχέδιου.
    Η Ελληνική δημοκρατία χρειάζεται τους ομογενείς.

  • 12 Ιουλίου 2023, 16:34 | Μανώλης

    Μονάχα με ψηφιακή ψήφο (e-voting) θα μπορούμε να συμπεριλάβουμε πραγματικά τούς πάντες, ώστε να μπορούν να ψηφίσουν όλοι εξ αποστάσεως. Τόσο οι απόδημοι όσο και όσοι εργάζονται σεζόν με ψηφιακή ψήφο θα μπορούν να ψηφίζουν άνετα και χωρίς να επιβαρύνουν με περιττές μετακινήσεις, με αύξηση των εκπομπών CO2 και χωρίς απώλεια εργατοωρών από την εργασία τους.

  • 12 Ιουλίου 2023, 13:44 | Κωνσταντίνος Τσιολπίδης

    Κύριοι,
    Μέχρι χθες τους τοπικούς άρχοντες για να διοικήσουν τα χωριά μας και το δήμο μας εν πολλοίς τους καθόριζαν οι ετεροδημότες.
    Μέχρι χθες τους βουλευτές του νομού Σερρών που θα μας εκπροσωπήσουν στη βουλή και θα προωθήσουν τα δικά μας προβλήματά τους καθόριζαν οι ετεροδημότες.
    Ο αριθμός των βουλευτικών εδρών καθορίζεται από την απογραφή. Ήδη η περιφερειακή ενότητα Σερρών έχασε ακόμη μια έδρα.
    Απογραφή 2021 περιφερειακής ενότητας Σερρών κάτοικοι 151.237, εν δυνάμει ψηφοφόροι 120.000.
    Βουλευτικές εκλογές 2019, ψηφοφόροι 238.541, εκλογές 2023 ψηφοφόροι 222.387. Διπλάσιος αριθμός.
    Από σήμερα κάποιες ακόμη χιλιάδες ψηφοφόροι θα προστεθούν, οι απόδημοι Έλληνες. Φτάνει πια.
    Δεν μπορεί άλλοι να αποφασίζουν για τη ζωή μας με την ψήφος τους.
    Λυπάμαι, αλλά αδυνατώ να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα που απαξιώνει όλους εμάς και τα παιδιά μας που μένουμε και διαβιούμε στα χωριά μας την πόλη μας, στη χώρα, υπομένοντας όλες τις οικονομικές, κοινωνικές, εργασιακές ασφαλιστικές και ρατσιστικές πολλές φορές δυσκολίες, που δημιουργούμε στηρίζουμε και υπερασπιζόμαστε την Πατρίδα, με κάθε κόστος.
    Εφαρμόστε πολιτικές για να δημιουργηθούν ιδανικές συνθήκες, προκειμένου να μη φύγουν και άλλοι και ταυτόχρονα να επιστρέψουν αυτοί που έφυγαν. Να γεμίσει ζωή, παιδιά η περιφέρεια.
    Να μη φύγουν άλλοι, μείναμε λίγοι, ας μη γίνουμε μειονότητα στη χώρα μας.
    Εμείς που ζούμε εδώ, ο καθένας ψηφίζει στον τόπο που ζει, εμείς αποφασίζουμε για τις δικές μας ζωές, κανείς άλλος.

  • 12 Ιουλίου 2023, 12:01 | Γιωργος Ρουγας

    Το Νομοσχέδιο βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση.
    ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ,για την συμμετοχή, να ειναι ΗΔΗ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ στους εκλογικούς καταλόγους της Ελλάδας.

    Για να είναι ο Νόμος ολοκληρωμένος και να διασφαλίζει το αναφαίρετο δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι,προτείνονται οι παρακάτω τεχνικης φύσης ενέργειες.
    1.ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ.
    Αυτό μπορεί να γίνει:
    α) Να δοθει προθεσμία ενος χρόνου, ώστε, να ζητήσουν, να μεταφερθουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, στους εκλογικους καταλόγους της χώρας, όπου διαμένουν, με ταυτόχρονη διαγραφή τους απο τους εκλογικους καταλόγους της Ελλαδας, ωστε να μην φαίνονται διπλοεγγεγραμμένοι.
    β) Όσοι δηλώσουν πρόθεση να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές του 2024 και εγγραφούν στους Ειδικούς Εκλογικούς Καταλόγους, να διατηρούν το δικαίωμα και για τις Βουλευτικές Εκλογές.
    γ) Συνδυασμός α+β

    2.ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
    Με δεδομένο τον πραγματικο εκλογικο πληθυσμό του αποτελέσματος της παραπάνω απογραφής,να δημιουργηθεί, Εκλογικη Περιφέρεια Εξωτερικού με τον ανάλογο αριθμό εδρών των εγγεγραμμένων.Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται, οτι θα εκλεγούν Βουλευτές απο την Ομογένεια, που γνωρίζουν τα προβλήματά της καλύτερα απο τον καθένα και θα ικανοποιηθει ενα πάγιο και χρόνιο αίτημά της.

  • 12 Ιουλίου 2023, 12:03 | Γ.Ζ.

    Ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει τη θεωρία του Συνταγματικού Δικαίου κατά την ερμηνεία του άρθρου 51 παρ. 4 εδ. β΄ του Συντάγματος, ήδη υπό την αρχική του μορφή, ήταν το κατά πόσο η συγκεκριμένη διάταξη με τη χρήση του ρήματος «δύναται» καθιέρωνε υποχρέωση ή διακριτική ευχέρεια του κοινού νομοθέτη για τη ρύθμιση του ζητήματος της ψήφου των εκτός Επικρατείας Ελλήνων. Μια στενά γραμματική ερμηνεία οδηγεί εύκολα στο συμπέρασμα ότι με την ανωτέρω διάταξη καθιερώνεται διακριτική ευχέρεια του κοινού νομοθέτη, δεδομένου ότι, εκτός των άλλων, δεν προβλέπεται κάποια κύρωση σε περίπτωση μη ψήφισης του προβλεπόμενου εκτελεστικού νόμου. Συνεπώς, με βάση την ερμηνευτική αυτήν εκδοχή, η αδράνεια του κοινού νομοθέτη δεν εγείρει προβλήματα συνταγματικής φύσης, καθώς η ρύθμιση του ζητήματος επαφίεται στην απόλυτη διακριτική του ευχέρεια. Ως προς το ζήτημα αυτό, η νομολογία του ΕΔΔΑ αναγνώρισε μεν ότι δεν συντρέχει υποχρέωση του Έλληνα κοινού νομοθέτη να προχωρήσει στην ψήφιση του εκτελεστικού του Συντάγματος νόμου, επισήμανε ωστόσο ότι η πολυετής και πλήρης αδράνειά του ασκεί σοβαρή και ουσιαστική επίδραση στην έμπρακτη άσκηση ενός θεμελιώδους δικαιώματος, γεγονός που μαρτυρά μια απροθυμία των αρμόδιων ελληνικών αρχών να ρυθμίσουν το σχετικό ζήτημα. Συνέπεια της απροθυμίας αυτής είναι ο δυσανάλογος περιορισμός του εκλογικού δικαιώματος, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο άρθρο 3 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (ΕΔΔΑ, Σιταρόπουλος και άλλοι κατά Ελλάδας -αριθμ. προσφυγής 42202/07). Λίγο αργότερα βέβαια, το ΕΔΔΑ με την απόφαση του Τμήματος Ευρείας Σύνθεσης της 15ης Μαρτίου 2012 επί της ιδίας υποθέσεως επανήλθε στην παλαιότερη θέση του, κρίνοντας ότι δεν υφίσταται σχετική υποχρέωση του κοινού νομοθέτη να διευκολύνει τους εκτός Επικρατείας εκλογείς να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, επιβεβαιώνοντας την πάγια –και επιφυλακτική- νομολογία του, σύμφωνα με την οποία, τα κράτη διαθέτουν ένα ευρύ περιθώριο εκτίμησης ως προς τη ρύθμιση της εκλογικής τους νομοθεσίας.

    Ως προς τις προϋποθέσεις για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επισημαίνονται τα εξής:
    1) η ανάγκη αναθεώρησης όλων των υφιστάμενων εκλογικών καταλόγων,
    2) η τροποποίηση και της παρ. 2 του άρθρου 2 Ν. 4648/2019, σχετικά με τις προϋποθέσεις εγγραφής των εκτός Επικρατείας Ελλήνων, ήτοι: α) συνολική διαμονή όχι 2 έτη, αλλά περισσότερα (ενδεικτικά 10) κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής, β) υποβολή φορολογικής δήλωσης όχι μόνο κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος, αλλά τουλάχιστον την τελευταία 5ετία. Σκοπός η απόδειξη της ύπαρξης ουσιαστικής συμμετοχής στην οικονομική ζωή της χώρας με συνεισφορά στα δημόσια βάρη κατά το άρθρο 4 παρ. 5 Συντ. (Κάποιος που δεν έχει την παραμικρή σχέση με την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας δεν μπορεί να αποφασίζει για τις τύχες της).
    3) Με την υποβολή της σχετικής αίτησης εγγραφής, το Υπ.Εσ. θα πρέπει να ενημερώνει άμεσα τον ενδιαφερόμενο μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος αν πληροί ή όχι τις προϋποθέσεις για να ψηφίσει.
    4) Καθιέρωση δυνατότητας επιστολικής ψήφου, σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 4 Συντ.

  • 12 Ιουλίου 2023, 11:37 | Πηνελόπη

    Είναι αντιδημοκρατικό και άδικο να έχει δικαίωμα να αποφασίζει για τους κατοίκους της Ελλάδας κάποιος ο οποίος δεν ζει στην Ελλάδα και δεν πρόκειται να υποστεί τις συνέπειες της επιλογής του. Το ίδιο ισχύει και για τους ετεροδημότες σε περίπτωση δημοτικών εκλογών.
    Για όσους βρίσκονται περιστασιακά στο εξωτερικό κατά το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των εκλογών, ας ισχύσουν διευκολύνσεις παρόμοιες με αυτές των ετεροδημοτών.

  • Σωστό και λογικό να δίνεται η δυνατότητα να ψηφίζουν αυτοί που είναι εγγεγραμμένοι τους εκλογικούς καταλόγους, έστω κι αν βρίσκονται στο εξωτερικό.

    Όμως το άρθρο 5, παράγραφος 4 του νόμου 4648/2019 (δεν είδα κάποια αλλαγή), απαιτεί το αργότερο δώδεκα μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών
    να γίνει η εγγραφή και το αργότερο τρεις μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών να γίνει (αν χρειάζεται) η αναστολή ή διαγραφή.

    Θα έπρεπε η αναστολή ή διαγραφή να μπορούν να γίνουν το αργότερο λίγες μέρες (π.χ. 5 μέρες) *μετά* την προκήρυξη των εκλογών.

    Να εξηγήσω: Πολλοί από μας διατηρούμε σταθερούς δεσμούς με την πατρίδα και ταξειδεύουμε στην Ελλάδα συχνά.
    Αν προκηρυχθούν εκλογές και πρόκειται να είμαστε στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο, τότε θα ηταν λογικό να προλαβαίνουμε να κάνουμε αναστολή.
    Άρα πρέπει να δίνονται λίγες μέρες περιθώριο *μετά* την προκήρυξη για τυχόν αλλαγές.

    Επίσης βλέπω οτι ο νόμος 4648/2019, άρθρο 1, παράγραφος 1, προβλέπει την δυνατότητα συμμετοχής σε βουλευτικές εκλογές, ευρωεκλογές και δημοψηφίσματα.
    Δεν προβλέπονται οι δημοτικές/περιφερειακές.
    Με φυσική ψήφο είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία από το εξωτερικό για δημοτικές/περιφερειακές, αλλά αν υπήρχε επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφος θα μπορούσε.

    Τέλος, σχετικά με κάποια σχόλια από συμπολίτες μας, δεν βλεπω πρόβλημα με τα άτομα που είναι γεννημένα σε διάφορα μέρη του κόσμου, και που δεν παρακολουθούν τα ελληνικά θέματα, δεν έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, κ.λπ., διότι αυτά τα άτομα μάλλον δεν βρίσκονται στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά κι αν ελάχιστα από αυτά είναι στους καταλόγους, δεν θα πάνε το Σάββατο (ή Κυριακή) στο Προξενείο να ψηφίσουν.

  • 12 Ιουλίου 2023, 04:18 | ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Εγώ πάλι έχω μία διαφορετική άποψη και θα το δω και από τις δύο πλευρές. Νομίζω ότι η ψήφος θα πρέπει να είναι υποχρεωτική και όχι όποιος θέλει πάει και όποιος θέλει δεν πάει. Με λίγα λόγια να έχουν συνέπειες αυτοί που δεν ασκούν το δημοκρατικό τους δικαίωμα. Θα πρέπει και λίγο με την εκλογολογία κάθε φορά που έχουμε να εκσυγχρονιστεί και η ψήφος, να γίνεται ψηφιακά ηλεκτρονικά μέσω κωδικών taxisnet με μήνυμα στο κινητό. Είναι κρίμα να ξοδεύουμε τόσο χαρτί κάθε φορά για να κάνουμε εκλογές. Από την
    μια βγαίνετε και μας λέτε για την κλιματική αλλαγή και απο την άλλη σπαταλάμε το χαρτί.. Σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Όσο για τους απόδημους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό σαν δημοκρατική χώρα πού είμαστε, φυσικά και πρέπει να δίνεται η ευκαιρία και η δυνατότητα να ψηφίζουν είτε ηλεκτρονικά, είτε με επιστολή. Το ίδιο θα πρέπει να γίνεται και στα άτομα που εργάζονται αν πέσουν οι εκλογές σε καλοκαιρινή περίοδο .δλδ. να τους δίνεται η δυνατότητα να εκφράσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας κι αν βρίσκονται.Προτείνω εκσυχρονισμό στο κομμάτι των εθνικών εκλογών ,δημοτικών εκλογών και ευρωεκλογών γιατί αυτό με το χαρτί και το παραβάν είναι πολύ demo..nte..lo. εντάξει εκλογές έχουμε Δεν είναι ανάγκη να ξεσηκώνεται όλη η Ελλάδα και να φεύγουμε δεξιά και αριστερά για να πάμε να ψηφίσουμε. Μετά σκοτώνονται και στους δρόμους ..υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να ψηφίσουν.

  • 11 Ιουλίου 2023, 23:14 | Θάνος Κ

    Δεν είναι δίκαιο οι νόμιμοι και μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού οι οποίοι έχουν αποκτήσει δικαίωμα ψήφου στην χώρα που διαμένουν, να έχουν ταυτόχρονα δικαίωμα ψήφου και στην Ελλάδα. Είναι πια πολίτες άλλης χώρας ελληνικής καταγωγής.
    Το δικαίωμα ψήφου είναι ζήτημα αντικειμενικό και ΟΧΙ εθνικό. Αν νιώθουν οι ομογενείς τόσο εθνικά συζευγμένοι με την Ελλάδα, ας το αποδείξουν στην πράξη επιστρέφοντας και συμμετέχοντας ενεργά στην πολιτική ζωή της πατρίδας που τόσο αγαπούν.
    Και ΟΧΙ, η πληρωμή φόρου μιας περιουσίας ΔΕΝ αρκεί για να τεκμηριωθεί δικαίωμα ψήφου! Η ψήφος συμπεριλαμβάνει ένα σωρό εκφάνσεις της καθημερινότητας του πολίτη.
    Οπότε χρειάζονται διευκόλυνση οι ΜΗ μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και όχι οι έχοντες δικαίωμα ψήφου στην χώρα που διαμένουν κάτοικοι εξωτερικού.

  • 11 Ιουλίου 2023, 23:13 | Γιώργος Κουσέρας

    Απογοήτευση….
    Αυτά είναι τα εμπόδια που καταργούνται;

    ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ χρειάζεται αλλιώς δε θα αλλάξει τίποτα.
    θα έλεγα και ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ αλλά μάλλον είναι επιστημονική φαντασία.

  • 11 Ιουλίου 2023, 20:37 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Πρώτα από όλα να γίνει εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων
    Δεύτερον γιατί δεν γίνεται κάτι για τους «εγχώριους μετανάστες» δες εποχικούς εργαζόμενους που δεν προλαβαίνουν ή δεν μπορούν να εγγραφούν ως ετεροδημότες
    Πόσο δίκαιο είναι κάποιος που δεν ζει μόνιμα και δεν επηρεάζεται άμεσα από πολιτικές ενός κράτους να έχει λόγο για την εκλογή κυβερνήσεων σε αυτήν την χώρα
    Και είναι εντελώς απαράδεκτο και επικίνδυνο να γίνει χωρίς περιορισμούς …δες μεγάλες χώρες Γερμανία , Μ. Βρετανία ,Ιταλία κλπ. που έχουν αυστηρούς περιορισμούς

  • 11 Ιουλίου 2023, 19:36 | Χρήστος

    Ο μόνος τρόπος που θα πρέπει να επιτραπεί ψήφος σε Έλληνες του εξωτερικού, είναι αν έχουν επισκεφτεί και διαμείνει στην Ελλάδα τα τελευταία Χ χρόνια πάνω από 50% των Χ χρόνων αυτών.
    Είναι αντιδημοκρατικό και συγχρόνως άδικο για τους Έλληνες που μένουν και γεύονται καθημερινά τα δρώμενα της Ελληνικής πραγματικότητας, των μνημονίων και των κοινωνικών προβλημάτων των γειτονιών των πόλεων και των χωριών όλης της επικρατείας.
    Ορθά αντικειμενικά και λογικά.

  • 11 Ιουλίου 2023, 19:07 | Ιάσονας Χατζηθεοδώρου

    Από την παρ. 2 του 4648/2019 πρέπει να απαλειφθεί μονάχα το εδάφιο β, δηλαδή η προϋπόθεση υποβολής φορολογική δήλωσης. Το εδάφιο α που αποτελεί και την ουσία του ζητήματος είναι μια απλή και καθαρή προϋπόθεση που διακρίνει εκλογείς που σχετίζονται με τον τόπο από εκλογείς που έχουν μεταναστεύσει, κι άρα κανονικά θα έπρεπε να απωλέσουν το δικαίωμα του εκλέγειν. Είναι αναντίστοιχο και ανακόλουθο άνθρωποι που εργάζονται, ασφαλίζονται, χτίζουν οικογένειες και περιουσία στη χώρα μας να στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν, αλλά να επιτρέπουμε την εγγραφή σε ειδικούς καταλόγους δημότες που τοις πράγμασι έχουν αποφασίσει την αποχώρηση από τα κοινά του τόπου.

    Κανονικά, όλο το νομοσχέδιο θα έπρεπε να αποσυρθεί – δεν πρόκειται για μια απλή διόρθωση του 4648/2019, αλλά για ευκαιριακή επανατοποθέτηση της πλειοψηφίας, κάτι το οποίο άλλωστε παραδέχεται η ΥΠΕΣ στο εισαγωγικό της σημείωμα, χωρίς όμως να μπαίνει σε ζητήματα ουσίας όπως η επιστολική ψήφος, και η ψήφος από τόπο προσωρινής διαμονής. Κάποτε θα πρέπει να γίνει ένας ειλικρινής διάλογος τόσο για τις προϋποθέσεις στο δικαιώμα του εκλέγειν, όσο και για την ευκολία πρόσβασης στην εκλογική διαδικασία, χωρίς να καταφεύγουμε σε τέτοιους νομοθετικούς ρεβανσισμούς.

  • 11 Ιουλίου 2023, 18:46 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

    Η επιστολικη ψήφος στους ομογενείς μας είναι απαραίτητη για να διευκολυνθούν όσοι διαμένουν μακρυά από τα εκλογικά κεντρα. Έτσι η συμμετοχή τους θα είναι μεγαλύτερη.
    Επίσης αυτή η δυνατότητα πρέπει να δοθεί για ετεροδημότες ή για ανθρώπους που εργάζονται μακρυά από το τόπο που ψηφίζουν όπως π.χ. συνέβη στις παρούσες διπλές εκλογές.
    Εννοείται ότι επιτέλους πρέπει να εκκαθαριστούν οι εκλογικοί κατάλογοι για να είναι, εν γένει, αντιπροσωπευτικό το κοινοβούλιο και η πλειοψηφία της βουλής. Τώρα είναι η ευκαιρία ώστε στο τέλος της τετραετίας να είναι όλα έτοιμα.

  • 11 Ιουλίου 2023, 17:42 | Tina

    Λογική η προϋπόθεση κατάθεσης φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα. Εξαλλου το ενδιαφερον της πολιτειας για τον αποδημο ελληνισμο αποδεικνυεται με πολλους αλλους τροπους.

  • 11 Ιουλίου 2023, 16:11 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΘΑΣ

    Καλησπέρα σας

    Είμαι ένας από τους 5.000.000 ενεργούς πολίτες

    Θα προτείνω την πρόσθεση μίας παραγράφου για την επιστολική ψήφο που έτσι και αλλιώς προβλέπεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Να μπορούμε όλοι ανεμπόδιστα να ασκούμε το δικαίωμα της ψήφου από όπου και αν βρισκόμαστε. Δηλαδή αν κάποιος την ημέρα των εκλογών βρίσκεται σε διακοπές μακριά από το εκλογικό διαμέρισμα που ψηφίζει θα ήταν δίκαιο να μην μπορεί να ψηφίσει; όχι βέβαια. Για αυτό προτείνω να καθιερωθεί η επιστολική ψήφο που έτσι και αλλιώς δεσμεύσατε

    Με εκτίμηση

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΘΑΣ
    Κάτοικος Διστόμου Βοιωτίας

  • 11 Ιουλίου 2023, 16:32 | Σταύρος Λέκκας

    Πρώτα εκκαθαρίζουμε τους εκλογικούς καταλόγους
    (είναι απαράδεκτο να είναι ακόμη εγγεγραμμένοι
    άνθρωποι που έχουν φύγει από την ζωή)
    και θέτουμε με σαφήνεια τα κριτήρια
    που πρέπει κάποιος να πληρεί,
    ώστε να εγγράφεται στους εκλογικούς καταλόγους.
    Κατόπιν όλοι οι εγγεγραμμένοι,
    είτε βρίσκονται στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό
    ψηφίζουν με όποιον τρόπο επιθυμούν:
    (α)με φυσική παρουσία στο οικείο εκλογικό τμήμα
    του εσωτερικού ή του εξωτερικού
    (β)με επιστολή
    (γ)ηλεκτρονικά

  • 11 Ιουλίου 2023, 16:09 | Nikolas

    Από τα σχόλια είδα ότι πολύ συμπολίτες γκρινιάζουν για τους ΜΚΕ που θα έχουν δικαίωμα να ψηφιζουν. Μήπως το 60% με 70% από το 40% τις αποχής είναι οι Έλληνες πολίτες που έχουν φύγει από την Ελλάδα τα τελευταία 15-20 χρόνια για οικονομικούς λόγους; Το έχετε σκεφτεί; Θα πρέπει τότε οι κατάλογοι να ενημερωθούν και να αποκλειστούν ΕΝΤΕΛΩΣ από τος εκλογές εφόσον πλέον δεν ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα! Σωστά;

  • 11 Ιουλίου 2023, 16:41 | . BabisUK

    Ως αποδημος Ελληνας που θελησα να ψηφισω απ το εξωτερικο εχω να προτεινω τα ακολουθα για να γίνει πιο αποτελεσματική η διάταξη.
    1. Η ψηφοφορία απ το εξωτερικο να γινεται Κυριακη και όχι Σάββατο. Πολλοί από εμάς πρέπει να διασχίσουμε 100αδες χλμ για να ψηφίσουμε και το Σάββατο είτε είναι εργασιμο για πολλούς είτε είναι μέρα για ψώνια είτε υπάρχουν δυσκολίες να μεταβουμε οδικώς στο εκλογικό
    κέντρο (Λονδίνο)
    2. Να μην χάνουμε το δικαίωμα να ψηφίσουμε στην Ελλάδα γιατί αν οι εκλογές είναι σε περίοδο διακοπών όπως φέτος πρέπει να μπούμε στην διαδικασία να ακυρώσουμε την αρχική αίτηση που ιδικά φέτος είχε απίστευτα σφικτές προθεσμίες απ τις πρώτες στις δεύτερες εκλογές
    3. Ιδανικά για την διευκόλυνση πολλών εκλογέων και φυσικά των αποδημων πρεπει να υπάρξει δυνατότητα επιστολικης ψήφου όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές και οχι μονο χώρες

  • Οι Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό πρέπει να έχουν την δυνατότητα εάν θέλουν να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, αλλά ακόμη και στις δημοτικές και τις ευρωεκλογές. Στις χώρες που μετανάστευσαν θεωρούνται ξένοι, ας μην θεωρούνται ξένοι και για την Ελλάδα.

    Όσον αφορά τους Μωαμεθανούς Έλληνες πολίτες που ζουν στην Τουρκία και περνάνε τα σύνορα μόνο για να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές και να εκλέξουν όποιον τους υποδεικνύει το τουρκικό προξενείο, θα γλυτώσουν τα έξοδα και την ταλαιπωρία και θα μπορούν να ψηφίζουν στα ελληνικά προξενεία της Τουρκίας, εάν είναι ανοιχτά.

  • 11 Ιουλίου 2023, 14:57 | Γεωργία

    Νομίζω ότι η χωρίς περιορισμούς δυνατότητα των Ελλήνων που δεν διαμένουν στη χώρα,να ψηφίζουν αλλοιώνει την βούληση των Ελλήνων που διαμένουν στην Ελλάδα και αυτών η ζωή επηρεάζεται στην πραγματικότητα από τα αποτελέσματα των εκλογών. Αν η ψήφος σου δεν έχει συνέπεια στη ζωή σου είναι δημοκρατικό και δίκαιο να είναι ισοδύναμη με την ψήφο του πολίτη που διαμένει στην Ελλάδα?

  • 11 Ιουλίου 2023, 14:24 | Γιώργος Κατερίνης

    Έχω ξαδέλφια και ανήψια γεννημένα στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Δεν ζουν εδώ, δεν γνωρίζουν τα προβλήματά μας, δεν μπορούν να ενημερωθούν για τις θέσεις όλων των κομμάτων, ούτε να λάβουν μέρος στις προεκλογικές συζητήσεις. Δεν πληρώνουν φόρους εδώ, ίσως δεν έχουν επισκεφτεί τη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια. Πώς αυτοί θα ψηφίζουν και θα καθορίζουν το δικό μου μέλλον και της οικογένειάς μου;
    Να διευκολυνθούν όσοι διαμένουν στο εξωτερικό να μπορούν να ψηφίσουν, αλλά να υπάρχει ένα ελάχιστο πλαίσιο υποχρεώσεων στη χώρα. Π.χ. να έχουν γεννηθεί εδώ, να έχουν κάνει κάποιες φορολογικές δηλώσεις.
    Αλλιώς μιλάμε για αλλοίωση του εκλογικού σώματος.