Άρθρο 08: Συμβούλιο Κοινωφελών Περιουσιών Αποκεντρωμένης Διοίκησης

1. Σε κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση συνιστάται, με απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα, Συμβούλιο Κοινωφελών Περιουσιών Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Σ.Κ.Π.Α. Διοίκησης) το οποίο αποτελείται από τα εξής μέλη:
α) ένα μέλος του κυρίου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως Πρόεδρο,
β) τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Κοινωφελών Περιουσιών της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης,
γ) ένα Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. της έδρας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης,
δ) ένα μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με εμπειρία σε θέματα επενδύσεων και πιστοποίηση αναλυτή από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς,
ε) ένα μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, εν ενεργεία, πιστοποιημένο εκτιμητή ακινήτων, με ειδικότητα πολιτικού μηχανικού ή μηχανολόγου μηχανικού ή αρχιτέκτονα.
Εφόσον δεν είναι δυνατή η σύνθεση του Συμβουλίου με τη συμμετοχή μελών του Οικονομικού ή Τεχνικού Επιμελητηρίου πιστοποιημένων σύμφωνα με τα στοιχεία δ’ και ε’, και αυτό βεβαιώνεται με έγγραφο του αρμόδιου Επιμελητήριου, είναι δυνατή η συμμετοχή και μελών του οικείου Επιμελητηρίου που δεν διαθέτουν την προβλεπόμενη πιστοποίηση.
Αναλόγως της φύσεως των προς συζήτηση θεμάτων, μπορεί να καλούνται υπάλληλοι του εκ του σκοπού αρμόδιου Υπουργείου, οι οποίοι μετέχουν στη συζήτηση χωρίς δικαίωμα ψήφου.
2. Τα μέλη του Συμβουλίου προτείνονται, με τους αναπληρωματικούς τους, από τον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όσον αφορά το μέλος του Ν.Σ.Κ. και από τον Υπουργό Οικονομικών όσον αφορά το υπό στοιχείο γ΄ μέλος. Για τα υπό στοιχεία δ΄ και ε΄ μέλη οι Πρόεδροι των Περιφερειακών Τμημάτων των Επιμελητηρίων προτείνουν πέντε (5) πρόσωπα εκ των οποίων ο Γ.Γ. Απ. Διοίκησης επιλέγει το τακτικό και αναπληρωματικό μέλος του Συμβουλίου. Αν δεν προταθούν τα πρόσωπα μέσα σε ένα (1) μήνα από την πρόσκληση επιλέγονται από τον Γ.Γ. Απ. Διοίκησης.
Με την απόφαση συγκρότησης του Συμβουλίου ορίζονται, ως γραμματέας και αναπληρωτής αυτού, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Κοινωφελών Περιουσιών.
3. Οι παράγραφοι 3 και 5 του άρθρου 6 έχουν εφαρμογή και στα Συμβούλια του παρόντος άρθρου.
4. Στα τμήματα του Συμβουλίου εισηγούνται υπάλληλοι της Διεύθυνσης Κοινωφελών Περιουσιών.

5. Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει αρμοδιότητες αντίστοιχες με εκείνες του Κεντρικού Συμβουλίου για τις περιουσίες που υπάγονται στην αρμοδιότητα του οικείου Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος μπορεί να παραπέμπει στο Συμβούλιο οποιοδήποτε άλλο θέμα.