Άρθρο 186 – Νομικός Σύμβουλος

1. Συνίσταται μία (1) θέση Νομικού Συμβούλου, στην οποία προσλαμβάνεται με πάγια αντιμισθία δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, ο οποίος διαθέτει δεκαετή τουλάχιστον, εμπειρία και εξειδίκευση στο αντικείμενο του δικαίου των δημοσίων συμβάσεων, με απόφαση της Αρχής, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 43 του ν.4194/2013 (Α 208), κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην οποία θα προσδιορίζονται τα ειδικότερα προσόντα και ο τρόπος απόδειξης του για την κατάληψη της συγκεκριμένης θέσης. Οι παράγραφοι 7 και 8 του άρθρου 3 του ν. 3051/2002 εφαρμόζονται και για το Νομικό Σύμβουλο της Αρχής, με την επιφύλαξη του άρθρου 2 του ν. 3833/2010 και του τρίτου άρθρου του ν.3845/2010.
2. Ο Νομικός Σύμβουλος της Αρχής έχει ιδίως τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) τη δικαστική υποστήριξη και εκπροσώπηση της Αρχής ενώπιον παντός εθνικού ή ευρωπαϊκού δικαστηρίου ή δικαιοδοτικού οργάνου.
β) τη νομική υποστήριξη των ενεργειών και αποφάσεων της Αρχής με νομικές συμβουλές και γνωμοδοτήσεις, καθώς και με τηνεπεξεργασία σχεδίων νομοθετικών ή κανονιστικών ρυθμίσεων.
3. Ο Νομικός Σύμβουλος δεν επιτρέπεται, για όσον χρόνο παρέχει νομικές υπηρεσίες στην Αρχή, να παρέχει αντίστοιχες υπηρεσίες σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, σε υποθέσεις δημοσίων συμβάσεων. Παράβαση της υποχρέωσης αυτής συνιστά λόγο καταγγελίας της έμμισθης εντολής του εκ μέρους της Αρχής.
4. Η Αρχή δύναται, με απόφαση της, να προσφύγει στις υπηρεσίες εξωτερικού δικηγόρου, μετά από εισήγηση του Νομικού Συμβούλου. Με απόφαση της Αρχής ορίζονται οι αμοιβές που καταβάλλονται σε περίπτωση προσφυγής σε υπηρεσίες εξωτερικού δικηγόρου.