Για τις ληξιπρόθεσμες και ενήμερες οφειλές

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών με διετή περίοδο χάριτος για την απόσβεση του κεφαλαίου και εξόφληση του κεφαλαίου με τοκοχρεολυτικές δόσεις τουλάχιστον πέντε ετών.

Με το σχέδιο νόμου ρυθμίζονται ειδικότερα:
Ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 90 ημερών από συμβάσεις που δεν έχουν καταγγελθεί, και οι οποίες ληξιπρόθεσμες οφειλές δημιουργήθηκαν μετά την 01.1.2008
Οφειλές συμβάσεων δανείων που έχουν καταγγελθεί μετά την 01.1.2008 ή θα καταγγελθούν εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου και εφόσον η οφειλή από τη σύμβαση δανείου δεν υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα

Για τις παραπάνω ληξιπρόθεσμες οφειλές διαγράφονται οι τόκοι υπερημερίας κι ανατοκισμού από 1.1.2008 εφόσον δεν έχουν καταβληθεί.

Στην παραπάνω ρύθμιση υπάγονται και όλα τα δάνεια του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα (αγρότες, κτηνοτρόφοι, Συνεταιρισμοί, Ενώσεις Συνεταιριστικών Οργανώσεων, Κοινοπραξίες, ομάδων παραγωγών γεωργικών-κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, κλπ.), με εξαίρεση όσα δάνεια είναι εγγυημένα. (Είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διεύρυνση της ρύθμισης και σε εγγυημένα δάνεια).

Με το σχέδιο νόμου θα τίθεται προθεσμία δύο μηνών από την ψήφιση του νόμου εντός της οποίας θα μπορεί ο δανειολήπτης να υποβάλλει αίτηση στην τράπεζά του για την υπαγωγή του στις παραπάνω ρυθμίσεις. Κατά τη διάρκεια της προθεσμίας αυτής και για ένα ακόμη μήνα, δηλ για τρείς (3) μήνες συνολικά θα αναστέλλεται κάθε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις δεν αφορούν τα ομολογιακά δάνεια που έχουν συναφθεί με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Για τις ενήμερες οφειλές

Όσον αφορά τις ενήμερες οφειλές θα δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις, οι οποίες επαπειλούνται με πρόσκαιρη αδυναμία ικανοποίησης των υποχρεώσεών τους, όπως αυτή θα προκύπτει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και διαδικασία, να επιτυγχάνουν για ένα ορισμένο ποσόν δανείου την αναστολή της περιοδικής εξόφλησής του για μία διετία, με την καταβολή μόνο συμβατικών τόκων γι’ αυτή την περίοδο και με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου.
Το ποσόν, τα ακριβή κριτήρια και η διαδικασία υπαγωγής θα καθορισθούν σε συνέχεια της διαβούλευσης και της αναμενόμενης αποστολής στοιχείων από τα πιστωτικά ιδρύματα και μετά από συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος για τυχόν επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών.

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 20:40 | Γιώργος Ζώρζος

    Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί και στην εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του.
    Είμαι γιατρός και γνωρίζω από πρώτο χέρι, ότι τα ταμεία έχουν κάνει στάση πληρωμών, χωρίς καν να το έχουν ανακοινώσει επισήμως (Το Ντουμπάι τουλάχιστον το ανακοίνωσε). Η στάση πληρωμών του Δημοσίου δεν αφορά μόνον στις πληρωμές, αλλά και στην εκκαθάριση των υποχρεώσεών του, ώστε να μην φαίνεται τι χρωστάει (Προφανώς το κόλπο αυτό επέλεξε η προηγούμενη κυβέρνηση για να δείχνει μικρότερο έλλειμα στα στατιστικά της).
    Η στάση των πληρωμών, σε συνδυασμό με τη μείωση του πραγματικού τζίρου το 2008 και με τους φόρους για τα ποσά που χρεώθηκαν στα ταμία, οδήγησαν πολλά ιατρεία σε μεγάλη μείωση ρευστότητας. Άλλοι χρειάσθηκε να δανεισθούν για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους με τα πολύ υψηλά επιτόκια της περιόδου που διανύουμε. Αποτέλεσμα εκρηκτικό.
    Και σαν να μη φθάνουν όλα αυτά, δεν υπάρχει και τρόπος να συμψηφιστούν οι υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους προμηθευτές, με εκείνες των προμηθευτών προς το δημόσιο.

    ΠΡΟΤΑΣΗ: ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟΥς ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΣΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΑΠΟΤΙς ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
    ΦΤΕΙΑΞΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΥΝΑΤΟΙ ΟΙ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΙ.

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 16:39 | Mara Theodorou

    Καλή σας μέρα,

    Αρχικά να σας πω ότι κατ εκτίμηση, της γράφουσας πάντοτε,οι οφειλέτες δε συμαίνει ότι ανήκουν σε μια συγκεκρινλενη τάξη-θέση οικονομική. Αναλογικά, η των εισοδημάτων (αντιμετώπιση)- αναλογικά των χρεών οφείλεται να είναι. Για να είμαι απολύτως σαφής, διαφωνώ πλήρως με την,(ακούσια),εκούσια απομάκρυνση του κυριου Αράπογλου από την Εθνική Τραπεζα της Ελλάδας, οπωσδήποτε δεν έχω άποψη για την αντικατάσταση του από τον mr. manager της Eurobank, ευσλπιστώ στον απόλυτο έλεγχο, (καμία συναλλαγή μεταξύ Εθνικής Τραπεζας της Ελλάδας και Eurobank),στο εγγυς μέλλον με κατά κανένα γνωστό ή και λιγότερο γνωστό τρόπο στα ελληνικά δρωενα τρόπο.

    Με εκτίμηση,
    mara_th

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 01:26 | ΚΟΝΔΥΛΗΣ ΑΛΕΞΙΟΣ

    Κυρία Υπουργέ,
    Με σεβασμό προς τον πολίτη και προπάντων στην τσαλαπατημένη ελληνική δημοκρατία, σας παραθέτω τις σκέψεις μου γνωρίζοντας ότι απέχουμε ελάχιστα εκατοστά από το κραχ της οικονμίας μας.

    Όλοι γνωρίζουμε ότι η ελληνική οικονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το τραπεζικό σύστημα το οποίο παραδόξως καιτις ημέρες της περίφημης κρίσης σημείωσε ρεκόρ κερδών.Παράλληλλα σωρία οικονομικών σκανδάλων επί των ημερών σας(1981-2004) και επί Ν.Δ.(2004-2009)κατάφεραν να δημιουργήσουν συνειδήσεις ανθρώπων που πάσχιζαν και πασχίζουν να πλουτίσουν εν μία νυκτί. Που θέλω καταλήξω,ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΜΗΔΕΝ,ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΜΗΔΕΝ,ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ,ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΑΤΙΜΩΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΧΑΟΣ.

    Η απάντηση σε όλα αυτά θα ήταν να μπορέσετε να ανακτήσει ο έλληνας την υπερηφάνειά του να πιστέψει ότι μόνο μέσα από την δουλειά και την σκέψη του θα μπορέσι να διαπρέψει. Οι τράπεζες να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη τους στον έλληνα επιχειρηματία και να μην λειτουργούν καιροσκοπικά και με γνώμονα τα ΥΠΕΡ ΚΕΡΔΗ αλλά με πλάνο δουλειάς και διάρκεια επιχειρηματικής σχέσης.Το κράτος ισχυρός επόπτης και όχι παραδομένο στα ισχυρά συμφέροντα του τραπεζικού κατεστημένου. Ένα τραπεζικό δίκαιο σύστημα συνεργάτη και όχι ανταγωνιστή μέσα στη ίδια σου την επιχείρηση.
    Έτσι οι μικρομεσαίοι θα μπορεσουμε να επιβιώσουμε για να απορροφήσουμε το χαμένο εργατικό δυναμικό,διότι βαριά βιομηχανία ΤΕΛΟΣ.
    Με εκτίμηση
    Κονδύλης Αλέξιος

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 23:33 | ΕΙΡΗΝΗ

    Ενα ακομη παραδοξο που θελω να ΠΡΟΣΘΕΣΩ στην προηγουμενη αναφορα μου ειναι οτι υπαρχουν συνεργατες που εχουν την δυνατοτητα να πληρωθουν αργοτερα και μας ζητουν να τους δωσουμε μια αλλη επιταγη αντικαθιστωντας την παλαιοτερη.
    αφου ουτε αυτο δεν μπορουμε να κανουμε με την ποινη που εχουμε στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.Δεν μας δινουν επιταγες!!
    Φανταστειτε οτι η ιδια η αγορα προσπαθει να ανταπεξελθει απο μονη της και δεν μπορει ουτε αυτο να γινει.
    Δεν μας αφηνουν να βοηθησει ο ενας τον αλλο!!!!
    ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 23:45 | Γ.Κ.

    Με ικανοποίηση άκουσα απόψε στην τηλεόραση ότι θα κατατεθεί το νομοσχέδιο αυτό και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά από βδομάδα.
    -Μακάρι για να δοθεί ανάσα και ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΟΥΝ ακόμα και μέσα στην βδομάδα.
    -Δεν αντέχουμε άλλο,δώσετε ελπίδα και ζωή στην πλειοψηφία των ελλήνων.Περιμένουμε με αγωνία.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 23:44 | ΕΙΡΗΝΗ

    Ειμαστε μια επιχειρηση εποχιακη.
    Απασχολουμε 11 ατομα.
    Λογω της κρισης πολλοι πελατες μας δεν μας πληρωνουν βεβαιωμενες οφειλες.Τον Σεπτεμβριο σφραγιστηκε μια επιταγη μας την οποια λιγο αργοτερα εξοφλησαμε.Υπ»οψιν οτι διακινουμε περιπου 100 και πλεον επιταγες καθε σαιζον.
    Στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ μας καταχωρησαν με την σημειωση ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΟΦΕΙΛΗ.
    Στεριση μπλοκ επιταγων για 3 χρονια και μας μπλοκαραν και το μπλαφον μας υψους 60.000 ευρω.
    Σιγα σιγα περνουμε επιταγες [ και μονο επιταγες,γιατι ρευστο δεν δινει κανεις ] αλλα δεν μπορουμε να παρουμε ρευστο γιατι μας εχουν μπλοκαρει το μπλαφον.
    Εμεις εχουμε δωσει επιταγες σε συνεργατες μας,οπως επισης χρωσταμε σε τραπεζες.
    Αφου ρευστο δεν μπορουμε να παρουμε για τους ανωτερω λογους,εισπραξεις δεν εχουμε γιατι η θερινη σαιζον τελειωσε,πως θα ανταπεξελθουμε στις υποχρεωσεις μας????
    Απατεωνες δεν ειμαστε.!!!!!
    Εσεις σαν κυβερνηση καλως μεν εχετε σκοπο να βοηθησετε,
    αλλα η καθυστερηση στις αποφασεις σας, διαγραφει απολυτα την οποια καλη προθεση σας.
    Δειχνει δε, οτι τα αντανακλαστικα ειναι δυστυχως μειωμενα.!!
    Σε αλλα κρατη πηραν αποφασεις σε μια μερα και οχι σε τρεις μηνες.
    Ειδικα για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ θα μπορουσατε να λυσετε το προβλημα αμεσα.
    Πιστευετε οτι πιο επειγον ειναι με ποιο τροπο στο μελλον θα γινονται οι προσληψεις στο δημοσιο η πως θα σωσετε τους ηδη καταστρεμενους μικρους επιχειρηματιες????
    Αποφασιστε ΣΗΜΕΡΑ γιατι αυριο θα ειναι ΑΡΓΑ.
    Οσο για τις οφειλες στις ΤΡΑΠΕΖΕΣ κανεις δεν ζηταει να του χαριστουν.
    ΖΗΤΑΕΙ να τον βοηθησουν να ΠΛΗΡΩΣΕΙ,και εκεινες δεν δεχονται.
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΤΕΝΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
    1.Χαρη ενος ετους και ρυθμιση των οφειλων σε μηνιαια βαση ποσου που μπορει καθε επιχειρηματιας να πληρωσει
    2.Καταργηση του ΤΕΙΡΕΣΙΑ και αντικατασταση του με ενα συστημα που θα χειριζεται και θα εποπτευει η Τραπεζα της ελλαδος
    3.Στο καινουριο συστημα εκτος απο τα δυσμενη στοιχεια,να καταγραφονται
    και τα θετικα της οποιας επιχειρησης.Επισης να καταγραφονται και συμπεριφορες Τραπεζων.

    ΔΩΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΛΥΣΕΙΣ!!!
    Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΞΕΚΛΗΡΙΣΤΕΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ!!
    ΔΕΝ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ !!!???!!!

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 22:14 | Φωτεινη Δακου

    Κυρια Υπουργε,

    Συγχαρητηρια για το νομοσχεδιο και την εκτιμηση της ολης καταστασης.
    Ησασταν η μονη που εθεσε το θεμα στη σωστη του βαση, σχετικα με τη ρευστοτητα στην αγορα και τον τειρεσια. Ο κοσμος ειδε την ελπιδα ζωης
    στο προγραμμα σας.

    Χρειαζεται να περιληφθουν ολες οι περιπτωσεις και πριν την
    1.1.2008 γιατι η κριση ειχε αρχισει και νωριτερα στην αγορα.

    Χρειαζεται αναχρηματοδοτηση των ληξιπροθεσμων και μη οφειλων,
    με ευνοικους ορους, περιοδο χαριτος, χαμηλοτερη δοση, απλες διαδικασιες, ωστε να μπορουν οι επιχειρηματιες να ανταποκριθουν και να ειναι συνεπεις. Δεν ειναι αφερεγγυοι, δεν ειναι απατεωνες, απλα δεινοπαθουν. Οι Τραπεζες δημιουργησαν μεγαλο προβλημα, που τελικα θα γυρισει μπουμερανγκ αν δεν αλλαξουν τακτικη.

    Αμνηστια στον λευκο και στον μαυρο Τειρεσια, ωστε να μπορεσουν
    να χρηματοδοτηθουν οι επιχειρησεις.

    Χρηματοδοτηση για εξοφληση Ταμειων και Δημοσιου ωστε σε συνδυασμο
    και με το νομοσχεδιο για τα νοικοκυρια, να αναπνευσουν οι επιχειρησεις, να κινηθει η αγορα και να επανελθει η ελπιδα για
    καλυτερο αυριο στη ζωη ολων.

    Η βαση χρειαζεται βοηθεια. Αμεση.

    Καλη Επιτυχια και Δυναμη στο Λειτουργημα σας.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 21:26 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    εργα θελουμε

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 20:09 | ΠΑΡΙΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΣ

    Αγαπητοί Κύριοι,
    πράγματι, οι ανωτέρω προτάσεις φαίνεται να χαιρετίζονται με ικανοποίηση και ίσως ανακούφιση από την συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερομένων (είτε αυτοί συμμετείχαν στην δημόσια διαβούλευση, είτε εκφράστηκαν με οιονδήποτε άλλο τρόπο). Σκοπός εντούτοις της δικής μου παρεμβάσεως ως Φορέα Προασπίσεως των Δικαιωμάτων των δανειοληπτών, είναι να επισημανθούν κενά ή ασάφειες που χρειάζονται άμεση συμπλήρωση.
    Α. Με την οριοθέτηση της ημερομηνίας 1.1.2008 αμέσως δημιουργήθηκαν δύο κατηγορίες δανειοληπτών, χωρίς να προκύπτει πουθενά ποιο ήταν εκείνο το σημαντικό στοιχείο που προσδιόρισε το ως άνω χρονικό σημείο. Με άλλα λόγια, ποια ήταν η δικαιολογητική βάση για την θέσπιση αυτού του χρονικού σημείου; Κυρίως όμως αναρωτιέται κανείς, τι θα γίνει με εκείνους, των οποίων οι οφειλές είχαν δυστυχώς καταγγελθεί ΠΡΙΝ ΤΗΝ 1.1.2008; Και η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για εκείνους που ανήκουν στο χρονικό διάστημα από 5.8.2004 μέχρι και την 31.12.2007. Διότι για τις οφειλές που είχαν καταγγελθεί μέχρι την 4.8.2004, υπάρχει τουλάχιστον αυτό το «αίσχος» του άρθρου 39 του ν.3259/2004, το οποίο υποτίθεται προέβλεπε τρόπο υπαγωγής και ρύθμισης των μέχρι τότε ληξιπροθέσμων οφειλών. Ενός νόμου που οι ασάφειες και οι αντιφάσεις του, οδήγησαν πλήθος δανειοληπτών στις δικαστικές αίθουσες … Αλλά οι οφειλές που καταγγέλθηκαν ΜΕΤΑ την 4.8.2004 και ΠΡΙΝ την 1.1.2008 ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΟ. Άραγε, τι σκέφτεται το Υπουργείο για αυτές; Μήπως αυτή η κατηγορία δανειοληπτών εγκαταλείφτηκε στο έλεος των Τραπεζών; ΠΡΟΤΑΣΗ: Να συμπεριληφθούν στις νέες ρυθμίσεις όλες οι οφειλές που καταγγέλθηκαν ΜΕΤΑ ΤΗΝ 4.8.2004, άλλως να εκδοθεί άμεσα από το Υπουργείο μία Ερμηνευτική Εγκύκλιος ή διάταξη για να καλυφθούν οι ερμηνευτικές ασάφειες και παγίδες που τεχνηέντως «έστησε» το προηγούμενο καθεστώς με το ν.3259/2004 για να εξυπηρετήσει τα γνωστά συμφέροντα.
    Β. Είναι επίσης γνωστό, ότι μία οφειλή στην Τράπεζα δεν διογκώνεται μόνο με την επιβολή τόκων υπερημερίας και τόκων εξ ανατοκισμού αλλά επίσης επιβαρύνεται από τα πάσης φύσεως έξοδα, τα οποία δυστυχώς πέφτουν στην πλάτη του κάθε δανειολήπτη, αφού τα αποδέχθηκε με την υπογραφή της συμβάσεως. Θεωρώ επιβεβλημένο και σύμφωνο με τις Αρχές του ΠΑΣΟΚ [που έφερε και ψήφισε το άρθρο 42 του ν.2912/2001, ο οποίος προέβλεπε την απαλλαγή των οφειλών από όλα τα έξοδα και τις επιβαρύνσεις] να προστεθεί στην υπό κρίση Πρόταση Νόμου, ότι από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα διαγράφονται όχι μόνο οι τόκοι υπερημερίας και οι τόκοι εξ ανατοκισμού αλλά επίσης ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΕΞΟΔΑ (π.χ. φακέλου, δικηρόρων, μηχανικών, δικαστικών επιμελητών κ.λ.π.] και οι λοιπές ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ [π.χ. προμήθεια, εισφορά, ΕΦΤΕ (μέχρι την κατάργησή του), ασφάλιστρα κ.λ.π.]
    Γ. Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι η εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος μας έχει διδάξει ότι το διάστημα το δύο μηνών που τίθεται με την Πρόταση Νόμου είναι πολύ μικρό για να μπορέσει να ενημερωθεί και ο τελευταίος δανειολήπτης που κατοικεί όχι σε ένα αστικό κέντρο αλλά στην Περιφέρεια. Δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο, ότι τα «ευχάριστα» νέα τρέχουν με την ίδια ταχύτητα τόσο στις Μεγαλουπόλεις όσο και στα απομακρυσμένα χωριά. Στην Αθήνα, ένας δανειολήπτης έχει πολλαπλάσιες δυνατότητες να πληροφορηθεί, να ενημερωθεί, να επισκεφτεί και έναν Φορέα ή κάποιους δικηγόρους και τελικώς να «προλάβει» να υποβάλλει εντός της ταχθείσης προθεσμίας την Αίτησή του. Στην επαρχία όμως … το χάος. Εκτός και αν πιστεύουμε ότι οι ίδιες οι Τράπεζες που βομβαρδίζουν με απειλητικά τηλέφωνα τον κόσμο να προσέλθει στο … ταμείο, θα αναλάβουν τώρα το δύσκολο έργο της ενημέρωσης των πελατών τους για δικαιώματα που αναμφισβήτητα βάζουν «φρένο» στις ορέξεις τους.
    Επομένως, θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να επιμηκυνθεί η προθεσμία των δύο μηνών, τουλάχιστον στο τριπλάσιο και να υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τους αγρότες και τους μόνιμους κάτοικους της επαρχίας που – ας μην κρυβόμαστε – δεν παίρνουν χαμπάρι από Internet και Δημόσιες Διαβουλεύσεις.
    Ελπίζω η Φωνή του ΕΛ.Ι.ΔΑ. [ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ], το οποίο και εκπροσωπώ ως νομικός του σύμβουλος να εισακουστεί. Άλλως, προβλέπω να έρθουμε αντιμέτωποι με τα … παρατράγουδα του πρόσφατου παρελθόντος. Και το ΕΛΙΔΑ θα ορθώσει το ανάστημά του, όπως έκανε πάντοτε μέχρι σήμερα, χωρίς να υπολογίσει κανένα κόστος.
    Με εκτίμηση,
    Πάρις Αναστασάκος – δικηγόρος ΕΛΙΔΑ
    [Διδότου 37 – ΑΘΗΝΑ, e-mail:info@anastassakos.gr]
    Website: http://www.anastassakos.gr

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 17:33 | ΜΑΜΑΛΟΥΔΗΣ ΝΙΚΟΣ

    Στην προσπάθειά σας για ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων με προβλήματα και τη ρύθμιση των οφειλών προτείνω τα εξής:

    1. Επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την εισροή προϊόντων από τρίτες χώρες (βλέπε ΚΙΝΑ κλπ) σε ανταγωνιστικά προϊόντα που μόνο ανταγωνιστικά δεν είναι λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού (χαμηλές τιμές κλπ)και έχουν αυτές οι επιχειρήσεις τεράστια προβλήματα όπως χρέη σε τράπεζες,εφορίες κλπ και δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση από ΤΕΜΠΕ – ΕΣΠΑ.

    2. Προσωπικά , λόγω της δραστηριοποιήσεώς μου στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας με παραγωγή αποκλειστικού προϊόντος για τη χώρα (παραφίνη νηματουργίας), επειδή ο παραπάνω κλαδος βρίσκεται σε κρίση προσπαθώ να αλλάξω αντικείμενο δραστηριότητας (παραγωγή αντικειμένων από ανακυκλωμένο ελαστικό πχ δέπδα, κολωνάκια κλπ), δεν έχω
    πρόσβαση σε φορείς χρηματοδότησης.

    Προτείνω να υπάρξει ένας φορέας με την εγγύηση και τον έλεγχο της Πολιτείας για τη βιοσιμότητα και την ανάπτυξη τέτοιων επιχειρήσεων.

    Με τιμή
    Νίκος Μαμαλούδης
    Μικροθήβες Αλμυρού Μαγνησίας
    τηλ. 6977370567

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 14:38 | Γ.Κ.

    κ.Υπουργέ,
    Μάταια κάνετε δημόσιες εκκλήσεις στις τράπεζες να ενισχύσουν την ρευστότητα.ΔΕΝ πρόκειται να κάνουν τίποτα απολύτως,ΕΦΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΜΥΡΙΕΣ δικαιολογίες.Αυτό το γνωρίζουμε ΟΛΟΙ ακόμα και οι πιο αδαείς.

    -Προχωρείστε ΑΜΕΣΑ σε μέτρα ανακούφισης των άμοιρων,των δυστυχισμένων,των απροστάτευτων,των ανθρώπων που πάλεψαν και παλεύουν την ζωή τίμια ,αξιοπρεπώς.
    Δικαιούμαστε μια καλύτερη ζωή για μας για την οικογένειά μας,το κοινωνικό σύνολο.
    -Το αν χρεωθήκαμε δεν το κάναμε να κάνουμε μεγάλη ζωή,με διακοπές σε χλυδάτα μέρη,με κότερα και τζιπ.Το κάναμε γιατί πιστέψαμε σε μια καλύτερη ζωή,αλλά δυστυχώς μας πρόδωσαν ΟΛΑ:

    -Κράτος μας άφησε στα νύχια των αχόρταγων τραπεζών.
    -Τράπεζες πίνουν το αίμα μας και τώρα θέλουν και την σάρκα με τα οστά.
    -Οικονομική κρίση και ανέχεια δεν την πρόβλεψε ΟΥΔΕΙΣ.Ούτε ειδικός,πολυπράγμων,σύμβουλος,χρηματιστής,αναλυτής κλπ,αν την πρόβλεπε βέβαια θα έπαιρνε ΟΛΑ τα ΝΟΜΠΕΛ.
    -Μην καθυστερείτε άλλο,ανακοινώσετε κάτι ανακουφιστικό ακόμα και ΑΠΟΨΕ.
    Δεν υπάρχουν αντοχές.Οι μέρες,μήνες παιρνούν και τα τηλέφωνα από εισπρακτικά αρπακτικά κτυπούν ασταμάτητα από τις 09.00-21.00 από Δευτέρα-Σάββατο.
    Τι άλλο επιτέλους περιμένετε;

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 14:07 | Y.Y

    Συμφωνώ με το πνεύμα της πρότασης.

    Πολλές φορές αυτές οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν είναι απόλυτα «πραγματικές» καθώς έχουν προέλθει από εκβιαστικές πρακτικές των Τραπεζών.

    Συγκεκριμένα στην περίπτωση της εταιρίας μου, ΕΠΕ με β’ κατηγορίας βιβλία, με κερδοφορία όλα τα έτη και το 2008 και το 2009, εμφανίσθηκαν από την Alpha Bank ως ληξιπρόθεσμες οφειλές μη ανακυκλώσεις ποσών του αλληλόχρεου λογαριασμού μας, γιατί ουσιαστικά η τράπεζα δεν ζητούσε ανακύκλωση αλλά άμεση εξόφληση και μείωσή τους, αναίτια και χωρίς καμιά προηγούμενη συμφωνία μας.

    Και όχι μόνο αυτό, χωρίς καμιά ενημέρωσή μας, εν μέσω διαπραγματεύσεων για να ρυθμιστεί το θέμα που προέκυψε από τη δική τους μονομερή αλλαγή στην αρχική μας σύμβαση, μας ενέγραψαν στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ ότι παρουσιάζουμε «υπόλοιπο οφειλής σε καθυστέρηση».

    Σημειώνω, ότι η συγκεκριμένη σύμβαση δεν έχει καταγγελθεί από την Τράπεζα, αλλά μας πιέζουν μέσω της απειλής του ΤΕΙΡΕΣΙΑ να βάλουν υποθήκη σε ακίνητά των μετόχων και των εγγυητών, για να εξασφαλίσουν πιθανή μελλοντική αδυναμία πληρωμής μας! Σημειώνω επίσης ότι κατά τη διάρκεια της πολυετούς συνεργασίας μας (πάνω από 20 έτη) ΠΟΤΕ δεν είχαμε καμιά απολύτως καθυστέρηση ή αδυναμία πληρωμής σε οποιαδήποτε υποχρέωσή μας.

    Με το σχέδιο νόμου θα τίθεται προθεσμία δύο μηνών από την ψήφιση του νόμου εντός της οποίας θα μπορεί ο δανειολήπτης να υποβάλλει αίτηση στην τράπεζά του για την υπαγωγή του στις παραπάνω ρυθμίσεις. Κατά τη διάρκεια της προθεσμίας αυτής και για ένα ακόμη μήνα, δηλ για τρείς (3) μήνες συνολικά θα αναστέλλεται κάθε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.

    Τι θα γίνει σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν αποδεχτούν αυτές τις αιτήσεις; Τι θα συμβεί μετά από τους 3 αυτούς μήνες αν οι τράπεζες κωλυσιεργούν στο να τακτοποιήσουν τις διαδικασίες της ρύθμισης;

    Όσον αφορά τις ενήμερες οφειλές, τα κριτήρια να είναι απλά και αντικειμενικά. Σε κάθε περίπτωση να ληφθεί υπόψη το τρομερά ανησυχητικό πρόβλημα ρευστότητας όλων των επιχειρήσεων που κατά ένα μεγάλο μέρος έχει δημιουργηθεί από την πρακτική των τραπεζών το 2008 και το 2009.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 14:18 | Ι.Μ.

    Φρονιμο ειναι το υπουργειο αγροτικης αναπτυξης και το οικονομιας , να σταθουν διπλα στον αγροτη,νεο ή συνταξιουχο.να επανεξετασουν τα δανεια τους,και τα ρυθμισμενα με το νομο του 2004 και τα εγγυημενα.Δεν υπαρχουν χρηματα για την εμπροθεσμη πληρωμη.Δωστε τους περιοδο χαριτος,γιατι αυτοι στηριζουν την οικονομια με πολυ κοπο.Χρειαζονται βοηθεια για να μη ξεπουληθουν στην αγροτικη τραπεζα.

  • 1) Το Σ/Ν για την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων δανείων επιχειρήσεων και επαγγελματιών βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και φαίνεται να δίνει μία ανάσα στις Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις να αναδιοργανωθούν και πιθανά θα βοηθήσει την αγορά να «ξεμπλοκάρει» .
    Για να έχει όμως τον προσδοκώμενο θετικό αντίκτυπο στην αγορά θα πρέπει οι διαδικασίες υπαγωγής των ενδιαφερομένων στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις να είναι απλές, σύντομες και χωρίς γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις και να μην υπάρχουν προϋποθέσεις υπαγωγής που στην συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία θα καταστήσουν τον σχετικό νόμο που θα ψηφιστεί, πρακτικά ανεφάρμοστο.
    Συγκεκριμένα, για την υπαγωγή στις διατάξεις του αυριανού νόμου δεν θα πρέπει να υπάρχει η προϋπόθεση υποβολής από τους ενδιαφερομένους ασφαλιστικής ή φορολογικής ενημερότητας.
    Άλλη παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε κάθε ανάλογου τύπου ρυθμίσεις είναι η επιβράβευση των συνεπών επιχειρήσεων και επαγγελματιών ούτως ώστε αφενός αυτοί να μην αισθάνονται ότι αντικειμενικά υφίσταται διακριτική σε βάρος τους μεταχείριση και αφετέρου να ενισχύεται το περί δικαίου αίσθημα που εκ των πραγμάτων δημιουργεί κίνητρο συνέπειας.
    Τέλος, εφόσον οι προτεινόμενες ρυθμίσεις εξαρτώνται από την συμφωνία των πιστωτικών ιδρυμάτων και της Τράπεζας της Ελλάδος θεωρούμε ότι για να αποφευχθούν πιθανές παλινωδίες, θα πρέπει να εξασφαλιστεί πρώτα αυτή και στην συνέχεια να ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση επί του κειμένου που θα προκύψει σχετικά.

    2) Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διαβούλευσης, προτείνουμε να εξεταστεί και η ακόλουθη πρόταση μας για αντιμετώπιση των οφειλών των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (Μ.Π.Μ.Ε.) προς τα ασφαλιστικά ταμεία (με δυνατότητα επέκτασης της και για οφειλές προς φορείς του δημοσίου π.χ. ΔΟΥ):
    Δημιουργία προγράμματος χρηματοδότησης Μ.Π.Μ.Ε. μέσω τραπεζικών δανείων με αποκλειστική χρήση τους την εξόφληση οφειλών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα συγκεκριμένα δάνεια θα είναι εγγυημένα κατά 100% με επιμερισμό της εγγύησης κατά 90% από το ΤΕΜΠΜΕ και κατά 10% από τα Επιμελητήρια της χώρας.
    Οι απαιτούμενοι πόροι για εκτιμώμενο αριθμό 160.000 Μ.Π.Μ.Ε. , με μέσο δάνειο 20.000€ και ποσοστό κατάπτωσης 20%, είναι 640 εκατ. €, επιμεριζόμενο κατά 576 εκατ € στο ΤΕΜΠΜΕ και κατά 64 εκατ € στα Επιμελητήρια.
    Το κεφάλαιο για το ΤΕΜΠΜΕ μπορεί να προκύψει μέσω ομολόγου από τα αδιάθετα του πακέτου των 28 δις. € προς ενίσχυση των Τραπεζών ενώ το αντίστοιχο για τα Επιμελητήρια από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους (σχετικά προγράμματα).
    Η ευθύνη των Επιμελητηρίων θα είναι η ορθολογική αξιολόγηση των αιτήσεων των επιχειρήσεων που αδυνατούν να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και όσες από αυτές κρίνονται επιλέξιμες θα καλύπτονται με την «Επιμελητηριακή» εγγύηση του 10% και θα αποστέλλονται στο ΤΕΜΠΜΕ για την αυτόματη έκδοση της κύριας εγγυητικής επιστολής του 90% με αποτέλεσμα να υπάρχει πλήρης εγγύηση χρηματοδότησης τους από το Τραπεζικό σύστημα.
    Όσον αφορά την ευθύνη της διαχείρισης του Επιμελητηριακού κεφαλαίου εγγύησης καθώς και για την σχετική λειτουργία των Επιμελητηρίων όλης της χώρας, συντονιστικό ρόλο θα έχει ο ΕΟΜΜΕΧ.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 14:26 | Γ.Κ.

    κ.Υπουργέ,
    Όπως γνωρίζετε αλλά και πολλά στελέχη σας το ομολογούν δημοσίως,καθυστερείτε σε αρκετά θέματα όπως την ρευστότητα στην αγορά,χρέη υπερχρεωμένων,διοικητές οργανισμών-ΝΠΔΔ,γενικούς γραμματείς,περιφερειάρχες κλπ.
    Αυτά δεν σας είναι άγνωστα.
    Το θέμα είναι όμως ότι ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ το πρόβλημα οξύνεται με την ρευστότητα και χρέη.
    Οι τράπεζες είναι ανένδοτες για ρυθμίσεις και αν το κάνουν τα θέλουν ΟΛΑ δικά τους με πάρα πολύ επαχθείς όρους.
    Άρα μάταια ακόμα και να κουβεντιάσετε μαζί τους.
    -Μόνο νόμος ξεκάθαρος να τους υποχρεώνει για ρυθμίσεις,ΌΧΙ να χαρίσουν χρέη που δικαιούνται και είναι τα νόμιμα.Πιστεύω θα τους συμφέρει γιατί τι άλλο να κάνουν;Την ψυχή θα μας πάρουν;Το σώμα μας το αρρώστησαν και οι ίδιες και οι πραιτωριανοί εισπράκτορές τους.

    Γιαυτό ΑΜΕΣΑ κάνετε κάτι που να δίνει ζωή και πνοή.Μην περιμένετε άλλο,χανόμαστε,δεν ΄΄ακούτε ΄΄ την προθανάτια ανάσα μας;

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 12:38 | ΜΙΧΑΗΛ ΦΛΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Απο την διατύπωση του προτεινόμενου νόμου δεν προκύπτει σαφώς αν η ρύθμιση θα αφορά το σύνολο των υφιστάμενων σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών ή μόνο αυτών που δημιουργήθηκαν μετά τις 1.1.2008.
    Πιστεύω ότι:
    1) H θηλειά είναι ίδια, άσχετα πότε την πέρασαν στο λαιμό σου.
    2) Τα προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις δεν εμφανίστηκαν μόνο μετα τις 1.1.2008. Αυτό έχει αναδειχτεί και από τον Πρωθυπουργό μας, όταν έλεγε ότι τα προβλήματα στην Ελληνική οικονομία δεν προέκυψαν μόνο από την κρίση, αλλά κυρίως από την κυβερνητική πολιτική που εφαρμόστηκε πριν την κρίση.
    Επομένως η βοήθεια σε αυτούς που έχουν την δυνατότητα να επιβιώσουν δεν αφορά μόνο και κατ΄ ανάγκη στη διαγραφή μέρους των οφειλών τους, αλλά κυρίως η ρύθμισή τους με υλοποιήσιμους όρους. (π.χ. όταν κάποιος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν έχει σε καμία περίπτωση τη δυνατότητα κατάθεσης προκαταβολής, διαφορετικά κοροιδεύει, το ύψος των δόσεων
    που θα καθοριστούν από τη ρύθμιση θα πρέπει να είναι μέσα στη δυνατότητα εξυπηρέτησης απο τους οφειλέτες, διαφορετικά η ρύθμιση είναι ως μη γενόμενη).
    Η ελπίδα μας να επιβιώσουμε έχει ραντεβού με την υλοποίηση των δεσμεύσεών σας για χωρίς όρους ρύθμιση όλων υφιστάμενων ενήμερων και φυσικά των ληξιπρόθεσμων οφειλών για 5 χρόνια με τοκοχρεωλυτικές δοσεις και με 2ετή πρίοδο χάριτος κατά την οποία θα καταβάλονται οι δεδουλευμένοι τόκοι. Φυσικά θα πρέπει να υλοποιηθεί η πρότασή σας γιά κατάργηση του ληστρικού ανατοκισμού.
    Τέλος θα πρέπει να λάβετε μέτρα για την κατάργηση των διαδικασιών που εφαρμόζουν (θα έλεγα σε ύποπτη μεταξύ τους συνεργασία) οι Τράπεζες, οι Δικηγόροι και οι Δικαστικοί Επιμελητές, οι οποίες ανεβάζουν απελπιστικά το ύψος των οφειλών (Το 1/3 τουλάχιστον των ληξιπρόθεσμων οφειλών αφορούν τέτοια έξοδα και τα οποία σε όποια καταβολή εισπράττονται κατα προτεραιότητα). Πιστεύω ότι πολύ μεγάλο μέρος των σημερινών υφιστάμεων ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν θα υπήρχε αν δεν εφαρμοζόταν αυτό το αίχος.
    Ο Ελληνικός Λαός έδωσε την ελπίδα του στα χέρια σας. Εσείς θα πρέπει να μας δείξετε αν θα κυβερνήσετε για την επιβίωσή Του ή για τούς Εβραικό Κεφάλαιο. Αν η Ελλάδα θα εξακολουθεί να ανήκει στους Έλληνες.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 11:08 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Συγχαρητήρια για την διαδικασία διαβούλευσης(πρωτοπόρα) που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο, άμεσα να επικοινωνήσει με το αρμόδιο Υπουργείο και να καταθέσει τις απόψεις του. Κινήστε στη σωστή κατεύθυνση, συνεχίστε σε όλους τους τομείς έτσι και μόνο θετικά αποτελέσματα μπορείτε να περιμένετε.
    Είναι ουσιαστική η πρωτοβουλία του Υπουργείου οικονομικής ανάπτυξης και ναυτιλίας και της κυβέρνησης για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για τόνωση της αγοράς, προστασία των νοικοκυριών και χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Είναι θετικές προτάσεις, στοχεύουν στην καρδιά του προβλήματος, αλλά διατηρώ επιφυλάξεις σ’ό,τι αφορά την υλοποίηση τους, διότι οι (Τράπεζες) θα αντιδράσουν σθεναρά.
    θέλω επίσης να σας πω ότι σε μια χώρα όπου η χώρα και οι πολίτες δοκιμάζονται και βιώνουν τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση με τα γνωστά αποτελέσματα, όπου το κράτος δανείζεται ακριβά, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ οι τράπεζες παρουσιάζουν υψηλή κερδοφορία, κάτι σάπιο υπάρχει, κάτι δεν πάει καλά.
    Για να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα τα μέτρα, διασφαλίστε με κάθε τρόπο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δυνατότητα συμμετοχής στις προτεινόμενες ρυθμίσεις, μεγάλου μέρους Μ.Μ.Ε και νοικοκυριών, για να μπορέσει ουσιαστικά να κινηθεί η αγορά και να λειτουργήσει σε θετική κατεύθυνση η οικονομία.
    Σε ένα δύσκολό και απαισιόδοξο οικονομικά περιβάλλον, όπου οι επενδύσεις και οι θέσεις εργασίας, είναι το ζητούμενο για την ανάπτυξη της οικονομίας ,επιχειρήσεις με ευοίωνη προοπτική , τόσο στην εγχώρια όσο και στην αγορά του εξωτερικού ,κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω συγκυριακής έλλειψης ρευστότητας.
    Επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι δεν αρκούν οι καινοτόμες προτάσεις, οι τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης ,η συνεχής και αυξανόμενη ζήτηση των προϊόντων, το άνοιγμα των νέων αγορών (ιδίως στο εξωτερικό)και η μείωση του κόστους παραγωγής.
    Χρειάζονται και άλλα πράγματα που επιβάλλουν οι του συστήματος, που διαβάζουν τα νούμερα και όχι τις αναπτυξιακές προοπτικές, τις πραγματικές δυνατότητες και την προοπτική των επιχειρήσεων, που δίνουν με ευκολία θαλασσοδάνεια σε υπερχρεωμένες και ζημιογόνες επιχειρήσεις, ενώ την ίδια στιγμή αρνούνται να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις:
    • με δική τους παραγωγική βάση και εμπορική δραστηριότητα,
    • με υψηλή κερδοφορία κερδοφορία
    • με μεγάλο μερίδιο αγοράς, συνεχώς αυξανόμενο,
    • με παραγγελίες από το εξωτερικό, που υπερβαίνουν για το 2009 τα 15.000.000£ και για το 2010 τα 50.000.000£
    • με αντικείμενο επιχείρησης(τρόφιμα) που όχι μόνο δεν τα αγγίζει η κρίση αλλά έχουν αυξημένη ζήτηση,
    • με τζίρο στην εγχώρια αγορά περίπου 700.000€,
    • με εγγυήσεις ακινήτων που ξεπερνούν τα 2.500.000€,
    γιατί έχουν αποφασίσει αλλιώς,
    γιατί θέλουν να εξυπηρετούν τους οσφυοκάμπτες του συστήματος και τους ημετέρους,
    γιατί τα ,εξ αντανακλάσεως υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών ικανοποιούνται με τη τους όταν κλείνουν οι επιχειρήσεις,
    γιατί το σύστημα είναι στρεβλό, σάπιο και παρασιτικό γύρω από το δημόσιο χρήμα,
    γιατί θα πρέπει η οικονομία να ελέγχεται από λίγους, εκλεκτούς και συνεργάσιμους,
    Γιατί νομίζουν άραγε ότι είναι υπεράνω νόμων ποιες διαδικασίες και ποιοι θεσμοί καλύπτουν παράνομες(;) και καταχρηστικές(;) συμπεριφορές τραπεζών-τραπεζιτών?
    Πως μπορεί η τράπεζα να αρνείται να χρηματοδοτήσει τιμολόγια επιχείρησης ενώ έχει συμβατική υποχρέωση γιατί πιστεύει ότι κάτι δεν πάει καλά? Και αφού δεν χρηματοδοτεί τα τιμολόγια (factors)και η επιχείρηση αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις, εμφανίζεται εκ των υστέρων δικαιωμένη με την επιλογή της;
    Πώς και ποιοι εποπτεύουν, το που πάνε τα χρήματα του κράτους(ΤΕΜΠΜΕ),αν πηγαίνουν σε επιχειρήσεις που πραγματικά τα χρειάζονται ή πηγαίνουν επιλεκτικά σε αποδέκτες που τα καταθέτουν στις τράπεζες για να επωφεληθούν από τη διαφορά του επιτοκίου?
    Γιατί θα πρέπει άραγε να χρηματοδοτούνται και να θησαυρίζουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από τα δημόσια έργα και το δημόσιο χρήμα και να στραγγαλίζονται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα με δικά τους κεφάλαια, με προσωπικό οικογενειακό και ψυχικό κόστος, να κρατήσουν όρθια μια επιχείρηση με ενενήντα(90) εργαζομένους και τυγχάνουν άνισης μεταχείρισης από το σύστημα;
    Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις σε αυτή τη θέση. Είναι βέβαιο ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στο χρηματοοικονομικό σύστημα και τη συμπεριφορά του.
    Δεν είναι βέβαιο όμως ότι θα εξακολουθούν όλοι αυτοί που πλήττονται από τη συγκεκριμένη λειτουργία του συστήματος να δέχονται χωρίς αντίδραση αυτή την κατάσταση, να οδηγούνται σε χρεοκοπία, να καταστρέφονται και να αυτοκτονούν.
    Σίγουρα θα υπάρξει αντίδραση και μάλιστα οργισμένη.
    Ίσως όμως τότε να είναι αργά για κάποιους.
    Εύχομαι όχι για όλους.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 08:49 | Μπακολης Νικος

    Καλημερα
    Πολλα ακουγονται τις ημερες αυτες σχετικα με την οικονομικη κριση οχι μονο στη χωρα μας αλλα σε ολοκληρη την ευρωπη, με κυριο την ρευστοτητα της αγορας και την ικανοτητα καταναλωσης.
    Τα πραγματα οσο δυσκολα και να εμφανιζονται για καποιον που ασχοληται με το εμποριο ειναι απλα περισσοτερο χρημα κινηται στην αγορα καλητερες συνθηκες υπαρχουν για ολους.
    Οι τραπεζες – ο τηρεσιας – το τεμπε – τα δανεια – ειναι προβληματα που δυσκολα θα ξεπεραστουν οχι για την βουληση η οχι της κυβερνησης αλλα γιατι υπαρχουν πολλα και διαφορα συμφερωντα απο πολλους.
    Προταση.
    Αμεση στηριξη των μικρομεσαιων που στην ουσια κοινουν την αγορα με ισοτοπα ποσα για ολους.
    Αυτα τα χρηματα θα καταθετονται στο τραπεζικο λογαριασμο και θα χρησιμοποιουνται μονο και αποκληστικα για την αγορα εμπορευματων με την καταθεση του αντιστοιχου τιμολογιου
    Το συνολικο ποσο θα διατηθεται για μια περιοδο πεντε ετων και με επιτοκιο 3-4% συνολικα.
    Η ολη διαδικασια θα γινεται δια μεσου τραπεζης που θα εχει την δυνατοτητα ελεγχου για την εγγυροτητα των συναλλαγων, ειναι δε και ενας τροπος ελεγχου του υπουργειου για την φοροδιαφυγη και την καλητερη εισπραξη του Φ.Π.Α.
    Ευχαριστω

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 07:28 | Διονύσης Ν. Γερασιμίδης

    Να καταργηθούν οι προσαυξήσεις προκειμένου να γίνει βατή η εύρυθμη και έγκαιρη αποπληρωμή του κεφαλαίου. Σε αυτή την περίπτωση να συντομευθεί ο χρόνος αποπληρωμής του κεφαλαίου. Να δημιουργηθεί ένα point system από το οποίο να μοριοδοτούνται οι επιχειρήσεις που θα αναδεικνύουν πρωτοβουλίες για την έγκαιρη αποπληρωμή των εισφορών τους, για τις αποδεδειγμένα εφαρμογή πολιτικών βελτίωσης και ανάπτυξης του ανθρωπίνου δυναμικού, καθώς και των συνθηκών εργασίας γενικώτερα. Η μοριοδότηση αυτή θα χρησιμοποιοείται σε περιπτώσεις άντλησης εργαζομένων με επιδότηση μέσω του ΟΑΕΔ.

  • Κυρία Υπουργέ,
    Συγχαρητήρια για τις μέχρι τώρα ενέργειες σας για τις μικρές επιχ/σεις αλλά που μας δώσατε τη δυνατότητα να λέμε τη γνώμη μας. Τα συγχαρητήρια μου και στον Πρωθυπουργό που εφάρμοσε την δημόσια διαβούλευση.
    Είμαι διαχειριστής μιας μικρής επιχ/σης που απασχολεί 25 εργαζόμενους σε 12μηνη βάση και 15 εχτρα για το καλοκαίρι μιά που ασχολείται με το τουριστικό μανατζμεντ.
    Αν όπως διαβάζω αναλάβουν τα πιστωτικά ιδρύματα την αξιολόγηση των κριτηρίων των επιχ/σεων για την μεταφορά των δανείων θεωρήστε οτι ΔΕΝ ΚΑΝΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ.
    Θα προσπαθήσω να σας πείσω με την ιστορία της επιχ/σης που διαχειρίζομαι και θεωρώ οτι δεν θα είναι δύσκολο.
    Έχουμε συνεργασία με δύο τράπεζες με ένα δάνειο στην κάθε μία. Ενα χρόνο ακριβώς πριν και ενώ τα δάνεια ήταν ενήμερα η μία τράπεζα λόγω της κρίσης αποφάσισε παρά την άρνηση μου να δεσμεύση καταθέσεις πελατών μας προκειμένου να μειώσει τον δανεισμό. Αυτή η ενέργεια της τράπεζας δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στη ρευστότητα της εταιρίας και μία απο τις επιπτώσεις ήταν να βγει ληξιπρόθεσμη στο άλλο πιστωτικό ίδρυμα.
    Στο δεύτερο πιστωτικό ίδρυμα την ίδια περίοδο είχα καταθέσει αίτημα για κεφάλαιο κίνησης με την εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου λόγω ότι μία δραστηριότητα της εταιρίας είναι στην Αχαία που χαρακτηρίστηκε σεισμόπληκτη απο το σεισμό του 2008. Λίγο πριν απαντήσει το Γενικό λογιστήριο του Κράτους μου έστειλαν εξώδικο καταγγέλοντας συνολικά το δάνειο ληξιπρόθεσμο με μόνη εξαίρεση να τους εκχωρήσω το κεφάλαιο κίνησης μόλις εγκριθεί όπως πραγματικά και έγινε μόλις ήρθε η έγκριση μη έχοντας άλλη επιλογή καθώς ήμουν παντελώς εγκλωβισμένος.

    Πιστεύετε λοιπόν μετα απο αυτή τη συμπεριφορά ότι θα εγκρίνουν στην δική μου η σε οποιαδήποτε άλλη μικρή επιχείρηση μεταφορά δανείου??
    Η γνώμη μου είναι ότι ο φορέας αξιολόγησησς πρέπει να είναι ανεξάρτητος και σίγουρα εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων.

    Πρέπει όμως να συνεχίσω και να σας πω ότι απ αυτές τις ενέργειες των τραπεζών άρχισε το μαρτύριο της μικρής αυτής αλλά νοικοκυρεμένης κατα τα λοιπά εταιρίας με μεγάλη προοπτική ανάπτυξης καθώς απαρτίζεται από καταξοιωμένα στελέχη με σημαντική εμπειρία στον τουριστικό τομέα με
    καινοτομίες στο ξενοδοχειακό μανατζμεντ που όμως μετά απ αυτά βρισκόμαστε στο δρόμο της καταστροφής.
    Υπάρχει όμως ακόμα ένας λόγος που μας συντομεύει το δρόμο της καταστροφής. Απο τις αρχές του 2008 το Ελληνικό κράτος οφείλει σ αυτή τη μικρή επιχείρηση επιστροφή ΦΠΑ 160.000 χωρίς καμμιά ένδειξη, ενω έγινε ο έλεγχος των στοιχείων έγινε η αυτοψία, εστάλη στο υπουργείο για υπογραφή αλλά κανένα αποτέλεσμα.Σήμερα ο κος Παπακωσταντίνου ανακοίνωσε ότι οι ΔΟΥ θα κάνουν ελέγχους στις επιχειρήσεις που δεν υποβάλουν και δεν πληρώνουν ΦΠΑ με τα ανάλογα πρόστιμα, και πολυ σωστά θα κάνει. Στη επιχείρηση όμως που εγώ εκπροσωπώ γιατί δεν επιστρέφετε ο ΦΠΑ να μπορώ να πληρώσω το προσωπικό μου και τις όποιες υποχρεώσεις μου όπως ΙΚΑ κά παρά με αναγκάζετε να πέφτω στην αγκαλιά της διαφθοράς που λυσαλέα κινδυνεύει να με αφίσει μόνο με τη χαρά της επιστροφής και απλήρωτο το προσωπικό μου και τις λοιπές υποχρεώσεις. Γιατί κε Παπακωσταντίνου? Γιατί κα Κατσέλη?? Γιατί κε Πρωθυπουργέ?? Δε χρειάζεται το Ελληνικό κράτος 25 μόνιμες θέσεις εργασίας και 15 εποχιακές με συνολική μισθοδοσία 2008 1.000.000? Δε χρειάζεται τους φόρους που πληρώνουμε? Δε χρειάζεται την ανάπτυξη που προσφέρει αυτή η μικρούλα επιχ/ση?
    Είμαι βέβαιος ότι θέλετε να βοηθήσετε κάθε μικρή επιχ/ση που αγωνίζεται έντιμα προσθέτοντας ένα μικρό λιθαράκι στο οικοδόμημα του μέλλοντος.
    Σας ευχαριστώ
    ΝΚ

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 01:05 | ANNA

    ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ. ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ.ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ. ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΕΜΠΛΑΚΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ. ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΡΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΑΛΛΑ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΤΟΥΝ ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΘΟΥΝ.ΤΟ ΤΕΜΠΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΠΑ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.ΤΟ ΤΕΜΠΕ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ(ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΕΦΟΡΙΑΣ,ΙΚΑ,ΤΕΒΕ,…)ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΜΕ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ.ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ.ΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕ ΜΕ ΤΟ ΕΣΠΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ.ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΔΥΟ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ.ΑΦΗΣΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΔΩΜΑΤΑ.ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΑΣ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΑΛΛΑ ΑΝ ΒΓΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ.ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΑ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΕΣ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ.ΕΝΩ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 30%ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟΥ ΑΥΤΕΣ ΕΔΙΝΑΝ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ 100% ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ.ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΠΛΕΟΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ Η ΑΓΟΡΑ?ΠΩΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΦΟΡΟΥΣ?ΓΙ’ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΜΕΙΛΙΚΤΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΕΓΩ ΑΠΛΑ ΣΑΣ ΓΡΑΦΩ ΠΩΣ ΒΙΩΝΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΙ ΒΛΕΠΩ ΓΥΡΩ ΜΟΥ.ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΟΤΙ ΓΙΝΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΑΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΑ.

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 22:08 | Γ.Κ.

    κ.Υπουργέ,
    Διαβάζετε ίσως αν έχετε χρόνο,ή μπορεί να σας πουν την ουσία οι συνεργάτες σας.
    -Ζούμε στην χώρα της ΄΄ΜΠΑΝΑΝΙΑΣ΄΄ δυστυχώς,ντρεπόμαστε γιαυτό που υπάρχουν οι ΑΡΧΟΝΤΕΣ- ΤΡΑΠΕΖΕΣ και οι ΔΟΥΛΟΠΑΡΟΚΟΙ-ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ το δε κράτος ΑΠΩΝ από ΠΑΝΤΟΥ ,σηκώνει τα χέρια ψηλά,κάνει ότι δεν γνωρίζει και όταν χρειάζεται να παρέμβει γίνεται ΠΑΝΤΑ σε βάρος του ΡΑΓΙΑ-ΟΦΕΙΛΕΤΗ!!!!!!!
    -Αυτά γίνονται ΜΟΝΟ στις χώρες που ονομάζονται ΄΄ΜΠΑΝΑΝΙΕΣ΄΄.
    -Αλήθεια δεν αντιλαμβάνεστε ότι η κοινωνία είναι έτοιμη να καταρρεύσει από την πλήρη ΑΣΥΔΟΣΙΑ των τραπεζών;
    -Δεν αντιλαμβάνεστε ότι είναι η ΚΥΡΙΑ ΠΗΓΗ των κοινωνοικονομικών προλημάτων της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ κοινωνίας σε αντίθεση με ΟΛΗ την ΕΥΡΩΠΗ;
    -Ποιος και πότε τους έλεγξε;
    -Ποιος τόλμησε να να βάλει μαζί τους;
    -Ότι και να λέει κ.Υπουργέ το νομοσχέδιο,εάν δεν κόψετε τα ΄΄χέρια΄΄ των τραπεζών από τον ημιθανή οφειλέτη η αποτυχία είναι δεδομένη.
    -Θέλουμε να πληρώσουμε,δεν είμαστε απατεώνες,αλλά τα νόμιμα,με διευκολύνσεις και σύμφωνα ΚΑΙ με τις δικιές μας δυνατότητες.

    1-Παγώσετε λοιπόν τις δόσεις για ένα χρόνο{βλέπετε Αμερική-Ιταλία κλπ,εκεί δεν είχαν πρόβλημα οι τράπεζες που είχαν και μικρότερο τόκο
    και όχι πανωτόκια;]
    2.-Καταργείστε ΑΜΕΣΩΣ τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ που είναι το δόρυ των τραπεζών και φτιάξτε άλλο σύστημα υπό της εποπτεία της τράπεζας ελλάδος και καταναλωτικών οργανώσεων.
    3.-Σε καμμία περίπτωση να ΜΗΝ χρηματοδοτήσετε επιχειρήσεις με ΤΕΜΠΤΕ-ΕΣΠΑ κλπ μέσω τραπεζών,εκτός και αν ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΕΙ η αναμειξή τους για έκφραση γνώμης και παρακράτηση οιανδήποτε ποσού.

    -Αλήθεια τόσο δύσκολα είναι όλα αυτά που θα ΄΄αναστήσουν΄΄ την μαρασμένη κοινωνία από τα δεινά των τραπεζιτικών αυθαιρεσιών και υποδούλωση;

    ΥΓ.Σε καμμία περίπτωση δεν είδε με θετική διάθεση ο οφειλέτης την αποδοχή σας των 11 !!! από τις 14 προτάσεις των τραπεζών στο προγούμενο νομοσχέδιο για τα χρέη των νοικοκυριών.Ευχόμαστε ο τύπος να έχει λάθος πληροφόρηση.Άραγε στην Ευρώπη δεν ισχύουν τέτοιοι νόμοι από το 1978,1980,1985,1989 κλπ Αμερική,Γερμανία,Φιλανδία,Ιταλία κλπ;

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 22:16 | Παναγιώτης Κωτσιόπουλος -kotstak@hotmail.com

    Κυρία υπουργέ,

    Για την αναθέρμανση της οικονομίας ένα μέτρο σαν αυτό με τον Τειρεσία είναι μεν χρήσιμο δεν είναι όμως αρκετό. Χρειάζεται να ληφθούν μια σωρεία μέτρων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι προτάσεις που θα σας παραθέσω πιστεύω ότι θα συμβάλουν σε αυτό. Εκτός δε του ότι δεν κοστίζουν τίποτα απεναντίας ενισχύουν τα έσοδα του κρατικού προυπολογισμού.

    Α. Εμπορευσιμότητα ακινήτων
    Ένα μεγάλο μέρος αυτών που πουλούν ακίνητο είναι επαγγελματίες και τα έσοδα από την πώληση θα τα διοχετεύσουν στις επιχειρήσεις τους. Όταν μια επιχείρηση δεν πηγαίνει και τόσο καλά ο ιδιοκτήτης αναγκάζεται όταν έχει εξαντλήσει όλες τις άλλες δυνατότητες, να πουλήσει κάποιο ακίνητό του. Δεδομένης της πολύ χαμηλής εμπορευσιμότητας όσο πιο πολύ ανάγκη έχει κάποιος τόσο πιο πολύ βυθίζετε η τιμή του ακινήτου και αυτό γιατί δεν υπάρχει σημαντικός αριθμός επενδυτών. Ένας επενδυτής όταν συναντά μια σχετική ευκαιρία δεν συγκινείται γιατί σκέπτεται ότι το κέρδος του θα πάει στον φόρο. Αποτέλεσμα ο πωλητής να ρίχνει συνεχώς την τιμή λόγο της ανάγκης του και να καθυστερεί σημαντικά η πώληση(οπότε και ο στόχος του), επομένως τα χρήματα που θα βάλει στην επιχείρηση του θα είναι και πιο λίγα.
    Ένα μεγάλο μέρος των αγοραστών, των μεταχειρισμένων ακινήτων την επόμενη δεκαετία θα είναι αλλοδαποί. Με πρόχειρους υπολογισμούς θα αγοράσουν τα επόμενα δέκα χρόνια 20εκ. τ.μ. Όσο λιγότερο πέσει η τιμή τους τόσο μικρότερη αιμορραγία συναλλάγματος θα υπάρξει. Δεδομένου ότι ένα σημαντικό μέρος του περισσεύματος των χρημάτων των αλλοδαπών πηγαίνει στην πατρίδα τους. Το μέτρο που προτείνω θα ανεβάσει κατακόρυφα την εμπορευσιμότητα γιατί θα έχει κάθε λόγο ο επενδυτής να αγοράσει όταν συναντά μια σχετική ευκαιρία.
    Το μέτρο είναι το εξής όποιος αγοράζει ή κληρονομεί ένα ακίνητο έχει την δυνατότητα να πληρώσει τον φόρο που του αναλογεί εφάπαξ (όπως γινόταν μέχρι σήμερα) ή να καταβάλει 20% του φόρου κάθε χρόνο και σε οχτώ χρόνια θα έχει εξοφλήσει. Οποιαδήποτε στιγμή μέχρι τότε πουλήσει αυτό το ακίνητο σταματάει και η οφειλή του. Για παράδειγμα εάν πουλήσει μέσα σε ένα χρόνο το ακίνητο που αγόρασε δεν θα ξανα πληρώσει φόρο, θα πληρώσει όμως εξολοκλήρου φόρο ο νέος ιδιοκτήτης. Ως εκ τούτου το δημόσιο ταμείο δεν χάνει καθόλου χρήματα απεναντίας κερδίζει γιατί η ενδιάμεση πώληση δεν θα είχε γίνει ποτέ.

    Β. Προμήθειες του Δημοσίου
    Το κόστος χρήματος του κράτους είναι σαφώς μικρότερο των επιχειρήσεων. Εάν συγκρίνουμε δύο επιχειρήσεις που η μία προμηθεύει το δημόσιο ενώ η άλλη όχι, θα διαπιστώσουμε ότι η πρώτη είναι πιο εύρωστη οικονομικά. Άρα θα αντέξει στη κρίση ακόμα και αν χάσει από πελάτη το δημόσιο. Η άλλη όμως θα αντέξει την κρίση?
    Είναι δε προφανές ότι όσο πιο συμπιεσμένος οικονομικά είναι κάποιος (ιδιώτης ή επιχείρηση) τόσο πιο γρήγορα κινεί το χρήμα όταν το αποκτά και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία.
    Το μέτρο που προτείνω είναι το δημόσιο να αγοράζει της μετρητοίς τις προμήθειές του. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα εκτός του ότι θα ρίξει τις τιμές σημαντικά, θα μπορούν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς εταιρίες που δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις με το τραπεζικό σύστημα. Στην παρούσα οικονομική συγκυρία το μέτρο αυτό θα συμβάλει να επιβιώσουν επιχειρήσεις που αλλιώς δεν θα μπορούσαν.

    Μετα τιμής,
    Τάκης Κωτσιόπουλος

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 16:50 | Φώτης Βουλγαράκης

    Κυρία Κατσέλη, υπουργέ εθνικής οικονομίας θέλω να σας πληροφωρίσω οτι υπάρχει μια αδικία απο τις ελληνικές τράπεζες για το κρατικό άτοκο δάνειο του ΤΕΜΠΝΕ. Συγκεκριμένα, στην αρχή οι τράπεζες δώσανε το δάνειο άτοκο και μετά απο ένα μήνα εκβιάσαν τους μικρομεσαίους να τους το δώσουν με τόκο. Και έτσι πολλοί αναγκάστικαν και το πήραν με τόκο. (Είμαι και εγω ένας απο αυτους. Πήρα απο την Αλφα τραπεζα το δάνειο ΤΕΜΠΝΕ με τόκο και επιπλέων τα χρήματα του δανείου μου τα παρακρατησανε με τη δικαιολογια να μου ελατωσουν το ενήμερο επαγγελματικο δάνειο που μου είχαν δώσει) Τις δυο πράξεις αυτες της αλφα τράπεζας τις θεωρώ πάρανομες και πιστευω πως το ιδιο εχει συμβει και σε χιλιαδες μικρομεσαίους επαγγελματιες. Ζηταω απο εσας να συμπεριλάβεται στο νομοσχέδιο περι ρύθμισης οφειλών των μικρομεσαιων επιχηρισεων.
    1) ‘ολα τα δανεια ΤΕΜΠΝΕ που έδωσαν οι τράπεζες να γίνουν αμέσως άτοκα
    2) Η διάρκεια των δανείων αντι για τρια χρόνια πληρωμής να γίνουν εξι χρονια με χάρη χρόνου ένα ετος απο την ψύφιση του νομοσχεδιου.
    Ελπίζω να διαβάσεται το ετοιμα μου και να πράξετε τα δέοντα. μετα τιμης

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 14:10 | G. A.

    Για να τονωθεί η αγορά ρίξτε τον ΦΠΑ, μειώστε τη φορολογία εισοδήματος-επιχειρήσεων-ακινήτων σταματείστε την φορομπηχτική πολιτική σας. Με το να αυξήσεις τους φορολογικούς συντελεστές δε σημαίνει πως θα αυξηθουν τα έσοδα ίσα ίσα αυξάνεις τη φοροδιαφυγή. Ξεκινήστε πρώτα απο την περικοπή των εξόδων του δημοσίου όπου μπορείτε να εξοικονομήσετε πολλά. Πρώτα απ’όλα ελέγξτε την υπερτιμολόγηση δημοσίων έργων, μετα τις διάφορες υπερκοστολογημένες προμήθειες, επειτα κάντε ανακατανομή του προσωπικού σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε υπηρεσιας. Επίσης κάντε περικοπές στους μισθούς των δ.υ. θέτωντας ένα ανωτατο κι ένα κατώτατο πλαφόν πχ 1200-2500. Μετα ξεκινήστε να στήσετε ένα σοβαρό-αδιαφθορο ελεγκτικο μηχανισμό για να μαζέψετε τα έσοδα κι επιτέλους επιβάλτε δικαίοσυνη τιμωρόντας όλους τους κλέφτες-λαμογια ανεξαιρέτως χρώματος. Περιορίστε τις κρατικές δαπάνες γτ βουλιάζουμε όσο πιο γρήγορα το καταλάβετε τόσο το καλύτερο!

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 14:44 | Μαυρέας Μιχάλης

    Αγαπητή κα Κατσέλη

    Μήπως ένα πολύ καλό μέτρο για να κινηθεί η ελληνική αγορά στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ύφεσης, που θα έχει την καθολική υποστήριξη όλων των νοικοκυριών και των εμπόρων είναι το εξής:

    «Πρόωρες εκπτώσεις από τις 15 Δεκεμβρίου 2009 προκειμένου να αλλάξει το κλίμα στην αγορά και να επέλθει η αισιοδοξία».

    Αν το δώρο των Χριστουγέννων και η «έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης» πάνε στην αγορά και ταυτόχρονα υπάρχουν και εκπτώσεις στα καταστήματα όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες στο κόσμο στη περίοδο των εορτών τότε και ΦΠΑ θα εισπράξει το κράτος και το κλίμα θα αλλάξει στην αγορά, διαφορετικά θα χαθούν αυτά στις διάφορες υποχρεώσεις που έχει κάθε νοικοκυριό ή στη χειρότερη περίπτωση σε αγορές στο εξωτερικό για αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδεύσουν την περίοδο των εορτών.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 09:59 | ΝΙΚΟΣ Ρ.

    Μαζη στον αγωνα για την εξουσια μαζη στον αγωνα και για την επηβιωση των μικρων και πολη μικρων επειχηρησεων
    ρηθμηστε ολλα τα δανεια ανεξαρτητα ποτε γηνανε ληξηπροθεσμα με νομο παρομοιο με τα πανοτοκια στα στεγαστηκα ο νομος να σβηση ολλα τα πανοτοκια και το κεφαλαιο να ρηθμηστη απο 5 μεχρη 10 χρονια με επητοκοιο ευρωπαικο και οχι ελληνικο ληστρηκο απο τους νομιμους τραπεζικους τοκογληφους
    Προστατευστε την πρωτη κατοικια να μην μπορη να γηνη κατασχεση πρωτης κατοικιας σε καμοια περιπτωση ουτε απο τραπεζα ουτε απο ιδηοτη ουτε απο δανεια ουτε απο εμπορικες συναλαγες
    Εξερεση να ειναι οταν το ποσο της οφειλης ειναι διπλασιο της πραγματικης αξιας
    Να μην μπορη να γηνη κατασχεση πρωτης κατοικιας σε καμοια περιπτωση αν δεν ηπαρχη αλλη ακινητη περιουσια αποδεδηγμενα για τουλαχιστων 10 χρονια πισω απο την στηγμη που δημηουργηθηκε το προβλημα εκτος της περιπτωσης που το δανειο παρθηκε για πρωτη κατοικια και εχει διπλασιαστη
    Ρηθμηστε της οφειλες που ηπαρχουν στα ασφαλιστικα ταμεια με μακροχρονιες δοσεις ανεξαρτητες απο της τρεχουσες μηναιες καταβολες η δοστε δανεια μεσω ΤΕΜΠΕ με ελαστικοποιηση του τειρεσια και με ποινες γαι οσους δεν θα ειναι σηνεποις
    Ρηθμηστε της οφειλες προς το δημοσιο οπως σας γραφω και για τα ασφαλιστηκα ταμεια
    ρηθμηστε γενικα οτι μπορητε περισοτερα και με πολλες μικρες δοσεις για να μπορεσετε να μαζεψετε χρηματα απο αυτους που δεν εχουν και χρωστανε και θελουν να πληρωσουν γιατη αυτοι που εχουν και χροστανε δεν θα πληρωσουν ποτε γιατη παντα βρησκουν τροπο να ξεφευγουν επηδη εχουν χρηματα και πληρωνουν μιζες προκημενου να μην πληρωσουν
    Ευχαριστω που μας δωσατε το βημα αυτο να μηλησουμε οπως μπορη ο καθενας αρκει καποια απο αυτα να τα ακουσετε

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 09:10 | Δήμητρα

    Καλημέρα σας,

    Για να αναθερμανθεί η αγορά και να επιβιώσουν οι επαγγελματίες, όλων των κατηγοριών, δεν οφελεί μόνο να να ρυθμίσετε τα χρέη τους, τις συνθήκες τα του Τειρεσία κ.λ.π. Με όλ αυτά, θα πάρουν ανάσα για λίγο και σε μερικούς μήνες θα ξαναχρεωθούν και θα ξαναμπουν στον Τειρεσία.
    Αυτά τα μέτρα είναι πρέπει ν α είναι το πρώτο μέρος. Ταυτόχρονα για να τονοθεί η αγορά πρέπει εμείς οι απλοί καταναλωτές, να καταναλώσουμε.
    Αν δεν βάλετε το μαχαίρι στο κόκκαλο, δηλαδή να επιβάλλετε παγίωση των τιμών για 2 χρόνια στην ΔΕΗ, την τηλεφωνία, τα Σούπερ Μάρκετς, τα φροντιστήρια, τη βενζίνη που η τιμή της ανεβοκατεβαίνει τα Σαββατοκύρικα, το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, τα ήδη υπερχρεωμένα νοικοκυριά,(τα επιτόκια των καρτών και των δανίων, αντίθετα από την Ευρώπη, δεν πέφτουν) δεν θα καταναλώσουν για τίποτα. Δεν θα ψωνίσουν ρούχα, παπούτσια, τρόφιμα, δεν θα πάνε για καφέ και για φαγητό έξω, δεν θα πάνε σινεμά, δεν θα αλλάξουν τα έπιπλά τους, το αυτοκίνητό τους και πολύ περισσότερο δεν θα επενδύσουν σε ένα ακίνητο για να στεγάσουν την οικογένειά τους.
    Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ και ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΙΛΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΙΠΟΤΕ για τους ελλεκτικούς μηχανισμούς (που καρκινοβατούν) που θα ελέγξουν την αγορά και τις παρατυπίες της και ίσως συγκρατήσουν τις τιμές για να μπορέσουμε έτσι να καταναλώσουμε και πάλι.

    Ταύτα και έπεται η συνέχεια…

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 08:12 | Δημήτριος Χρυσικόπουλος

    Κυρία Υπουργέ,

    Είμαι σύμβουλος επιχειρήσεων και η εργασία μου μου δίνει τη δυνατότητα να συνεργάζομαι με μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων διαφορετικών δραστηριοτήτων και να έχω μία σχετικά καλή αντίληψη της κατάσταστασης της αγοράς.
    Το σχόλιο μου δεν αφορά τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΤΕΙΡΕΣΙΑ αλλά αφορά την αύξηση ρευστότητας στην αγορά.
    Θα πρότεινα λοιπόν την ολοκληρωτική κατάργηση της συμμετοχής τραπεζών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για δύο πολύ σημαντικούς λόγους:

    1. Τα τραπεζικά ιδρύματα και τα στελέχη τους (το σημειώνω χωρίς διάθεση μείωσης των ικανοτήτων τους στο πεδίο ενασχόλησης τους)δεν έχουν καμία επαφή με αυτό που αποκαλείται πραγματική οικονομία και πραγματικές απαιτήσεις της Ελληνικής επιχείρησης συμπεριλαμβανομένου και του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας της. Δεν είναι σε θέση να καθοδηγήσουν τον επιχειρηματία σε σχέση με τις δυνατότητες επιδότησης της επιχείρησης τους μέσα από κάποιο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και στη καλύτερη περίπτωση μπορούν απλά να καταχωρίσουν σωστά τα στοιχεία μίας πρότασης σε ένα μηχανογραφικό σύστημα.
    2. Τα τραπεζικά ιδρύματα (σε όλο τον κόσμο αλλά ιδιαίτερα στη χώρα μας) είναι επιχειρήσεις που εδώ και χρόνια απέδειξαν και συνεχίζουν να αποδυκνείουν ότι μοναδικός στόχος στις κινήσεις τους είναι το κέρδος. Στόχος του ΕΣΠΑ είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προιόντων και υπηρεσιών. Δηλαδή η τράπεζα προωθεί μία πρόταση με βάση τα δικά της κριτήρια (νέος καλός πελάτης, δυνατότητα υποθήκευσης περιουσίας κλπ) που δεν έχουν καμία σχέση με τους στόχους ενός προγράμματος όπως το ΕΣΠΑ.

    Η ερώτηση βέβαια, είναι που θα βρεθούν τα κεφάλαια κίνησης του ΕΣΠΑ. Αυτό είναι πονεμένη ιστορία και χρήζει περαιτέρω συζήτησης.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 08:11 | ΞΕΝΟΦΩΝ ΙΣΑΡΗΣ

    Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορουν να πάρουν μια αναβολή, και σε πέντε χρόνια να πληρωθούν, όμως αν δεν αλλάξει κάτι στην αγορά, σε πέντε χρόνια θα είναι πάλι ληξιπρόθεσμες. Το μέτρο αναβολής-ανάσας έχει νόημα πραγματικό μόνο άν στο διάστημα αυτό η αγορά δώσει στον επαγγελματία ενα τρόπο να βγεί από την κινούμενη άμμο.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 04:52 | Νικολαος. Λ

    Ευχες για καλη επιτυχια.
    Ισως αυτο το νομοσχεδιο να σωσει πραγματικα την ελληνικη οικονομια.Ενα απλο παραδειγμα θα σας πω, το δικομου.Εχω τουριστικη επιχειριση(ενοικιαζομενες
    .τουρ. κατοικιες). Η κριση με αγγιξε λιγο ,αυτο ομως που με γονατισε οικονομικα,ηταν μια εγχειρηση ,καρκινου του πνευμονα,οπου ουτε λιγο ουτε πολυ ξοδεψα 80000 ευρο ,γιατι στο σωτηρια δεν υπηρχε εντατικη διαθεσιμη.τον ιανουαριο του 2008 .Δεν ειχαν ουτε βαμβακι, για τον ορο πηραν απο το χριστουγεννιατικο δενδρο. Πηγα σε ιδιωτικη κλινικη ,απο το ταμειο μου (ΟΓΑ) ακομα δεν εχω παρει τα ψυχουλα που δινουν περιπου 3000 ευρο,Ολη την σεζον που περασε πληρωνα γιατρους και νοσοκομεια ,ευτυχως που καποιο ποσον το κανουν και σε δοσεις ,ομως τα δανεια αυτο το χρονο, δεν μπορεσα να τα καλυψω, ειναι μεγαλες δοσεις και οι οφειλες απο τον Ιανουαριο μεχρι σημερα ,εκτος απο καποια λιγα που εχω πληρωσει,ειναι περιπου 60000 ευρο.Η επιχειριση κανει τζιρο 90000 τον χρονο.Με το νομοσχεδιο αυτο μπορω να τα καταφερω ,ελπιζω να μπορω να ενταχθω ,και να μην εχει πολλες γραφειοκρατικες διαταξεις. Θα ηθελα μια εγκυρη απαντηση ,γιατι υπαρχει μεγαλη αγωνια σε ολοκληρη την οικογενεια .

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 22:56 | ΝΙΚΟΣ

    Εξοχότατε Κύριε Πρωθυπουργέ,
    Είμαι ένας ιερέας 37 χρονών, παντρεμένος και με τρία ανήλικα παιδιά. Η σύζυγος μου, θεολόγος – φιλόλογος, δεν βρήκε δουλειά στην περιοχή και αποφασίσαμε να κάνουμε μια κτηνοτροφική μονάδα στο χωριό όπου είμαι εφημέριος και όπου μένουμε. Ξεκινήσαμε το 2007 με 35 αιγοπρόβατα και τώρα έχουμε 412. Με δικά μας τα χρήματα έχουμε κάνει στάβλους και κτήρια συμφώνα με τις προδιαγραφές του Υπουργείου, χωρίς ώμος να μπούμε σε Πρόγραμμα (γιατί δεν έχουμε τα γραφειοκρατικά κριτήρια), και νερό έχουμε βάλει με δικά μας έξοδα, αλλά ούτε Δημαρχείο, ούτε Νομαρχία δεν μπορούν να μας βοηθήσουν για να βάλουμε και ηλεκτρικό ρεύμα. Παλεύουμε δύσκολα με μια μεταχειρισμένη γεννήτρια η όποια χαλάει συνέχεια και μας χαλάει και το γάλα το όποιο το έχουμε πιστοποιημένο βιολογικό .
    Σας ζητώ συγγνώμη για αυτή την ενόχληση με το Γράμμα μου, αλλά βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, και δεν βρήκαμε άλλη λύση. Φτάσαμε σε σημείο να μην έχουμε τροφές για τα ζώα και τα έξοδα και τα χρέη μας κυνηγούν από πίσω. Έχουμε ληγμένες δόσεις στο στεγαστικό δάνειο για το σπίτι στο Ταχ. Ταμιευτήριο, ληγμένα γραμμάτια για το τρακτέρ και άλλα ληγμένα γραμμάτια για ζωοτροφές. Όλα τα έσοδα μας πάνε εκεί και πολλές φορές δεν έχουμε ούτε ψωμί να φάμε ούτε βενζίνη για το φορτηγάκι (μόνο και μόνο να δούλεψη η γεννήτρια, να φανέ τα ζώα, να πληρώσουμε τους τσοπαναραίους, και να βάλουμε πετρέλαιο στο τρακτέρ)… Τα παλεύουμε πάρα πολύ δύσκολο και κάνουμε και πολύ προσωπική δουλειά.
    Όταν αγοράσαμε τα πρώτα ζώα, μας κορόιδεψαν και μας τα πουλούσαν χωρίς δικαιώματα. Αλλά τα τελευταία ζώα τα πήραμε μαζί με τα δικαιώματά τους και έχουμε τώρα 10.600 Ευρώ δικαιώματα, τα οποία θα τα πάρουμε για πρώτη φορά τώρα στο Δεκέμβριο.
    Πήγαμε τώρα με τα χαρτιά στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ Τράπεζα για να πάρουμε ένα δάνειο. Ζητήσαμε εκεί να μας δώσουν 50.000 Ευρώ (για 5 χρόνια), για τα οποία να βάλουμε εγγύηση τα Δικαιώματα (που είναι μέχρι στο 2013). Οι υπάλληλοι της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ μας είπαν ότι Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ είναι μόνο με το όνομα αγροτική, αλά στην ουσία είναι εμπορική τράπεζα!!!! Ύστερα μας είπαν ότι δεν θέλει η Τράπεζα να πάρει εγγύηση τα δικαιώματα (10.600Ευρω x 5 χρόνια) για 5 χρόνια και να μας δώσει 50.000Ευρω. Το πολύ πολύ να τα βάλουμε εγγύηση για ένα έτος και να μας δώσουν 8-9 χιλιάδες Ευρώ, τα οποία η τράπεζα να τα πάρει αμέσως όταν θα μπουν από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στο Δεκέμβριο!!!! Σκεφτήκαμε με την σύζυγος μου ότι αυτή δεν είναι λύση για μας, αλά αφού μας πιέζουν και μας κυνηγούν όλοι και έχουμε τόσο μεγάλο ζόρι, να δεχτούμε τελικά και αυτή την πρόταση. Πήγαμε λοιπόν την άλλη μέρα ξανά στην Αγροτ. Τράπεζα και μας είπαν ότι τελικά δεν μπορούμε να κάνουμε Αίτηση ούτε για αυτά τα λίγα επειδή δεν έχει βγει ακόμα τον Τίτλο των Δικαιωμάτων και χωρίς Τίτλο η Τράπεζα δεν μπορεί να μας δώσει φράνκο!!!!
    Ήρθαμε τελικά στην Αθήνα και πήγαμε στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για να πάρουμε τον Τίτλο Δικαιωμάτων. Μιλήσαμε και με τον Κο Πρόεδρο ΒΕΡΓΙΝΗΣ (210-2124981). Αιδώ μας είπαν ότι από το 2006 δεν εκδίδονται Τίτλοι και τα Δικαιώματα του 2009 δεν έχουν επεξεργαστεί ακόμα. Μας δόσαν τελικά μια Βεβαίωση η οποία αναφέρει ότι νε μεν η σύζυγος μου έχει αυτά τα Δικαιώματα αλά εφόσον θα εγκριθούν μετά την επεξεργασία του φακέλου.
    Όταν διαβάσαμε την Βεβαίωση, η γυναίκα μου λιποθύμησε εκεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλά μας ησύχασαν οι υπάλληλοι ότι θα κάνουμε δουλειά και με αυτό το χαρτί. Στην επόμενη μέρα πήγαμε στην Τράπεζα και δεν δέχτηκε την Βεβαίωση, γιατί δεν αναφέρει ξεκάθαρα ότι σίγουρα θα πάρουμε τα 10.600 Ευρώ στο Δεκέμβριο. Οπότε δεν μπορούμε τελικά να πάρουμε ούτε τα 8-9 χιλιάδες.
    Λάβαμε προχθές μια επιστολή από την Αγροτική Τράπεζα που έλεγε να πάμε εκεί για να κάνουμε το δάνειο. Πήγε η σύζυγος μου την άλλη μέρα και της είπαν ότι έτσι στέλνουν σε όλους τέτοιες επιστολές και ότι εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε το δάνειο επειδή τώρα είμαστε στην ΤΕΙΡΕΣΙΑ για τις γραμμάτιες που έχουν λήξη…
    Άμα παίρναμε το δάνειο στο καλοκαίρι θα είχαμε πληρώσει τα γραμμάτια και δεν θα μπαίναμε στην ΤΕΙΡΕΣΙΑ…

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 21:38 | γ.κ

    To υπουργείο οικονομικών να πληρώσει τα χρέη προς τις τράπεζες , μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα δεν γίνεται.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 20:45 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Κ.ΥΠΟΥΡΓΕ, ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ, ΠΕΡΝΑΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΓΟΛΓΟΘΑ, ΕΧΩ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΟΥ, ΕΧΩ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΜΟΥ,ΕΧΩ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΑΠΩΓΝΩΣΗ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΕΧΩ ΜΠΕΙ ΣΤΟΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΩ ΕΞΩΦΛΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΛΛΑ ΑΡΓΕΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ ΔΕΝ Θ ΑΝΤΕΞΩ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΟ SOS.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 20:57 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Δ.Πέτρος
    Ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων επιχειρήσεων

    Στην δημόσια διαβουλευσει που διεξάγεται την τρέχουσα εβδομάδα για το συγκεκριμένο θέμα, θεωρώ ότι θα πρέπει πολύ σοβαρά υπόψη να ληφθεί και η ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων επιχειρήσεων, οι οποίες είναι μεν υπερχρεωμένες αλλά με τεράστιες προσπάθειες έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής (όπως εγώ για την δική μου επιχείρηση ) να είναι συνεπέστατες ως προς της πληρωμές των υποχρεώσεων τους προς τις τράπεζες, ενώ ουδέποτε ήταν στις λίστες του Τειρεσία.
    Πιο συγκεκριμένα τα ετήσια έσοδα της επιχείρησης μου ανέρχονται περίπου στα 100.000 € .
    Για το 2010 τα έσοδα ίσως προσεγγίσουν τα 110.000€.
    Παρ όλα αυτά βρίσκομαι σε αδιέξοδο, διότι είμαι υποχρεωμένος να πληρώνω στις τράπεζες για πληρωμή των υποχρεώσεων μου περίπου 70.000€/έτος.
    Η επιχείρηση μου χρειάζεται τρία άτομα προσωπικό ήτοι 3×15.000€=45.000€/έτος.
    10.000€/έτος ενοίκια γραφείων και κατοικίας καθώς και 15.000€ ατομικά μου έξοδα.
    Οπότε πρώτο μερικο σύνολο 70.000€/έτος.
    Εάν σε αυτό προστεθούν και τα 70.000€/έτος των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες αντιλαμβάνεστε το αδιέξοδο.
    Αν όμως γινόταν μια συγκέντρωση όλων των οφειλών αλλά σε μακροχρόνια βάση και πλήρωνα το μήνα 2.500€ -3.000€ τότε αυτόματα η επιχείρηση από προβληματική γίνεται βιώσιμη.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 18:11 | Γ.Κ.

    κ.Υπουργέ
    Είστε η ΜΟΝΑΔΙΚΗ μας ελπίδα έτσι και αλλιώς.
    Αν δεν λάβετε ΑΜΕΣΑ μέτρα,αν δεν καταθέσετε ακόμα και ΑΥΡΙΟ το νομοσχέδιο η κατάσταση θα γίνει τραγικότερη.
    -Όμως ΤΙΠΟΤΑ από όσα υποσχεθήκατε δεν θα γίνει,εάν πρώτα δεν ΕΛΕΓΞΕΤΕ τις τράπεζες.Με τα πανωτόκια τους,με την ασυλία που έχουν,με τον ΜΟΝΑΔΙΚΟ τρόπο που εφεύραν και βγάζουν τους τόκους, έχουν καταστρέψει επιχειρήσεις ,ανθρώπους και νοικοκυριά.
    -Άμεσα λοιπόν ΠΑΓΩΜΑ των ληξηπρόθεσμων δόσεων για ένα χρόνο.
    -Ρύθμιση αποπληρωμής του κεφαλαίου χορήγησης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά επιτόκια και για διάστημα μέχρι 10 χρόνια με περίοδο χάριτος.
    -Κατάργηση του ΤΕΙΡΕΣΙΑ και δημιουργία ποινολογίου που ανάλογα με την βαρύτητα θα προβλέπεται και αποκλεισμός από τραπεζιτικά προϊόντα.Αυτό να τηρείται ΜΟΝΟ από την Τράπεζα Ελλάδος.
    -Κατάργηση των μεταχρονολογημένων επιταγών από 1-1-2011,μετά να δίνεται μποκ επιταγών με την εγγύηση της τράπεζας που το χορήγησε.
    -Εξόφληση επιταγής το αργότερο σε 40 μέρες.
    -Αύρωση όλων των συμβάσεων που περιέχουν καταχρηστικούς όρους και αποπληρωμή ΜΟΝΟ του κεφαλαίου σε 10 χρόνια.
    Δικαιολογία:Η τράπεζα με δόλιο και παράνομο -καταχρηστικό τρόπο προσπάθησε να δημιουργήσει υποχρέωση χρέους στον οφειλέτη-συμβαλλόμενο.Ο διοικητής της τράπεζας της ελλάδος που ΄΄νομιμοποίησε΄΄ με εγκύκλιό του αυτήν την τακτική των τραπεζών είναι ο ηθικός αυτουργός που υπέχει ποινικές και αστικές ευθύνες ο ΙΔΙΟΣ.
    -Λύσεις κ.Υπουργέ υπάρχουν.Απόφαση απαιτείται και έχετε εξουσιότηση νωπή και δυνατή.
    ΠΡΟΧΩΡΕΙΣΤΕ ΑΜΕΣΑ.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:57 | Γιωργος

    Καταρχήν να ευχαριστήσω για το «βήμα» που δόθηκε στους πολίτες, κατα δευτερον ,θα ήθελα ως γράφων ,να διαβαστεί απο τους αρμοδίους.
    Διαβάζωντας τις δημοσιευσεις των πολιτών , αυτό που διαπίστωσα είναι οτι η απαισιοδοξία συνεχίζεται. Δεν βλέπω, αυτό που είδαμε όλοι (ψηφοφοροι ή μη) την ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ . Το γεγονός αυτό με λυπεί. Οι βαθιές τομές θα πρεπει να γίνουν τώρα . Τωρα που οι πολίτες ειναι μαζί ,με την προσπαθεια που γίνεται. Η κυβερνηση θα πρεπει να μην κανει πισω , να εναντιωθει στις τραπεζες και να μην συμβιβαστει, να κανει όλα οσα εχει υποσχεθει . Οταν γίνει αυτό , οχι στον βαθμό του δυνατού , αλλα στον βαθμό του υπέρδυνατού , τότε η οικονομία θα ανακαμψει, γιατί η αρχική αισιοδοξία θα αρχίσει να έχει καρπούς , και να γινεται ευτιχία για το κρατος και τον πολιτη.
    Ευχαριστω που διαβάσατε τις αποψεις μου. Και πιστευω με την εφαρμογή του νομοσχεδίου η απαισιοδοξία, η κατηφεια , γκρινια, η απελπισία . να γινουν γεγονός . Οχι για τους λίγους (τραπεζες) , αλλα για τους πολίτες της χώρας που όλοι μας ζούμε και αγαπάμε.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 15:10 | Γ.Κ.

    κ.Υπουργέ
    Έχετε-σας έδωσε ο λαός-μεγάλη και ηχηρή πλειοψηφία.
    Σας ακούσαμε-παρακολουθήσαμε με προσοχή το προεκλογικό σας πρόγραμμα και σας στηρίξαμε.
    Απλά ΥΛΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ.
    Είναι τυχαίο ότι η διαβούλευση για την οικονομία{υπερχρεωμένων καταναλωτών και το τρέχον] νομοσχέδια έχουν την μεγαλύτερη ανταπόκριση από τον κόσμο;
    -Μπορείτε να φανταστείτε το εύρος του κοινωνικού ιστού που κυριολεκτικά ΥΠΟΦΕΡΕΙ;
    -Κάθε μέρα είναι και χειρότερη και ψάχνουμε ελπίδα.
    ΑΠΛΑ ΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΟΥΜΕ.
    -Μην αργοπορείτε γιατί ήδη εξαντληθήκαμε.
    Περιμένουμε με αγωνία την κατάθεση των σχετικών νομοσχεδίων που η φιλοσοφία τους ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ και θα ανακουφίσει και θα ζωντανέψει την αγορά,τα νοικοκυριά.
    -Κοινωνικός εταίρος είναι ο κόσμος που υποφέρει και όχι οι άπληστες τράπεζες που με την πολιτική τους έγιναν ΑΙΤΙΑ της κρίσης και του κοινωνικού μαρασμού.
    Δεν θέλουμε να μην πληρώσουμε,θέλουμε να ρυθμίσουμε τα χρέη μας στα πλαίσια που μπορούμε και στις συνθήκες της διεθνούς και κυρίως ελληνικής κρίσης.
    ΠΡΑΞΤΕ ΤΟ ΑΜΕΣΩΣ -ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ-ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 14:41 | ΔΡ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΟΥΡΒΟΥΛΙΑΔΗΣ

    Κυριες και κυριοι,
    σχολιαζω θετικα την προσπαθεια σας να ενισχυσετε τη ρευστοτητα και να διορθωσετε τον Τειρεσια. Προτεινω:
    1) να καταργηθουν με ημερομηνια ληξης, οι μεταχρονολογημενες επιταγες. Να τεθει π.χ. η 31/12/2010 η τελευταια ημερομηνια για μεταχρονολογημενες. Μετα, να ειναι ολες οι επιταγες ημερας οπως στο εξωτερικο. Καποια στιγμη, θα πρεπει να ληξει αυτη η πληγη για την οικονομια μας.
    2) να επανεξετασετε τους νεους φορους στα ακινητα. Ισως δεν μπορει να γινει κατανοητο ποση ρευστοτητα χανει η αγορα, οταν επιβαλλονται νεοι φοροι, μη προγραμματισμενοι. Ιδιαιτερα για ΑΚΙΝΗΤΑ τα οποια ειναι ΚΕΝΑ, ΜΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΙΜΑ κλπ για πολλα ετη στη σειρα. Ειναι αδικο να πληρωνονται φοροι για ακινητα που ουδεν εισοδημα απεδωσαν τα τελευταια 5-10 χρονια.
    Ευχαριστω, καλο κουραγιο στο εργο σας.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 13:11 | Μ.Π.

    Γιατι θα πρεπει το υπουργειο αγροτικης αναπτυξης να συζητα το ενδεχομενο διευρυνσης της ρυθμισης και στα δανεια με εγγυηση δημοσιου?
    Δηλαδη θα πρεπει να συζητησουμε αν τους αγροτες τους αγγιξε η οικονομικη κριση?Θεωρειται οτι η ΑΤΕ τους χαριζεται?
    Πως να πληρωσουν τις δοσεις των προηγουμενων ρυθμισεων οταν οι νεοι αγροτες κινουνται με μεταχρονολογημενες επιταγες και οι συνταξιουχοι με 330€ το μηνα?
    Ειναι επιτακτικη αναγκη να τους δωσει το κρατος την ευκαιρια να επανακαμψουν,να καρατησουν τις επιχειρησεις τους και τις περιουσιες τους.
    Εφαρμοστε τη ρυθμιση,δωστε περιοδο χαριτος,διαγραψτε τα πανωτοκια στις ληξιπροθεσμες οφειλες που φτανουν να διπλασιαζουν το κεφαλαιο, επαναρυθμιστε τα δανεια-οποια και αν ειναι αυτα-,αναλαβετε πρωτοβουλιες με νομοθετικες ρυθμισεις που θα τους προστατεψουν απο τις τραπεζες και τους καταχρηστικους ορους.

  • Να ισχύει η ρύθμιση και για Leasing οφειλές.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 03:49 | Μιχάλης Πυρουνάκης

    Κυρία Υπουργέ,

    Τα ειλικρινά μου σέβη, καλή δύναμη και συγχαρητήρια -σε ‘Σάς & τους συνεργάτες Σας- για το ευσύνοπτο, την πληρότητα, την σαφήνεια και το εύστοχο των προτάσεων αυτών, προδιαμόρφωσης του -εν λόγω- Σχεδίου Νόμου. Αυτό προσδοκάται, εξ άλλου, όποτε λαμβάνονται -εγκαίρως- υπ’ όψιν οι ενδιαφερόμενοι φορείς.
    Θα μου επιτρέψετε κι ένα σύντομο εισαγωγικό σχολιασμό.
    Θα πρότεινα την αντικατάσταση της «Ανταγωνιστικότητας» από την «Συναγωνιστικότητα» για λόγους συμβολισμού, αν και πολλούς Έλληνες («συντρόφους» και μη) θα μας ικανοποιούσε πλήρως το «Εθνικής Οικονο-μίας» (Υπ.Εθν.Ο.).
    Θ’ αποδειχθούν ωφέλιμα τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας -βεβαίως- κι ακόμη περισσότερο, αν συνδυαστούν με παράλληλα τέτοια και για την ευρωστία της. Όποτε υπάρξει η δυνατότητα, να ενισχυθούν και επιχειρηματικές δραστηριότητες που δεν επηρεάστηκαν εμφανώς από την δυσμενή συγκυρία, γεγονός που σημαίνει ότι αξίζουν προσοχής και πως κάθε στήριξή τους θα «πιάσει -ευρύτερα- τόπο».
    Με την ευκαιρία, φροντίστε ν’ αποδεσμευτούν νομικά -πέραν του Τειρεσία- και τα άλλα «αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς» ώστε να λειτουργούν και χάριν των συναλλασσομένων, για την προστασία τους, από δοσολη-ψίες υψηλού κινδύνου.

    Επί του κεφ. Α. Ως προς την «εξόφληση του κεφαλαίου με τοκοχρεολυτικές δόσεις τουλάχιστον πέντε ετών» ίσως πρέπει να οριστεί -με εύλογο κριτήριο- ένα ελάχιστο δόσης, καθώς και δυνατότητα αζήμιας συντομότερης -προαιρετικής- εξόφλησης. Ακόμη η δυνατότητα σε σχετικά μικρές οφειλές, αντί μηνιαίων δόσεων, διμηνιαίες, τριμηνιαίες, τετραμηνιαίες & εξάμηνες τέτοιες, για περιορισμό του φόρτου και της γραφειοκρατίας. Να ληφθεί δε υπ’ όψιν ότι, η υπέρμετρη τυχόν παράταση εξόφλησης των υφισταμένων οφειλών, θα περιορίσει ανάλογα τις νέες χρηματοδοτήσεις, γεγονός που θα επιδράσει αντίστροφα προς το ζητούμενο, αν δεν εισρεύσουν νέα κεφάλαια.
    Ως προς, την χρονική οριοθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σ΄ αυτές που δημιουργήθηκαν μετά την 01.1.2008, έστω σε επόμενη φάση, να ληφθεί μέριμνα και για προγενέστερες. Υπάρχουν πολλά σημαντικά κριτήρια πέραν της ημερομηνοχρονολογίας.

    Για τις, «Οφειλές συμβάσεων δανείων που θα καταγγελθούν μέχρι και εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου και εφόσον η οφειλή από τη σύμβαση δανείου δεν υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα». Ως έχει μήπως ενέχει τον κίνδυνο υστέρησης -ήδη- της αποπληρωμής οφειλών, εν αναμονή ευμενών ρυθμίσεων; (Αφ’ ενός και αφ’ ετέρου) Το ποσοτικό κριτήριο του ενός εκατομμυρίου ανά τράπεζα, μήπως ευνοεί ορισμένους με διασπορά των οφειλών τους εις βάρος άλλων με συγκεντρωμένους τους λογαριασμούς των, οι οποίοι και έχαιραν μεγαλύτερης αξιοπιστίας των πρώτων; Θα μπορούσε -αίφνης- να ήταν κριτήριο και το πλήθος των εργαζομένων στην ωφειλέτιδα επιχείρηση.

    Για την αναδρομική -από 1ης 1ου 2008- διαγραφή των τόκων υπερημερίας και ανατοκισμού, εφ’ όσον δεν έχουν καταβληθεί, αν και απλός πολίτης, αναρωτιέμαι για την ορθότητα οικονομική και νομική, όπως και για την μονομέρεια εις βάρος όσων κατάφεραν ν’ ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ίσως χωρίς να είναι οικονομικά ισχυρότεροι (ρευστοποιώντας λ.χ. κάποιο περιουσιακό τους στοιχείο κλπ). Αντιθέτως, μέτρα ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων ακόμη και πολλαπλά, από της αποφάσεως και εντεύθεν, με βρίσκουν σύμφωνο, όπως και η ανανέωση των εξυπηρετούμενων και μη δανείων, υπό ευνοϊκότερους όρους. Για παράδειγμα, δεν κατανοώ γιατί να μην αποδίδονται αυθημερόν -ή την επόμενη εργάσιμη- φόροι (όπως ο ΦΠΑ), από επιχειρήσεις με μεγάλους τζίρους.

    Για την «προθεσμία δύο μηνών εντός της οποίας θα μπορεί ο δανειολήπτης να υποβάλλει αίτηση στην τράπεζα, για την υπαγωγή του στις παραπάνω ρυθμίσεις», να προβλεφθεί υποχρέωση της δανείστριας τράπεζας, για αποστολή ενημερωτικού σημειώματος /πρόσκλησης.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 03:32 | Φάνης Ζ

    Αγαπητοί Φίλοι,
    είναι η δεύτερη φορά που λαμβάνω μέρος σε μία Δημόσια διαβούλευση, με πρώτη την Πρόταση Νόμου για τη ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών.
    Θα ήθελα κατ’ αρχάς να προτείνω να επεκταθεί το βάθος της επιχειρούμενης διαδικασίας επικοινωνίας που πρωτόγνωρα βλέπει η κοινωνία μας, με ανάδραση από την πλευρά του Γραφείου Πρωθυπουργού ή του Υπουργείου, τη σχετική ομαδοποίηση και ανάδειξη επιμέρους θεμάτων όπως προκύπτουν από ατομικές τοποθετήσεις και δημιουργία διαβούλευσης επί ειδικών θεμάτων, την πρόσκληση των επιμέρους ομάδων που εμπλέκονται να δημοσιοποιήσουν και αιτιολογήσουν τη θέση τους, όπως πχ. οι Τράπεζες, τη διενέργεια «ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων» για επιλεγμένα υποθέματα (όχι σε επίπεδο άρθρου αλλά μίας γενικευμένης ανάγκης, πχ νέοι επιχειρηματίες) και άλλα μέτρα προς εμβάθυνση αυτής της δημοκρατικής διαδικασίας. Ο στόχος θα όφειλε κατά την ταπεινή μου γνώμη να λειτουργεί αυτή η διαδικασία και παιδευτικά για τον σύγχρονο Έλληνα πολίτη αφού στο τέλος όλοι στην ίδια βάρκα είμαστε. Αντιλαμβάνομαι ότι το παρόν σχέδιο δύναται να δημιουργήσει προβλήματα στην εικόνα των Τραπεζών με την αποτύπωση των επισφαλειών, την πιστοληπτική τους βαθμολόγηση, τη διαχείριση των στοιχείων τους, αλλά πρέπει να δούμε γενικότερα την Ελληνική Οικονομία (στην οποία κατά κύριο λόγο δραστηριοποιούνται άλλως ας διαλέξουν να πάνε αλλού, που λέει και η διαφήμιση) και να γίνουν λίγο πιο ταπεινές στη συμπεριφορά τους απέναντι σε εταιρείες που αντικειμενικά αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς η γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων της σημερινής κρίσης είναι αποτέλεσμα της άπληστης συμπεριφοράς μεγιστοποίησης κεφαλαιουχικών αγαθών που δεν είχαν όμως στα χέρια τους. Αυτές είναι άλλωστε οι πρώτες που προσέφυγαν στο κράτος να τις κρατήσει εν ζωή, γιατί οι άλλες επιχειρήσεις δεν δικαιούνται ανάλογης υποστήριξης.
    Αναρωτιέμαι χωρίς ίχνος πολιτικής ιδιοτέλειας, που θα βρισκόμασταν σήμερα αν δεν υπήρχαν αυτά τα μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή αλλά οδηγούσαμε τις αδύναμες εταιρείες να πάνε κατά διαόλου.
    Επίσης η τοποθέτηση να αφήσουμε να κλείσουν οι εταιρείες που από την «επιδειξιμανία» των επιχειρηματιών τους έφτασαν εδώ που έφτασαν, το μόνο που θα καταφέρει είναι να «σκοτώσει» ένα σημαντικό δυναμικό επιχειρήσεων χωρίς πιθανότατα να ξαναδημιουργηθούν νέες στο άμεσα προβλεπτό μέλλον.
    Ιδωμένο λοιπόν το πρόβλημα κάτω από την οπτική που οφείλουμε να έχουμε, δηλ. της Ελληνικής οικονομίας, το κράτος που βλέπει τα έσοδά του να καταρρακώνονται, οι Τράπεζες που χάνουν τη βολή των επιτοκίων της ΕΚΤ σε 40 ημέρες, που μπορούν να δουν την κτηματαγορά να καθιζάνει, τις επιχειρήσεις που ασφυκτιούν να οδηγούνται σε θάνατο, τους εργαζόμενους να φλερτάρουν με την ανεργία, πρέπει να βρεθεί μία συνολική λύση που θα αποτρέψει την οικονομία να οδηγηθεί σε αποπληθωρισμό, τις Ελληνικές τράπεζες να μπορούν να αναλάβουν το χρέος του κράτους μέχρι να εξυγιανθεί αλλά και να μην μείνουν με πέτσινα ομόλογα στα χέρια τους, ο πλούτος που δημιουργήθηκε να χάσει την αξία του και η κοινωνία μας να γίνει φτωχότερη.
    Προτείνω αναφορικά με το παρόν σχέδιο :
    1. Η διακοπή της λειτουργίας του Τειρεσία με την ευθύνη μελών της Ένωσης Τραπεζών Ελλάδος και η ανάθεση της λειτουργίας σε Ανεξάρτητη Αρχή που θα διασφαλίσει τα εταιρικά δεδομένα από τα όμματα δεκάδων διευθυντάδων και στελεχών τραπεζών που καταλήγουν σε γνώση ατόμων με ιδιοτελείς σκοπούς. Τα στοιχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα στα credit control systems των τραπεζών και άλλων πιστωτικών εξουσιοδοτημένων ιδρυμάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε κεντρική βάση και όχι στο κάθε υποκατάστημα.
    2. Δεν βλέπω πουθενά την προστασία της α’ κατοικίας του επιχειρηματία από την επιβουλή των Τραπεζών (εκτός αν δεν διάβασα καλά). Θεωρώ ότι είναι sine qua non συνθήκη για τα 250 τμ που ακούσθηκε αλλά ίσως και για μεγαλύτερα. Πρέπει να προστατευθεί πέρα από την περιουσία του ατόμου και η αυτοεκτίμηση και η δυνατότητα να εργασθεί προς την κατεύθυνση της επανόρθωσης της πρότερης κατάστασης. Φυσικά αναφέρομαι σε μεσοπρόθεσμη περίοδο ως αποτέλεσμα της κρίσης. Επίσης δεν ξέρω αν θα ήταν σκόπιμο να πέσουν στην αγορά χιλιάδες ακίνητα αυτή την περίοδο και πόσο καταστροφικό θα ήταν το αποτέλεσμα.
    Αυτό όμως που προτείνω να θεσμοθετηθεί πλέον, είναι και για τις υφιστάμενες συμβάσεις και για αυτές που θα συναφθούν για επιχειρηματικά δάνεια, να μην οδηγούν αναγκαστικά σε προσημείωση ακίνητης περιουσίας του επιχειρηματία, αλλά στην εξέταση του επιχειρηματικού σχεδίου του όπως γίνεται σε όλες τις αναπτυγμένες αγορές.
    3. Πρόσβαση σε ΤΕΜΠΜΕ απευθείας των επιχειρήσεων με την υποβολή απλών προτάσεων που δεν χρειάζονται γραφειοκρατική ή ιδιαίτερη συμβουλευτική υποστήριξη και η άμεση ένταξή τους εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Η δε χρηματοδότηση προτείνεται, εφόσον αυτό δεν αντιβαίνει τις κοινοτικές πρακτικές, να γίνεται με την έκδοση από τον Οργανισμό ή άλλη κρατική πηγή, γραμματίων με ημερομηνία λήξης πχ. ενός έτους το οποίο θα λειτουργεί στην αγορά ως συναλλακτικό μέσο. Με τον τρόπο αυτό το κράτος θα επεκτείνει το χρόνο πληρωμής από μέρους του ενώ θα κινήσει την αγορά άμεσα συμβάλλοντας στην αύξηση της προσφοράς χρήματος.
    Δεν θα σταθώ στις επιμέρους λεπτομέρειες, αυτό που ελπίζω είναι πως γρήγορα θα γίνει σχέδιο νόμου ώστε να μπορέσει να φύγει το αγκάθι και να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε σε βάθος χρόνου πως θα ανταποκριθούμε στις νέες καταστάσεις της αγοράς.
    Ευχαριστώ πολύ

  • 24 Νοεμβρίου 2009, 22:12 | Γ.Κ.

    κ.Υπουργέ,κύριοι Κυβερνόντες.
    Επιλέξατε να ακούτε και την γνώμη του οποιουδήποτε πολίτη και είστε άξιοι επαίνου.

    -Ακούστε μας λοιπόν αφού αυτό θέλετε:

    1.-Ρυθμίστε ΟΛΕΣ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές άσχετα πότε προέκυψαν,ακόμα και πριν από το 2008.Να προβλέπεται περίοδο χάριτος για ένα χρόνο και η αποπληρωμή να είναι από 5-10 χρόνια με τόκο τον ευρωπαϊκό και όχι τον ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ.

    2.-Η υπαγωγή στην ρύθυμιση να γίνεται με απλή αίτηση αφού όλα τα υπόλοιπα θα ορίζονται από τον νόμο.

    3.-Κατάργηση του ΤΕΙΡΕΣΙΑ και δημιουργία ποινολογίου που θα τηρείται από την Τράπεζα Ελλάδος.Ανάλογα με την πιστοληπτική ικανότητα και γενικότερη εμπορική συμπεριφορά του οφειλέτη θα προβλέπεται με διαβάθμιση ειδικό ποινολόγιο με αντίστοιχο αποκλεισμό.

    4.-Το ΤΕΜΠΕ-ΕΣΠΑ είναι Α Π Ο Τ Υ Χ Ι Α γιατί το διαχειρίζονται οι τράπεζες και κάνουν ότι θέλουν και όπως θέλουν σύμφωνα ΜΟΝΟ με τα δικά τους συμφέροντα.
    Κακώς τους υποσχεθήκατε ότι θα διαχειριστούν τα 10 δις που θα δώσετε το 2010.
    -Έχετε επιτέλους καταλάβει ότι η κύρια πληγή του προβλήματος είναι οι ΤΡΑΠΕΖΕΣ ή όχι;
    Ποιος φταίει για την μη ρευστότητα;
    Ποιος φταίει για την κατάρρευση της μικρομεσαίας επιχείρησης;
    Ποιος ευθύνεται κατά αρχή για την υπερχρέωση και καταστροφή του μεσαίου κοινωνικού ιστού;

    -Λύσεις υπάρχουν και μάλιστα εύκολες,απλά ΜΙΑ φορά ακούστε μας.
    ΟΛΑ τα μέτρα θα αποτύχουν και στην συνέχεια και εσείς,εάν δεν βάλετε χέρι στις αχάριστες ΤΡΑΠΕΖΕΣ που ζουν και βιώνουν σε ένα κράτος που τους δώσει ΑΣΥΛΙΑ και ΣΤΗΙΞΗ.
    -Έχετε ποτέ αναλογιστεί ΠΟΣΑ νοικοκυριά-επιχειρήσεις έχουν καταστρέψει,ετοιμάζονται να καταστρέψουν με την ασύδοτη τακτική τους;Θα σας βοηθούσε πολύ στην σύνταξη του νομοσχεδίου.
    -Ο λαός σας έδωσε ξεκάθαρη και δυνατή εντολή.Απλά υλοποιείστε την φωνή και κραυγή του θύματος οφειλέτη,άμοιρου,απροστάτευτου τίμιου και αξιοπρεπή βιοπαλαιστή.
    ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ…