Άρθρο 1
Σκοπός
Σκοπός του παρόντος είναι ιδίως:
α) η προσαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στις σύγχρονες ανάγκες ασφαλούς κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων,
β) η ενίσχυση του αποτρεπτικού χαρακτήρα των κυρώσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, και
γ) η απλούστευση των διαδικασιών με την αποσύνδεση των κυρώσεων από το όχημα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και τον περιορισμό των ποινικών κυρώσεων που επιβάλλονται με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Άρθρο 2
Αντικείμενο
Αντικείμενο του παρόντος είναι ιδίως:
α) η θέσπιση διατάξεων για την ασφαλή συνύπαρξη πεζών και οχημάτων στο οδικό δίκτυο της χώρας και τη διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης αστικής κινητικότητας,
β) ο εξορθολογισμός και η κατηγοριοποίηση των παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ανάλογα με την επικινδυνότητα και τον αντίκτυπό τους στη λοιπή κυκλοφορία,
γ) η τροποποίηση ρυθμίσεων που αφορούν στη φόρτωση των οχημάτων, την ασφαλή κυκλοφορία μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων και την αποσύνδεση των κυρώσεων για παραβάσεις οδικής συμπεριφοράς από το όχημα και
δ) η διευθέτηση ζητημάτων που ανεφύησαν, λόγω διατάξεων που αποδείχθηκαν προβληματικές στην εφαρμογή τους ή ασαφών διατάξεων που αφορούν στην υποτροπιάζουσα οδική συμπεριφορά.
Η ΟΔΗΓΙΚΉ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΆ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΏΝ , Η ΟΠΟΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΌ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΧΗ , ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΉ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ , ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΖΗΤΗΜΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ , ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΚΑΙ ΤΕΊΝΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΘΕΣΜΟΣ, ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΟΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ,ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΝΘΑΡΡΎΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ .
Κυκλικοί Κόμβοι.
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας για την προτεραιότητα στους κυκλικούς κόμβους, με ότι ισχύει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Στη Ρόδο έχουμε 30 κόμβους και 1 εκατομμύριο τουρίστες κάθε χρόνο. Αναγκάζεται η τροχαία και ο Δήμος να γεμίζουν με πινακίδες ΣΤΟΠ όλους τους δρόμους που εισέρχονται στους κόμβους, ώστε ουσιαστικά να έχει προτεραιότητα όσοι κινούνται στον κόμβο και να μην σκοτώνονται οι τουρίστες. Ο νέος νόμος πρέπει να διορθώνει προβλήματα και όχι μόνο να αυξάνει τα πρόστιμα.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΧΑΙΑ
– ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΑΜΕΡΕΣ(ΟΥΤΟΠΙΚΟ, ΙΣΩΣ) ΠΡΈΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΊΔΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΚΑΜΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΣΤΕΙΛΕΙ ΕΝΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΘΕΊ Η ΣΩΣΤΗ ΟΔΗΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.
– ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ ΚΑΜΕΡΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ
– ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΓΜΑ(ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ)ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΑΘΜΕΥΟΥΝ ΟΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΩΣ 7ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΚΑΡΟΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΥΨΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΕΝΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΡΑ ΟΥΤΕ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΑΝΑΠ. ΚΑΡΟΤΣΙ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΑΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΟΧΗΜΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΔΗΛΑΔΗ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΕΓΚΑΙΡΑ ΤΟ ΠΕΖΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙ ΝΑ ΦΡΕΝΑΡΕΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ.
– ΖΩΝΕΣ, ΚΡΆΝΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟ ΚΑΤΑ ΤΗΜ ΟΔΗΓΗΣΗ, ΣΩΣΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΟΚ
– Η ΔΙΗΘΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ.
ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΔΙΚΥΚΛΩΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΛΩΡΙΔΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥ, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΤΡΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΟΙ ΔΙΚΥΚΛΙΣΤΕΣ.
– Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ ΠΟΙΝΗ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ(1200 ΕΥΡΩ)
– ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΜΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ(ΚΟΝΤΡΕΣ, ΣΟΥΖΕΣ, ΕΛΙΓΜΟΙ) ΠΟΥ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝ Π.Χ. 3 Ή 4 ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ …ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ… Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ. ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ…
Πριν αρκετά χρόνια ήμουν επιβάτης σε αυτοκίνητο. Μετά από σύγκρουση σε κολώνα βρέθηκα στο νοσοκομείο με κατάγματα, θρόμβωση που εξελίχτηκε σε πνευμονική εμβολή. Από τότε ταλαιπωρούμαι . Ο οδηγός τιμωρήθηκε με ποινή και πήρε αναστολή. Το αυτοκίνητο δεν ήταν δικό του . Αυτό όμως ήταν το μέσο που προκάλεσε το κακό. Καταλαβαίνω ότι ο ιδιοκτήτης δεν πρέπει να βρεθεί χωρίς μέσο ,ενώ δεν ευθύνεται.
Ωστόσο όταν αφαιρείται ή καταστρέφεται ζωή ενός ανθρώπου, το μέσο που προκαλεί το κακό είναι όπλο. Όπως κατάσχεται το όπλο μετά από εγκληματική ενέργεια, πρέπει να κατασχεθεί και το αυτοκίνητο έστω για μικρό χρονικό διάστημα.
Ίσως έτσι ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου ή του δίκυκλου να προσέχει περισσότερο πού θα το δώσει για να σώσει τη ζωή και
την υγεία των άλλων ,αλλά και τη δική του.
«Το αυτοκινούμενο είναι Ι.Χ. όχημα όπως προκύπτει από την υπ΄αριθ. 29949/1841 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ
τΒ 21/12-9-2009) προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της οδηγίας 2007/46 του Ευρωπαϊκού
Κοινοβουλίου, όπου τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα εντάσσονται στην κατηγορία Μ, είναι δηλαδή αυτοκίνητα όπως
όλα τα υπόλοιπα επιβατηγά οχήματα, και έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με αυτά.
Επιτέλους γινεται διαχωρισμός του αυτοκινούμενου τροχοσπίτου με το ρυμουλκούμενο τροχόσπιτο για να αποφευχθούν στο μέλλον λανθασμένες ερμηνείες οπως γινεται μέχρι σήμερα.
Αλλά εφόσον το αυτοκινούμενο τροχόσπιτο έχει τα ίδα δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τα ΙΧ θα έπρεπε να εχει το ίδιο δικαίωμα στάθμευσης και να μην περιορίζεται στα 6 μέτρα όπως η προβλεψη του νέου ΚΟΚ.
Στην χειρότερη θα έπρεπε να οριστούν τα 3500 κιλά όπως και στα ΦΙΧ τα οποία θα συνεχίσουν να σταθμέυουν με βάση τα κιλά τους και όχι τα μέτρα.
Για τα ρυμουλκούμενα τροχόσπιτα συμφωνούμε για την πρόβλεψη των 6 μετρών για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στους ήδη στενούς μας δρόμους.
«Κόντρα» στην κοινή διαίσθηση που θέλει τα φώτα των αυτοκινήτων να είναι περιττά σε φωτεινές Χώρες (όπως είναι οι μεσογειακές), συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή είναι φωτεινές και η εναλλαγή από φωτεινά σημεία σε σκιερά συνεχής (όπως συμβαίνει κατά την είσοδο και έξοδο από σήραγγες), τα φώτα των αυτοκινήτων αποκαλύπτουν τη θέση του οχήματος. Τούτο έχει γίνει αντιληπτό σε όλες τις βαλκανικές Χώρες και για αυτό τα φώτα των αυτοκινήτων πάντοτε αναμμένα.
ΚΟΚ και ασφάλεια …
1. Οι δρόμοι έχουν αρχαίες διαγραμμίσεις. Δυσφήμιση και επικίνδυνες τακτικές. Να φρεσκάρονται κάθε 6 μήνες
2. Αντίθετα με την ΕΕ προτεραιότητα έχουν οι εισερχόμενοι στους κυκλικούς κόμβους. Αποτέλεσμα πολλοί ,μάλλον δήμαρχοι, βάζουν ΣΤΟΠ. Γελοιότητα και παραλογισμός. Να βαφθούν επί του οδοστρώματος ανάποδα τρίγωνα για παραχώρησης προτεραιότητας στους επί του κυκλικού κόμβου, όπως στην ΕΕ
3. Να βαφθούν τα ΣΤΟΠ επί του οδοστρώματος και ευθεία γραμμή ως σημείο ακινητοποίησης. Ξεκινάμε με πρώτη ταχύτητα. Να γίνει μεγάλη καμπάνια ευαισθητοποίησης και επιβολής του Νόμου. Να αφαιρούνται τα διπλώματα στους παραβάτες επαγγελματίες κατά προτεραιότητα και σε όλους
4. Πιάτσες ΤΑΧΙ σε κάθε σταθμό Μετρό (επιβλήθηκε στο σταθμό Εθνική Άμυνα, δεν υπάρχει στο σταθμό Χολαργός)
5. Παραλογισμός η μη ύπαρξη πιάτσας ΤΑΧΙ εντός του σταθμού λεωφορείων Νομισματοκοπείο, ενώ αφήνεται ανεξέλεγκτη στάθμευση ιδιωτικών αυτοκίνητων. Η πιάτσα ΤΑΧΙ επιβάλλεται αυθαιρέτως απέναντι επί του λεωφορειόδρομου, έξω από το σουπερμάρκετ ΑΒ. Φωνάζουμε από την έναρξη λειτουργίας του σταθμού
6. Η σήμανση σε πολλούς δρόμους είναι παράλογη, απαρχαιωμένη, χωρίς συντήρηση, βανδαλισμένη και αφημένη στη φθορά του χρόνου, Τα όρια ταχύτητος στον παράδρομο της Αττικής Οδού προς Μαρκόπουλο είναι εκείνη από την εποχή των έργων του 2004 (;) και παραβιάζεται συστηματικά από ΟΛΟΥΣ. Οι αρμόδιοι προφανώς δε ξέρουν που βρίσκεται και ποτέ δεν περνούν από εκεί φαίνεται.
7. Χιλιάδες παράνομες πινακίδες στους δρόμους παρά τα όσα λένε οι Νόμοι. Η αφισορύπανση μάστιγα, χωρίς συνέπειες για τους βανδάλους
8. Να επιβληθεί ελεγχόμενη στάθμευση σε όλη την Ελλάδα, με χαμηλό τίμημα 0,5 €/ώρα, διαφορετική διάρκεια ανάλογα με τι ανάγκες και αυστηρή επιτήρηση
9. Να αυξηθούν τα λελογισμένα τα όρια ταχύτητος στην Αττική Οδό και τον Περιφερειακό, με αυστηρή επιτήρηση. Τρέχουν σαν παλαβοί χωρίς συνέπειες
10. Κάμαρες ελέγχου της ταχύτητας ΠΑΝΤΟΥ
11. Φωτεινά μεγάλα σήματα ορίων ταχύτητας εντός των μεγάλου μήκους σηράγγων, μεγάφωνα αναγγελιών, και φωτεινές επιγραφές με αναγκαία μηνύματα. Υπάρχουν σε εκείνες προς βορρά, αλλά μικρού μεγέθους και όχι στις άλλες!
12. 12. Τα φρεάτια στους δρόμους είναι απαράδεκτα. Κακοτεχνίες και προφανώς μίζες στους αρμοδίους
Να προβλεφθεί στον ΚΟΚ ειδική μέριμνα, χρονικό περιθώριο απεγκατάστασης, βαριά πρόστιμα και ειδικοί έλεγχοι στα ΚΤΕΟ για την υπάρχουσα ή και μελλοντική εγκατάσταση σκουρόχρωμων μεμβρανών στα τζάμια πάνω από το επιτρεπτό όριο.
Η τοποθέτηση πολύ σκουρόχρωμων μεμβρανών θέτει σε όλες τις περιπτώσεις σοβαρές συνθήκες κινδύνου για ατύχημα ή και δυστύχημα, είτε τα οχήματα αυτά κινούνται είτε βρίσκονται παρκαρισμένα κρύβοντας την ορατότητα στους άλλους οδηγούς για τη ροή της κίνησης πιο μπροστά ή σε διασταυρώσεις στενών αντίστοιχα.
Πολύ εύκολο να ελεγχθεί ο παραβάτης είτε από τροχαία ή και δημοτική αστυνομία.
Δεν θα κάτσουμε να διαβάσουμε αναλυτικά: έπρεπε να γίνει διαβούλευση και σχόλια ΚΑΤ’ Αρθρο , όχι σούμα. Μερικές γενικές επισημάνσεις μόνο , επειδή εδώ λέει ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ , αλλά λογική δεν βλέπουμε.
1) Με αφορμή πρόσφατο τροχαίο με πόρσε και αλκοολ στην Κρήτη καλές οι ποινές , αλλά : δεν είναι το ίδιο να πίνει κάποιος και να είναι λίγο πάνω από το όριο (ίσως πρέπει να ανέβει) αλλά να είναι λειτουργικός και άλλο κάποιος να έχει θέμα με το αλκοόλ. Οι τελευταίοι είναι γνωστοί και επικίνδυνοι. Πρέπει να μαζεύονται , γιατί εμφανίζουν αντικοινωνική συμπεριφορά ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ή έχουν θέματα ψυχικής υγείας (από απλό ναρκισσισμό και αντικοινωνικότητα μέχρι ψυχώσεις). Άρα πρώτα οργανώστε ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ πρόνοια και σε κάθε περίπτωση να παραπέμπονται από τα χρόνια του σχολείου ή σε άλλα επεισόδια σε ειδικούς για αξιολόγηση του ψυχολογικού τους προφίλ.
2) Κόκκινο : τραγικό να το περνάς ή να γκαζώνεις. Άλλο όμως να γίνεται αυτό σε δρόμο που δεν έχει πεζούς να περιμένουν , εκτός κεντρου πόλεων , σε μεγάλους δρόμους. Και άλλο μέσα σε πόλεις (πολλές φορές και είναι ηλίθιο και εγκληματικό , πχ στην Τσιμισκή , Θεσσαλονική κέντρο). Αυτούς δεν τους βλέπετε. Επίσης, κάποιοι όταν κόβει ο μπροστινός μπαίνοντας σε οικισμό , προσπερνάνε ΜΕΣΑ στον οικισμό. Πώς θα τους πιάνετε αυτούς; Αυτή η αντικοινωνική συνπεριφορά είναι όχι μόνο στον δρόμο αλλά γενικότερα, άρα αυτούς πρέπει με κάποιο τρόπο να τους εντοπίζετε!
3) Ανήλικοι στους δρόμους (συνήθως ρομά) : αν δεν ανέβει το αμάξι σε πεζοδρόμιο πεζός που δεν προσέχει τον δρόμο και τραυματίζεται , πρέπει να φέρει μερος (το 50%) της ευθύνης. Το αυτοκίνητο δεν κοκκαλώνει, πολλοι πετάγονται. Για παιδιά που σημαίνει ότι δεν ήταν στην εποπτεία γονιού (το έστειλε για βόλτα, για ψώνια κλπ) , ο γονιός να έχει τη μισή ευθύνη της ποινής του θύτη. Τόσο απλό, να προσέχουν τα παιδιά τους και όχι οι ρομά πχ να τα σπάνε , επειδή πετάχτηκαν τα παιδιά τους δρόμους, ειδικά σε περιοχές όπου είναι πολλοι και κυκλοφορούν τα παιδιά ως επαίτες σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Αυτά τα παιδιά να τα μαζεύει η αστυνομία και να αιρεται η επιμέλεια αυτόματα. Υπήρχαν προ καιρού καλόπαιδα που έκαναν τσάλεντζ στο δρόμο, εκεί αν σκοτωνόταν κάποιο; Άμεσα μισή ευθύνη και στον πεζό, εκτός αν το αμάξι ανέβει στο πεζοδρόμιο ή περάσει κόκκινο (κι εγώ περνάω εκτός διάβασης με το ρίσκο όμως και δεν θα ρίξω ευθύνη στον οδηγό). Ευθύνη και στα μηχανάκια και στα πατίνια. Γράφουν πολλοί για απαγόρευση : πιο απλό να μην έχει ποινική ευθύνη ο οδηγός αυτοκινήτου, αν συμβεί κάτι. Γενικά , η ευθύνη πρέπει να επιμερίζεται δίκαια και όχι «να υπάρχει ατυχία μη σου κάτσει η στραβή».
4) Όριο σε πόλη : αστεία πράγματα, και οι πολιτικοί περνάνε με τροχαία που ανοίγει δρόμους; Δεν ντρέπεστε; Δεν θα πάμε με το κάρο. Κανείς να μην τρέχει , αλλά τοα όρια είναι χαμηλά.
5) Απαγόρευση φασαρίας και ηχορρύπανσης ΧΤΕΣ. Να παρεμβαίνει η τροχαία , να κλείσουν τα καταστήματα με συστήματα ήχου, μουσική δυνατά μόνο στο αμάξι σου και με κλειστά παράθυρα , όχι έξω ή δίπλα.
6) Προτεραιότητα μόνο οι κινούμενοι εντός κυκλικού κόμβου ξεκάθαρα (αλλιώς κολλάει η κυκλοφορία, παντού γίνεται αυτό με σήμανση, να γίνει κανόνας να τελειώνουμε)
7) Απαγόρευση στάθμευσης στις γωνίες (με χρώμα κόκκινο), νέα συνήθεια, μπλοκάρει τη εποπτεία. Η στάθμευση δεν είναι καταραμένη, περιττοί οι τόσοι πεζόδρομοι και οι τόσες αναπηρικές θέσεις (είναι υπερβολικά πολλές και μένουν και κενές- εξορθολογισμός).
8) Έλεγχος των ιδιοκτητών μεγάλων αυτοκινήτων (είναι τσαμπουκάδες) και αλλοδαπών από τα σύνορα (αλβανικά και βουλγάρικα αμάξια είναι πολύ προκλητικά στο δρόμο)
9) Εθνικές : λέτε παρακολουθείτε με κάμερες… όταν είναι ανοιχτός ο δρόμος , δεν έχει νόημα να μην τρέχει κάποιος ή να αλλάζει λωρίδα συχνά . Είναι άθλιο να παίζει φώτα (όχι σε αμάξια που πάνε με 100 στην αριστερή λωρίδα) κάποιος ή να κάνει τσαμπουκάδες και να βλέπει σαν πίστα τον δρόμο. Υπάρχουν τέτοιοι που πρέπει να σταματάτε και να ελέγχετε (θα βγαίνει λαβράκι). Τα ίδια και σε επαρχιακούς δρόμους. Πολλοί κοινωνικοψυχικά ασθενείς έχουν περίεργη συμπεριφορά στον δρόμο, να τους μαζεύετε.
10) Οι διαβάσεις πεζών είναι χρήσιμες αλλά και πρόβλημα, πρέπει να υπάρξει ρύθμιση (πχ κίτρινες όπου σταματούν τα αμάξια -λίγες να έιναι- και οι λευκές να σημαίνουν ότι ΔΕΝ έχει προτεραιότητα ο πεζός, πρέπει να μην υπάρχει αμάξι. Εννοείται ότι δεν θα γκαζώνει το αμάξι , .οταν βλεπει ότι περνάνε πεζοί) . Σε μεγάλες πόλεις δεν σταματούν τα αμάξια και είναι λογικό , διότι η κυκλοφορία θα σταματάει συνέχεια (φανάρια μόνο και οι διαβάσεις να σημαίνουν ότι είναι πιο ασφαλή σημεία , αλλά κοιτάει ο πεζός). Σε μικρές πόλεις είναι αλλιώς , μικρη κυκλοφορία και συνήθεια. Όμως, πχ στα Γιάννενα πλέον η κίνηση είναι τα ΣΚ πολλή και είναι πρόβλημα ειδικά για οδηγούς που δεν γνωρίζουν. Επίσης υπάρχει ένα θέμα με τις διαβάσεις στις εξόδους κυκλικών κόμβων (παραπέρα, όχι ότι δεν θα περνάμε αλλά χωρίς προτεραιότητα) : σταματάνε τα αμάξια για τους πεζούς (ειδικά Γιάννενα που είναι ωραίοι οι κόμβοι αλλά περισσότεροι από όσους χρειάζονται, μήπως είναι ρεμούλα ; Για ψάξτε το) και μπλοκάρουν την κίνηση στον κόμβο, διότι δεν μιλάμε για μικρή πόλη πλέον με λίγη κυκλοφορία ! Κάποια πράγματα πρέπει να έχουν λογική και επικαιροποίηση.
11) Υπάρχουν θέματα με τα φανάρια και τις ρυθμίσεις τους παντού και δεν αντιμετωπίζονται άμεσα και λογικά, ο συγκεντρωτισμός δεν είναι κακός (κι ας δολοφονήσατε τον Καποδίστρια οι άσχετοι) , πρέπει κεντρικά ο πολίτης να έχει πλατφόρμα να στέλνει το θέμα, οι τοπικοι άρχοντες κοιμούνται όρθιοι , η αυτοδιοικηση ξοδεύει και δεν διευκολύνει.
12) Τι θα γίνει με τα διόδια; Αλητεία και ληστεία (ξέρεις τις βινιέτες σε άλλα βαλκανικά κράτη; ). Οι δρόμοι είναι εντάξει; Όπως πρέπει ;
13) Τα ΜΜΜ είναι για τους χαχόλους, ενώ οι πολιτικοί και οι κυβερνητικοί με κουρσάρες ; Πέρασε ο καιρός που δεν είχε τα απαραίτητα ο κόσμος και κλείνετς δρόμους με δυσλειτουργικές πεζοδρομήσεις για την πλέμπα , ενώ οι άρχοντες πάτε με αμάξι, ξύπνησε ο λαός και θέλει λειτουργικότητα και άνεση για όλους ! Αν δεν πάτε με ΜΜΜ, μην μας λετε να αφήσουμε τα αμάξια, εσείς που σας ανοίγει δρόμο η τροχαία. Όταν δεν θα υπάρχουν υπηρεσιακά αμάξια και θα πηγαίνετε με ΜΜΜ, το ξανασυζητάμε.
14) Ζώνη και κράνος είναι γελοιο να είναι υποχρεωτικά, η αυτοκτονία ποινικοποιείται; Είναι θέμα επιλογής. Η αντικοινωνική οδήγηση να έχει κυρώσεις.
15) Υπάρχουν συγκεκριμένοι δρόμοι που χρειάζεται μάζεμα σε πολύ κόσμο : δίκτυο Χαλκιδικής καλοκαίρι με πλήθος βαλκάνιων, Πατρών-Πύργου (εξαιρετικά προβληματικές συμπεριφορές που κρύβουν προβληματικές καταστάσεις άλλες), Θήβα-Λειβαδιά, Εξοχή-Δράμα, Ιωάννινα-Κόνιτσα.
Η πολιτική «μαζεύω λεφτά πιάνοντας στο όριο ταχύτητας ή και ποτού» είναι γελοίο. Οι πραγματικά προβληματικοί έξω είναι, δεν τους πιάνετε. Αλλάξτε τακτική.
Μαζέψτε (όχι με καρτέρια για ταχύτητα +20χλμ) τα αυτοκίνητα έξω χωρίς πινακίδες, χωρίς ΚΤΕΟ, χωρίς ασφάλεια, τα σαπράκια, όλοι οι ρομά κυκλοφορούν έτσι ! Πάτε έξω από έναν καταυλισμό, τι τους αφήνετε; Τόσοι άλλοι αλλοδαποί (ή ελληνοποιημένοι) με κουρσάρες κίνδυνος-θάνατος στους δρόμους και δεν τους σταματάτε με αλλαγή των κανόνων εμπλοκής από την αστυνομία ! Ποιος ελέγχει; Βγείτε μια βόλτα στις εθνικές οδούς και σε πόλεις να καταγράψετε δεκάδες θέματα (ή ελάτε μαζί μου), από τα απλά μέχρι τα μεγάλα.
Κοινωνική εργασία επίσης να θεσπιστεί. Και όσοι πιάνονται να περνάνε -ξανά- από ειδικούς ψυχικής υγείας , θα βρείτε και άλλα θέματα και ίσως δεν πρέπει να κυκλοφορούν όχι με αμάξι , αλλά γενικά. Δεν υπάρχει καμία οργάνωση και λειτουργικότητα στο κράτος σας πουθενά (ημετεροκρατία και διαπλοκή, συμφέροντα αντιλαϊκά ακόμα εν έτει 2025 και καμία φιλική προς τον πολίτη οργάνωση , μόνο πυροτεχνήματα αναποτελεσματικά. Ανίκανοι και με αυτά τα μέτρα).
Ατυχήματα θα γίνονται και από ατυχία (δευτερόλεπτα θέλει), αλλά υπάρχουν και κάποιοι που είναι επικίνδυνοι έξω όχι περιστασιακά , αλλά μονίμως. Αυτούς βρείτε πρώτα ! (δείτε όλα τα τροχαία το τελευταίο έτος, πέρα από κακομαθημένους ή βαριά πιωμένους ή αλλοδαπούς λίγα ήταν «κακιά ώρα» , τα περισσότερα προαναγγελθέντα). Μέγα θέμα και οι ηλικιωμένοι.
Καλησπέρα.
Το σχόλιο μου αναφέρεται στην εμπειρία μου από την διαμονή μου σε χωριά της πατρίδας μας. Θα σταθώ στο χωριό μου στην πολύπαθη από τροχαία Κρήτη, την Κάντανο Χανίων που αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα με τα οχήματα που διέρχονται από το κέντρο της πόλης με μεγάλες ταχύτητες παρά τις ενδείξεις των πινακίδων για 30χμ εντός του ιστού της πόλης που περιλαμβάνει σχολεία και διαρκή κίνηση πεζών. Κατανοητό είναι ότι η αστυνομία έχει δυσκολία να κάνει έλεγχο στην κυκλοφορία των οχημάτων και για τούτο ζητήθηκε η υιοθέτηση μέτρων μείωσης ταχύτητας (σαμαράκια) εντός του ιστού της πόλης σε μήκος των 200-300 μέτρων εντός του ιστού. Η απάντηση κατά τις πληροφορίες του Δήμου είναι ότι αυτό απαγορεύεται επειδή ο συγκεκριμένος οδικός άξονας είναι τμήμα εθνικής οδού. Το ίδιο πρόβλημα βέβαιο είναι ότι αντιμετωπίζουν πολλά χωριά της Ελλάδας. Ζητούμενο λοιπόν είναι ο νέος ΚΟΚ να επιτρέψει στους Δήμους να προστατεύσουν τους κατοίκους των χωριών σε όλη την Ελλάδα, ανεξαρτήτως χαρακτηρισμού τω οδικών αξόνων που τις διατρέχουναπό υπερβολικές ταχύτητες οχημάτων εντός των ελαχίστων ορίων της ύπαρξης των ιστών τους.
Ο προηγούμενος ΚΟΚ δεν εφαρμόστηκε. Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα εφαρμοστεί τώρα?
Προτάσεις:
α. Οριο 30χμ εντός πόλεων.
– να ισχύσει από την ψήφιση του νόμου και όχι από Νοέμβριο ή άλλο μήνα. Αυτό δείχνει ότι δεν είναι έτοιμο το κράτος να ψηφίσει και να εφαρμόσει άμεσα.
– σε κεντρικές αρτηρίες, με διαβάσεις πεζών να δημιουργηθούν σαμαράκια όπως υπάρχουν σε αναπτυγμένες ευρωπαικές χώρες και όχι λωρίδες λευκές ή «μάτια γάτας» τα οποία δε προσφέρουν τίποτα άλλο εκτός επιβάρυνση του θορύβου στις περιοχές που τοποθετούνται και σαφώς όχι στη μείωση της ταχύτητας των οδηγών.
β. τοποθέτηση καμερών
– να επεκταθεί άμεσα το μέτρο όχι μόνο σε Αθήνα και Θεσσααλονίκη αλλά και σε όλες πόλεις άνω των 20 χιλιάδων κατοίκων.
– οι κάμερες να καταγράφουν όχι μόνο τη ταχύτητα αλλά και να ελέγχουν, αυτοκίνητα δίχως ΚΤΕΟ και ασφάλιση.
– οι κάμερες να καταγράφουν τον οδηγό που μιλάει στο κινητό. Αν οι κάμερες τοποθετηθούν σε σημεία με κυκλικές πορείες, δηλ σε σημεία που ο οδηγός αναγκάζεται να στρίψει, θα δείτε και τη χρήση κινητού.
γ. πρόστιμα
Καμία ποινή δε θα μειώσει αυτά που θέλετε να επιτύχετε, αν δεν υπάρχει σημαντική οικονομική επίπτωση. Αν του πάρετε το δίπλωμα, θα οδηγήσει δίχως δίπλωμα. Αν του πάρετε την άδεια του αυτοκινήτου, θα οδηγήσει δίχως αυτή και πινακίδες.
Αν θα έχει επιπτώσεις σε άλλες ενέργειες που πραγματοποιεί, τότε, θα το σκεφτεί περισσότερο. Πχ. σε παραβίαση ΚΟΚ να αυξάνεται ποσοστιαία το ασφαλιστήριο του, να αυξάνεται το τέλος κυκλοφορίας, να ενημερώνονται όλοι που εμπλέκονται με τον παραβάτη, όπως πχ ο εργοδότης του κλπ.
Δείτε το παράδειγμα με τους καπνιστές. Κάνουμε κάτι επικίνδυνο για την υγεία μας, αλλά πληρώνουμε φόρο κάθε φορά που αγοράζουμε καπνό. Αυτός που δε φοράει ζώνη ή κράνος, αν τραυματιστεί ή μείνει παράλυτος το κράτος θα πληρώνει και καλά θα κάνει, τον τραυματία. Δε θα πρέπει όμως αν βρεθεί με αυτή παράβαση, να του χρεώνεται επιπλέον φόρος?
δ. μέθη σε οδήγηση.
Αυτός που μεθάει και κυκλοφορεί με αυτοκίνητο η μηχανή, είναι απολύτως το ίδιο αν πάρει ένα όπλο και βγεί στη πλατεία για να σκοτώσει κάποιους δίχως λόγο και αιτία. Πως αντιμετωπίζετε τους επίδοξους δολοφόνους?
Δεν είναι το ίδιο ακριβώς? Θα μου πείτε αν διαβάσετε το μήνυμα μου, ότι θα μπορούσαμε να τον στείλουμε σε επανάληψη μαθημάτων οδήγησης κλπ κλπ. Δε θα τον πειράξει καθόλου. Το μόνο που θα τον πειράξει είναι να του βεβαιωθούν πρόστιμα, αυξήσεις στο ασφαλιστήριο του και να του πάρουν το αυτοκίνητο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν είναι δικό σας πρόβλημα, αν το αυτοκίνητο χρησιμοπείται και από άλλα μέλη της οικογένειας του.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας
Γεια σας, δύο προτάσεις θα ήθελα να κάνω:
1) να καταργηθούν τα αλκοτεστ, και να αντικατασταθούν από Actigraphy test. Τα συγκεκριμένα τεστ μετρούν την αντίδραση του οδηγού (από όλους τους λόγους: κατανάλωση αλκοόλ, χρήση ναρκωτικών ουσιών ή φαρμακων, κούραση π.χ. από έλλειψη ύπνου – πολύωρης εργασίας).
2)να υπάρξει παράβαση σε όποιον αφήνει το όχημά του με αναμένη τη μηχανή για πάει να πάρει καφέ, τσιγάρα, ψωμί κτλπ, έτσι ώστε να μη τρέχει μετά η Αστυνομία για να βρει αυτόν που του το πήρε.
Ευχαριστώ.
το σχόλιο είναι γενικό και δεν έχει να κάνει μόνο με τον ΚΟΚ
θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη αρχή οδικής ασφάλειας στα πρότυπα της ΑΑΔΕ και άλλων ανεξάρτητων αρχών , που θα μπορεί να συντονίζει τροχαία, δήμους , Περιφέρειες , να κάνει αντίστοιχες ΣΟΒΑΡΕΣ διαφημίσεις οδικής ασφάλειας αλλά και μελέτες με σοβαρή δουλειά σε κάθε περιοχή.
Σοβαρές χώρες όπως η Αυστραλία , ΗΠΑ και ΗΒ το ίδιο έχουν κάνει
Κε Υπουργέ,
Ο ΚΟΚ έχει δύο πτυχές.
Η μία πτυχή, που όλοι μας γνωρίζουμε, είναι η επιβολή του νόμου και οι κυρώσεις. Στην ουσία, η πλειοψηφία των πολιτών βλέπει κυρίως το στοιχείο για το πως θα τιμωρηθεί ο παραβάτης ή ο υπαίτιος του συμβάντος, και αν υπάρξουν αποζημιώσεις. Με άλλα λόγια, αφού συμβεί το τροχαίο/οδικό ατύχημα ή το συμβάν, οι αρμόδιες αρχές του κράτους εφαρμόζουν τις κυρωτικές διατάξεις του νόμου, ώστε να τιμωρηθούν οι εμπλεκόμενοι. Οι κυρώσεις που εφαρμόζονται μετά από μια παράβαση ή τροχαίο ατύχημα, δείχνουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα (reactive culture) του νόμου, όπου περιμένουμε πρώτα να συμβεί κάτι και εκ των υστέρων αντιδρούμε είτε με κυρώσεις είτε με νέα μέτρα πρόληψης ατυχήματος. Επίσης, οι κυρώσεις μπορεί να δημιουργήσουν φόβο, αναγκάζοντας τον πολίτη να συνετιστεί με τα μέτρα της οδικής ασφάλειας που υπάρχουν στον ΚΟΚ. Όμως, οι κυρώσεις δεν προάγουν την οδική ασφάλεια με το να επιβάλλουν μέτρα πρόληψης ατυχήματος.
Όμως η δεύτερη πτυχή του ΚΟΚ είναι η πρόληψη ατυχημάτων, μείωσης της επικινδυνότητας και προαγωγή και καλλιέργεια νοοτροπίας οδικής ασφάλειας. Επίσης, ο ΚΟΚ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις πτυχές του ανθρωπίνου παράγοντα (human factors) στην οδήγηση και χειρισμό κάθε είδους οχήματος, αλλά και άλλες λανθάνουσες καταστάσεις, που μπορεί έμμεσα να συντελέσουν σε ατύχημα ή συμβάν.
Αν δείτε επιστημονικές μελέτες για τον ανθρώπινο παράγοντα στην οδική ασφάλεια (human factors on road safety), καθώς και για τις διερευνήσεις ατυχημάτων οργανισμού (organizational accidents), όπου έχει εφαρμοστεί το μοντέλο του γνωστού καθηγητή James Reason, για παράδειγμα σε αεροπορικά ή πυρηνικά ή σιδηροδρομικά ατυχήματα ή ατυχήματα σε συστήματα με υψηλή και πολύπλοκη τεχνολογία, θα κατανοήσετε τις ανωτέρω πτυχές. Επίσης, θα δείτε ότι, δεν είναι παράγοντας συντέλεσης ενός τροχαίου συμβάντος ή παράβασης μόνο το ανθρώπινο λάθος, αλλά και άλλες λανθάνουσες καταστάσεις, όπως οι καιρικές συνθήκες, η ψυχοσωματική κατάσταση του οδηγού, η εκπαίδευση του οδηγού, η τεχνολογία, η παιδεία και η κουλτούρα των οδηγών και πεζών ενός λαού, οι υποδομές του οδικού δικτύου, η ελλιπής οδική σήμανση, κλπ.
Πέρα των ανωτέρω δύο πτυχών ο ΚΟΚ πρέπει να λαμβάνει υπόψη και την επίδραση της τεχνολογίας των οχημάτων στην οδική ασφάλεια. Για παράδειγμα τα σύγχρονα οχήματα διαθέτουν όλο και πιο υψηλή τεχνολογία (π.χ. ημιαυτόνομη οδήγηση), με αποτέλεσμα να γίνονται πιο πολύπλοκα στο χειρισμό τους. Η υψηλή τεχνολογία αφενός μπορεί να συντελεί στην μείωση του δείκτη τροχαίων ατυχημάτων και στην βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Αφετέρου, η πολυπλοκότητα της τεχνολογίας μπορεί να συντελέσει στο γεγονός ότι οι οδηγοί που χειρίζονται οχήματα υψηλής τεχνολογίας και τα οποία μπορεί να ελέγχονται κυρίως από υπολογιστές, να υποπίπτουν πιο συχνά σε λάθη κατά την οδήγηση. Διότι πολύ απλά μπορεί να μην είναι σε θέση να χειριστούν αποτελεσματικά τις νέες τεχνολογίες των οχημάτων, και όποτε ορισμένα λάθη μπορεί να αποβούν μοιραία και να συντελέσουν σε ατύχημα. Οπότε η έλευση νέων τεχνολογιών στο χειρισμό οχημάτων απαιτεί περαιτέρω εκπαίδευση, καθώς και ίσως νέα μέτρα στον ΚΟΚ.
Συνεπώς, στο σκοπό θα πρέπει να φαίνεται ότι ο ΚΟΚ έχει ως κύριο σκοπό την οδική ασφάλεια και την πρόληψη πάσης φύσεως τροχαίων ατυχημάτων και δευτερεύοντος την επιβολή κυρώσεων. Ο ΚΟΚ πρέπει να προβάλλει νοοτροπία και παιδεία οδικής ασφάλειας, στοιχείο το οποίο δεν απεικονίζεται στο σκοπό του ΚΟΚ. Αντιθέτως, στο σκοπό του ΚΟΚ απεικονίζεται ο κυρωτικός χαρακτήρας του ΚΟΚ.
Συνεπώς, προτείνω ένα νέο εδάφιο στο εν λόγω άρθρο για παράδειγμα § δ, που να αναφέρει:
Ο ΚΟΚ έχει επίσης ως σκοπό:
Α. Να προάγει και να καλλιεργεί την οδική ασφάλεια, καθώς και την πρόληψη ατυχημάτων.
Β. Να διασφαλίζει την ικανότητα και αποτελεσματικότητα των οδηγών κάθε είδους οχήματος, που κυκλοφορεί νόμιμα στο οδικό δίκτυο της χώρας σε κάθε είδους επιτρεπτές συνθήκες.
Γ. Επιπλέον, ο ΚΟΚ να μεριμνά για την ασφάλεια των πεζών και των ζώων (όπως ορίζονται στο άρθρο 3), καθώς και για την ασφάλεια της άγριας πανίδας και χλωρίδας και της υγιεινής του περιβάλλοντος.
Επίσης, από το σκοπό καταλαβαίνω ότι αυξάνονται τα πρόστιμα σε παραβάσεις που έχουν υψηλή επικινδυνότητα. Όπως προανέφερα, αυτό είναι λάθος προσέγγιση. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος οδηγός άθελα του να υποπέσει σε παράβαση, διότι οι υπεύθυνες αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους δεν έχουν τοποθετήσει ορθή οδική σήμανση, στοιχείο που ο καθηγητής James Reason το ονομάζει induced violation. Δηλαδή ο οδηγός κάνει παράβαση, διότι το στοιχείο της οδικής σήμανσης που είναι ευθύνη του κράτους, συντέλεσε στο να κάνει λάθος και να κάνει παράβαση. Συνεπώς, πριν την εφαρμογή του ΚΟΚ, πρέπει αφενός να διασφαλιστεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους έχουν προβεί εκ των προτέρων σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία αποτελεσματικού και ασφαλούς οδικού δικτύου, όπως τοποθέτηση σήμανσης, επισκευή δρόμων, δημιουργία διατάξεων για πεζούς, ποδήλατα, κατάλληλη εκπαίδευση οδηγών, διδασκαλία στα σχολεία για νοοτροπία οδικής ασφάλειας και συμπεριφοράς (όπως γίνεται στο εξωτερικό) κλπ. Αφετέρου, πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα διαχείρισης επικινδυνότητας με όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (δεν γνωρίζω αν έχετε τέτοιο πρόγραμμα). Το πρόγραμμα αυτό βάσει στατιστικής παραβάσεων, ατυχημάτων κλπ θα μπορεί να δείξει την τάση παραβάσεων κλπ (trend) και αν υπάρχει αυξημένο ρίσκο και κίνδυνος για ατύχημα, τόσο για κάθε υφιστάμενο μέτρο πρόληψης του ΚΟΚ (αν το μέτρο έχει αποτέλεσμα στην πρόληψη), αλλά και για κάθε σημείο του οδικού δικτύου της Ελλάδος. Κατόπιν μπορείτε να ανατροφοδοτήσετε τον ΚΟΚ (βελτίωση των μέτρων) και να τον εξορθολογήσετε βάσει στοιχείων και στατιστικής, και αν χρειαστεί να τροποποιήεστε τις υφιστάμενες διατάξεις του ΚΟΚ ή να δημιουργήσετε νέες διατάξεις.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι η εφαρμογή του ΚΟΚ προϋποθέτει εκπαίδευση. Σε πολλές χώρες της ΕΕ η εκπαίδευση αρχίζει από νωρίς στις τάξεις του δημοτικού. Οι δάσκαλοι διδάσκουν κυκλοφοριακή αγωγή και μαθαίνουν στα παιδιά πως να κινούνται με ποδήλατο στο οδικό δίκτυο. Επίσης, η αστυνομία/τροχαία επισκέπτεται τα σχολεία και εξετάζει και δίνει δίπλωμα για το ποδήλατο στους μαθητές δημοτικού. Επίσης, οι μαθητές δημοτικού κάνουν περιπάτους στις πόλεις και διδάσκονται από τους δασκάλους αστικό προσανατολισμό και συμπεριφορά για τις διαβάσεις αυτοκινήτων, τρένων, οδικής σήμανσης, να φορούν κράνος, να φέρουν αντανακλαστικά στοιχεία, συμπεριφορά σε ΑΜεΑ, στάθμευση κλπ. Επίσης υποχρεωτικά σε κάθε σχολείο και ανάλογα με την ηλικία/σχολική τάξη η αστυνομία κάνει μαθήματα και σεμινάρια. Γενικά, τα παιδιά από μικρή ηλικία μαθαίνουν σε πολλές χώρες της ΕΕ να συμπεριφέρονται ορθά στο δρόμο ως πεζοί ή ως συνοδοί ζώων συντροφιάς, π.χ. μαθαίνουν ότι πρέπει να μαζεύουν τα περιττώματα των κατοικίδιων τους από τα πεζοδρόμια κλπ.
Επίσης, σε πολλές χώρες της ΕΕ στην εφαρμογή του ΚΟΚ συνεισφέρουν έμμεσα και οι ασφαλιστικές εταιρίες οχημάτων. Για παράδειγμα, αν έχεις πόντους στο δίπλωμα, η αστυνομία τις ενημερώνει και αυξάνονται τα ασφάλιστρα. Αν ο οδηγός του αυτοκινήτου έχει παρακολουθήσει επιπλέον σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης, όπως οδήγηση σε βροχή, χιόνι κλπ, τότε οι ασφαλιστικές εταιρίες το λαμβάνουν υπόψη για έκπτωση στα ασφάλιστρα. Επίσης, οι ασφαλιστικές εταιρείες σε χρεώνουν ανάλογα με το πόσα χιλιόμετρα διανύεις ετησίως (λιγότερα χιλιόμετρα, λιγότερη έκθεση σε κίνδυνο για ατύχημα, λιγότερα ασφάλιστρα). Με άλλα λόγια και οι ασφαλιστικές εταιρίες λαμβάνουν υπόψη την επικινδυνότητα του κάθε οδηγού και χρεώνουν ανάλογα ή στο τέλος αν έχει ο οδηγός σωρεία παραβάσεων, δεν τον ασφαλίζει καμία εταιρεία.
Σε κάποιες χώρες της ΕΕ, όταν επιβληθεί κύρωση του ΚΟΚ ή/και συμβεί ατύχημα με καταστροφή δημόσιας περιουσίας (π.χ. πινακίδα σήμανσης), τότε ο υπαίτιος, όχι μόνο πληρώνει το πρόστιμο της παράβασης, αλλά πληρώνει και διοικητικά έξοδα για τις εργατοώρες που χρησιμοποιεί η αστυνομία για να επιβάλλει το νόμο (υπάρχει αναλυτικό τιμολόγιο εργατοώρας ανά παράβαση κλπ). Επίσης η ασφαλιστική εταιρεία του υπαίτιου πληρώνει στο κράτος το κόστος καταστροφής δημόσιας περιουσίας. Φυσικά οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες θα αποκαταστήσουν τις ζημιές στη δημόσια περιουσία το συντομότερο δυνατό χωρίς καθυστέρηση. Είναι αυτό που προανέφερα με άλλα λόγια, ότι πρώτα οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έχουν διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του οδικού δικτύου και κατόπιν εφαρμόζουν τον ΚΟΚ.
Τέλος, σε κάποιες χώρες της ΕΕ, η αστυνομία εφόσον παρακρατήσει το δίπλωμα του οδηγού για συγκεκριμένες παραβάσεις και εφόσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι (π.χ. ίδια παράβαση για 2η φορά σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα), τότε ο οδηγός για να αποκτήσει ξανά το δίπλωμα, πρέπει να περάσει ειδική ψυχολογική εξέταση και εφόσον κριθεί κατάλληλος ψυχολογικά, τότε περνά πάλι εκπαίδευση από την αρχή. Ακόμα σε ορισμένες χώρες της ΕΕ για πολύ σοβαρές παραβάσεις ορίου ταχύτητας, το κράτος έχει αρχίσει επίσημα με νόμο να κατάσχει το αυτοκίνητο και να το πουλάει στην εγχώρια αγορά σε δημοπρασία.
Γενικά πρέπει να καταλάβουμε ότι κάθε όχημα που κυκλοφορεί στο οδικό δίκτυο, από το πιο απλό ως το πιο πολύπλοκο είναι ένα μηχάνημα που μπορεί να αφαιρέσει ζωές ή να συντελέσει σε αναπηρίες, οπότε η οδική συμπεριφορά και ασφάλεια είναι ένα θέμα που αφορά άπαντες στη χώρα.
Πρέπει να αυτηροποιηθούν οι ποινές για όσους οδηγούν μηχανές που κάνουν υπερβολικό θόρυβο
Καλημέρα καλή χρονιά,έχω παρατηρήσει ότι στις διαβάσεις πεζών τα οχήματα ενώ θα έπρεπε να σταματούν και να δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς η πλειονότητα αυτών δεν σταματούν, επίσης σε πολλές περιοχές της Ελλάδας μέσα σε πόλεις αλλά και σε χωριά (που οι πλειονότητα αυτών δεν έχουν ούτε φανάρια)δεν υπάρχουν διαβάσεις πεζών πιστεύω ότι οι δήμοι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν στη δημιουργία διαβάσεων πεζών.
Όπως στα αυτοκίνητα, η ζώνη είναι μέρος του αυτοκινήτου και δεν χρεώνεται επιπλέον, έτσι θα πρέπει και τα κράνη να είναι μέρος της μηχανής και να δίνονται εξ αρχής. Να είναι μέρος της αγοράς μιας μηχανής ή σε περίπτωση μεταβίβασης να μεταβιβάζονται και τα κράνη.
Δυστυχώς χάνεται μία ακόμα ευκαιρία για να προσαρμοστεί η Χώρα μας στις υπόλοιπες της Ευρώπης κατά το μέρος που αφορά στην συγχώνευση λωρίδων κυκλοφορίας (δηλ. εκεί που οι 4 γίνονται 3, οι 3 γίνονται 2 κ.ο.κ.), όπου σε όλη την Ευρώπη εκτρέπεται η αριστερότερη («γρήγορη») προς τα δεξιά. Στην Χώρα μας εκτρέπεται η δεξιότερη («αργή») προς τα αριστερά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Λεωφόρος Σχιστού ή η Εθνική Οδός πριν τον Αλμυρό. Μα, θέλει πολύ μυαλό για να καταλάβει ο Νομοθέτης ότι το γρήγορο αυτοκίνητο δύναται να «κόψει» ταχύτητα για να μπει δεξιά, αλλά το αργό φορτηγό δεν μπορεί να επιταχύνει (ιδιαίτερα στην ανηφόρα) για να μπει αριστερά.
Καλησπέρα,
Θα ήθελα με την σειρά μου να συμβάλλω με τα παρακάτω:
1.Τα πρόστιμα πρέπει να είναι μεγαλύτερα, για παραβάσεις που γίνονται από πρόθεση όπως, Θόρυβος από εξάτμιση, μη χρήση κράνους – ζώνης, φώτα ομίχλης και άλλα φωτιστικά που ενοχλούν, κρυμμένες πινακίδες, κ.α.
2.Να προβλεφθεί στον ΚΟΚ ειδική μέριμνα και ειδικοί έλεγχοι στα ΚΤΕΟ για μη εξουσιοδοτημένα φωτιστικά και λαμπτήρες, που κυκλοφορούν ευρέως και κάνουν την οδήγηση κατά τις νυκτερινές ώρες επικίνδυνη για τα διερχόμενα οχήματα.
3.Να θεσπιστεί η έννοια την προειδοποίησης για λιγότερο σοβαρές παραβάσεις η οποία όμως θα καταγράφεται και σε περίπτωση υποτροπής να υπάρχει ανάλογο πρόστιμο.
4.Να υπάρχουν περισσότεροι έλεγχοι….
Τα προτεινόμενα πρόστιμα είναι υπερβολικά αυστηρά με αποτέλεσμα ως συνήθως να είναι ανεφάρμοστα. Αν μιλάμε για συνετισμό οδηγών 1 εβδομάδα χωρίς δυνατότητα κυκλοφορίας είναι ήδη επαρκής. 2 μήνες αφαίρεση διπλώματος είναι εξοντωτική ποινή
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΜΙΚΡΟΠΑΡΕΜΒΑΣΗ , ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΈΝΟΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΤΕΧΝ. ΦΑΚΕΛΟ ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΒΕΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΝΑ ΕΠΙΦΟΡΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΝΘΕΝ ΚΑΙ ΕΝΕΘΕΝ ;;
Οταν είναι μαι γενικευμένη κυκλοφοριακή παρέμβαση , ορθώς να αποστέλλεται ο τεχνικός φάκελος από τους Δήμους στις Αποκεντρωμένες.
Όταν όμως είναι π.χ μια αίτηση ένός Πολίτη για θέση στάθμευσης ΑμεΑ , ή π.χ
μια αναγκαία τοπική μονοδρόμηση κλπ, να εξαιρείται από απόφαση και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΠΑΡΑΠΛΕΎΩΣ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΤΑΧΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ.
Ενώ υπάρχουν οι οδηγίες (όχι νόμος) ΔΜΕΟ για να τηρούνται κάποιες ελάχιστες αποστάσεις , αυτό στην πράξη δεν εφαρμόζεται ούτε τηρείται .
Δυστυχώς έχουμε συνεχώς πάρα πολλά ατυχήματα πάνω σε σταθερά εμπόδια ( στύλους, πινακίδες , δένδρα, μπάρες , τοιχία , πυλώνες κλπ) .
Πρέπει η τήρηση των ελάχιστων αποστάσεων ασφαλείας των σταθερών εμποδίων παραπλεύρως των οδών να γίνει νόμος και να εφαρμοστεί (κυρίως στο Επαρχιακό οδικό δίκτυο) , άμεσα.
ΜΙΚΡΟΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΗΓΗ.
Χρειάζεται ιδιαίτερο νομοθετικό πλαίσιο για πατίνια, ποδήλατα, μικρά οχήματα κλπ .
Τα ατυχήματα είναι ολοένα και αυξανόμενα .
Όσοι τα κυκλοφορούν δεν έχουν ιδέα από ΚΟΚ
Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι αθόρυβα και φοβερά επικίνδυνο αυτό.
Πρέπει να υποχρεωθούν οι εταιρείες κατασκευής τους να παράγουν ένα ελαφρύ χαρακτηριστικό ήχο τουλάχιστον.
Στο πλαίσιο της Δημόσιας Διαβούλευσης του νέου ΚΟΚ θα πρότεινα να ληφθεί υπόψιν και μια ακόμη παράμετρος η οποία δυστυχώς πολύ λίγο συζητιέται.
Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδας με την κίνηση των δικύκλών – μηχανών (μικρού και μεγάλου κυβισμού) σε πεζόδρομους και πεζοδρόμια αλλά και η στάθμευση τους σε διάφορα σημεία – συχνά και σε διαβάσεις πεζών.
Η κίνηση των πεζών είναι πλέον επικίνδυνη σε πεζούς και πεζοδρόμια
καθώς οι μηχανές κινούνται σε αρκετές περιπτώσεις με σημαντική ταχύτητα και συχνά παρατηρούνται ατυχήματα. Εύχομαι να μη χρειαστεί να θρηνήσουμε θύματα (όπως παιδιά που παίζουν σε πεζόδρομους ή ΑΜΕΑ ή ηλικιωμένους) για να
καταλάβουμε τη σοβαρότητα του προβλήματος.
Είναι απαραίτητο να γίνουν πολύ αυστηρές οι ποινές και για την κίνηση πάνω σε πεζοδρόμια/ πεζόδρομους και η στάθμευση (που είναι απόρροια της αντίστοιχης κίνησης).
Ας αποδοθούν τα πεζοδρόμια και οι πεζόδρομοι στους πεζούς! Τα δικαιούνται!
Είναι πραγματικά εξαιρετικά περίεργο ότι αρχίζουμε και εξοικειωνόμαστε με αυτό το φαινόμενο (που προφανώς σε όλες τις Ευρωπαϊκές πόλεις είναι αδιανόητο) και
γαλουχείται μια νέα γενιά οδηγών μηχανών, θεωρώντας δεδομένο ότι μπορούν και να κινούνται και να παρκάρουν σε πεζόδρόμια/ πεζόδρομους.
Οι αυστηρές ποινές (όχι μόνο χρηματικές αλλα κυρίως διοικητικές) είναι αναγκαίες για επανα-εκπαιδεθούν οι οδηγοί δικύκλων που υποπίπτουν σε αντίστοιχο σφάλμα.
Αναφέρω ένα σοβαρό πρόβλημα που παρατηρείται συχνά χωρίς συνέπειες για τους ασυνείδητους οδηγούς.
Πρόκειται για την στάθμευση σε χώρο για τα αυτοκίνητα των ΑΜΕΑ, σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης (πχ super market). Μου είπαν πως το προσωπικό δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει το φαινόμενο και η αστυνομία δεν μπορεί να παρέμβει σε ιδιωτικούς χώρους.
Αν ισχύει αυτό και δεν υπάρχει σχετική διάταξη σε άλλο νόμο, πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα με αποτρεπτικές ποινές. Αν δεν μπορεί να συμπεριληφθεί σ΄ αυτό το νομοσχέδιο, μεριμνήστε ώστε να προστεθεί σε κάποιο σχετικό νόμο.
Είναι απαράδεκτο φαινόμενο, το επισημαίνω συνεχώς (με κίνδυνο επισοδείων) στους «έξυπνους»/αδιάφορους/προκλητικούς οδηγούς που προκαλούν όλους τους υπόλοιπους.
Αυτή η αντικοινωνική συμπεριφορά πρέπει να παταχθεί άμεσα με την παραδειγματική τιμωρία των παραβατών. Οπως έγινε για την κακοποίηση των ζώων για παράδειγμα.
ΥΓ
Το ιλαροτραγικό είναι πως επικοινώνησα με την ομοσπονδία ΑΜΕΑ για το θέμα και η αντίδρασή τους ήταν διαπιστώσεις και ευχολόγια, ουσιαστικά αδιαφορία.
Ένας σωστός ΚΟΚ πρέπει να καλύπτει 3 πράγματα:
Ασφάλεια των μετακινήσεων, Ευκολία των μετακινήσεων και Ταχύτητα των μετακινήσεων.
Δυστυχώς ο ελλαδικός ΚΟΚ ουδέποτε κάλυπτε και τα 3 αυτά. Πάντα κάποιο από τα 3 θα έμενε πίσω. Σε συνδυασμό μάλιστα με την μηδενική ύπαρξη της Τροχαίας τα τελευταία 40 χρόνια, έχουμε τα αποτελέσματα που βλέπουμε στους ελλαδικούς δρόμους σε όλη την χώρα.
Το θέμα ασφαλείας καλύπτεται μόνο και μόνο από την αστυνόμευση. Είναι μία χαρά και τα πρόστιμα και όλα. Αστυνόμευση δεν υπάρχει. Ούτε πρόκειται να αλλάξει κάτι επειδή θα είναι 30 χλμ/ώρα μέσα σε ένα στενό που ούτως ή άλλως με τόσο πηγαίνει κάποιος. Αυτά τα νέα όρια ταχυτήτων είναι και τραγικά στην σκέψη και χωρίς καμμία αίσθηση της πραγματικότητας και των αναγκών. Όχι μόνο στην χώρας μας, αλλά παντού.
Αλλού θα πρέπει να δώσουμε προσοχή και καλό θα ήταν να αντιγράψουμε πλήρως την κοινή λογική με την οποία καλύπτονται όλοι οι ΚΟΚ των σοβαρών χωρών.
1. Όλοι οι δρόμοι της Ελλάδας πρέπει να κωδικοποιηθούν πρώτα απ’ όλα με ένα σύστημα παρόμοιο με το βρεττανικό (Α, Β κλπ.). Τι σημαίνει επαρχιακό δίκτυο και αστικό κλπ; Αυτά είναι πολύ περιγραφικά και αυθαίρετα. Κάθε δρόμος πρέπει να υπάγεται σε μία συγκεκριμένη κωδικοποιημένη κατηγορία. Για την κάθε κατηγορία θα πρέπει να υπάρχουν κοινά κριτήρια και κοινά χαρακτηριστικά π.χ. δρόμος κατηγορίας Α έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, όριο ταχύτητας τα 70χλμ/ώρα, καθόλου φωτεινούς σηματοδότες, καθόλου διαβάσεις πεζών κλπ. Αντιστοίχως και για τις υπόλοιπες κατηγορίες.
2. Πρέπει να αστυνομεύεται πλήρως η παράνομη στάθμευση. Δεν μπορεί να κατηγορείται για παράδειγμα κάποιος ότι παραβίασε το STOP, όταν είναι σταθμευμένα οχήματα στις γωνίες των δρόμων και δεν έχει ορατότητα κάποιος. Είναι τρέλλα. Δεν είναι μόνο οι ράμπες σημαντικές, είναι οι γωνίες, είναι εκατέρωθεν των στάσεων των ΜΜΜ (εδώ βλέπουμε την άλλη τρέλλα, να έχουν τοποθετήσει ράμπες μέσα στον δρόμο, με αποτέλεσμα τα λεωφορεία να σταματούν μέσα στην μέση του δρόμου με κυκλοφοριακό χάος από πίσω).
3. Πρέπει να καταργηθεί η προτεραιότητα όσων κινούνται εντός κυκλικού κόμβου. Παγκόσμια πρωτοτυπία αυτή, που μόνο ανόητοι άνθρωποι δεν το βλέπουν το λάθος. Δημιουργείται κομφούζιο και χάνεται στην ουσία η χρησιμότητα των κυκλικών κόμβων που είναι να μην υπάρχει φωτεινός σηματοδότης που κόβει την ροή. (εδώ στην χώρα μας έχουμε και το άλλο τρελλό, μέσα σε έναν κόμβο ο μισός να έχει προτεραιότητα και ο άλλος μισός όχι!!!!!!!!)
4. Σε όλες τις διασταυρώσεις πρέπει να τοποθετηθεί εκτός από το STOP και το σήμα του ρόμβου (Προτεραιότητα) ώστε να μην χρειάζεται ο κάθε οδηγός να «μυρίζει τα νύχια του» για να ξέρει ποιος έχει προτεραιότητα εάν δεν υπάρχει εκ δεξιών κίνηση.
5. Οι διαβάσεις θα πρέπει να αλλάξουν πλήρως. Στην χώρα μας είναι και πολλές και το 99% αυτών σε λάθος σημεία. Ακόμη και να θέλει να σταματήσει κάποιο όχημα, δεν μπορεί. Π.χ. δεν μπορεί να υπάρχουν διαβάσεις πεζών σε δρόμους με περισσότερες από μία λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει κάτι τέτοιο διότι δεν υπάρχει η ορατότητα ούτε των οχημάτων ούτε των πεζών. Επίσης είναι δρόμοι ευρείας κυκλοφορίας που δεν είναι επιθυμητό να κόβεται η ροή. Οι διαβάσεις πεζών τοποθετούνται παγκοσμίως μόνο σε οδούς με μία λωρίδα και μάλιστα όχι ανά λίγα μέτρα. Είναι αραιά και πού. Δείτε π.χ. στο Λονδίνο πόσες λίγες είναι. Για αυτό υπάρχουν τα φανάρια. Οι διαβάσεις επίσης δεν πρέπει να βρίσκονται ποτέ επάνω στην γωνία των διασταυρώσεων, διότι εκεί επάνω σταματάει το όχημα εάν έχει STOP ή θέλει να κοιτάξει με προσοχή. Οι διαβάσεις τοποθετούνται πιο πριν ώστε να υπάρχει χώρος να σταματήσει όχημα.
6. Πρέπει να επιτραπεί όπως είναι στις ΗΠΑ η δεξιά στροφή χωρίς φωτεινό σηματοδότη, δίνοντας προτεραιότητα σε διερχόμενους πεζούς ή οχήματα. Δεν είναι δυνατόν να είναι άδειος ο δρόμος και να μην φεύγουν τα οχήματα επειδή έχει κόκκινο για να στρίψουν. Πρέπει να υπάρχει λογική ώστε να μην δημιουργείται κυκλοφοριακό. Η ευκολία και η ταχύτητα των μετακινήσεων!
Θα μπορούσαμε να γράψουμε σελίδες ολόκληρες με τα λάθη του ΚΟΚ, αλλά δεν έχει κανένα νόημα.
Τα παραπάνω εάν ποτέ γίνουν στην Ελλάδα – που πολύ αμφιβάλλω – θα συνδράμουν στην βελτίωση.
Πάνω από όλα όμως η αστυνόμευση. Χωρίς αστυνόμευση, εδώ και 40 χρόνια, θα εξακολουθούμε να είμαστε τριτοκοσμικοί και χειρότερα.
Το Πάσχα του 2018 έγινε έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης για τα τροχαία ατυχήματα. Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν το αναμενόμενο για τους περισσότερους, «Ελλιπής Αστυνόμευση». Τίποτα άλλο. Ούτε διπλώματα, λαδώματα κ.τ.λ. Και για να γίνω πιο κατανοητός, δώστε ένα δίπλωμα σε ένα Γερμανό, Ελβετό, Γάλλο κ.ο.κ. στο σπίτι που λέμε.Για όσους έχουν οδηγήσει στο εξωτερικό το γνωρίζουν, του είναι άχρηστο.
Παρακαλώ νά επανεξετάσετε τό όριο τής ταχύτητας στα 30 χιλιόμετρα, είναι αδύνατον με τά σημερινά οχήματα νά επιτευχθεί καί νά διατηρηθεί αυτή η ταχύτητα (είναι πολύ χαμηλή). Τα 40 χιλιόμετρα είναι εφικτή. Δοκιμάστε νά κινηθείτε με 30 χιλ. καί θά τό διαπιστώσετε. Ευχαριστώ
ΠΑΡΑΚΑΛΩ,
να απαγορευτεί ρητά ΠΡΩΤΟΝ η χρήση των ποδηλάτων,ηλεκτρικών πατινιών,SKATEBOARD,ROLLERS κλπ παρεμφερών συσκευών που ΔΕΝ εχουν την υποχρέωση να πληρώνουν πρόστιμα,τέλη κυκλοφορίας,δίπλωμα οδήγησης,πινακίδες,παράβολα εξετάσεων και ιατρών
ΕΝΩ κάνουν ΔΩΡΕΑΝ χρηση του οδικου δικτύου των ΑΛΛΩΝ(ΔΊΚΥΚΛΑ ΚΑΙ οχήματα ΙΧ+ΔΧ)
ΔΕΥΤΕΡΟΝ να αποκατασταθούν πλήρως οι ΥΠΟΔΟΜΕΣ ώστε η χρηση τους να είναι υποδειγματική.
ΤΡΙΤΟΝ να ξεσκαρτάρετε την γνησιότητα των αδειών ΤΑΞΙ(θα λιγοστέψουν εντυπωσιακά)
ΤΕΤΑΡΤΟΝ να απαγορευτεί το Delivery(στις ΗΠΑ ανθισε πριν το COURRIER)
Τότε θα μπορέσετε να ξεσκαρτάρετε την ικανότητα των πολιτών-οδηγών (όσοι λιγότεροι,τόσο καλύτερα)οι βλακείες πατάσσονται.-
τα αυτοκίνητα παλαιότητας και τα ασυντήρητα ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ με συνοπτικές διαδικασίες.
οι πολλές ποινές διασκεδάζουν τους θρασείς οδηγούς(το γνωρίζουν ότι είναι για εισπρακτικούς λόγους)
το αυτοκίνητο δεν είναι σκυλάκι για να τρεχει με το όριο των 30χλμ/ωρα (εγώ τρέχω γρηγορότερα,θα το θέσω σε ακινησία ή θα το πουλήσω οπότε ΔΕΝ θα εισπράτει το Κράτος-για αγορά καινούριου ούτε συζήτηση!)ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΎ.-
Θα πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος ώστε οι αλλοδαποί παραβάτες να πληρώνουν τα πρόστιμα κ να μην αποχωρούν απο την χώρα σα να μη συμβαίνει τίποτα
Ορίζεται στο άρθρο 2 α ότι:
«Αντικείμενο του παρόντος είναι ιδίως:
α) η θέσπιση διατάξεων για την ασφαλή συνύπαρξη πεζών και οχημάτων στο οδικό δίκτυο της χώρας και τη διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης αστικής κινητικότητας,
…..»
Παραλείπεται ότι στόχος ΠΡΕΠΕΙ να είναι και η ασφαλής συνύπαρξη και οχημάτων μεταξύ τους. Γνωρίζουμε το τοπίο οδήγησης και της διακινδύνευσης των οχημάτων/οδηγών!!!
Πρέπει να διορθωθεί/συμπληρωθεί.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
1. Διάκριση διαβάσεων πεζών σε 2 τύπους:
α) Διάβαση πεζών με προτεραιότητα: Διάβαση όπου οι πεζοί έχουν προτεραιότητα έναντι των οχημάτων. Σημειώνεται στο οδόστρωμα με τις γνωστές ραβδώσεις (τύπου «zebra») και με πινακίδα Π-21. Οι οδηγοί υποχρεούνται να παραχωρούν προτεραιότητα σε όποιον προτίθεται να διαβεί τη διάβαση. Πρέπει να απαγορευτούν σε οδούς με παραπάνω από 1 λωρίδα κυκλοφορίας ανά ρεύμα ή σε οδούς με όριο ταχύτητας άνω των 30 km/h, διότι είναι πολύ επικίνδυνες σε αυτές τις περιπτώσεις.
β) Συνιστώμενη διάβαση πεζών: Διάβαση όπου οι πεζοί ΔΕΝ έχουν προτεραιότητα. Οι πεζοί ελέγχουν το δρόμο πριν περάσουν και οι οδηγοί δεν οφείλουν να παραχωρήσουν προτεραιότητα, παρά μόνο αν ο πεζός έχει κατέβει ήδη στο οδόστρωμα και εισέρχεται στη λωρίδα κυκλοφορίας τους. Σημειώνεται στο οδόστρωμα με δύο παράλληλες διακεκομμένες γραμμές κάθετες προς την πορεία των οχημάτων και προαιρετικά με πινακίδα Κ-15 (όχι Π-21). Υποχρεωτικά θα πρέπει να υπάρχει καταφύγιο στην κεντρική νησίδα, ώστε να περιμένουν για να περάσουν το αντίθετο ρεύμα. Μπορούν να εφαρμοστούν σε περιπτώσεις που θα απαγορεύεται η διάβαση τύπου zebra, και στις περισσότερες περιπτώσεις διασταυρώσεων με φωτεινούς σηματοδότες (Παράδειγμα (συντεταγμένες): 51.97540767956597, 5.650311243594076, Ολλανδία).
2. Παρομοίως, διάκριση διαβάσεων ποδηλάτων σε 2 τύπους:
α) Διάβαση ποδηλάτων με προτεραιότητα: Οι ποδηλάτες έχουν προτεραιότητα έναντι των μηχανοκίνητων οχημάτων. Σημαίνεται 2 παράλληλες λευκές διακεκομμένες διαγραμμίσεις που αποτελούνται από τετράγωνα και η επιφάνεια έχει χρώμα κόκκινο/κεραμιδί (το χρώμα που χρησιμοποιείται στους ποδηλατοδρόμους). Πριν από τη διάβαση, σημειώνονται και ανάποδα τρίγωνα ως προσομοίωση της πινακίδα Ρ-1 για τους οδηγούς των μηχανοκίνητων οχημάτων. Καλό είναι να υπάρχει η πινακίδα Ρ-1 (ή Ρ-2 σε εξαιρετικές περιπτώσεις) για τους οδηγούς των οχημάτων (πιθανώς με πρόσθετη λευκή πινακίδα με το σύμβολο του ποδηλάτου και βέλος/βέλη που υποδεικνύουν την κατεύθυνση των ποδηλάτων) αντί για την Π-21α* (Παράδειγμα (συντεταγμένες): 51.973620982780496, 5.651948940918933, Ολλανδία· (Φωτογραφίες): https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjlN3erehYLN6Z-L2K8C0BZnF6jOFhPnU4qTmL23Dt72pQtcteIHx2_-e6TdPohDUJUmRcgyQFzbeDYUaT-7tQ7Gn60WsLotv9KUq_yBvPGul30GdgbIapPNMew27ytTu1ow0WYjDX-OpQfK70InvHK6TMoT8vkPrB8cfBUwzBRvh1XYi0-xid9Qr9j/s1024/DSCF4157.JPG , https://aseasyasridingabike.wordpress.com/wp-content/uploads/2013/02/dscn9189.jpg).
β) Συνιστώμενη διάβαση για ποδηλάτες: Οι ποδηλάτες ΔΕΝ έχουν προτεραιότητα, αλλά παραχωρούν προτεραιότητα στα υπόλοιπα οχήματα. Για τους ποδηλάτες υπάρχει η πινακίδα Ρ-1. Σημαίνεται στο οδόστρωμα με διακεκομμένες γραμμές (χωρίς κόκκινο χρώμα), ακριβώς όπως η συνιστώμενη διάβαση πεζών. Για τους οδηγούς των μηχανοκίνητων οχημάτων μπορεί να υπάρχει προαιρετικά πινακίδα Κ-17 (ή Κ-43 / Κ-44 ανάλογα με την περίπτωση) (Παράδειγμα (συντεταγμένες): 51.98793982792743, 5.668968276451007, Ολλανδία).
3. * Οι πινακίδες Π-21α-γ κατά τη γνώμη μου είναι αχρείαστες και προκαλούν σύγχυση. Θεωρώ ότι εφόσον υπάρχει διάβαση ποδηλάτων όπου οι ποδηλάτες έχουν προτεραιότητα, για τα αυτοκίνητα πρέπει να υπάρχει η πινακίδα Ρ-1 με πιθανή προσθήκη λευκής πρόσθετης πινακίδας με το σήμα του ποδηλάτου και βέλος/βέλη που υποδεικνύουν την κατεύθυνση κίνησης των ποδηλάτων. Οι Π-21α-γ ομοιάζουν με την Π-21 για τη διάβαση πεζών. Όμως η αντίδραση των οδηγών είναι πολύ διαφορετική, καθώς τα ποδήλατα κινούνται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και επομένως οι οδηγοί των αυτοκινήτων πρέπει να μειώσουν πολύ περισσότερο την ταχύτητά τους, όπως θα έκαναν και σε οποιαδήοτε άλλη διασταύρωση. Εν αντιθέσει, στη διάβαση πεζών δεν χρειάζεται να μειώσουν τόσο ταχύτητα, αφού μπορούν να άντιληφθούν τους πεζούς που πρόκειται να διασχίσουν το δρόμο ευκολότερα, δεδομένης της χαμηλής ταχύτητας του βαδίσματος.
4. Να απογορευτεί η χρήση της πινακίδας Ρ-1 και οι προσομοιώσεις της στην οριζόντια σήμανση (ανάποδα τρίγωνα στο οδόστρωμα – «shark teeth») για παραχώρηση προτεραιότητας σε πεζούς (παρατηρείται κυρίως σε ποδηλατοδρόμους). Οι υποχρεωτικές διαβάσεις πεζών πρέπει να σημειώνονται με ραβδώσεις τύπου zebra και πινακίδα Π-21 και στους ποδηλατοδρόμους. Η τοποθέτηση της Ρ-1 μπορεί να προκαλέσει σύγχυση αν ο ποδηλατόδρομος διασταυρώνεται με δρόμο αμέσως μετά τη διάβαση πεζών και ο ποδηλατόδρομος έχει προτεραιότητα έναντι αυτού, αφού οι ποδηλάτες μπορεί να θεωρήσουν ότι η Ρ-1 αφορά τον διασταυρούμενο δρόμο και όχι τη διάβαση πεζών. Αντίστοιχα, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τους οδηγούς των αυτοκινήτων. Οι πεζοί δεν είναι οχήματα, επομένως οι διαβάσεις τους δεν μπορούν να σηματοδοτούνται με Ρ-1, αλλά μόνο με Π-21 και ραβδώσεις «zebra» (αν οι πεζοί έχουν προτεραιότητα).
5. Η πινακίδα Π-21 εντάσσεται στις πληροφοριακές, το οποίο είναι παράλογο. Οι οδηγοί οφείλουν να παραχωρήσουν προτεραιότητα στους πεζούς στη διάβαση και όχι απλά να ενημερωθούν για την ύπαρξή της. Επομένως, θα πρέπει να εξεταστεί η μεταφορά της στις ρυθμιστικές πινακίδες. Σε κάθε περίπτωση, η παραβίαση της παραχώρησης προτεραιότητας σε διάβαση πεζών σημασμένη με ραβδώσεις «zebra» και Π-21 πρέπει να τιμωρείται αυστηρότατα (και ως αντικοινωνική – Σ).
6. Σχολιάζουν πολλοί γιατί να έχουμε φανάρια, στην Ευρώπη τα έχουν καταργήσει και έχουν μόνο κυκλικούς κόμβους και πολλά άλλα παρόμοια. Λάθος! Οι φωτεινοί σηματοδότες υπάρχουν και μπορούν να διαχειριστούν καταστάσεις και όγκο οχημάτων που δεν μπορούν να διαχειριστούν οι κυκλικοί κόμβοι. Έχουν δύο ξεχωριστές λειτουργίες και πρέπει να τοποθετείται το καθένα σε ανάλογη περίπτωση. Τι ισχύει όμως σε χώρες όπως η Ολλανδία με τα φανάρια; Έχουν άπειρα, αλλά η διαφορά τους είναι ότι ΟΛΑ λειτουργούν με αισθητήρες, αλλάζουν τις φάσεις και πραγματοποιούν κάθε δυνατό συνδυασμό ανάλογα με την κυκλοφορία και όχι με βάση το χρόνο και προκαθορισμένες φάσεις. Έτσι όλοι περιμένουν τον ελάχιστο δυνατό χρόνο και δεν καλλιεργείται το αίσθημα της παράλογης καθυστέρησης, π.χ. τη νύχτα σε δρόμο με μηδενική κυκλοφορία, όπου ο οδηγός μπορεί να αμφισβητήσει το λόγο που περιμένει στο κόκκινο φανάρι και να το παραβιάσει. Στην Ολλανδία, ήδη πλησιάζοντας στο φανάρι, θα είχε ήδη ανάψει πράσινο εφόσον δεν ερχόταν όχημα από άλλη κατεύθυνση. Και πραγματικά, αυτό ισχύει για ΟΛΟΥΣ τους φωτεινούς σηματοδότες εκεί χωρίς υπερβολή.
7. Γενικότερα, ο ολλανδικός Κ.Ο.Κ. και η σχεδίαση των υποδομών στην Ολλανδία θα έπρεπε να αποτελεί μοντέλο για εμάς, εφόσον χαρακτηρίζεται από άριστη συνοχή στη σήμανση κ.λπ., έχει λύσει προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα πολύ πιο πριν από εμάς, είναι χώρα της Ε.Ε. και ακολουθεί πρότυπα πολύ κοντά σε εμάς στη σήμανση κ.λπ. (σε αντίθεση π.χ. με το Η.Β.), και αποδεδειγμένα έχει διαχειριστεί τη συνύπαρξη των ποδηλάτων, Ε.Π.Η.Ο. και μηχανοκίνητων οχημάτων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όπως θέλουμε να ακολουθήσουμε το «φινλανδικό μοντέλο» για τις Ένοπλες Δυνάμεις, έτσι θα πρέπει να ακολουθήσουμε το «ολλανδικό μοντέλο» για την κίνηση στους δρόμους.
καλησπέρα,
το πρόβλημα της ηχορύπανσης στην Αττική, απόρροια κυρίως των δικύκλων (διανομέων και μοτοσυκλετών μεγάλου κυβιμού) πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί. Η λύση είναι η απαγόρευση αλλαγής εξάτμισης και η τοποθέτηση συγαστήρων. δεν είναι δυνατό να μην μπορούμε να καθήσουμε στην βεράντα ή να ανοίξουμε παράθυρα εξαιτίας της συνεχόμενης ροής μοτοσυκλετών που δημιουργούν ηχορύπανση εξαιτίας των ανωτέρω. Το θέμα της ηχορύπανσης πρέπει επιτέλους να λυθεί στην πολή των 5,0εκ κατοίκων. Ευχαριστώ
1) Οι προϋποθέσεις για να μπορεί κάποιος να γίνει εκπαιδευτής οδηγών, όπως της είχε εξαγγείλει ο κ. Κεφαλογιάννης το ’19 στο Μουσείο Αυτοκινήτων, πήγαν περίπατο.
2) Δεν έχει νόημα το γνήσιο υπογραφής από ΚΕΠ για διαδικασίες απόκτησης/ανανέωσης κτλ αδειών οδήγησης. Είναι τσάμπα γραφειοκρατία για Υπουργείο, ΚΕΠ, πολίτες και Σχολές Οδηγών. Από τη στιγμή ειδικά που ορίζεται εκπρόσωπος του πολίτη η Σχολή Οδηγών για να διεκπεραιώσει τις κατάλληλες διαδικασίες.
3) Προσωρινές άδειες οδήγησης – τσάμπα γραφειοκρατία για Υπουργείο, πολίτες, σχολές οδηγών. Να γίνεται δεκτή η εκτύπωση του εντύπου με περασμένες τις νέες ημερομηνίες ισχύος από το Vehicles Gov με σφραγίδα της Σχολής Οδηγών. Τα αρμόδια όργανα της τροχαίας μπορούν να ελέγξουν με τον αριθμό άδειας οδήγησης ότι οι νέες ημερομηνίες είναι σωστές και δεν είναι photoshop. Οι πιο πολλοί πολίτες άνω των 65 ετών, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Wallet Gov. Εξάλλου, οι Προσωρινές Άδειες Οδήγησης που δίδονται αυτή τη στιγμή, ισχύουν μόνο εντός Ελλάδας.
4) Οι κάμερες, έστω και μετά από 4 χρόνια, μπήκαν στις εξετάσεις Θεωρίας. Στις εξετάσεις οδήγησης πότε θα μπουν; Πανεύκολο πράγμα να βεντουζώνει ο εξεταστής μία κάμερα από την οροφή ή ανάμεσα στα προσκέφαλα με μία απλή βάση κινητού/κάμερας από Temu ή ακόμα και ένα υπηρεσιακό κινητό τηλέφωνο στην οροφή του αυτοκινήτου ή και στο ταμπλό, ώστε να καταγράφεται το κομμάτι της οδήγησης. Είμαστε στο 2024 και κάνουμε τα πανεύκολα, δύσκολα.
5) Λήψη φωτογραφίας του μαθητή κατά την προσέλευση σε κάθε μάθημα οδήγησης, με χρήση κινητού τηλεφώνου του εκπαιδευτή και αποστολή αντίστοιχου αριθμού φωτογραφιών στα κατά τόπους Υπ. Μεταφορών. 25 μαθήματα οδήγησης αυτοκινήτου; 25 φωτογραφίες να στέλνονται με email στην Υπηρεσία, μαζί με τα δικαιολογητικά για τη συμμετοχή στις Πρακτικές Εξετάσεις. Χωρίς 25 φωτογραφίες του μαθητή, να μην μπορεί να κατέβει κάποιος για εξετάσεις. Μόνο με ψηφιακό τρόπο, όπως αυτός που προτείνω, μπορεί να διασφαλιστεί ότι πραγματοποιούνται όλα τα ελάχιστα μαθήματα οδήγησης. Το ίδιο φυσικά, για να μην το ξεχνάμε, πρέπει να γίνεται και για τα μαθήματα Θεωρίας. Με κάθε λήψη φωτογραφίας του μαθητή κατά την προσέλευση δημιουργείται αρχείο φωτογραφίας, με καταχωρημένα και μη δεχόμενα τροποποίηση στοιχεία ημερομηνίας και ώρα δημιουργίας αρχείου.
Οποιαδήποτε τροποποίηση της φωτογραφίας ή πολλαπλή χρήση με screenshot, φαίνεται με ένα δεξί κλικ, ιδιότητες, για προχωρημένους. Φαίνονται όλες οι μεταβολές.
Άρθρο 1
Σκοπός
Σκοπός του παρόντος είναι ιδίως:
α) η προσαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στις σύγχρονες ανάγκες ασφαλούς κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων.
Πρόταση:
Να διαγραμμιστούν κατεπείγοντος (από τους Δήμους) όλες οι διαβάσεις και όπου υπολείπονται, να δημιουργηθούν νέες.
Σκεπτικό: Οι πεζοί να μάθουμε να περνούμε με ασφάλεια από τις διαβάσεις και όχι από άλλα σημεία των δρόμων.
Εφαρμογή: Άμεσα να γίνει το έργο (έναρξη με την λήξη της διαβούλευσης και την ψήφιση της τροπολογίας του νόμου πχ από 01/02/2025 με ολοκλήρωση εντός τριμήνου έως 31/05/2025) όλων των διαγραμμίσεων ευθύνης των Δήμων, με ποινή προστίμου 200€ για κάθε μία διάβαση, που δεν
αποκαταστάθηκε εντός του τριμήνου.
Υ.Γ.: Θέσπιση προστίμου προς τους πεζούς 20€, που δεν περνούν από διαβάσεις από 01/06/2025.
Ο σκοπός του νόμου είναι ορθός. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι για άλλη μία φορά, η λογική αντιμετώπισης του προβλήματος είναι ΛΑΘΟΣ.
Ξεχνάμε, ότι όταν απαιτούμε από τον πολίτη να τηρήσει ένα κανόνα, ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΑΥΤΟΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟΣ και όχι παράλογος, να πείθει ότι γίνεται πράγματι για την προστασία του και όχι για να γεμίζουν τα ταμία του … Δήμου στην περιοχή του οποίου επιβάλλονται τα πρόστιμα !! Όταν ένας κανόνας είναι παράλογος κανείς δεν τον τηρεί. Το μεγαλύτερο κακό, όμως, σε αυτό είναι ότι εθίζει τον πολίτη στην πλήρη απαξίωσή του.
Ξεχνάμε, επίσης, ότι αυτοί που επιβάλλουν τον κανόνα, αλλά και αυτοί που είναι επιφορτισμένοι με την επιβολή του, πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα τον εφαρμόζουν. Ξέρουμε, όμως, όλοι μας ότι αυτό ΔΕΝ γίνεται. Και ας μην προσπαθήσει κάποιος να μας πείσει για τον αντίθετο. Στην ίδια κοινωνία ζούμε …
Η αυστηροποίηση των ποινών για τις παραβιάσεις του κόκκινου, του stop, την μη χρήση ζώνης ή κράνους, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, την χρήση τηλεφώνου είναι σωστή. ΔΕΝ αρκεί όμως.
Προβληματικό κομμάτι του νέου ΚΟΚ είναι:
1) Οι προβλέψεις για τα ΟΡΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ
2) Η μη αντιμετώπιση της σημαντικότερης αιτίας των ατυχημάτων που δεν είναι άλλη από την ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΩΣΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ τόσο των ΟΔΗΓΩΝ όσο και των ΠΕΖΩΝ
3) Η μη αντιμετώπιση των κάκιστων ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Ας τα πάρουμε με τη σειρά:
1) ΟΡΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ:
Το όρια ταχύτητας ΠΡΕΠΕΙ να ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, να είναι ΛΟΓΙΚΑ και να ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΣ.
Στη χώρα μας υπάρχουν σημεία που το όριο είναι παράλογα υψηλό ή παράλογα χαμηλό.
Π.χ. Η λεωφόρος Βάρης – Κορωπίου (στην Αττική) με νησίδα και δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση έχει όριο ταχύτητας 50 χλμ/ώρα σε όλο της το μήκος, τόσο στο τμήμα της εντός της Βαρής (όπου ως οικιστική περιοχή είναι ορθό), όσο και στο υπόλοιπο τμήμα αυτής, όπου δεν έχει καμία λογική. Είναι το ίδιο όριο που είχε και πριν μερικές δεκαετίας όταν είχε μία λωρίδα ανά κατεύθυνση χωρίς νησίδα !!!
Είναι προφανές ότι ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ τηρεί το όριο αυτό. Είναι παλαβός ο οδηγός που δεν το τηρεί; ΟΧΙ φυσικά. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει έστω και ένας τροχονόμος ή άλλος αξιωματούχος που να τηρεί το όριο αυτό…
Πόσα άραγε (σοβαρά) τροχαία ατυχήματα έχουν γίνει από οδηγούς μου κινούνταν στην λεωφόρο αυτή με 90 χλμ/ώρα;
Η λεωφόρος Βουλιαγμένης μετά τον Άγιο Δημήτριο (μετά το mall που μονίμως δημιουργεί κυκλοφοριακά προβλήματα λόγω της κάκιστης σχεδίασης της εισόδου του χώρου στάθμευσης) έχει όριο 70 χλμ/ώρα είναι δε σύνηθες μετά την κατηφόρα στην υπόγεια διάβαση / γέφυρα στο ύψος της Αργυρούπολης να υπάρχει μπλόκο της τροχαίας. Αν κάποιος οδηγεί εκεί με 90χλμ/ώρα είναι τί ακριβώς; Εγκληματίας;
Πόσα άραγε σοβαρά (δηλαδή με τραυματισμό) ατυχήματα έχουν συμβεί με την ταχύτητα αυτή (90χλμ/ώρα) στη Λ. Βουλιαγμένης ή στη Βάρης – Κορωπίου ή στην παραλιακή; Όσα πάντως έχουν λάβει το φως το δημοσιότητας έχουν γίνει με κατά πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες. Δυστυχώς, όμως, εντυπωσιάζουν και μας κάνουν να βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος.
Το ίδιο (και χειρότερο) ισχύει για τις Εθνικές Οδούς (εννοώ τις κανονικές, όχι τον ΒΟΑΚ που τον έχουμε βαπτίσει εθνική χωρίς να είναι). Ενώ, υποτίθεται ότι εδώ και χρόνια το όριο είναι 130 χλμ ξεκινώντας από Αθήνα για Θεσσαλονίκη συναντούμε 80, 100, 90, 110 και μάλιστα με συνεχείς εναλλαγές. Αλλά κυρίως χωρίς καμία λογική.
Διαβάζουμε συνεχώς για νέες κάμερες στην εθνική. Πόσα τροχαία γίνονται στην Εθνική οδό; Ελάχιστα. Πόσα από αυτά είναι θανατηφόρα; Ακόμα λιγότερα. Με τί ταχύτητες; Όχι πάντως με 130.
Ποια η λογική του 80 εντός τούνελ; Και γιατί κάποια τούνελ έχουν όριο 100 και κάποια όχι;
Το γεγονός πάντως ότι σχεδόν κανείς δεν τηρεί το όριο των 80 ή των 100 στα τούνελ ή των 80, 100, 90, 110 στα διάφορα σημεία της ΕΟ, ή το 100 πριν τις τουαλέτες, αλλά παρόλα αυτά δεν υπάρχουν εκεί σοβαρά τροχαία, το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι ΤΑ ΟΡΙΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΜΙΚΡΑ.
Δυστυχώς στη χώρα μας υπάρχει η εξής λογική και από τον πολίτη και από το κράτος.
Αν το όριο είναι 80 και πάμε περίπου στα 90-100 δεν θα μας «γράψει» κανείς. Έτσι και εμείς πάμε περίπου εκεί και η αστυνομία κάνει «τα στραβά μάτια». Αυτή η λογική είναι λάθος. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΝΑ ΤΗΡΕΙΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Λεωφόροι όπως η Βάρης – Κορωπίου, η Βουλιαγμένης (μετά τον Άγιο Δημήτριο) η παραλιακή (δεν αναφέρομαι σε άλλες πόλεις γιατί δεν τις γνωρίζω) θα μπορούσαν να έχουν κάλλιστα όριο 90χλμ/ώρα. ΑΛΛΑ, ΣΤΑ 91 ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ. Να ξέρει ο πολίτης ότι το όριο τηρείται, αλλά παράλληλα να νοιώθει ότι το όριο αυτό είναι σωστό και όχι με μοναδικό σκοπό να γεμίσουν τα ταμία.
Η ΕΟ θα μπορούσε σε πολλά σημεία της να ΜΗΝ έχει καν όριο (οι Γερμανοί που δεν έχουν είναι τρελοί;) ή τουλάχιστον να οριστεί το όριο στα τουλάχιστον 130 χλμ/ώρα. Ελάχιστα σημεία της ΕΟ είναι αυτά που το όριο θα μπορούσε να είναι μικρότερο.
Από την άλλη μεριά σε συγκεκριμένα σημεία το όριο πρέπει να μειωθεί. Συμφωνώ στο όριο των 30χλμ/ώρα σε οικιστικές περιοχές όπου υπάρχουν μικρά παιδιά. Πρέπει, όμως, και πάλι το όριο αυτό να γίνει εκεί που πρέπει. Αλλιώς, αν είναι εκτός λογικής, θα οδηγηθούμε πάλι στα ίδια αποτελέσματα.
2) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ τόσο των ΟΔΗΓΩΝ όσο και των ΠΕΖΩΝ
Για άλλη μία φορά ξεχνάμε την ΚΥΡΙΑ αιτία των ατυχημάτων που δεν είναι άλλη από την ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΩΣΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:
α) των οδηγών, αλλά και …
β) των πεζών, τους οποίους μονίμως ξεχνάμε.
Πρέπει, επιτέλους, όλοι να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι οι δρόμοι είναι για τα αυτοκίνητα και τα πεζοδρόμια και οι διαβάσεις (αλλά μόνο αυτές) για τους πεζούς. Αλλά και οι διαβάσεις πρέπει να φτιαχτούν σωστά. Δεν είναι δυνατό να υπάρχουν διαβάσεις σε λεωφόρους (όπως π.χ. η παραλιακή) με δύο συν λωρίδες κυκλοφορίας χωρίς … φανάρι!!!
Όπως αποδεικνύει η πραγματικότητα: τα διπλώματα που παρέχει το κράτος ΔΕΝ αντιστοιχούν σε πραγματική οδηγική «ικανότητα»
Τί πρέπει λοιπόν να γίνει;
Α. ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ.
Έννοιες όπως υπερστροφή, υποστροφή, highside, lowside, υδρολίσθηση, μαύρος πάγος, κλπ είναι δυστυχώς άγνωστες όχι μόνο στους υποψήφιους οδηγούς αλλά ακόμα και σε πολύ μεγάλο αριθμό οδηγών που έχουν επιτύχει στις εξετάσεις και έχουν λάβει την άδεια οδήγησης. Ακόμα δε χειρότερα είναι άγνωστος ο τρόπος αντίδρασης στις περιπτώσεις αυτές.
Και όμως είναι όροι που θα έπρεπε να είναι γνωστοί, αφού αφορούν σε συνθήκες που μετά βεβαιότητας θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή στη διάρκεια της οδηγικής τους ζωής. Όπως επίσης άγνωστοι είναι όροι όπως ιδανική γραμμή, apex, εκπαίδευση με αράχνη, τεστ αποφυγής ταράνδου κλπ. Όροι που επίσης θα έπρεπε να τους είναι γνωστοί.
Δυστυχώς, στη χώρα μας, μαθαίνουμε από τα λάθη μας, δηλαδή τα ατυχήματα στα οποία εμπλακήκαμε ή τα ατυχήματα τα οποία γλιτώσαμε. Αν βεβαίως είμαστε τυχεροί και βγούμε αλώβητοι από αυτά.
Η εκπαίδευση, λοιπόν, πρέπει να αποτελείται από δύο βασικούς άξονες:
Ι. ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ
Η σχετική εκπαίδευση πρέπει να γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους εκτός του οδικού δικτύου και να περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση που παρέχουν σήμερα (σε … «μεταπτυχιακό» επίπεδο) σχολές ασφαλούς οδήγησης σε θέματα όπως, όλως ενδεικτικά, η ορθή χρήση των φρένων σε στεγνό και βρεγμένο οδόστρωμα, η αντίδραση του αυτοκινήτου σε στροφές διαφόρων χαρακτηριστικών (συνεχείς, κλειστές, ανοικτές κλπ), η εκπαίδευση στο slalom, στην απότομη αλλαγή κατεύθυνσης, η εκπαίδευση στην «αράχνη», η πρόληψη αλλά και η αντιμετώπιση της υποστροφής, της υπερστροφής, του highside, του lowside κλπ.
Σκοπός είναι, μετά το πέρας της εκπαίδευσης, ο υποψήφιος οδηγός να είναι σε θέση να προλαμβάνει/αποτρέπει επικίνδυνες καταστάσεις, αλλά και να τις αντιμετωπίζει εφόσον συμβούν.
Οποιοσδήποτε έχει παρακολουθήσει σχετικά μαθήματα μηχανής ή/και αυτοκινήτου γνωρίζει τη βελτίωση που είχε μετά από αυτά.
ΙΙ. ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΟΡΘΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΖΟ
Ο υποψήφιος οδηγός πρέπει να συνειδητοποιήσει τις πιθανές συνέπειες των πράξεών του τόσο στον ίδιο, όσο και στους άλλους. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι όταν οδηγεί μηχανή πρέπει να φορά προστατευτικό εξοπλισμό (κράνος, μπουφάν, γάντια, μπότες, παντελόνι), ότι στο αυτοκίνητο πρέπει να δένουν, όλοι (και οι πίσω), τη ζώνη τους. Όχι για να μην τον γράψει η τροχαία, αλλά για να μη σκοτωθεί.
Πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να σκοτώσει ένα συνάνθρωπό του. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το δρόμο οφείλει να τον μοιράζεται με τους άλλους χρήστες αυτού και να συνεργάζεται μαζί τους, ώστε όλοι να γυρίσουν σπίτι τους.
Οι Πεζοί από την άλλη πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο ΚΟΚ ισχύει και για αυτούς. Η παλιά λογική … «ο πεζός έχει προτεραιότητα» πρέπει να εκλείψει.
Β. ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ.
Οι εξετάσεις πρέπει να αποδεικνύουν ότι οι υποψήφιοι οδηγοί είναι πράγματι ικανοί αφενός μεν να οδηγούν, αφετέρου δε να συμπεριφέρονται ορθά και να επιδεικνύουν σεβασμό τους άλλους χρήστες του δρόμου.
Έτσι λοιπόν οι εξετάσεις πρέπει να γίνονται σε τρία επίπεδα:
Ι. Σε πρώτο επίπεδο: σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκτός του οδικού δικτύου στο οποίο θα προσομοιώνονται οι πιθανές συνθήκες που μπορεί να συναντήσει ένα οδηγός στο δρόμο τόσο σε στεγνό, όσο και σε βρεγμένο οδόστρωμα. Η εξέταση θα βιντεοσκοπείται ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και στην επιτυχία και στην αποτυχία.
ΙΙ. Σε δεύτερο επίπεδο (και εφόσον ο/η υποψήφιος επιτύχει στο πρώτο): στα σήματα και σε θεωρητικό επίπεδο.
ΙΙΙ. Σε τρίτο επίπεδο (και εφόσον ο/η υποψήφιος επιτύχει στο δεύτερο): στο οδικό δίκτυο ώστε να διαπιστωθεί ότι συμπεριφέρεται ορθά και επιδεικνύει σεβασμό τους άλλους χρήστες του δρόμου.
Γ. ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΟΔΗΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΒΙΩΜΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ – ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΩΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΖΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΔΗΓΟΙ.
Η οδική ασφάλεια πρέπει να μπει στα σχολεία και μάλιστα στο επίσημο πρόγραμμα εκπαίδευσης αυτών. Πρέπει οι μαθητές όλων των βαθμίδων να εκπαιδεύονται από τους ειδικούς στα θέματα αυτά.
Ήδη από τον παιδικό σταθμό και το Νηπιαγωγείο πρέπει να μάθουν τα παιδιά τα βασικά της οδικής ασφάλειας. Να μάθουν πως συμπεριφέρονται ως ΠΕΖΟΙ. Να μάθουν ότι στο αυτοκίνητο φορούμε ζώνη και στη μηχανή κράνος.
Να διαμορφωθεί ένα ειδικό πρόγραμμα ώστε τελειώνοντας το σχολείο τα παιδιά να έχουν πλέον οδική παιδεία.
Δ. ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΙΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
Η οδική παιδεία πρέπει να προβάλλεται από τα Μ.Μ.Ε. Αυτό πρέπει να γίνει με δύο τρόπους:
Ι. Με την συνεχή προβολή στα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας σχετικών ενημερωτικών σποτ.
ΙΙ. Με την προβολή θετικών προτύπων.
Όπως κάποτε ο γνωστός Lucky Luke σταμάτησε το τσιγάρο και άρχισε να μασά ένα στάχυ, στα πλαίσια ακριβώς της προσπάθειας για τη μείωση του τσιγάρου, έτσι πρέπει, πλέον, οι ηθοποιοί, οι παρουσιαστές και όσοι εμφανίζονται σε εκπομπές να φορούν ζώνη και κράνος. Πρέπει, ως δημόσια πρόσωπα, να δίνουν το καλό παράδειγμα.
Ε. ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ, Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ, ΠΡΩΤΟΙ, ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ. Πρέπει δηλαδή να εφαρμόζουν αυτά που η Κυβέρνηση αποφασίζει, η Βουλή ψηφίζει και τα όργανα του Κράτους επιβάλουν. Πρέπει με άλλα λόγια να τηρεί τον ΚΟΚ.
3) ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Αν και οι υποδομές δεν είναι κατ’ αρχήν αντικείμενο του ΚΟΚ, ο ΚΟΚ μπορεί και πρέπει να επιβάλλει ΚΑΝΟΝΕΣ ως προς τον τρόπο δημιουργία / κατασκευής υποδομών που σχετίζονται με αυτόν. Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα:
Ι. Διαβάσεις πεζών.
Οι διαβάσεις πεζών πρέπει να ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΕΙΣ. Μία απλή πινακίδα ή μια (συνήθως ξεθωριασμένη) διαγράμμιση δεν αρκεί. Σε πολλές πόλεις του εξωτερικού η πινακίδα της διάβασης είναι φωτισμένη και επίσης υπάρχει κάθετος προβολέας που την φωτίζει.
ΙΙ. Θέση φωτεινού σηματοδότη σε σχέση με τις διαβάσεις πεζών.
Είναι συχνό φαινόμενο οι οδηγοί να σταματούν πάνω στη διάβαση πεζών στο φανάρι. Πολλοί το κάνουν γιατί είναι απλά «γαϊδούρια». Έχουμε, όμως, ποτέ αναλογιστεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό οφείλεται στην κακή σχεδίαση αυτών. Όταν οδηγούμε και βλέπουμε τον φωτεινό σηματοδότη ορίζουμε, ασυνείδητα, το όριο σε σχέση με τη θέση αυτού. Όμως η θέση του φωτεινού σηματοδότη είναι, κυριολεκτικά, όπου τύχει. Μπορεί να είναι στη μέση ή στο τέλος της διάβασης, ενώ κανονικά θα έπρεπε να είναι στην αρχή αυτής.
Bravooo
Θεωρώ ότι είναι σωστό να τεθεί ηλικιακό όριο για την άδεια οδήγησης, πέραν του οποίου δεν θα ανανεώνεται, πχ η ηλικία των 80 ή 85 ετών.
Είναι κρίμα που δεν αξιοποιείται το παρόν νομοσχέδιο για να τονιστεί (κατά την γνώμη μου, σε ένα άρθρο αφιερωμένο μόνον σε αυτό) στο πρωτοφανές για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα (και δυστυχώς συχνότατο) φαινόμενο όπου σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας καταλαμβάνεται η μεσαία λωρίδα ενώ η δεξιά είναι ελεύθερη, με αποτέλεσμα να «ακυρώνονται» όχι μόνον η κατειλημμένη λωρίδα αλλά και η δεξιά (αφού απαγορεύεται η εκ δεξιών προσπέραση). Στην ΕΕ επισύρει αυστηρή ποινή.
Διαφωνώ κάθετα και οριζόντια για το νομοσχέδιο και αν εφαρμοστεί, δεν θα το τηρήσω ούτε μία φορά.
Όρια ταχύτητας που προτείνω για αυτοκίνητα και μηχανάκια:
Εντός πόλης:
1. Κεντρικές οδοί ή λεωφόροι: 50 χιλιόμετρα την ώρα (π.χ. οδός νέα Εγνατία)
2. Δευτερεύοντες οδοί ή στενοί δρόμοι: 30 χιλιόμετρα την ώρα (π.χ. οδός Προξενείου Κορομηλά)
3. Λεωφόροι που είναι μεταξύ πόλης και εκτός πόλης: 60 χιλιόμετρα την ώρα (π.χ. Αθηναϊκή παραλιακή λεωφόρος)
Εκτός πόλης:
1. Κύριο επαρχιακό δίκτυο: 90 χιλιόμετρα την ώρα (π.χ. Εθνική οδός Θεσσαλονίκης Έδεσσας)
2. Δευτερεύον επαρχιακό δίκτυο: 70 χιλιόμετρα την ώρα (π.χ. Οδός μεταξύ Επανομής και Νέας Καλλικράτειας)
3. Αγροτικοί ή ορεινοί δρόμοι: 50 χιλιόμετρα την ώρα (π.χ. τοπική οδός 12 από την νέα Ραιδεστό προς τους Ταγαράδες)
Οδοί ταχείας κυκλοφορίας:
1. Δρόμος χωρίς στροφές, κόμβους, διασταυρώσεις και έχει διάζωμα και 3 λωρίδες: 110 χιλιόμετρα την ώρα (π.χ. Θεσσαλονίκης Ευζώνων)
2. Εάν κάποια από τα παραπάνω υπάρχουν: 90 χιλιόμετρα την ώρα (π.χ. Μουδανίων)
3. Περιφερειακή οδός: 90 χιλιόμετρα την ώρα (π.χ. περιφερειακός Θεσσαλονίκης)
4. Εντός ορεινές διαδρομές: 80 χιλιόμετρα την ώρα (π.χ. μεταξύ των κόμβων Νέου Ρύσιου και Καρδίας λόγω απότομης ανηφόρας)
5. Εντός πόλης: 70 χιλιόμετρα την ώρα (π.χ. Λεωφόρος Συγγρού)
Αυτοκινητόδρομοι:
1. Δρόμος χωρίς στροφές, κόμβους, διασταυρώσεις και έχει 3 λωρίδες: 130 χιλιόμετρα την ώρα (π.χ. Εγνατία οδός σε ευθείες διαδρομές)
2. Εάν κάποια από τα παραπάνω υπάρχουν: 110 χιλιόμετρα την ώρα (π.χ. Εγνατία οδός με λίγες στροφές ή μικρές ανηφόρες/κατηφόρες)
3. Εντός σήραγγας ή σε ορεινές διαδρομές: 100 χιλιόμετρα την ώρα (π.χ. Σήραγγα της Κατερίνης)
4. Εντός πόλης: 90 χιλιόμετρα την ώρα (π.χ. Αττική οδός εντός του Λεκανοπεδίου Αττικής)
Δεν θα ανεχτώ στην Λεωφόρου Συγγρού το όριο ταχύτητας να πέσει στα 30 χιλιόμετρα την ώρα, ακόμα και αν οι ποινές είναι αυστηρές (π.χ. ισόβια κάθειρξη ή ισόβια ακύρωση του διπλώματος). Εγώ θα τρέχω όχι 50 χιλιόμετρα την ώρα, αλλά με 70 γιατί είναι ο δρόμος άδειος, με 5 λωρίδες και θέλω να φτάσω στον προορισμό γρήγορα. Αλλιώς καλύτερα να ταξιδεύω με τα πόδια, που δεν έχω, γιατί χρησιμοποιώ αμαξίδιο.
-Πρόστιμο χρήσης κινητού:
Πολύ μεγαλύτερο αν οδηγεί επικίνδυνα ή εμπλακεί σε ατύχημα , η αφαίρεση εγγράφων άνευ ουσίας.
Ειδικά η επικίνδυνη οδήγηση λόγω χρήσης κινητού είναι μάστιγα , και πρέπει να εντατικοποιηθούν και οι έλεγχοι καθώς η παράβαση εκτός του παραβατικού πχήματος είναι επικίνδυνη και για τους τρίτους.
-Ζώνη-κράνος:
Η προτεινόμενη ποινή είναι παράλογη δυνητικά εξοντωτική και έχει εισπρακτικό και εκδικητικό χαρακτήρα.
Παράλογη. Η μη χρήση τους , αφορά την υγεία και ζωή του παραβάτη αποκλειστικά. Με αυτή την λογική θα έπρεπε να επιβάλλεται ποινή στους παχύσαρκους , τους καπνιστές , τους χρήστες τοξικών ουσιών (αλκοόλ , κάνναβη κλπ.) , τους καταθλιπτικούς με αυτοκαταστροφικό ιδεασμό ή ανεπαρκή αυτοφροντίδα. Το σκεπτικό «σου παίρνω χρήματα για το καλό σου» , είναι είναι υποκριτικό καθώς οι παραβάτες γνωρίζουν το ενδεχόμενο και την πιθανότητα των δυνητικών επιπτώσεων , και προφανώς αναλαμβάνουν την ευθύνη για τον εαυτό τους. Ταυτόχρονα κάθε ποινή μόνο αρνητική και βλαπτική μπορεί να είναι για τον παραβάτη. Η τρέχουσα νομοθεσία είναι ήδη επαρκώς αυστηρή. Στην χειρότερη περίπτωση θα μπορούσε να υπάρχει ένα πρόστιμο μέχρι 50 ευρώ εν είδει χρηματικής επίπληξης και αφαίρεση εγγράφων μέχρι 1 μήνα.
Ειδικά για τους επαγγελματίες οδηγούς (delivery , taxi κλπ.) η χρήση τους θα μπορούσε να μην είναι υποχρεωτική
και απλά να συνιστάται. Ειδικά για την περίπτωση βροχής και χιονιού και δίκυκλο θα πρέπει να υπάρχει πρόστιμο (π.χ 100 ευρώ) λόγω της υψηλής επικινδυνότητας. Ειδικά σε συνθήκες καύσωνα (>35 υπό σκιά) και τις ώρες 11-17 , το κράνος θα μπορούσε να είναι προαιρετικό. Εάν οδηγός που δεν φορά κράνος ή ζώνη , εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα , η χρηματική ποινή του θα πρέπει να ορίζεται από δικαστήριο , ανάλογα με την επίπτωση της παράβασης.
-Παραβίαση STOP-κόκκινου :
Πολλοί οδηγοί ελέγχουν πριν τα παραβιάσουν και άρα τα παραβιάζουν με ασφάλεια. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει το πρόστιμο να είναι μέχρι 150 ευρώ ανάλογα με το πλήθος των οχημάτων στην διασταύρωση. Π.χ σε περίπτωση μη υπάρξης άλλων οχημάτων (π.χ 4 το πρωΐ) και εφόσον υπήρξε έλεγχος από τον οδηγό θα πρέπει να μην υπάρχει ποινή. Σε περίπτωση πρόκλησης ατύχηματος λόγω παραβίασης , η ποινή θα πρέπει να είναι αυστηρή και να ορίζεται από δικαστήριο , ανάλογα με τις επιπτώσεις της παράβασης.
-Όριο ταχύτητας 30χλμ:
Είναι γελοίο , επιβλαβές για τα οχήματα και πρακτικά ανεφάρμοστο. Θα πρέπει τα οχήματα να κινούνται μόνο με 1η ταχύτητα (σχέση) , κάτι που καταστρέδει το κιβώτιο ταχυτήτων. Επίσης είναι γελοίο να πηγαίνεις με 30 σε μία ευθεία χωρίς διαστάυρωση , όπου δεν υπάρχουν οχήματα ή πεζοί στι οδόστρωμα. Πρέπει να μην εφαρμοστεί. Ήδη , το όριο των 50χλμ. είναι συχνά αχρείαστο και ανεφάρμοστο σε δρόμους όπως η Κηφισίας (ανά τμήμα) η Κηφισσού , η Αλεξάνδρας. Θα ήταν δίκαιο , να επιβάλλεται πρόστιμο αν ο οδηγός/παραβάτης εμπλακεί σε ατύχημα. Αν δε προκαλέσει ατύχημα , η ποινή θα πρέπει να είναι αυστηρή και να ορίζεται από δικαστήριο , ανάλογα με τις επιπτώσεις της παράβασης. Για να αντιληφθείτε το ανεφάρμοστο και παράλογο του μέτρου , μετρήστε δειγματοληπτικά , πόσα οχήματα στην Αθήνα κινούνται με έως 50χλμ.
Παρακαλώ σημειώστε πως η μορφή κατάθεσης και παρουσίασης του νομοσχεδίου (τροποποίηση υφιστάμενων άρθρων και εισαγωγή νέων άρθρων με αναφορά σε παλαιό νομοθέτημα) εισάγει σημαντική δυσχέρεια στην συμμετοχή στην διαβούλευση από το ευρύ κοινό. Η προσθήκη κωδικοποιημένου κειμένου του νόμου ο οποίος μεταρυθμίζεται με επισήμανση των αλλαγών που εισάγονται με το παρόν νομοθέτημα, θα διευκόλυνε και θα καθιστούσε πιο παραγωγική την επεξεργασία και συζήτηση του νόμου σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές νομοθέτησης καθώς και την διεξαγωγή της διαβούλευσης.
Στους μονόδρομους πρέπει να απαγορεύεται ρητά η διήθηση μηχανών. Μεγάλο πρόβλημα είναι η μη τήρηση αποστάσεων από το προπορευόμενο όχημα,ειδικά στις εθνικές οδούς που κολλάνε από πίσω ακόμα κ αν έχεις το όριο ταχύτητας,δημιουργούνται πολλά θανατηφόρα κ πρέπει να υπάρξουν αυυστηρα πρόστιμα. Το όριο ταχύτητας σε επαρχιακούς δρόμους 2πλης πρέπει να είναι αυστηρά μέχρι 60χλ. Τα ποδήλατα κ τα πατίνια δεν γίνεται να κινούνται σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας δίχως πινακίδες κ χωρίς ειδικό δίπλωμα των οδηγών τους σε ένα πλαίσιο ειδικών περιορισμών πάντοτε. Σε ποδηλατοδρόμους εντός περιοχών με πεζούς πρέπει να μπει χαμηλό όριο ταχύτητας,πουθενά δεν υπάρχει.το ίδιο να γίνει όταν κινούνται ποδήλατα σε πεζόδρομους πχ παραλιακή που αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες . Όλα πρέπει να έχουν αυστηρά πρόστιμα κ μηχανισμούς που να τα εφαρμόζουν, αλλιώς θα είναι «πυροτέχνημα»
Well done bravo
Καλησπέρα, για μία ακόμη φορά ένα νομοσχέδιο έρχεται να αλλάξει τις τιμωρίες για τους παραβάτες του νόμου. Πότε όμως η τιμωρία αποτέλεσε τρόπο για να εξαλειφθούν οι παραβάτες; Ποτέ και πουθενά. Γνώμη μου είναι ότι αν θέλετε να δείτε αλλαγή στην οδική συμπεριφορά των πολιτών πρέπει να ξεκινήσετε από τα σχολεία. Η παιδεία είναι η λύση. Να μπει ο Κ.Ο.Κ ως μάθημα στα σχολεία, να βγουν τα παιδιά με τους δασκάλους στις γειτονιές των σχολείων τους για να μάθουν άμεσα και στην πράξη πως πρέπει να συμπεριφέρονται στο δρόμο. Τα σχολεία να γίνουν χώροι δημιουργίας πολιτών που θα σέβονται τα άλλα μέλη της οργανωμένης κοινωνίας στην οποία ζουν. Το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι η δημιουργία νέων και η κατακόρυφη βελτίωση των υπάρχουσες υποδομών. Η δημιουργία δημόσιων υπέργειων και υπόγειων χώρων στάθμευσης είναι η μόνη πραγματική λύση για το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης. Η βελτίωση της αστικής συγκοινωνίας με περισσότερα δρομολόγια, ανανέωση του στόλου και δυνατότητα πρόσβασης σε όλους ανεξάρτητα από το οικονομικό τους επίπεδο θα μειώσει κατακόρυφα την κυκλοφορία των οχημάτων και συνεπώς και τις παραβάσεις .
Αφορα τα πατινια.σημερα παρατηρουμε οτι τα παιδια που οδηγουν πατινια εχουν πληρη αγνοια των σηματων και οδηγουν στο αντιθετο ρευμα.επισης δεν σταματουν στο stop.πρεπει πρωτα να μαθουν οδικη συμπεριφορα στο δρομο οπως αποκτουν οι υποψηφιοι οδηγοι που δινουν μετα εξετασεις.πρεπει να γνωριζουν σε ποια λωριδα να σταματουν σε μια διασταυρωση και να σταματουν στο stop.σημερα παρατηρειται οτι τα πατινια πανω στο πεζοδρομιο ριναι επικινδυνα για τους πεζους γιατι δεν κανουν θορυβο και δεν ακουγονταιειδικα οταν ειναι πισω απο τους πεζους.ο πεζος οταν θελει να παει αριστερα η δεξια τον χτυπαει το πατινι που ερχεται σπο πισω του.αυτα πρεπει να λυθουν για την ασφάλεια καιτων πεζων και των οδηγων
Μετά από τόσα χρόνια δόθηκε μία ευκαιρία να τροποποιηθεί η προτεραιότητα στους κυκλικούς κόμβους (δηλ. να έχει προτεραιότητα ο κινούμενος εντός του κόμβου έναντι του εισερχόμενου), εναρμονίζοντας την ελληνική νομοθεσία με την νομοθεσία (αλλά και την κοινή λογική) ΟΛΩΝ των Ευρωπαϊκών Χωρών. Δυστυχώς φαίνεται ότι αυτή χάνεται και δεν γίνεται αντιληπτό γιατί είναι έτσι.
1. Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΠΟΛΕΩΝ ΟΠΟΥ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΦΑΝΑΡΙΑ, ΘΑΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ 50 ΧΜ /ΩΡΑ. ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΕΖΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΓΡΑΜΙΣΜΕΝΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΠΕΖΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ.
2. ΑΝ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΛΟΝΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΖΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΦΑΝΑΡΙΩΝ ΤΠΤ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ.
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΙΤΙΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΣΩΣΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ.
3. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΒΟΥΝ ΜΕ ΠΡΟΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΑΣΙΝΟ
Ωραία τα νέα μέτρα και μακάρι να φέρουν αποτέλεσμα. Ωστόσο υπάρχουν δύο θέματα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Το πρώτο αφορά στην αντιμετώπιση της κίνησης. Το όριο των 30 χμ/ώρα θα πρέπει να εφαρμοστεί σε περιοχές στις οποίες δε θα προκαλέσει ασφυξία και αυξημένη κυκλοφοριακή κίνηση. Θα πρέπει οι δήμοι να υποχρεωθούν σε συγκοινωνιακές μελέτες με την αρωγή επιστημόνων προς τον σκοπό αυτό.
Το δεύτερο θέμα είναι η αδικία της οποίας είναι de facto οι οδηγοί (όλων των τύπων οχημάτων) έναντι των πεζών. Οι πεζοί εφόσον κυκλοφορούν σε δρόμους, πεζοδρόμια κλπ θα πρέπει να ελέγχονται και αυτοί από το νέο Κ.Ο.Κ. Θα πρέπει να κινούνται νόμιμα και με την αντίστοιχη προσοχή και σύνεση που θα πρέπει να δείχνουν και οι οδηγοί. π.χ. θα πρέπει να διασχίζουν το δρόμο από τη διάβαση και όχι απ’ όπου να ‘ναι. να περπατούν στο πεζοδρόμιο εφόσον υπάρχει και όχι στο δρόμο ανάμεσα στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και τη λωρίδα κίνησης των οχημάτων. Θα πρέπει να έχουν όλη τους την προσοχή στο δρόμο και όχι στο κινητό τους όταν τον διασχίζουν. Επίσης οι χρήστες αργών μέσων όπως ποδηλάτων, πατινιών κλπ θα πρέπει επίσης να τηρούν τον ΚΟΚ. Δεν μπορεί να κινούνται ανάποδα σε μονοδρόμους, να διασχίζουν φανάρια με κόκκινο σηματοδότη και να παρεμποδίζουν την κίνηση ταχύτερων οχημάτων οδηγώντας στη μέση της λωρίδας. Θα πρέπει λοιπόν ΚΑΙ αυτές οι συμπεριφορές να τιμωρούνται με αντίστοιχο πρόστιμο.
Η σωστή συμπεριφορά στο δρόμο δε μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη λήψη μέτρων με τη μορφή τιμωρίας. Θα πρέπει να αποκτήσουμε γενικότερα κυκλοφοριακή παιδεία, και αυτό αφορά ΟΛΟΥΣ τους χρήστες του δρόμου. Οι οδηγοί οποιουδήποτε μέσου εκπαιδεύονται για να πάρουν το δίπλωμα. Οι υπόλοιποι χρήστες όμως δεν εκπαιδεύονται για να κυκλοφορήσουν. Το μάθημα 3-4 ωρών στο δημοτικό ή το νηπιαγωγείο με τον Σταμάτη και τον Γρηγόρη δεν αρκεί. Θα πρέπει λοιπόν ΠΡΩΤΑ να ενταχθεί το μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής σε ΟΛΑ τα σχολεία και σε τουλάχιστον 2 χρονιές (μια χρονιά νωρίς για τη βασική εκπαίδευση των παιδιών και μία χρονιά στο λύκειο για περαιτέρω και πιο αναλυτική εκπαίδευση, μάθηση σημάτων, προτεραιοτήτων κλπ). Το μάθημα αυτό, ειδικά τη δεύτερη χρονιά θα πρέπει να εξετάζεται με αυστηρές εξετάσεις με τη χρήση πραγματικών σεναρίων κίνησης στο δρόμο. Με αυτό τον τρόπο δε θα έχει κανείς πλέον τη δικαιολογία ότι δεν ήξερε και ίσως καταφέρουμε να έχουμε δρόμους στους οποίους θα αισθανόμαστε ασφάλεια.
Τέλος, τα νέα μέτρα, για να έχουν αποτέλεσμα θα πρέπει η εφαρμογή τους να ελέγχεται αυστηρά. Γι αυτό θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη αστυνόμευση των δρόμων γιατί διαφορετικά ο νέος ΚΟΚ είναι δώρον άδωρο.
Καλησπέρα και χρόνια πολλά
Καταλαβαίνω απόλυτα την ανάγκη για περισσότερη αποτροπή με αυστηρότερο ΚΟΚ γιατί τα τροχαία στην χώρα μας έχουν γίνει εφιάλτης αλλά και η πολιτεία πέρα από την τιμωρία πρέπει να εκσυγχρονιστει γιατί η οδική ασφάλεια συνοδεύεται με κατάλληλη σήμανση εντός των αστικών πόλεων και διαγράμμισης που φυσικά δεν υπάρχουν σχεδόν πουθενά και στο αστικό δίκτυο και φυσικά στην επαρχία.
Στην Ευρώπη αυτά είναι αδιανόητα που ακόμη και στο πιο μικρό χωριό υπάρχει διαγράμμιση
Και οδοσημανση ορίων ταχυτητας και οδικού δικτύου.