ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ Άρθρο 30 Εθνικό Μητρώο Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων

1. Στη Διεύθυνση Εφαρμογών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου τηρείται διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση καταχώρισης δεδομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων που εντοπίζονται στην ελληνική επικράτεια, με την ονομασία «Εθνικό Μητρώο Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων» (Ε.Μ.Π.Α.Α.). Ως υπεύθυνος επεξεργασίας του Ε.Μ.Π.Α.Α. ορίζεται η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Σκοπός του Ε.Μ.Π.Α.Α. είναι η διαχείριση, η προστασία και ο προγραμματισμός της φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων. Το Ε.Μ.Π.Α.Α. δύναται να διαλειτουργεί, όπου απαιτείται, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) με όλα τα Μητρώα του δημόσιου τομέα.
2. Δικαίωμα πρόσβασης στο Ε.Μ.Π.Α.Α., κατά τον τομέα των αρμοδιοτήτων τους, έχουν:
α) οι υπάλληλοι της Μονάδας Εποπτείας και Αξιολόγησης Κέντρων Φιλοξενίας του άρθρου 40 του π.δ. 106/2020 (Α’ 255),
β) οι υπάλληλοι της Μονάδας Διαχείρισης Αιτημάτων Στέγασης και Μετεγκαταστάσεων του άρθρου 41 του π.δ. 106/2020,
γ) οι υπάλληλοι της Μονάδας Ένταξης και Υποστήριξης Ασυνόδευτων Ανηλίκων του άρθρου 42 του π.δ. 106/2020,
δ) οι υπάλληλοι της Μονάδας Θεσμικής Προστασίας του άρθρου 43 του π.δ. 106/2020,
ε) το προσωπικό του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης του άρθρου 33,
στ) οι υπάλληλοι του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για ζητήματα αναδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων, σύμφωνα με τον ν. 4538/2018 (Α’ 85),
ζ) οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Εφαρμογών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, και
η) το προσωπικό των φορέων παροχής υπηρεσιών επιτροπείας και λειτουργίας δομών φιλοξενίας.
3. Στο Ε.Μ.Π.Α.Α. καταχωρίζονται από τους εξουσιοδοτημένους χρήστες τα στοιχεία που αφορούν στην προσωπική και νομική κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων και τη διαχείριση και εποπτεία της φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων. Η καταχώριση και η επεξεργασία των δεδομένων του πρώτου εδαφίου διενεργούνται σύμφωνα με τον Γ.Κ.Π.Δ. και τον ν. 4624/2019 (Α’ 137).
4. Η ενημέρωση για τα στοιχεία των ασυνόδευτων ανηλίκων διενεργείται σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 7. Η ενημέρωση δύναται να υλοποιείται και μέσω τυποποιημένων εντύπων και διαδικασιών που εκπονούνται από την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και είναι περιοδική.