Άρθρο 21 Ευθύνη επιτρόπου και εντεταλμένου επιτροπείας

1. Σε περίπτωση ζημίας σε βάρος του ανηλίκου, ο επίτροπος ευθύνεται κατά την έννοια του άρθρου 1632 του Αστικού Κώδικα. Το ίδιο ισχύει για τον εντεταλμένο επιτροπείας, καθώς και για τον συντονιστή κατά την άσκηση των καθηκόντων της παρ. 2 του άρθρου 17 του παρόντος.
2. Ο οριζόμενος από τον Εισαγγελέα ως επίτροπος ασυνόδευτων ανηλίκων Φ.Π.Υ.Ε. ευθύνεται εις ολόκληρον για τις πράξεις και παραλείψεις του συντονιστή και του εντεταλμένου επιτροπείας, κατ’ ανάλογη εφαρμογή είτε του άρθρου 922 του Αστικού Κώδικα περί σχέσης πρόστησης είτε των άρθρων 105 και 106 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα περί ευθύνης του δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

  • 4 Ιουλίου 2022, 16:58 | International Rescue Committee Hellas (IRC)

    Άρθρο 21: Ευθύνη επιτρόπου και εντεταλμένου επιτροπείας: Σύμφωνα με τη δεύτερη παράγραφο, η πυραμίδα των ευθυνών είναι 1. Εισαγγελέας, 2. Επίτροπος, 3. Συντονιστής και 4. Εντεταλμένος Επιτροπείας. Εδώ δεν είναι σαφές πώς, ενώ ο φορέας επίτροπος ευθύνεται εις ολόκληρον για πράξεις και παραλείψεις του συντονιστή και του εντεταλμένου επιτροπείας στο άρθρο 17, ο συντονιστής ασκεί τις αρμοδιότητες της παρ. 2, χωρίς να υπόκειται στον έλεγχο και στην καθοδήγηση του επιτρόπου. Πρέπει να γίνει μια αναδιατύπωση των ευθυνών και των ρόλων των αρμόδιων προσώπων.

  • Τίθεται ζήτημα με την πρόβλεψη του άρθρου 17 ότι «Ο συντονιστής ασκεί τις αρμοδιότητες της παρ. 2, χωρίς να υπόκειται στον έλεγχο και στην καθοδήγηση του επιτρόπου», και την παράγραφο 2 του άρθρου 21 ότι «ο οριζόμενος από τον Εισαγγελέα ως επίτροπος ασυνόδευτων ανηλίκων Φ.Π.Υ.Ε. ευθύνεται εις ολόκληρον για τις πράξεις και παραλείψεις του συντονιστή και του εντεταλμένου επιτροπείας» κατ’ ανάλογη εφαρμογή του Αστικού Κώδικα περί σχέσης πρόστησης».

  • 4 Ιουλίου 2022, 14:26 | ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων

    Ορθά προβλέπεται ότι και ο συντονιστής ευθύνεται εις ολόκληρον. Αυτό αποτελεί έναν ακόμη λόγο προκειμένου και ο συντονιστής να περιλαμβάνεται στους κατ’ αρθ. 6 παρ.2 του νομοσχεδίου όργανα επιτροπείας.