Άρθρο 4 Πεδίο εφαρμογής

Οι διατάξεις του παρόντος Μέρους έχουν εφαρμογή σε κάθε ασυνόδευτο ανήλικο, ανεξάρτητα από την υποβολή ή μη αίτησης διεθνούς προστασίας. Υπό επιτροπεία τίθεται το φυσικό πρόσωπο της περ. γ) του άρθρου 3.

  • 4 Ιουλίου 2022, 20:20 | ΜΕΤΑδραση

    Άρθρο 4 Πεδίο εφαρμογής.
    Να προστεθεί στο πεδίο εφαρμογής και η περίπτωση δ’ του άρθρου 3.

  • 4 Ιουλίου 2022, 14:27 | ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων

    Προς αποφυγή παρερμηνειών, αφού το κάθε ασυνόδευτο παιδί θα έχει Επίτροπο, θα πρέπει να αναδιατυπωθεί η συγκεκριμένη περίπτωση. Θα πρέπει, λοιπόν, να καταστεί σαφές ότι Επιτρόπου δικαιούνται και τα παιδιά των περιπτώσεων γ΄ και θ΄ του άρ. 3.

  • 4 Ιουλίου 2022, 14:41 | ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

    Η σχετική διάταξη θα πρέπει να αναδιατυπωθεί προκειμένου να μην υφίσταται οιαδήποτε αμφισβήτηση ως προς τα πρόσωπα που τίθενται υπό επιτροπεία και να περιλαμβάνει όλα τα ασυνόδευτα και χωρισμένα από την οικογένεια τους παιδιά, βλ. και Γενικό Σχόλιο 6 (2005) της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, «[τ]α κράτη υποχρεούνται να υιοθετήσουν νομικό πλαίσιο και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν την προσήκουσα νομική εκπροσώπηση του μείζονος συμφέροντος των ασυνόδευτων ή των χωρισμένων από την οικογένειά τους παιδιών».

    Το πρώτο εδάφιο του άρθρου 4 αναφέρει ότι οι εισαγόμενες διατάξεις έχουν εφαρμογή σε κάθε ασυνόδευτο ανήλικο. Ωστόσο το δεύτερο εδάφιο φαίνεται να περιορίζει την Επιτροπεία αποκλειστικά στους ασυνόδευτους ανηλίκους που παραμένουν σε καθεστώς αστεγίας (περ. γ άρθρου). Συνακολούθως η σχετική διάταξη θα πρέπει να αναδιατυπωθεί προκειμένου το πεδίο εφαρμογής να συμπεριλαμβάνει όλα τα ασυνόδευτα και χωρισμένα παιδία που βρίσκονται στην Ελλάδα σύμφωνα και με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

  • 30 Ιουνίου 2022, 09:03 | Terre des hommes Hellas

    Να προστεθεί: «όσο κρατά η διαδικασία εξακρίβωσης της ανηλικότητάς του, και έως και την τελική απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής κατά της πράξης προσδιορισμού ανηλικότητας».