Άρθρο 29 Εποπτευόμενα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης

1. Εποπτευόμενο διαμέρισμα ημιαυτόνομης διαβίωσης (Ε.Δ.Η.Δ.) είναι κάθε διαμέρισμα που χρησιμοποιείται ως δομή μακροχρόνιας φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων που έχουν συμπληρώσει το δέκατο έκτο έτος της ηλικίας τους.
2. Σκοπός των Ε.Δ.Η.Δ. είναι η διασφάλιση της ομαλής μετάβασης των ασυνόδευτων ανηλίκων στην ενηλικίωση, στην αυτόνομη διαβίωση και στην κοινωνική ένταξη.
3. Τα κριτήρια ένταξης ασυνόδευτου ανηλίκου σε Ε.Δ.Η.Δ. είναι:
α) η συμπλήρωση του δεκάτου έκτου έτους της ηλικίας του,
β) η καταγραφή του από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης ή την Ελληνική Αστυνομία ή τις αρμόδιες αρχές παραλαβής και εξέτασης αίτησης διεθνούς προστασίας,
γ) να μην έχει αυξημένες ανάγκες φροντίδας και προστασίας, ώστε να απαιτείται εικοσιτετράωρη παρακολούθηση από εξειδικευμένο ή μη προσωπικό, όπως είναι η παρουσία ενεργού ψυχιατρικού νοσήματος ή η χρήση παράνομων ψυχοδραστικών ή άλλων τοξικών ουσιών,
δ) η συμφωνία του για την ένταξή του στο πλαίσιο της ημιαυτόνομης διαβίωσης.
4. Οι φορείς, οι οποίοι δύνανται να λειτουργούν Ε.Δ.Η.Δ., είναι:
α) τα ν.π.δ.δ. της περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143),
β) οι Ο.Τ.Α. και τα νομικά πρόσωπα αυτών, κατά την έννοια της περ. δ’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014,
γ) τα κρατικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που λειτουργούν προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος,
δ) τα σωματεία των άρθρων 78 έως 106 του Αστικού Κώδικα,
ε) τα κοινωφελή ιδρύματα του ν. 4182/2013 (Α’ 185),
στ) οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες,
ζ) οι ενώσεις προσώπων του άρθρου 107 του Αστικού Κώδικα,
η) οι οργανώσεις κοινωνίας πολιτών της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4873/2021 (Α’ 248),
θ) οι μη κυβερνητικές οργανώσεις της αλλοδαπής που έχουν παράρτημα στην ελληνική επικράτεια,
ι) τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν συσταθεί με ειδική νομοθετική ρύθμιση,
ια) οι διεθνείς οργανισμοί.
5. Κάθε φορέας μπορεί να λειτουργεί ένα ή περισσότερα Ε.Δ.Η.Δ..
6. Οι φορείς, που επιθυμούν να λειτουργούν Ε.Δ.Η.Δ.:
α) επιδιώκουν αποδεδειγμένα μη εμπορικό σκοπό,
β) υλοποιούν, βάσει οργανικών διατάξεων ή συστατικής και καταστατικής πράξης, δράσεις και προγράμματα προστασίας της παιδικής ηλικίας,
γ) είναι, πλην των περ. α), β), γ) και ια) της παρ. 3, πιστοποιημένοι φορείς υλοποίησης δράσεων στους τομείς της διεθνούς προστασίας, της μετανάστευσης και της κοινωνικής ένταξης, σύμφωνα με το άρθρο 78 του ν. 4939/2022 (Α’ 111), περί Μητρώου Ελληνικών και Ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, και
δ) έχουν εγγράψει τα Ε.Δ.Η.Δ. στο Εθνικό Μητρώο Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του άρθρου 30 του παρόντος.
7. Κατά τη διάρκεια της παρεχόμενης φιλοξενίας σε Ε.Δ.Η.Δ., οι ασυνόδευτοι ανήλικοι λαμβάνουν υπηρεσίες και παροχές, όπως είναι η στέγαση, υλικές παροχές, η χρηματική ενίσχυση της παρ. 6 του άρθρου 60 του ν. 4939/2022, ψυχοκοινωνική στήριξη, συνδρομή στην πρόσβαση στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
8. Η Μονάδα Εποπτείας παρακολουθεί και αξιολογεί την εύρυθμη λειτουργία των Ε.Δ.Η.Δ. μέσω:
α) της διενέργειας τακτικών ή δειγματοληπτικών επιτόπιων ελέγχων στα Ε.Δ.Η.Δ.,
β) της διενέργειας εκτάκτων επιτόπιων ελέγχων στα Ε.Δ.Η.Δ., κατόπιν υποβολής αναφοράς από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον.
Κατόπιν κάθε επιτόπιου ελέγχου, συντάσσεται έκθεση αξιολόγησης. Για κάθε Ε.Δ.Η.Δ. συντάσσεται τουλάχιστον ετήσια έκθεση αξιολόγησης και εποπτείας.
9. α) Σε περίπτωση διαπίστωσης μη τήρησης των υποχρεώσεων του παρόντος και της απόφασης της παρ. 3 του άρθρου 35 από φορέα λειτουργίας Ε.Δ.Η.Δ., η Μονάδα Εποπτείας επιδίδει στον άμεσα ενδιαφερόμενο την έκθεση αξιολόγησης με σύσταση προς συμμόρφωση εντός σαράντα (40) ημερών και προειδοποίηση επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση υποτροπής.
β) Η μη συμμόρφωση του φορέα λειτουργίας με τη σύσταση της περ. α) συνεπάγεται τη διακοπή έκδοσης νέων πράξεων τοποθέτησης της περ. γ) της παρ. 3 του άρθρου 32. Εντός δύο (2) μηνών από την επιβολή του μέτρου του πρώτου εδαφίου εξετάζεται εκ νέου η συμμόρφωση του φορέα λειτουργείας του Ε.Δ.Η.Δ. και, εφόσον διαπιστώνεται υποτροπή, ανακαλούνται οι πράξεις τοποθέτησης ασυνόδευτων ανηλίκων στο ελεγχόμενο Ε.Δ.Η.Δ. και επέρχεται η διαγραφή του Ε.Δ.Η.Δ. από το Εθνικό Μητρώο Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.
γ) Αν από την παράβαση που διαπιστώνεται κατά τη διάρκεια επιτόπιου ελέγχου κρίνεται ότι υφίσταται κίνδυνος ζωής ή σωματικής ακεραιότητας ή ψυχικής ευημερίας των ανηλίκων, λαμβάνονται μέτρα άμεσα χωρίς να απαιτείται η πλήρωση της προϋπόθεσης παρέλευσης των προθεσμιών των περ. α’ και β’.
δ) Τα πορίσματα της αξιολόγησης των αναφορών και των ελέγχων της παρ. 8 κοινοποιούνται στις αρχές που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση, τον έλεγχο και την υλοποίηση προγραμμάτων χρηματοδότησης από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους, εφόσον στα προγράμματα αυτά συμμετέχουν οι ελεγχόμενοι φορείς λειτουργίας Ε.Δ.Η.Δ. Τα πορίσματα δεσμεύουν, ως προς την απόδειξη και αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών που διαπιστώνουν, τα αρμόδια για τη διαχείριση και υλοποίηση των προγραμμάτων του προηγούμενου εδαφίου όργανα, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.

  • 4 Ιουλίου 2022, 20:14 | ΜΕΤΑδραση

    Άρθρο 29
    Παρ3 α) Προτείνεται η εισαγωγή των παιδιών στα διαμερίσματα να πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση του 15 έτους της ηλικίας του. Η διάταξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με τον νέο νόμο του Υπουργείου Εργασίας που προβλέπει την ένταξη εφήβων που συμπληρώνουν το 15ο έτος της ηλικίας του σε ημιαυτόνομη διαβίωση. Σε χώρες της ΕΕ που λειτουργούν διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης η ηλικία εισαγωγής είναι η συμπλήρωση του 15ο έτους της ηλικίας τους.
    Επίσης θεωρούμε ότι στα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης θα πρέπει να διαβιούν μόνο ασυνόδευτοι ανήλικοι που δεν έχουν εκκρεμή οικογενειακή επανένωση. Κρίνουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μία διαδικασία screening προκειμένου να εντάσσονται στα διαμερίσματα αυτά ασυνόδευτα ανήλικα που έχουν κατακτήσει έναν βαθμό αυτονομίας.

  • 4 Ιουλίου 2022, 16:28 | International Rescue Committee Hellas (IRC)

    Άρθρο 29: Είναι απαραίτητο ένα κοινό πλαίσιο κανόνων, με άμεση έκδοση του ΦΕΚ με τον Κανονισμό Λειτουργίας των κέντρων φιλοξενίας και εποπτευόμενων διαμερισμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης για την αποφυγή σύγχυσης και διαφορετικών οδηγιών. Προς αυτό το σκοπό, απαιτείται η συμμετοχή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και ιδίως των φορέων παιδικής προστασίας στη συγκεκριμένη διάταξη.

  • 4 Ιουλίου 2022, 14:07 | ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων

    Είναι εξαιρετικά ασαφής η έννοια της “ψυχικής ευημερίας των ανηλίκων” στην παρ.9 γ), χρήζει εξειδίκευσης, καθώς συνδέεται και με εξαιρετικά επαχθείς για τις ΕΔΗΔ συνέπειες.
    Στην περίπτωση της παρ.9δ να συμπληρωθεί ότι “τα σχετικά πορίσματα της αξιολόγησης των αναφορών και ελέγχου της παρ. 8 θα πρέπει να εκτιμώνται ελεύθερα από τις αρχές στις οποίες κοινοποιούνται και αφού τηρηθεί η αρχή της προηγούμενης ακρόασης του ελεγχόμενου φορέα”.

  • 4 Ιουλίου 2022, 14:37 | ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

    Η διάταξη της παραγράφου 7 του άρθρου 29 ορίζει «Κατά τη διάρκεια της παρεχόμενης φιλοξενίας σε Ε.Δ.Η.Δ., οι ασυνόδευτοι ανήλικοι λαμβάνουν υπηρεσίες και παροχές, όπως είναι η στέγαση, υλικές παροχές, η χρηματική ενίσχυση της παρ. 6 του άρθρου 60 του ν. 4939/2022, ψυχοκοινωνική στήριξη, συνδρομή στην πρόσβαση στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

    Για την ταυτότητα του νομικού λόγου, αλλά και για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των παιδιών και τη διασφάλιση της πρόσβασης τους σε κατοχυρωμένα δικαιώματα χωρίς διακρίσεις, οι υπηρεσίες και οι παροχές που προβλέπονται στο άρθρο 29(7) του σχεδίου νόμου θα πρέπει να είναι οι ίδιες με αυτές που προβλέπονται στο άρθρο 28 (6) του σχεδίου νόμου, ήτοι «η στέγαση, η σίτιση, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη, η υγειονομική περίθαλψη, η νομική συνδρομή, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και επαγγελματική κατάρτιση, η διερμηνεία, η χρηματική ενίσχυση στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενου προγράμματος, η παροχή ιματισμού, η ατομική υγιεινή και καθαριότητα».

  • 4 Ιουλίου 2022, 14:02 | ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

    Άρθρο 28 παρ. 8, περ. β΄ και Άρθρο 29 παρ. 9, περ. β΄

    Να προστεθεί στο τέλος των σχετικών περιπτώσεων «Τα ασυνόδευτα ή τα χωρισμένα από τους γονείς τους ανήλικα παιδία τοποθετούνται άμεσα σε άλλο κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων ή διαμέρισμα ημιαυτόνομης διαβίωσης»

  • 4 Ιουλίου 2022, 13:13 | SOLIDARITY NOW

    Άρθρο 29 παρ. 7: Θα έπρεπε και στα Εποπτευόμενα Διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης να παρέχεται νομική συνδρομή όπως προβλέπεται και για Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (Άρθρο 28, παρ. 6)