ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ Άρθρο 6 Αρμόδια αρχή και όργανα της επιτροπείας

1. Η Μονάδα Θεσμικής Προστασίας της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Μονάδα Θεσμικής Προστασίας) είναι αρμόδια για τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, την οργάνωση, τον συντονισμό, την παρακολούθηση, τον έλεγχο και την αξιολόγηση επιχειρησιακών προγραμμάτων, δράσεων και διαδικασιών ως προς την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων.
2. Όργανα της επιτροπείας ασυνόδευτων ανηλίκων είναι: α) ο Εισαγγελέας, β) ο επίτροπος, γ) ο εντεταλμένος επιτροπείας και δ) το Συμβούλιο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του άρθρου 22.

  • 4 Ιουλίου 2022, 16:11 | International Rescue Committee Hellas (IRC)

    Άρθρο 6: Παρότι στο άρθρο 17 αναφέρεται ο συντονιστής ως διορισμένος από τον επίτροπο, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο άρθρο 6. Χρειάζεται συγκεκριμένα να προσδιοριστεί ο ρόλος του συντονιστή, ο φορέας που υπάγεται, η σχέση και ο έλεγχος μεταξύ των διαφόρων οργάνων.

  • 4 Ιουλίου 2022, 14:31 | ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων

    Στην παρ. 2 δεν περιλαμβάνεται ο συντονιστής, αν και αναφέρεται στο άρ. 17 του νομοσχεδίου, ανάμεσα στα όργανα της Επιτροπείας. Αν αυτό οφείλεται σε παραδρομή θα πρέπει να συμπληρωθεί, άλλως θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ο ρόλος και η συμμετοχή του Συντονιστή στην όλη διαδικασία.
    Θα πρέπει να ελεγχθεί η συμβατότητα των διατάξεων του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου με αυτές του αρθ. 66 Ν.4939/2022. Ενδεικτικά, στο άρθρο 66 παρ. 2 ορίζεται ότι “2. Όργανα της επιτροπείας ασυνόδευτων ανηλίκων είναι ο Εισαγγελέας Ανηλίκων ή όπου δεν υπάρχει, ο κατά τόπον αρμόδιος Εισαγγελέας Πρωτοδικών, ο επίτροπος ασυνόδευτου ανηλίκου και το Εποπτικό Συμβούλιο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του άρθρου 19 του ν. 4554/2018 (Α’ 130)”, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει ερμηνευτικά προβλήματα με τα όργανα που προβλέπονται στο παρόν νομοσχέδιο.

  • 3 Ιουλίου 2022, 17:24 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΥ

    Παρά το ότι η ΝΔ κατηγορούσε τις ΜΚΟ ότι δρούσαν και χρηματοδοτούνταν ανεξέλεγκτα επί ΣΥΡΙΖΑ και αυτή θα τις καταργούσε, με το συγκεκριμένο Σ/Ν, όχι απλώς τους εμπιστεύεται το σύνολο της φροντίδας των ασυνόδευτων, αλλά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, σε όλες τις φάσεις (επιλογή ΦΠΥΕ, επιλογή εντεταλμένων επιτροπείας, επιλογή συντονιστή επιτρόπων, αναφορές ΦΠΥΕ και συντονιστών) είναι αποκλειστικά ευθύνη των ΜΚΟ.Πρόκειται προφανώς για αποποίηση της δικής της ευθύνης ή ίσως εκ των υστέρων αναγνώριση του δύσκολου έργου τους. Επιπλέον δεν περιγράφεται και ο τρόπος διασύνδεσης κάθε οργάνου και το πέρας των αρμοδιοτήτων εκάστου.

  • 30 Ιουνίου 2022, 17:52 | The HOME Project

    Στα όργανα της επιτροπείας (Εισαγγελέας, Επίτροπος, Εντεταλμένος Επιτροπείας και Συμβούλιο Επιτροπείας) δεν περιλαμβάνεται ο συντονιστής, παρόλο που αναφέρεται στο άρθρο 17, ως διορισμένος από τον επίτροπο. Προβληματισμοί ως προς την πολυπλοκότητα του μορφώματος που στερείται σαφούς προσδιορισμού της σχέσης μεταξύ των οργάνων και του ιεραρχικού ελέγχου καθενός εξ αυτών. Ποιος είναι ο ακριβής ρόλος του συντονιστή, σε ποιον φορέα υπάγεται και από ποιον εποπτεύεται;