Άρθρο 24 Κατάρτιση και επιμόρφωση

1. Η Μονάδα Θεσμικής Προστασίας καθιερώνει και αναπτύσσει προγράμματα κατάρτισης και διαρκούς επιμόρφωσης των επιτρόπων, των συντονιστών επιτροπείας και των εντεταλμένων επιτροπείας, σε συνεργασία με φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και με διεθνείς οργανισμούς και ευρωπαϊκές υπηρεσίες.
2. Οι οριζόμενοι από τον Εισαγγελέα ως επίτροποι ασυνόδευτων ανηλίκων Φ.Π.Υ.Ε. αναπτύσσουν την κατάλληλη εισαγωγική κατάρτιση και διαρκή επιμόρφωση για το προσωπικό τους, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς, διεθνείς και εθνικούς κανόνες που ισχύουν για την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων. Η Μονάδα Θεσμικής Προστασίας δύναται να παρέχει οδηγίες και να ασκεί επίβλεψη στους Φ.Π.Υ.Ε. του πρώτου εδαφίου.
3. Στο πλαίσιο του Ε.Σ.Ε.Α.Α., η κατάρτιση και η επιμόρφωση αφορούν, ιδίως:
α) κάθε νομικό και πραγματικό ζήτημα σχετικό με την άσκηση των λειτουργιών της επιτροπείας ασυνόδευτων ανηλίκων,
β) στοιχεία του οικογενειακού, προσφυγικού και μεταναστευτικού δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του παιδιού σε ευρωπαϊκό, διεθνές και εθνικό επίπεδο, καθώς και του θεσμικού πλαισίου προστασίας και διασφάλισης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα,
γ) κάθε νομικό και πραγματικό ζήτημα που αφορά τόσο την εν γένει προστασία της παιδικής ηλικίας όσο και την ιδιαίτερη φύση των αναγκών και του βέλτιστου συμφέροντος του ασυνόδευτου ανηλίκου,
δ) κάθε ζήτημα διαπολιτισμικής μεσολάβησης, διερμηνείας, και κοινωνικής ένταξης,
ε) θέματα συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης.

  • 4 Ιουλίου 2022, 16:48 | International Rescue Committee Hellas (IRC)

    Άρθρο 24: Οι επαγγελματίες που ασχολούνται με υποθέσεις ανηλίκων πρέπει να έχουν και να λαμβάνουν συνεχώς κατάλληλη κατάρτιση, μέσω κοινών πλαισίων και οδηγιών, η οποία θα πρέπει να παρέχεται από την Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανήλικων (ΕΓΠΑΑ), είτε από φορέα που συνεργάζεται με την ΕΓΠΑΑ, ώστε όλοι οι επαγγελματίες να λαμβάνουν την ίδια κατάρτιση, σε συχνότητα και ποιότητα, και να μην επαφίεται στην ευχέρεια του κάθε επιτρόπου.

  • 4 Ιουλίου 2022, 14:00 | ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων

    Να ορισθεί μίνιμουμ διάρκεια της εισαγωγικής κατάρτισης των επιτρόπων, των συντονιστών και των εντεταλμένων επιτροπείας (πχ 1 μήνας) και η περιοδική συχνότητα με την οποία θα λαμβάνει χώρα η διαρκής επιμόρφωση (πχ ανά εξάμηνο).

  • 4 Ιουλίου 2022, 14:00 | ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

    Να τεθεί ως προϋπόθεση τα φυσικά πρόσωπα που εργάζονται με ασυνόδευτα παιδία στο πλαίσιο του συστήματος Επιτροπείας να έχουν επιτυχώς παρακολουθήσει αρχική κατάρτιση προ την έναρξη των παρεχόμενων υπηρεσιών και να συνεχίζουν να παρακολουθούν διαρκή επιμόρφωση κατά τον χρόνο παροχής των υπηρεσιών του, σε συμμόρφωση και με την υποχρέωση όλοι όσοι έρχονται σε επαφή και εργάζονται με τα παιδιά, να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι, να έχουν επιμορφωθεί και να έχουν εξειδικευμένη κατάρτιση σε θέματα εφαρμογής του εθνικού και διεθνούς δικαίου με τρόπο που λαμβάνει υπόψη την ειδική κατάσταση του παιδιού, το πολιτισμικό του υπόβαθρο και το φύλο του, καθώς και να λαμβάνουν κατάλληλη και συνεχή επιμόρφωση.

  • 30 Ιουνίου 2022, 09:35 | Terre des hommes Hellas

    Μεταξύ των ασυνόδευτων παιδιών αιτούντων διεθνή προστασία εντοπίζονται παιδιά θύματα εμπορίας ανθρώπων. Ο καλύτερος τρόπος για την προώθηση των δικαιωμάτων και της ευημερίας ενός παιδιού θύματος εμπορίας ανθρώπων είναι με τήρηση αρχών και διασφαλίσεων κοινών σε όλα τα συστήματα επιτροπείας – όπως η ανεξαρτησία του επιτρόπου ή η απουσία σύγκρουσης συμφερόντων – σε συνδυασμό με γνώση και δεξιότητες που σχετίζονται με την εμπορία ανθρώπων. Καταρχήν, αποθαρρύνεται η θέσπιση χωριστών συστημάτων επιτροπείας που αφορούν μόνο στα παιδιά θύματα εμπορίας ανθρώπων

    Σχετικά με την κατάρτιση:
    Οι επίτροποι διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην πρόληψη της κακοποίησης και της εκμετάλλευσης των παιδιών. Θα πρέπει να λαμβάνουν επαρκή κατάρτιση στους ειδικούς παράγοντες κινδύνου για τα παιδιά που σχετίζονται με την εμπορία ανθρώπων και να είναι εξοικειωμένοι με στρατηγικές για την αποφυγή εξαφάνισης παιδιών από οικιστικές εγκαταστάσεις. Οι επίτροποι θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να επικοινωνούν με τον Εθνικό Μηχανισμό Αναφοράς θυμάτων εμπορίας ή με εξειδικευμένες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής τηλεφωνικής γραμμής για τα εξαφανισμένα παιδιά: http://www.hotline116000.eu/.
    Οι επίτροποι πρέπει να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για τον εντοπισμό παιδιών-θυμάτων. Όσοι εργάζονται με παιδιά θύματα θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν και να κατανοούν συγκεκριμένα δικαιώματα και ανάγκες των παιδιών θυμάτων εμπορίας και να είναι σε θέση να αξιολογήσουν τις ανάγκες τους και να τις αντιμετωπίσουν με σεβασμό, ευαισθησία, επαγγελματισμό, χωρίς διακρίσεις. Συστάσεις για την επιτροπεία παιδιών θυμάτων εμπορίας από το European Union Agency for Fundamental Rights: https://fra.europa.eu/sites/default/files/fra_uploads/fra-2014-guardianship-children_en.pdf