- Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του Τ.Α.Εθ.Α., εγκρίνεται ο Πίνακας Οργάνωσης και Υλικού του Τ.Α.Εθ.Α. της παρ. 3 του άρθρου 3, με τον οποίο καθορίζονται η κατανομή των οργανικών θέσεων, η οργάνωση, τα περιγράμματα θέσεων εργασίας, οι κλάδοι και οι ειδικότητες του προσωπικού και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την οργάνωση του Τ.Α.Εθ.Α..
- Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του Τ.Α.Εθ.Α., εγκρίνεται ο Κανονισμός Οργάνωσης και Λειτουργίας του Τ.Α.Εθ.Α. της παρ. 3 του άρθρου 3, με τον οποίο καθορίζονται θέματα εσωτερικής του λειτουργίας, η διάρθρωση και οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών και του προσωπικού του, η αναπλήρωση των οργάνων του, τα θέματα οικονομικής διαχείρισης, προϋπολογισμού, απολογισμού, ισολογισμού και περιουσίας, καθώς και άλλο σχετικό θέμα που είναι αναγκαίο για τη λειτουργία του Τ.Α.Εθ.Α..
- Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του Τ.Α.Εθ.Α., εγκρίνεται ο Εσωτερικός Κανονισμός Διαχείρισης Ακινήτων της περ. β) του άρθρου 5, στον οποίο, με την επιφύλαξη της παρ. 4, εξειδικεύεται κάθε θέμα που αφορά στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του Τ.Α.Εθ.Α. ως προς τη διαχείριση των ακινήτων του και καθορίζεται κάθε αναγκαία διαδικασία και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, εξειδικεύονται τα αναγκαία κτηματολογικά και γεωμετρικά στοιχεία των ακινήτων των παρ. 4 και 5 του άρθρου 6, συμπεριλαμβανομένου του Κωδικού Ακινήτου Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), και κάθε άλλο θέμα που αφορά στον τρόπο και τη διαδικασία ολοκλήρωσης των μεταβολών επί των κτηματολογικών εγγραφών για την εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 6.
- Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του Τ.Α.Εθ.Α. και σύμφωνης γνώμης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εγκρίνεται έκτακτη χρηματοδότηση ή επιχορήγηση του Τ.Α.Εθ.Α. από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων για την εφαρμογή της περ. ε) του άρθρου 7.
- Με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Α.Εθ.Α., καθορίζονται το ακριβές περιεχόμενο και οι κατηγορίες των πληροφοριών του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ακινήτων του άρθρου 11, οι τεχνικές παράμετροι και οι προδιαγραφές λειτουργίας του, θέματα εμπιστευτικότητας και απορρήτου και κάθε άλλο σχετικό θέμα για τη λειτουργία του.
- Με απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του οικείου κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, χαρακτηρίζονται τα ακίνητα των εποπτευομένων φορέων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ως μη επιχειρησιακά αναγκαία για τις Ένοπλες Δυνάμεις για την εφαρμογή του άρθρου 13.
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του Φ.Α.Α.Ε.Δ., καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις σχετικά με τη συμμετοχή του Φ.Α.Α.Ε.Δ. σε εταιρείες ειδικού σκοπού της περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 14.
- Με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Α.Εθ.Α., η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του Φ.Α.Α.Ε.Δ. και σύμφωνης γνώμης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εγκρίνεται η τακτική και έκτακτη χρηματοδότηση του Φ.Α.Α.Ε.Δ. από τον προϋπολογισμό του Τ.Α.Εθ.Α. για την εφαρμογή της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 15.
- Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του Φ.Α.Α.Ε.Δ. και σύμφωνης γνώμης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εγκρίνεται έκτακτη επιχορήγηση του Φ.Α.Α.Ε.Δ. από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την εφαρμογή της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 15.
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζεται η αμοιβή του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Φ.Α.Α.Ε.Δ. και των μελών της περ. δ) της παρ. 1 του άρθρου 17 του διοικητικού συμβουλίου του Φ.Α.Α.Ε.Δ., εντός των ορίων της παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 4354/2015 (Α’ 176), περί ανωτάτων αποδοχών.
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, η οποία εκδίδεται με εισήγηση του Φ.Α.Α.Ε.Δ., εγκρίνεται ο Οργανισμός του Φ.Α.Α.Ε.Δ. του άρθρου 21.
- Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται με εισήγηση του Φ.Α.Α.Ε.Δ., εγκρίνεται ο Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας του Φ.Α.Α.Ε.Δ. του άρθρου 22.
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, η οποία εκδίδεται με εισήγηση του Φ.Α.Α.Ε.Δ., εγκρίνεται ο Κανονισμός Διαδικασιών Αξιοποίησης Ακινήτων της παρ. 2 του άρθρου 23.
- Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται με εισήγηση του Φ.Α.Α.Ε.Δ., κατόπιν γνώμης του Τ.Α.Εθ.Α. και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, εγκρίνεται το Στρατηγικό Σχέδιο Αξιοποίησης Ακινήτων του άρθρου 25.
- Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας εγκρίνεται το σχέδιο δράσεων για τη διαχείριση των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων του άρθρου 27. Η απόφαση αυτή εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, κατόπιν εισηγήσεων που υποβάλλονται εκ μέρους των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με τις στεγαστικές ανάγκες του προσωπικού τους για τα επόμενα δέκα (10) έτη και εκ μέρους του Διευθυντή του Τ.Α.Εθ.Α. σχετικά με την κατάσταση των ακινήτων, των εκτιμώμενων εσόδων και των εξόδων του Τ.Α.Εθ.Α. για τα επόμενα δέκα (10) έτη, αντίστοιχα.
- Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, εγκρίνεται ο Γενικός Κανονισμός Διαχείρισης Στρατιωτικών Οικημάτων της παρ. 3 του άρθρου 28.
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού καθορίζεται το ποσοστό οικημάτων που παραχωρούνται για τη στέγαση υπαλλήλων, οι όροι και οι προϋποθέσεις, ο προσδιορισμός των κριτηρίων καθορισμού του ύψους του μισθώματος, θέματα ασφάλειας εγκαταστάσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ. 5 του άρθρου 28.
Αποκατάσταση της Βαθμολογικής και Μισθολογικής Εξέλιξης Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων εξ ΑΣΣΥ.
Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και το βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.
Κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Νόμου 5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/09-02-2023) διατυπώθηκε ρητά η ανάγκη αποκατάστασης του σταδιοδρομικού καθεστώτος των απόφοιτων ΑΣΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, μέσα από επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων αναμένουν την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ για να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.
Καλησπέρα. Εισήχθη σε ΑΣΣΥ ΤΟ 1994 μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων. Η Εγκύκλιος Εισαγωγής ανέφερε τη σταδιοδρομική εξέλιξη, άρα και την
οικονομική. Το 1996 αποφοίτησα. Το ίδιο έτος ψηφίστηκε ο ν. 2439/1996. 16 χρόνια μετά!!! ψηφίζεται ο ν.3883/2010 και ως παραδόξως υπαγόμαστε
σε αυτόν. Όχι στον επόμενο της εισαγωγής μας αλλά στο μεθεπόμενο!!!. Οι εισαχθέντες το 1992, 1993 -με ίδια Εγκύκλιο Εισαγωγής-
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΔΙΚΑΙΩΣ, με τις πρόνοιες του ν. 5018/2023 προκειμένου να υπαχθούν στον ν.2439/1996. Στη διαβούλευση του εν λόγω ν/σ, ο
εισηγητής της Ν.Δ. Κος Τραγάκης, αναγνώρισε τη μη ολιστική λύση κι επιφυλάχθηκε για μελλοντική ρύθμιση. Ανέφερε στην εισήγηση του (το
παρακολούθησα στο Κανάλι της Βουλής), ότι υπάρχει χρόνος, καθότι η επόμενη τάξη (Απόφοιτοι ΑΣΣΥ ΄96) είναι να προαχθούν σε 2 έτη. Ο χρόνος
αυτός ΕΦΤΑΣΕ. Στις 21 Οκτωβρίου, μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας στο ΠΝ, θα έπαιρνα την περί ο λόγος Προαγωγή.
Δεν πρόκειται για πολλά λεφτά. Το ζήτημα είναι πρωτίστως ΗΘΙΚΟ. Αφορά τις αρχές της ασφάλειας δικαίου και της προστατευομένης εμπιστοσύνης
του διοικούμενου. Αφορά τη διατήρηση του ηθικού και την αίσθηση ότι η πολιτική ηγεσία αφουγκράζεται και δικαιώνει τα στελέχη. Τον
πολλαπλασιαστή ισχύος, όπως τον αναφέρει και πολύ σωστά. Άλλωστε πρόκειται για ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ μιας αδικίας που έχετε ήδη αποδεχθεί και
υποσχεθήκατε. Για να μπορεί το στέλεχος να συνεχίσει να προσφέρει απερίσπαστα τις υπηρεσίες του. Για να μπορεί όταν ερωτηθεί, να προτείνει
σε νεότερους (παιδιά, ανίψια, παιδιά φίλων) να ακολουθήσουν αυτόν το δρόμο.
Ως εκ τούτου προσβλέπουμε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για την προσθήκη τροπολογίας στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την ηθική
αποκατάσταση των τάξεων ΑΣΣΥ 1996-1997 με βάση τις πρόνοιες του ν. 5018/2023 προκειμένου να υπαχθούν στον ν.2439/1996 οι καταταγέντες τα έτη
1994, 1995 (Τάξεων 1996, 1997)
Τώρα είναι η ώρα για ΠΡΑΞΕΙΣ.
ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΣΣΥ 94 95 96.ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΕΠΙΣΜΗΝΑΓΟΙ.ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΈ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
Κύριε Υπουργέ, οι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ εισαγωγής 1994-1995-1996 ζητούν, με αγωνία και αξιοπρέπεια, τη δίκαιη αποκατάστασή τους. Η διαφοροποίηση που προέκυψε στη βαθμολογική τους εξέλιξη έναντι συναδέλφων παλαιότερων σειρών έχει βαρύνει ηθικά και επαγγελματικά τη ζωή τους. Κανένα έμψυχο δυναμικό δεν μπορεί να προσφέρει τον καλύτερό του εαυτό χωρίς να νιώθει ισοτιμία και αναγνώριση. Δώστε, λοιπόν, τη λύση που τόσο πολύ περιμένουν, ώστε να επιτευχθεί η ηρεμία και η συνοχή στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η βαθμολογική αποκατάσταση των αξιωματικών προέλευσης ΑΣΣΥ των ετών εισαγωγής 1994-1995-1996 κρίνεται ως επιβεβλημένη νομοθετική ρύθμιση, ώστε να αποκατασταθούν οι στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί στη σταδιοδρομική τους εξέλιξη. Οι εν λόγω απόφοιτοι υπάγονται στις ίδιες προκηρύξεις με τις τάξεις 1991-1993, ενώ η διαφοροποίηση που προέκυψε μέσω του ν.5018/2023 έχει δημιουργήσει αίσθημα αδικίας και ανισότητας εντός των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ένταξη των σειρών αυτών στις διατάξεις του ν.2439/1996 θα διασφαλίσει τη δικαιοσύνη και τη συνοχή στην ιεραρχία, επαναφέροντας την απαραίτητη ηθική ισορροπία στο στράτευμα.
Η νομική ασυμβατότητα που έχει προκύψει από την εφαρμογή των διατάξεων του ν.5018/2023 δημιουργεί ένα αξιοσημείωτο κενό στην αλυσίδα προαγωγών των αξιωματικών προέλευσης ΑΣΣΥ των ετών εισαγωγής 1994-1995-1996. Αυτό όχι μόνο αποδυναμώνει τη δομή της στρατιωτικής ιεραρχίας αλλά και προκαλεί αναταραχή στη λειτουργικότητα του στρατεύματος. Η ενσωμάτωση σχετικής νομοθετικής τροπολογίας, με πρόβλεψη για την αναδρομική αποκατάσταση αυτών των στελεχών, κρίνεται απαραίτητη για την αποκατάσταση της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικότητας του προσωπικού.
Περιμένουμε την άμεση κατάθεση τροπολογίας μια που η τάξη 1996(εισαγωγής 1994) θα έπρεπε ήδη να έχει προαχθεί από το φθινόπωρο του 2024 στον βαθμό του Πλωτάρχη και αντίστοιχα.
Η ΠΟΜΕΝΣ έχει εισηγηθεί προ πολλού την ανωτέρω αποκατάσταση των τριών επίμαχων σειρών ΑΣΣΥ 1994-1995-1996.
Με εκτίμηση Ν.Χ
Στη συζήτηση του Νόμου 5018/2023 το Φεβρουάριο του έτους 2023 η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υποσχέθηκαν και δεσμεύτηκαν μεταξύ άλλων να επιλύσουν τα παραπάνω διαπιστωμένα προβλήματα, σε επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.Ο νυν Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας την 31 Ιανουαρίου 2023 κατά την επεξεργασία και εξέταση του Νόμου 5018/2023 από τη Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και την 07 Φεβρουαρίου 2023 κατά την ψήφιση του Νόμου από την Ολομέλεια της Βουλής, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη επίλυσης των υπόψη διαπιστωμένων προβλημάτων.Στη συζήτηση του Νόμου 5114/2024 το Μάιο του έτους 2024 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην ανάγκη ρύθμισης αδικιών και δόθηκε η δέσμευση της συνολικής αντιμετώπισής και επίλυσής αυτών των προβλημάτων σε επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας το Φθινόπωρο του 2024.Προτείνω να συμπεριληφθούν στο παρόν άρθρο η:α. Αποκατάσταση της Βαθμολογικής και Μισθολογικής Εξέλιξης Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων εξ΄ ΑΣΣΥ, προκειμένου να τους απονέμεται ο αποστρατευτικός βαθμός που ορίζεται για τους αντιστοίχους τους, διότι από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς.
(ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ)
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2633-apokatastasi-adikion-aksiomatikon-eidikon-katastaseon-eks-assy-oxi-alles-anavolesβ. Ρύθμιση Θεμάτων Κρίσεων και Προαγωγών Αξιωματικών εξ΄ ΑΣΣΥ του Ν.3883/2010, προκειμένου να υπαχθούν στον Ν.2439/1996 αρχικά οι καταταγέντες τα έτη 1994, 1995, 1996 (Τάξεων 1996, 1997, 1998) και έπειτα να υπαχθούν στον Ν.2439/1996 οι καταταγέντες έως το έτος 2010 (Τάξης 2012).
(ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ)
Κύριε Υπουργέ, οι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ εισαγωγής 1994-1995 ζητούν, με αγωνία και αξιοπρέπεια, τη δίκαιη αποκατάστασή τους. Η διαφοροποίηση που προέκυψε στη βαθμολογική τους εξέλιξη έναντι συναδέλφων παλαιότερων σειρών έχει βαρύνει ηθικά και επαγγελματικά τη ζωή τους. Κανένα έμψυχο δυναμικό δεν μπορεί να προσφέρει τον καλύτερό του εαυτό χωρίς να νιώθει ισοτιμία και αναγνώριση. Δώστε, λοιπόν, τη λύση που τόσο πολύ περιμένουν, ώστε να επιτευχθεί η ηρεμία και η συνοχή στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η βαθμολογική αποκατάσταση των αξιωματικών προέλευσης ΑΣΣΥ των ετών εισαγωγής 1994-1995 κρίνεται ως επιβεβλημένη νομοθετική ρύθμιση, ώστε να αποκατασταθούν οι στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί στη σταδιοδρομική τους εξέλιξη. Οι εν λόγω απόφοιτοι υπάγονται στις ίδιες προκηρύξεις με τις τάξεις 1991-1993, ενώ η διαφοροποίηση που προέκυψε μέσω του ν.5018/2023 έχει δημιουργήσει αίσθημα αδικίας και ανισότητας εντός των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ένταξη των σειρών αυτών στις διατάξεις του ν.2439/1996 θα διασφαλίσει τη δικαιοσύνη και τη συνοχή στην ιεραρχία, επαναφέροντας την απαραίτητη ηθική ισορροπία στο στράτευμα.
Η νομική ασυμβατότητα που έχει προκύψει από την εφαρμογή των διατάξεων του ν.5018/2023 δημιουργεί ένα αξιοσημείωτο κενό στην αλυσίδα προαγωγών των αξιωματικών προέλευσης ΑΣΣΥ των ετών εισαγωγής 1994-1995. Αυτό όχι μόνο αποδυναμώνει τη δομή της στρατιωτικής ιεραρχίας αλλά και προκαλεί αναταραχή στη λειτουργικότητα του στρατεύματος. Η ενσωμάτωση σχετικής νομοθετικής τροπολογίας, με πρόβλεψη για την αναδρομική αποκατάσταση αυτών των στελεχών, κρίνεται απαραίτητη για την αποκατάσταση της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικότητας του προσωπικού.
Περιμένουμε την άμεση κατάθεση τροπολογίας μια που η τάξη 1996(εισαγωγής 1994) θα έπρεπε ήδη να έχει προαχθεί από το φθινόπωρο του 2024 στον βαθμό του Πλωτάρχη και αντίστοιχα.
ΑΣΣΥ 1994-1995
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
Στο παρόν Σχέδιο Νόμου δεν συμπεριλαμβάνεται η ρύθμιση του διαπιστωμένου προβλήματος της Αποκατάστασης της Βαθμολογικής και Μισθολογικής Εξέλιξης Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων εξ ΑΣΣΥ, προκειμένου να έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό που ορίζεται για τους αντιστοίχους τους και όχι να υπολείπονται 2-3 βαθμούς για λόγους υγείας. (ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ)
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2633-apokatastasi-adikion-aksiomatikon-eidikon-katastaseon-eks-assy-oxi-alles-anavoles
Στη συζήτηση του Νόμου 5018/2023 το Φεβρουάριο του έτους 2023 η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υποσχέθηκαν και δεσμεύτηκαν μεταξύ άλλων να επιλύσουν τα παραπάνω διαπιστωμένα προβλήματα, σε επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Ο νυν Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας την 31 Ιανουαρίου 2023 κατά την επεξεργασία και εξέταση του Νόμου 5018/2023 από τη Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και την 07 Φεβρουαρίου 2023 κατά την ψήφιση του Νόμου από την Ολομέλεια της Βουλής, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη επίλυσης των υπόψη διαπιστωμένων προβλημάτων.
Στη συζήτηση του Νόμου 5114/2024 το Μάιο του έτους 2024 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην ανάγκη ρύθμισης αδικιών και δόθηκε η δέσμευση της συνολικής αντιμετώπισής και επίλυσής αυτών των προβλημάτων σε επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας το Φθινόπωρο του 2024.
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
Στο παρόν Σχέδιο Νόμου δεν συμπεριλαμβάνεται η ρύθμιση του διαπιστωμένου προβλήματος της Αποκατάστασης της Βαθμολογικής και Μισθολογικής Εξέλιξης Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων εξ ΑΣΣΥ, προκειμένου να έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό που ορίζεται για τους αντιστοίχους τους και όχι να υπολείπονται 2-3 βαθμούς για λόγους υγείας. (ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ)
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2633-apokatastasi-adikion-aksiomatikon-eidikon-katastaseon-eks-assy-oxi-alles-anavoles
Στη συζήτηση του Νόμου 5018/2023 το Φεβρουάριο του έτους 2023 η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υποσχέθηκαν και δεσμεύτηκαν μεταξύ άλλων να επιλύσουν τα παραπάνω διαπιστωμένα προβλήματα, σε επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Ο νυν Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας την 31 Ιανουαρίου 2023 κατά την επεξεργασία και εξέταση του Νόμου 5018/2023 από τη Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και την 07 Φεβρουαρίου 2023 κατά την ψήφιση του Νόμου από την Ολομέλεια της Βουλής, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη επίλυσης των υπόψη διαπιστωμένων προβλημάτων.
Στη συζήτηση του Νόμου 5114/2024 το Μάιο του έτους 2024 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην ανάγκη ρύθμισης αδικιών και δόθηκε η δέσμευση της συνολικής αντιμετώπισής και επίλυσής αυτών των προβλημάτων σε επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας το Φθινόπωρο του 2024.
Αποκατάσταση της Βαθμολογικής και Μισθολογικής Εξέλιξης Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων εξ ΑΣΣΥ.
1. Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, με φοίτηση 2-3 έτη σε στρατιωτική Σχολή, έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Λοχαγού – Υπολοχαγού, ήτοι βαθμούς κατά πολύ κατώτερους του βαθμού του Συνταγματάρχη που είναι ο καταληκτικός βαθμός για τους άλλους απόφοιτους ΑΣΣΥ.
2. Οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή, έχουν ως καταληκτικούς βαθμούς του Λοχαγού – Υπολοχαγού ήτοι ίδιους βαθμούς με τους αντιστοίχους και ίδιους με τους απόφοιτους ΑΣΣΥ.
3. Οι Μονιμοποιηθέντες – Μονιμοποιηθείσες Εθελοντές – Εθελόντριες του Ν.Δ.445/1974 και του Ν.705/1977 Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Συνταγματάρχη – Αντισυνταγματάρχη, ήτοι ίδιους βαθμούς με τους αντιστοίχους και έχουν ξεπεράσει κατά 4 βαθμούς τους απόφοιτους ΑΣΣΥ.
4. Για τις λοιπές Κατηγορίες Στελεχών – Σώματα Ασφαλείας – Δημόσιο Γενικότερα δεν υπάρχει καμία επίπτωση.
5. Ο Κος ΥΕΘΑ στην Φ.900α/5078/18330/25 Απρ 22/ΥΠΕΘΑ/ΓΝΠ/ΤΚΕ μεταξύ άλλων απάντησε ότι:
«Ωστόσο, το ΥΠΕΘΑ έχει ως πάγια βούληση τη ρεαλιστική ρύθμιση των αιτημάτων των στελεχών και την αποκατάσταση τυχόν αδικιών, εφόσον υπηρετούν την αρχή της ίσης μεταχείρισης και ικανοποιούν το αίσθημα δικαίου, εξαντλώντας για την επίτευξη του στόχου αυτού, όλα τα περιθώρια που υπάρχουν».
«Σε ό,τι αφορά στους Αξιωματικούς προέλευσης ΑΣΣΥ που υπήχθησαν σε Ειδικές Καταστάσεις μετά τη δημοσίευση του ν.3883/10, εκδόθηκε πρόσφατα σχετική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης και κατόπιν αυτού εξετάζεται το ζήτημα από τις αρμόδιες νομικές υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα επίλυσής του μέσω νομοθετικής ρύθμισης».
6. Αναμένουμε την Αποκατάσταση της Βαθμολογικής Εξέλιξης μας προκειμένου να σταματήσουμε να «τιμωρούμαστε» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευτούμε με λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα μας.
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
Θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα της διάκρισης, που υφίστανται οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων έναντι όλων των άλλων όμοιων κατηγοριών Στρατιωτικού μονίμου προσωπικού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Δημοσίου τομέα γενικότερα με αποτέλεσμα να «τιμωρούνται» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευθούν με λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα τους.
Οι Διοικητικές βαθμολογικές – μισθολογικές διακρίσεις, αποτελούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά το διεθνές, το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο και προστατεύονται από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Οικονομική Περιοδική Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ενώ με το Ν.4780/2021 συγκροτήθηκε η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Oι Αξιωματικοί αυτοί έχουν υποστεί δυσμενείς συνέπειες και ευελπιστούν να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας και αναμένουν οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν αποστρατευτικό βαθμό Συνταγματάρχη, όπως και οι συμμαθητές τους.
Ένα θέμα το οποίο πρέπει να επιλυθεί από το παρόν σχέδιο Νόμου είναι η «Βαθμολογική και Μισθολογική Αποκατάσταση των Αξκών Ειδικών Καταστάσεων».
Είναι αδιανόητο να έχουμε Αξκούς διαφορετικών ταχυτήτων, αυτών που νόσησαν πριν την 24/09/2010 που δημοσιεύτηκε ο Ν.3883/2010 και αυτών που νόσησαν μετά. Είναι άνισο και αντισυνταγματικό απόφοιτοι της ίδιας προελεύσεως και τάξεως ή νεότεροι να έχουν τον καταληκτικό βαθμό γιατί «είχαν την τύχη να νοσήσουν μέχρι στις 23/09/2010» και κάποιοι που είχαν την ατυχία να νοσήσουν από 24/09/2010 και μετά, να μην τους απονέμονται έως τέσσερις βαθμοί, με αποτέλεσμα να «τιμωρούνται» διότι θα έχουν λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευθούν θα έχουν λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφαπάξ και ΒΟΕΑ.
Η αρρώστια δεν έχει ημερομηνία, μην διαχωρίζετε του Αξκούς έτσι, την ίδια πατρίδα υπηρετούν.
Προτείνω να τροποποιηθεί το άρθρο 23 του Ν.3883/2010 έτσι ώστε οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν αποστρατευτικό βαθμό Συνταγματάρχη, όπως και οι συμμαθητές τους.
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
Στο παρόν Σχέδιο Νόμου δεν συμπεριλαμβάνεται η ρύθμιση του διαπιστωμένου προβλήματος της Αποκατάστασης της Βαθμολογικής και Μισθολογικής Εξέλιξης Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων εξ ΑΣΣΥ, προκειμένου να έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό που ορίζεται για τους αντιστοίχους τους και όχι να υπολείπονται 2-3 βαθμούς για λόγους υγείας. (ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ)
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2633-apokatastasi-adikion-aksiomatikon-eidikon-katastaseon-eks-assy-oxi-alles-anavoles
Στη συζήτηση του Νόμου 5018/2023 το Φεβρουάριο του έτους 2023 η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υποσχέθηκαν και δεσμεύτηκαν μεταξύ άλλων να επιλύσουν τα παραπάνω διαπιστωμένα προβλήματα, σε επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Ο νυν Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας την 31 Ιανουαρίου 2023 κατά την επεξεργασία και εξέταση του Νόμου 5018/2023 από τη Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και την 07 Φεβρουαρίου 2023 κατά την ψήφιση του Νόμου από την Ολομέλεια της Βουλής, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη επίλυσης των υπόψη διαπιστωμένων προβλημάτων.
Στη συζήτηση του Νόμου 5114/2024 το Μάιο του έτους 2024 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην ανάγκη ρύθμισης αδικιών και δόθηκε η δέσμευση της συνολικής αντιμετώπισής και επίλυσής αυτών των προβλημάτων σε επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας το Φθινόπωρο του 2024.
Αποκατάσταση της Βαθμολογικής και Μισθολογικής Εξέλιξης Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων εξ ΑΣΣΥ.
Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και το βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.
Κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Νόμου 5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/09-02-2023) διατυπώθηκε ρητά η ανάγκη αποκατάστασης του σταδιοδρομικού καθεστώτος των απόφοιτων ΑΣΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, μέσα από επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων αναμένουν την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ για να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.
Αποκατάσταση της Βαθμολογικής και Μισθολογικής Εξέλιξης Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων εξ ΑΣΣΥ.
1. Στις κατηγορίες των Ειδικών Καταστάσεων μεταφέρονται οι Αξιωματικοί και οι Υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι χωρίς υπαιτιότητά τους τραυματίζονται ή υφίστανται πάθηση είτε την περίοδο της Ειρήνης είτε σε περίοδο Πολέμου και κρίνονται από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές ως Ικανοί για την εκτέλεση Υπηρεσίας Γραφείου και δεν δύνανται να ασκήσουν Διοίκηση ούτε Διεύθυνση Επιτελείου.
2. Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά 2-3 βαθμούς με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι σύμφωνα με το Νόμο 3883/2010 (ΦΕΚ Α΄ 167) για τους απόφοιτους ΑΣΣΥ και έχουν υπαχθεί στην ειδική κατάσταση μετά τη δημοσίευση του υπόψη νόμου ήτοι την 24-09-2010 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και τον αποστρατευτικό βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.
3. Πρόκειται για μία στοχοποιημένη μεροληπτική διάκριση η οποία συντελέστηκε υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης της περιόδου των μνημονίων, με την περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 του Νόμου 3883/2010 (ΦΕΚ Α΄ 167/24-09-2010), παρότι εισήλθαν στις Στρατιωτικές Σχολές με το σύστημα των Πανελλήνιων εξετάσεων οι καταταγέντες έτους 1992 (Τάξη 1994) και εντεύθεν και παρότι η φοίτηση είναι τριετής για τους καταταγέντες από το έτος 2015 (Τάξη 2018) και εντεύθεν.
4. Είναι θετικό ότι δεν υπάρχει καμία δυσμένεια στους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων των παρακάτω κατηγοριών αλλά Εθελοντές, που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή, ξεπερνούν βαθμολογικά τους απόφοιτους ΑΣΣΥ:
α. Οι Μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/1977 της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Σμηνάρχου (Συνταγματάρχη).
β. Οι Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του Ν.445/1974 και οι Μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/1977 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.
γ. Οι Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) του Ν.1848/1989 και του Ν.1513/1985 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Λοχαγού.
5. Οι Απόφοιτοι ΑΣΕΙ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Υποστρατήγου οι Υπηρεσίας Γραφείου και του Ταξιάρχου οι Ελαφράς Υπηρεσίας. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για προαγωγή τους στους βαθμούς του Στρατηγού και του Αντιστράτηγου προφανώς γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτούς τους βαθμούς διότι σύμφωνα με το άρθρο 14 του ΝΔ 1400/1973 δεν δύνανται να ασκήσουν Διοίκηση ούτε Διεύθυνση Επιτελείου. Την παρούσα χρονική περίοδο υπηρετούν εν΄ ενεργεία Υποστράτηγοι Ελαφράς Υπηρεσίας και Ταξίαρχοι Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας.
6. Πολύ σωστά δεν υπάρχει καμία δυσμένεια στους προερχόμενους από τους Μονίμους εξ Εφέδρων, τους Εφέδρους εξ Εφέδρων και κατ’ Απονομή, τους Κατατασσόμενους με διαγωνισμό και τους Ανθυπασπιστές μεταταγέντες στο Σώμα των Μόνιμων Υπαξιωματικών ως Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.), κατέχοντες πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν τον ίδιο αποστρατευτικό βαθμό με τους αντιστοίχους τους.
7. Επίσης πολύ σωστά δεν υπάρχει καμία δυσμένεια βαθμολογικά στα αντίστοιχα Στελέχη των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού) και στους αντίστοιχους Μόνιμους Υπάλληλους του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα.
8. Συνεπώς οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ είναι η μοναδική κατηγορία προσωπικού που έχει υποστεί βαθμολογική και μισθολογική καθήλωση, αφού δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα έναντι όλων των άλλων όμοιων κατηγοριών στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Δημοσίου τομέα.
9. Αφού καθηλώνονται βαθμολογικά τίθενται κατώτεροι Ιεραρχικά κατά βαθμό, έναντι κατωτέρων τους που προάγονται και αλλάζει η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης αφού λαμβάνουν μικρότερο βαθμό λαμβάνουν και λιγότερο μισθό, επειδή τα μισθολογικά κλιμάκια βρίσκονται σε συνάρτηση του βαθμού τους και όταν αποστρατευθούν λαμβάνουν λιγότερες συντάξιμες αποδοχές, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα τους.
10. Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ αναμένουν να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.
11. Δεν είναι δίκαιη, νόμιμη, ηθική και αιτιολογημένη η παρούσα μεροληπτική αντιμετώπιση και «ιδιότυπη τιμωρία για λόγους υγείας» που φαίνεται ότι καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συναφώς προτείνονται:
α. Οι υποπαράγραφοι β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 (Α΄ 219/06-09-1996) καταργούνται:
«Άρθρο 3 – Βαθμοί και εξέλιξη αξιωματικών
10. Ο ανώτερος βαθμός, μέχρι του οποίου μπορούν να εξελιχθούν οι αξιωματικοί των Ειδικών καταστάσεων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι:
α. Ταξιάρχου ή Αρχιπλοιάρχου
Οι αξιωματικοί:
(1) Υπηρεσίας Γραφείου.
(2) Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.
β. Οι υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιούνται ως εξής:
«Άρθρο 23 – Καταληκτικοί βαθμοί
Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:
(4) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
(5) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ».
γ. Η παράγραφος 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιείται ως εξής:
«5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2021».
Αποκατάσταση της Βαθμολογικής και Μισθολογικής Εξέλιξης Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων εξ ΑΣΣΥ.
1. Οι απόφοιτοι ΑΣΕΙ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, με φοίτηση 4-6 έτη σε στρατιωτική Σχολή, έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Συνταγματάρχη οι Ελαφράς Υπηρεσίας και Ταξιάρχου οι Υπηρεσίας Γραφείου. Δεν λαμβάνουν τον βαθμό του Υποστρατήγου επειδή δεν δύνανται να ασκήσουν Διοίκηση. Διαφαίνεται ότι δύνανται όλοι οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων να λαμβάνουν το βαθμό του Ταξιάρχου.
2. Οι Μονιμοποιηθέντες – Μονιμοποιηθείσες Εθελοντές – Εθελόντριες του Ν.Δ.445/1974 και του Ν.705/1977 Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων Ελαφράς Υπηρεσίας και Υπηρεσίας Γραφείου χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Συνταγματάρχη – Αντισυνταγματάρχη, ήτοι ίδιους βαθμούς με τους αντιστοίχους τους. Έχουν ξεπεράσει επιδεικτικά κατά 4 βαθμούς τους απόφοιτους ΑΣΣΥ. Ως καταληκτικός βαθμός προβλέπονταν αρχικά ο βαθμός του Αρχιλοχία και με τροποποιήσεις των Νόμων έλαβαν 7 βαθμούς επιπλέον.
3. Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, με φοίτηση 2-3 έτη σε στρατιωτική Σχολή, έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Υπολοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας και Λοχαγού οι Υπηρεσίας Γραφείου , ήτοι βαθμούς κατά πολύ κατώτερους του βαθμού του Συνταγματάρχη που είναι ο καταληκτικός βαθμός για τους αντίστοιχους απόφοιτους ΑΣΣΥ. Έχουν χάσει 2-3 βαθμούς απαξιωτικά, επιδεικτικά και «στοχοποιημένα».
4.Οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) του Ν.1848/1989, Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων Ελαφράς Υπηρεσίας και Υπηρεσίας Γραφείου, ,χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή, έχουν ως καταληκτικούς βαθμούς του Λοχαγού – Υπολοχαγού ήτοι ίδιους βαθμούς με τους αντιστοίχους τους ΕΜΘ. Έχουν εξομοιωθεί με τους απόφοιτους ΑΣΣΥ. Ως καταληκτικός βαθμός προβλέπονταν αρχικά ο βαθμός του Ανθυπασπιστή και με τροποποιήσεις των Νόμων έλαβαν 3 βαθμούς επιπλέον
5. Αιτούμαστε να αρθεί η «στοχοποιημένη» μεταχείριση μας για λόγους υγείας, προκειμένου να σταματήσουμε να «τιμωρούμαστε» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευτούμε με λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα μας.
Αποκατάσταση της Βαθμολογικής και Μισθολογικής Εξέλιξης Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων εξ ΑΣΣΥ.
1. Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, με φοίτηση 2-3 έτη σε στρατιωτική Σχολή, έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Λοχαγού – Υπολοχαγού, ήτοι βαθμούς κατά πολύ κατώτερους του βαθμού του Συνταγματάρχη που είναι ο καταληκτικός βαθμός για τους άλλους απόφοιτους ΑΣΣΥ.
2. Είναι θετικό ότι δεν υπάρχει καμία δυσμένεια στους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων των παρακάτω κατηγοριών αλλά Εθελοντές, που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή, ξεπερνούν βαθμολογικά τους απόφοιτους ΑΣΣΥ:
α. Οι Μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/1977 της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Σμηνάρχου (Συνταγματάρχη).
β. Οι Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του Ν.445/1974 και οι Μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/1977 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.
γ. Οι Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) του Ν.1848/1989 και του Ν.1513/1985 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Υπολοχαγού – Λοχαγού.
δ. Οι Απόφοιτοι ΑΣΕΙ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Υποστρατήγου οι Υπηρεσίας Γραφείου και του Ταξιάρχου οι Ελαφράς Υπηρεσίας. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για προαγωγή τους στους βαθμούς του Στρατηγού και του Αντιστράτηγου προφανώς γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτούς τους βαθμούς διότι σύμφωνα με το άρθρο 14 του ΝΔ 1400/1973 δεν δύνανται να ασκήσουν Διοίκηση ούτε Διεύθυνση Επιτελείου. Την παρούσα χρονική περίοδο υπηρετούν εν΄ ενεργεία Υποστράτηγοι Ελαφράς Υπηρεσίας και Ταξίαρχοι Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας.
3. Αναμένουμε την Αποκατάσταση της Βαθμολογικής Εξέλιξης μας προκειμένου να σταματήσουμε να «τιμωρούμαστε» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευτούμε με λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα μας.
Αποκατάσταση της Βαθμολογικής και Μισθολογικής Εξέλιξης Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων εξ ΑΣΣΥ.
Θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα της διάκρισης για λόγους υγείας που υφίστανται οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων εξ΄ ΑΣΣΥ έναντι όλων των άλλων όμοιων κατηγοριών Στρατιωτικού μονίμου προσωπικού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Δημοσίου τομέα γενικότερα με αποτέλεσμα να «τιμωρούνται» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευθούν με λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα τους.
Οι Διοικητικές βαθμολογικές – μισθολογικές διακρίσεις, αποτελούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά το διεθνές, το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο και προστατεύονται από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Οικονομική Περιοδική Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ενώ πρόσφατα με το Ν.4780/2021 συγκροτήθηκε η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ αναμένουν να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.
Προτείνω την αποκατάσταση της βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων εξ ΑΣΣΥ, προκειμένου να έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό που ορίζεται για τους αντιστοίχους τους στην ενεργό υπηρεσία και όχι να υπολείπονται 2-3 βαθμούς για λόγους υγείας.
Αποκατάσταση της Βαθμολογικής και Μισθολογικής Εξέλιξης Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων εξ ΑΣΣΥ.
Ένα θέμα το οποίο πρέπει να επιλυθεί από το παρόν σχέδιο Νόμου είναι η «Βαθμολογική και Μισθολογική Αποκατάσταση των Αξκών Ειδικών Καταστάσεων».
Είναι αδιανόητο να έχουμε Αξκούς διαφορετικών ταχυτήτων, αυτών που νόσησαν πριν την 24/09/2010 που δημοσιεύτηκε ο Ν.3883/2010 και αυτών που νόσησαν μετά. Είναι άνισο και αντισυνταγματικό απόφοιτοι της ίδιας προελεύσεως και τάξεως ή νεότεροι να έχουν τον καταληκτικό βαθμό γιατί «είχαν την τύχη να νοσήσουν μέχρι στις 23/09/2010» και κάποιοι που είχαν την ατυχία να νοσήσουν από 24/09/2010 και μετά, να μην τους απονέμονται έως τέσσερις βαθμοί, με αποτέλεσμα να «τιμωρούνται» διότι θα έχουν λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευθούν θα έχουν λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφαπάξ και ΒΟΕΑ.
Η αρρώστια δεν έχει ημερομηνία, μην διαχωρίζετε του Αξκούς έτσι, την ίδια πατρίδα υπηρετούν.
Προτείνω την αποκατάσταση της βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης αξιωματικών Ειδικών
Καταστάσεων εξ ΑΣΣΥ, προκειμένου να έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό που ορίζεται για τους αντιστοίχους τους στην ενεργό υπηρεσία και όχι να υπολείπονται 2-3 βαθμούς για λόγους υγείας.
Προτείνω να συμπεριληφθεί στο παρόν άρθρο μία ακόμη αποκατάσταση που αφορά την «Βαθμολογική και μισθολογική αποκατάσταση Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων», η οποία έχει υποβληθεί τεκμηριωμένα και εμπεριστατωμένα με επιχειρήματα από την ΠΟΜΕΝΣ,
Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά 2-3 βαθμούς με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι σύμφωνα με το Νόμο 3883/2010 (ΦΕΚ Α΄ 167) για τους απόφοιτους ΑΣΣΥ και έχουν υπαχθεί στην ειδική κατάσταση μετά τη δημοσίευση του υπόψη νόμου ήτοι την 24-09-2010 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και τον αποστρατευτικό βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.
Συναφώς προτείνονται τα παρακάτω:
α. Οι υποπαράγραφοι β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 (Α΄ 219/06-09-1996) καταργούνται:
«Άρθρο 3 – Βαθμοί και εξέλιξη αξιωματικών
10. Ο ανώτερος βαθμός, μέχρι του οποίου μπορούν να εξελιχθούν οι αξιωματικοί των Ειδικών καταστάσεων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι:
α. Ταξιάρχου ή Αρχιπλοιάρχου
Οι αξιωματικοί:
(1) Υπηρεσίας Γραφείου.
(2) Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.
β. Οι υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιούνται ως εξής:
«Άρθρο 23 – Καταληκτικοί βαθμοί
Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:
(4) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
(5) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ».
γ. Η παράγραφος 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιείται ως εξής:
«5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2021».
Αποκατάσταση της Βαθμολογικής και Μισθολογικής Εξέλιξης Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων εξ ΑΣΣΥ.
1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, επιθυμεί να αναδείξει προς επίλυση το θέμα της αποκατάστασης της βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων εξ Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) προκειμένου να αρθεί αυτή η αδικία λαμβάνοντας υπόψη ότι, για λόγους υγείας, είναι η μοναδική κατηγορία προσωπικού που έχει υποστεί δυσμενείς επιπτώσεις και μεταχείριση με βαθμολογική και μισθολογική καθήλωση, αφού δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα έναντι όλων των άλλων όμοιων κατηγοριών στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Δημοσίου τομέα γενικότερα.
2. Όλοι οι μόνιμοι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί κρίνονται για τη σωματική τους ικανότητα σύμφωνα με τα ίδια υγειονομικά κριτήρια από το ΠΔ 11/2014 (ΦΕΚ Α΄ 17) και μεταφέρονται στις Ειδικές Καταστάσεις του ΝΔ 1400/1973 (ΦΕΚ Α΄ 114) χωρίς να έχουν υπαιτιότητα, εφόσον παρουσιάζουν βλάβες ή νοσήματα συνεπεία τραυματισμού ή παθήσεως κρινόμενοι για τη σωματική τους ικανότητα από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές ως ικανοί για την στρατιωτική υπηρεσία και εκτελούν επιτελικά καθήκοντα – υπηρεσίες γραφείου.
3. Με τις συνδυασμένες διατάξεις των παρ. 1 και 3 του άρθρου 14 και των άρθρων 1 και 2 της παρ. 14α του Ν.Δ.1400/1973 οι Αξιωματικοί Υπηρεσίας Γραφείου και οι Ελαφράς Υπηρεσίας δεν καταλαμβάνουν οργανικάς θέσεις, τοποθετούνται κατά τας περί τοποθετήσεων των Αξιωματικών διατάξεις, αναλόγως των προσόντων ή των ειδικών γνώσεων αυτών, αλλά είναι ανίκανοι διά πάσαν άλλην υπηρεσίαν πλην της τοιαύτης γραφείου και δεν δύνανται ν` ασκήσουν διοίκησιν επιχειρησιακής Μονάδος, Συγκροτήματος ή Σχηματισμού, ούτε διεύθυνσιν επιτελείου.
4. Οι αποστρατευτικοί βαθμοί των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων είναι:
α. Απόφοιτοι ΑΣΕΙ με φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή 4-6 έτη, Υποστρατήγου οι Υπηρεσίας Γραφείου και Ταξιάρχου οι Ελαφράς Υπηρεσίας λαμβάνοντας υπόψη ότι, όπως και οι της ενεργού υπηρεσίας, από το βαθμό του Συνταγματάρχη κρίνονται για προαγωγή και:
(1) Ο καταληκτικός βαθμός των Αξιωματικών που δεν κρίνονται κατάλληλοι για την άσκηση διοίκησης μονάδας είναι ο βαθμός του Συνταγματάρχη, σύμφωνα με την περίπτωση α΄ (3) (α) του άρθρου 23 του Ν.3883/2010.
(2) Δεν προάγονται σε Ανώτατο Αξιωματικό εάν δεν ασκήσουν διοίκηση σε όλα τα επίπεδα και εάν δεν διασφαλίζεται ότι θα ανταποκριθούν απόλυτα στα καθήκοντα οποιασδήποτε διοικητικής ή επιτελικής θέσης, που προβλέπεται για τον βαθμό τους, σύμφωνα με το άρθρο 25 του Ν.3883/2010.
β. Μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/1977 της Πολεμικής Αεροπορίας χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή, Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, του Σμηνάρχου (Συνταγματάρχη) σύμφωνα με το άρθρο 58 του Ν.4407/2016, ήτοι ίδιο βαθμό με τους αντιστοίχους τους της ενεργού υπηρεσίας.
γ. Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του Ν.445/1974 και Μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/1977 χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή, Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, του Αντισυνταγματάρχη, ήτοι ίδιο βαθμό με τους αντιστοίχους τους της ενεργού υπηρεσίας.
δ. Απόφοιτοι ΑΣΣΥ με φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή 2-3 έτη, Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ήτοι υπολείπονται 2-3 βαθμούς με τους αντιστοίχους τους της ενεργού υπηρεσίας οι οποίοι έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη.
ε. Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) του Ν.1848/1989 και του Ν.1513/1985 χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή, Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, του Λοχαγού, ήτοι ίδιο βαθμό με τους αντιστοίχους τους της ενεργού υπηρεσίας.
στ. Οι προερχόμενοι από τους Μονίμους εξ Εφέδρων, τους Εφέδρους εξ Εφέδρων και κατ’ Απονομή, τους Κατατασσόμενους με διαγωνισμό και τους Ανθυπασπιστές μεταταγέντες στο Σώμα των Μόνιμων Υπαξιωματικών ως Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.), κατέχοντες πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχουν τον ίδιο αποστρατευτικό βαθμό με τους αντιστοίχους τους στην ενεργό υπηρεσία.
5. Είναι πολύ θετικό ότι δεν έχουν καμία επίπτωση στην βαθμολογική και μισθολογικής τους εξέλιξη τα αντίστοιχα Στελέχη των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού), και οι αντίστοιχοι Μόνιμοι Υπάλληλοι του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα. Επίσης στους Αστυνομικούς, στο Λιμενικό και Πυροσβεστικό προσωπικό που μετατάσσονται σε Υπηρεσία Γραφείου, λόγω παθήματος κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, χορηγείται μηνιαίο επίδομα τριακοσίων (300) ευρώ σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 1 του Ν.3554/2007 (Α΄80/16-04-2007).
6. Αφού καθηλώνονται βαθμολογικά οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων απόφοιτοι ΑΣΣΥ τίθενται κατώτεροι ιεραρχικά κατά βαθμό, έναντι κατωτέρων τους που προάγονται και έτσι αλλάζει η ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης όσοι κρίθηκαν για μεταφορά στην Ειδική Κατάσταση ενώ διάνυαν το βαθμό του Ταγματάρχη δεν προάγονται, όπως δεν προάγονται και οι Λοχαγοί που ανήκουν στην κατηγορία της Ελαφράς Υπηρεσίας, παρότι ρητά δεν προβλέπεται τέτοια νομοθετική διάταξη.
7. Επιπλέον έχουν επιπρόσθετα προβλήματα στις μισθολογικές τους αποδοχές λόγω της καθήλωσης των μισθών σε χαμηλά επίπεδα, επειδή τα μισθολογικά κλιμάκια βρίσκονται σε συνάρτηση του βαθμού τους. Έτσι αφού λαμβάνουν μικρότερο βαθμό λαμβάνουν και λιγότερο μισθό, έναντι ομοίων κατηγοριών στρατιωτικών και αργότερα όταν αποστρατευθούν λαμβάνουν λιγότερες συντάξιμες αποδοχές, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα τους.
8. Συναφώς με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιχειρείται όλοι οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ να έχουν τον καταληκτικό βαθμό που ορίζεται για τους αντιστοίχους τους στην ενεργό υπηρεσία, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι μικρός αριθμός Αξιωματικών ο οποίος έχει υποστεί σωματική βλάβη και η Πολιτεία οφείλει να είναι μεγαλόθυμη και συμπαραστάτης αποφεύγοντας τις όποιες διακρίσεις για λόγους υγείας.
Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,
9. Κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Ν.5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/09-02-2023) διατυπώθηκε ρητά από όλα τα Κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου και από τους Εισηγητές του Νομοσχεδίου η ανάγκη επίλυσης της συγκεκριμένης αδικίας μέσα από επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
10. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ είναι η θεσμική εκπρόσωπος των ε.ε. στελεχών και πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ρύθμιση τέτοιου είδους διακρίσεων προάγει το αξιόμαχο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι αδιαμφισβήτητα μη φειδόμενοι κόπου και χρόνου υπερβαίνουν καθημερινά τον εαυτό τους για την εκπλήρωση της αποστολής τους και όταν χωρίς υπαιτιότητά τους παρουσιάσουν βλάβες ή νοσήματα, συνεπεία τραυματισμού ή παθήσεως, η Υπηρεσία δεν θα τους ξεχάσει ούτε στην ειρήνη ούτε (ου μη γένοιτο) στον πόλεμο. Συναφώς προτείνουμε τα εξής:
α. Οι υποπαράγραφοι β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 (Α΄ 219/06-09-1996) καταργούνται:
«Άρθρο 3 – Βαθμοί και εξέλιξη αξιωματικών
10. Ο ανώτερος βαθμός, μέχρι του οποίου μπορούν να εξελιχθούν οι αξιωματικοί των Ειδικών καταστάσεων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι:
α. Ταξιάρχου ή Αρχιπλοιάρχου
Οι αξιωματικοί:
(1) Υπηρεσίας Γραφείου.
(2) Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.
β. Οι υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιούνται ως εξής:
«Άρθρο 23 – Καταληκτικοί βαθμοί
Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:
(4) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
(5) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ».
γ. Η παράγραφος 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιείται ως εξής:
«5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2021».
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2340-pomens-apokatastase-axkon-eidikon-katastaseon-ex-assy-doste-lyse-sto-chronio-auto-problema
Αποκατάσταση της Βαθμολογικής και Μισθολογικής Εξέλιξης Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων εξ ΑΣΣΥ.
1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., σας αναφέρει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους προτείνει την άρση της δυσμενούς βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων εξ Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ).
2. Στις Ειδικές Καταστάσεις του ΝΔ 1400/1973 μεταφέρονται οι μόνιμοι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί που χωρίς να έχουν υπαιτιότητα, κρίνονται για τη σωματική τους ικανότητα με τα υγειονομικά κριτήρια του ΠΔ 11/2014. Έτσι:
α. Στην κατάσταση της Υπηρεσίας Γραφείου μεταφέρονται όσοι τραυματίζονται σε διατεταγμένη υπηρεσία.
β. Στην κατάσταση της Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους μεταφέρονται όσοι υπέστησαν νόσημα σε διατεταγμένη υπηρεσία και όσοι τραυματίζονται ή υπέστησαν νόσημα όχι σε διατεταγμένη υπηρεσία.
γ. Είναι ικανοί για την στρατιωτική υπηρεσία εκτελώντας Επιτελικά Καθήκοντα.
δ. Δεν εκτελούν Διοικητικά Καθήκοντα.
ε. Δεν καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις.
3. Οι αποστρατευτικοί βαθμοί των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων που προέρχονται από Απόφοιτους ΑΣΣΥ είναι του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας. Υπολείπονται 2-3 βαθμούς σε σχέση με τους συμμαθητές τους που δεν ανήκουν στις Ειδικές Καταστάσεις οι οποίοι έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη. Συνεπώς για τους παρακάτω λόγους αιτούμαστε την άρση της δυσμενούς βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης:
α. Επειδή είναι αποκλειστικά η μοναδική κατηγορία Στρατιωτικού και Πολιτικού προσωπικού που υφίσταται διάκριση για λόγους υγείας και για λόγους προέλευσης.
β. Επειδή η δυσμένεια εισήχθη στη νομοθεσία με την περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 και στην αιτιολογική έκθεση του νόμου δεν αναγράφεται τίποτα.
γ. Επειδή αφορά όσους μεταφέρθηκαν σε Ειδική Κατάσταση μετά την 24-09-2010 και υπάρχει Ιεραρχική στρέβλωση σε σχέση με όσους μεταφέρθηκαν στην Ειδική Κατάσταση πριν την 24-09-2010 ακόμα και με συμμαθητές τους.
δ. Επειδή σε όλες τις Εγκυκλίους προκήρυξης διαγωνισμού επιλογής σπουδαστών για κατάταξη στις ΑΣΣΥ δεν αναγράφεται τίποτα.
ε. Επειδή στις ΑΣΣΥ από τους καταταγέντες του έτους 1992 (Τάξη 1994), εισέρχονται με το σύστημα των Πανελλήνιων εξετάσεων.
στ. Επειδή στις ΑΣΣΥ οι καταταγέντες έως το έτος 2014 (Τάξη 2016) ήταν με διετή φοίτηση και οι καταταγέντες από το έτος 2015 (Τάξη 2018) και εντεύθεν είναι με τριετή φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή.
ζ. Επειδή η υπηρεσία αντιλήφθηκε τα προβλήματα της σταδιοδρομικής εξέλιξης των αποφοίτων ΑΣΣΥ και τροποποίησε το Ν.3883/2010 οκτώ (8) φορές για θέματα ΑΣΣΥ, άρα δύνανται να τον τροποποιήσει ξανά.
η. Επειδή έχουν τον ίδιο αποστρατευτικό βαθμό με τους αντιστοίχους τους τα Στελέχη των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού) και οι αντίστοιχοι Μόνιμοι Υπάλληλοι του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα.
θ. Επειδή οι αποστρατευτικοί βαθμοί των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων αποφοίτων ΑΣΕΙ είναι Υποστρατήγου οι Υπηρεσίας Γραφείου και Ταξιάρχου οι Ελαφράς Υπηρεσίας. Δεν προάγονται στους βαθμούς του Στρατηγού και του Αντιστράτηγου αφού σύμφωνα με το άρθρο 14 του ΝΔ 1400/1973 δεν δύνανται να ασκήσουν Διοίκηση ούτε Διεύθυνση Επιτελείου Όπως και οι συμμαθητές τους που δεν ανήκουν στις Ειδικές Καταστάσεις, από το βαθμό του Συνταγματάρχη και εντεύθεν δεν προάγονται όλοι και κρίνονται για προαγωγή μόνο εάν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα όπως:
(1) Ο καταληκτικός βαθμός των Αξιωματικών που δεν κρίνονται κατάλληλοι για την άσκηση Διοίκησης Μονάδας είναι ο βαθμός του Συνταγματάρχη, σύμφωνα με την περίπτωση α΄ (3) (α) του άρθρου 23 του Ν.3883/2010.
(2) Δεν προάγονται σε Ανώτατο Αξιωματικό εάν δεν ασκήσουν διοίκηση σε όλα τα επίπεδα και εάν δεν διασφαλίζεται ότι θα ανταποκριθούν απόλυτα στα καθήκοντα οποιασδήποτε διοικητικής ή επιτελικής θέσης, που προβλέπεται για τον βαθμό τους, σύμφωνα με το άρθρο 25 του Ν.3883/2010.
(3) Υπάρχει θεσμικά περιορισμένος αριθμός Ανωτάτων Αξιωματικών και πλήθος Αξιωματικών κρίνεται στο βαθμό του Συνταγματάρχη και αποστρατεύεται στο βαθμό του Ταξιάρχου.
ι. Επειδή στις ΕΔ υπηρετούν εν ενεργεία Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων βαθμού Υποστρατήγου, Ταξιάρχου, Συνταγματάρχη κλπ. άρα δύνανται να υπηρετούν σε αυτούς τους βαθμούς.
ια. Επειδή οι αποστρατευτικοί βαθμοί των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων που προέρχονται από Μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/1977 της Πολεμικής Αεροπορίας χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή, είναι του Σμηνάρχου (Συνταγματάρχη) σύμφωνα με το άρθρο 58 του Ν.4407/2016. Δηλαδή ίδιο βαθμό με τους αντιστοίχους τους και 2-3 βαθμούς περισσότερους από τους Αποφοίτους ΑΣΣΥ που φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή.
ιβ. Επειδή οι αποστρατευτικοί βαθμοί των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων που προέρχονται από Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του Ν.445/1974 και Μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/1977 χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή, Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, του Αντισυνταγματάρχη. Δηλαδή ίδιο βαθμό με τους αντιστοίχους τους και 1-2 βαθμούς περισσότερους από τους Αποφοίτους ΑΣΣΥ που φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή.
ιγ. Επειδή οι αποστρατευτικός βαθμός των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων που προέρχονται από Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) του Ν.1848/1989 και του Ν.1513/1985 χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή, Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, είναι του Λοχαγού. Δηλαδή ίδιο βαθμό με τους αντιστοίχους τους και ίδιο βαθμό με τους Αποφοίτους ΑΣΣΥ της Ελαφράς Υπηρεσίας που φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή.
ιδ. Επειδή έχουν τον ίδιο αποστρατευτικό βαθμό με τους αντιστοίχους τους οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων που προέρχονται από τους Μονίμους εξ Εφέδρων, τους Εφέδρους εξ Εφέδρων και κατ’ Απονομή, τους Κατατασσόμενους με διαγωνισμό και τους Ανθυπασπιστές μεταταγέντες στο Σώμα των Μόνιμων Υπαξιωματικών ως Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.), κατέχοντες πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
ιε. Επειδή οι βαθμοί βρίσκονται σε αντιστοιχία με τα μισθολογικά κλιμάκια λαμβάνουν μικρότερο μισθό και όταν αποστρατευτούν λαμβάνουν λιγότερες συντάξιμες αποδοχές, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα τους.
ιστ. Επειδή εμφανίζεται ως «επιβαλλόμενη ποινή» και «τιμωρία» η απότομη διακοπή της βαθμολογικής εξέλιξης λόγω της προέλευσής τους, με αποτέλεσμα τη διαταραχή της ατομικής, οικογενειακής, κοινωνικής και υπηρεσιακής προσαρμογής.
ιζ. Επειδή στην οικουμενική διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ μεταξύ άλλων αναφέρεται «Μην κάνεις διακρίσεις», «Είμαστε όλοι ίσοι ενώπιον του Νόμου», «Ο Νόμος είναι ίδιος για όλους».
ιη. Επειδή η εφαρμογή της αρχής της ισότητας και της απαγόρευσης της διακριτικής μεταχείρισης αναγνωρίζονται σε διεθνές, σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
ιθ. Επειδή η αρχή της ισότητας που καθιερώνεται στο άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος, θεσπίζει νομικό κανόνα που επιβάλλει την ομοιόμορφη μεταχείριση προσώπων τα οποία τελούν κάτω από τις ίδιες ή παρόμοιες συνθήκες.
κ. Επειδή σύμφωνα με τη νομοθεσία απαγορεύονται ρητά οι διακρίσεις στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας.
κα. Επειδή όλοι οι αξιωματικοί, έχουν το συνταγματικό δικαίωμα να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης. Η διαφορετική μεταχείρισή τους λόγω της προέλευσής τους αποτελεί περιορισμό αυτού του δικαιώματος και τους στερεί από την ευκαιρία να προαχθούν με βάση τις ικανότητές τους.
κβ. Επειδή έχουν αυξημένη Επιτελική Ικανότητα λόγω του επιπέδου των γνώσεων τους και της εκπαίδευσης τους ανταποκρινόμενοι πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις της δομής των ΕΔ όπου τα Επιτελικά Καθήκοντα απαιτούν ιδιαίτερες και εξειδικευμένες γνώσεις.
κγ. Επειδή όλοι οι στρατιωτικοί αδιαμφισβήτητα μη φειδόμενοι κόπου και χρόνου υπερβαίνουν καθημερινά τον εαυτό τους για την αποτελεσματική εκπλήρωση της αποστολής τους και όταν χωρίς υπαιτιότητά τους παρουσιάσουν τραυματισμούς ή νοσήματα, η Υπηρεσία δεν πρέπει να τους ξεχάσει ούτε στην ειρήνη ούτε στον πόλεμο.
κδ. Επειδή στο βωμό του καθήκοντος τους Νεκρούς Στρατιωτικούς τους τιμούμε ως Ήρωες, αλλά όσοι επιζούν και είναι απόφοιτοι ΑΣΣΥ υφίστανται διάκριση.
κε. Επειδή είναι υποχρέωση όλων μας να επιδεικνύουμε τον απαιτούμενο σεβασμό που τους αρμόζει.
κστ. Επειδή δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό, αφού οι ετήσιες μισθολογικές αποδοχές προϋπολογίζονται και θα λάβουν τους βαθμούς που τους στέρησαν και τον αντίστοιχο μισθό. Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων είναι σχετικά μικρός αριθμός.
κζ. Επειδή η άρση της δυσμενούς διάκρισης αποτελεί κίνητρο για τους εισακτέους στις ΑΣΣΥ.
κη. Επειδή η δυσμένεια προαγωγών στους απόφοιτους ΑΣΣΥ δεν αναβαθμίζει την επιχειρησιακή και μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και συνεπώς δεν ισχυροποιεί τις ΕΔ ούτε αναβαθμίζει το αξιόμαχο.
κθ. Επειδή οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων έχουν υποστεί μείωση του ηθικού τους.
λ. Επειδή καταφανέστατα δεν είναι προς το συμφέρον της Υπηρεσίας και της Χρηστής Διοίκησης αυτή η διάκριση.
λα. Επειδή το ανθρώπινο δυναμικό, ως το πολυτιμότερο οπλικό σύστημα, αποτελεί τον σημαντικότερο πολλαπλασιαστή ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων και το ειλικρινές ενδιαφέρον, ο αξιοπρεπής και δίκαιος χειρισμός του, αλλά και η κατάλληλη αξιοποίησή του, πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα όλων.
λβ. Επειδή η Πολιτεία οφείλει να ενδιαφέρεται για το προσωπικό και τα προβλήματα που αυτό αντιμετωπίζει δίνοντας λύσεις που θα επιδράσουν θετικά στο ηθικό και στην εμπιστοσύνη που νιώθουν τα στελέχη προς την Ιεραρχία.
λγ. Επειδή η Πολιτεία οφείλει να είναι μεγαλόθυμη και συμπαραστάτης αποφεύγοντας τις διακρίσεις για λόγους προέλευσης και για λόγους υγείας.
λδ. Επειδή ο κος ΥΕΘΑ στην Φ.900α/5078/18330/25-04-2022/ΥΠΕΘΑ/ΓΝΠ/ ΤΚΕ μεταξύ άλλων μας ενημέρωσε ότι:
«Σε ό,τι αφορά στους Αξιωματικούς προέλευσης ΑΣΣΥ που υπήχθησαν σε Ειδικές Καταστάσεις μετά τη δημοσίευση του ν.3883/10, εκδόθηκε πρόσφατα σχετική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης και κατόπιν αυτού εξετάζεται το ζήτημα από τις αρμόδιες νομικές υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα επίλυσής του μέσω νομοθετικής ρύθμισης».
λε. Επειδή κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Ν.5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/09-02-2023), εξετάστηκε το εν λόγω ζήτημα και διαπιστώθηκε ρητά από όλα τα Κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου και από τους Εισηγητές του Νομοσχεδίου η ανάγκη ρύθμισης της συγκεκριμένης αδικίας και δόθηκε η υπόσχεση επίλυσής της σε επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
λστ. Επειδή κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Ν.5114/2024 (ΦΕΚ Α΄ 75/24-05-2024), όλα τα Κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου αναφέρθηκαν στην ανάγκη ρύθμισης αδικιών και από τον Κο ΥΕΘΑ δόθηκε η δέσμευση της συνολικής αντιμετώπισής τους και επίλυσής τους σε επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας το Φθινόπωρο του έτους 2024. Επιπρόσθετα την 17/05/2024 ο κος ΥΕΘΑ στη Βουλή είπε μεταξύ άλλων:
«Τα θέματα προσωπικού δεν αντιμετωπίζονται στο νομοθέτημα. Θα υπάρξει εκτενής συζήτηση γι’ αυτό. Ήδη το είπα στην ΠΟΜΕΝΣ προηγουμένως, γενικά για τα θέματα προσωπικού».
«Εκφράστηκε μια ειδική ανησυχία εδώ. Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν είναι απλό το πράγμα. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Είναι η δομή του προσωπικού, με ευθύνες δεκαετιών πάλι λανθασμένων ή μη ορθολογικών επιλογών, έχει δημιουργήσει μια ανεστραμμένη πυραμίδα. Η σχέση παραδείγματος χάριν Αξιωματικών-Υπαξιωματικών είναι τελείως διαφορετική από οποιονδήποτε άλλο στρατό στον κόσμο, τελείως διαφορετική και όχι επί τα βελτίω».
λζ. Επειδή ο κος ΥΕΘΑ στην Φ.900α/1772/19399/28-06-2024/ΥΠΕΘΑ/ΓΝΠ/ ΤΚΕ μεταξύ άλλων μας ενημέρωσε ότι:
«Αναφορικά με την εξέλιξη Αξιωματικών αποφοίτων Σχολών Υπαξιωματικών, συμπεριλαμβανομένων και της κατηγορίας ειδικών καταστάσεων, σας γνωρίζω ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αξιολογούν συνεχώς τις προτάσεις που υποβάλλονται για την αναθεώρηση της νομοθεσίας, ειδικά αυτής που αφορά τα ευαίσθητα ζητήματα της σταδιοδρομικής εξέλιξης των στελεχών του και τη διαφύλαξη του αισθήματος της δικαιοσύνης και της ισονομίας»
4. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. είναι η θεσμική εκπρόσωπος των ε.ε. στελεχών και πιστεύουμε ακράδαντα ότι η αποκατάσταση και η ρύθμιση των αδικιών καθώς και η ύπαρξη κινήτρων, εξυψώνει το ηθικό που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας. Συνεπώς προτείνουμε τα εξής:
α. Οι υποπαράγραφοι β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 (Α΄ 219/06-09-1996) καταργούνται:
«Άρθρο 3 – Βαθμοί και εξέλιξη αξιωματικών
10. Ο ανώτερος βαθμός, μέχρι του οποίου μπορούν να εξελιχθούν οι αξιωματικοί των Ειδικών καταστάσεων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι:
α. Ταξιάρχου ή Αρχιπλοιάρχου
Οι αξιωματικοί:
(1) Υπηρεσίας Γραφείου.
(2) Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.
β. —
Οι
γ. —-
β. Οι υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιούνται ως εξής:
«Άρθρο 23 – Καταληκτικοί βαθμοί
Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:
(4) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
(5) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ».
γ. Η παράγραφος 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιείται ως εξής:
«5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2021».
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2633-apokatastasi-adikion-aksiomatikon-eidikon-katastaseon-eks-assy-oxi-alles-anavoles
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
Ως Γραμματέας Αποφοίτων ΑΣΣΥ της ΠΟΜΕΝΣ σας αναφέρω ότι στο παρόν Σχέδιο Νόμου δεν συμπεριλαμβάνεται η ρύθμιση των διαπιστωμένων προβλημάτων των αποφοίτων ΑΣΣΥ.
Στη συζήτηση του Νόμου 5018/2023 το Φεβρουάριο του έτους 2023 η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υποσχέθηκαν και δεσμεύτηκαν μεταξύ άλλων να επιλύσουν τα παραπάνω διαπιστωμένα προβλήματα, σε επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Ο νυν Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας την 31 Ιανουαρίου 2023 κατά την επεξεργασία και εξέταση του Νόμου 5018/2023 από τη Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και την 07 Φεβρουαρίου 2023 κατά την ψήφιση του Νόμου από την Ολομέλεια της Βουλής, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη επίλυσης των υπόψη διαπιστωμένων προβλημάτων.
Στη συζήτηση του Νόμου 5114/2024 το Μάιο του έτους 2024 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην ανάγκη ρύθμισης αδικιών και δόθηκε η δέσμευση της συνολικής αντιμετώπισής και επίλυσής αυτών των προβλημάτων σε επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας το Φθινόπωρο του 2024.
Προτείνω να συμπεριληφθούν στο παρόν άρθρο η:
α. Αποκατάσταση της Βαθμολογικής και Μισθολογικής Εξέλιξης Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων εξ΄ ΑΣΣΥ, προκειμένου να τους απονέμεται ο αποστρατευτικός βαθμός που ορίζεται για τους αντιστοίχους τους, διότι από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς.
(ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ)
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2633-apokatastasi-adikion-aksiomatikon-eidikon-katastaseon-eks-assy-oxi-alles-anavoles
β. Ρύθμιση Θεμάτων Κρίσεων και Προαγωγών Αξιωματικών εξ΄ ΑΣΣΥ του Ν.3883/2010, προκειμένου να υπαχθούν στον Ν.2439/1996 αρχικά οι καταταγέντες τα έτη 1994, 1995, 1996 (Τάξεων 1996, 1997, 1998) και έπειτα να υπαχθούν στον Ν.2439/1996 οι καταταγέντες έως το έτος 2010 (Τάξης 2012).
(ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ)
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2632-seires-assy-94-95-96-dikaiosi-tora
γ. Ρύθμιση Θεμάτων Κρίσεων και Προαγωγών Αξιωματικών εξ΄ ΑΣΣΥ του Ν.3883/2010 καταταγέντων από το έτος 2011 (Τάξεως 2013) και εντεύθεν, ώστε να προάγονται, σε Λοχαγό μετά από 27 έτη (αντί 28), σε Ταγματάρχη μετά από 31 έτη (αντί 34), σε Αντισυνταγματάρχη μετά από 34 έτη (αντί 36) και σε Συνταγματάρχη μετά από 35 έτη (αντί 37), υπηρεσίας και να τους απονέμεται ο αποστρατευτικός βαθμός του Συνταγματάρχη χωρίς προαπαιτούμενο την απόκτηση πτυχίου ΑΕΙ.
(ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ)
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2632-seires-assy-94-95-96-dikaiosi-tora