Άρθρο 8 Διοίκηση του Τ.Α.Εθ.Α.

  1. Το Τ.Α.Εθ.Α. διοικείται από τριμελή Διοικούσα Επιτροπή, η οποία αποτελείται από:

α) Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ως πρόεδρο,

β) τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ως μέλος και

γ) τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), ως μέλος.

  1. Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Α.Εθ.Α.:

α) Εκπροσωπεί το Τ.Α.Εθ.Α. σε όλες τις σχέσεις του δικαστικά και εξώδικα, έναντι κάθε αρχής και προς κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο,

β) ορίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης,

γ) συγκαλεί σε συνεδρίαση τα μέλη της και

δ) διευθύνει τις συνεδριάσεις της, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιούνται και με τηλεδιάσκεψη.

  1. Η Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Α.Εθ.Α. είναι αρμόδια να ασκεί τις αρμοδιότητες του Τ.Α.Εθ.Α. και να διενεργεί κάθε πράξη που αφορά στη διοίκησή του, συμπεριλαμβανομένης:

α) της διαχείρισης των υποθέσεών του και της λειτουργίας των υπηρεσιών του,

β) της διαχείρισης της περιουσίας του, της είσπραξης και κατανομής των πόρων του, της διενέργειας των δαπανών του και της έγκρισης των προϋπολογισμών, των ισολογισμών και των απολογισμών του,

γ) της αγοράς κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, και

δ) της έγκρισης του επιχειρησιακού του σχεδίου, στο οποίο καθορίζονται τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και οι στόχοι του.

  1. α) Η Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Α.Εθ.Α. μπορεί να αναθέτει ή να μεταβιβάζει αρμοδιότητές της στον Διευθυντή του Τ.Α.Εθ.Α. ή σε προϊσταμένους των υπηρεσιών του.

β) Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μπορεί, με απόφασή του, κατόπιν αιτήματος του Διευθυντή του Τ.Α.Εθ.Α., να αναθέτει σε προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων καθήκοντα διεκπεραίωσης διαδικασιών που αφορούν στην εκτέλεση των αρμοδιοτήτων του Τ.Α.Εθ.Α..

  1. Τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Α.Εθ.Α. μπορεί να υπογράφονται δια περιφοράς ή με ψηφιακή υπογραφή.
  • 4 Ιουλίου 2025, 15:42 | ΑΣΣΥ 1994-1995

    Κύριε Υπουργέ, οι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ εισαγωγής 1994-1995 ζητούν, με αγωνία και αξιοπρέπεια, τη δίκαιη αποκατάστασή τους. Η διαφοροποίηση που προέκυψε στη βαθμολογική τους εξέλιξη έναντι συναδέλφων παλαιότερων σειρών έχει βαρύνει ηθικά και επαγγελματικά τη ζωή τους. Κανένα έμψυχο δυναμικό δεν μπορεί να προσφέρει τον καλύτερό του εαυτό χωρίς να νιώθει ισοτιμία και αναγνώριση. Δώστε, λοιπόν, τη λύση που τόσο πολύ περιμένουν, ώστε να επιτευχθεί η ηρεμία και η συνοχή στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων.
    Η βαθμολογική αποκατάσταση των αξιωματικών προέλευσης ΑΣΣΥ των ετών εισαγωγής 1994-1995 κρίνεται ως επιβεβλημένη νομοθετική ρύθμιση, ώστε να αποκατασταθούν οι στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί στη σταδιοδρομική τους εξέλιξη. Οι εν λόγω απόφοιτοι υπάγονται στις ίδιες προκηρύξεις με τις τάξεις 1991-1993, ενώ η διαφοροποίηση που προέκυψε μέσω του ν.5018/2023 έχει δημιουργήσει αίσθημα αδικίας και ανισότητας εντός των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ένταξη των σειρών αυτών στις διατάξεις του ν.2439/1996 θα διασφαλίσει τη δικαιοσύνη και τη συνοχή στην ιεραρχία, επαναφέροντας την απαραίτητη ηθική ισορροπία στο στράτευμα.
    Η νομική ασυμβατότητα που έχει προκύψει από την εφαρμογή των διατάξεων του ν.5018/2023 δημιουργεί ένα αξιοσημείωτο κενό στην αλυσίδα προαγωγών των αξιωματικών προέλευσης ΑΣΣΥ των ετών εισαγωγής 1994-1995. Αυτό όχι μόνο αποδυναμώνει τη δομή της στρατιωτικής ιεραρχίας αλλά και προκαλεί αναταραχή στη λειτουργικότητα του στρατεύματος. Η ενσωμάτωση σχετικής νομοθετικής τροπολογίας, με πρόβλεψη για την αναδρομική αποκατάσταση αυτών των στελεχών, κρίνεται απαραίτητη για την αποκατάσταση της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικότητας του προσωπικού.
    Περιμένουμε την άμεση κατάθεση τροπολογίας μια που η τάξη 1996(εισαγωγής 1994) θα έπρεπε ήδη να έχει προαχθεί από το φθινόπωρο του 2024 στον βαθμό του Πλωτάρχη και αντίστοιχα.
    ΑΣΣΥ 1994-1995

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

  1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
  2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
  3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
  5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
  6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
  7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
  8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
  9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».