Τεχνική διαβούλευση σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή αποδείξεων

Είναι δεδομένη η εστίαση του νέου φορολογικού νόμου στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Σημαντική διάσταση των μεταρρυθμίσεων που εισάγονται είναι η συλλογή αποδείξεων για την αναγνώριση του αφορολογήτου ορίου.

Σήμερα ο πολίτης είναι υποχρεωμένος να συλλέγει όλες τις αποδείξεις που του δίνονται, ώστε να μπορεί να τις αποστείλει με την φορολογική του δήλωση στην Εφορεία. Αυτό είναι προφανές πως δημιουργεί δυσκολίες και πρόσθετο κόπο σε όλους τους φορολογουμένους.

 

Με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και την αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη λειτουργία των Υπηρεσιών του Υπουργείου, προτείνουμε τους παρακάτω αλληλοσυμπληρούμενους τρόπους ηλεκτρονικής υποβολής αποδείξεων από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

1. Χειροκίνητη ηλεκτρονική καταγραφή των αποδείξεων από το

φορολογούμενο και υποβολή τους.

2. Αποστολή των στοιχείων της απόδειξης και του κωδικού του

φορολογούμενου από την επιχείρηση.

3. Σάρωση των στοιχείων των αποδείξεων από το φορολογούμενο και

ηλεκτρονική υποβολή τους.

Η υλοποίηση των παραπάνω τρόπων υποβολής προτείνεται να γίνει με πέντε παράλληλες και συντονισμένες δράσεις που βασίζονται σε ανοικτά πρότυπα και την ενεργή συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου και των πολιτών.

1. Αποστολή στοιχείων από τον πολίτη μέσω συστημάτων συλλογής

αποδείξεων.

2. Γραμμωτός Κωδικός Φορολογούμενου.

3. Αποδείξεις με γραμμωτό κωδικό 2 διαστάσεων.

4. Αποστολή στοιχείων από ταμειακές (και συναφείς) μηχανές.

5. Ασφάλεια Κωδικών Φορολογούμενων στην ΓΓΠΣ.

Η συμμετοχή σε κάθε μια από τις τέσσερεις πρώτες δράσεις είναι προαιρετική.

Σας καλούμε για τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά σας μέχρι Κυριακή 23/05/2010 ώστε να βελτιώσουμε τις προδιαγραφές αυτές.

Μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό κείμενο με όλες τις δράσεις εδώ. Οι προδιαγραφές XSD είναι εδώ για υποβολή από φορολογούμενο και εδώ για υποβολή από επιχειρήσεις.

  • 18 Μαΐου 2010, 11:00 | ΛΟΓΙΣΤΗΣ

    Κύριοι τα πράγματα είναι απλά.

    Η εμπειρία δείχνει ότι το σύνολο των αποδείξεων για το αφορολόγητο συγκεντρώνεται από τα supermarket τα οποία κόβουν αποδείξεις χωρίς να το ζητήσεις.

    Η ανταλλάγη αποδείξεων έχει ήδη ξεκινήσει και θα ενταθεί με το προτεινόμενο σύστημα, όπως είπε και ένας φίλος πιο πάνω.

    Άρα αποσύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο και σημαντικά κίνητρα για συλλογή αποδείξεων από τις ύποπτες ομάδες φυσικά με την παραδοσιακή μέθοδο.

    Ίσως σε κάποια χρόνια είμαστε έτοιμοι για κάτι άλλο, δεν ξέρω τι και σίγουρα όχι αυτές οι λύσεις που ακούγονται λες και είναι προτάσεις οι οποίες απλά έπεσαν στο τραπέζι χωρίς καμία σκέψη από κάποιον υπεύθυνο

  • 18 Μαΐου 2010, 11:55 | Χρήστος

    Σε πρώτη ανάγνωση (ενδεχομένως και σε επόμενες !), δεν καταλαβαίνω κατά πόσο αυτό το μέτρο αλλά και γενικά των αποδείξεων λαμβάνει υπ όψιν τον τζίρο που κάνουν οι τουρίστες σε ετήσια βάση στην Ελλάδα και την σχετική απόδοση φόρων από τις εταιρίες που εμπλέκονται σε αυτόν.

  • 18 Μαΐου 2010, 11:21 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΟΥΤΣΟΣ

    «Bar codes και κουραφέξαλα»!

    Είναι ό,τι καλύτερο έχω διαβάσει και συμπυκνώνει τις ορθές απόψεις όσων έχουν εκφραστεί έως τώρα.

    Θα πάω εγώ στον πατέρα μου τώρα στα 71 του και στη μάνα μου στα 65 της να τους μάθω computers! Είμαστε σοβαροί?! Αποκτείστε επιτέλους μια στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα.

    Προσωπικά, δηλώνω ευθέως ότι, σε περίπτωση που προχωρήσετε και εφαρμόσετε το ανοσιούργημα που προτείνετε (και το οποίο το 99% των πολιτών της χώρας αυτής δεν το καταλαβαίνει!), δεν πρόκειται να το εφαρμόσω. Και ας με πάτε κατηγορούμενο! Ας πείτε στο δικαστήριο ότι με πάτε κατηγορούμενο, γιατί δεν κάθισα να χάσω μια βδομάδα από τη ζωή μου, για να καταχωρήσω ηλεκτρονικά της αποδείξεις μου (!!!) και να μάθω τα bar-codes σας!

    ‘Ελεος πια! Μέχρι πότε θα μας δουλεύετε με τις υποτιθέμενες «απλοποιήσεις» και «μεταρρυθμίσεις» σας. Αφού το σαράκι της γραφειοκρατίας σας έχει ποτίσει τόσο που ούτε στον αιώνα της τεχνολογίας δεν μπορείτε να το ξεπεράσετε. Αντιθέτα, το προσαρμόζετε στα νέα δεδομένα, δημιουργώντας την e-bureaucracy κατά τα πρότυπα του e-government. Στην e-government έχετε αποτύχει οικτρά, αλλά με την e-bureaucracy διαπρέπετε!

  • 18 Μαΐου 2010, 10:38 | Παντελής Μπογιατζής

    ΕΥΚΟΛΟ!

    Βάζετε ένα μοναδικό κλειδί σε κάθε συναλλαγή (απόδειξη) ανα συναλλασόμενο (πωλήτή). Τεχνικά μπορεί αυτό να συμβεί είτε online είτε όχι. Με το ίδιο κλειδί μπορεί να γίνεται η καταχώρηση τόσο από τον πωλήτη ανα μέρα, μήνα, ή χρόνο, όσο και από τον φορολογούμενο που έχει την απόδειξη. Με λίγα λόγια όποιος έχει την απόδειξη θα έχει και την φοροελάφρυνση.

    Έπειτα μπορεί να επιλέξει ο φορολογούμενος αν θα γίνετε αυτό αυτόματα ή όχι.

    Εκτός αν σκοπός είναι να παρακολουθούμε τις ενέργειες των φορολογούμενων σε τόση λεπτομέρεια. Της γιαγιάς ή του παιδιού δηλαδή που θα πάει να πάρει μια σοκολάτα.

  • 18 Μαΐου 2010, 10:52 | Δρ. Γ. Πάλλας

    Η καλύτερη λύση είναι η απλούστερη λύση που αναφέρθηκε και παραπάνω: Όπως για φέτος· συλλογή αποδείξεων και υποβολή τους σε φάκελο μαζί με το άθροισμά τους. Μετά, δειγματοληπτικός έλεγχος και πολύ γερά πρόστιμα για απόκλισεις που υποδεικνύουν ενσυνείδητη προσπάθεια εξαπάτησης.

    Όλα αυτά βεβαια θυμίζω, γιατί έχουμε παραδεχτεί και αποδεχτεί ότι ελεγκτικός μηχανισμός στην Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει….

  • 18 Μαΐου 2010, 10:36 | Marios GoGos

    Και αν χαλάσει η κάρτα μου, θα χάσω τις αποδείξεις;
    Δεν έχω κομπιουτερ για να ανεβασω τις αποδειξεις, θα μου χαρίσετε ένα;

  • 18 Μαΐου 2010, 10:10 | αντωνης

    Οι ελάχιστοι ισχυροί της Γης Θέλουν να επιβάλλουν το αντίχριστο και φασιστικό ηλεκτρονικό φακέλωμα με το τσιπάκι – μικροεπεξεργαστή στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα στην Ευρώπη, στην Αμερική και σε όλη τη γη και… μετά ακολουθεί το Χάραγμα, η εμφύτεψη του μικροεπεξεργαστή στο δεξί χέρι ή στο μέτωπο… Εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί δεν θα αρνηθούμε να υπογράψουμε και να ταυτιστούμε με την ταυτότητά μας με τον Αντίχριστο; Μετά δεν θα αρνηθούμε το αντίχριστο Χάραγμα;;;

    Μια σελίδα στο διαδίκτυο που προβάλει το μικροτσίπ το ονομάζει «ψηφιακό άγγελο», μέχρι τώρα ξέραμε τους αγγέλους του Θεού… τί άλλο θα δούμε;;;

  • 18 Μαΐου 2010, 10:53 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Είσται καλά?? δεν μπορείτε να πιάσετε το μαύρο χρήμα και θα την πληρώσουν οι φορολογούμενοι; Για ψίχουλα, τα οποία ήταν αφορολόγητα, θα αναγκάσετε τον κόσμο να μαζεύει αποδείξεις ή ν¨αγοράζει μηχανήματα για να κάνετε τη δουλειά σας; Στα χωριά τι θα γίνει, οι ηλικιωμένοι και οι αγράμματοι τι θα κάνουν ?Τη μάνα μουποιός θα την εκπαιδεύσει να γίνει κομπιουτεράκιας και να σπουδάσει νέες τεχνολογίες ?Είναι άκρως εκνευριστικό να σου λένε ότι προκειμένου να προχωρήσουμε σε μηχανοργάνωση θα προκαλέσουμε περισσότερη γραφειοκρατία. Γιατί δεν κόβετε κεφάλια επι τόπου χωρίς τη δυνατότητα στον παραβάτη για εφέσεις διακανονισμούς και ολα αυτα τα τραγικά χρονοβόρα ? Μήπως γιατί χρειάζεται να βγείτε στο δρόμο και να δουλέψετε??? Τελικά είστε ικανοί να πιάσετε το μαύρο χρήμα γρήγορα χωρίς να την πληρώνει ο απλός φορλογούμενος ναι ή όχι? Η πολιτική ηγεσία βλέπει τι προτείνουν οι καλοπληρωμένοι γραφιάδες του Υπουργείου Οικονομικών η τα έχουν χάσει τελείως ????? Τελικά μπορείτε ή όχι???

  • 18 Μαΐου 2010, 10:47 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

    Mας δουλεύετε που μας δουλεύετε.Αν με τις αποδείξεις σκοπεύευτε να πιάσετε την φοροδιαφυγή ,δεν θαταν καλύτερα να δουλέψει και κανένας εφοριακός; Αν πάλι σκοπέυετε στο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ δεν το καταργείτε εντελώς να τελειώνουμε;Και μιά πρόταση.Κάντε μιά έρευνα για να μάθετε , αν δεν το ξέρετε ήδη, πως καταφέρατε να απαξιώσετε στην συνείδηση τον πολιτών την λεγόμενη διαβούλευση, που με τόσες τυμπανοκρουσίες καθιερώσατε.

  • 18 Μαΐου 2010, 10:57 | Χάρης

    Η πρόταση είναι πολύπλοκη, καταναγκαστική και αντιπαραγωγική.

    Η λύση της ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗΣ χρήσης πιστωτικών/χρεωστικών καρτών είναι η απλούστερη και μπορεί να προσφέρει πρόσθετα οφέλη και συνέργειες.

    Ας μην αλλάξει τίποτα στο ισχύον σύστημα αλλά ας επιτραπεί σε ΟΠΟΙΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ να δηλώσουν πως επιθυμούν να χρησιμοποιηθούν τα ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ στοιχεία των καρτών τους για τον υπολογισμό της σχετικής δαπάνης.

    Επίσης να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων να αποδέχονται την χρήση κάρτας για συναλλαγές από 100 ευρώ και άνω.

    Οι Τράπεζες θα υποχρεούνται να συγκεντρώνουν τα σχετικά ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ στοιχεία και να τα προωθούν στις Οικονομικές Αρχές.

    Πλεονεκτήματα:
    – Δεν υφίσταται θέμα λανθασμένης καταχώρησης.
    – Η ενημέρωση γίνεται σε πραγματικό χρόνο.
    – Η εκκαθάριση θα γίνεται από την Τράπεζα του φορολογουμένου και άρα οι αναλυτικές αγορές του δεν θα κοινοποιηθούν στο Κράτος.
    – Την ανταλλαγή αρχείων με τις Οικονομικές Υπηρεσίες θα την αναλάβουν οι Τράπεζες χωρίς πρόσθετο κόστος για τις Επιχειρήσεις και τους Ιδιώτες.

    Πιθανές Συνέργειες:
    – Μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ & Μη καταβολή ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις:
    Σε κάθε πίστωση του λογαριασμού του ΠΩΛΗΤΗ από την Τράπεζα να παρακρατείται ο ΦΠΑ που αναλογεί και να πιστώνεται απευθείας σε λογαριασμό του Δημοσίου.
    – Η περιοδική εκκαθάριση ΦΠΑ θα συνεχίσει να γίνεται όπως σήμερα αλλά πλεόν οι επιχειρήσεις θα προσέρχονται για να διεκδικήσουν την επιστροφή που τους αναλογεί.

  • 18 Μαΐου 2010, 10:40 | ιωαννιδης σωκρατης

    παιδια μη μπερδευεστε , γραμμωτος κωδικας = ΕΝΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ … απλα δεν ξερουν ουτε να μιλανε …

    δηλαδη τι γραμμωτο κωδικα ρε μεγαλε συμβουλε που εγραψες την εκθεση ? για εξηγησε μας ??? θα εχω barcode reader στο σπιτι ? ή θα παρει το περιπτερο ? ή το εστιατοριο ??? ΜΑΘΕΤΕ να μιλατε ελληνικα ,

    ξερω οτι εννοειτε ΕΝΑΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ για καθε πολιτη , αλλα οπως σας ειπε και καποιος συνομιλητης λιγο παραπανω ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΓΕΜΙΣΕΙ ΑΡΙΘΜΟΥΣ χωρις καμια ουσια , μονο μπερδεμα δημιουργειτε με τους αριθμους , εχουμε αριθμο ταυτοτητα τι τα ΘΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ? δεν ειναι μοναδικη ταυτοτητα ? ΤΙ ΣΑΣ ΧΑΛΑΕΙ ???

  • 18 Μαΐου 2010, 10:02 | Βσίλης Θ

    αναδιμοσιεύω γιατί είναι εύστοχο…

    ΜΠΡΑΒΟ!! ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ.
    ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡΑΚΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ, ΚΑΘΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΚΑΙ ΛΑΠΤΟΠ,
    ΚΑΘΕ ΓΙΑΓΙΑ ΚΑΙ WiFi
    ΘΑ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΣ ΤΗΣ ΦΙΛΙΤΣΑΣ…
    Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΦΥΣΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
    ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ, ΟΥΤΕ ΚΑΤΑΔΟΤΕΣ ΟΥΤΕ ΚΟΜΠΙΟΤΕΡΑΚΗΔΕΣ.
    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΙΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΝΤΕΤΟ ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΑΣ ΦΟΡΤΩΝΕΤΑΙ ΤΥΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.
    ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΟΤΑΝ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΕΡΝΕΙ 200 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΟΥ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ 25 ΕΥΡΩ π.χ.
    ΟΤΑΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΤΗΝ ΔΕΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ » ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ ΣΑΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ » ΓΙΑΤΙ ΔΩΡΟ ΜΑΣ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ;ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩ ΑΥΤΑ ; ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΦΠΑ ΤΙ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΦΠΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΙΑΣΟΥΜΕ.

    ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΙΑΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ.
    ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΣ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΟΝΤΡΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ ΕΩΣ 10% ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΜΑΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΙ ΟΜΩΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ 13% ΤΟΥ ΦΠΑ.(23%)
    ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 13% ΑΠΟ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ.

    Η ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΑΝΑΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ Κ.Λ.Π. ΜΟΝΟ ΧΑΟΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ .

    ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ :

    ΔΗΛΩΝΩ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΒΑΛΤΕ ΜΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟ.

    ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ.
    ΕΙΔΑΤΕ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΕ ΚΑΜΕΡΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΚΑΤΑΚΛΕΒΕΙ.

    ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΠΩ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ :
    ΚΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΔΩ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΛΛΑ ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ.

    ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ 99,99% ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΙ ΟΥΤΕ ΕΛΕΓΧΟΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ.

    ΜΑΣ ΦΤΑΝΕΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΜΗΝ ΜΑΣ ΒΑΖΕΤΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΜΑΣ.
    ΤΟ ΜΟΝΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΦΤΑΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ.

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ή ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ή ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΥΚΟΛΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ( ΔΗΜΟΣΙΟΙ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ κ.λ.π.)
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 18 Μαΐου 2010, 10:10 | ιωαννιδης σωκρατης

    καλησπερα σε ολους ,

    θα ηθελα να αναφερθω αρχικα στο εξης θεμα

    γιατι πρεπει να παιζουμε με τις αποδειξεις (σε ολα τα επιπεδα) οταν μπορειτε να πιασετε την ΚΑΘΕ επιχειρηση απλα απο τις ΑΓΟΡΕΣ που κανει?

    τι σας ενδιαφερει ΤΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ εκανε ΟΤΑΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ?

    βαζοντας υποχρεωση να σας δηλωνει ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ κερδος με το οποιο δουλευει-πουλαει , ξερετε ανα πασα στιγμη τι κερδη εχει , ετσι αντι να κυνηγατε 10 εκατομυρια ελληνες κυνηγατε τις 100-1000 εισαγωγικες και τους 5-6000 μεγαλεμπορους …. μαλιτσα ετσι θα πιασετε και τα λαθραια και αλλα … (συνδεση πωλησεων-αγορων με εισαγωγες – παραγωγη!!!)

    και μαλιστα με πολυ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ κοστος (διαχειριστικο αλλα και εξοπλισμου) καθως ο στοχος θα ειναι μερικες χιλιαδες εταιρειες και οχι κατι εκατομυρια ανθρωποι !!!

    ετσι εχει ηλεκτρονικη συστημα παρακολουθησεις εισαγωγων – πωλησεων – αγορων για ολους τους μεγαλους και ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ μηχανισμο τοσο στους μεγαλους οσο και στους μικρους με ελεγχο σε ολα τα σημεια διακινησης πωλησης (απο την παραγωγη τελωνια , στην εισοδο εξοδο του εργοστασιου , την πωληση και την διανομη , εως την στιγμη που το προϊον πωλειτε στον τελικο πελατη)

    οσο αφορα την διαβουλευση επι των προτασεων (και οχι επι της ουσιας καθως η ουσια ειναι α προηγουμενα που αναφερω) θα ελεγα οτι και φτωχες ειναι και ανευ ουσιας … εαν θελετε να πιασετε τους μικρους και ανα αφησετε τους λαθραιμπορους καντε το … αλλα δεν θα πιασετε ΤΙΠΟΤΑ με το παραπανω συστημα

    η προταση μου ειναι η εξης
    α) ΟΛΕΣ οι χρηματικες συναλαγες των εταιεριων γινονται ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΗΣ με αιτια κινησης

    β) ελεγχος των εταιρειων και οχι των πολιτων με δειγματοληπτικο ελεγχο αλλα και προσδιορισμο ΚΟΣΤΟΥΣ – ΚΕΡΔΟΥΣ ανα εταιρεια-προϊον με ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ (δηλαδη το μπαρ θα πρεπει να δικαιολογυση πως πουλαει με 1000% κερδος , δειχνονας τα συμβολαια του ενικοιου , τις αποδειξεις των υπαλληλων, το ικα τους κτλπ)

    γ) ο καθε πωλητης να καταθετει ΚΑΘΕ αποδειξη που θελει και αυτη να αφαιρετια απο την φορολοια του , ΓΙΑ τις ιατρικες ΔΑΠΑΝΕΣ η αποδειξη πρεπει να συνδεθει με ΑΜΜΕΣΗ επιστροφη χρηματων της ταξης του 25% – 50% για να μου δωσει ο γιατρος αποδειξη μου ζηταει 20% εως και 50% παραπανω !!!!!! αρα δωσε σε μενα πισω τα λεφτα ΚΑΙ ΠΑΡΤΑ απο αυτον που σε κλεβει αλλιως ο μονος που πληρωνει ειμαι ΕΓΩ ο πολιτης

    δ) οι εφοριακοι θα πρεπει να παξουν να κανουν ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΙΣ αποδεξεις ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ (σημειωστε το αυτο)

    ε) εαν θελετε να καταγραψετε ηλεκτρονικα τις αγορες μου , δενε εχω κανενα προβλημα (αν και αλλοι πιθανον να εχουν και με το δικιο τους) αλλα θα πρεπει να βρειτε ενα συστημα ΔΙΚΑΙΟ και να ισχυει ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ (ποιο απλα ? ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ και το μαυρο χρημα που παιρνεται θα πρεπει να το ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ωστε να σας πιανουμε απο το αυτι … λεω ανεκδοτα ? εεε δε φταιω εγω εσεις ξεκινησατε πρωτοι!!!)

  • 18 Μαΐου 2010, 09:40 | Ioannis Deligiannis

    1. «Pistotiki Karta» pou na pernaei se ola ta mixanimata trapezwn. – Den xreiazete develpoment apo plevras lianopoliton para mono diasindesi me to trapeziko diktio. (Diladi plironeis metrita, dineis tin karta sou kai sou ektiponete apodiksi ellinikou kratous anti gia visa)

    2. I idia karta (smart) na mporei na xreisimopiite offline se osous den exoun sindesei kai me kapio web client na anevazeis tis apodikseis sou

    3. Dedomenou oti se megales ilikies to metro einai anefikto, kapia dimosia ipiresia (apo autous pou kahtontai) wste na mporoun oi anw to 55-60 na pigenoun pigenoun tis apodikseis tou.

    4. Dedomounou episeis oti apo twra mporeis na vreis na agoraseis apodikseis, ean xrisimopiithei i «pistotiki karta tis eforias» den tha ginete eukoli i metavivasi apodiksewn

    5. Sindesi me tis kartes ponton katanaloton wste na proothithei mesw idiotikis diafimiseis

    6. Pano apo ola…meiwsi spataleis se dithen «meletes» kai drastiki pleon perikopi misthwn kai sintaksewn ano ton 1000 euro. Den mporei na zitas apo misthotous 900 euro na ta kanoun ola auta gia na plirwnoun 4000 to 5oro tous mixanodigou tou HSAP. Telos dimosieusi ton misthon me arithmous ana dimosia ipiresia wste na kseroume pioi apergoun kai tous plirwnoume!!

    auta periliptika

  • Πιστεύω ότι καλύτερα είναι κατά την αποστολή στοιχείων από τον πολίτη μέσω συστημάτων συλλογής αποδείξεων να γίνεται με χρήση του ΑΦΜ και όχι γραμμωτού κώδικα κάτι το οποίο θα προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και για θρησκευτικούς λόγους αλλά και μη χρηστικό είναι για αρκετές από τις υπηρεσίες με τις οποίες συναλλάσεται ο πολίτης. Για να γίνει αποδεκτό όπως μέχρι τώρα από το σύνολο του πληθυσμό χωρις πιθανές προσκρούσεις που αφορούν σε θεματα πίστεως κλπ. Θα μπορούσε κάθε πολίτης να κάνει μια κατάσταση μόνο με τα βασικά στοιχεία της αποδειξης και μετά να γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος. Επίσης η μη ορθη υποβολή των αιτήσεως να επισυρει μια αυτστηρή ποινη για ψευδη δηλωση η οποια θα μεταφράζεται σε καταβολη του διπλάσιου ποσού του δηλωθέντος ποσού.
    Κλείνοντας, πιστεύω ότι είναι καλό να μαζεύονται οι αποδείξεις και να δηλώνονται ηλεκτρονικά
    Διαφωνώ για πολλούς λόγους με τη χρήση γραμμωτού κώδικα. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αντι αυτόυ ως αναγνωριστικό ο αριθμός ΑΦΜ.

  • 18 Μαΐου 2010, 09:20 | ΑΘΗΝΑ Σ.

    Νομίζω ότι σε χειρότερη σύγχυση δεν υπήρξαμε.
    Θα δώσετε στην γιαγιά μου 95 χρονών & στην μαμά μου 76 κάρτα με barcode???? ή δεν θα έχουν καθόλου αφορολόγητο???? Και όλα αυτά τα έξοδα ποιος θα τα πληρώσει εμείς, πάλι? Μα τι τρέλες είναι αυτές??? Και τι γίνεται με τα μαγαζιά που μέσα σε 1 ώρα βάζουν 50 νεολαίους με 1 μπύρα??? Θα τρέχουν να στέλνουν το σύνολο των 50 αποδείξεων στο ΓΓΠΣ? Που απευθύνεσθε? Στα 10 μαγαζιά στο Κολωνάκι που έχουν 5 πελάτες την ημέρα ή σε όλη την Ελλάδα & όλο τον λαό? Δεν μπορείτε να κοιτάξετε να αναπτυχθεί ο Τουρισμός & να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα & να αφήσουμε τα προχωρημένα σχέδια & προγράμματα που θα κοστήσουν λεφτά & φαιά ουσία που λίγη διαθέτουμε πια γιατί έχουμε μπλοκάρει από το άγχος. Και για να το πω λαικότερα ΕΛΕΟΣ δεν καταλαβαίνετε ότι αυτοί που δεν έχουν ανάγκη και τώρα τις πετάνε τις αποδείξεις & εμείς οι μισθωτοί & οι συνταξιούχοι μαζεύουμε & την απόδειξη των 3 ΕΥΡΩ για να μην πληρώσουμε επιπλέον φόρους από αυτούς που μας κρατάει αυτομάτως το κράτος. Σοβαρευτείτε & αφήστε τα προχωρημένα οράματα που μόνου Μηχανικοί Η/Υ και μάλιστα με MSc θα επικροτήσουν. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι για να στείλω το παιδί μου να πάρει ψωμί & γάλα από τον φούρνο θα πρέπει να έχω επιστρέψει από την δουλειά για να του δώσω την κάρτα με το barcode για να πιστοποιήσουμε τα 3 ΕΥΡΩ ή αντίστοιχα τα 10 για το καθαριστήριο στην γωνία. Και τι είναι αυτό με τα super market? Εχετε πάει εσεις σε super market & δεν έχετε πάρει απόδειξη?? Μα τι λέτε τώρα κύριοι, ας συνέλθουμε γιατί οι Ελληνες πολίτες κοιμούνται & ξυπνάνε ζώντας ένα εφιάλτη & μας λέτε τώρα ότι τα super market πρέπει να πιάσετε?? Βγαίνουν πρώην πρωθυπουργοί μας & λένε ότι η πτώχευση είναι πιθανή, δεν ξέρουμε τα παιδιά μας αν θα μπορέσουν να ζήσουν εδώ ή αν θα γίνουν η νέα γενιά μεταναστών & μας μιλάτε για barcode?
    Ας γίνει καμμια ανάπτυξη & κοιτάξτε πως δεν θα παρακωλύονται τα κρουαζιερόπλοια στα λιμάνια να πουλήσουμε αυτό που διαθέτουμε & μετά βάλτε τις ωραίες & προχωρημένες ιδέες για διαβούλευση.
    Ο κόσμος παραμιλάει & σε λίγο οι ψυχίατροι θα είναι το καλύτερο επάγγελμα στην Ελλάδα & εσεις βάζετε & άλλα για να δυσκολέψετε την ζωή του πολίτη.

  • 18 Μαΐου 2010, 09:57 | anonymous

    AS MHN ANAKALIPTOUME XANA TON TROXO. H LISH EINAI H MEGISTOPOISH THS XRISIS PROPLIROMENON PISTOTIKON KARTON AKOMA KAI GIA AGORES 1 EURO. TO MONO POU XRIAZETE META EINAI MIA APLH DIASTAYROSH TOSO ME TA STOIXEIA TOU KATOXOU KAI TA STOIXEIA THS EPIXIRISHS….FISIKA PREPEI O KOSMOS NA EKPAIDEUTH…ALLA NOMIZO OTI EINAI PIO EYKOLO APO OTIDIPOTE ALLO.

  • 18 Μαΐου 2010, 09:33 | Βλάσης Μανθογιάννης

    (Συνέχεια στο προηγούμενο σχόλιο)

    Τα παραπάνω αποτελούν παράδειγμα. Μπορεί να είναι τμήμα του προβλήματος μπορεί και όχι. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να γίνει μια αναφορά στο πρόβλημα του στυλ (θέμα 1ο, θέμα 2ο κ.λ.π), δηλαδή ιεραρχιμένα.

    Άντε λοιπόν και βρήκατε την λύση και μάλιστα για να σας το κάνω και πιo εύκολο η λύση έχει ως εξής:
    1.Οι πολίτες συμπληρώνουν ένα datasheet με συγκεκριμένη γραμμογράφηση και παράγουν (extract) το αρχείο των αποδείξεων στο ζητούμενο xml format και το αποστέλλουν μέσα από ένα διαπιστευμένο κανάλι επικοινωνίας κατευθείαν στα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΠΣ.
    2.Οι επιχειρήσεις εκδίδουν υποχρεωτικά αποδείξεις επώνυμες (όπως τα τιμολόγια ?) στην βάση του ΦΓΚ και στο κλείσιμο της ημέρας ή της εβδομάδας ή του μήνα ή και το χρόνου το αρχείο των αποδείξεων αποστέλλεται μέσα από ένα διαπιστευμένο κανάλι επικοινωνίας και πάλι κατευθείαν στα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΠΣ.
    Αυτά βέβαια σημαίνουν κόστος σε χρήμα και σε χρόνο και μάλιστα πολύ υψηλό αλλά το παραβλέπουμε για την ώρα.
    Πολύ ωραία θα μου πείτε το πρόβλημα λύθηκε! Αμ δε…τώρα ξεκινάει.
    1.Τι θα τα κάνετε τώρα αυτά τα στοιχεία που σε μεγάλο ποσοστό τους τα έχετε διπλά (και από τον πολίτη και από τον επιχειρηματία) αλλά εσάς σας ενδιαφέρουν αυτά που δεν είναι διπλά. Μιλάμε τώρα για πχ: 5 αποδείξεις/ημέρα Χ 365 ημέρες/χρόνο Χ 10.000.000 πολίτες = 18.250.000.000 αποδείξεις το χρόνο και αυτές θα πρέπει να τις διασταυρώσετε μία προς μία στο τέλος του χρόνου (γιατί εκεί ανάγεται το πρόβλημα). Δεν σας φτάνει ο μηχανογραφικός εξοπλισμός του CERN.
    2.Τι θα κάνετε στην περίπτωση που εγώ θα σας κάνω μήνυση επειδή η γυναίκα μου, με την οποία υποβάλλω κοινή δήλωση, γίνεται κοινωνός σε προσωπικά μου δεδομένα (πχ επίσκεψη σε οίκο ανοχής);
    3.Έστω ότι βρήκατε μια λάθος εγγραφή στο xml του τάδε πολίτη, θα τον τιμωρήσετε γιατί δεν ήταν καλός στην αντιγραφή ; και αν τα λάθη γίνουν 2, διπλή τιμωρία και ποια; και αν τα λάθη γίνουν εκατό γιατί οι αποδείξει από θερμικό χαρτί είναι αλλοιωμένες 100 πλή τιμωρία;

    Για να τελειώνω, γιατί βαρέθηκα να ασχολούμαι με αυτό το ψευδοπρόβλημα, κύριοι μάλλον δεν το βλέπετε σωστά το θέμα. Ξαναπιάστε το από την αρχή ! Αρχή – αρχή όμως ……

  • 18 Μαΐου 2010, 09:51 | Βλάσης Μανθογιάννης

    Κύριοι,

    η παρούσα διαβούλευση είναι μακράν η πλέον “παράδοξη” την οποία έχω δει. Ο όρος “παράδοξη”, όπως καταλαβαίνετε, είναι επιεικής. Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω και πολλούς άλλους χωρίς να μου χρεωθεί τίποτα υπερβολικό. Να γιατί:
    1.Είναι η πρώτη διαβούλευση στην οποία τίθενται προς συζήτηση κάποιες λύσεις χωρίς να διατυπώνεται ποιο είναι το πρόβλημα.
    2.Είναι η πρώτη διαβούλευση στην οποία συμμετέχουν τόσοι πολλοί ειδικοί, με τόσες πολλές ιδέες και λύσεις, αλλά για ποιο πρόβλημα ; Γράφουμε για να γράφουμε και μιλάμε για να μιλάμε (ούτε καν για να ακουγόμαστε).
    3.Είναι η πρώτη διαβούλευση στην οποία τα πιο πρόσφατα σχόλια αναγράφονται τελευταία και τα πιο παλιά πρώτα.
    4.Είναι η πρώτη διαβούλευση που καλεί τον πολίτη να τοποθετηθεί στο πως θα γίνει η ζωή του ακόμα πιο δύσκολη.
    Για να κάνω αυτό το τελευταίο λίγο πιο κατανοητό θα αναφέρω ότι η υποχρέωση του πολίτη είναι η συλλογή αποδείξεων για την θεμελίωση του αφορολόγητου. Το πολύ – πολύ να τις κρατάει στο σπίτι του για 1-2 χρόνια διαθέσιμες προς επίδειξη. Άντε και να τις προσκομίζει μαζί με το κουτάκι τους στην εφορία προκειμένου αυτή να τις βάλει …στα αρχεία της …(αν και χρειάζονται πολύ μεγάλα αρχεία για αυτό). Από εκεί και πέρα τι δουλειά έχει ο πολίτης να κάνει την δουλειά της εφορίας και να γίνει expert στους υπολογιστές (πράγμα που δεν έγιναν τόσα χρόνια οι εφοριακοί).
    Άρα σε πρώτο βήμα θα πρέπει να διατυπωθεί το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις, όποιο και αν είναι αυτό, χωρίς ντροπή, π.χ.
    1.Συνδέσαμε το αφορολόγητο με τις αποδείξεις αλλά εκ των υστέρων καταλάβαμε ότι δεν μπορούμε να επαληθεύσουμε την σύνδεση.
    2.Επειδή η φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών δεν αποδίδει θέλω να συγκεντρώσω φορολογητέα ύλη από τις αποδείξεις που εκδίδουν (αν εκδίδουν γιατί δεν το κάνετε και τώρα από τις φορολογικές μηχανές?)
    3.Επειδή ο φορολογικός μου μηχανισμός (οι εφοριακοί) είναι διαβρωμένος και δεν του έχω καμία εμπιστοσύνη, προσπαθώ να τον παρακάμψω.
    4.Επειδή το φορολογικό μου μηχανισμό (εφοριακούς) παριστάνω πως τους πληρώνω και αυτοί παριστάνουν πως δουλεύουν (αυτό στην παρούσα φάση πρέπει να είναι πολύ έντονο με την περικοπή των επιδομάτων).
    5.Επειδή εδώ και 7 χρόνια προσπαθώ να αποκτήσω ένα σωστό μηχανογραφικό σύστημα αλλά δεν μου κάθετε (από εκεί που θέλω να το πάρω ?).

  • 18 Μαΐου 2010, 09:58 | anna

    1. Ωραία που γίνεται αυτή η διαβούλευση, αλλά λαμβάνεται υπόψη ότι συμμετέχουν αποκλειστικά άτομα εξοικειωμένα με την τεχνολογία?
    2. Έχω την αίσθηση ότι είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα η διαδικασία που περιγράφετε. Νομίζω ότι πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο απλά τα πράγματα και έτσι θα συμφωνήσω με αυτούς που λένε να δηλώνεται μόνο το συνολικό ποσό και να αυξηθούν οι έλεγχοι. Οι κυρώσεις να είναι τέτοιες που να μην θεωρούμε επιλογή μας την εξαπάτηση. Να δοθεί η δυνατότητα να γίνονται ανώνυμες καταγγελίες. Ανώνυμες γιατί δυστυχώς δεν έχουμε εμπιστοσύνη στους εφοριακούς και φοβόμαστε όλο το κύκλωμα οικονομικού εγκλήματος που συμμετέχουν και αυτοί.
    3. Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στο θέμα της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων. Σαν πολίτες πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα στοιχεία μας είναι στη διάθεση της εφορίας και μόνο της εφορίας και μάλιστα να είναι αδύνατη η εξαγωγή τους από οποιονδήποτε υπάλληλο.
    4. Τι θα γίνει με τον 80χρονο παππού μου που ζει σε χωριό της Ηπείρου, που φυσικά δεν έχει ΚΕΠ, δεν έχει λογιστή και όταν είναι ανάγκη πρέπει να πάρει τηλέφωνο τον κοινοτικό υπάλληλο για να πάει στο χωριό, αν του το επιτρέπουν οι συνθήκες? Και δυστυχώς δεν είναι ένα χωριό που αποτελεί εξαίρεση, αλλά κανόνα για ένα πολύ μεγάλο μέρος της χώρας μας. Υπόψη ότι είναι χαμηλοσυνταξιούχος και το να ταξιδέψει σε ένα άλλο μέρος για να πάει στο λογιστή για να του υποβάλει τις αποδείξεις, θα είχε δυσανάλογο κόστος και συνεπώς είναι αναγκασμένος να μην υποβάλλει καμία απόδειξη.
    5. Ο ανάπηρος πεθερός μου έχει μία μικρή σύνταξη και ζουν δύο άτομα με αυτή. Τα χρήματα δεν είναι αρκετά και πολλά από τα έξοδά τους τα καλύπτει ο σύζυγός μου. Δεν θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να υποβάλει ο σύζυγός μου αυτές τις αποδείξεις?
    6. Με τα παιδιά? Φυσικά και θα πρέπει να καταχωρούνται οι αποδείξεις με τις συναλλαγές που κάνουν οι ανήλικοι και τα προστατευόμενα άτομα. Αλλά μπορούμε να δώσουμε μια τέτοια κάρτα σε ένα παιδάκι? Τι θα γίνει όταν την χάσει?

  • 18 Μαΐου 2010, 09:53 | Πάνος

    Τι είναι αυτά που κάνετε;
    Προσπαθείτε να αποδομήσετε ΕΝΤΕΛΩΣ τον Ελληνικό λαό;
    Τι θα κάνουν οι ηλικιωμένοι, οι αγράμματοι, οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες; ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ή πρέπει όλοι να είμαστε expert στην χρήση υπολογιστών και τεχνολογιών;
    Είστε με τα καλά σας που θα υποχρεώσετε την μητέρα μου ή τον πατέρα μου να δίνουν γραμμωτούς κώδικες σα να είναι προιόντα οι ίδιοι ή να χρησιμοποιούν υπολογιστή για να στείλουν μια απόδειξη 2 ευρώ για ντομάτες; Προσέξτε μήπως αυτές οι ντομάτες δεν καταλήξουν σε τραπέζι αλλά κάπου αλλού.
    Ο κόσμος είναι ήδη τρελαμένος και εσείς τον σπρώχνετε στα άκρα του!
    Αποφασίστε τι θέλετε και ενημερώστε τον Ελληνικό λαό… αυτός ξέρει τι να κάνει! Εσείς;

  • 18 Μαΐου 2010, 09:43 | Antonis

    Είμαι εδώ και χρόνια εργαζόμενος στον χώρο της πληροφορικής και ειδικά των εφαρμογών Λογιστηρίων σε γνωστή εταιρία.
    Παιδιά μας δουλεύουν κανονικά.
    Δεν μπορεί να λένε «με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και την αποτελεσματικότερη……..»
    και η πρόταση τους να περιέχει «Γραμμωτό Κώδικα», και τις λοιπές κουταμάρες.
    Κάποιος θα κάνει άγριους τζίρους πίσω από την πρόταση.
    Και για να μιλήσω επιστημονικά ως αφορά το θέμα , … ΜΠΟΥΡΔΕΣ
    Βλέπω επιστήμονες, σοβαρούς ανθρώπους να κάνουν τις προτάσεις τους εδώ, να συμμετέχουν στην διαδικασία της διαβούλευσης. Στο πίσω μέρος του μυαλού μας όλοι ξέρουμε πως η συμμετοχή εδώ δεν έχει καμία αξία.
    Και γράφει ο κόσμος, γραμματικές, XSD, ποια θα είναι τα Data Types, ποια θα είναι τα atrributes του transaction… ΜΠΟΘΡΔΕΣ
    Μας ζητάνε τον τρόπο να μας μετατρέψουν σε ζώα, και εμείς προτείνουμε την μεθοδολογία αλλά πάντα με επιστημονικό τρόπο.
    Το προαιρετικό του BARCODE όπως θέλουν να το περάσουν, λόγω της «ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ» που θα έχει τα επόμενα χρόνια, θα γίνει μόνιμο. Και το ξέρουμε ..
    Θα μας «μαρκάρουν» τελικά με την καρτούλα αυτή σαν τα ζώα.
    Κι εμείς συμμετέχουμε στον διάλογο τους αντί να τους στείλουμε στον ….»διάλογο»
    ΑΝΤΕ ΜΑΣ ΒΛΕΠΩ ΣΑΝ ΤΙΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΧΑΡΤΑΚΙΑ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ !!!
    ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΡΕΣ !!!!
    ΩΡΑΙΟΣ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ !!!!

    Υ.Γ. : Kalo kouragio (Προφήτης ο τύπος που το είπε τελικά)

  • 18 Μαΐου 2010, 08:24 | Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος

    Αξιότιμοι κύριοι και αξιότιμες κυρίες,

    Παρακαλώ πηγαίνετε όλοι οι υπεύθυνοι των υπηρεσιών σας και λίγο στο εξωτερικό να δείτε πως λειτουργεί εκεί το σύστημα. Θα σας πληρώσουμε τα έξοδα όπως άλλωστε κάνουμε τόσα χρόνια ανώφελλα. Στη Γερμανία περνάνε όλες οι αποδείξεις ανεξαρτήτως ορίου με ένα ποσσοστό, έχοντας αποφύγει την τρελή γραφειοκρατία για το πρώτο ύψος του εισοδήματος. κάποτε να θυμάμια σωστά ήταν 10.000 μάρκα(αφορολόγητο). Πέραν αυτού μάζευες ότι ήθελες για να απαλλαγείς από τον φόρο.
    Επίσης δεν πρόκειτε να δεχτώ ώς πολίτης να μου ελέγξει κανείς τί που και πότε θα αγοράσω κάτι προπάντων online τι στιγμή που κανένας δεν μου διασφαλίζει το απόρρητο. Όταν το κάνω θέλω εγώ να είμαι αυτός που θα λάβει την απόφαση και όχι κάποιος άλλος.
    Βάλτε όλους αυτούς σε συνεργεία ελέγχου και εφαρμόστε επιοτέλους τους νόμους. Στη γερμανία ερχόταν μια παρέα εφοριακών εισαγγελέων και αστυνομικών επί ένα μήνα σε διάφορα εστιατόρια κάθε βράδυ και σχεδόν κάθε μέρα. Καταγράφανε πόσοι κάθονται πόσο είναι μεσοσταθμικά το κόστος ανά άτομο και λέγαν ότι ένας συγκεκριμένος εστιάτορας έπρεπε να δηλώνει π.χ. 3000 μάρκα έσοδα το μήνα άν τα δηλωμένα ανέρχοταν στο 80% αυτού του αριθμού φεύγαν και δεν κάναν τίποτα. Εφόσον το ποσό ήταν κάτω από 80% τότε προχωρούσαν άμεσα σε τακτικό έλεγχο και κατηγορούταν για φοροδιαφυγή με χρόνο έναρξης από την πρώτη ημέρα έναρξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Κοιτάξτε λίγο τις οικονομικές φυλακές στη Γερμανία θα καταλάβετε. Όταν υπάρχει κίθνδυνος να μπείς μέσα εντός 1 έτους από την ημερομηνία έναρξης της παράβασης κοκ και κατάσχεται πέραν τούτου όλοι η περιουσία σου εντός του έςτους, για να δούμε μετά ποιος φοροδιαφεύγει, και ούτε αποδείξεις χρειάζονται΄ούτε τίποτα.
    Και κάτι τελευταίο. Καταργήστε όλες τις πληρωμές μεταξύ επιχειρήσεων με μετρητά για ποσά άνω των 300 Ευρώ και επαναφέρεται τις επιταγές προς το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν (πληρωτέες επί τη εμφανίση και όχι μετάχρονολογημένες μετά από 12 μήνες), και ύστερα να δείτε ανάπτυξη. Όταν πληρωθούν οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν εμάς και εμείς με τη σειρά μας θα αγοράσουμε. Αν σε κάποιο σημείο σπάσει η αλυσίδα θα τρέχεται πάλι εσείς να εφευρίσκεται πράγματα που μόνο εμείς τα κάνουμε για να μαζεψουμε τί και από ποιόν????
    Με εκτίμηση για το έργο όλων των καλοπροαίρετων υπαλλήλων.

  • 18 Μαΐου 2010, 08:10 | Tsiraktsopoulos Kosmas

    Einai teleios geleio i syllogi apodixeon gia forologikus logous. Vrite mia evropaiki xora me sosto forologiko ke afu iste asxetoi (= sygnomi alla ti na po allo) meteferete tis diataxeis tu sto elliniko dikaio.
    Min talaiporite ton kosmo me geloiotites tetoiou eidous.
    ke tin istoria me to barcode ohh ti exipnada.
    sas parakalo sovareftite ligo

  • 18 Μαΐου 2010, 08:53 | γιαννης νικολαϊδης

    barcode και κουραφεξαλα

    ρε σες εκει στα υπουργεια … με ποσους αριθμους θα μας φορτωσετε ? ααα ??? για εξηγηστε μου

    α) αριθμος ταυτοτητας
    β) αριθμος φολογικου μητροωου
    γ) ΑΜΚΑ
    δ) αριθμος διαβατηριου
    ε) αιρθμος διπλωματος
    να συνεχισω ή να το αφησω ??? πλακα μας κανετε ???

    ΕΝΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ … δεν μπορειτε να το κανετε ???

    παω στο γιατρο? δινω αφμ
    παω να περαω τα συνορα ? δινω αφμ
    αγοραζω κατι ? δινω αφμ
    παω στην τραπεζα , ΑΦΜ , δουλεια ? ΑΦΜ και τελειωσε … τι μας τα εχετε ζαλισει ??? νουμερα και νουμερα και νουμερα !!! ο ΑΜΚΑ τι λογικη εχει ???

    και μετα την παραπανω διευκρινησει με τα νουμερα ΓΙΑ τα νουμερα , παω και στο ζητουμενο

    το θεμα αγαπητοι μου περιστρεφεται παντα γυρω απο τον ΠΟΛΙΤΗ – ΙΔΙΩΤΗ που θελει να αγορασει κατι και αντι να παει ο ελεγκτικος μηχανισμος και να πιασει τοσο την αγορα οσο και την πωληση , βαλθηκατε να μας κανετε ΟΛΟΥΣ φοροεισπρακτορες και οκ να γινω αλλα ΔΩΣΕ και κανα φραγκο για τον κοπο μου ρε μπαρμπα !!!

    για μενα η προταση με βρισκει ενα μερη συμφωνο με μια δυο διαφοροποιησης
    α) ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και για ιδιωτες και για εταιρειες
    β) η καθε συναλαγη ΕΓΚΥΡΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ με περασμα μαγνητικης (και γιατι οχι smart card με pin και memory chip???) οπου η συνδεση ειναι μια και μοναδικη ΤΟ ΑΦΜ ουτε αριθμοι ουτε τιποτα και το «περασμα» δεν μπορει να γινει με πληκτρολογηση!!!! (συμαντικο γιατι αλλιως η μανα μου θα χτυπαει την δικη μου καρτα, καταλαβατε?)
    γ) το ιδιο ισχυει και για την συναλαγη με τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    αποτελεσμα ? ολη η διακινηση του ΧΡΗΜΑΤΑ συνδεεται, με μονη εξαιρεση την μετακινηση μετρητων χερι-χερι χωρις ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ θα εχει ομως ΠΙΑΣΤΕΙ η αναληψη ή η καταθεση

    τωρα ενα ΜΕΓΑΛΟ ΑΣΤΕΡΑΚΙ γιατι καμια φορα νομιζω οτι μας κανουν πλακα

    ΣΗΜΕΡΑ οσοι κανουν τις συναλλαγες τους με ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ καρτα δεν συνδεουν την αγορα με το ΑΦΜ αυτοματα ΜΕΣΩ της τραπεζας? ?? αρα εχει αμμεσα μια εικονα
    ΣΗΜΕΡΑ οταν γινονται συναλαγες με τις τραπεζες ΔΕΝ εχετε εικονα για το τι λεφτα μπαινουν και τι βγαινουν ???

    γιατι ρε παλικαρια ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΑΤΕ απο αυτα που εχετε και μετα φυσικα ΚΑΝΤΕ και κατι νεο αλλα αφηνεται ΤΑ ΟΣΑ ΕΧΕΤΕ και προσπαθητε να βγαλετε λαδι απο το κουνουπι ??? ααα ??

    για ενα ειμαι σιγουρος οτι θα βρειτε τον χειροτερο τροπο για να εφαρμοσετε την χειροτερη λυση και αληθεια σας λεω λυπαμαι για ολους μας που απο αγαθοσυνη και μονο αφηνουμε εδω τις αποψεις μας γιατι ΛΕΜΕ ΜΠΟΡΕΙ ρε γαμωτο κατι να γινει !!!

    εδω θα ειμαστε

  • Καλημέρα σας,

    Η δική μου πρόταση αφορά τη χειροκίνητη καταγραφή αποδείξεων από τον καταναλωτή, με τρόπο που διευκολύνει πιθανό δειγματοληπτικό έλεγχο. Το πρόβλημα με το παρόν σύστημα υποβολής είναι ότι χρειάζεται εξαντλητικός έλεγχος όλων των αποδείξεων που υποβάλλονται για να διαπιστωθεί αν ο φορολογούμενος είναι ειλικρινής. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ως εξής:

    *Οι αποδείξεις πριν την υποβολή τους αριθμούνται (1, 2, …) από το φορολογούμενο, και καταρτίζεται μια λίστα ΜΟΝΟ με τον αύξοντα αριθμό και το ποσό της κάθε απόδειξης.

    *Οι αποδείξεις χωρίζονται σε 50-άδες και τοποθετούνται σε ταχυδρομικούς φακέλους. Οι φάκελοι αριθμούνται επίσης κατά αύξουσα τάξη (προαιρετικά θα μπορούσε να καταγράφεται και το άθροισμα του κάθε φακέλου).

    Το σύστημα που προτείνω έχει τα εξής 2 πλεονεκτήματα:

    α) Δεν έχει εισάγει μεγάλο φόρτο (καταγράφεται ελάχιστη πληροφορία) και γίνεται σταδιακά (κάθε 50 αποδείξεις που συγκεντρώνει ο καταναλωτής τις αποδελτιώνει με τον τρόπο που περιέγραψα).

    (β) Κάνει πολύ εύκολο το δειγματοληπτικό έλεγχο. Κατ’ αρχήν ο εφοριακός επαληθεύει ότι ο αριθμός των αποδείξεων που δηλώθηκαν είναι μέχρι 50*n, όπου n ο αριθμός των (αριθμημένων) φακέλων που κατατέθηκαν. Στη συνέχεια, ανοίγει τυχαία ένα φάκελο, επαληθεύει ότι περιέχει 50 και όχι λιγότερες αποδείξεις, και συγκρίνει τον αύξοντα αριθμό και το ποσό που δηλώθηκαν με τον α/α και το ποσό των αποδείξεων στο φάκελο.

    Κλείνοντας, σας δίνω συγχαρητήρια για την έμπνευση του «κινήματος των αποδείξεων» – μην καταστρέψετε όμως τη δυναμική του εξαγριώνοντας και εισάγοντας υπερβολικό λογιστικό φόρτο στους πολίτες.

    Με Εκτίμηση,

    Κων/νος Ραμαντάς
    Μηχανικός Η/Υ
    MSc, PhDcan

  • 18 Μαΐου 2010, 08:07 | Δημήτρης Κύδρος

    Πέρα από τις εξυπνάδες διαφόρων, είναι προφανές ότι οποιοδήποτε σύστημα συλλογής και υποβολής αποδείξεων απαιτεί επιπρόσθετη γραφειοκρατία.
    Ωστόσο:
    Από το 1950 και εντεύθεν, υπάρχει σύστημα που λειτουργεί κανονικά, με (σχετική) ασφάλεια σε όλο τον κόσμο και ΔΕΝ απαιτεί την υποβολή απόδειξης σε καμία ΔΟΥ. Είναι το σύστημα των πιστωτικών καρτών.
    Γιατί λοιπόν να μη γίνει το άλμα και να χρησιμοποιούμε αποκλειστικά και μόνο πιστωτικές κάρτες για τις αγορές μας? Η υποδομή υπάρχει ήδη, είναι δοκιμασμένη και λειτουργεί.
    Το επιχείρημα ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες θα μπερδεύονται, δεν είναι βάσιμο. Δηλαδή, οι αμερικανοί παππούδες γιατί δεν μπερδεύονται? Είναι σίγουρο ότι μετά από κάποια προσαρμογή θα αντιληφθούν πλήρως όλοι τον τρόπο λειτουργίας.
    Το δεύτερο αντίθετο επιχείρημα σχετίζεται με τις μικροαγορές (από περίπτερα και μικρομάγαζα), όπου όμως μπορεί με μεγάλη άνεση να εγκατασταθεί το σχετικό pos.
    Το τρίτο επιχείρημα, «πώς θα πληρώνονται οι μικροπωλητές ή οι καθηγητές στους οποίους κάνουμε τα παιδιά μας ιδιαίτερα» είναι εξ’ αρχής έωλο, καθώς πρόκειται ούτως ή άλλως για παράνομες δραστηριότητες. Εξάλλου, ακόμα κι εδώ, είναι σχετικά εύκολο (ίσως με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων ως pos) να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις. Η σχετική τεχνολογία υπάρχει και λειτουργεί κανονικότατα στην Ιαπωνία και στην Ταϊβάν.
    Το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων είναι βέβαια σοβαρό. Όμως, ούτως ή άλλως, δοσοληψίες που άπτονται προσωπικών δεδομένων είναι συνήθως «μαύρες» και δεν καταγράφονται έτσι κι αλλιώς. Να μη θυμηθούμε και την τελευταία «αύξηση του ΑΕΠ» του Αλογοσκούφη μέσω της πορνείας!!! Εδώ δεν υπάρχει λύση είτε με αποδείξεις είτε άνευ.

    Η όσο το δυνατόν μείωση της χρήσης των μετρητών έχει και άλλα πλεονεκτήματα, τα οποία έχουν ήδη γίνει γνωστά σε άλλες χώρες. Επιπλέον, θα μπορούσε να επιδοτηθεί, ίσως με τη μείωση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα για όλες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η χρήση των μετρητών θα μπορούσε να επιβαρυνθεί με κάποιον «φόρο επί του ΑΤΜ».

    Μήπως είναι τώρα μια ευκαιρία να μπει μια τάξη?

  • 18 Μαΐου 2010, 08:16 | Christos B.

    Τα θέματα είναι δύο:

    1. Ανανέωση υποδομών των επιχειρήσεων για την αποστολή της κάθε απόδειξης στην ΓΓΠΣ. Η ανάλυση του κ. Μένεγου (σχόλιο #1) δίνει διάφορες εναλλακτικές που θα μπορούσαν σχετικά γρήγορα να υλοποιηθούν για τις επιχειρήσεις (π.χ. έξοδος αρχείου σε υπολογιστή και αποστολή με batch διαδικασία)

    2. Αποστολή αποδείξεων από τους καταναλωτές.
    Το πλεον απλό είναι η καταχώρηση σε web εφαρμογή κάτι όπως την εφαρμογή για το E9 αλλά σε thin client over web, ή το ανέβασμα αρχείου (text, excel) σε μια τέτοια εφαρμογή. Τα περι καρτών και άλλων που προτείνονται δεν θεωρώ ότι είναι γρήγορα υλοποιήσιμα. Επιπλέον, τα στοιχεία που θα πρέπει να τηρούνται ανά απόδειξη θα πρέπει να είναι τα ελάχιστα δυνατά (π.χ. μην εντάξετε την ώρα συναλλαγής αλλά μόνο την ημερομηνία).

  • 18 Μαΐου 2010, 08:49 | Κώστας Πανούλας

    Διαφωνώ σοβαρά με αυτό το μέτρο καθώς καταπατάει ασύμμετρα το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα. Γιατί πρέπει να ξέρει το κράτος από ποιά μαγαζιά ψωνίζω; Πώς μπορώ να του εμπιστευθώ όλη αυτή την πληροφορία;

  • 18 Μαΐου 2010, 08:16 | .

    Αχ, ελάτε τώρα, ζητάτε από τους Έλληνες πολίτες να γίνουν αντικείμενα και να ‘διαβάζονται’ από ένα σύστημα σε κάθε τους συναλλαγή; Δλδ χωρίς την κάρτα δεν θα μπορούν να κάνουν συναλλαγή (παράδειγμα 2 και 4); Θα πρέπει να την ‘έχουν’ πάντα μαζί τους! (και όταν την ξεχάσουν θα κάνουν την διαδικασία 3!)

    Αυτές είναι αστειότητες και προχειρότητες ως προς την κοινωνική διάσταση και δεν τιμούν πολίτες που συναλλάσσονται μεταξύ τους βάσει εμπιστοσύνης.

    [Παρεμπιπτόντως, η εμπιστοσύνη δεν καταγράφεται σε XML]

  • 18 Μαΐου 2010, 08:09 | LEF

    Ναι…Συγχαρητήρια!!!Το ότι το όλα κάτος και οι μηχανισμοί του δε μπορούν να διαχειριστούν τους μηχανισμούς τους αυτά τα απότελέσματα έχει…
    Και τι θα γίνει μετά κύριοι?
    Θα επιβάλουμε σιγά σιγά το barcode σε όλους τους φορολογούμενους?
    Και πάλι με τον ίδιο τρόπο θα γίνει υποχρεωτικό εν μία νυκτί…
    Και τέλος…»Για την καλύτερη ασφάλεια μας θα εμφυτεύουμε το Barcode με τη μορφή chip?!?!Λες και είμαστε σκυλιά ή ρομποτάκια…..
    Ντρέπομαι για το που καταντήσατε την χώρα που γέννησε την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ…Πραγματικά αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν θα υπάρχει λόγος να συνεχίσω να ζω σε αυτή την χώρα…Αλλά τι σας ενδιαφέρει για τα παιδιά σας…Και αν οι νέοι του τόπου φεύγουν…
    Κύρίες και κύριοι…Θα έρθει η μέρα…Που όλοι…όλοι…θα πληρώσετε για αυτές σαςτις αποφάσεις…Και αν δεν είναι σε αυτή τη ζωή…Στην άλλη θα είναι σίγουρα…Και το μειδίαμα που έχετε διαβάζοντας αυτές τις γραμμές….Θα χαθεί από τα χείλη σας…

  • 18 Μαΐου 2010, 08:06 | Μ.Ε.

    Χαίρομαι που βλέπω ότι η χώρα μας πρωτοπορεί. Πρωτοπόρος στην χρήση πιστωτικών καρτών για συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ (γιατί αλλιώς θα είναι παράνομες), πρωτοπόρος στην χρήση barcode για κάθε φορολογούμενο (υπάρχει και ΑΦΜ κύριοι και κυρίες), κάτι πήρε το αφτί μου και για χορήγηση ΑΦΜ από την ημέρα της γέννησης (πριν καν περάσει στο ληξιαρχείο)…. Ρε μπας και οι παπάδες έχουν δίκιο τελικά?

    Οσον αφορά το όλο σύστημα που προτείνεται, απλώς θα υπενθυμίσω ότι σε αυτήν τη χώρα ένα μεγάλο (το μεγαλύτερο ίσως) μέρος του πληθυσμού είναι άτομα μεγάλης ηλικίας που ούτε έχουν σχέση με την τεχνολογία, ούτε σκοπεύουν να αποκτήσουν και πλέον ούτε θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να τρέχουν στους λογιστές.

    Καλό θα ήταν επιτέλους το κράτος να αρχίσει να σκέφτεται πως θα διευκολύνει τους πολίτες του.

  • 18 Μαΐου 2010, 07:15 | Yiannis

    Κύριοι
    Μην προσπαθήτε να εφεύρετε τον τροχό γιατί όλα αυτά που περιγράφετε στο μόνο που θα οδηγήσουν είναι κάποια στιγμή να πείτε ότι δεν φτάνει το προσωπικό των εφορίων και να αρχίσετε να βολεύεται και τον δικό σας κόσμο στο δημόσιο.
    Τα απλά και δοκιμασμένα πρέπει να συνεχίσουν αν είναι και να ενδυναμωθούν.
    Δώστε σε όλους ηλεκτρονικές κάρτες (κάτι αντίστοιχο των πιστωτικών) και να τις χρησιμοποιούν παντού και μέσω αυτών να αποδίδουν στην φορολογική δήλωση τα έξοδα τους. Να παιρνούν σε αυτές ακόμη και τις πληρωμές με μετρητά και να μην μπορούν επιοπλέον να βλέπουν τι χρήματα έχουν μαζέψει ώστε να έχουν πάντα το κίνητρο να ζητάνε να τους περάσουν σε αυτήν το έξοδο (ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ).
    Επίσης θα πρέπει να φτιάξετε νόμους που να τσακίζουν τους παρανομούντες και όχι να μπορούν να πάνε δικαστικά και να μην πληρώνουν ποτέ.
    Στείλτε μερικά στελέχη σοβαρά και υπεύθυνα στην IRS και αντιγράψτε καλές πρακτικές που χρόνια τώρα δουλεύουν και αποδίδουν.
    Αντε γιατί είναι ΝΤΡΟΠΗ να την πληρώνουν πάντα οι αδύνατοι.
    Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • 18 Μαΐου 2010, 07:20 | ANASTASIA

    ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΥΤΟ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΘΑ ΛΥΣΕΙ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ . ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΥΜΙΖΕΙ ΛΙΓΟ ΟΡΓΟΥΕΛ Ο ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑΝ ΑΡΙΘΜΟ BARCODE!!!, ΥΠΟΒΙΒΑΖΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΕ ΠΡΟΙΟΝ, ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΑΡΑΓΜΑ ΤΟΥ BAR CODE?

  • 18 Μαΐου 2010, 07:17 | Δημήτρης Ευαγγέλου

    Μήπως να κάνουμε και κανένα τατουάζ κάποιο barcode στον καρπό ή στο κεφάλι για να μη χάνουμε την έξυπνη κάρτα;

  • 18 Μαΐου 2010, 07:35 | ARG

    Είναι απίστευτο με τι ευκολία η γραφειοκρατία (συλλογή αποδείξεων), γεννά ακόμη περισσότερη γραφειοκρατία και πολυπλοκότητα.

    Νέες κάρτες, έξοδα για να παραχθούν, έχασα την κάρτα μου, δεν δουλεύει η κάρτα, σας παρακαλώ στείλτε μου μιά καινούργια κάρτα. Στήσιμο μιάς απίστευτης βιομηχανίας με επιβάρυνση των πολιτών για να γίνει αυτό που πρέπει να κάνει το ίδιο το κράτος.

    Πείτε μου. Ποιό είναι το κόστος για να γίνουν όλα αυτά που προτείνετε; Και ποιός θα πληρώνει το κόστος; Έχετε κάνει μελέτη κόστους-οφέλους; Και πώς αξιολογείτε σε αυτήν την μελέτη τον χρόνο των φορολογουμένων;

    Επιτέλους κύριοι, αφήστε μας ήσυχους. Αν είναι, καταργείστε πλήρως το αφορολόγητο να τελειώνουμε. Προσωπικά, πολύ αμφιβάλλω πως θα θυσιάσω την ηρεμία μου για να γλυτώσω 2 χιλιάρικα. Πάρτε τα 2 χιλιάρικα επιπλέον φόρο και αφήστε με ήσυχο. Ο χρόνος μου και η προσωπική γαλήνη μου αξίζουν πολύ περισσότερο.

    Νισάφι πιά!

  • 18 Μαΐου 2010, 07:19 | Ιωάννης Τόγκας

    Η συλλογή των αποδείξεων από τους φορολογουμένους έχει εισαχθεί σαν έννοια, ως γνωστόν, από το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν εκδίδουν αποδείξεις. Θα συμφωνήσω με όλους όσους έχουν ήδη αναφερθεί σε αυτό, ότι δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνεται συνεχώς ο καταναλωτής πολίτης και να καλύπτει την αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους. Ήδη το μέτρο των αποδείξεων έχει εφαρμοσθεί αρκετά χρόνια και δεν έχει αποδώσει ως θα έπρεπε. Κατά την άποψή μου αυτό δεν έχει συνεκτιμηθεί με την κατάλληλη βαρύτητα και ο φορολογικός νόμος βρίσκει πάλι την εύκολη λύση να πιέσει τους πολίτες για να «πιάσει» τους φοροφυγάδες.

    Στην διαβούλευση αυτή, δίδονται τρείς τρόποι «διευκόλυνσης» του πολίτη για να καταγράψει τις αποδείξεις που του αντιστοιχούν, και παρατίθενται μηχανογραφικοί τρόποι επίλυσης.

    Θα ήθελα να τονίσω ότι η πληροφορική σαν επιστήμη έχει κύριο σκοπό να απλοποιήσει τις υπάρχουσες διαδικασίες, εξοικονομώντας χρόνο, κατ’επέκταση χρήμα και ποιότητα υπηρεσίας (ποιότητα ζωής).

    Θα ήταν σκόπιμο και αναγκαίο να έχουν γίνει τα παρακάτω:
    Α. να έχετε καταγράψει όλες τις περιπτώσεις στις οποίες ο πολίτης φορολογούμενος εμπλέκεται σε συναλλαγή με απόδειξη (super market, κυλικείο, café, bar, club, νυχτερινό κέντρο, κομμωτήριο, κατάστημα ρούχων κλπ)
    Β. να έχετε καταγράψει τον χρόνο που απαιτείται σήμερα και το κόστος (και από τα δύο εμπλεκόμενα μέρη, τον πολίτη και την επιχείρηση)
    Γ. να έχετε εντοπίσει τα σημεία που χρειάζεται να επέμβει κάποιος μηχανισμός ώστε να γίνει το ζητούμενο, η υποχρέωση της επιχείρησης να εκδώσει απόδειξη (όχι η καταγραφή των αποδείξεων).
    Δ. να αναλύσετε και καταγράψετε σε αρχικό στάδιο τον προτεινόμενο μηχανογραφικό τρόπο υλοποίησης
    Ε. να δείξετε τα σημεία στα οποία ωφελείται ο πολίτης και φυσικά πόσο χρόνο εξοικονόμησε από την εφαρμογή της μηχανογραφικής υλοποίησης.
    Ζ. στο σημείο αυτό, εφόσον έχουν προηγηθεί τα βήματα Α έως Ε, θα μπορούσατε να προτείνετε τρόπους (πχ κάρτες μαγνητικές κλπ) καθώς και στοιχεία που απαιτούνται για την καταγραφή.

    Τελειώνοντας θα προτείνω να αποσύρετε την διαβούλευση αυτή, να συλλέξετε τις απαραίτητες πληροφορίες όσον αφορά την εξοικονόμηση χρόνου για τον πολίτη και ειδικά για κάθε καταγραφείσα περίπτωση και να επανέλθετε με ανανεωμένες προτάσεις για την μηχανογραφική υλοποίηση.

    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας,

    Ιωάννης Τόγκας
    IT Director
    Unicredit Bank A.G.

  • 18 Μαΐου 2010, 07:36 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΟΥΤΣΟΣ

    Τι ανοησίες περί ηλεκτρονικών αποδείξεων και ηλεκτρονικών υποβολών είναι αυτές?! Έχετε χάσει και το τελευταίο ίχνος σοβαρότητας?!! Τον μπούσουλα σίγουρα!

    Υποτίθεται ότι προσπαθείτε να καταπολεμήσετε τη γραφειοκρατία και συγκροτείτε ένα σύστημα ακατανόητο και δαιδαλώδες?!!! Αν εγώ που έχω μια ελάχιστη εξοικείωση με τους Η/Υ δεν καταλαβαίνω Χριστό από αυτά που προτείνετε (όποτε και παρέλκει να ασχοληθώ περαιτέρω σοβαρά μαζί τους), τότε τι περιμένετε να καταλάβει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, τους οποίους θα μπλέξετε σε ένα ανόητο μπέρδεμα.

    Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω. Ο στόχος σας είναι να κάνετε πλούσιους τους φοροτεχνικούς και τους λογιστές? Ήδη αναγκαζόμαστε να τρέχουμε (ενώ δε θα έπρεπε) σε αυτούς για μια απλή (τρόπος του λέγειν!) φορολογική δήλωση. Τώρα 8α πρέπει να προστρέχουμε στις υπηρεσίες τους και για τις αποδειξούλες!

    Οφείλετε να κάνετε το μόνο πράγμα, που ένα κράτος που στοιχειωδώς σέβεται τους πολίτες του θα έκανε. Να εμπιστεύεστε τους φορολογούμενους, να εμπιστεύεστε το ποσό που σας δηλώνουν στις φορολογικές τους δηλώσεις και, από εκεί και πέρα, να διεξάγετε δειγματοληπτικούς ελέγχους καθώς ο φορολογούμενος θα υποχρεούται να διατηρεί σε φάκελο τις αποδείξεις του για π.χ. 2 χρόνια.

    Το τι θα κάνετε με τις επιχειρήσεις είναι δικό σας θέμα. Οποιαδήποτε όμως επιβάρυνση του φορολογούμενου που κάνει δήλωση εισοδήματος με bar codes, ηλεκτρονικούς ή χειρόγραφους πίνακες (έλεος πια!) ή ο,τιδήποτε άλλο συνιστά ένδειξη βραδύνοιας και ομολογία ανικανότητας.

    Έτσι, θα πείσετε το ΔΝΤ ότι εκσυγχρονίζετε και «απλοποείτε» τις διαδικασίες? Βασανίζοντας τους φορολογούμενους?! Σοβαρευτείτε λοιπόν και προτείνεται κάτι άξιο λόγου να ασχοληθούμε.

    Καμία χειροκίνητη ή μη καταγραφή αποδείξεων. Ο φορολογούμενος να καταμετρά και να καταγράφει τις αποδείξεις για δικό του και μόνο λογαριασμό. Να δηλώνει το τελικό ποσό στη δήλωσή του και, από εκεί και πέρα, το κράτος να διεξαγάγει δειγματοληπτικούς ελέγχους στο 10% του πληθυσμού ετησίως ως οφείλει να κάνει. Δε θα μεταφέρετε εσείς λόγω της ανικανότητάς σας το βάρος στους φορολογούμενους! Και τους κόψατε το αφορολόγητο και θα τους βγάλετε το λάδι!

  • 18 Μαΐου 2010, 07:12 | Χρήστος Στεφανίδης

    Μου φαίνεται έχετε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Πάτε να μας «απεγκλωβίσετερ από τη γραφειοκρατία της συλλογής των αποδείξεων» που για το ΤΙΠΟΤΑ εσείς δημιουργήσατε, προκαλώντας όμως τώρα μια νέα χειρότερη γραφειοκρατία.

    Σας παρακαλούμε, σταματήστε να ταλαιπωρείτε τους Έλληνες πολίτες. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε, σηκωθείτε φύγετε ΤΩΡΑ! Όλοι σας.

    Αν θέλετε ο κόσμος να ζητάει αποδείξεις, δώστε πραγματικά κίνητρα.

    1) Καταργήστε εντελώς το αφορολόγητο. Όλοι να πληρώνουνε φόρο, έστω ένα συμβολικό 5%. Στο κάτω κάτω όλοι χρησιμοποιούνε τις υπηρεσίες του Κράτους, γιατί να μην πληρώνουνε και κάτι;

    2) Για κάθε απόδειξη που ο φορολογούμενος θα προσκομίζει, η Εφορία θα του επιστρέφει σε ΜΕΤΡΗΤΑ τουλάχιστον το 10% του ΦΠΑ που πλήρωσε, ενώ για αποδείξεις ιατρών, δικηγόρων, υδραυλικών κλπ θα του δίνει το 100%. Σε μετρητά όμως, όχι εκπτώσεις από το αφορολόγητο. Αυτό θα καταργηθεί. Έτσι και κίνητρο θα δώσετε στον κόσμο να ζητάει αποδείξεις και συνάμα θα αναγκάσετε τους ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, οπότε να τους φορολογείτε ανάλογα.

  • 18 Μαΐου 2010, 07:00 | Χρήστος Πίκουλης

    Μας δουλεύεται;
    Είναι το ευγενικότερο που μπορώ να πω.
    Δηλαδή για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα έχουμε μια τεράστια βάση δεδομένων που θα καταγράφεται η κοινωνική και οικονομική ζωή κάθε πολίτη.
    Θέλετε πάταξη της φοροδιαφυγής; Μαζί σας καθώς δεν κλέβουν μόνο το κράτος αλλά και όλους εμάς.
    Απλή διασταύρωση Ε1 με καταθέσεις και Ε9.
    Πόσο δύσκολο είναι; Απλά δεν θέλετε…
    Επικουρικά:
    -έλεγχος αγορών και φορολόγηση στις επιχειρήσεις αφού οι αποθήκη έχει γίνει μηχανογραφημένη
    -κατασκευή προτύπων οπότε δεν χρειάζεστε καν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, αλλά ξεσκόνισμα όπου έχουμε απόκλιση
    Θα μπορούσα να σας γράφω για ώρες αλλά δεν αξίζει αφού το πρόβλημα δεν είναι ικανότητας αλλά βούλησης για πάταξη της φοροδιαφυγής (πχ δεν χρειάζεστε φορολογικά δικαστήρια δήμευση καταθέσεων και περιουσίας χρειάζεστε και αν δικαιωθεί έντοκη επιστροφή…αλλά εδώ έχουμε μερικές δεκάδες δις € βεβαιωμένων φόρων που οι ιδιοκτήτες τους ζουν μια χαρά…)

  • 18 Μαΐου 2010, 07:35 | Αχιλλεας Τερκιωτακης

    Συγχαρητηρια για την διαβουλευση και την συμμετοχη των συμπολιτων μου. Εκτιμω το ενδιαφερον τους και τα οσα διαβασα πιο πανω ηταν ολα πολυ ενδιαφεροντα. Θα σταθω ομως και θα υποστηριξω τα σχολια καποιων οι οποιοι πολυ σωστα παρατηρουν οτι το να παταξεις την φοροδιαφυγη χωρις να εχεις κοστος ειναι πολυ ευκολο.
    Επιπλεον η Τηλεφωνικη Υπηρεσια Επωνυμων Καταγγελιων με πιστοποιηση χρηστη μεσω αφμ , ταυτοτητας κτλ. θα στοχοποιησει κλαδους οι οποιοι δεν εχουν συνηθισει να κοβουν αποδειξεις χωρις τυχαιους ελεγχους και χασιμο χρονου. Λαβρακια θα βγαλετε αν σας παρουν τηλεφωνο! Η υπηρεσια ομως θα αρνειται την δημοσιοποιηση των στοιχειων στον καταγγελομενο.

  • 18 Μαΐου 2010, 07:27 | Pantel

    Θα μπορούσαμε να έχουμε μια «κάρτα» συλλογής πόντων, που θα μαζεύαμε το ποσό των αποδείξεων. Θα τη χτυπάμε στα μαγαζιά κάθε φορά που αγοράζουμε κάτι. Χτυπώντας την, θα παίρνει ΑΦΜ, Ημερομηνία, Ποσό.
    Τίποτε παραπάνω….

  • 18 Μαΐου 2010, 07:46 | Σωτηρης Π.

    Ισως θα επρεπε να χρησιμοποιηθει ενας συνδυασμός συλλογής αποδειξεων και συναλλαγών με πιστωτικη/χρεωστικη καρτα. Για αγορες με καρτα μπορει αυτοματα να συνδεθει η συναλαγη με το ΑΦΜ του δικαιουχου και του εμπορου (αφου τα ΑΦΜ τους τηρούνται στις Τραπεζες που ειναι πελατες) και αυτα τα στοιχεια να δινονται απο τις τραπεζες γλιτωνοντας τον φορολογομενο απο την διαδικασια συλογης και καταγραφης. Για τις συναλλαγες που δεν χρησιμοποιείται καρτα να μπορει ο φορολογουμενος να τις καταθετει με συμβατικους τροπους που αναφερονται σε αυτην την προταση. Η μετατροπή γενικά του χρήματος απο «μετρητό» σε «ηλεκτρονικό» μπορει εν πολύς να βοηθησει στην καταγραφη και καταπολεμηση της φοροδιαφυγης.

    Γενικα πιστευω οτι σωστα επιχειρειται η καταγραφη των αποδειξεών εστω και αν αυτο επιβαλει την ταλαιπωρια του πολιτη. Δυστηχως οταν καποια πραγματα δεν εχουμε την συνειδηση να τα κανουμε αυτοβούλως, αργα η γρηγορα οι καταστασεις μας τα επιβάλουν.

    Σ.Π.

  • Αγαπητοί μου τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Είτε υπάρχει πολιτική βούληση και δη (σοσιαλιστική) να χτυπηθεί η φοροκλοπή του ΦΠΑ, είτε επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο, το φορτώνουμε στους πολίτες να ταλαιπωρούνται αλλά και να «μην μαζέψουν ποτέ» τις αποδείξεις που πρέπει. Έτσι και τους φορολογούμε επιπλέον, αλλά και τους βάζουμε να τρέχουν. Προκειμένου να ταλαιπωρείτε τον απλό πολίτη γιατί δεν κάνετε τα εξής: α) Γιατί δεν ξεκινάτε να συνδέσετε on line μέσω Internet όλους όσους κόβουν αποδείξεις και τιμολόγια; Αν αυτό είναι δύσκολο να γίνει αμέσως, ξεκινήστε από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα super markets σταδιακά, β) Γιατί δεν ξεκινάτε να εισπράττετε on line, μέσω τραπεζικού λογαριασμού κοινού Επιχείρησης και Εφορίας το ΦΠΑ την «ίδια μέρα» ή όταν το προϊόν πληρωθεί μέσω πιστωτικής κάρτας, όταν θα εξοφληθεί. Η εκκαθάριση του ΦΠΑ να γίνεται από την Εφορία και μόνο. Αν υπάρχουν τεχνικοοικονομικά προβλήματα, λύστε τα. Το όλο πρόγραμμα μπορεί να ξεκινήσει πιλοτικά πχ με τα μεγάλα super market και να επεκταθεί σιγά, σιγά και σε όλους, γ) γιατί δε χρησιμοποιείτε τα GIS, τη σύγχρονη τεχνολογία εντοπισμού θέσης (πχ GPS), τις δορυφορικές εικόνες κλπ, έτσι ώστε να δημιουργήσετε χωροχρονικές βάσεις που είναι και το κλειδί για την παρακολούθηση και τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής, τις οποίες θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε με κάποιο laptop ή και κινητό τηλέφωνο (smartphone), δ) Γιατί δε συνδέετε το Εθνικό Κτηματολόγιο με μια τέτοια χωροχρονική βάση δ) Προκειμένου να δίνονται χρήματα μόνο σε εξωτερικούς συμβούλους (που ίσως χρειάζονται), γιατί δεν απευθύνεστε στα ελληνικά Πανεπιστήμια, όπου και αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει, αλλά και απαραίτητη τεχνογνωσία, για να δημιουργηθούν τα κατάλληλα εργαλεία σε ελεύθερο λογισμικό (ελληνική προστιθέμενη αξία). Δε νομίζετε ότι σ’ αυτήν την προσπάθεια τα Πανεπιστήμια και οι Πανεπιστημιακοί, πέραν από το να στελεχώνουν τον κρατικό μηχανισμό θα μπορούσαν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην όλη προσπάθεια;
    Όλα αυτά που ανέφερα παραπάνω είναι Πολιτική. Αγαπητοί του Υπουργείου Οικονομικών. Προχωρήστε σε ρηξικέλευθες ιδέες. Χτυπήστε τη γραφειοκρατία όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη. Γιατί μ’ αυτά που προτείνετε χαιρετίσματα … στη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία του πολίτη. Πχ καταργείστε τον ΑΦΜ των φυσικών προσώπων και χρησιμοποιήστε πχ το ΑΜΚΑ που έχουν όλοι. Απλοποιήστε το φορολογικό έντυπο και τη φορολογική νομοθεσία …. Αυτά είναι πολιτικά προβλήματα και εκεί «αρχή άνδραν δείκνυσι …» που έλεγαν και οι αρχαίοι.
    Εν κατακλείδι. Μπορεί αυτή η κυβέρνηση να πρέπει να κάνει πάρα πολλά σε λίγο χρόνο, αλλά θα πρέπει να κάνει πάρα πολλά και σωστά σε λίγο χρόνο. Φτάνει πια με τις γραφειοκρατικές ιδέες του τύπου ό, τι δε μπορούμε να κάνουμε εμείς το φορτώνουμε στον πολίτη. Γιατί μ’ αυτή τη λογική ήδη του φορτώνουμε την κοινωνική φροντίδα (ιδωτικοί παιδικοί σταθμοί), την παιδεία (φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία), την υγεία (πληρώνεις Ταμεία και δεν έχεις ασφάλιση, πληρώνοντας τα ιδιωτικά Νοσοκομεία), τους δρόμους (διόδια για δρόμους που θα … γίνουν), κλπ. Δεν αντέχει άλλο ο πολίτης, καταλάβετέ το. Το ότι οι περισσότεροι και μάλιστα οι νέοι δεν έχουν αυτό το Κράτος σε εκτίμηση οφείλεται και στο ότι αυτό που κάνει είναι μόνο να ταλαιπωρεί τους πολίτες του, χωρίς να προσφέρει ουσιαστικά τίποτε. Προτείνω λοιπόν να σκεφτείτε άλλους τρόπους για να λυθεί το πρόβλημα του κρατικού μηχανισμού. Εδώ πρέπει να μπει η Πολιτική, εάν και εφόσον εξακολουθεί να διαδραματίζει κάποιο ρόλο ακόμη.

  • 18 Μαΐου 2010, 06:56 | Σωτήρης Σταθόπουλος

    Οι αποδείξεις σε μία σακούλα – φάκελο και τις παραδίδουμε στην εφορία όπου και γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος 1-2%.
    Αφού οι εφοριακοί δε μπορούν να κάνουν ελέγχους για τη φοροδιαφυγή, ας πάρουν τα κομπιουτεράκια να κάνουν προσθέσεις.
    Οι δικές σας προτάσεις, απόσταγμα εμειρίας και άλεπάλληλων συνεδριάσεων καλοπληρωμένων πολυμελών επιτροπών είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη γελοιότητες.

  • 18 Μαΐου 2010, 06:53 | Κωνσταντινος Δημητρακόπουλος

    Καλημέρα.
    Πρέπει να αναλογιστούμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού πληθυσμού είναι ήδη απογοητευμένοι και απελπισμένοι με την καταντια αυτού του κράτους, που 30 χρόνια τώρα τους παίρνει φόρους οι οποίοι δεν φαίνονται πουθενά. Τόσα λεφτά δεν ξέρουμε που πήγανε και μάλιστα είμαστε και υπερχρεωμένοι. Παγκόσμια πρωτοτυπία!
    Επομένως καταλαβαίνεται ότι για την τεράστια φοροδιαφυγή δεν φταίει ο απλός πολίτης αλλα οι μεγάλες εταιρίες που εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν και θα συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν εφόσον οι »καλοί»μας εφοριακοί δεν είναι ευσυνείδητοι.
    Για το θέμα των αποδείξεων λοιπόν στον απλό πολίτη, είναι εντελώς αντιπρακτικό να ζητείται καταγραφή από τον ίδιο των αποδείξεων του. Κανένας δεν έχει όυτε τη διάθεση αλλά ούτε και ουσιαστικό κίνητρο για κάτι τέτοιο.
    Μην επιβαρύνετε κι άλλο την καθημερινότητα του απλού πολίτη, του συνταξιούχου, του ανάπηρου, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των άστεγων και των νοικοκυρών.
    Οι πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν στην Ψαροκώσταινα, δεν είναι αυτοί που εμφανίζονται στην τηλεόραση και ούτε είναι gadgetακιδες…..
    Αφήστε μας τουλάχιστον να πεθάνουμε ήσυχοι…

    ΥΓ. Μη παρακαλώ σας μη ξεπουλάτε τη χώρα μου.

    ΚΔ (31 ετών)

  • 18 Μαΐου 2010, 05:05 | Λεωνίδας

    Κάθε γέρος και computer κάθε γριά και laptop. Πιστεύεται ότι καταπολεμάτε την φοροδιαφυγή επεξεργάζοντας τις αποδείξεις για τις οποίες έχει πληρωθεί ο ΦΠΑ; Λάθος προσπαθείτε να κάνετε και αυτούς που παίρνουν αποδείξεις να τις πετάνε με αποτελεσμα να μπορούν να τις καταθέτουν μόνο αυτοί που πληρώνουν λογιστές. Ο κόσμος έχει φτάσει στο αμήν, αντιμετωπίστε την φοροδιαφυγή των εκατομμυρίων και μετά προσπαθήστε να πιάσετε την απόδειξη των ευρώ, μην προσπαθείτε την δικιά σας ανικανότητα να την μεταφέρετε στους άλλους, κανένας δεν είναι υπάλληλός σας να κάνει οποιαδήποτε δουλειά για σας.
    Κύριε Πρωθυπουργέ μαζέψτε αυτούς που ταλαιπωρούν τον λαό γιατί έχουμε φτάσει στα όρια.
    Μετά τιμής
    Λεωνίδας.

  • 18 Μαΐου 2010, 05:34 | βασιλης πολ

    προτεινω την πρωτη λυση,
    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΤΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ..
    Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 80 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ???
    ΠΟΛΛΑ ΜΑΓΑΖΑΚΙΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ….ΟΧΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ..ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ…

  • 18 Μαΐου 2010, 02:07 | Χρήστος Σιουλής

    (Συμπλήρωμα της β’ παραγράφου που ‘κόπηκε’ κατά την προηγούμενη δημοσιέυση:)

    …το πρόβλημα που καλείται να επιλύσει η παρούσα διαβούλευση:

    [Το ήδη «εν πανικώ και στο πόδι» ληφθέν και εξωφρενικά γραφειοκρατικό -αλλά «αναγκαίο» & «αποδοτικό» κατά πολλούς- φορολογικό μέτρο της συλλογής και υποβολής των αποδείξεων λιανικής, δημιουργεί πλέον στις αρμόδιες υπηρεσίες, στις επιχειρήσεις, αλλά και στον απλό φορολογούμενο, το τεράστιο πρόβλημα της …υλοποίησής του! Και η ΓΓΠΣ θα πρέπει να το λύσει, με την χρήση της πανάκειας τεχνολογίας, φυσικά!]

    Αλλά … ήμαρτον!
    …(συνέχια ως άνω)…

    Χ.Σ.

  • 18 Μαΐου 2010, 02:45 | Χρήστος Σιουλής

    Με τρόμο διαπιστώνω ότι το παραπάνω (#9) ειρωνικό μου σχόλιο μάλλον πολλοί το πήραν στα σοβαρά και άρχησαν και τις…τροποποιήσεις!!! Ευτυχώς υπάρχουν και μερικοί γνωστικοί (και όχι «γνώστες») που σας φωνάζουν: «-Τι πάτε να κάνετε Ωρέ?»
    Καταλαβαίνω, βέβαια, και συνειδητοποιώ το πρόβλημα που καλείται να επιλύσει η παρούσα διαβούλευση:

    Αλλά … ήμαρτον!
    Δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς (κι όμως, πολλοί το προτείνουν και το αναλύουν!) ότι είναι εφικτό να στηθεί ένα σύστημα ψηφιοποίησης και ηλεκτρονικής καταγραφής όλων των καθημερινών συναλλαγών του «λαουτζίκου» -όταν επί χρόνια δεν έχουν καταφέρει να υλοποιήσουν ούτε το βασικότερο: ένα απλό «ηλεκτρονικό μητρώο επιχειρήσεων» (έργο το οποίο έχει εξαγγελθεί, χρηματοδοτηθεί και αναλυθεί/σχεδιαστεί προ …δεκαετίας από πολυμελείς επιτροπές «πεφωτισμένων καθηγητάδων» και με την συμετοχή πάμπολλων «ειδικών στελεχών» επιχειρήσεων-«κορακιών» του Γ’ ΚΠΣ!), ώστε να μή τρέχουνε κάθε μέρα χιλιάδες επιχειρηματίες και χιλιάδες υπάλληλοι να αιτούνται/εκδίδουν/παραλαμβάνουν/προσκομίζουν πιστοποιητικά μή πτώχευσης, μή μεταβολής, μή οφειλής, μή … μου τους κύκλους τάρατε!
    Έλεος!
    Σιγά μή στήσουμε PKI (Υποδομή Δημοσίου κλειδιού) και εκδόσουμε έξυπνες κάρτες για τους όλους τους πολίτες ώστε να καταγράφουν και να υποβάλλουν τις συναλλαγές τους με όλες τις μικροεπιχειρήσεις!!! Εδώ έχετε πληρώσει τόσα λεφτά και έχετε ξοδέψει τόσες χιλιάδες ανθρωποημέρες τα τελευταία χρόνια για να στήσετε υποδομή ηλεκτρονικών υπογραφών στο *κλειστό σύστημα* μεταξύ των υπαλλήλων του δημοσίου (υποέργο #9 του ΣΥΖΕΥΞΙΣ) και ΔΕΝ έχετε καταφέρει (και ούτε πρόκειται, λόγω δομικών/συστημικών προβλημάτων) να το λειτουργήσετε, τι νομίζετε ότι θα υλοποιήσετε σε τέτοια κλίμακα και με το υπάρχον επίπεδο τεχνογνωσίας/εμπειρίας/υποδομών στον απλό λαό και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις? (και μάλιστα άμεσα, ώστε να προλάβετε τις καταχωρήσεις του 2010!)
    Μόνο το θέμα της διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων του κόσμου -το οποίο είναι πολύ πιο σοβαρό από την φοροδιαφυγή κάποιων- απαιτεί διεξοδική συζήτηση σε κάθε τυχόν σύστημα προταθεί να εφαρμοστεί. Οι δε τεχνικές προδιαγραφές και οι υποδομές, έπονται -μετά τον προσδιορισμό των πολιτικών και των αρχών που θα πρέπει να υιοθετηθούν!

    Δυστυχώς, προσπαθείτε να πρσθέσετε και άλλους ορόφους σε ένα τρισάθλιο οικοδόμημα που βασίζεται σε σαθρό υπέδαφος, αλλά ίσως έτσι να είναι καλύτερα!
    Θα βοηθήσετε και θα επισπεύσετε την -ορατή πλέον- ολοκληρωτική κατάρρευση του σημερινού απίθανου καζινο-καπιταλιστικού συστήματος διαχείρισης (οικονομικού-φορολογικού-τεχνολογικού-ηθικού), ελπίζοντας ότι μετά τη καταστροφή θα συνειδητοποιήσουμε ότι θα πρέπει να κάτσουμε να στήσουμε από την αρχή ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα, προσανατολισμένο στις πραγματικές ανάγκες του κόσμου (αυτοδιαχειριζόμενα τοπικά συστήματα ενίσχυσης & αυτοελέγχου της οικονομίας, ομότιμες υποδομές ενέργειας, τηλεπικοινωνιών & πληροφορικής, και άλλα τέτοια «ουτοπικά»).

    Ως τότε, καλή διαβούλευση!
    Χ.Σ.