Τεχνική διαβούλευση σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή αποδείξεων

Είναι δεδομένη η εστίαση του νέου φορολογικού νόμου στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Σημαντική διάσταση των μεταρρυθμίσεων που εισάγονται είναι η συλλογή αποδείξεων για την αναγνώριση του αφορολογήτου ορίου.

Σήμερα ο πολίτης είναι υποχρεωμένος να συλλέγει όλες τις αποδείξεις που του δίνονται, ώστε να μπορεί να τις αποστείλει με την φορολογική του δήλωση στην Εφορεία. Αυτό είναι προφανές πως δημιουργεί δυσκολίες και πρόσθετο κόπο σε όλους τους φορολογουμένους.

 

Με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και την αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη λειτουργία των Υπηρεσιών του Υπουργείου, προτείνουμε τους παρακάτω αλληλοσυμπληρούμενους τρόπους ηλεκτρονικής υποβολής αποδείξεων από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

1. Χειροκίνητη ηλεκτρονική καταγραφή των αποδείξεων από το

φορολογούμενο και υποβολή τους.

2. Αποστολή των στοιχείων της απόδειξης και του κωδικού του

φορολογούμενου από την επιχείρηση.

3. Σάρωση των στοιχείων των αποδείξεων από το φορολογούμενο και

ηλεκτρονική υποβολή τους.

Η υλοποίηση των παραπάνω τρόπων υποβολής προτείνεται να γίνει με πέντε παράλληλες και συντονισμένες δράσεις που βασίζονται σε ανοικτά πρότυπα και την ενεργή συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου και των πολιτών.

1. Αποστολή στοιχείων από τον πολίτη μέσω συστημάτων συλλογής

αποδείξεων.

2. Γραμμωτός Κωδικός Φορολογούμενου.

3. Αποδείξεις με γραμμωτό κωδικό 2 διαστάσεων.

4. Αποστολή στοιχείων από ταμειακές (και συναφείς) μηχανές.

5. Ασφάλεια Κωδικών Φορολογούμενων στην ΓΓΠΣ.

Η συμμετοχή σε κάθε μια από τις τέσσερεις πρώτες δράσεις είναι προαιρετική.

Σας καλούμε για τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά σας μέχρι Κυριακή 23/05/2010 ώστε να βελτιώσουμε τις προδιαγραφές αυτές.

Μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό κείμενο με όλες τις δράσεις εδώ. Οι προδιαγραφές XSD είναι εδώ για υποβολή από φορολογούμενο και εδώ για υποβολή από επιχειρήσεις.

  • 19 Μαΐου 2010, 12:09 | σωκρατης

    μια «ατυπη» διαβουλευση γινεται και εδω , πιστευω οτι καλο ειναι να υπαρχει το λινκ , καθως καθε αποψη πιστευω οτι ειναι θεμιτη

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=163232

  • 19 Μαΐου 2010, 10:33 | xgeorgio

    Ένα απλό feasibility study στο υπουργείο μπορεί να δείξει ότι μιλάμε για έργο 3-5 ετών (για 100% λειτουργία) και καθαρό κόστος μερικά εκατ. ευρώ. Είναι αδύνατο να μιλάμε για σοβαρές προτάσεις διαβούλευσης σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Υπάρχουν και πολλά ακόμα θέματα που χρειάζονται μελέτη και σωστή σχεδίαση (εγκυρότητα, μοναδικότητα, επικύρωση, διασταύρωση, εμπιστευτικότητα, …), με διαβούλευση για τουλάχιστον 4-6 μήνες. Πρώτη και άμεση προτεραιότητα της ΓΓΠΣ στην παρούσα φάση πρέπει να είναι η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός της υπάρχουσας υποδομής, κυρίως σε επίπεδο data mining. Χωρίς αυτό, οποιοδήποτε σύστημα επιπέδου point-of-presence δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.

  • 19 Μαΐου 2010, 09:41 | Ντινος

    Από όσα έχω διαβάσει μέχρι τώρα, προκύπτει ότι η συντριπιτική πλειοψηφία ΔΕΝ επιθυμεί τη χρήση της επιλογής του bar code και συμφωνώ κια εγώ. Δύο λύσεις υπάρχουν: η κλασική με τις αποδείξεις στο φάκελο και εναπομένει στην εφορία να κάνει τη δουλειά της, μπορείτε άλλωστε να μεγαλώσετε το δειγματοληπτικό ποσοστό ελέγχου και η άλλη λύση, να περνάμε εμείς τις αποδείξεις είτε σε κάποια λίστα είτε σε εφαρμογές που θα δοθούν.
    Αντίθετα, όπως φάινεται και είναι ορθά, με την ηλεκτρονική υποβολή αποδείξεων και χρηση bar code υπάρχουν έντονες αντιδράσεις που πηγάζουν τόσο από απόψεις περί παραβίασης της ιδιωτικότητας όσο και από απόψεις περί των δυσκολιων που θα τύχουν στην καθημερινότητα από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής καταβολής και bar code κλπ.
    Έτσι θα συνηγορήσω με τους περισσότερους ότι αν κάνει καλά η εφορία τη δουλειά της και τους ελέγχους που πρέπει, η κλασική μέθοδος υποβολής αποδείξεων μέσα στο φάκελο, αντε το πολύ η καταγραφή σε ειδική φόρμα των ΑΦΜ, ημερομηνία κια ποσό, είναι υπεραρκετά.

  • 19 Μαΐου 2010, 09:07 | σωκρατης

    1η λύση: αποστολή των στοιχείων από τον πολίτη
    προβληματα
    α) εαν δεν εχω υπολογιστη ?
    β) εαν χαθουν τα στοιχεια απο την αποδειξη ? καθως το χαρτι ειναι θερμικο
    γ) ο απαιτουμενος χρονος για να καταχωρηθουν μερικες εκατονταδες αποδειξεις , δεν γνωριζουν ολοι τυφλο συστημα πληκτρολογησης

    2η λύση: Σκανάρισμα από τον πολίτη
    προβληματα
    α) που θα βρω τον εξοπλισμο?
    β) πως θα χειριστω τον εξοπλισμο ?
    γ) δεν ειμαι εγω ο παραβατης αρα για ποιο λογο θα πρεπει ΕΓΩ να τιμωρουμε εμμεσα με αυτα τα μετρα ?

    3η λύση: αποστολή των στοιχείων από τις επιχειρήσεις
    προβλημα
    α) γιατι να εχω καρτα ?
    β) γιατι να συσχετισετε το αφμ μου ?
    γ) τι το θελετε το barcode οταν εχετε το ΑΦΜ
    δ) τι γινεται εαν χασω , χαλασει , κλαπει η καρτα ?
    ε) τι γινεται εαν εγω και η γυναικα μου κανουμε αγορες χωρια και τα παιδια μας το ιδιο ? τι γινεται εαν την εχω ξεχασει ?

    το κοστος για τους επιχειρηματιες το αναφερεται ως θεμα , το κοστος για τους πολιτες που ειναι ? γιατι δεν γινεται καμια αναφορα σε αυτο απο κανεναν ?

    τελικα ποιον στοχευει η συγκεκριενη διαδικασια ? τον πολιτη ή την εταιρεια ? και τι θα αλλαξει σε ολο το συστημα της φοροδιαφυγης οταν θα μπορω να πληρωσω χωρις να δωσω την καρτα μου αρα μαυρα ? πως θα πιασετε αυτον που απλα δεν κοβει αποδειξεις ? τι νομιζεται οτι θα κερδισετε με αυτο το μετρο ? προσωπικη μου αποψη ειναι οτι δεν μπορειτε να κερδισετε σχεδον τιποτα και φυσικα το σχεδον αφορα ολους τους μικρους γιατι οι μεγαλοι θα εξακολουθησουν να κανουν την δουλεια τους οπως την καναν !!!

    οταν μπηκε το συστημα της ηλεκτρονικης σημανσης στα τιμολογια υπηρχε δηθεν η προβλεψη συνδεσης με μοντεμ-τηλεφωνικη γραμμη για την αποστολη των συναλλαγων στις εφοριες γιατι δεν εφαρμοστηκε ?

    ο μονος τροπος για να υποχρεωνονται ολοι να κοβουν αποδειξεις ειναι μια σειρα μετρων που αφορα τον επιτοπου ελεγχο – εφοδο σε τακτικα διαστηματα απο εφοριακους , με συνδεση των εξοδων (προσωπικο , δεη οτε , ενοικιο κτλπ) και των αγορων απο τους προμηθευτες με το κερδος – πωλησεις που κανει , ελεγχος των περισουακων στοιχειων τοσο της εταιρειας οσο και των ιδιοκτητων

    θελει δηλαδη πολυ μυαλο για να πιασεις εναν γιατρο που δεν κοβει αποδειξεις και δηλωνει 20.000 εισοδημα ? τι σπιτι εχεις? τι αυτοκινητο? ποσα ? τα παιδια σε τι σχολειο πανε ? τι δανεια εχεις ? και αλλα , οποτε μονο με αυτα και με εφαρμογη ενος αυστηρου νομου πχ υπερβαση πανω απο 20% εισοδημα με περιουσιακα στοιχεια , ισουται με κατασχεση της περιουσιας

    δεν ειδαμε ομως κανενα νομο που να αγγιζει τους πλουσιους , που να πιανει τους λαθρεμπορους , που να πιανει την μαυρη εργασια , που να πιανει αυτους που λαδονονται …

    δυστυχως δεν θα γινουμε ποτε χωρα … προσεξτε ομως γιατι πολυ φοβαμαι οτι ετσι οπως παει θα εχουμε πολλες φασαριες και γεγονοτα στην χωρα μας και θα ειστε εσεις υπευθυνοι , οι πολιτικοι !!!

    εφαρμοστε τον νομο
    αυστηρες ποινες
    καμια δυνατοτητα προσφυγης σε δικαστηρια σε θεματα φοροδιαφυγης ή να λειτουγρει αυτοφορο το οποιο εντος την ημερα θα πρεπει να βγαζει αποφαση , δεν θελει πολυ μυαλο να καταλαβεις οτι καποιος κλεβει την χωρα !!!

  • 19 Μαΐου 2010, 08:09 | γιωργος

    ασχετο αυτο που θα γραψω αλλα σχετικο με το θεμα φοροδιαφυγη και κακοποιηση των νομων

    η πορσε καγιαν , εχει τεκμηριο 13000 ευρω (εαν ισχυει αυτο που διαβασα σε εφημεριδα) δηλαδη αυτος που βγαζει 13000 το χρονο μπορει να αγορασει ΚΑΓΙΑΝ ????? αρα εγω μπορω να αγορασω 2 !!!! ελα ομως που εχω ενα φιατακι 12 χρονων !!! ααα ???

    αυτη την φοροδιαφυγη γιατι δεν την πιανει το υπουργειο οικονομικων ?

    ποιο ειναι το τεκμηριο για τα σκαφη ??? εγω γιατι δεν εχω ??? οχι δεν θελω σκαφος , να πληρωνει φορο αυτος που εχει θελω

    οταν λοιπον υπαρχουν χιλαιδες ελληνες που το ιδιο το κρατος τους ΧΑΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ , εσεις τι ψαχνετε να βρειτε με καρτες και τσιπ και μπαρκοντ και ενα σωρο αλλα ???

    πως γινεται να κυκλοφορουν πορσε με ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ? ο νομος της κοκκινης πινακιδας εχει γινει για να βοηθησει αυτους που εχουν ΧΑΜΗΛΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ και οχι τους πλουσιους , ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΟΡΙΖΕΤΑΙ τον νομο ετσι ωστε να ισχυει μονο για αυτοκινητα εως 1600-1800 κυβικα και εμπορικη τιμη κατω τω 25000 ???

    αυτα δεν κοστιζουν ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΑΙ και ομως θα σας αποδωσουν πολλα περισσοτερα εκκατομυρια απο την εφαρμογη ηλεκτρονικων αποδειξεων στα σουπερμαρκετ και στα μπακαλικα …

    γιατι παντα σε αυτη την χωρα ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝΑΠΟΔΑ ? γιατι ΟΛΑ πρεπει να γινονται με λαθος σειρα και σε λαθος ΧΡΟΝΟ ??? γιατι ???

    δεν ειδα κανενα νομο για τις αθλητικες ομαδες που της φυλαει η αστυνομια, που ακουστηκε οι Α.Ε. να εχουν αστυνομικη προστασια που ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ωστε να μην υπαρχει στην γειτονια αστυνομια και να μας κλεβουν τα σπιτια …

    η χωρα μας εχει ΤΟΣΑ ΣΤΡΑΒΑ και το συγκεκριμενο θεμα λυνει ενα προβλημα που ΔΕΝ υπαρχει καθως οτι συμβαινει συμβαινει λογω μη εφαρμογης του νομου , λογω λαδοματος των εφοριακων , λογω των κενων που αφηνει ο νομος , λογω αναβολης της δικης για 18 χρονια (τολης-γκερεκου) λογω λογω… μεχρι αυριο μπορω να γραφω λογους

    ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα σοβαρευτουμε , εχουμε πιασει πατο

  • 19 Μαΐου 2010, 08:11 | γιωργος

    φιλε Σ.Π. Δρ. Πληροφορικής,

    το προβλημα με το λογιστη που θελει 100 και ζηταει 120 με αποδειξη θα παραμεινει , δεν θα αλλαξει σε τιποτα, καθως θα του δωσω τα 100 ΣΕ ΜΕΤΡΗΤΑ και δεν θα περασει καμια καρτα πουθενα … ετσι και οι 2 κερδισμενοι και αυτος και εγω !!!!!!

    ενας απο τους τροπους για να ΠΙΑΣΕΙ το κρατος την παραπανω ενεργεια , ασχετα απο την μεθοδο ηλεκτρονικη ή οχι, ειναι ο πολιτης να μπορει να ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ ΑΜΜΕΣΑ την αποδειξη που πηρε , πχ να παω την αλλη μερα στην τραπεζα (πραγματικα ή εικονικα μεσω ιντερνετ) και να παρω το 30% ΠΙΣΩ δηλαδη να παρω πισω τοσο το 20ρικο που εδωσα αλλα και κατι παραπανω ΩΣΤΕ να ζηταω παντα αποδειξεις !!!

    σημερα , οπως εχει ηδη αναφερει ενας φιλος ποιο πανω , με τις αποδειξεις των σουπερμαρκετ , ρουχων απο πολυκαταστηματα και αλλα ειδη καθημερινης /ετησιας χρησης , ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ καλυπτεται , αρα ο γιατρος θα εξακολουθησει να μη δινει αποδειξεις , το ιδιο και ο λογιστης το ιδιο και ολοι …

    η ηλεκτρονικη καταγραφη/παρακολουθηση των αποδειξεων ειναι ΜΙΑ μονο συνιστωσα απο μια σειρα ισως δεκαδων αλλων , μια εκ των οποιων ειναι ΤΟ ΑΥΤΟ ΝΟΗΤΟ ή εαν θελετε το ΑΥΤΟ ΑΝΟΗΤΟ , ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ και καμια ανοχη σε τιποτα (παρα μονο οταν τα ποσα ειναι μικρα , μη παει φυλακη ο περιπτερας γιατι δεν εκοψε αποδειξη την τσιχλα!!!!!! αλλα χαριν αυτου να μη την γλυτωσει ο ΜΕΓΑΛΟΓΙΑΤΡΟΣ!!!)

  • 19 Μαΐου 2010, 08:09 | Πολίτης

    Από την πολύ μεγάλη συμμετοχή στη διαβούλευση για το θέμα των αποδείξεων, προκύπτει ότι το θέμα απασχολεί έντονα τον απλό πολίτη.
    Προτείνω λοιπόν
    1. Για το οικ. έτος 2010 να ισχύσει η συγκέντρωση των αποδείξεων ή/και η ηλεκτρονική καταγραφή τους.
    2. Για το μέλλον, να μελετηθούν τα συστήματα των χωρών της ΕΕ και να επιλεγεί ΕΤΟΙΜΟ το καλλίτερο, ασφαλέστερο και άμεσα εφαρμόσιμο στη χώρα μας.

  • 19 Μαΐου 2010, 08:31 | Αλ. Παπαθεοδώρου

    Θα ήταν καλό να προβλεφθεί μηχανισμός για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση συναλλαγών πριν την έκδοση κάθε τιμολογίου. Ειδικότερα, θα ήταν χρήσιμο ένα service (δικτυακό ή μέσω SMS) που θα δεχόταν το ΑΦΜ του εκδίδοντος, το ΑΦΜ του αποδέκτη και το ποσό της συναλλαγής μαζί με το σχετικό ΦΠΑ και θα επιστρέφει έναν αριθμό έγκρισης ο οποίος θα πρέπει να αναγράφεται πάνω στο τιμολόγιο (σε περίπτωση χειρόγραφων τιμολογίων θα συμπληρώνεται με το χέρι). Ο αριθμός έγκρισης θα μπορεί να χρησιμοποείται από τη ΓΓΠΣ για να κάνει track τη συναλλαγή, ενώ θα είναι χρήσιμος και στους πελάτες καθώς θα τους διασφαλίζει απέναντι στη λήψη πλαστών τιμολογίων. Στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση που θα θεωρεί έγκυρα μόνο τα τιμολόγια που θα φέρουν το σχετικό αριθμό έγκρισης.

  • 19 Μαΐου 2010, 07:40 | γιωργος

    θα ηθελα να ρωτησω ΟΠΟΙΟΝ γνωριζει και εχει αποψη το εξης

    ΠΟΙΟΣ ειναι ο σκοπος του ολου εγχειρηματος ?

    το να πιαστουν οι εταιρειες που δεν εκδιδουν αποδειξεις ? ή ποιο απλα ΟΛΟΙ – ΑΠΑΝΤΕΣ να κοβουν αποδειξεις ? ή ο φορολογουμενος ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ – ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ με τις αποδειξεις ?

    γιατι ολες οι προτασεις καρτες κτλπ αφορουν το δευτερο αλλα αυτο δεν εξασφαλιζει οτι θα συμβει το ΠΡΩΤΟ !!! και φυσικα υπαρχουν ενα σωρο προβλημα που δημιουργει η εφαρμογη ενος πολυ στεγανου συστηματος (πχ ολες οι συναλαγες με μια καρτα , ΚΑΙ εαν την χασω? εαν χαλασει? …)

    συμφωνω με την κεντρικη ιδεα της προτασης αλλα θεωρω οτι αποτελει ΔΕΥΤΕΡΕΥΩΝ θεμα και οχι πρωτευων!!!!

    οσο αφορα τα προσωπικα δεδομενα γνωριζουμε ΟΛΟΙ οσοι εχουμε πιστωτικες καρτες ΠΟΣΗ ασφαλεια υπαρχει ΟΤΑΝ το ταχυδρομειο μας φερνει ΑΣΧΕΤΑ διαφημιστικα με το ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ αλλα και της προσφορα της ΤΡΑΠΕΖΑΣ

    συμφωνω με καποιο φιλο ποιο πανω οτι μια smart card λυνει αρκετα προβληματα ασφαλειας παραγωντας μοναδικους αριθμους ΑΛΛΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ δεν προβλεπεται στο σχεδιασμο ΚΑΘΩΣ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ BARCODE!!!!!!! (μη ξεχναμε οτι υπαρχουν και τα μηχανακια που παραγουν τυχαιους κωδικους , οτι με κινητο μπορω να παιρνω μοναδικους αριθμους κτλπ)

    αραγε υπαρχει κανεις που μπορει να εμπιστευθει το ΚΡΑΤΟΣ οτι θα εφαρμοσει ενα ΣΥΣΤΗΜΑ που θα μας προστατευει ? (και βαζω ολα μεσα , απο τουν κυπατζη που θα παιζει/πουλαει τα στοιχεια , εως τον χακερ που θα μπει στο συστημα!!!) ή για να το πω ποιο απλα για να εφαρμοσουν ενα τετοιο συστημα θα πρεπει ΠΡΩΤΑ να γινει διαβουλευση για την ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ και εαν πρεπει να υπαρχει αποθηκευση δεδομενων , τηλεφωνηματων , ιντερνετ , καρτων κτλπ …

    αυτο ομως που μου προκαλει την περιεργεια ειναι οτι αντι το θεμα να ειναι ΠΩΣ πιανεις την εταιρεια που φοροδιαφευγη , η ολη συζητηση ειναι πως μετατρεπεις τον πολιτη σε φοροελεκτη!!! υποπτο κατα την αποψη μου και δυστυχως δεν μπορω να βγαλω απο το μυαλο μου το σεναριο συνωμοσιας που μιλαει για τον μεγαλο αδερφο , αρα ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ την φοροδιαφυγη ΕΦΑΡΜΟΖΩ ενα συστημα ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ της ζωης των πολιτων !!!

    το ζητουμενο επαναλαμβανω ειναι η φοροδιαφυγη και αυτο για να το κυκλωσεις πρεπει να εφαρμοσεις σειρα μετρων στοχευμενα σε καθε ειδικη περιπτωση που υπαρχει , οι γενικοτητες δεν θα προσφερουν τιποτα ή εστω θα προσφερουν ελαχιστα , καθως ρωταω εγω ο αδαης, μετρητα θα εξακολουθουν να υπαρχουν ή θα καταργηθουν ?

    οκ εφαρμοσαμε το Καλυτερο κολπο , ΕΦΟΣΟΝ εχω μετρητα στη τσεπη , θα παω στο γιατρο και θα τον πληρωσω χωρις αποδειξη για να γλυτωσω τα 50 ευρω , θα παω στο εστιατορια και θα του πω μη κοβεις αποδειξη και κοψε το ΦΠΑ απο το λογαργιασμο , στο μπαρακι ή στο club θα πληρωσω μετρητοις στον σερβιτορο και δε θα δωσω καρτα … ΑΡΑ ??? ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ??? ΤΙΠΟΤΑ το απολυτο κενο

    ΟΤΑΝ ο ιδιοκτητης του ΜΠΑΡ , σερβιρει χρημα και γυναικες στους ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ που πανε να τον ελενξουν , ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΠΙΑΣΕΙ !!! το πιασατε ? εξηγηστε μου ΠΩΣ θα πιαστε την περιπτωση και θα δεχθω ΚΑΘΕ ΜΕΤΡΟ που θα εφαρμοσετε !!!

    επισης που αλλου στοχευει το μετρο ? στα βενζιναδικα ? ΚΑΙ? θα πιασει τα παρανομα καυσιμα ? ΟΧΙ

    στους γιατρους ? πως ? αρα ουτε γιατροι

    στο περιπτερο ? μπορει αλλα παιζεται

    οι εταιρειες που θα πιασει θα ειναι εταιρειες που ΗΔΗ ΚΟΒΟΥΝ αποδειξεις

  • 19 Μαΐου 2010, 06:29 | kary

    Πώς θα διασφαλίζεται ότι οι καταστηματάρχες θα καταχωρούν το ποσό της συναλλαγής (και μάλιστα στο σύνολό του), τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης της κάρτας δεν θα μπορεί να βλέπει κάπου την καταγραφή?

    Θέλω να πω ότι, με περισσότερη ευκολία από τώρα που απλά κάνουν το κορόϊδο και ανοίγουν απλά την ταμειακή χωρίς να κόψουν απόδειξη, θα μπορούν (φαντάζομαι) να μην ολοκληρώνουν την καταχώριση του ποσού, ή να καταχωρούν αστεία ποσά που δε θα έχουν σχέση με τα πραγματικά.
    Κι εμείς να φεύγουμε ήσυχοι ότι καταγράφηκε η δαπάνη.
    Για δείτε το λίγο.

  • 19 Μαΐου 2010, 04:45 | Σ.Π. Δρ. Πληροφορικής

    Όλες οι συναλλαγές πάνω από 20€ να γίνονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά με κάρτα αυτόματης ή μη χρέωσης.

    Όλες οι συναλαγές πάνω από 20€ εκπίπτουν απο την εφορία για ΟΛΟΥΣ αλλά σε ποσοστό ανάλογο του ύψους του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος.

    Το ΦΠΑ εισπράτεται αυτόματα από το κράτος ή όποιον άλλο το δικαιούται.

    Το σύστημα αυτό θα μπορούσε να γίνεται μέσω ΔΙΑΣ ή όποιο άλλο κεντρικό ΚΟΙΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ & ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

    Τώρα ακόμη και ο Λογιστής που πάει ένας πελάτης, ένας απλός συνατξιούχος τη δήλωση σου λέει 100€ και μόλις του πεις απόδειξη σου λέει 120€.

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ;

  • 18 Μαΐου 2010, 23:55 | Δημήτρης

    Η Δημοκρατία είναι να λέει καθένας την άποψή του.
    Όμως όποιος διαφωνεί η στείρα αρνησει προβάλλει ή δεν έχει καταλάβει το μέτρο.
    Το μέτρο είναι το εξής:
    1)Ο φορολογούμενος.
    Τι ποιο απλό από αυτό που κάνει τώρα ο κάθε παππούς, να δίνει στο ταμείο τη καρτούλα του, όπως κάνει στο ΛΙΝΤΛ ή στο Βασιλόπουλο ή σε οποιαδήποτε σουπερμαάρκετ, (άρα το πρόσχημα της δυσκολίας στη χρήση αποτελεί ουτοπικό καθώς το τωρινό μέτρο με τη συλλογή αποδείξεων είναι ποιό δύσκολο),

    2)Η επιχείρηση.
    Συνδέει το καλώδιο της ταμιακής ή του φορολογικού μηχανισμού στη πρίζα του τηλεφώνου και με το πάτημα ενός κουμπιού έτοιμοι.Όσο και αν δεν το ξέρετε, οι λογιστές των επιχειρήσεων κάνουν κάτι πολύ ποιό περίπλοκο, που έχει και τσουχτερά πρόστιμα για τις επιχειρήσεις, κάτι που ονομάζεται «συγκεντρωτική τιμολογίων». (θεωρία νούμερο δύο στείρα και αυτή).

    3)Η Ανθρωπινη φύση
    Το μόνο που δεν μπορώ να αντικρούσω με τίποτα είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων….(όσοι το θέτουν ως επιχείρημα έχουν απόλυτο δίκιο).

    Αυτό το μέτρο το είχα προτείνει και στο σχόλιο μου στη Δημόσια Διαβούλευση που είχε γίνει για το Φορολογικό Νομοσχέδιο το Νοέμβρη. Υπενθυμίζω ότι το σύστημα αυτό, θα πρέπει να διευρυνθεί και στις συναλλαγες χονδρικής, μεταξύ επιτηδευματιών (Β2Β) σε συνδιασμό με την υποχρεωτική χρήση φορολογικών μηχανισμών από όλους, επίσης τέρμα τα χειρόγραφα παραστατικά με τη χρήση μίνι ΕΑΦΔΣΣ «μηχανισμών- εκτυπωτών» που θα «θεωρούν» τα χειρόγραφα παραστατικά. Τα οφέλη θα είναι πολύπλευρα. (Καταπολέμιση των Πλαστών-εικονικών, αύξηση εσόδων ΦΠΑ, καταπολέμιση της φοροδιαφυγής, καταπολέμιση των «διπλών» ταμειακών, δυνατότητα περισσότερων και γρηγορότερων φορολογικών έλεγχων «χωρίς μίζες», άμεση αποπληρωμή χρεών προς το δημόσιο, κ.α.)

    Τα δύσκολα σημεία είναι:
    α)να υπάρχει η δυνατότητα μην είναι οn-line η συνδεση σε πραγματικό χρόνο (π.χ. να γίνεται τουλάχιστον 1 φορά μηνιαίως),
    β)η διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων,
    η δυνατότητα αμφίδρομης χρήσης μεσω διαδυκτιου των δεδομένων από τους διαφερόμενους (επιχειρήσεις και πολίτες) ,
    γ)η απώλεια των καρτών από τους πολίτες,
    δ)η διαχείρηση του όγκου των στοιχείων από τη ΓΓΠΣ κ.α.

    Ευχαριστώ

    Υ.Γ. Τα παραστατικά του συστήματος, που αφορούν υπουργεία και Ν.Π.Δ.Δ. να είναι προσβάσιμα από οποιοδήποτε πολίτη (π.χ. μέσω διαδυκτίου), γιατί έτσι προωθείτε τη διαφάνεια,αξιότιμε κύριε Προθυπουργέ…

  • 18 Μαΐου 2010, 21:06 | Βασίλης Π.

    Τα πράγματα είναι απλά για όποιον θέλει να απλοποιήσει πραγματικά το σύστημα:
    1. Η συντριπτική πλειοψηφία έχει ένα καταθετικό λογαριασμό
    2. Όλες οι τράπεζες εκδίδουν πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. (Και όσες δεν εκδίδουν μπορούν να το κάνουν) ο οποίος μπορεί να συνδεθεί με τον παραπάνω λογαριασμό.
    3. Οι χρεωστικές κάρτες δεν επιβαρύνονται με τόκους και λοιπά έξοδα.
    4. Ο καταναλωτής, με βάση τον ισχύοντα φορολογικό νόμο, έχει συμφέρον να ζητά απόδειξη.
    Με βάση τα παραπάνω η συλλογή αποδείξεων θα μπορούσε να αντικατασταθεί με το να γίνει υποχρεωτικά δεκτή από τους επιτηδευματίες η πληρωμή μέσω πιστωτικών ή, πράγμα που είναι πιο συμφέρον για τον καταναλωτή , χρεωστικών καρτών.
    Τα σχετικά στοιχεία θα μπορούσαν στο τέλος του μήνα ή τριμήνου ή έτους να διαβιβάζονται στην ΓΓΠΣ μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ, μόνο ΑΦΜ και συνολικό ποσό και ίσως μια ένδειξη είδους δαπάνης (βλέπε 7 παρακάτω), από τις τράπεζες οι οποίες έτσι και αλλιώς γνωρίζουν κάθε λογαριασμός σε ποιο ΑΦΜ αντιστοιχεί και έχουν και την υποδομή για μια τέτοια επεξεργασία.
    Τα παραπάνω εξασφαλίζουν:
    1. Ότι δεν θα εκδίδονται «μαϊμού» αποδείξεις από την καταστρατήγηση του όποιου άλλου μέτρου (μου χάλασε το μηχανάκι, ξέχασα να τα στείλω κλπ.) αφού αν δεν ολοκληρωθεί η συναλλαγή μέσω τράπεζας δεν θα γίνεται η πληρωμή.
    2. Ο επιτηδευματίας είναι σίγουρο ότι θα πληρωθεί αφού ειδικά στις χρεωστικές γίνεται αυτόματη δέσμευση του ποσού μέχρι την τελική εκκαθάριση (2-3 μέρες).
    3. Δεν μεταβιβάζονται στοιχεία που έχουν σχέση με καταναλωτικές συνήθειες (ποιος αγόρασε τι ή ποια προϊόντα προτιμά κλπ.) αλλά μόνο ένα συνολικό ποσό που χρεώνει ένα λογαριασμό.
    4. Χρησιμοποιείται ήδη υπάρχουσα υποδομή και τεχνογνωσία και δεν υπάρχει καμία ανάγκη για νέα υποδομή , bar codes κλπ.
    5. Μπορούν να εκδοθούν χρεωστικές κάρτες με πολύ χαμηλό όριο αναλήψεων για τα ανήλικα μέλη μιας οικογένειας (π.χ. ίσο με το εβδομαδιαίο ή μηνιαίο χαρτζηλίκι τους) και αποφεύγεται έτσι η πολυπλοκότητα διασύνδεσης των αγορών μιας οικογένειας με τον ΑΦΜ του φορολογούμενου πράγμα που απαιτείται σε κάθε άλλη περίπτωση.
    6. Δεν χρειάζεται να πληκτρολογήσει κανείς τίποτα ούτε να συγκεντρώνει χαρτάκια αφού η πίστωση κάθε ΑΦΜ θα γίνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία που στέλνουν οι τράπεζες.
    7. Ειδική ένδειξη θα μπορούσε να συνοδεύει την δαπάνη και με βάση αυτή να γίνεται καταχώριση στους αντίστοιχους κωδικούς (π.χ. ενοίκιο, ιατρικά έξοδα κλπ.). Μέσω της χρεοπίστωσης των λογαριασμών θα μπορούσαν έτσι να αποκαλυφθούν αδήλωτα έσοδα από γιατρούς, ιδιοκτήτες, δικηγόρους κλπ.)
    8. Ο καταναλωτής δεν χρειάζεται να κουβαλά μεγάλο ποσόν χρημάτων μαζί του για τις αγορές του αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο απώλειας ή κλοπής.
    Επίσης:
    1. Δεν χρειάζεται να εκδοθούν άλλοι κωδικοί, bar codes κλπ.
    2. Ο όγκος της επεξεργασίας περιορίζεται σημαντικά και επιμερίζεται στις τράπεζες που ούτως ή άλλως έχουν ισχυρά συστήματα.
    3. Είναι πιο εύκολο για τους «πληροφοριακά αναλφάβητους» να μάθουν ή να συνηθίσουν να χρησιμοποιούν μια χρεωστική κάρτα από το να μάθουν να χειρίζονται scanners, κινητά τηλέφωνα, web based προγράμματα καταχώρησης κ.α.
    Για όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν την παραπάνω λύση και αναφέρομαι μόνο στους καταναλωτές, να υπάρχει πάντα η δυνατότητα της συλλογής αποδείξεων και η υποβολή τους χειρόγραφα.

  • 18 Μαΐου 2010, 19:13 | Olga Andrioti

    Καταρχήν συγχρητήρια για την ιδεα της ηλεκτρονικης διαβουλευσης και για την προσπαθεια σας να παταξετε τη φοροδιαφυγη.
    Πιστεύω ότι η λύση της ηλεκτρονικης καρτας που θα καταγράφει τα στοιχεια της αποδειξης στο ΑΦΜ του καταναλωτή και του εμπόρου είναι η καλύτερη καθώς ο περισσότερος κόσμος ούτε εξοικίωση με τα ηλεκτρονικά μέσα έχει ούτε είναι εφικτό να καταγράφει σε ηλεκτρονικές φόρμες όλες τις αποδείξεις.
    Εξάλλου κάτι τέτοιο θα είχε τον κίνδυνο να γίνουν λάθη ή και ηθελημένα κάποιος να καταχωρεί ποσά για αγορές που δεν έκανε προκειμένου να έχει φοροαπαλλαγή. Μου είναι πολύ δύσκολο να πιστέψω ότι το Υπουργειο Οικονομικων μπορει να ελέγξει και πολυ περισσότερο να διασταυρώσει δεκάδες εκατομμύρια αποδείξεων. Παράλληλα όμως πιστευω ότι α) ειναι αναγκαία η ηλεκτρονική πρόσβαση του πολίτη στο αρχείο των αποδειξεων του π.χ μεσω του Taxis ανα πάσα στιγμη ετσι ώστε να ελέγχει αν έχουν καταχωρηθει ή αν π.χ υπάρχει κάποιο λάθος και β) θα πρέπει να δίνεται και η «παραδοσιακή» απόδειξη ώστε να υπάρχει η δυνατότητα εκ των υστερων διορθωσης τυχον λαθων.
    Η ιδέα αυτή δεν είναι ούτε πρωτότυπη ούτε επαναστατική. Ετσι λειτουργουν π.χ τα προγράμματα επιβράβευσης επιβατων των αεροπορικων εταιριων εδω και χρονια.
    Το ίδιο μπορεί να γίνει και σε όλους τους άλλους επαγγελματιες π.χ γιατρους, δικηγόρους, μηχανικους κτλ

  • Κατ αρχην συμφωνω με την προσπαθεια της κυβερνησης να βρει τροπους για την παταξη τηςφοροδιαφυγης.
    Θα ηθελα ομως μιας και ανηκω στην κοινοτητα των κατασκευαστων φορολογικων συστηματων να σταθω στην δυνατοτητα των ταμειακων μηχανων να διαχειριζονται τις δυνατοτητες που αναφραφονται στην Προταση ώστε να δημιουργουν γραμμωτο κωδικο Aztec στις αποδειξεις,να αποστελλουν τις αποδειξεις στην ΓΓΠΣ κ.α.
    Σημερα από τις 300.000 ταμειακες μηχανες που υπαρχουν στην αγορα , οι 150.000 ταμειακές μηχανες περιπου δεν εχουν την δυνατοτητα αναβαθμισης ετσι ώστε να εχουν τις δυνατοτητες που αναφερει η προταση . Αυτές οι μηχανες θα πρεπει να αντικατασταθουν με νεες ταμειακες μηχανες που θα κατασκευαστουν συμφωνα με τις προδιαγραφες του ΥΠ.ΟΙΚ και που διαχειριζονται την αποστολλή των αποδειξεων ,συνδεση με scanner ,δημιουργία γραμμωτου κωδικα κ.α. Εδώ θελω να τονισω ότι ο μεσος χρονος που χρειαζεται για μια εγκριση είναι περιπου 4 μηνες.Οι υπολοιπες 150.000 μπορουν να αναβαθμιστουν από την στιγμη που το Υπ.Οικονομικων θα μας δωσει εγκριση της διαθεσης του βελτιωμενου προγραμματος .Η ολοκληρωση της αναβαθμισης μπορει να γινει σε χρονικό διαστημα όχι μικροτερο των εξι μηνων.
    Καταληγοντας σας ενημερωνω ότι μπορουμε να φτιαξουμε ότιδηποτε είναι αναγκαιο για να εξυπηρετησει τους σκοπους του Κρατους,αυτό που χρειαζομαστε είναι οι σωστες προδιαγραφες που θα βρεθουν μετα από συζητηση μαζι μας και το ευλογο χρονικο διαστημα για να γινουν σωστα οι εγκαταστασεις

  • 18 Μαΐου 2010, 17:13 | aminoxol

    Υπάρχει και κάτι πιο απλό από barcodes κτλ.
    Φωτογραφία ή σκανάρισμα των αποδείξεων, μετά αποστολή στην εφορία και έπειτα η εφορία τις περνάει από OCR για να σώσει τα στοιχεία που την ενδιαφέρουν. Τέλος, καταχωρεί αυτά που πρέπει εκεί που πρέπει. ‘Έτσι γλιτώνουμε αναβαθμίσεις σε ταμειακές, σε barcode readers κ.α..
    Αν ο καταναλωτής δεν έχει τη δυνατότητα να βγάζει φωτογραφίες για οποιονδήποτε λόγο, τότε να πληρώνει κάποιον φωτογράφο, λογιστή, φωτοτυπάδικο κτλ

  • 18 Μαΐου 2010, 17:07 | ΓΙΆΝΝΗΣ Α.

    Αν στο Υπουργείο υπάρχουν στελέχη με κοινή λογική, θα κάνουν το αυτονόητο. Θα καλέσουν αμέσως τις εταιρείες του χώρου των ταμειακών μηχανών και θα ζητήσουν προτάσεις απο τα τεχνικά επιτελεία τους με εναλλακτικά σενάρια εφαρμογής του μέτρου (π.χ. προδιαγραφές για νέα ταμειακά συστήματα,προσαρμογή των υπαρχόντων κλπ) καθώς και σε τι βάθος χρόνου μπορεί να εφαρμοστεί η κάθε λύση.
    Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν λύσεις, όμως προκύπτουν πλήθος θεμάτων πρακτικής εφαρμογής του μέτρου (διαφάλιση αξιοπιστίας συναλλαγής, ευκολία χρήσης του συστήματος, κόστος προσαρμογής, κίνητρα για την εφαρμογή του κλπ).
    Όλοι μας είμαστε ελεύθεροι να λέμε και να γράφουμε ότι θέλουμε, όμως νομίζω πως το σωστό για το συγκεκριμένο ζήτημα, είναι να πάρουν τον λόγο οι ειδικοί.

  • 18 Μαΐου 2010, 16:17 | Ν.Π.

    Προς κ. Μπιρμπίλη Γεώργιο

    Αγαπητέ συμπολίτη, η οπτική σου κατά την άποψή μου (και όχι μόνον), ρίχνει ελαφρώς «την μπάλα στην εξέδρα».
    Αποσαφηνίζω: το πρόβλημα δεν είναι αν θα έχουν τα προσωπικά σου δεδομένα τα «μαγαζιά», αλλά ο **οποιοσδήποτε**, περιλαμβανομένου και του «κράτους», του κάθε ΚΥΠατζή και όλων αυτών των «φίλων μας».

    Μιλάμε για το πλήρες και απόλυτο «φακέλωμα», που πάει να συμπληρώσει τα ήδη «κεκτημένα» του «μεγάλου αδερφού»: όπως σωστά επισήμαναν συμπολίτες, ήδη καταγράφονται όλες οι τηλεφωνικές συνομιλίες, e-mails, επισκέψεις σε web sites, τώρα θα καταγράφονται ΟΛΑ.

    Μήν μας μιλάτε λοιπόν για το δέντρο, όταν το ζήτημα είναι το δάσος!

    Μπορεί μερικοί -κατα τη γνώμη μου- αφελείς να αυτοφακελώνονται σε «κοινωνικά δίκτυα» τύπου facebook (η υπουργός «παιδείας» -Κα Bilderberg- να είναι τυχαίο οτι θέλει να τα μαθαίνουν και τα παιδάκια στα σχολεία!), αλλά αυτό δεν υποχρεώνει εμάς τους υπόλοιπους να δίνουμε αναφορά που πάμε, τί τρώμε, τί διαβάζουμε, πότε αυτό, κ.ο.κ.

    Με τέτοια στοιχεία συγκεντρωμένα σε μία βάση δεδομένων, με ένα απλό λογισμικό φτιάχνει κανείς αναλυτικό «προφίλ» για καθέναν: αυτός είναι «αντιδραστικός», εκείνος έχει «ψυχολογικά προβλήματα», ο άλλος είναι «πιθανό να παρανομήσει» (!)… και ο νοών νοείτω [όπως ακριβώς κάνουν με τι αναλύσεις DNA, που σου λένε: έχεις «αυξημένες πιθανότητες να πάς από καρδιά»]

    Άσε που κανείς στην ελλάδα δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι τα στοιχεία αυτά δεν θα πωλούνται π.χ. σε:

    – «μαγαζιά» για να σε παίρνουν τηλέφωνα για να αγοράσεις το δικό τους προϊόν και όχι το άλλο που αγόρασες χτες, ή για να σου στέλνουν διαφημιστικό υλικό [αυτή είναι η πιό «αθώα» περίπτωση καταστρατήγησης του ιδιωτικού σου βίου]

    – ασφαλιστικές εταιρείες, για να ξέρουν πόσο καπνίζεις, αν πηγαίνεις γυμναστήριο, αν αγοράζεις ανθυγεινά φαγητά, αν, αν…

    – εργοδότες (ή τη νέα μόδα: δουλεμπορικές «εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων), για να δούν αν οι «συνήθειές σου» ταιριάζουν με το «εταιρικό προφίλ»

    μπορείς να συμπληρώσεις μόνος σου και άλλα πολλά.

  • 18 Μαΐου 2010, 16:20 | Κωνσταντίνος

    Αναρωτιέμαι για την χρησιμότητα όλων αυτών. Ένας καινούριος κυκεώνας γραφειοκρατίας και χιλιάδες παραθυράκια (π.χ. βρέθηκαν 51 αποδείξεις που δεν είχαν αποσταλεί) για να υπάρχει συνδιαλλαγή και μίζα.
    Αναρωτιέμαι γιατί πρέπει να έχω διαφορετικό Α.Φ.Μ. διαφορετικό Α.Μ.Κ.Α. διαφορετικό Α.Δ.Τ. και όλη αυτή η διαφορετικότητα να χρειάζεται να στηριχθεί από τελείως διαφορετικά μηχανογραφικά συστήματα (ΕΛ.ΑΣ, Δ.Ο.Υ. , Ο.Κ.Α. κ.λ.π) να υπάρχουν χιλιάδες μηχανογράφοι τους οποίους πληρώνουμε αδρά, χιλιάδες διαγωνισμοί προμηθειών για τη λειτουργία και την ανάπτυξη αυτών των συστημάτων, ΤΕΛΙΚΑ ΕΝΑΣ ΚΥΚΕΩΝΑΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ).
    Ένας αριθμός μοναδικός για καθέναν, διαφορετικά επίπεδα διασφάλισης και πρόσβασης για κάθε υπηρεσία, μία κάρτα για τον καθένα.
    Μπας και γλυτώσουμε λίγη σπατάλη επιτέλους

  • 18 Μαΐου 2010, 16:37 | Agrippina

    Καλό θα ήταν όλοι αυτοί που πληρώνονται από τα πολύτιμα λεφτά ήμών των πολιτών, να έχουν σαφείς στόχους όταν καλούνται να λύσουν προβλήματα

    Εφαρμόσιμες ΑΠΛΕΣ λύσεις

    Εναλλακτικές λύσεις-πέραν των ηλεκτρονικών.
    Η τεχνολογία δεν είναι πανάκεια, μάλλον το αντίθετο.

    ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ!!!!

    Φτηνές λύσεις.Οικονομία για όλους – ποιος θα κερδίσει λεφτά από την προμήθεια για τα πλαστικά καρτελάκια, για να έχουμε το καλό ρώτημα?

    ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
    Μην υποχρεωθούμε να δίνουμε στη κουτσή Μαρία τα στοιχεία μας. Είναι εμπορεύσιμα και το ξέρουμε!

    Καλοί οι τεχνοκράτες σας, καλύτεροι οι έχοντες κοινό νου. Σπάνιον είδος, αλλά χρήσιμο.

  • 18 Μαΐου 2010, 16:52 | ΟΧΙ

    ΟΧΙ δεν θέλουμε.

    Ούτε barcode,
    ούτε παραβίαση της ιδιωτικότητας.

    Δεν συμφωνούμε και δεν θέλουμε.
    Βρείτε άλλη λύση.

  • 18 Μαΐου 2010, 16:52 | Δημήτριος Βούρκας

    Τα μόνο μαγαζιά που σου ζητάνε στοιχεία (αν θέλεις τα δίνεις) είανι αλυσίδες super market και γενικώς μεγάλα καταστήματα.
    Δεν νομίζω να ζητάνε στοιχεία για κάρτα σε ορεινά χωρία της Ροδόπης.
    Καλη η τεχνολογία , αλλά θα πρέπει να είναι και εφαρμόσιμη.

  • Για τα στεγαστικά βάζει από το 1ο ευρώ τεκμήριο πλέον μπας και κοπούν τα εικονικά στεγαστικά για ξέπλυμα χρήματος (αφανή δανεικά από γονείς σε παιδιά [αντί μεταβίβασης και φόρου γονικής παροχής] αλλά όχι μόνο, και πιο σκοτεινές πηγές).

    Για την ανωνυμία, προφανώς μπορεί να αρνηθεί κάποιος να δώσει τα στοιχεία του και να παίρνει την κλασική απόδειξη (αλλά πάλι αν τη δώσει στην εφορία μετά δεν κέρδισε κάτι, απλά ταλαιπωρία εισαγωγής της με το χέρι).

    Δες παραπάνω κείμενο μου όμως για την ανωνυμία που θα πρόσφερε μια κρατική/εθνική κάρτα καταναλωτή. Θα μπορούσαν να καταργηθούν με νόμο οι κάρτες που έχουν τώρα τα μαγαζιά (όπου σου ζητάνε ένα σωρό δεδομένα σου με καμιά πραγματική διασφάλιση [μόνο νομικές εγγυήσεις στη σύμβαση] πως δεν πουλάνε/ανταλλάσουν τις καταναλωτικές σου συνήθειες με άλλες επιχειρήσεις ή με διαφημιστές). Η κάρτα θα είχε chip πάνω (smartcard) που θα έδινε άλλο μοναδικό κωδικό για τον καταναλωτή σε κάθε επιχείρηση. Ετσι δεν θα είχε τα στοιχεία του η επιχείρηση, αλλά θα μπορούσε να τον κρατάει στο σύστημα ως τον πελάτη #Ν (διαφορετικό ίδιο πάντα #Ν θα βλέπει άλλη επιχείρηση) και να του παρέχει ανταμοιβές για τις αγορές του (πόντους για δώρα, επιστροφές ευρώ κλπ.).

    Επίσης θα μπορούσε ακόμη και να μην δίνει στοιχεία στην επιχείρηση καθόλου για το ποιός είναι ο πελάτης (π.χ. να δίνει έναν αρκετά μεγάλο «μερικό» κωδικό [data] διαφορετικό κάθε φορά, αρκετό για να ταυτοποιήσει τον πελάτη το κράτος [μια συνάρτηση θα παράγει από τον κωδικό αυτό τον αριθμό ΑΦΜ π.χ. του πολίτη], αλλά όχι η επιχείρηση [αυτό ακυρώνει βέβαια τα ωφέλη από κάρτες πόντων για τον πελάτη, αλλά εγκυάται ανωνυμία του])

  • 18 Μαΐου 2010, 16:53 | Δημήτριος Βούρκας

    Πόσες φορές από εφορίες ακούσαμε ότι πωλούνταν κτάλογοι με στοιχεία φορολογούμενων πολιτών. Σκέφτεστε πόσο θα πωλούνται κτάλογοι με απίστευτες λεπτομέριες;

  • 18 Μαΐου 2010, 15:30 | Δημήτριος Βούρκας

    Αν θέλουμε να πιαστεί η φοροδιαφυγή να ανοίξουν οι λογαριασμοί όλων όσων δηλώνουν αφορολόγητο εισόδημα και έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο. Με αυτό δεν εννοώ ότι όλοι φοροδιαφεύγουν.
    Αλλά πώς ζεις με 1000 ερώ τον χρόνο;( τα άλλα παν στο δάνειο).
    Και όσον αφορά τις αποδείξεις, θα προτιμούσα να παραμείνω ανώνυμος και να προσπαθήσουμε να καλιεργήσουμε την φορολογική συνείδηση από τα σχολεία.

  • 18 Μαΐου 2010, 15:56 | Ελληνίδα

    Απορώ που ελάχιστοι συμπολίτες που έχουν σχολιάσει μέχρι τώρα έχουν αντιληφτεί τον κίνδυνο για τα προσωπικά δεδομένα. Θέλετε δηλαδή, για χάρη των κλεφτών που μας έχουν ήδη φέρει σ’αυτό το χάλι, να ξέρει και να συλλέγει το κράτος ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΜΑΣ ΚΙΝΗΣΗ???

    Που ψωνίσατε και πότε (όπως σωστά αναφέρει ο προλαλήσας). Τι ψωνίσατε – μέχρι και τι νούμερο εσωρουχα και ποιά μάρκα. Με ποιόν φάγατε ή ήπιατε ποτάκι (αφού θα σκανάρονται οι αντίστοιχες κάρτες στο ίδιο μαγαζί την ίδια ώρα). Αν προτιμάτε ψωμί πολυτελείας ή ολικής (και με ποιό δικαίωμα παίρνετε το πιό ακριβό αφού είστε κάτω από το φορολογητέο όριο). ού πήγατε διακοπές, που μένετε, που συχνάζετε.

    Είμαστε σοβαροί;;;;

    Κράτος που θα υπηρετεί τους πολίτες θέλετε, ή Μεγάλο Αδελφό; Γιατί το σενάριο που ελάχιστοι φαίνεται να συνειδητοποίησαν ωχριά μπροστά στο Οργουελικό καθεστώς.

    Η ιστορία με τη συλλογή και κατάθεση των αποδείξεων είναι εκνευριστική αλλά βατή. Οτιδήποτε καταγράφει σε τέτοια λεπτομέρεια τις κινήσεις ΟΛΩΝ των πολιτών έχει άλλο όνομα, ανήκει σε άλλου είδους πολίτευμα, και το όνομα αυτού ΔΕΝ είναι δημοκρατία.

  • 18 Μαΐου 2010, 15:13 | Εξωαποδώ

    1.) Ποιος σας είπε ότι σας δίνω το δικαίωμα να σκανάρετε την καταναλωτική και κοινωνική συμπεριφορά μου;; Από πού προκύπτει ότι θέλω να ξέρετε πότε αγοράζω προφυλακτικά, κάθε πόσο και σε ποια γειτονιά έχω τη μορόζα μου;;
    2.) Ποιος σας είπε ότι μπορείτε να φορτώνετε τη γιαγιά με κόστος φορολόγησης ή ποινή επειδή γεννήθηκε πριν τα κομπιούτερ; Ρωτήσατε τα δικαστήρια;
    3.) Ποιος σας είπε οτι έχετε δικαίωμα να περιστείλετε το δικαίωμα μου να αποκτήσω π.χ. τρόφιμα ή είδη ανάγκης επειδή έχασα, ξέχασα ή δεν θέλω να κοινοποιήσω προσωπικά στοιχεία;

    Τελικά από την κλασσική γραφειοκρατία περάσαμε πλέον στην e-γραφειοκρατία ;;;

  • Προς Δ.Βούρκα: Όταν πηγαίνεις μια απόδειξη στην εφορίοα τώρα βλέπει ο εφοριακός τι αγόρασες και πότε. Όσο πιο αυτόματο είναι το σύστημα (με τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας και διατηρώντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα δεδομένα), τόσο πιο διασφαλισμένη είναι η ιδιωτικότητα της αγοραστικής συμπεριφοράς κάποιου. Αλλά δεν νοείται όμως ιδιωτικότητα αν κάποιος θέλει να κάνει χλιδιάρικη ζωή και να μην πληρώνει ταυτόχρονα και τους φόρους του. Προφανώς αυτός που τα βγάζει μαύρα θα πληρώσει και μαύρα, γι’αυτό χρειάζονται και άλλοι μηχανισμοί (ο έλεγχος για τις πισίνες που είχα προτείνει τους έτσουξε, θα έρθουν κι άλλα να ξέρουν όμως)

  • 18 Μαΐου 2010, 15:25 | Δημήτριος Βούρκας

    Με τίποτα δεν θα ήθελα να καταγράφονται τα στοιχεία μου την στιγμή της αγοράς. Μπορεί να θέλω να κρατήσω την ανωνυμία μ ου. Δεν θέλω κανένας να ξέρει ότι στις 18/5/2010 αγόρασα οτιδήποτε. Δεν θέλω κανένας να ξέρει που βρίσκομε ανα πάσα στιγμή. Θέλω πολύ απλά την ανωνυμία μου.
    Γιαυτό αφήστε κατά μέρος τους γραμμωτούς κώδικες.
    Βούρκας Δημήτριος
    Πληροφορικός

  • 18 Μαΐου 2010, 14:09 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΚΡΙΤΑΣ

    Αντί ο φορολογούμενος να καταγράφει τα στοιχεία των αποδείξεων του σε εφαρμογές που παρέχονται από τρίτους στο διαδίκτυο, μια τέτοια εφαρμογή να δημιουργηθεί στη ΓΓΠΣ ώστε οι καταχωρήσεις των αποδείξεων να γίνεται κατευθείαν εκεί σε μια ενιαία βάση δεδομένων.

  • 18 Μαΐου 2010, 14:46 | Κ.Σ

    Ποιος ο λογος να μαζευουν οι πολιτες ενα τσουβαλι αποδειξεις για αγορες απο καταστηματα αλυσιδες και supermarket οταν ξερουμε οτι αυτες ετσι κι’ αλλιως εκοβαν αποδειξεις.

    Αυτος που δεν εκοβε ειτε barcode βαλεις ειτε οχι αν υπαρχει τροπος θα συνεχισει να το κανει.

    Θα ζητησετε απο ηλικιωμενουν ανθρωπους να μπουν σε μια διαδικασια που δεν μπορουν να την κανουν.

    Δηλαδη αν καποιος δεν εχει μαζι του το barcode δεν θα μπορει να ψωνιζει;

    Ας δουμε τι γινεται και εξω απο την χωρα μας οχι να συμβουλευομαστε, Ευρωπη και λοιπα, οπου μας συμφερει.

  • 18 Μαΐου 2010, 14:36 | Γιώργος Ταρασίδης

    Σε συνέχεια του post No 107 και συμπολίτη μου MORAL να βάλω στην λίστα του και τις στελεχάρες που πρότειναν και υλοποίησαν τις ηλεκτρονικές υπογραφές των τιμολογίων μέσω των φορολογικών μηχανισμών που όλες οι εταιρίες που εκδίσουν μηχανογραφημένα παραστατικά αναγκάστηκαν να αγοράσουν. Εκτός τον τζίρο των αντίστοιχων εταιριών κατασκευής ποιό το κέρδος του μέτρου? Μειώθηκαν τα εικονικά τιμολόγια? Μειώθηκαν τα πλαστά? Εισπράκτηκε ο ΦΠΑ στη ώρα του? Έγιναν οι έλεγχοι καλύτερα?
    Η απλότητα είναι η καλύτερη λύση.
    Στην Σερβία οι ταμεικές τους έχουν μέσα κάρτα GSM τηλεφώνου και ανά μήνα στέλνουν στα κεντρικά του Υπουργείου τις πωλήσεις τους! (Τέλος με τα έσοδα. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και τα μηχανογραφικά συστήματα που κόβουν τιμολόγια-αποδείξεις : κάθε μήνα πρέπει να στέλνεις την συγκεντρωτική των πελατών σου)
    Για να μπορέσεις να λάβεις έξοδο (σαν επαγγελματίας) θα είσαι αναγκασμένος να δηλώνεις είτε στο TAXIS είτε στο δικό σου μηχανογραφικό σύστημα τα αντίστοιχα τιμολόγια που έλαβες (άρα συγκεντρωτική τιμολογίων προμηθευτών ανά μήνα ή τρίμηνο πάλι αντίστοιχα όπως στις πωλήσεις)
    Για τις αποδείξεις των ιδιωτών : φάκελος, παράδοση ή αποστολή στην εφορία (αναγκαστικός έλεγχος του 3%) και μείωση φόρου σε όσους το κάνουν on-line μόνοι τους μέσω Internet.
    Μην καταστρέψετε την ψυχολογία του καταναλωτή τώρα που αρχίζει να ζητά αποδείξεις. Εάν μετά είναι «κάτεργο» η όλη διαδικασία απλώς ΘΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ!!!
    Έλεος ποιά με το κατεστημένο των ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ! Σας οδηγούν στην καταστροφή (όπως και τους προηγούμενους) γιατί μόνο έτσι μπορούν να διασφαλίσουν την ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥΣ!

  • 18 Μαΐου 2010, 13:01 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

    Στη συνέχεια προηγούμενης ανάρτησής μου, υποβάλλω θερμή παράκληση σε όλους και όλες που συμμετέχουν σ΄αυτήν την διαδιακασία: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΘΕ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΜΠΑΙΓΜΟ. ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ,

  • 18 Μαΐου 2010, 13:05 | Γιώργος Κουσέρας

    Γενικά έχω πολύ καλή γνώμη για το εργο της ΓΓΠΣ τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θεωρώ οτι μας πάει βηματα πίσω.
    Είναι δυνατό να προτείνετε τόσο μεγάλη προσπάθεια από επιχειρήσεις και καταναλωτές, απλά και μόνο για να στηριχθεί ένας συγκεκριμένος νόμος που συνδέει το αφορολόγητο με τις αποδείξεις;
    Κι αν αυριο μια αλλη κυβερνηση καταργησει το νομο αυτό, η όλη προσπάθεια θα πάει στράφι.

    Ποιό είναι το ζητούμενο; πρωτίστως οι επιχειρήσεις να κοβουν αποδειξη για να πληρώνουν φόρο και να αποδίδουν ΦΠΑ.
    Και δευτερευόντως να μή γίνεται κατάχρηση του μέτρου αυτού με ψευδείς δηλώσεις και πολλαπλή χρήση αποδείξεων.

    Έχετε λίγο σκεφτεί το κόστος; Πόσα θα στοιχίσει η εκδοση εκατομμυρίων καρτών; πόσα ο εξοπλισμός των επιχειρησεων (δεν εχουν όλοι barcode);

    Εχετε σκεφτει την ταλαιπωρία; ο χρόνος που θα χανεται στα ταμεία για καθε συναλλαγή (μετα λεμε για παραγωγικότητα+ ανταγωνιστικότητα); Διαδικασίες που χρειάζονται για καρτες χαμένες/κλεμένες/χαλασμένες κλπ;; Τι θα κανουν οι ηλικιωμένοι και οσοι δεν ειναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία γενικότερα; ΣΤο μπακάλικο του χωριού θα βάζει η γιαγιά την κάρτα με το barcode;;;;;;

    Όλα αυτά φαντάζουν αστεία και σε καμια σοβαρή χώρα δεν εφαρμόζονται τόσο πολύπλοκες διαδικασίες ούτε κατα διάνοια.
    Αφήστε το συστημα όπως ήταν πριν. Ναι μερικοί ίσως δηλώσουν παραπάνω εξοδα από όσα πραγματικά έκαναν, αλλά αυτό λύνεται απλά αν μπορούσατε να εφαρμόσετε ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ νόμους.

    Κάνετε δειγματοληπτικούς ελέγχους κι όποιος δήλωσε ψεύτικα στοιχεία να πληρώνει βαρύτατο πρόστιμο. Και η επιχειρηση που δε κοβει απόδειξη επίσης. Στην υποτροπή οι ποινές να 10-πλασιάζονται. Αν ΕΦΑΡΜΟΖΑΤΕ στην πράξη αυτά, δεν εχουμε αναγκη για πολύπλοκα συστηματα αμφιβολης αποτελεσματικότητας.

    Επιπλέον τονίζω οτι αυτό το μέτρο δε λύνει το τεράστιο πρόβλημα της μή εκδοσης αποδείξεων από ελεύθερους επαγγελματίες (αλήθεια αυτοί θα κυκλοφορούν με φορητούς αναγνώστες barcode;;).

    Η τεχνολογία είναι εργαλείο που κανει τη ζωή μας πιο εύκολη υποτίθεται, όχι βάσανο! Θέλετε αυτοματοποιημένες λύσεις; Μία καρτα πληρωμών (χρεωστική – debit), με το ΑΦΜ κωδικοποιημένο μέσα, που θα τα κάνει όλα με μία κίνηση: πληρωμή, καταγραφή της συναλλαγής και αποστολή των στοιχείων στις ΔΟΥ, και απόδοση των χρημάτων στις επιχειρήσεις κατευθείαν από τον τραπεζικό λογαριασμό. Ακόμα κι ο ΦΠΑ θα μπορεί να αποδίδεται σε πραγματικό χρόνο στο κράτος (κι οχι με τριμηνες καταστασεις και μπούρδες). Ετσι ουτε ο κόσμος ούτε οι εταιρίες θα βασανίζονται κι όλα θα είναι καταγεγραμμένα και τα εσοδα του κράτους θα βελτιώθούν. Και δε χρειάζεται καν να συνδέσετε τις ταμειακές με τις ΔΟΥ. Τα στοιχεία θα σας τα στέλνει η τράπεζα που τα παίρνει ηλεκτρονικά από την επιχείρηση! Ορίστε.

  • Επίσης κάτι άλλο που ανέφερε ο Λοβέρδος στη βουλή είναι πως αν πετύχει τους στόχους της η ηλεκτρονική συνταγογράφηση (online από το ιατρείο στο φαρμακείο και στο υπουργείο) θα εξεταστεί η κατάργηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων κατά την προμήθεια συνταγογραφημένων φάρμακων. Αυτή θα είναι φοβερή ελάφρυνση για τον κόσμο, ιδίως για τους χρονίως πάσχοντες, μακάρι να γίνει.

  • Μια κινέζικη παροιμία λέει: «αυτός που πιστεύει πως κάτι είναι αδύνατο να μη στέκεται εμπόδιο σε αυτόν που προσπαθεί να το πραγματοποιήσει»

    Υπάρχει η τεχνογνωσία στην Ελλάδα, το θέμα είναι να υπάρχει και η πολιτική βούληση να τελειώσει το καραγκιοζιλίκι με το χύμα τόσων χρόνων που λέγεται Ελληνικό κράτος

    Σχετικά με την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση που ανέφεραν κάποιοι, ήδη τελειώσε η διαβούλευση:
    http://www.opengov.gr/ypoian/?p=571
    Η ενδιάμεση φάση της (σκανάρισμα + OCR συνταγών) ήδη έχει πετύχει μείωση συνταγογράφησης σε νομό Λαρίσης και 2-3 άλλους που εφαρμόστηκε αρχικά και εφαρμόζεται τώρα πανελλαδικά. Τον Ιούνιο ο Λοβέρδος έχει υποσχεθεί να φέρει στη βουλή σαν αποτέλεσμα λίστες με ονόματα ιατρών, φαρμακοποιών και φαρμακευτικών εταιρειών που επιδίδονται στο σπορ της κατάχρησης συνταγογράφησης φαρμάκων.

    Επίσης για το ΦΜΥ υπάρχει εφαρμογή ηλεκτρονικής καταβολής και επίσης από του χρόνου προβλέπεται απ’όσο έχω ακούσει υποχρεωτική ηλεκτρονική καταβολή φορολογικής δήλωσης για όλους πλέον (αμην!)

  • 18 Μαΐου 2010, 12:28 | γιωργος

    και επειδη δεν μου αρεσει να γκρινιαζω απλα χωρις να δινω και την αποψη μου ,,,

    α) συμφωνω με φιλο ποιο πανω που μιλαει για ελεγχο των αγορων – εισαγωγων και συνδεση με τις πωλησεις των ΜΕΓΑΛΩΝ (αραγε γιατι δεν γινεται κατι τετοιο? εφοσον η εταιρεια Α εισαγει 100 αντικειμενα Β , στο τελος του ετους πρεπει να εχει στην αποθηκη της 100-απογραφη, αρα εχει πωλησει Γ αριθμω προιοντων ΣΤΟΥΣ Χ πελατες της , οι Χ πελατες εχουν ΑΓΟΡΑΣΕΙ Γ ειδη και τα εχουν μεταπωλησει στους τελικους καταναλωτες , επισης στο τελος του ετους απογραφη-αγορασθεντα μας δινει τι πουλησαν !!!!!!! ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΟ σε ενα βενζιναδικο να δειτε ΕΑΝ ΣΑΣ ΚΛΕΒΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ αλλα και σε δεκαδες αλλες εταιρειες , συνδεστε το κοστος , τα κερδη , την καταναλωση και με μια απλη πραξη ΔΕΙΤΕ ποιοι και ΠΟΣΟ σας κλεβουν.

    β) ολες οι αποδειξεις πρεπει να συμμετεχουν και απο ενα ποσο και πανω (πχ το σημερινο αφορολογητο) θα πρεπει να υπαρχει καποια επιστροφη χρηματων ωστε τουλαχιστον να ΑΞΙΖΕΙ που θα επιβαρυνεται ο πολιτες με επιπλεον κοστος

    γ) οσο αφορα την καταγραφη καταθεση , θεωρω οτι ειναι ΒΛΑΚΩΔΕΣ να εμπλεκεται ο πολιτης σε αυτο , οι ταμειακες μηχανες εχουν και εαν δεν εχουν μπορουν να αποκτυσουν συνδεση με τηλεφωνο ή ιντερνετ και μπορουν σε ημερησια βαση να στελνουν ΟΛΕΣ τις πωλησεις στην εφορια τους , αλλωστε την εταιρεια ΘΕΛΕΤΕ να πιασετε οχι τον πολιτη

    δ) ο ελεγχος στον πολιτη πρεπει να ειναι δειγματοληπτικος και οι αποδειξεις θα μενουν στο σπιτι (αλλιως γινεται εμποριο στις εφοριες και στα λογιστικα γραφεια !!!) το μονο που θα αναφερεται στην δηλωση ειναι το συνολο του ποσου , ΙΣΩΣ αναλυμενο σε 3-5 αντε 10 κατηγοριες εξοδων

    ε) οι δεκο κακως δεν συμμετεχουν ειναι ΚΟΡΟΙΔΙΑ , ειδικα και εφοσον υπαρχουν ΙΔΙΩΤΕΣ ΜΕΣΑ στους μετοχους !!!

    στ) το πλαστικο χρημα ειναι μια λυση που θα συμφωνουσα οτι οποιος το χρησιμοποιει θα πρεπει να επιβραβευεται με καποια εκπτωση ΦΠΑ και οι τραπεζες να στελνουν συγκεντρωτικες καταστασεις ανα εταιρεια (νομιζω οτι διαβασα το ιδιο ή παρομοιο ποιο πανω)

    ζ) τελος η εγκατασταση ταμειακων ακομη και στα περιπτερα , στις λαϊκες , στις ξαπλωστρες στην παραλια και οπου υπαρχει πληρωμη ειδων ή υπηρεσιων ΕΠΙΒΑΛΕΤΕ

  • 18 Μαΐου 2010, 12:49 | ΔΗΜ. ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

    για σας ..πολλες αντιδρασεις αλλες δικαιολογημενες και τεκμιριωμενες μαλιστα θα ελεγα .και αλλες προκατηλημενες και αδικαιολογητες το θεμα ειναι οτι πρεπει να βρεθει μια λυση στην φοροδιαφυγη και οι αρμοδιοι περιμενουν να ακουστουν και προτασεις δικες μας..ΠΡΩΤΕΙΝΩ να εκδοθη μια δευτερη ταυτοτητα μετα την αστυνομικη .η οικονομικη ταυτοτητα με τα χαρακτιριστηκα καρτας τραπεζας..επισεις πρωτεινω αναλογικα μπονους 2/τις εκατω του ΦΠΑ σε επιστροφη και σε ολους τους καταναλωτες ΑΠΟ την εφορια..

  • 18 Μαΐου 2010, 12:55 | ΗΛΙΑΣ ΛΕΟΝΤΙΑΔΗΣ

    Για αυτούς που έχουν κωδικούς και στελνουν την δήλωση τους ηλεκτρονικά, μπορεί στο taxisnet να ανέβει μία σχετική γραμμογράφηση, ώστε όλον τον χρόνο να ενημερώνεται από τον φορολογούμενο -και μετά την ενημέρωση τα ποσά να μην μπορούν να αλλάξουν. (έτσι δεν θα μπορεί να γίνει και «λαθροχειρία»).
    Για αυτούς που υποβάλλουν την δήλωση χειρόγραφα, θα υπάρχουν 12 νταμάκια, όπου θα γράφονται κατά μήνα οι αποδείξεις (οι οποίες ΔΕΝ θα παραδίδονται με την δήλωση). Ο κίνδυνος με τον «ψεύτη» φορολογούμενο θα είναι να τον καλέσει ο έφορος και να του ζητήσει τις αποδείξεις, που θα πρέπει να συμφωνούν κατά μήνα με τις δηλωθείσες.
    Με όλα τα άλλα που προτίθεστε να κάνετε, θα γίνει τέτοιο αλλαλούμ και θα προξενηθεί τέτοια γραφειοκρατία, που δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα βγει άκρη!

  • 18 Μαΐου 2010, 12:32 | Κωνσταντινος Δημητρακόπουλος

    Πλεον δεν υπάρχουν αρχές φίλε μου. Όταν όλοι οι πολιτικοί που μας κυβερνούσαν, μας κυβερνούν και θα μας κυβερνούν έχουν αποφοιτήσει από το ίδιο μασωνικό πανεπιστημιο στο Χαρβαρντ, όλα προχωράνε βάσει σχεδίου…Το μόνο που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα είναι η παιδεία η οποία είναι ανύπαρκτη. Οι γενιές που μεγαλώνουν δεν μορφώνονται, δεν καλλιεργούν κριτική σκέψη και επομένως δέχονται ότι <> τους επιβάλλουν.

  • 18 Μαΐου 2010, 12:51 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΟΥΤΣΟΣ

    «Αγορά ειδικής συσκευής απο τους πολίτες (π.χ. ανα οικογένεια, η συσκευη θα υποστηρίζει διαφορετικούς χρήστες) και λογιστές, η οποία θα «διαβαζει» μόνο τα ειδικά προαναφερομενα πεδία που ανέφερα πιο πάνω.»

    Και γιατί να «αγοράσω» τη συσκευή σας?! Δεν κατάλαβα. Μου επιβάλλετε να τη χρησιμοποιώ και θα πρέπει και να την «αγοράσω»!

    Μου τσεκουρώσατε το μισθό! Αυτό δε σας φθάνει! Αφού μας την επιβάλλετε, να μας τη χορηγήσετε δωρεάν.

    Και ακόμη δεν έχω καταλάβει το υφιστάμενο απλούστατο σύστημα σε τι ακριβώς σας πειράζει.

  • 18 Μαΐου 2010, 12:39 | PANOS

    Δεν ντρεπόσαστε λιγάκι τώρα και ηλεκτρονικό φακέλωμα θέλετε…
    Να ψαξετε για φοροδιαφεύγοντες ( πολύ μεγάλους κιόλας ) πρώτα στους νυν και τέως 300ους και θα λύσετε όλο το πρόβλημμα των ελλειμμάτων.
    Ευκαιρία βρήκατε?

  • 18 Μαΐου 2010, 12:24 | ιωαννιδης σωκρατης

    αγαπητε/η ΣΚ ,χωρις να θελω να σε τρομαξω , το συγκεκτριμενο μετρο θα εφερνε το λιγοτερο στην παραβιαση της ιδιωτικης μας ζωης … οταν καταγραφονται ΟΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ και οι συνομιλιες , οταν βιντεοσκοπουμαστε απο «ματακηδες» της αρχουσας ταξης αλλα και καθε διαστραμενου χωροφυλακα (οχι αστυνομικου γιατι αστυνομικος ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΠΡΑΜΑ) και πολλα πολλα αλλα !!!

    και το ΠΑΣΟΚ πλεον εχει αλλαξει ονομα εχει γινει ΠΑ.ΚΑ.Κ. (ΠΑνελληνιο ΚΑπιταλιστικο Κομμα) !!!

  • 18 Μαΐου 2010, 12:33 | MORAL

    Καλά ε? Είμαι ακόμη μια φορά εντυπωσιασμένος, από την σχεδίαση που έχουν κάνει οι στελεχάρες σας, και έχουν βάλει και τον κόσμο μέσα σ’ αυτό το Site να περιγράφει διαδικασίες με XML και XSD’s και secure κανάλια επικοινωνίας κλπ. Είναι προφανώς αυτές οι στελεχάρες του υπουργείου που εδώ και δεκαετίες έχουν γεμίσει με μηχανογραφικά συστήματα όλο το δημόσιο, και με όλα αυτά τα «πετυχημένα» έργα πληροφορικής που έχουν κάνει την ζωή μας τόσο εύκολη, και τις συναλλαγές μας με τις υπηρεσίες του δημοσίου τόσο γρήγορες και απλές.
    ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΆΞΕΤΕ !! Είναι εκπληκτικοί!!!!!!!!
    Για τα μάτια του κόσμου, ζητάνε ιδέες και απόψεις από πολίτες σχετικούς και μη στα πλαίσια της διαβούλευσης.

    Επειδή όμως, δεν θέλω να χαρακτηριστώ μηδενιστής σας προτείνω τα εξής για την εξεύρεση χρημάτων
    τώρα που η πατρίδα μας είναι σε κρίση :

    1) Ξεκινήστε να πουλάτε υπηρεσίες hosting στην GOOGLE. Με τόσους Servers που έχετε αγοράσει τα τελευταία χρόνια για τα πετυχημένα έργα σας, σίγουρα μπορείτε να δίνεται και hosting υπηρεσίες στην GOOGLE και την NASA

    2) Διοργανώστε μια έκθεση προγραμμάτων για Νοσοκομεία. Εχετε αγοράσει τόσα πολλά μηχανογραφικά συστήματα Νοσοκομείων τα τελευταία χρόνια, που θα μπορούσατε σε κάποια έκθεση στο εξωτερικό να τα δειγματίσετε και να πουλήσετε κάποια.

    3) Πουλήστε Consulting services για σχεδιασμό συστημάτων !!! Βάλτε αυτούς που έχουν αυτή την φοβερή ιδέα για το BarCode σαν σύμβουλους σε έργα άλλων χωρών (Θα τα κονομίσουμε στα σίγουρα).

    4) Η ΚΤΠ ΑΕ, μπορεί να προσφέρει κώδικα και προτάσεις στην Microsoft για τα επόμενα WINDOWS GR (Genuine Rezili) !! Εχουν τόσα πετυχημένα έργα στο ενεργητικό τους που σίγουρα μια μεγάλη εταιρία σαν την Microsoft θα ήθελε την εμπειρία τους.

    5) Για να μην σας γιουχάρουν στον δρόμο , κάντε πλέον μόνο μέσω LINKEDIN και FACEBOOk τις εμφανίσεις σας …

    6) ΤΕΛΟΣ, ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ. ΝΑ ΠΑΤΕΝΤΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΟ BARCODE !!! Τέτοια βλακεία δεν πρέπει να έχει αντίγραφο !!!

    Για μια ακόμη φορά,
    συγκλονισμένος από την δημιουργικότητα σας

  • 18 Μαΐου 2010, 12:16 | Παναγιώτης Σκόνδρας

    Η ιδέα έχει ως εξής:
    -Ρυθμίζονται όλες οι ταμιακές μηχανές και οι Η/Υ που εκδίδουν αποδείξεις ωστε να εκτυπώνουν σε συγκεκριμένο σημείο το ΑΦΜ την επωνυμία και το τελικό ποσό πληρωμής.(οι σύγχρονες ταμιακές ενδεχομένως να χρειαζονται ενα firmware update η μια απλή ρύθμιση σε μια συγκεκριμέμη γραμματοσειρα, στον Η/Υ είναι πιο εύκολο)
    -Αγορά ειδικής συσκευής απο τους πολίτες (π.χ. ανα οικογένεια, η συσκευη θα υποστηρίζει διαφορετικούς χρήστες) και λογιστές, η οποία θα «διαβαζει» μόνο τα ειδικά προαναφερομενα πεδία που ανέφερα πιο πάνω.
    Ουσιαστικά η συσκευη είναι ενας μικρός σαρωτής με λογισμικό το οποίο αθροιζει τις αποδείξεις ανα χρήστη και μήνα η έτος (αυτό το κανονίζει το κράτος).
    -Τελικά ο φορολογούμενος αφού «σαρώσει» τις αποδείξεις του εύκολα και γρήγορα θα στείλει με την φορολογική του δήλωση μόνο το συγκεντρωτικό χαρτάκι που θα εκτυπώσει η συσκευη αυτη.
    -Για τον επιπλέον έλεγχο το κράτος θα έχει την δυνατότητα να ζητήσει απο τον χρήστη την συσκευη για έλεγχο τον αποδείξεων.

  • 18 Μαΐου 2010, 12:22 | ΣΚ

    Προσωπικα δεν θα δεχτω καμια αλλη παραβιαση της ιδιωτικης μου ζωης. Αρνουμαι, στην περιπτωση που προχωρησει αυτο το μετρο, να προμηθευτω την εν λογω καρτα. Ειναι ανεπιτρεπτη η εμφυτευση (γιατι γι’ αυτο προκειται) μικροτσιπ στον πολιτη και η συνεχης παρακολουθηση. και εξω επισης απο καθε εννοια της δημοκρατιας και κοινωνιας των πολιτων. Ως ψηφοφορος του ΠΑΣΟΚ θεωρω οτι εχετε καταριψει ολες τις αρχες του κινηματος. Ως εδώ!

  • 18 Μαΐου 2010, 11:04 | N.Π.

    Η ηλεκτρονική καταγραφής κάθε αγοράς με κάρτα με ατομικό barcode για κάθε «καταναλωτή», θα καταστήσει αυτόν «αριθμημένο ζώο» που πλέον θα «ξέρουμε» (εμείς, η εγχώρια και παγκόσμια μαφιοκρατία) κυριολεκτικά «τί καπνό φουμάρει» -αφού θα φαίνεται τί τσιγάρα αγοράζει-, και κυρίως, μεταφορικά «τι καπνό φουμάρει»: τι βιβλία αγοράζει, πού πίνει καφέ, ποιά θεατρική παράσταση επέλεξε να δεί, πού ταξίδεψε, κ.ο.κ.!!!
    Βεβαίως, θα πέσει και τρελλή «κονόμα» από κάποιες εταιρείες «μας», που θα αναλάβουν τον εξοπλισμό των πάντων με ρουφιανο-μηχανές.

    Η αποκλειστική χρήση πιστωτικών καρτών συνεπάγεται τα ίδια «ολοκληρωτικά» αποτελέσματα όπως παραπάνω, με extra bonus στους «φίλους μας» τραπεζίτες (βασικό παράρτημα της «Μαφιοκρατία Α.Ε.»)

    Οι αναρτήσεις από «τεχνοκράτες» που καταπιάνονται με τις τεχνικές λεπτομέρειες της εφαρμογής της «πρωτοποριακής ιδέας», είναι εμετική προπαγάνδα, διότι προσπαθούν να μας περάσουν οτι «το θέμα έχει ήδη αποφασιστεί, μένει να δούμε τις τεχνικές λεπτομέρειες υλοποίησής του»

    Αγαπητοί «πολιτικοί μας»:
    όπως σας σημειώνουν ουκ ολίγοι συμπολίτες, η πάταξη της φοροδιαφυγής γίνεται με άλλους τρόπους, και είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Αυτό ΔΕΝ πιστεύει κανείς οτι ΔΕΝ το ξέρετε. Αν πραγματικά δεν το ξέρετε -χα, χα, αστείο!-, πάρετε παραδείγματα από «τας Ευρώπας και τας ΗΠΑ», που τόσο πολύ μας φέρνετε σαν παράδειγμα σε τόσους τομείς.

    Οι εποχές που ο «λαουτζίκος» έτρωγε κουτόχορτο έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Το είδατε στις 5/5/2010, όταν ξεχείλισε το κέντρο από κόσμο που δεν ήταν «κοπάδι κομματικό».

    Πάρτε το μήνυμα, διότι η οργή του κόσμου συσσωρεύεται και ΔΕΝ πρόκειται να εκτονωθεί δια της χειραγώγησης από τους τηλε-προπαγανδιστές σας. Εσείς το αποφασίσατε να γίνει «της Αργεντινής», και εσείς φέρετε την ευθύνη. Μόνο που -σε αντίθεση με την Αργεντινή-, στην ελλαδίτσα κινδυνεύετε να καταλήξετε πρώτη ύλη ….σκυλοτροφών, στα χέρια ανεξέλεγκτου «όχλου». Προσωπικά, λόγω των ανθρωπιστικών μου πεποιθήσεων, θα έβρισκα πολύ λυπηρό ένα τέτοιο θέαμα, προσπαθήστε λοιπόν να το αποφύγετε. Εξ’ άλλου, ποιός από σας θα ήθελε να μπλέξει με τον «όχλο», όλο αυτόν τον κόσμο που «βρωμάει ιδρωτίλα» και «δεν έχει τρόπους»;

    Φιλικά,
    Ν.Π.

  • 18 Μαΐου 2010, 11:05 | Ε. Μ.

    Η καλύτερη λύση είναι chip στο δεξί χέρι ή άντε και στο μέτωπο…

  • 18 Μαΐου 2010, 11:21 | αντωνης

    ΑΚΥΡΟ ΑΚΥΡΟ ΑΚΥΡΟ ΑΚΥΡΟ ΑΚΥΡΟ, wrote 92) Οι ελάχιστοι ισχυροί της Γης Θέλουν να επιβάλλουν το αντίχριστο και φασιστικό ηλεκτρονικό φακέλωμα με το τσιπάκι – μικροεπεξεργαστή στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα στην Ευρώπη, στην Αμερική και σε όλη τη γη και… μετά ακολουθεί το Χάραγμα, η εμφύτεψη του μικροεπεξεργαστή στο δεξί χέρι ή στο μέτωπο…(((((((ΑΚΥΡΟ ΑΚΥΡΟ ΑΚΥΡΟ ΑΚΥΡΟ ΑΚΥΡΟ Εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί δεν θα αρνηθούμε να υπογράψουμε και να ταυτιστούμε με την ταυτότητά μας με τον Αντίχριστο; Μετά δεν θα αρνηθούμε το αντίχριστο Χάραγμα;;;μεχρι εδω ΑΚΥΡΟ ΑΚΥΡΟ ΑΚΥΡΟ ΑΚΥΡΟ ΑΚΥΡΟ))))

    Μια σελίδα στο διαδίκτυο που προβάλει το μικροτσίπ το ονομάζει «ψηφιακό άγγελο», μέχρι τώρα ξέραμε τους αγγέλους του Θεού… τί άλλο θα δούμε;;;

  • 18 Μαΐου 2010, 11:10 | Χατζηγιαννης Παναγιωτης

    προτεινω α) εντατικους ελεγχους για να εντοπιστουν και να τιμωρηθουν οσοι δεν κοβουν αποδειξεις, β) ελεγχος σε επιχειρησεις που μεταφερουν ή αυξανουν το πιστωτικο υπολοιπο ΦΠΑ τους, γ) ελεγχος πωλησεων / αγορων δ) καμια συναλλαγη με μετρητα για εταιριες και ελευθερους επαγγελματιες ε) ολα τα ιδιωτικα συμφωνητικα πχ.εργολαβικα, μισθωματα, τριμηνιαιες αναξαρτητου ποσου να αποστελωνται ηλεκτρονικα στη ΔΟΥ, μονο τα εκπροθεσμα να δινονται χειρογραφα και να προωθουνται για ελεγχο, στ) ο φορολογουμενος να πηγαινει τις αποδειξεις στη ΔΟΥ μονο μετα απο κληση για δειγματοληπτικο ελεγχο, να τις ελεγχει υπαλληλος και να τις «ακυρωνει» ωστε να μην μπορουν να δωθουν σε αλλον απο τον εφοριακο και να επιβαλεται προστιμο, αν η δηλωση εχει δωθει λογιστικο γραφειο προστιμο και στο γραφειο και αμεσος ελεγχος των πελατων του λογιστη. Αυτα τα λιγα…