ΜΕΡΟΣ ΣΤ΄ Ενσωμάτωση της Oδηγίας (ΕΕ) 2019/1160 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2019, για την τροποποίηση των Οδηγιών 2009/65/ΕΚ και 2011/61/ΕΕ όσον αφορά τη διασυνοριακή διανομή οργανισμών συλλογικών επενδύσεων

Άρθρο 161
Σκοπός
Σκοπός του παρόντος μέρους είναι η ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1160 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την τροποποίηση των Οδηγιών 2009/65/ΕΚ και 2011/61/ΕΕ όσον αφορά τη διασυνοριακή διανομή οργανισμών συλλογικών επενδύσεων.

Άρθρο 162
Αντικείμενο
Αντικείμενο του παρόντος μέρους είναι η συμπλήρωση του νομικού πλαισίου ως προς τη διασυνοριακή διάθεση μεριδίων Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (Ο.Σ.Ε.Κ.Α.) ή μετοχών Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (Ο.Ε.Ε.) στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος, καθώς και η ευθυγράμμιση της διαδικασίας κοινοποίησης στις αρμόδιες αρχές, με σκοπό τη μείωση των ρυθμιστικών φραγμών στη διασυνοριακή διανομή οργανισμών συλλογικών επενδύσεων (Ο.Σ.Ε.Κ.Α. και Ο.Ε.Ε.) εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικότερα, στο κεφάλαιο Α’ εισάγονται τροποποιήσεις του ν. 4099/2012 (Α’ 250), για την ενσωμάτωση του άρθρου 1 της Οδηγίας 2019/1160 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2019, για την τροποποίηση των οδηγιών 2009/65/ΕΚ και 2011/61/ΕΕ όσον αφορά τη διασυνοριακή διανομή οργανισμών συλλογικών επενδύσεων (L 188). Στο δε κεφάλαιο Β εισάγονται τροποποιήσεις του ν. 4209/2013 (Α’ 253), για την ενσωμάτωση του άρθρου 2 της ανωτέρω Οδηγίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’
ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΕ ΚΙΝΗΤΕΣ ΑΞΙΕΣ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Ν. 4099/2012

Άρθρο 163
Εγκατάσταση υποκαταστήματος εταιρείας διαχείρισης άλλου κράτους μέλους στην Ελλάδα και εγκατάσταση υποκαταστήματος Ανώνυμων Εταιρειών Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων σε άλλο κράτος μέλος – Τροποποίηση της παρ. 6 του άρθρου 26 και της παρ. 5 του άρθρου 29 του ν. 4099/2012
(παρ. 1 άρθρου 1 Οδηγίας 2019/1160/ΕΚ)
1. Στο τέλος της παρ. 6 του άρθρου 26 του ν. 4099/2012 (Α’ 250), περί γνωστοποίησης πληροφοριών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προστίθενται τρία εδάφια και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Σε περίπτωση μεταβολής των πληροφοριών οι οποίες κοινοποιήθηκαν σύμφωνα με τις περιπτώσεις β`, γ ή δ` της παραγράφου 1, η εταιρεία διαχείρισης γνωστοποιεί γραπτώς τη μεταβολή αυτή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στις Aρμόδιες Aρχές του κράτους – μέλους καταγωγής της ένα (1) μήνα τουλάχιστον πριν τη μεταβολή ή σε περίπτωση ανωτέρας βίας, το συντομότερο δυνατόν από την πραγματοποίηση της μεταβολής, ώστε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να δύναται να λάβει κατάλληλα μέτρα για την άσκηση του εποπτικού της έργου.
Όταν, λόγω της μεταβολής του πρώτου εδαφίου, η εταιρεία διαχείρισης δεν συμμορφώνεται πλέον με την Οδηγία 2009/65/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009 για τον συντονισμό των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με ορισμένους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) (L 302), οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής της εταιρείας διαχείρισης ενημερώνουν την εταιρεία διαχείρισης, εντός δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από τη λήψη όλων των πληροφοριών που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο, ότι δεν πρέπει να εφαρμόσει την εν λόγω μεταβολή. Στην περίπτωση αυτή, οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής της εταιρείας διαχείρισης ενημερώνουν σχετικά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σε περίπτωση εφαρμογής της μεταβολής του πρώτου εδαφίου, μετά από τη διαβίβαση των πληροφοριών του δεύτερου εδαφίου και εφόσον λόγω της μεταβολής αυτής, η εταιρεία διαχείρισης δεν συμμορφώνεται πλέον με την Οδηγία 2009/65/ΕΚ, οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής της εταιρείας διαχείρισης λαμβάνουν τα μέτρα των άρθρων 97 και 98 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, και ενημερώνουν, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τα μέτρα που λήφθηκαν.».
2. Στο τέλος της παρ. 5 του άρθρου 29 του ν. 4099/2012, περί γνωστοποίησης μεταβολών των Ανώνυμων Εταιρειών Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (Α.Ε.Δ.Α.Κ.) στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προστίθενται τρία εδάφια και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Αν μεταβληθούν οι πληροφορίες οι οποίες κοινοποιήθηκαν σύμφωνα με τις περιπτώσεις β`, γ` ή δ` της παραγράφου 1 η ΑΕΔΑΚ γνωστοποιεί γραπτώς τη μεταβολή αυτή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στις αρμόδιες αρχές του κράτους – μέλους υποδοχής της, ένα (1) μήνα τουλάχιστον πριν από τη μεταβολή ή, σε περίπτωση ανωτέρας βίας, το συντομότερο δυνατόν από την πραγματοποίηση της μεταβολής, ώστε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να αποφασίσει επί της μεταβολής αυτής σύμφωνα με την παράγραφο 2.
Όταν, λόγω της μεταβολής του πρώτου εδαφίου, η Α.Ε.Δ.Α.Κ. δεν συμμορφώνεται πλέον με το Μέρος Α΄ του παρόντος νόμου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει την Α.Ε.Δ.Α.Κ., εντός δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από τη λήψη όλων των πληροφοριών που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο, ότι δεν πρέπει να εφαρμόσει την εν λόγω μεταβολή. Στην περίπτωση αυτή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει σχετικά τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής. Σε περίπτωση εφαρμογής της μεταβολής του πρώτου εδαφίου, μετά από τη διαβίβαση των πληροφοριών, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο και, εφόσον, λόγω της μεταβολής αυτής, η Α.Ε.Δ.Α.Κ. δεν συμμορφώνεται πλέον με το Μέρος Α΄ του παρόντος νόμου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λαμβάνει όλα τα δέοντα μέτρα σύμφωνα με το άρθρο 93, και ενημερώνει, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής σχετικά με τα μέτρα που λήφθηκαν.».

Άρθρο 164
Ανακοινώσεις και διαφημίσεις Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες –
Τροποποίηση του άρθρου 79 του ν. 4099/2012
(παρ. 2 άρθρου 1 Οδηγίας 2019/1160/ΕΚ)
H παρ. 1 του άρθρου 79 του ν. 4099/2012 (A’ 250), περί ανακοινώσεων των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ), καταργείται και το άρθρο 79 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 79
Ανακοινώσεις και διαφημίσεις ΟΣΕΚΑ
(άρθρα 70, 76, 77 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ)
1. (Καταργείται).
2. Στο τέλος κάθε διαχειριστικής χρήσης, αναρτάται στην ιστοσελίδα της εταιρείας διαχείρισης ή, κατά περίπτωση, της ΑΕΕΜΚ, στο διαδίκτυο, συνοπτική κατάσταση του ενεργητικού του ΟΣΕΚΑ, ο λογαριασμός αποτελεσμάτων χρήσης του και ο τρόπος διάθεσης των κερδών του.
3. Εξαιρουμένου του εντύπου των βασικών πληροφοριών για τους επενδυτές, κάθε άλλο ενημερωτικό ή διαφημιστικό έντυπο του ΟΣΕΚΑ πρέπει να περιέχει δήλωση με κεφαλαία γράμματα στο κάτω μέρος της πρώτης και της τελευταίας σελίδας πολυσέλιδου εντύπου ότι «Οι ΟΣΕΚΑ δεν έχουν εγγυημένη απόδοση και οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές». Η παραπάνω δήλωση αναφέρεται και σε κάθε ανακοίνωση του ΟΣΕΚΑ. Η ανωτέρω υποχρέωση δεν υφίσταται στην περίπτωση της παραγράφου 9 του άρθρου 61, καθώς και στην περίπτωση ΟΣΕΚΑ που βάσει της επενδυτικής του πολιτικής αποσκοπεί στην επίτευξη προκαθορισμένης απόδοσης. Στην τελευταία περίπτωση, ο ΟΣΕΚΑ οφείλει να συμπεριλάβει σχετική προειδοποίηση προς το επενδυτικό κοινό, στο κάτω μέρος της πρώτης και της τελευταίας σελίδας πολυσέλιδου ενημερωτικού ή διαφημιστικού εντύπου και ανακοίνωσης.
4. Όλες οι δημοσιεύσεις του ΟΣΕΚΑ και της εταιρείας διαχείρισής του και κάθε ενημερωτικό ή διαφημιστικό υλικό τους υποβάλλονται, στη μορφή που διατίθενται στο επενδυτικό κοινό, χωρίς καθυστέρηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
5. Η εταιρεία διαχείρισης υποχρεούται, εφόσον της ζητηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, να προβαίνει με δικά της έξοδα σε διευκρινιστικές ή διορθωτικές δημοσιεύσεις, εάν από προηγούμενες δημοσιεύσεις ή ανακοινώσεις της υπάρχει κίνδυνος παραπλάνησης ή εσφαλμένης πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού.
6. Η εταιρεία διαχείρισης παρέχει, κατόπιν αιτήματος επενδυτή, πρόσθετα στοιχεία σχετικά με τα ποσοτικά όρια που εφαρμόζονται κατά τη διαχείριση κινδύνου του ΟΣΕΚΑ, τις μεθόδους που έχουν επιλεγεί για το σκοπό αυτόν και την πρόσφατη εξέλιξη των κύριων κινδύνων και των αποδόσεων των διαφόρων κατηγοριών των στοιχείων του ενεργητικού του ΟΣΕΚΑ.
7. Με βάση τα εκτελεστικά μέτρα της παραγράφου 4 του άρθρου 75 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, βάσει των οποίων εκδόθηκε ο Κανονισμός (ΕΕ) 583/2010 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 1ης Ιουλίου 2010 (ΕΕ L 176/ 10.7.2010), η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται να εξειδικεύει με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου κάθε λεπτομέρεια ή τεχνικό θέμα σχετικά με τις προϋποθέσεις διάθεσης του ενημερωτικού δελτίου μέσω διαδικτύου ή με άλλο σταθερό μέσο, πλην του αντιγράφου σε έντυπη μορφή.
8. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθορίζει με απόφαση της το περιεχόμενο τριμηνιαίων πινάκων σχετικά με τις επενδύσεις του ΟΣΕΚΑ, οι οποίοι τίθενται στη διάθεση του επενδυτικού κοινού και υποβάλλονται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς και τον τρόπο και το χρόνο της γνωστοποίησης και της δημοσιοποίησης τους.».

Άρθρο 165
Διάθεση μεριδίων Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες άλλου κράτους-μέλους στην Ελλάδα – Τροποποίηση του άρθρου 89 του ν. 4099/2012
(παρ. 3 άρθρου 1 Οδηγίας 2019/1160/ΕΚ)
Στο άρθρο 89 του ν. 4099/2012 (Α’ 250), τροποποιείται η παρ. 9 ως προς τις παραπεμπόμενες διατάξεις, καταργούνται οι παρ. 3, 8 και 11, περί υποχρεώσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ) και το άρθρο 89 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 89
Διάθεση μεριδίων ΟΣΕΚΑ άλλου κράτους – μέλους στην Ελλάδα
(άρθρα 89 παρ. 1, 91-96 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ)
1. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κίνηση των κεφαλαίων, καθώς και του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 100, ΟΣΕΚΑ που έχει λάβει άδεια λειτουργίας σε άλλο κράτος – μέλος σύμφωνα με τις διατάξεις της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, ο οποίος διαθέτει τα μερίδιά του στην Ελλάδα, δεν υπάγεται σε τυχόν πρόσθετες διατάξεις του παρόντος νόμου που αφορούν θέματα τα οποία ρυθμίζονται από την Οδηγία 2009/65/ΕΚ. Σε κάθε περίπτωση, ο εν λόγω ΟΣΕΚΑ τηρεί τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας που αφορούν θέματα τα οποία δεν ρυθμίζονται από την Οδηγία 2009/65/ΕΚ.
2. Ο ΟΣΕΚΑ που έχει λάβει άδεια λειτουργίας σε άλλο κράτος – μέλος δύναται να διαθέτει τα μερίδιά του στην Ελλάδα, κατόπιν κοινοποίησης σύμφωνα με το άρθρο 90.
3. (Καταργείται).
4. Για τους σκοπούς των άρθρων 89 έως και 92 του παρόντος νόμου, ο όρος «ΟΣΕΚΑ» περιλαμβάνει και τα επενδυτικά τμήματα ενός ΟΣΕΚΑ.
5. Εάν ΟΣΕΚΑ που έχει λάβει άδεια λειτουργίας σε άλλο κράτος – μέλος διαθέτει τα μερίδιά του στην Ελλάδα, παρέχει στους επενδυτές που βρίσκονται στην Ελλάδα τις πληροφορίες και τα έγγραφα που απαιτείται να παρέχει στους επενδυτές στο κράτος – μέλος καταγωγής του, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου IX της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, όπως αυτές ενσωματώθηκαν με τα άρθρα 75 έως και 84 του παρόντος νόμου.
Οι εν λόγω πληροφορίες και έγγραφα παρέχονται στους επενδυτές σύμφωνα με τις ακόλουθες διατάξεις:
α) Με την επιφύλαξη των διατάξεων του Κεφαλαίου IX της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, οι εν λόγω πληροφορίες και έγγραφα παρέχονται στους επενδυτές με τον τρόπο που προβλέπεται στις νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που ισχύουν στην Ελλάδα.
β) Οι βασικές πληροφορίες για τους επενδυτές μεταφράζονται στην ελληνική γλώσσα.
γ) Άλλες πληροφορίες ή έγγραφα, πλην των βασικών πληροφοριών για τους επενδυτές, μεταφράζονται, κατ` επιλογήν του ΟΣΕΚΑ, στην ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα.
δ) Ο ΟΣΕΚΑ ευθύνεται για την ακριβή μετάφραση των πληροφοριών και των εγγράφων που αναφέρονται στις περιπτώσεις β` και γ`.
6. Οι διατάξεις της παραγράφου 5 εφαρμόζονται και σε κάθε μεταβολή των εν λόγω πληροφοριών και εγγράφων.
7. Η συχνότητα δημοσιοποίησης της καθαρής τιμής και της τιμής διάθεσης, εξαγοράς ή εξόφλησης των μεριδίων του ΟΣΕΚΑ, σύμφωνα με το άρθρο 76 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, διέπεται από τις νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις του κράτους – μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ.
8. (Καταργείται).
9. Ο ΟΣΕΚΑ μπορεί να διαφημίζεται στην Ελλάδα τηρώντας τις διατάξεις του άρθρου 79 που αφορούν τη διαφήμιση μεριδίων ΟΣΕΚΑ, καθώς και τις διατάξεις των παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1156 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2019, για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής διανομής οργανισμών συλλογικών επενδύσεων και την τροποποίηση των Κανονισμών (ΕΕ) 345/2013, (ΕΕ) 346/2013 και (ΕΕ) 1286/2014 (L 188).
10. Ο ΟΣΕΚΑ δύναται, για την άσκηση των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα, να χρησιμοποιεί στην επωνυμία ή στο διακριτικό του τίτλο, την ίδια νομική μορφή, όπως «εταιρεία επενδύσεων» ή «αμοιβαίο κεφάλαιο», υπό την οποία δραστηριοποιείται στο κράτος – μέλος καταγωγής του. Εάν υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί σύγχυση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται να απαιτήσει για λόγους σαφήνειας να προστεθεί στην επωνυμία επεξηγηματική ένδειξη.
11. (Καταργείται).
12. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται με απόφαση της να καθορίζει το περιεχόμενο των ρυθμίσεων που αφορούν τη διάθεση στην Ελλάδα μεριδίων ΟΣΕΚΑ, οι οποίοι έχουν λάβει άδεια λειτουργίας σε άλλο κράτος-μέλος.».

Άρθρο 166
Απαιτήσεις για την παροχή διευκολύνσεων στους ιδιώτες επενδυτές από Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες άλλου κράτους μέλους που προτίθεται να διαθέσει τα μερίδια του στην Ελλάδα, καθώς και από Οργανισμό Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες αδειοδοτημένο στην Ελλάδα που προτίθεται να διαθέσει μερίδια σε άλλο κράτος μέλος – Προσθήκη άρθρων 89Α και 89Β στον ν. 4099/2012
(παρ. 4 άρθρου 1 Οδηγίας 2019/1160/ΕΚ)
Στον ν. 4099/2012 (Α’ 250) μετά το άρθρο 89 προστίθενται άρθρα 89Α και 89Β ως εξής:
«Άρθρο 89Α
Απαιτήσεις για την παροχή διευκολύνσεων από Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες κατά τη διάθεση μεριδίων ή μετοχών σε άλλο κράτος μέλος
(παρ. 4 άρθρου 1 Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1160)
1. Οι Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (Ο.Σ.Ε.Κ.Α.) του παρόντος νόμου καθιστούν διαθέσιμες, σε άλλο κράτος μέλος όπου προτίθενται να διαθέσουν στην αγορά μερίδιά του, διευκολύνσεις για τη διεκπεραίωση των ακόλουθων καθηκόντων:
α) Την επεξεργασία των εντολών διάθεσης, εξαγοράς και εξόφλησης και την εκτέλεση άλλων πληρωμών σε μεριδιούχους, οι οποίες σχετίζονται με μερίδια του Ο.Σ.Ε.Κ.Α., σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στα έγγραφα που απαιτούνται στα άρθρα 75 έως και 84,
β) την παροχή πληροφόρησης στους επενδυτές σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης των εντολών που αναφέρονται στην περ. α) και τον τρόπο πληρωμής των ποσών εξαγοράς και εξόφλησης,
γ) τη διευκόλυνση του χειρισμού πληροφοριών και την πρόσβαση στις διαδικασίες και τις ρυθμίσεις που αναφέρονται στο άρθρο 24, που σχετίζονται με την άσκηση των δικαιωμάτων των επενδυτών που απορρέουν από την επένδυσή τους στον Ο.Σ.Ε.Κ.Α. στο κράτος μέλος όπου ο Ο.Σ.Ε.Κ.Α. προωθείται εμπορικά,
δ) την παροχή προς τους επενδυτές των πληροφοριών και των εγγράφων που απαιτούνται σύμφωνα με το άρθρα 75 έως και 84 του παρόντος, υπό τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 94 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009 για τον συντονισμό των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με ορισμένους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) (L 302), με σκοπό την επιθεώρηση και την παραλαβή αντιγράφων,
ε) την παροχή, με σταθερό μέσο, πληροφοριών στους επενδυτές σχετικά με τα καθήκοντα για τη διεκπεραίωση των οποίων παρέχονται διευκολύνσεις, και
στ) τον ορισμό υπεύθυνου επικοινωνίας για την επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής.
2. Δεν απαιτείται η φυσική παρουσία του Ο.Σ.Ε.Κ.Α. στο κράτος μέλος υποδοχής ή ο διορισμός τρίτου από τον Ο.Σ.Ε.Κ.Α. για τους σκοπούς της παρ. 1.
3. O Ο.Σ.Ε.Κ.Α. εξασφαλίζει ότι οι διευκολύνσεις για την επιτέλεση των καθηκόντων που αναφέρονται στην παρ. 1, μεταξύ άλλων και με ηλεκτρονικά μέσα, παρέχονται:
α) Στην επίσημη γλώσσα ή σε μία από τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους, στο οποίο προωθείται εμπορικά ο Ο.Σ.Ε.Κ.Α. ή σε γλώσσα εγκεκριμένη από τις αρμόδιες αρχές του συγκεκριμένου κράτους μέλους,
β) από τον ίδιο τον Ο.Σ.Ε.Κ.Α. ή από τρίτο μέρος, με την επιφύλαξη των ρυθμίσεων και της εποπτείας που διέπουν τα καθήκοντα που πρέπει να διεκπεραιωθούν, ή από αμφότερους.
Για τους σκοπούς της περ. β), όταν τα καθήκοντα διεκπεραιώνονται από τρίτο μέρος, η ανάθεση στο εν λόγω τρίτο μέρος τεκμηριώνεται με γραπτή σύμβαση, η οποία προσδιορίζει ποια από τα καθήκοντα που αναφέρονται στην παρ. 1 δεν διεκπεραιώνονται από τον Ο.Σ.Ε.Κ.Α. και ότι το τρίτο μέρος λαμβάνει όλες τις σχετικές πληροφορίες και έγγραφα από τον Ο.Σ.Ε.Κ.Α..

Άρθρο 89Β
Απαιτήσεις για την παροχή διευκολύνσεων από Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες άλλων κρατών μελών κατά τη διάθεση μεριδίων ή μετοχών στην Ελλάδα
(παρ. 4 άρθρου 1 Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1160)
1. Οργανισμός Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (Ο.Σ.Ε.Κ.Α.) άλλου κράτους μέλους που προτίθεται να διαθέσει τα μερίδιά του στην Ελλάδα καθιστά διαθέσιμες διευκολύνσεις για τη διεκπεραίωση των ακόλουθων καθηκόντων:
α) Την επεξεργασία των εντολών διάθεσης, εξαγοράς και εξόφλησης και την εκτέλεση άλλων πληρωμών σε μεριδιούχους, οι οποίες σχετίζονται με μερίδια του Ο.Σ.Ε.Κ.Α., σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στα έγγραφα που απαιτούνται, κατά τα άρθρα 75 έως και 84 του παρόντος,
β) την παροχή πληροφόρησης στους επενδυτές σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης των εντολών που αναφέρονται στην περ. α) και τον τρόπο πληρωμής του προϊόντος εξαγοράς και εξόφλησης,
γ) τη διευκόλυνση του χειρισμού πληροφοριών και την πρόσβαση στις διαδικασίες και τις ρυθμίσεις που αναφέρονται στο άρθρο 15 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, που σχετίζονται με την άσκηση των δικαιωμάτων των επενδυτών που απορρέουν από την επένδυσή τους στον Ο.Σ.Ε.Κ.Α. στην Ελλάδα,
δ) την παροχή προς τους επενδυτές των πληροφοριών και των εγγράφων που απαιτούνται, σύμφωνα με το κεφάλαιο IX της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, όπως αυτό έχει ενσωματωθεί με τα άρθρα 75 έως και 84 του παρόντος, υπό τους όρους που προβλέπονται στις παρ. 5 έως και 7 του άρθρου 89, με σκοπό την επιθεώρηση και την παραλαβή αντιγράφων,
ε) την παροχή, με σταθερό μέσο, πληροφοριών στους επενδυτές σχετικά με τα καθήκοντα για τη διεκπεραίωση των οποίων παρέχονται διευκολύνσεις, και
στ) τον ορισμό υπευθύνου επικοινωνίας για την επικοινωνία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
2. Δεν απαιτείται η φυσική παρουσία Ο.Σ.Ε.Κ.Α. άλλου κράτους μέλους στην Ελλάδα ή ο διορισμός τρίτου από τον ΟΣΕΚΑ για τους σκοπούς της παρ. 1.
3. O Ο.Σ.Ε.Κ.Α. άλλου κράτους μέλους εξασφαλίζει ότι οι διευκολύνσεις για την επιτέλεση των καθηκόντων που αναφέρονται στην παρ. 1, μεταξύ άλλων και με ηλεκτρονικά μέσα, παρέχονται:
α) Στην ελληνική γλώσσα ή, εφόσον το επιθυμεί ο επενδυτής, στην αγγλική γλώσσα,
β) από τον ίδιο τον Ο.Σ.Ε.Κ.Α. ή από τρίτο μέρος, με την επιφύλαξη των ρυθμίσεων και της εποπτείας που διέπουν τα καθήκοντα που πρέπει να διεκπεραιωθούν, ή από αμφότερους.
Για τους σκοπούς της περ. β), όταν τα καθήκοντα διεκπεραιώνονται από τρίτο μέρος, η ανάθεση στο εν λόγω τρίτο μέρος τεκμηριώνεται με γραπτή σύμβαση, η οποία προσδιορίζει ποια από τα καθήκοντα που αναφέρονται στην παρ. 1 δεν διεκπεραιώνονται από τον Ο.Σ.Ε.Κ.Α. και ότι το τρίτο μέρος λαμβάνει όλες τις σχετικές πληροφορίες και έγγραφα από τον Ο.Σ.Ε.Κ.Α..».

Άρθρο 167
Διαδικασία διάθεσης μεριδίων ή μετοχών από Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες άλλου κράτους – μέλους στην Ελλάδα, καθώς και από αδειοδοτημένο στην Ελλάδα Οργανισμό Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες που διαθέτει μερίδια ή μετοχές σε άλλο κράτος – μέλος και σε τρίτο κράτος – Τροποποίηση των άρθρων 90 και 91 του ν. 4099/2012
(παρ. 5 άρθρου 1 Οδηγίας 2019/1160/ΕΚ)
1. Στο άρθρο 90 του ν. 4099/2012 (Α’ 250), περί διαδικασίας διάθεσης μεριδίων των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (Ο.Σ.Ε.Κ.Α.) άλλων κρατών μελών, προστίθεται τρίτο εδάφιο στην περ. α) της παρ. 1, η παρ. 6 αντικαθίσταται και το άρθρο 90 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 90
Διαδικασία διάθεσης μεριδίων ΟΣΕΚΑ άλλου κράτους – μέλους στην Ελλάδα
(άρθρα 91-96 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ)
1. ΟΣΕΚΑ άλλου κράτους – μέλους δύναται να ξεκινήσει τη διάθεση των μεριδίων του στην Ελλάδα αφού προηγουμένως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λάβει από τις Αρμόδιες Αρχές του κράτους – μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ τα ακόλουθα στοιχεία:
α) Επιστολή κοινοποίησης του ΟΣΕΚΑ, η οποία περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις ρυθμίσεις που ο ΟΣΕΚΑ έχει ορίσει για τη διάθεση των μεριδίων του στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων, όπου συντρέχει περίπτωση, ρυθμίσεων για τις κατηγορίες μεριδίων. Στην περίπτωση που τα μερίδια του ΟΣΕΚΑ διατίθενται στην Ελλάδα από την ίδια την εταιρεία διαχείρισής του, αυτό αναφέρεται ρητώς στην επιστολή κοινοποίησης.
Η επιστολή κοινοποίησης περιλαμβάνει, επίσης, τις αναγκαίες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης, για την τιμολόγηση ή για την κοινοποίηση τυχόν εφαρμοστέων κανονιστικών τελών ή επιβαρύνσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και πληροφορίες σχετικά με τις διευκολύνσεις για την εκτέλεση των καθηκόντων που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 89Β.
β) Βεβαίωση των Αρμοδίων Αρχών του κράτους – μέλους καταγωγής του ότι ο ΟΣΕΚΑ πληροί τους όρους της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ.
γ) Τον κανονισμό ή τα καταστατικά του έγγραφα, το ενημερωτικό του δελτίο και, εφόσον υφίστανται, την ετήσια και την εξαμηνιαία έκθεσή του, μεταφρασμένα στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα, κατ` επιλογήν και με επιμέλεια του ΟΣΕΚΑ.
δ) Τις βασικές πληροφορίες για τους επενδυτές, μεταφρασμένες στην ελληνική γλώσσα, με επιμέλεια του ΟΣΕΚΑ.
Τα υπό γ` και δ` έγγραφα υποβάλλονται στην πλέον πρόσφατη έκδοση τους.
2. Η επιστολή κοινοποίησης και η βεβαίωση, που αναφέρονται στην παράγραφο 1, παρέχονται σε γλώσσα που είθισται στις διεθνείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές, εκτός εάν οι αρμόδιες αρχές του κράτους – μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συμφωνήσουν να διατίθενται σε επίσημη γλώσσα και των δύο αυτών κρατών-μελών.
3. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποδέχεται την ηλεκτρονική διαβίβαση και αρχειοθέτηση των εγγράφων που αναφέρονται στην παράγραφο 1.
4. Για τους σκοπούς της διαδικασίας κοινοποίησης που προβλέπεται στο παρόν άρθρο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν ζητεί κανένα άλλο έγγραφο, πιστοποιητικό ή πληροφορία, πλέον εκείνων που προβλέπονται στο παρόν άρθρο.
5. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει πρόσβαση, με ηλεκτρονικά μέσα, στα έγγραφα που αναφέρονται στις περιπτώσεις γ` και δ` της παραγράφου 1 και, ενδεχομένως, στις μεταφράσεις τους. Ο ΟΣΕΚΑ επικαιροποιεί τα εν λόγω έγγραφα και μεταφράσεις, κοινοποιεί οποιεσδήποτε αλλαγές σε αυτά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και επισημαίνει τον τρόπο απόκτησης των εν λόγω εγγράφων ηλεκτρονικά.
6. Σε περίπτωση μεταβολής των πληροφοριών στην επιστολή κοινοποίησης που υποβάλλεται σύμφωνα με την παρ. 1, ή μεταβολής όσον αφορά τις κατηγορίες μεριδίων που πρόκειται να διατίθενται, ο ΟΣΕΚΑ ειδοποιεί γραπτώς σχετικά, τόσο τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ, όσο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τουλάχιστον έναν (1) μήνα πριν επιφέρει τη μεταβολή αυτή. Όταν, λόγω της μεταβολής του πρώτου εδαφίου, ο ΟΣΕΚΑ δεν συμμορφώνεται πλέον με την Οδηγία 2009/65/ΕΚ, οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ τον ενημερώνουν, εντός δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από τη λήψη όλων των πληροφοριών που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο, ότι δεν πρέπει να εφαρμόσει την εν λόγω μεταβολή. Στην περίπτωση αυτή, οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ ενημερώνουν σχετικά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σε περίπτωση εφαρμογής της μεταβολής που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο, μετά από τη διαβίβαση των πληροφοριών, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο και, εφόσον, λόγω της μεταβολής αυτής, ο ΟΣΕΚΑ δεν συμμορφώνεται πλέον με την Οδηγία 2009/65/ΕΚ, οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ λαμβάνουν όλα τα δέοντα μέτρα, σύμφωνα με το άρθρο 98 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, συμπεριλαμβανομένης, όπου απαιτείται, της ρητής απαγόρευσης εμπορικής προώθησης του ΟΣΕΚΑ και ενημερώνουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, χωρίς καθυστέρηση, σχετικά με τα μέτρα που λήφθηκαν.
7. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται με απόφαση της να εξειδικεύει κάθε λεπτομέρεια ή τεχνικό θέμα που αφορά την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.».

2. Στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 91 του ν. 4099/2012, περί διάθεσης μεριδίων των Ο.Σ.Ε.Κ.Α. σε άλλο κράτος, προστίθεται τρίτο εδάφιο, η παρ. 7 αντικαθίσταται και το άρθρο 91 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 91
Διάθεση μεριδίων ΟΣΕΚΑ του παρόντος νόμου σε άλλο κράτος – μέλος και σε τρίτο κράτος (άρθρα 91-96 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ)
1. Αν ΟΣΕΚΑ του παρόντος νόμου σκοπεύει να διαθέσει τα μερίδια του σε άλλο κράτος – μέλος, υποβάλλει καταρχήν επιστολή κοινοποίησης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Η επιστολή κοινοποίησης περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις ρυθμίσεις που ο ΟΣΕΚΑ έχει ορίσει για τη διάθεση των μεριδίων του στο κράτος – μέλος υποδοχής, συμπεριλαμβανομένων, όπου συντρέχει περίπτωση, ρυθμίσεων για τις κατηγορίες μεριδίων. Στην περίπτωση που τα μερίδια του ΟΣΕΚΑ διατίθενται στο άλλο κράτος – μέλος από την ίδια την εταιρεία διαχείρισής του, αυτό αναφέρεται ρητώς στην επιστολή κοινοποίησής του.
Η επιστολή κοινοποίησης περιλαμβάνει, επίσης, τις αναγκαίες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης για την τιμολόγηση ή για την κοινοποίηση τυχόν εφαρμοστέων κανονιστικών τελών ή επιβαρύνσεων από τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής και πληροφορίες σχετικά με τις διευκολύνσεις για την εκτέλεση των καθηκόντων που αναφέρονται στη παρ. 1 του άρθρου 89Α.
2. Ο ΟΣΕΚΑ επισυνάπτει στην επιστολή κοινοποίησης, που αναφέρεται στην παράγραφο 1, τα εξής έγγραφα, στην πλέον πρόσφατη έκδοση τους:
α) τον κανονισμό ή τα καταστατικά του έγγραφα, το ενημερωτικό του δελτίο και, εφόσον υφίστανται, την ετήσια και την εξαμηνιαία έκθεσή του, μεταφρασμένα σύμφωνα με τις διατάξεις των περιπτώσεων γ` και δ` της παραγράφου 1 του άρθρου 94 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ και
β) τις βασικές πληροφορίες για τους επενδυτές, που αναφέρονται στο άρθρο 80, μεταφρασμένες σύμφωνα με τις διατάξεις των περιπτώσεων β` και δ` της παραγράφου 1 του άρθρου 94 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ.
3. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επαληθεύει εάν είναι πλήρεις οι πληροφορίες που υποβάλλονται από τον ΟΣΕΚΑ σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαβιβάζει όλα τα έγγραφα που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 στις Αρμόδιες Αρχές του κράτους – μέλους υποδοχής του ΟΣΕΚΑ, το αργότερο δέκα (10) εργάσιμες ημέρες μετά την ημερομηνία παραλαβής τους. Ταυτόχρονα, συνυποβάλλει βεβαίωση ότι ο ΟΣΕΚΑ πληροί τους όρους της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ. Στη συνέχεια, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει χωρίς καθυστέρηση τον ΟΣΕΚΑ για την ανωτέρω διαβίβαση. Ο ΟΣΕΚΑ δύναται να ξεκινήσει τη διάθεση των μεριδίων του στην αγορά του κράτους -μέλους υποδοχής του από την ημερομηνία της εν λόγω ενημέρωσης.
4. Η επιστολή κοινοποίησης, που αναφέρεται στην παράγραφο 1, και η βεβαίωση, που αναφέρεται στην παράγραφο 3, διατίθεται στην αγγλική γλώσσα, εκτός εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οι Αρμόδιες Αρχές του κράτους – μέλους υποδοχής του ΟΣΕΚΑ συμφωνήσουν να διατίθεται σε επίσημη γλώσσα και των δύο αυτών κρατών – μελών.
5. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται να διαβιβάζει και να αρχειοθετεί τα έγγραφα που αναφέρονται στην παράγραφο 3 ηλεκτρονικά.
6. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διασφαλίζει ότι οι Αρμόδιες Αρχές του κράτους – μέλους υποδοχής του ΟΣΕΚΑ έχουν πρόσβαση, με ηλεκτρονικά μέσα, στα έγγραφα που αναφέρονται στην παράγραφο 2 και, ενδεχομένως, στις μεταφράσεις τους. Ο ΟΣΕΚΑ επικαιροποιεί τα εν λόγω έγγραφα και μεταφράσεις, κοινοποιεί οποιεσδήποτε αλλαγές στα έγγραφα που αναφέρονται στην παράγραφο 2 στις Αρμόδιες Αρχές του κράτους – μέλους υποδοχής του και επισημαίνει τον τρόπο απόκτησης των εν λόγω εγγράφων ηλεκτρονικά.
7. Σε περίπτωση μεταβολής των πληροφοριών στην επιστολή κοινοποίησης που υποβάλλεται σύμφωνα με την παρ. 1, ή μεταβολής όσον αφορά τις κατηγορίες μεριδίων που πρόκειται να διατίθενται, ο ΟΣΕΚΑ ειδοποιεί γραπτώς σχετικά τόσο την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όσο και τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής του ΟΣΕΚΑ, τουλάχιστον έναν (1) μήνα πριν επιφέρει τη μεταβολή αυτή. Όταν, λόγω της μεταβολής του πρώτου εδαφίου, ο ΟΣΕΚΑ δεν συμμορφώνεται πλέον με το Μέρος Α του παρόντος νόμου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει τον ΟΣΕΚΑ, εντός δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από τη λήψη όλων των πληροφοριών που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο, ότι δεν πρέπει να εφαρμόζει την εν λόγω αλλαγή. Στην περίπτωση αυτή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει σχετικά τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής του ΟΣΕΚΑ. Σε περίπτωση εφαρμογής της μεταβολής του πρώτου εδαφίου μετά τις πληροφορίες που διαβιβάζονται, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο και εφόσον, λόγω της μεταβολής αυτής, ο ΟΣΕΚΑ δεν συμμορφώνεται πλέον με το Μέρος Α του παρόντος νόμου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λαμβάνει όλα τα δέοντα μέτρα σύμφωνα με το άρθρο 93, συμπεριλαμβανομένης, όπου απαιτείται, της ρητής απαγόρευσης εμπορικής προώθησης του ΟΣΕΚΑ και ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής του ΟΣΕΚΑ χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση σχετικά με τα μέτρα που λήφθηκαν.
8. Με βάση τα εκτελεστικά μέτρα της παραγράφου 1 του άρθρου 95 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, βάσει των οποίων εκδόθηκαν η Οδηγία 2010/44/ΕΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 1ης Ιουλίου 2010 και ο Κανονισμός (ΕΕ) 584/2010 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 1ης Ιουλίου 2010, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξειδικεύει με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου κάθε λεπτομέρεια ή τεχνικό θέμα σχετικά με τη διευκόλυνση της πρόσβασης των Αρμοδίων Αρχών των κρατών-μελών υποδοχής των ΟΣΕΚΑ στις πληροφορίες και τα έγγραφα που αναφέρονται στις παραγράφους 1,2 και 3, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του παρόντος άρθρου.
9. Με βάση τα εκτελεστικά μέτρα της παραγράφου 2 του άρθρου 95 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξειδικεύει με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου κάθε λεπτομέρεια ή τεχνικό θέμα σχετικά με τη μορφή και το περιεχόμενο της επιστολής κοινοποίησης, που αναφέρεται στην παράγραφο 1, και της βεβαίωσης, που αναφέρεται στην παράγραφο 3, καθώς και σχετικά με τη διαδικασία για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη χρήση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών μεταξύ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και των Αρμοδίων Αρχών του κράτους – μέλους υποδοχής του ΟΣΕΚΑ, για τους σκοπούς της κοινοποίησης βάσει των διατάξεων του παρόντος άρθρου.
10. ΟΣΕΚΑ του παρόντος νόμου δύναται να διαθέσει μερίδιά του σε τρίτο κράτος, εφόσον αυτό προβλέπεται από τη νομοθεσία του τρίτου κράτους και αφού προηγουμένως ενημερωθεί σχετικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία εάν της ζητηθεί, χορηγεί βεβαίωση ότι ο ΟΣΕΚΑ πληροί τους όρους του παρόντος νόμου και της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ.».

Άρθρο 168
Ανάκληση γνωστοποίησης και παύση των διαδικασιών σχετικά με την εμπορική προώθηση μεριδίων, ή κατά περίπτωση, κατηγοριών μεριδίων από Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες άλλου κράτους μέλους στην Ελλάδα, καθώς και από Οργανισμό Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες αδειοδοτημένο στην Ελλάδα
– Προσθήκη άρθρων 91Α και 91Β στον ν. 4099/2012
(παρ. 6 άρθρου 1 Οδηγίας 2019/1160/ΕΚ)
Μετά το άρθρο 91 του ν. 4099/2012 (Α΄ 250) προστίθενται άρθρα 91Α και 91Β ως εξής:
«Άρθρο 91Α
Ανάκληση γνωστοποίησης των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες άλλων κρατών μελών
(παρ. 6 άρθρου 1 Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1160)
1. Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (Ο.Σ.Ε.Κ.Α.) άλλου κράτους μέλους που προωθούν τα μερίδιά τους στην Ελλάδα δύναται να ανακαλέσουν τη γνωστοποίηση, να παύσουν τις διαδικασίες εμπορικής προώθησης στην Ελλάδα, όσον αφορά τα μερίδια, ή κατά περίπτωση, τις κατηγορίες μεριδίων, για τα οποία έχουν προβεί σε γνωστοποίηση, σύμφωνα με το άρθρο 90, εφόσον πληρούνται όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Γίνεται γενική προσφορά εξαγοράς ή εξόφλησης, απαλλαγμένη από οποιεσδήποτε χρεώσεις ή κρατήσεις, όλων των μεριδίων του συγκεκριμένου Ο.Σ.Ε.Κ.Α. ή της συγκεκριμένης κατηγορίας μεριδίων του Ο.Σ.Ε.Κ.Α. που κατέχονται από επενδυτές στην Ελλάδα, η οποία δημοσιοποιείται για τουλάχιστον τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες και απευθύνεται, απευθείας ή μέσω χρηματοοικονομικών διαμεσολαβητών, μεμονωμένα σε όλους τους επενδυτές στην Ελλάδα των οποίων είναι γνωστή η ταυτότητα,
β) η πρόθεση τερματισμού των ρυθμίσεων που έχουν γίνει για την εμπορική προώθηση αυτών των μεριδίων στην Ελλάδα δημοσιοποιείται μέσω διαθέσιμου στο κοινό μέσου, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών μέσων, το οποίο είναι σύνηθες για την εμπορική προώθηση Ο.Σ.Ε.Κ.Α. και κατάλληλο για τον μέσο επενδυτή σε Ο.Σ.Ε.Κ.Α.,
γ) τυχόν συμβατικές ρυθμίσεις με χρηματοοικονομικούς μεσολαβητές ή εκπροσώπους τροποποιούνται ή παύουν να ισχύουν από την ημερομηνία ανάκλησης της γνωστοποίησης, προκειμένου να προληφθεί ενδεχόμενη νέα ή περαιτέρω, άμεση ή έμμεση, προσφορά ή τοποθέτηση των μεριδίων που προσδιορίζονται στην κοινοποίηση που αναφέρεται στην παρ. 2.
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στις περ. α) και β) περιγράφουν με σαφήνεια τις συνέπειες για τους επενδυτές, εάν δεν αποδεχθούν την προσφορά εξαγοράς ή εξόφλησης των μεριδίων τους. Οι πληροφορίες που αναφέρονται στις περ. α) και β) παρέχονται στα ελληνικά ή στα αγγλικά. Από την ημερομηνία του πρώτου εδαφίου, οι Ο.Σ.Ε.Κ.Α. παύουν κάθε νέα ή περαιτέρω, άμεση ή έμμεση, προσφορά ή τοποθέτηση των μεριδίων τους τα οποία είναι το αντικείμενο της άρσης της κοινοποίησης στην Ελλάδα.
2. Ο Ο.Σ.Ε.Κ.Α. υποβάλλει επιστολή γνωστοποίησης στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του, η οποία περιέχει τις πληροφορίες που αναφέρονται στις περ. α), β) και γ) της παρ. 1.
3. Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του Ο.Σ.Ε.Κ.Α. επαληθεύουν εάν είναι πλήρης η γνωστοποίηση που υποβάλλεται από τον Ο.Σ.Ε.Κ.Α. σύμφωνα με την παρ. 2. Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του Ο.Σ.Ε.Κ.Α., το αργότερο δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες από την παραλαβή πλήρους γνωστοποίησης, διαβιβάζουν την εν λόγω γνωστοποίηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (Ε.Α.Κ.Α.Α.).
Μετά τη διαβίβαση της γνωστοποίησης, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του Ο.Σ.Ε.Κ.Α. τον ενημερώνουν αμελλητί σχετικά με την εν λόγω διαβίβαση.
4. Ο Ο.Σ.Ε.Κ.Α. παρέχει στους επενδυτές που εξακολουθούν να έχουν επενδύσεις στον Ο.Σ.Ε.Κ.Α., καθώς και στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του, τις πληροφορίες που απαιτούνται βάσει των άρθρων 75 έως και 84 και σύμφωνα με τα άρθρα 89 και 90.
5. Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του Ο.Σ.Ε.Κ.Α. διαβιβάζουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πληροφορίες για τυχόν αλλαγές στα έγγραφα που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 90.
6. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μετά την ανάκληση της γνωστοποίησης, εξακολουθεί να έχει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 35, την παρ. 1 του άρθρου 93 και το άρθρο 100. Με την επιφύλαξη των άλλων δραστηριοτήτων παρακολούθησης και των εποπτικών εξουσιών που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 35 και στο άρθρο 93, από την ημερομηνία διαβίβασης της παρ. 5 του παρόντος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν απαιτεί από τους Ο.Σ.Ε.Κ.Α. να αποδείξουν τη συμμόρφωσή τους προς τις εθνικές νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που διέπουν τις απαιτήσεις εμπορικής προώθησης που αναφέρονται στο άρθρο 5 του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1156 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2019, για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής διανομής οργανισμών συλλογικών επενδύσεων και την τροποποίηση των Κανονισμών (ΕΕ) 345/2013, (ΕΕ) 346/2013 και (ΕΕ) 1286/2014 (L 188).
7. Επιτρέπεται η χρήση πάσης φύσεως ηλεκτρονικών ή άλλων μέσων επικοινωνίας εξ αποστάσεως για τους σκοπούς της παρ. 4, υπό την προϋπόθεση ότι οι πληροφορίες και τα μέσα επικοινωνίας είναι διαθέσιμα για τους επενδυτές στην ελληνική ή, εφόσον το επιθυμεί ο επενδυτής, στην αγγλική γλώσσα.

Άρθρο 91Β
Ανάκληση γνωστοποίησης Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες σχετικά με την εμπορική προώθηση σε άλλο κράτος μέλος
(παρ. 6 άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1160)
1. Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (Ο.Σ.Ε.Κ.Α.) του παρόντος νόμου δύναται να ανακαλέσουν τη γνωστοποίηση, να παύσουν τις διαδικασίες εμπορικής προώθησης σε κράτος μέλος, όσον αφορά τα μερίδια, ή κατά περίπτωση, τις κατηγορίες μεριδίων, για τα οποία έχουν προβεί σε γνωστοποίηση, σύμφωνα με το άρθρο 91 του παρόντος νόμου, εφόσον πληρούνται όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Γίνεται γενική προσφορά εξαγοράς ή εξόφλησης, απαλλαγμένη από οποιεσδήποτε χρεώσεις ή κρατήσεις, όλων των μεριδίων του εν λόγω Ο.Σ.Ε.Κ.Α. ή της συγκεκριμένης κατηγορίας μεριδίων του, που κατέχονται από επενδυτές στο εν λόγω κράτος μέλος, η οποία δημοσιοποιείται για τουλάχιστον τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες και απευθύνεται, απευθείας ή μέσω χρηματοοικονομικών διαμεσολαβητών, μεμονωμένα σε όλους τους επενδυτές στο εν λόγω κράτος μέλος των οποίων είναι γνωστή η ταυτότητα,
β) η πρόθεση τερματισμού των ρυθμίσεων που έχουν γίνει για την εμπορική προώθηση αυτών των μεριδίων στο εν λόγω κράτος μέλος δημοσιοποιείται μέσω διαθέσιμου στο κοινό μέσου, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών μέσων, το οποίο είναι σύνηθες για την εμπορική προώθηση των Ο.Σ.Ε.Κ.Α. και κατάλληλο για τον μέσο επενδυτή σε Ο.Σ.Ε.Κ.Α.,
γ) τυχόν συμβατικές ρυθμίσεις με χρηματοοικονομικούς μεσολαβητές ή εκπροσώπους τροποποιούνται ή παύουν να ισχύουν από την ημερομηνία της ανάκλησης της γνωστοποίησης, προκειμένου να προληφθεί ενδεχόμενη νέα ή περαιτέρω, άμεση ή έμμεση, προσφορά ή τοποθέτηση των μεριδίων που προσδιορίζονται στην κοινοποίηση που αναφέρεται στην παρ. 2.
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στις περ. α) και β) περιγράφουν με σαφήνεια τις συνέπειες για τους επενδυτές εάν δεν αποδεχθούν την προσφορά εξαγοράς ή εξόφλησης των μεριδίων τους. Οι πληροφορίες που αναφέρονται στις περ. α) και β) παρέχονται στην επίσημη γλώσσα ή σε μια από τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους όπου ο Ο.Σ.Ε.Κ.Α. έκανε την κοινοποίηση σύμφωνα με το άρθρο 91 ή σε γλώσσα εγκεκριμένη από τις αρμόδιες αρχές του συγκεκριμένου κράτους μέλους. Από την ημερομηνία του πρώτου εδαφίου, ο Ο.Σ.Ε.Κ.Α. παύει κάθε νέα ή περαιτέρω, άμεση ή έμμεση, προσφορά ή τοποθέτηση των μεριδίων του τα οποία είναι το αντικείμενο της άρσης της κοινοποίησης στο εν λόγω κράτος μέλος.
2. Ο Ο.Σ.Ε.Κ.Α. υποβάλλει επιστολή γνωστοποίησης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία περιέχει τις πληροφορίες που αναφέρονται στις περ. α), β) και γ) της παρ. 1.
3. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επαληθεύει εάν είναι πλήρης η γνωστοποίηση που υποβάλλεται από τον Ο.Σ.Ε.Κ.Α. σύμφωνα με την παρ. 2. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το αργότερο εντός δεκαπέντε (15) εργασίμων ημερών από την παραλαβή πλήρους γνωστοποίησης, διαβιβάζει την εν λόγω γνωστοποίηση στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής που προσδιορίζεται στη γνωστοποίηση που αναφέρεται στην παρ. 2, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (Ε.Α.Κ.Α.Α).
Μετά τη διαβίβαση της κοινοποίησης, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει αμελλητί τον Ο.Σ.Ε.Κ.Α. σχετικά με την εν λόγω διαβίβαση.
4. Ο Ο.Σ.Ε.Κ.Α. παρέχει στους επενδυτές που εξακολουθούν να έχουν επενδύσεις στον Ο.Σ.Ε.Κ.Α., καθώς και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τις πληροφορίες που απαιτούνται βάσει των άρθρων 75 έως και 84 και σύμφωνα με το άρθρο 91.
5. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαβιβάζει στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής που προσδιορίζεται στην κοινοποίηση που αναφέρεται στην παρ. 2 του παρόντος πληροφορίες για τυχόν αλλαγές στα έγγραφα που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 91.
6. Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής που προσδιορίζεται στην κοινοποίηση που αναφέρεται στην παρ. 2 του παρόντος εξακολουθούν και μετά την ανάκληση της γνωστοποίησης να έχουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 21, την παρ. 3 του άρθρου 97 και το άρθρο 108 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, για τον συντονισμό των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με ορισμένους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (L 302). Με την επιφύλαξη των άλλων δραστηριοτήτων παρακολούθησης και των εποπτικών εξουσιών που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 21 και στο άρθρο 97, από την ημερομηνία διαβίβασης της παρ. 5 του παρόντος, οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής που προσδιορίζεται στην κοινοποίηση που αναφέρεται στην παρ. 2 του παρόντος δεν απαιτούν από τον εν λόγω Ο.Σ.Ε.Κ.Α. να αποδείξει τη συμμόρφωσή του προς τις εθνικές νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που διέπουν τις απαιτήσεις εμπορικής προώθησης που αναφέρονται στο άρθρο 5 του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1156.
7. Επιτρέπεται η χρήση πάσης φύσεως ηλεκτρονικών ή άλλων μέσων επικοινωνίας εξ αποστάσεως για τους σκοπούς της παρ. 4, υπό την προϋπόθεση ότι οι πληροφορίες και τα μέσα επικοινωνίας είναι διαθέσιμα για τους επενδυτές στην επίσημη γλώσσα ή σε μια από τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους υποδοχής, στο οποίο είναι εγκατεστημένος ο επενδυτής ή σε γλώσσα που έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές του εν λόγω κράτους μέλους υποδοχής.».

Άρθρο 169
Κυρώσεις – Τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 94 του ν. 4099/2012
(άρθρο 14 Κανονισμού 2019/1156/ΕΚ)
Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 94 του ν. 4099/2012 (Α’ 250), περί επιβολής κυρώσεων, προστίθεται η αναφορά στον Κανονισμό 2019/1156/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2019, για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής διανομής οργανισμών συλλογικών επενδύσεων και την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) 345/2013, (ΕΕ) 346/2013 και (ΕΕ) 1286/2014 (L 188) και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος νόμου ή των αποφάσεων που εκδίδονται κατ` εξουσιοδότησή του, των εκτελεστικών μέτρων της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, καθώς και του Κανονισμού 2019/1156/ΕΚ επισύρει τις ακόλουθες κυρώσεις και μέτρα, που επιβάλλονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς:
α) καταχώριση στο διαδικτυακό της τόπο, δημόσιας δήλωσης που κατονομάζει τον υπεύθυνο και προσδιορίζει τη φύση της παράβασης,
β) διαταγή προς το υπεύθυνο πρόσωπο για παύση της παράνομης συμπεριφοράς και παράλειψή της στο μέλλον,
γ) σε ΟΣΕΚΑ ή ΑΕΔΑΚ, αναστολή ή ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 19,
δ) σε μέλος του διοικητικού οργάνου της ΑΕΔΑΚ ή της ΑΕΕΜΚ ή άλλου υπεύθυνου φυσικού προσώπου προσωρινή απαγόρευση ή, επί επανειλημμένων σοβαρών παραβάσεων, οριστική απαγόρευση άσκησης καθηκόντων διαχείρισης σε αυτές ή σε άλλες τέτοιες εταιρείες,
ε) σε ΑΕΔΑΚ, σε θεματοφύλακα, σε νομικό πρόσωπο που διαθέτει μερίδια ΟΣΕΚΑ ή άλλων οργανισμών συλλογικών επενδύσεων, σε ΑΕΕΜΚ, σε ΟΣΕΚΑ που έχει λάβει άδεια λειτουργίας σε κράτος – μέλος ή σε άλλον οργανισμό συλλογικών επενδύσεων οι οποίοι διαθέτουν μερίδια στην Ελλάδα, σε εταιρεία διαχείρισης που έχει λάβει άδεια λειτουργίας σε άλλο κράτος – μέλος και λειτουργεί στην Ελλάδα, είτε μέσω υποκαταστήματος είτε στο πλαίσιο ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, καθώς και σε υποκατάστημα εταιρείας διαχείρισης τρίτου κράτους που παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα, σύσταση ή πρόστιμο ύψους από χίλια (1.000) ευρώ έως πέντε εκατομμύρια (5.000.000) ευρώ ή ίσο με το 10% του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών του νομικού προσώπου, σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες οικονομικές καταστάσεις που έχουν εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο.
Όταν το νομικό πρόσωπο είναι μητρική επιχείρηση ή θυγατρική μητρικής επιχείρησης, η οποία καταρτίζει ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με το άρθρο 135 του ν. 2190/1920, ο σχετικός συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών είναι ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών ή το αντίστοιχο είδος εισοδήματος, σύμφωνα με τους τελευταίες διαθέσιμες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις που έχουν εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ανώτατης μητρικής επιχείρησης, ή ίσο με το διπλάσιο του οφέλους που αποκόμισε ο παραβάτης όταν το όφελος μπορεί να προσδιοριστεί και
στ) σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου, σε διευθυντές και σε υπαλλήλους της ΑΕΔΑΚ, της ΑΕΕΜΚ, του θεματοφύλακα και του νομικού προσώπου που διαθέτει μερίδια ΟΣΕΚΑ ή άλλων οργανισμών συλλογικών επενδύσεων, σε κάθε φυσικό πρόσωπο που διαθέτει μερίδια ΟΣΕΚΑ ή άλλων οργανισμών συλλογικών επενδύσεων, σε κάθε πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες για λογαριασμό ΑΕΔΑΚ που λειτουργεί στην Ελλάδα είτε μέσω υποκαταστήματος είτε στο πλαίσιο ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, καθώς και σε κάθε πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες για λογαριασμό υποκαταστήματος εταιρείας διαχείρισης τρίτου κράτους που παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα, που παραβαίνουν τις διατάξεις του παρόντος νόμου ή των αποφάσεων που εκδίδονται κατ` εξουσιοδότησή του, καθώς και των εκτελεστικών μέτρων της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, σύσταση ή πρόστιμο ύψους από πεντακόσια (500) ευρώ έως πέντε εκατομμύρια (5.000.000) ευρώ ή ίσο με το διπλάσιο του οφέλους που αποκόμισε ο παραβάτης όταν το όφελος μπορεί να προσδιοριστεί.».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’
ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΕ ΚΙΝΗΤΕΣ ΑΞΙΕΣ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Ν. 4209/2013

Άρθρο 170
Ορισμός ενεργειών πριν από την εμπορική προώθηση – Προσθήκη περ. λαα) στην παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4209/2013
(παρ. 1 άρθρου 2 Οδηγίας 2019/1160/ΕΚ)
Στους ορισμούς της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4209/2013 (Α’ 253) προστίθεται περ. λαα) ως εξής:
«λαα) Ως «ενέργειες πριν από την εμπορική προώθηση» νοούνται η παροχή πληροφοριών ή ανακοινώσεων, είτε άμεση, είτε έμμεση, σχετικά με επενδυτικές στρατηγικές ή επενδυτικές ιδέες από Διαχειριστή Οργανισμού Εναλλακτικών Επενδύσεων (Δ.Ο.Ε.Ε.) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), ή για λογαριασμό του, προς δυνητικούς επαγγελματίες επενδυτές εγκατεστημένους ή με καταχωρημένο γραφείο στην Ε.Ε., προκειμένου να ελεγχθεί το ενδιαφέρον τους για Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (Ο.Ε.Ε.) ή για επενδυτικό τμήμα που δεν έχει ακόμη συσταθεί, ή που έχει μεν συσταθεί, αλλά δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί η εμπορική του προώθηση σύμφωνα με το άρθρο 31 ή το άρθρο 32, στο κράτος μέλος όπου οι εν δυνάμει επενδυτές έχουν την κατοικία ή την έδρα τους και που σε κάθε περίπτωση η ως άνω παροχή πληροφοριών ή ανακοινώσεων δεν ισοδυναμεί με προσφορά ή τοποθέτηση στον δυνητικό επενδυτή να επενδύσει στα μερίδια ή τις μετοχές του εν λόγω Ο.Ε.Ε. ή του εν λόγω τμήματος.».

Άρθρο 171
Προϋποθέσεις ενεργειών από Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων πριν από την εμπορική προώθηση στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος – Προσθήκη άρθρου 30Α στον ν. 4209/2013
(παρ. 2 άρθρου 2 Οδηγίας 2019/1160/ΕΚ)
Στην αρχή του κεφαλαίου ΣΤ’ του ν. 4209/2013 (Α’ 253) προστίθεται άρθρο 30Α ως εξής:
«Άρθρο 30Α
Προϋποθέσεις ενεργειών από Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων πριν από την εμπορική προώθηση στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος ή από αδειοδοτημένους Διαχειριστές Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων άλλου κράτους μέλους πριν από την εμπορική προώθηση στην Ελλάδα
1. Οι Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε.) δύνανται να προβαίνουν σε ενέργειες πριν από την εμπορική προώθηση στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος, εξαιρουμένων των περιπτώσεων στις οποίες οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε πιθανούς επαγγελματίες επενδυτές:
α) Επαρκούν για να επιτρέπουν στους επενδυτές να δεσμεύονται για την απόκτηση μεριδίων ή μετοχών συγκεκριμένου Οργανισμού Εναλλακτικών Επενδύσεων (Ο.Ε.Ε.),
β) ισοδυναμούν με έντυπα διάθεσης ή παρεμφερή έγγραφα, είτε σε προσχέδιο είτε σε τελική μορφή, ή
γ) ισοδυναμούν με συστατικά έγγραφα, ενημερωτικό δελτίο ή έγγραφα προσφοράς Ο.Ε.Ε., ο οποίος δεν έχει ακόμη συσταθεί σε τελική μορφή.
2. Όταν παρέχεται σχέδιο ενημερωτικού δελτίου ή εγγράφων προσφοράς, τα έγγραφα αυτά δεν περιέχουν πληροφορίες επαρκείς ώστε να επιτρέπουν στους επενδυτές να λάβουν επενδυτικές αποφάσεις και αναφέρουν σαφώς ότι:
α) Δεν συνιστούν προσφορά ή πρόσκληση για απόκτηση μεριδίων ή μετοχών ενός Ο.Ε.Ε., και
β) οι επενδυτές δεν πρέπει να βασίζονται στις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτά, επειδή είναι ελλιπείς και ενδέχεται να τροποποιηθούν.
Οι Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε. δεν υποχρεούνται να κοινοποιούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το περιεχόμενο ή τους αποδέκτες των ενεργειών πριν από την εμπορική προώθηση ούτε να πληρούν οποιεσδήποτε προϋποθέσεις ή απαιτήσεις διαφορετικές από αυτές που προβλέπονται στο παρόν πριν την υλοποίηση των ανωτέρω ενεργειών.
3. Οι προϋποθέσεις της παρ. 1 ισχύουν και για ενέργειες αδειοδοτημένων Δ.Ο.Ε.Ε. της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) πριν την εμπορική προώθηση Ο.Ε.Ε. στην Ελλάδα.
4. Οι Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε. εξασφαλίζουν ότι οι επενδυτές δεν αποκτούν μερίδια ή μετοχές σε Ο.Ε.Ε. μέσω ενεργειών πριν από την εμπορική προώθηση και ότι οι επενδυτές με τους οποίους υπάρχει επικοινωνία στο πλαίσιο ενεργειών πριν από την εμπορική προώθηση μπορούν να αποκτούν μερίδια ή μετοχές στον εν λόγω Ο.Ε.Ε., μόνο στο πλαίσιο της εμπορικής προώθησης που επιτρέπεται, σύμφωνα με το άρθρο 31 ή το άρθρο 32.
Κάθε απόκτηση από επαγγελματίες επενδυτές, εντός δεκαοκτώ (18) μηνών αφότου η Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε. ξεκίνησε τις ενέργειες πριν από την εμπορική προώθηση, μεριδίων ή μετοχών Ο.Ε.Ε. που αναφέρεται στις πληροφορίες που παρέχονται στο πλαίσιο των ενεργειών, πριν από την εμπορική προώθηση, ή ΟΕΕ που έχει συσταθεί ως αποτέλεσμα των ενεργειών πριν από την εμπορική προώθηση, θεωρείται ότι είναι το αποτέλεσμα εμπορικής προώθησης και υπόκειται στις εφαρμοστέες διαδικασίες κοινοποίησης που αναφέρονται στα άρθρα 31 και 32.
Οι Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε. αποστέλλουν, εντός δύο (2) εβδομάδων από την έναρξη των ενεργειών πριν από την εμπορική προώθηση στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος, άτυπη επιστολή, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Στην εν λόγω επιστολή προσδιορίζονται τα κράτη μέλη και οι χρονικές περίοδοι που λαμβάνουν ή έλαβαν χώρα οι ενέργειες πριν από την εμπορική προώθηση, περιγράφονται συνοπτικά οι ενέργειες πριν από την εμπορική προώθηση, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών σχετικά με τις επενδυτικές στρατηγικές που παρουσιάστηκαν και, κατά περίπτωση, περιλαμβάνεται κατάλογος των Ο.Ε.Ε. και των τμημάτων των Ο.Ε.Ε. που αποτέλεσαν ή αποτελούν το αντικείμενο των ενεργειών πριν από την εμπορική προώθηση. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει αμελλητί τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών, στα οποία η Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε. προέβη ή προβαίνει σε ενέργειες πριν από την εμπορική προώθηση. Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους στο οποίο έλαβαν ή λαμβάνουν χώρα οι ενέργειες πριν από την εμπορική προώθηση μπορούν να ζητήσουν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παράσχει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις ενέργειες πριν από την εμπορική προώθηση που έλαβαν ή λαμβάνουν χώρα στην επικράτειά του.
5. Οι υποχρεώσεις της παρ. 3 ισχύουν και για ενέργειες αδειοδοτημένων Δ.Ο.Ε.Ε. της Ε.Ε. πριν την εμπορική προώθηση Ο.Ε.Ε. της Ε.Ε. στην Ελλάδα.
6. Εφόσον πρόκειται για Δ.Ο.Ε.Ε. άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε., η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί, μετά την προβλεπόμενη στην παρ. 3 ενημέρωση της αρμόδιας αρχής του κράτους μέλους καταγωγής του Δ.Ο.Ε.Ε., ότι έλαβαν ή λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα ενέργειες πριν από την εμπορική προώθηση, να ζητήσει από την εν λόγω αρχή να παράσχει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις ενέργειες αυτές.
7. Τρίτα μέρη προβαίνουν σε ενέργειες πριν από την εμπορική προώθηση για λογαριασμό Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε. ή αδειοδοτημένου Δ.Ο.Ε.Ε. της Ε.Ε., μόνον εφόσον έχουν λάβει άδεια λειτουργίας:
α) Στην Ελλάδα ως Ανώνυμες Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4514/2018 (Α’ 14), ή σε άλλο κράτος μέλος ως επιχειρήσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών σύμφωνα με την Οδηγία 2014/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και την τροποποίηση της Οδηγίας 2002/92/ΕΚ και της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ (L 173),
β) στην Ελλάδα ως Πιστωτικά Ιδρύματα σύμφωνα με τον ν. 4261/2014 (Α’ 107) ή σε άλλο κράτος μέλος σύμφωνα με την Οδηγία 2013/36/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013 σχετικά με την πρόσβαση στη δραστηριότητα πιστωτικών ιδρυμάτων και την προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων, για την τροποποίηση της Oδηγίας 2002/87/ΕΚ και για την κατάργηση των Oδηγιών 2006/48/ΕΚ και 2006/49/ΕΚ (L 176),
γ) στην Ελλάδα ως Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (Α.Ε.Δ.Α.Κ.), της περ. γ) του άρθρου 3 του ν. 4099/2012 (Α’ 250), ή σε άλλο κράτος μέλος ως εταιρίες διαχείρισης Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (Ο.Σ.Ε.Κ.Α.) σύμφωνα με την οδηγία 2009/65/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, για τον συντονισμό των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με ορισμένους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) (L 302),
δ) στην Ελλάδα ως Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε., σύμφωνα με τον παρόντα νόμο ή σε άλλο κράτος μέλος ως Δ.Ο.Ε.Ε. σύμφωνα με την Oδηγία 2011/61/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2011, σχετικά με τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων και για την τροποποίηση των Οδηγιών 2003/41/ΕΚ και 2009/65/ΕΚ και των Κανονισμών (ΕΚ) 1060/2009 και (ΕΕ) 1095/2010 (L 174), ή
ε) εφόσον ενεργούν ως συνδεδεμένοι αντιπρόσωποι της παρ. 29 του άρθρου 4 του ν. 4514/2018 στην Ελλάδα, με το ή σε άλλο κράτος μέλος σύμφωνα με την Οδηγία 2014/65/ΕΕ.
Τα τρίτα μέρη υπόκεινται στους όρους του παρόντος.
8. Οι Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε. και οι αδειοδοτημένοι Δ.Ο.Ε.Ε. της Ε.Ε. εξασφαλίζουν επαρκή έγγραφη τεκμηρίωση των ενεργειών πριν την εμπορική προώθηση στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος.».

Άρθρο 172
Εμπορική προώθηση σε άλλα κράτη μέλη μεριδίων Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαχειρίζονται Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων – Τροποποίηση παρ. 2 και 6 του άρθρου 32 του ν. 4209/2013
(παρ. 3 και 8 άρθρου 2 Οδηγίας 2019/1160/ΕΚ)
Στην παρ. 2 του άρθρου 32 του ν. 4209/2013 (Α’ 253), περί εμπορικής προώθησης σε άλλα κράτη μέλη μεριδίων Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), προστίθενται περ. θ) και ι), η παρ. 6 αντικαθίσταται και το άρθρο 32 διαμορφώνεται, ως εξής:
«Άρθρο 32
Εμπορική προώθηση σε άλλα κράτη – μέλη μεριδίων ΟΕΕ της ΕΕ που διαχειρίζονται ΑΕΔΟΕΕ (άρθρο 32 και Παράρτημα IV της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ)
1. Η ΑΕΔΟΕΕ μπορεί να προωθεί εμπορικά μερίδια ή μετοχές ΟΕΕ τον οποίο διαχειρίζεται, σε επαγγελματίες επενδυτές σε άλλο κράτος – μέλος, αν πληρούνται οι προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου.
Αν ο ΟΕΕ της ΕΕ είναι τροφοδοτικός ΟΕΕ, το δικαίωμα εμπορικής προώθησης που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο υπόκειται στον όρο ότι ο κύριος ΟΕΕ είναι επίσης ΟΕΕ της ΕΕ υπό τη διαχείριση αδειοδοτημένου ΔΟΕΕ της ΕΕ.
2. Η ΑΕΔΟΕΕ γνωστοποιεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για κάθε ΟΕΕ της ΕΕ μερίδια ή μετοχές του οποίου προτίθεται να προωθήσει εμπορικά σε άλλο κράτος – μέλος, τις εξής πληροφορίες:
α) επιστολή γνωστοποίησης, συμπεριλαμβανομένου προγράμματος δραστηριοτήτων στο οποίο προσδιορίζεται ο ΟΕΕ, τον οποίο η ΑΕΔΟΕΕ σκοπεύει να προωθήσει εμπορικά και πληροφορίες σχετικά με τον τόπο εγκατάστασης του ΟΕΕ,
β) τον κανονισμό ή τα καταστατικά έγγραφα του ΟΕΕ,
γ) την ταυτότητα του θεματοφύλακα του ΟΕΕ,
δ) περιγραφή ή οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με τον ΟΕΕ είναι διαθέσιμες για τους επενδυτές,
ε) τον τόπο εγκατάστασης του κύριου ΟΕΕ αν ο ΟΕΕ είναι τροφοδοτικός ΟΕΕ,
στ) οποιεσδήποτε πρόσθετες πληροφορίες αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 23 για κάθε ΟΕΕ που προτίθεται να προωθήσει εμπορικά η ΑΕΔΟΕΕ,
ζ) τα κράτη – μέλη στα οποία σκοπεύει να προωθήσει εμπορικά τα μερίδια ή τις μετοχές του ΟΕΕ σε επαγγελματίες επενδυτές,
η) πληροφορίες σχετικά με ρυθμίσεις για την εμπορική προώθηση του ΟΕΕ και, αν συντρέχει περίπτωση, πληροφορίες σχετικά με ρυθμίσεις που έχουν καθορισθεί για τη μη εμπορική προώθηση μεριδίων ή μετοχών του ΟΕΕ στο ευρύ επενδυτικό κοινό, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης κατά την οποία η εμπορική προώθηση γίνεται μέσω επιχειρήσεων που παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες,
θ) τις αναγκαίες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης για την τιμολόγηση ή την κοινοποίηση τυχόν εφαρμοστέων κανονιστικών τελών ή χρεώσεων από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους υποδοχής,
ι) πληροφορίες για τις διευκολύνσεις σχετικά με την εκτέλεση των καθηκόντων που αναφέρονται στο άρθρο 41α.
3. Εντός είκοσι (20) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής του πλήρους φακέλου της γνωστοποίησης της παραγράφου 2, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαβιβάζει το φάκελο αυτόν στις αρμόδιες αρχές του κράτους – μέλους στο οποίο η ΑΕΔΟΕΕ προτίθεται να διαθέσει τον ΟΕΕ. Η διαβίβαση αυτή πραγματοποιείται μόνον αν η διαχείριση του ΟΕΕ από την ΑΕΔΟΕΕ είναι και θα είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του Μέρους Α` (άρθρα 1-53) και γενικότερα η ΑΕΔΟΕΕ συμμορφώνεται προς τις διατάξεις αυτές.
Η ως άνω διαβίβαση περιλαμβάνει δήλωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι η ΑΕΔΟΕΕ έχει λάβει άδεια να διαχειρίζεται ΟΕΕ με συγκεκριμένη επενδυτική στρατηγική.
4. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει την ΑΕΔΟΕΕ χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση σχετικά με τη διαβίβαση της παραγράφου 3. Η ΑΕΔΟΕΕ μπορεί να αρχίσει την εμπορική προώθηση του ΟΕΕ στο κράτος – μέλος υποδοχής της ΑΕΔΟΕΕ από την ημερομηνία της ως άνω ενημέρωσης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Αν ο ΟΕΕ εδρεύει σε άλλο κράτος – μέλος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει επίσης τις αρμόδιες αρχές του κράτους – μέλους καταγωγής του ΟΕΕ ότι η ΑΕΔΟΕΕ μπορεί να αρχίσει την εμπορική προώθηση μεριδίων του ΟΕΕ στο κράτος – μέλος υποδοχής της ΑΕΔΟΕΕ.
5. Η επιστολή γνωστοποίησης της παραγράφου 2 και η δήλωση της παραγράφου 3 παρέχονται σε γλώσσα που χρησιμοποιείται συνήθως στο διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να διαβιβάζει σε ηλεκτρονική μορφή και υποχρεούται να λαμβάνει από αρχές άλλων κρατών – μελών τα έγγραφα και τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 3 και σε ηλεκτρονική μορφή.
6. Αν επέλθει σημαντική αλλαγή σε οποιοδήποτε από τα στοιχεία που γνωστοποιούνται σύμφωνα με την παράγραφο 2, η ΑΕΔΟΕΕ ενημερώνει εγγράφως την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την εν λόγω αλλαγή, τουλάχιστον ένα (1) μήνα πριν από την υλοποίηση της μεταβολής αν πρόκειται για αλλαγή που έχει σχεδιαστεί από την ΑΕΔΟΕΕ ή αμέσως μόλις συμβεί αλλαγή που δεν ήταν προγραμματισμένη.
Εφόσον σύμφωνα με τη σχεδιασθείσα αλλαγή, η διαχείριση του ΟΕΕ από την ΑΕΔΟΕΕ δεν είναι πλέον σύμφωνη με τον παρόντα, ή γενικότερα η ΑΕΔΟΕΕ δεν συμμορφώνεται πλέον προς τον παρόντα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει την ΑΕΔΟΕΕ, εντός δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από τη λήψη όλων των πληροφοριών που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο, ότι δεν πρέπει να εφαρμόσει την αλλαγή. Σε αυτήν την περίπτωση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει σχετικά τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής της ΑΕΔΟΕΕ.
Εφόσον η σχεδιασθείσα αλλαγή εκτελείται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το πρώτο και το δεύτερο εδάφιο, ή εφόσον έλαβε χώρα αλλαγή που δεν ήταν προγραμματισμένη, ως απόρροια της οποίας η διαχείριση του ΟΕΕ από την ΑΕΔΟΕΕ δεν είναι πλέον σύμφωνη με τον παρόντα, ή, γενικότερα η ΑΕΔΟΕΕ δεν συμμορφώνεται πλέον προς τον παρόντα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λαμβάνει όλα τα δέοντα μέτρα σύμφωνα με το άρθρο 44, συμπεριλαμβανομένης, εφόσον απαιτείται, της ρητής απαγόρευσης της εμπορικής προώθησης του ΟΕΕ και ενημερώνει σχετικά τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής της ΑΕΔΟΕΕ χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.
Εφόσον οι αλλαγές δεν επηρεάζουν τη συμμόρφωση της διαχείρισης του ΟΕΕ από την ΑΕΔΟΕΕ με τον παρόντα ή, γενικότερα, τη συμμόρφωση της ΑΕΔΟΕΕ στον παρόντα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει, εντός μηνός, τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής της ΑΕΔΟΕΕ σχετικά με τις εν λόγω αλλαγές.
7. Αν η Ελλάδα είναι κράτος – μέλος υποδοχής, αδειοδοτημένος ΔΟΕΕ άλλου κράτους – μέλους μπορεί να αρχίσει την εμπορική προώθηση ΟΕΕ της ΕΕ στην Ελλάδα, μόνο αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λάβει από τις αρμόδιες αρχές άλλου κράτους – μέλους ισοδύναμη κοινοποίηση με το περιεχόμενο της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου και από την ημερομηνία της εν λόγω κοινοποίησης. Με την επιφύλαξη των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 41, οι εν λόγω ΟΕΕ προωθούνται εμπορικά μόνο σε επαγγελματίες επενδυτές.
Σε αυτήν την περίπτωση, οι ρυθμίσεις που καθορίζονται για την εμπορική προώθηση του ΟΕΕ και, αν συντρέχει περίπτωση, για τη μη εμπορική προώθηση μεριδίων του ΟΕΕ στο ευρύ επενδυτικό κοινό, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης κατά την οποία η εμπορική προώθηση γίνεται μέσω επιχειρήσεων που παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες, διέπονται από τους κανόνες του Μέρους Α` (άρθρα 1-53) και υπόκεινται στην εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.».

Άρθρο 173
Ανάκληση γνωστοποίησης και παύση των διαδικασιών για την εμπορική προώθηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεριδίων ή μετοχών Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων – Προσθήκη άρθρων 32Α και 32Β στον ν. 4209/2013
(παρ. 4 άρθρου 2 Οδηγίας 2019/1160/ΕΚ)
Μετά το άρθρο 32 του ν. 4209/2013 (Α’ 253) προστίθενται άρθρα 32Α και 32Β ως εξής:
«Άρθρο 32Α
Ανάκληση γνωστοποίησης και παύση των διαδικασιών για την εμπορική προώθηση σε άλλο κράτος μέλος μεριδίων ή μετοχών ορισμένων ή όλων των Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαχειρίζεται Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων
1. Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε.) μπορεί να ανακαλέσει τη γνωστοποίηση των διαδικασιών σχετικά με την εμπορική προώθηση σε κράτος μέλος μεριδίων ή μετοχών ορισμένων ή όλων των Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (Ο.Ε.Ε.), για τους οποίους έχει προβεί σε γνωστοποίηση σύμφωνα με το άρθρο 32, εφόσον πληρούνται όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Με εξαίρεση τους Ο.Ε.Ε. κλειστού τύπου και τα κεφάλαια που διέπονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2015/760 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2015, σχετικά με τα ευρωπαϊκά μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια (L 123), γίνεται γενική προσφορά εξαγοράς ή εξόφλησης, απαλλαγμένη από οποιεσδήποτε χρεώσεις ή κρατήσεις, όλων των μεριδίων ή μετοχών αυτού του είδους που κατέχονται από επενδυτές στο εν λόγω κράτος μέλος, η οποία δημοσιοποιείται για τουλάχιστον τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες και απευθύνεται, απευθείας ή μέσω χρηματοοικονομικών διαμεσολαβητών, μεμονωμένα σε όλους τους επενδυτές στο εν λόγω κράτος μέλος των οποίων είναι γνωστή η ταυτότητα,
β) η πρόθεση τερματισμού των ρυθμίσεων που έχουν γίνει για την εμπορική προώθηση των μεριδίων ή μετοχών ορισμένων ή όλων των Ο.Ε.Ε. της στο εν λόγω κράτος μέλος δημοσιοποιείται μέσω διαθέσιμου στο κοινό μέσου, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών μέσων, το οποίο είναι σύνηθες για την εμπορική προώθηση Ο.Ε.Ε. και κατάλληλο για τον μέσο επενδυτή σε Ο.Ε.Ε.,
γ) τυχόν συμβατικές ρυθμίσεις με χρηματοοικονομικούς μεσολαβητές ή εκπροσώπους τροποποιούνται ή παύουν να ισχύουν από την ημερομηνία της ανάκλησης της γνωστοποίησης, προκειμένου να προληφθεί ενδεχόμενη νέα ή περαιτέρω, άμεση ή έμμεση, προσφορά ή τοποθέτηση των μεριδίων ή μετοχών που προσδιορίζονται στην επιστολή γνωστοποίησης της παρ. 2.
Από την ημερομηνία του πρώτου εδαφίου, η Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε. παύει κάθε νέα ή περαιτέρω, άμεση ή έμμεση, προσφορά ή τοποθέτηση μεριδίων ή μετοχών του Ο.Ε.Ε. στο κράτος μέλος για τα οποία έχει υποβάλει γνωστοποίηση σύμφωνα με την παρ. 2.
2. Η Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε. υποβάλλει γνωστοποίηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία περιέχει τις πληροφορίες που αναφέρονται στις περ. α), β) και γ) της παρ. 1.
3. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επαληθεύει εάν είναι πλήρης η γνωστοποίηση που υποβάλλεται από την Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε. σύμφωνα με την παρ. 2.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το αργότερο δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες από την παραλαβή πλήρους γνωστοποίησης, διαβιβάζει την εν λόγω γνωστοποίηση στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους που προσδιορίζεται στην κοινοποίηση που αναφέρεται στην παρ. 2, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (Ε.Α.Κ.Α.Α.). Μετά τη διαβίβαση της κοινοποίησης, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει αμέσως την Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε. σχετικά με την εν λόγω διαβίβαση.
Για περίοδο τριάντα έξι (36) μηνών από την ημερομηνία του πρώτου εδαφίου της περ. γ) της παρ. 1, η Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε. δεν προβαίνει σε ενέργειες πριν από την εμπορική προώθηση μεριδίων ή μετοχών των Ο.Ε.Ε. της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) που αναφέρονται στη γνωστοποίηση ή σε σχέση με παρεμφερείς επενδυτικές στρατηγικές ή επενδυτικές ιδέες, στο κράτος μέλος που προσδιορίζεται στην γνωστοποίηση της παρ. 2.
4. Η Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε. παρέχει στους επενδυτές που εξακολουθούν να έχουν επενδύσεις σε Ο.Ε.Ε. της Ε.Ε., καθώς και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τις πληροφορίες που απαιτούνται βάσει των άρθρων 22 και 23.
5. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαβιβάζει στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους που προσδιορίζεται στη γνωστοποίηση που αναφέρεται στην παρ. 2, πληροφορίες για τυχόν αλλαγές στα έγγραφα και τις πληροφορίες που αναφέρονται στις περ. β) έως και στ) της παρ. 2 του άρθρου 32.
6. Επιτρέπεται η χρήση οποιωνδήποτε ηλεκτρονικών ή άλλων μέσων επικοινωνίας εξ αποστάσεως για τους σκοπούς της παρ. 4.

Άρθρο 32Β
Ανάκληση γνωστοποίησης και παύση των διαδικασιών για την εμπορική προώθηση στην Ελλάδα μεριδίων ή μετοχών ορισμένων ή όλων των Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαχειρίζεται αδειοδοτημένος Διαχειριστής Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
1. Αδειοδοτημένος Διαχειριστής Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (Δ.Ο.Ε.Ε.) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) μπορεί να ανακαλέσει τη γνωστοποίηση των διαδικασιών σχετικά με την εμπορική προώθηση στην Ελλάδα μεριδίων ή μετοχών ορισμένων ή όλων των Ο.Ε.Ε. του, για τα οποία έχει προβεί σε γνωστοποίηση σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 32, εφόσον πληρούνται όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Με εξαίρεση τους Ο.Ε.Ε. κλειστού τύπου και τα κεφάλαια που διέπονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2015/760 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2015, σχετικά με τα ευρωπαϊκά μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια (L 123), γίνεται γενική προσφορά εξαγοράς ή εξόφλησης, απαλλαγμένη από οποιεσδήποτε χρεώσεις ή εκπτώσεις, όλων των μεριδίων ή μετοχών αυτού του είδους που κατέχονται από επενδυτές στην Ελλάδα, η οποία δημοσιοποιείται για τουλάχιστον τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες και απευθύνεται, απευθείας ή μέσω χρηματοοικονομικών διαμεσολαβητών, μεμονωμένα σε όλους τους επενδυτές στην Ελλάδα των οποίων είναι γνωστή η ταυτότητα,
β) η πρόθεση τερματισμού των ρυθμίσεων που έχουν γίνει για την εμπορική προώθηση των μεριδίων ή μετοχών ορισμένων ή όλων των Ο.Ε.Ε. του στην Ελλάδα δημοσιοποιείται μέσω διαθέσιμου στο κοινό μέσου, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών μέσων, το οποίο είναι σύνηθες για την εμπορική προώθηση Ο.Ε.Ε. και κατάλληλο για τον μέσο επενδυτή σε Ο.Ε.Ε.,
γ) τυχόν συμβατικές ρυθμίσεις με χρηματοοικονομικούς μεσολαβητές ή εκπροσώπους τροποποιούνται ή παύουν να ισχύουν από την ημερομηνία της ανάκλησης της γνωστοποίησης, προκειμένου να προληφθεί ενδεχόμενη νέα ή περαιτέρω, άμεση ή έμμεση, προσφορά ή τοποθέτηση των μεριδίων ή μετοχών που προσδιορίζονται στην επιστολή γνωστοποίησης που αναφέρεται στην παρ. 2.
Από την ημερομηνία του πρώτου εδαφίου, ο Δ.Ο.Ε.Ε. παύει κάθε νέα ή περαιτέρω, άμεση ή έμμεση, προσφορά ή τοποθέτηση μεριδίων ή μετοχών του Ο.Ε.Ε. στην Ελλάδα.
2. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνεται για την ανάκληση της γνωστοποίησης και την παύση των διαδικασιών για την εμπορική προώθηση στην Ελλάδα μεριδίων ή μετοχών ορισμένων ή όλων των Ο.Ε.Ε. της Ε.Ε. που διαχειρίζεται αδειοδοτημένος Δ.Ο.Ε.Ε. της Ε.Ε. από τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του Δ.Ο.Ε.Ε., σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 32α της Οδηγίας 2011/61/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2011, σχετικά με τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων και για την τροποποίηση των Οδηγιών 2003/41/ΕΚ και 2009/65/ΕΚ και των Κανονισμών (ΕΚ) 1060/2009 και (ΕΕ) 1095/2010 (L 174).
Για περίοδο τριάντα έξι (36) μηνών από την ημερομηνία του πρώτου εδαφίου της περ. γ) της παρ. 1, ο Δ.Ο.Ε.Ε. δεν προβαίνει σε ενέργειες πριν από την εμπορική προώθηση μεριδίων ή μετοχών των Ο.Ε.Ε. της Ε.Ε. που αναφέρονται στην γνωστοποίηση ή σε σχέση με παρεμφερείς επενδυτικές στρατηγικές ή επενδυτικές ιδέες, στην Ελλάδα.
3. Ο αδειοδοτημένος Δ.Ο.Ε.Ε. της Ε.Ε. παρέχει στους επενδυτές που εξακολουθούν να έχουν επενδύσεις στον Ο.Ε.Ε. της Ε.Ε., καθώς και στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του, τις πληροφορίες που απαιτούνται βάσει των άρθρων 22 και 23.
4. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνεται από τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του Δ.Ο.Ε.Ε. για τυχόν αλλαγές στα έγγραφα και τις πληροφορίες που αναφέρονται στις περ. β) έως και στ) της παρ. 2 του άρθρου 32.
5. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ως αρμόδια αρχή υποδοχής, εξακολουθεί και μετά την ανάκληση της γνωστοποίησης να έχει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 43 του παρόντος.
6. Με την επιφύλαξη των άλλων εποπτικών εξουσιών που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 43, από την ημερομηνία ενημέρωσης της παρ. 2, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν απαιτεί από τον εν λόγω Δ.Ο.Ε.Ε. να αποδείξει τη συμμόρφωσή του με τις εθνικές νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που διέπουν τις απαιτήσεις εμπορικής προώθησης που αναφέρονται στο άρθρο 5 του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1156 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2019, για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής διανομής οργανισμών συλλογικών επενδύσεων και την τροποποίηση των Κανονισμών (ΕΕ) 345/2013, (ΕΕ) 346/2013 και (ΕΕ) 1286/2014 (L 188).
7. Επιτρέπεται η χρήση οποιωνδήποτε ηλεκτρονικών ή άλλων μέσων επικοινωνίας εξ αποστάσεως για τους σκοπούς της παρ. 3.».

Άρθρο 174
Προϋποθέσεις για τη διαχείριση Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκατεστημένων σε άλλα κράτη μέλη – Τροποποίηση της παρ. 5 του άρθρου 33 του ν. 4209/2013
(παρ. 5 άρθρου 2 Οδηγίας 2019/1160/ΕΚ)
Στην παρ. 5 του άρθρου 33 του ν. 4209/2013 (Α’ 253), περί διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκατεστημένων σε άλλα κράτη μέλη, το δεύτερο και το τρίτο εδάφιο αντικαθίστανται και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Αν επέλθει αλλαγή σε οποιοδήποτε από τα στοιχεία που υποβάλλονται με τη γνωστοποίηση της παραγράφου 2 και, κατά περίπτωση, της παραγράφου 3, η ΑΕΔΟΕΕ ενημερώνει εγγράφως την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την εν λόγω αλλαγή, τουλάχιστον ένα (1) μήνα πριν από την υλοποίηση της αλλαγής αν πρόκειται για αλλαγή που έχει σχεδιαστεί από την ΑΕΔΟΕΕ ή αμέσως μόλις συμβεί αλλαγή που δεν ήταν προγραμματισμένη.
Εφόσον, σύμφωνα με τη σχεδιασθείσα αλλαγή, η διαχείριση του ΟΕΕ από την ΑΕΔΟΕΕ δεν είναι πλέον σύμφωνη με τον παρόντα, ή γενικότερα η ΑΕΔΟΕΕ δεν συμμορφώνεται πλέον με τον παρόντα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει την ΑΕΔΟΕΕ, εντός δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από τη λήψη όλων των πληροφοριών που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο, ότι δεν πρέπει να εφαρμόσει την αλλαγή.
Εφόσον η σχεδιασθείσα αλλαγή εκτελείται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το πρώτο και το δεύτερο εδάφιο, ή εφόσον έλαβε χώρα αλλαγή που δεν ήταν προγραμματισμένη, ως απόρροια της οποίας η διαχείριση του ΟΕΕ από την ΑΕΔΟΕΕ δεν είναι πλέον σύμφωνη με τον παρόντα, ή, γενικότερα η ΑΕΔΟΕΕ δεν συμμορφώνεται πλέον προς τον παρόντα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λαμβάνει όλα τα δέοντα μέτρα σύμφωνα με το άρθρο 44 και ενημερώνει σχετικά τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής της ΑΕΔΟΕΕ χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.
Αν οι αλλαγές είναι αποδεκτές, δηλαδή αν δεν επηρεάζουν τη συμμόρφωση με τις διατάξεις του Μέρους Α` (άρθρα 1-53) της διαχείρισης του ΟΕΕ από την ΑΕΔΟΕΕ ή, εν γένει, τη συμμόρφωση της ΑΕΔΟΕΕ προς τις διατάξεις αυτές, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση για τις αλλαγές αυτές τις αρμόδιες αρχές των κρατών – μελών υποδοχής της ΑΕΔΟΕΕ.».

Άρθρο 175
Εμπορική προώθηση Οργανισμού Εναλλακτικών Επενδύσεων από Διαχειριστή Οργανισμού Εναλλακτικών Επενδύσεων σε ιδιώτες επενδυτές – Προσθήκη άρθρων 41Α και 41Β στον ν. 4209/2013
(παρ. 6 άρθρου 2 Οδηγίας 2019/1160/ΕΚ)
Στον ν. 4209/2013 (Α’ 253) προστίθενται άρθρα 41Α και 41Β ως εξής:
«Άρθρο 41Α
Διαθέσιμες διευκολύνσεις για ιδιώτες επενδυτές, από Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, που προτίθενται να διαθέσουν μερίδια ή μετοχές ενός Οργανισμού Εναλλακτικών Επενδύσεων σε ιδιώτες επενδυτές σε άλλα κράτη μέλη
1. Με την επιφύλαξη του άρθρου 26 του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/760 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2015, σχετικά με τα ευρωπαϊκά μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια (L 123), η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε.) που προτίθεται να διαθέσει σε άλλα κράτη μέλη μερίδια ή μετοχές Οργανισμού Εναλλακτικών Επενδύσεων (Ο.Ε.Ε.) σε ιδιώτες επενδυτές, σύμφωνα με το άρθρο 43 της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2011, σχετικά με τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων και για την τροποποίηση των Οδηγιών 2003/41/ΕΚ και 2009/65/ΕΚ και των Κανονισμών (ΕΚ) 1060/2009 και (ΕΕ) 1095/2010» (L 174), παρέχει σε κάθε κράτος μέλος στο οποίο προτίθεται να διαθέσει μερίδια ή μετοχές ενός ΟΕΕ σε ιδιώτες επενδυτές, διευκολύνσεις για τη διεκπεραίωση των ακόλουθων καθηκόντων:
α) Επεξεργασία των εντολών διάθεσης, πληρωμής, εξόφλησης και εξαγοράς των επενδυτών, οι οποίες σχετίζονται με μερίδια ή μετοχές του Ο.Ε.Ε., σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στα έγγραφα του Ο.Ε.Ε., της παρ. 2 του άρθρου 32 του παρόντος,
β) παροχή πληροφόρησης στους επενδυτές σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης των εντολών της περ. α) και τον τρόπο πληρωμής των ποσών εξαγοράς και εξόφλησης,
γ) διευκόλυνση του χειρισμού πληροφοριών που σχετίζονται με την άσκηση των δικαιωμάτων των επενδυτών που απορρέουν από την επένδυσή τους στον Ο.Ε.Ε., στο κράτος μέλος όπου ο Ο.Ε.Ε. προωθείται εμπορικά,
δ) θέση στη διάθεση των επενδυτών των απαιτούμενων σύμφωνα με τα άρθρα 22 και 23 πληροφοριών και εγγράφων, για τους σκοπούς της επιθεώρησης και της παραλαβής αντιγράφων αυτών,
ε) παροχή πληροφοριών στους επενδυτές σχετικά με τα καθήκοντα για τη διεκπεραίωση των οποίων παρέχονται διευκολύνσεις, με σταθερό μέσο, όπως αυτό ορίζεται στην περ. ιδ) της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 4099/2012 (Α΄ 250), και
στ) ορισμό υπεύθυνου επικοινωνίας για την επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής.
2. Δεν απαιτείται φυσική παρουσία της Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε. στα κράτη μέλη στα οποία διαθέτει μερίδια Ο.Ε.Ε. σε ιδιώτες επενδυτές, ούτε ο διορισμός τρίτου για τους σκοπούς της παρ. 1.
3. Η Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε. που διαθέτει μερίδια Ο.Ε.Ε. σε άλλα κράτη μέλη, σε ιδιώτες επενδυτές, εξασφαλίζει ότι οι διευκολύνσεις για την εκπλήρωση των καθηκόντων που αναφέρονται στην παρ. 1, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών μέσων, παρέχονται:
α) Στην επίσημη γλώσσα ή σε μια από τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους στο οποίο προωθείται εμπορικά ο Ο.Ε.Ε. ή σε γλώσσα εγκεκριμένη από τις αρμόδιες αρχές του συγκεκριμένου κράτους μέλους,
β) από την ίδια την Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε., από τρίτο μέρος που υπόκειται στις ρυθμίσεις και την εποπτεία που διέπουν τα καθήκοντα που πρέπει να διεκπεραιωθούν, ή από αμφότερους. Για τους σκοπούς της παρούσας περίπτωσης, όταν τα καθήκοντα διεκπεραιώνονται από τρίτο μέρος, η ανάθεση στο εν λόγω τρίτο μέρος τεκμηριώνεται με γραπτή σύμβαση, η οποία προσδιορίζει ποια από τα καθήκοντα της παρ. 1 δεν διεκπεραιώνονται από την Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε. και ότι το τρίτο μέρος λαμβάνει όλες τις σχετικές πληροφορίες και έγγραφα από την Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε..

Άρθρο 41Β
Διαθέσιμες διευκολύνσεις για ιδιώτες επενδυτές, από αδειοδοτημένους Διαχειριστές Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προτίθενται να διαθέσουν στην Ελλάδα μερίδια ή μετοχές ενός Οργανισμού Εναλλακτικής Επένδυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ιδιώτες επενδυτές
1. Με την επιφύλαξη του άρθρου 26 του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/760, οι αδειοδοτημένοι Διαχειριστές Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (Δ.Ο.Ε.Ε.) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) που προτίθενται να διαθέσουν στην Ελλάδα, μερίδια ή μετοχές Οργανισμού Εναλλακτικών Επενδύσεων (Ο.Ε.Ε.) της Ε.Ε. σε ιδιώτες επενδυτές σύμφωνα με το άρθρο 41 του παρόντος, διαθέτουν διευκολύνσεις για τη διεκπεραίωση των ακόλουθων καθηκόντων:
α) Επεξεργασία των εντολών διάθεσης, πληρωμής, εξόφλησης και εξαγοράς των επενδυτών, οι οποίες σχετίζονται με μερίδια ή μετοχές του Ο.Ε.Ε., σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στα έγγραφα του Ο.Ε.Ε. , της παρ. 2 του άρθρου 32 του παρόντος,
β) παροχή πληροφόρησης στους επενδυτές σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης των εντολών που αναφέρονται στην περ. α) και τον τρόπο πληρωμής των ποσών εξόφλησης και εξαγοράς,
γ) διευκόλυνση του χειρισμού πληροφοριών που σχετίζονται με την άσκηση των δικαιωμάτων των επενδυτών που απορρέουν από την επένδυσή τους στον Ο.Ε.Ε.,
δ) θέση στη διάθεση των επενδυτών των απαιτούμενων, σύμφωνα με τα άρθρα 22 και 23 του παρόντος, πληροφοριών και εγγράφων, για τους σκοπούς της επιθεώρησης και της παραλαβής αντιγράφων αυτών,
ε) παροχή πληροφοριών στους επενδυτές σχετικά με τα καθήκοντα για τη διεκπεραίωση των οποίων παρέχονται διευκολύνσεις, με σταθερό μέσο, όπως αυτό ορίζεται στην περ. ιδ) του άρθρου 3 του ν. 4099/2012 (Α’ 250), και
στ) ορισμό υπευθύνου επικοινωνίας για την επικοινωνία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
2. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν απαιτεί τη φυσική παρουσία του αδειοδοτημένου Δ.Ο.Ε.Ε. της Ε.Ε. στην Ελλάδα ή τον διορισμό τρίτου για τους σκοπούς της παρ. 1.
3. O αδειοδοτημένος Δ.Ο.Ε.Ε. της Ε.Ε. εξασφαλίζει ότι οι διευκολύνσεις για την εκπλήρωση των καθηκόντων που αναφέρονται στην παρ. 1, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών μέσων, παρέχονται:
α) Στην ελληνική γλώσσα ή, εφόσον το επιθυμεί ο επενδυτής, στην αγγλική γλώσσα,
β) από τον ίδιο τον αδειοδοτημένο Δ.Ο.Ε.Ε. της Ε.Ε., από τρίτο μέρος που υπόκειται στις ρυθμίσεις και την εποπτεία που διέπουν τα καθήκοντα που πρέπει να διεκπεραιωθούν, ή από αμφότερους. Για τους σκοπούς της παρούσας περίπτωσης, όταν τα καθήκοντα διεκπεραιώνονται από τρίτο μέρος, η ανάθεση στο εν λόγω τρίτο μέρος τεκμηριώνεται με γραπτή σύμβαση, η οποία προσδιορίζει ποια από τα καθήκοντα που αναφέρονται στην παρ. 1 δεν διεκπεραιώνονται από τον Δ.Ο.Ε.Ε. και ότι το τρίτο μέρος λαμβάνει όλες τις σχετικές πληροφορίες και έγγραφα από τον Δ.Ο.Ε.Ε..».

Άρθρο 176
Διοικητικές κυρώσεις – Τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 45 του ν. 4209/2013
(άρθρο 14 του Κανονισμού 2019/1156/ΕΚ)
Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 45 του ν. 4209/2013 (Α΄ 253), περί επιβολής κυρώσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προστίθεται η αναφορά στον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1156 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2019, για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής διανομής οργανισμών συλλογικών επενδύσεων και την τροποποίηση των Κανονισμών (ΕΕ) 345/2013, (ΕΕ) 346/2013 και (ΕΕ) 1286/2014 (L 188) και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να επιβάλει, σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο παραβιάζει τις διατάξεις του νόμου αυτού, των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ` εξουσιοδότησή του, καθώς και των εκτελεστικών μέτρων της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ, καθώς και του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1156, επίπληξη ή πρόστιμο ύψους από χίλια (1.000) ευρώ μέχρι τρία εκατομμύρια (3.000.000) ευρώ ή ίσο με το διπλάσιο του τυχόν οφέλους που απεκόμισε ο παραβάτης. Κατά την επιμέτρηση των κυρώσεων λαμβάνονται ενδεικτικά υπόψη η επίπτωση της παράβασης στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ο κίνδυνος πρόκλησης βλάβης στα συμφέροντα των επενδυτών, το ύψος της ζημίας που προκλήθηκε σε επενδυτές και η τυχόν ανόρθωσή της, η λήψη μέτρων για την άρση της παράβασης στο μέλλον, ο βαθμός συνεργασίας με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά το στάδιο διερεύνησης και ελέγχου, οι ανάγκες της ειδικής και γενικής πρόληψης και η τυχόν καθ` υποτροπήν τέλεση παραβάσεων του Μέρους Α` (άρθρα 1-53) ή της λοιπής νομοθεσίας για την κεφαλαιαγορά.».