Άρθρο 03: Τρόπος καταχώρησης

Στις καταστάσεις της παραγράφου 1 της παρούσας οι καταχωρήσεις διενεργούνται ως εξής:

Α. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ

1. Καταχωρούνται ανά ΑΦΜ αντισυμβαλλομένου, με μία κατά ελάχιστο μηνιαία εγγραφή, κατά περίπτωση:

α) Τα τιμολόγια και τα στοιχεία που επέχουν θέση τιμολογίων (εκκαθαρίσεις, φορτωτικές, λογαριασμοί, συμβόλαια κ.λπ.), πλην πιστωτικών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, που αφορούν συναλλαγές με πρόσωπα που διαθέτουν στο εσωτερικό της χώρας ΑΦΜ.

β) Τα πιστωτικά τιμολόγια, που αφορούν συναλλαγές με πρόσωπα της περίπτωσης α΄.

2. Καταχωρούνται συγκεντρωτικά, χωρίς αναγραφή του ΑΦΜ του αντισυμβαλλομένου που προβλέπεται στην περίπτωση α΄ του άρθρου 2 της παρούσας:

α) Τα παραστατικά της περίπτωσης 1.α΄, που αφορούν συναλλαγές με πρόσωπα εκτός της χώρας, κατά κατηγορία συναλλαγών, συγκεντρωτικά με μία εγγραφή και ανεξαρτήτως του εάν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, ή απαλλάσσονται, ή φορολογούνται εκτός Ελλάδος σύμφωνα με το άρθρα 13 και 14 του Κώδικα ΦΠΑ, ως εξής:
i) Συναλλαγές με υποκείμενους στο φόρο που διαθέτουν ΑΦΜ/ΦΠΑ άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε.
ii) Συναλλαγές με υποκείμενους στο φόρο τρίτων χωρών.

β) Τα πιστωτικά τιμολόγια, που αφορούν συναλλαγές με πρόσωπα της προηγούμενης περίπτωσης α΄.

γ) Τα στοιχεία λιανικών συναλλαγών ανεξαρτήτως του είδους των στοιχείων που εκδόθηκαν γι’ αυτές (αποδείξεις, άλλα έγγραφα κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 7 του άρθρου 5 του Κ.Φ.Α.Σ. κ.λπ.) και ανεξαρτήτως του εάν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, ή απαλλάσσονται, ή φορολογούνται εκτός Ελλάδος σύμφωνα με το άρθρα 13 και 14 του Κώδικα ΦΠΑ. Στις περιπτώσεις που τα εν λόγω φορολογικά στοιχεία εκδίδονται από φορολογικές ταμειακές μηχανές (ΦΤΜ) καταχωρούνται ανά αριθμό μητρώου ΦΤΜ.

δ) Οι αποδείξεις επιστροφής.

Τα στοιχεία που καταχωρούνται στις ανωτέρω καταστάσεις καταχωρούνται επίσης στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ.

Β. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ

1. Καταχωρούνται ανά ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου, με μία κατά ελάχιστο μηνιαία εγγραφή, αναλόγως, οι ανωτέρω περιπτώσεις Α.1.α΄-β΄ και Α.2.α΄-β΄, που αφορούν παραστατικά προμηθευτών.

2. Καταχωρούνται συγκεντρωτικά, χωρίς αναγραφή του ΑΦΜ του αντισυμβαλλομένου που προβλέπεται στην περίπτωση α΄ του άρθρου 2 της παρούσας, οι παρακάτω περιπτώσεις συναλλαγών:

α) Οι αποδείξεις λιανικών συναλλαγών για αγορά μη εμπορευσίμων αγαθών και λήψη υπηρεσιών από υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 16 του άρθρου 6 του Κ.Φ.Α.Σ.

β) Ληφθέντα παραστατικά που έχουν εκδοθεί στο όνομα τρίτου προσώπου (π.χ. λογαριασμοί Δ.Ε.Η., Ε.ΥΔ.Α.Π. κ.λπ.) καταχωρούνται στις καταστάσεις του προσώπου που αφορά πραγματικά η δαπάνη.

Τα στοιχεία που καταχωρούνται στις ανωτέρω καταστάσεις καταχωρούνται επίσης στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ.

  • 9 Ιουλίου 2013, 12:38 | Σπύρος

    Πρέπει να προβλέπονται λεπτομερέστατες οδηγίες για καταχώρηση του κάθε τύπου παραστατικού. Μετά από χρόνια εφαρμογής των συγκεντρωτικών, κανένας δεν είναι απολύτως σίγουρος τι καταχωρεί και πως, πόσο μάλλον αν το όριο είναι από 0,01€!
    Αν δεν γίνει αυτό, θα προκύπτουν εκατομμύρια αδιασταύρωτα στοιχεία σε καθημερινή βάση.
    πχ: Ως τι ημερομηνία θα καταχωρούνται λογαριασμό παροχών ρεύματος, τηλεφώνου κλπ.
    Πως θα διαχειρίζονται οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας επαγγελματικά συμβόλαια επαγγελματιών που έχουν κάνει διακοπή εργασιών και συνεχίζουν να έχουν το ίδιο πρόγραμμα κινητής…
    και δεκάδες ακόμα απροσδιόριστα ζητήματα.

    Καλό είναι πριν εφαρμοστεί, όλο αυτό το διάστημα να υπάρξει πλήρης καταγραφή όλων των ιδιαίτερων περιπτώσεων, γιατί αν αρχίσουν να βγαίνουν οι εγκύκλιοι και φτάσουμε στο χάος των συγκεντρωτικών, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα.

  • 9 Ιουλίου 2013, 11:34 | kyrm

    Κύριοι,

    Όπως θα έχετε καταλάβει από τα ήδη καταχωρημένα σχόλια, αυτό που διαβουλευόμαστε είναι πρακτικά ανεφάρμοστο, ειδικά εφόσον θέλετε αυτές οι καταστάσεις να περιλαμβάνουν ΟΛΕΣ τις συναλλαγές.

    Δεν γίνεται κάθε δέκα ημέρες να σκαρφίζονται οι «συμβολάτορες» σας διάφορους τρόπους εντατικοποίησης και διασταυρώσεων και να δημιουργείτε επιπρόσθετο μη παραγωγικό φόρτο εργασίας σε όλο το κύκλωμα της οικονομίας, ώστε να μπορέσετε εσείς να κάνετε μία ακόμη διασταύρωση. Αντί να απλοποιείτε τα πράγματα, τα κάνετε συνθετότερα.

    Και τι θα κάνετε μετά την εφαρμογή και αυτού του μέτρου σε αντιστάθμισμα της τεράστιας μείωσης της παραγωγικότητας; Θα μειώσετε τους μισθούς;

    Γιατί δεν δίνετε εναλλακτικές, τουλάχιστον σε μικρούς όγκους συναλλαγών ή δεδομένων; Μήπως με ηλεκτρονική τιμολόγηση και πιστοποίηση από τη ΓΓΠΣ είχατε τα ίδια και καλύτερα αποτελέσματα, με επιπλέον κέρδος τη μείωση του φόρτου εργασίας, τόσο για τις επιχειρήσεις, επαγγελματίες, κλπ όσο και της οικονομίας συνολικά;

    Με τιμή

  • 3 Ιουλίου 2013, 07:51 | ΣΠΑΝΟΜΑΡΚΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

    Που είναι το όριο συνναλαγών; Ένα πρακτορείο μεταφορων εκδίδει δεκάδες φορτωτικές καθημερινά αξίας 2-6 ευρώ. Ποιός θα τα καταχωρεί όλα αυτά; Το κόστος όλης αυτής της δουλειάς ποιός το πληρώνει;

  • 26 Ιουνίου 2013, 20:31 | Λάκης

    Αντί να αξιοποιηθεί η τεχνολογία προς όφελος του φορολογούμενου, επανέρχεστε σε παλαιολιθικές γραφειοκρατικές πρακτικές παλαιότερων ετών…
    Θα βοηθούσε αντί να δίνετε παρατάσεις επί παρατάσεων μέχρι μήνα
    Δεκέμβριο στην ετήσια υποβολή, να την κάνατε π.χ. ανά τρίμηνο μαζί με την περιοδική ΦΠΑ, με αυστηρές, όμως, ημερομηνίες και πρόστιμα.
    Και φυσικά πάνω από ένα εύλογο όριο, 300 ή και 500 ευρώ, η απόδειξη λιανικής του 1 ευρώ από το περίπτερο δεν συνιστά σοβαρή αντιμετώπιση…

  • 26 Ιουνίου 2013, 17:57 | AM

    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΟΣΟ ΤΟ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΩ ΤΟΣΟ ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΗΔΙΕΣ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ?? ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ ΟΤΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΕΣ ΚΑΙ ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ?
    ΑΠΟΡΩ ΠΟΣΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΙΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.
    ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΚΔΟΣΕΙ ΠΛΑΣΤΑ Η ΕΙΚΟΝΙΚΑ, ΝΑ ΤΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΚΙΟΛΑΣ.
    ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ…

  • 26 Ιουνίου 2013, 17:07 | AM

    ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΤΑΞΕΙ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ???

  • 26 Ιουνίου 2013, 17:14 | ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

    Δεν είναι δυνατό να μιλάμε για υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών την στιγμή που υπάρχουν πολλοί συναλασσόμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που απαλλάσονται ή εξαιρούνται από σχετικές υποχρεώσεις ΚΦΑΣ βάσει συγκεκριμένων νομίμων κριτηρίων και λόγων. Την ίδια ώρα δίνουν την εντύπωση στους συναλλασσόμενους πως εμπίπτουν πλήρως στις εν λόγω υποχρεώσεις. Συνεπώς πως θα αναγραφούν και πως θα διασταυρωθούν στοιχεία που αφορούν συναλλαγές με αυτούς ; Θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα.

    Πως ζητείται η καταχώρηση στοιχείων των καταστάσεων στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ όταν πολλοί υπόχρεοι συγκεντρωτικών καταστάσεων νομίμως δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ π.χ. επειδή δεν έχουν δραστηριότητες ούτε έσοδα που εμπίπτουν σε ΦΠΑ (για παράδειγμα πολλά μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα που υπηρετούν καθαρά και μόνο τον μη κερδοσκοπικό σκοπό τους, επίσης πολλά δημόσια ιδρύματα ή φορείς).

    Γενικά όλο το άρθρο είναι προχειρογραμμένο και χρήζει λεπτομερούς ερμηνείας μέσω κατάλληλων και σωστών εγκυκλίων

  • 25 Ιουνίου 2013, 22:52 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ__7

    τους λογιστές τους ρωτήσατε? το όλο εγχείρημα αφορά αποκλειστικά ένα διάλογο υπουργειου και λογιστών.Αυτοί έχουν την αληθινή εικόνα της αγοράς και αυτοί ας προτείνουν τι πρέπει να γίνει.