Άρθρο 01: Έκταση εφαρμογής

α) Οι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών του άρθρου 1, τα πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ν. 4093/2012, υποπαράγραφος Ε1 – ΦΕΚ 222 Α΄) καθώς και οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ, υποβάλλουν καταστάσεις φορολογικών στοιχείων, πελατών και προμηθευτών, αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, στο διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.), ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσης των φορολογικών τους στοιχείων (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).

β) Τις ίδιες υποχρεώσεις έχουν και οι μη εγκατεστημένοι στο εσωτερικό της χώρας υποκείμενοι στο φόρο οι οποίοι διαθέτουν ΑΦΜ στο εσωτερικό της χώρας, για τις αγορές ή πωλήσεις που πραγματοποιούν χρησιμοποιώντας τον ΑΦΜ αυτό, εφόσον στα πρόσωπα αυτά ή σε όμιλο που ανήκουν, έχει χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση εισαγωγών, με αναστολή καταβολής του οφειλόμενου ΦΠΑ κατά την εισαγωγή και εφαρμογή του συστήματος αντιστροφής της υποχρέωσης για τις μεταγενέστερες παραδόσεις των αγαθών στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν.4132/2013.

  • 11 Ιουλίου 2013, 00:02 | SingularLogic

    Γενικές παρατηρήσεις

    Πρόκειται για μια νέα (πρόσθετη) υποχρέωση που επηρεάζει όλες τις επιχειρήσεις.
    Οι ήδη μηχανογραφημένες επιχειρήσεις θα πρέπει:
    -να τηρούν / καταχωρούν τα στοιχεία προμηθευτή για όλα τα παραστατικά, ανεξαρτήτως ποσού
    -να καταχωρούν αναλυτικά διάφορα έξοδα που σήμερα εισάγονται συγκεντρωτικά
    Οι αλλαγές που απαιτούνται για την παραγωγή του αρχείου, θα υποστηριχθούν από τα υφιστάμενη υποδομή χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.

    Οι μη μηχανογραφημένες επιχειρήσεις / επιτηδευματίες θα πρέπει να καταχωρούν τα βασικά στοιχεία των τιμολογίων τους, ώστε να διαμορφωθούν τα απαραίτητα συγκεντρωτικά σύνολα.
    Η διαδικασία μπορεί να υποστηριχθεί:
    -με εργαλείο που θα παρέχει η ΓΓΠΣ όπως αναφέρεται στη διαβούλευση
    -με εργαλεία που θα παρέχει η αγορά, με αντίστοιχη λειτουργικότητα, με ή χωρίς τη συνεργασία των λογιστών που υποστηρίζουν τους υπόχρεους

    Σχολιασμός

    Το μέτρο έχει αποκλειστικό σκοπό τη συλλογή στοιχείων για διασταύρωση, άρα δεν υπάρχουν άμεσα οφέλη για τους υπόχρεους.
    Έμμεσα μπορεί να προκύψει όφελος από την ορθολογικότερη διαχείριση του ΦΠΑ.
    Σε κάθε περίπτωση, δημιουργείται μια νέα φορολογική υποχρέωση, (με ότι αναστάτωση επισύρει αυτό) και το βάρος πέφτει στη ΓΓΠΣ και την αξιοποίηση των στοιχείων, πιο αποτελεσματικά σε σχέση με αντίστοιχες, υφιστάμενες καταστάσεις. Η προσέγγιση που ακολουθεί η διαβούλευση κινείται προς σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς η κατάργηση του σημερινού ορίου μπορεί να δώσει πιο σαφή και αξιοποιήσιμη εικόνα.

    Προτάσεις αντιμετώπισης / βελτιώσεις
    -Σε πρώτη φάση, η υποβολή να μην γίνεται υποχρεωτικά μηνιαία, αλλά να γίνει ανά τρίμηνο, μαζί με την υποβολή ΦΠΑ (με την οποία πρέπει να συμφωνεί, επίσης σημειώνεται ότι τα απλογραφικά βιβλία ενημερώνονται ανά τρίμηνο σύμφωνα με τον ΚΦΑΣ).
    -Η ανάλυση να παραμείνει σε μηνιαίο επίπεδο, καθώς μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό διαφορών (επιτρέπει την μετάπτωση σε μηνιαία υποβολή, όταν πλέον η αγορά θα έχει προσαρμοστεί)
    -Το σύστημα της ΓΓΠΣ που θα εμφανίζει τις θέσεις των αντισυμβαλλόμενων και τυχόν διαφορές (άρθρο 6), πρέπει να είναι ιδιαίτερα λειτουργικό και εύχρηστο
    -Να υπάρχει ευελιξία ως προς τον τρόπο υποβολής (μερικά στοιχεία, διορθώσεις, ολική επαν-υποβολή κλπ).
    -Στην αρχική φάση εφαρμογής να υπάρχει ελαστικότητα ως προς το θέμα των προθεσμιών, τακτοποίηση τυχόν διαφορών κλπ
    -Να ενεργοποιηθεί εκ νέου ο μηχανισμός της ΓΓΠΣ που επιστρέφει τα στοιχεία ενός ΑΦΜ, ώστε να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι στην καταχώριση των νέων προμηθευτών που σήμερα είναι εκτός συστήματος
    -Πρέπει να συνδυαστεί με απαλλαγή από άλλες υποχρεώσεις (πχ πελατών προμηθευτών, μετά από μεταβατική παράλληλη εφαρμογή)
    -Μακροπρόθεσμα, μπορεί να συνδυαστεί και με το ΦΠΑ για περαιτέρω μείωση των υποχρεώσεων των εταιριών

  • 10 Ιουλίου 2013, 19:01 | Δημήτρης

    Η πρόταση για τις μηνιαίες ΜΥΦ δείχνει οτι αυτοι που την έγραψαν δεν έχουν και πολύ μεγάλη επαφή με την πραγματικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς δημιουργούν πολύ υψηλό κόστος τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα λογιστικά γραφεία, με αποτέλεσμα να μην εφαρμοστει σωστά ποτέ.

    Ακόμη και αν εφαρμοστεί θα μπορούσαν οσοι είναι πονηροί και θέλουν να συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν άλλα να τιμολογούν και άλλα να δηλώνουν σε συνεννόηση με κάποιους πελάτες τους οι οποίοι θα δηλώνουν τα ίδια. Αυτοι που διακινούν και πουλάνε μαύρα θα μπορουν να το κάνουν εκδίδοντας νόμιμα παραστατικα και δηλώνοντας (σε συνεννόηση) πολύ μικρότερα ποσά. Μετα την παρέλευση 3-4 ετων θα ανοίγουν άλλη επιχείρηση με ίδια «μαύρη» διαδικασία.
    Το δημόσιο θα εξακολουθήσει να χάνει εκατομμύρια ευρώ απο μη αποδοση ΦΠΑ και απο απόκρυψη κερδών.

    Το δημόσιο μπορει να πάρει πολύ εύκολα χωρίς κανένα κόστος και με πλήρη ακεραιότητα όλα τα παραστατικά που εκδίδονται απο τους φορολογικους μηχανισμούς στα οποία δεν μπορει κανείς να επέμβει.

    Οι ΜΥΦ πρέπει να βγαίνουν μόνο μέσω των μηχανισμών τόσο στο κομμάτι των εκδιδόμενων (πελάτες) όσο και στο κομμάτι των λαμβανόμενων (προμηθευτές). Τα των πελατών μπορεί να τα βγάζει αυτόματα ο μηχανισμός ενώ των προμηθευτων μπορεί να βγαίνει απο τον driver του μηχανισμού ο οποίος θα μπορει να διαβάζει τα e.txt αρχεία των προμηθευτών που θα πρέπει να του αποστέλονται ή αν αυτοί είναι χειρόγραφοι ή εξαιρούμενοι με καταχώρηση απο τον χρήστη.

  • 10 Ιουλίου 2013, 18:13 | ΣΕΠΕ

    Το προτεινόμενο μέτρο όπως αποτυπώνεται, μπορεί να βοηθήσει στη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων που θα επιτρέψει την πλήρη διασταύρωση των στοιχείων και στην ορθολογικότερη διαχείριση του ΦΠΑ.

    Συνεπώς ό ΣΕΠΕ αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση και μπορεί να την υποστηρίξει μέσω των εταιριών του κλάδου. Πιο συγκεκριμένα:
    – Για τις ήδη μηχανογραφημένες επιχειρήσεις, η υποχρέωση μπορεί τεχνικά να καλυφθεί πολύ εύκολα στο πλαίσιο της τυποποιημένης υποστήριξης που παρέχεται και χωρίς επιπλέον κόστη
    – Για τις μη μηχανογραφημένες επιχειρήσεις, θα υποστηριχθούν λύσεις ή εργαλεία έτσι ώστε να διευκολυνθεί η καταχώριση και η παραγωγή του αρχείου που θα μπορούν αξιοποιηθούν από τους ίδιους τους υπόχρεους ή/και τους λογιστές τους.

    Το βάρος της εφαρμογής πέφτει κυρίως στους υπόχρεους που θα πρέπει να επεξεργάζονται επιπλέον στοιχεία (που σήμερα υποβάλλονται συγκεντρωτικά (πχ τιμολόγια κάτω του ορίου των 300 ευρώ). Για να γίνει ευκολότερα αποδεκτό το μέτρο, προτείνονται οι ακόλουθες παρεμβάσεις:

    Περιοδικότητα υποβολής
    Η διαβούλευση προβλέπει μηνιαία υποβολή, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στον ευκολότερο εντοπισμό τυχόν διαφορών. Προτείνεται να διατηρηθεί η μηνιαία ανάλυση, αλλά η υποχρέωση υποβολής να συγχρονιστεί με τις υποβολές ΦΠΑ. Ο αριθμός των υποβολών θα μειωθεί και θα είναι ευκολότερη η συμφωνία με τα στοιχεία ΦΠΑ, που είναι επίσης ζητούμενο της διαβούλευσης. Τέλος, το τρίμηνο ταυτίζεται με την περίοδο ενημέρωσης των απλογραφικών βιβλίων σύμφωνα με τον ΚΦΑΣ.

    Προθεσμίες υποβολής
    Ειδικά για την αρχική φάση εφαρμογής και μέχρι να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις, προτείνεται ελαστική αντιμετώπιση ως προς το χρόνο υποβολής. Παράλληλα πρέπει να δίνεται χρόνος για τυχόν διορθώσεις / επαν-υποβολές που θα προκύψουν λόγω αστοχιών (ειδικά από υπόχρεους που θα βασίζονται σε χειρόγραφη επεξεργασία).

    Στοιχεία προμηθευτών
    Οι μηχανογραφημένοι υπόχρεοι, οι οποίοι θα πρέπει να καταχωρούν περισσότερα τιμολόγια προμηθευτών σε σχέση με σήμερα, θα εξυπηρετηθούν σημαντικά από την επαναλειτουργία του μηχανισμού της ΓΓΠΣ που επιστρέφει τα στοιχεία με βάση τον ΑΦΜ. Συνεπώς είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθεί εκ νέου η σχετική λειτουργία πριν την εφαρμογή του μέτρου.

  • 10 Ιουλίου 2013, 15:40 | Παναγιώτης

    Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών αποτελούν μια τεχνική φορολογικών διασταυρώσεων που εφαρμόζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια (ΜΥΦ). Ακόμα και μετά τον εκσυγχρονισμό τους και την μετάβαση από χειρόγραφες καταστάσεις (σεντόνια) σε μηχανογραφικές, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ελάχιστοι έχουν ελεγχθεί από αυτό το μέτρο, πολλοί δε περισσότεροι έχουν πληρώσει υψηλά πρόστιμα από την μη ακριβή εφαρμογή του. Θα ήταν χρήσιμο η διοίκηση να παραθέσει στοιχεία για τα παραπάνω μεγέθη.
    Σύμφωνα με την ατομική εικόνα της αγορά ως ελ. επαγγελματίας οικονομολόγος – λογιστής η επέκτασή και πιο συχνή εφαρμογή ενός κατά γενική ομολογία αποτυχημένου μέτρου θα έχει σαν αποτέλεσμα όσα έχουν ήδη αναφέρει οι συμμετέχοντες στο δημόσιο διάλογο (ταλαιπωρία, λάθη, μη εφικτή εφαρμογή, αύξηση κόστους κλπ).
    Από την εφαρμογή αυτού του μέτρου σκοπός είναι ο έλεγχος των συναλλαγών μεταξύ επιτηδευματιών. Αντί της επέκτασης και πύκνωσης της εφαρμογής αυτού του μέτρου, θα ήταν αποδοτικότερη και λιγότερο επιβαρυντική για της επιχειρήσεις η εφαρμογή του ηλεκτρονικού τιμολογίου, και η πλήρης (ή με ελάχιστες εξαιρέσεις) κατάργηση έκδοσης χειρόγραφων παραστατικών. Αντί της έκδοσης χειρόγραφων παραστατικών θα μπορούσε να δημιουργηθεί από τη ΓΓΠΣ μια ηλεκτρονική πλατφόρμα έκδοσης παραστατικών όπου οι επιχειρήσεις που σήμερα χρησιμοποιούν χειρόγραφα παραστατικά θα εισέρχονται και θα εκδίδουν από εκεί τα παραστατικά τους με μόνο κόστος τον εξοπλισμό πρόσβασης στο διαδίκτυο. Οι επιχειρήσεις που εκδίδουν παραστατικά με φορολογικό μηχανισμό να μπορούν αποστέλλουν τα αρχεία αυτού ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ και τέλος σχετικά με τις λιανικές πωλήσεις που για το σύνολο τους πλέον θα εκδίδονται παραστατικά ηλεκτρονικά με χρήση ΦΤΜ ή της παραπάνω ηλ. εφαρμογής , να περιληφθεί στο έντυπο περιοδικής ΦΠΑ πεδίο για την αναγραφή των συνόλων της φορολογικής μνήμης του τελευταίου εκδιδόμενου δελτίου Ζ ανά περίοδο φπα.
    Με την παραπάνω εφαρμογή οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν μηχανογράφηση θα επιβαρυνθούν μόνο με το κόστος του εξοπλισμού πρόσβασης στο διαδίκτυο (είναι σημαντικά μικρότερο από τον φτηνότερο φορολογικό μηχανισμό και πολλές ήδη διαθέτουν) ενώ θα απαλλαγούν από το κόστος χειρόγραφης έκδοσης (χαμένες εργατοώρες, λάθη , διαδικασίες θεώρησης κλπ). Το κράτος – φοροελεγκτικός μηχανισμός θα επιβαρυνθεί με το κόστος δημιουργίας και λειτουργίας της πλατφόρμας ηλεκτρονικής τιμολόγησης, που μέσα από αυτή θα διαθέτει άμεσα το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μέρος των λογιστικών εγγραφών και παραστατικών των επιχειρήσεων, θα εξοικονομήσει εργατοώρες από τα τμήματα ΚΦΑΣ (ΚΒΣ) των ΔΟΥ που ασχολούνται με τις θεωρήσεις και τέλος θα αποκτήσει μια βάση δεδομένων με απεριόριστες δυνατότητες ελέγχων και διασταυρώσεων.
    Με την ελπίδα πως μπορεί να πραγματοποιηθεί ένας πραγματικός εκσυγχρονισμός του συστήματος φορολογικής διασταύρωσης στοιχείων και φορολογικού ελέγχου χωρίς την οικονομική επιβάρυνση της αγοράς, ζητάμε στην συνολική απόσυρση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου.
    Με τιμή
    Παναγιώτης Πέτρου
    Οικονομολόγος

  • 10 Ιουλίου 2013, 13:01 | Δημήτρης Κατράδης

    Αξιότιμοι κύριοι της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, αξιότιμε κ. Γενικέ, παρακολουθώντας τα σχόλια επί του Σχεδίου για την Υποβολή Μηνιαίων Συγκεντρωτικών Καταστάσεων, θέλω να κάνω τις ακόλουθες επισημάνσεις και προτάσεις
    ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
    1. Είναι μεγάλη η επιβάρυνση των υπόχρεων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών, που σε μια εποχή πολύ δύσκολη, κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον τους, πρέπει να πάρετε ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ υπόψη.
    2. Επιβαρύνονται οι μικρές επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που τους υποστηρίζουν εξωτερικοί λογιστές ή λογιστικά γραφεία. Γνωρίζετε ποιά θα είναι η μηνιαία χρέωση της εργασίας και ποιά η επιβάρυσνη των υπόχρεων αυτών ??? Στην ουσία τους προσθέτετε ένα μηνιαίο ΠΑΓΙΟ ΚΟΣΤΟΣ, το οποίο θα οδηγήσει πολλούς απο αυτούς στην επιλογήα της ΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ.
    3. Επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις με μηχανογράφηση και λογιστήρια, οι οποίες απο την μια θα αυξήσουν σημαντικά την γραφειοκρατική δουλειά των λογιστηρίων και από την άλλη θα «υποχρεωθούν» σε ΕΦΑΠΑΞ κόστος αναβάθμισης των ΕRP και σε ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ των ERP.
    4. Για να είμαι δίκαιος όμως, πρέπει να καταγράψουμε και να αποδεχτούμε το EXTRA κόστος των λογιστών ή λογιστικών γραφείων και βέβαια το κόστος αναβάθμισης-προσαρμογής και υποστήριξης των ERP. Το αναφέρω αυτό για να καταδείξω την ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ επιβάρυνση των υπόχρεων επιχειρήσεων (μικρών-μεγάλων)και βέβαια των επιτηδευματιών.
    5. Φέρνει σε όλους μας, μνήμες ΚΒΣ και γραφειοκρατικών διαδικασιών, που τίποτα δεν προσέφεραν τόσα χρόνια στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αντίθετα μας οδήγησαν εδώ.
    6. ΚΑΝΕΝΑ αποτέλεσμα δεν θα έχει η Πολιτεία στη πάταξη της φοροδιαφυγής, γιατί απλά τα ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ (αν τα στέλνουν οι υπόχρεοι) ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΙΜΑ.
    7. Τα μόνα στοιχεία που μπορεί να είναι αξιοποιήσιμα και να βοηθήσουν, είναι τα δεδομένα ανά ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ. Έτσι θα μειωθούν δραστικά τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια, θα ελεχθεί το δηλωθέν εισόδημα και ο αναλογούν φόρος, η δήλωση ΦΠΑ …
    8. Τέλος, ένα σχέδιο που δεν συναντά ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ απο τους εμπλεκόμενους φορείς (λογιστές – φοροτεχνικούς – ΣΕΚΤ …) και που θα σας προβλημάτιζε περισσότερο αν μπορούσασατε να καταγράψετε τα σχόλια και υπονοούμενα στα Forum ή στα blog και κυρίως στις κλειστές συζητήσεις των υπόχρεων επιχειρήσεων (ανέφικτο, ανεδαφικό, παράλογο, παλιάς κοπής, ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΟ κλπ), ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ και κυρίως ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ, ακόμη και άν γίνει Νόμος του Κράτους.

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    Αντλώ το «δικαίωμα» κατάθεσης πρότασης (ζητώντας συγνώμη για το 1ο ενικό πρόσωπο), απο την 30ετή θυτία μου στην αγορά και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα των συναλλαγών (λιανικής και χονδρικής), αλλά και της καθημερινής συναναστροφής μου με τους υπόχρεους επιτηδευματίες και έχοντας πάντα κατά νου τα άκόλουθα δύο κριτήρια, που συμμετέχουν ισοβαρώς στην διαμόρφσωη της πρότασης μου:
    – την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των υπόχρεων επιτηδευματιών(άπαξ και όχι σε μηνιαία ή χρόνια πάγια μορφή)
    – τα άμεσα αποτελέσματα της Πολιτείας στην πάταξη της φοροδιαφυγής (παίζουν σημαντικό ρόλο ο χρόνος και το μέγεθος του αποτελέσματος).
    1. Για τις μηχανογραφικά οργανωμένες επιχειρήσεις (που διαθέτουν έτσι και αλλιώς ΕΑΦΔΣΣ), ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΤΑ ΔΥΟ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΩ και έχει να κάνει με την ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ, αυτοματοποιημένα απο το Λογισμικό των ΕΑΦΔΣΣ (εφαρμογή της ΠΟΛ.1221).
    Στην περίπτωση αυτή :
    – δεν θα υπάρχει επιβάρυνση των εργασιών των λογιστηρίων των υπόχρεων
    – δεν θα υπάρχει παρεμβολή ανθρώπινου παράγοντα
    – δεν θα υπάρχει ΠΑΓΙΟ μηνιαίο ή ετήσιο κόστος Υποστήριξης των ERP των υπόχρεων.
    – θα υπάρχει ΑΠΑΞ ένα μικρό κόστος αναβάθμισης του Λογισμικού των ΕΑΦΔΣΣ (ίδιο ή και μικρότερο σε πολλές περιπτώσεις) με το Πάγιο μηνιαίο κόστος υποστήριξης του ERP.
    2. Για τις επιχειρήσεις που δεν είναι μηχανογραφημένες (χειρόγραφη έκδοση παραστατικών), θα μου επιτρέψετε να μην εκφέρω άποψη, γιατί εδώ τα πράγματα δεν είναι απλά. Φαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση (μηνιαίων συγκεντρωτικών ή ανά παραστατικό), θα έχουν μια σημαντική επιβάρυνση. Άς πάρει την απόφαση το Υπουργείο.

    Με εκτίμηση
    Κατράδης Δημήτρης
    Διευθυντής Πωλήσεων ΕΛΜΗSYSTEMS AE

  • 10 Ιουλίου 2013, 13:40 | ΣΕΚΕΕ

    1.1. «Δημόσια Διαβούλευση επί σχεδίου απόφασης για την Υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση»

    Η καθολική εφαρμογή για όλους τους υπόχρεους μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό πλασματικών / εικονικών φορολογικών στοιχείων.
    Σε σχέση με άλλες δράσεις που εστιάζουν σε διασταυρώσεις με βάση αναλυτικά στοιχεία, υπάρχουν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος.

    Η επιτυχία θα κριθεί από τους ακόλουθους παράγοντες:
    Θα πρέπει να υποστηριχθούν πολλαπλοί τρόποι δημιουργίας του σχετικού αρχείου, ανάλογα με το μέγεθος και τις δυνατότητες κάθε υπόχρεου:
    Μέσω των υφιστάμενων συστημάτων ERP
    Μέσω εργαλείων που θα δώσει η ΓΓΠΣ
    Μέσω εργαλείων που θα δώσει η αγορά
    Τα στοιχεία που υποβάλλουν οι εταιρίες πρέπει να αξιοποιούνται άμεσα από τη ΓΓΠΣ μέσω εξειδικευμένης Online εφαρμογής, όπου:
    Θα είναι εύκολο να εντοπισθούν τυχόν διαφορές
    Θα είναι εύκολο να γίνονται διορθώσεις όπου απαιτείται
    Θα υποστηρίζεται μηχανισμός ειδοποίησης των υπόχρεων για την αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων
    Ο τρόπος εφαρμογής θα πρέπει να είναι σταδιακός, ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί η αγορά. Πιο συγκεκριμένα:
    Αν και η ανάλυση ανά μήνα βοηθά στον εντοπισμό των διαφορών (περιορίζοντας το εύρος αναζήτησης), η υποχρεωτικότητα ως προς την υποβολή μπορεί να είναι ανά τρίμηνο (ακολουθώντας τις υποβολές ΦΠΑ με τις οποίες γίνεται συσχετισμός στο άρθρο 3)
    Για τα 2 πρώτα τρίμηνα εφαρμογής, θα πρέπει να υπάρχει ελαστικότητα ως προς το χειρισμό λαθών και εκπρόθεσμων υποβολών
    Σε περίπτωση που τελικά εφαρμοστεί, να συνοδευτεί από κατάργηση της ετήσιας κατάστασης πελατών / προμηθευτών.

    Η δράση επηρεάζει το σύνολο των υπόχρεων, καθώς:
    Οι ήδη μηχανογραφημένες επιχειρήσεις πρέπει να καταχωρούν επιπλέον στοιχεία (κυρίως στο σκέλος των προμηθευτών)
    Οι μη μηχανογραφημένες επιχειρήσεις θα πρέπει να βρουν μια λύση που να ταιριάζει στον τρόπο εργασίας και το μέγεθός τους (εφαρμογή, SaaS, «απλό» εργαλείο καταχώρισης κλπ)
    Συνεπώς πρέπει να εξασφαλισθεί η πλήρης προσαρμογή της αγοράς για την επιτυχία του έργου.

  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
    ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 7, 1ος ορ. 2310513875
    http://www.solnth.gr

    Θεσσαλονίκη, 10-7-2013

    ΠΡΟΣ
    ΤΟΝ Γ.Γ. ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
    κ. ΘΕΟΧΑΡΗ Χ.

    ΘΕΜΑ: Διαβούλευση απόφασης για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων κάθε μήνα

    Κύριε Γενικέ,
    Το σχέδιο απόφασης για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων κάθε μήνα από τους επιτηδευματίες που έχει τεθεί προς δημόσια διαβούλευση είναι τουλάχιστον άκαιρο, δηλώνει προχειρότητα σχεδιασμού και δεν βοηθάει στη λύση του προβλήματος στην οποία στοχεύει.
    Σε περίοδο που η πίεση για διεκπεραίωση πληθώρας υποχρεώσεων είναι ασφυκτική (φορολογικές δηλώσεις, περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α., παρακρατούμενοι φόροι κλπ) δίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών σε διαβούλευση ένα φλέγον ζήτημα για το οποίο οι Συνάδελφοι αδυνατούν λόγω έλλειψης χρόνου να επιχειρηματολογήσουν και να τεκμηριώσουν τη γνώμη τους.
    Όσο αφορά το περιεχόμενο του εν λόγω σχεδίου απόφασης, για να υπάρξει ελπίδα λειτουργικότητας του, θα έπρεπε να έχει συνδεθεί με τις διατάξεις του ΚΦΑΣ και του ΦΠΑ όπως επίσης να ληφθούν υπόψη και οι άλλες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Στόχος θα έπρεπε να είναι η μείωση και όχι η αύξηση της γραφειοκρατίας και του κόστους των επιχειρήσεων. Τέλος, η αξιοποίηση της τεχνολογίας θα έπρεπε να είναι σε πρώτη προτεραιότητα.
    Πιστεύουμε ότι εφόσον μελετηθούν όλες οι παρατηρήσεις-προτάσεις που έχουν υποβληθεί και διατυπωθεί εκ νέου το σχέδιο, πρέπει να τεθεί και πάλι προς διαβούλευση πριν τη διαμόρφωση της τελικής απόφασης.

    Με εκτίμηση,

    Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
    Β. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Ο Γενικός Γραμματέας
    Θ. ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

  • 10 Ιουλίου 2013, 07:54 | ΔΕΝ_ΕΙΜΑΙ_ΑΠΟ_ΚΟΛΕΓΙΟ_

    θα πρεπει να ληφθεί υπ οψην ότι στην αγορά αναζητούνται οι συντακτες και οι εμπνευστες αυτων των ιδεών.Εχουν πραγματική επαφή με τις μικρομεσαιες επιχειρήσεις? γνωρίζουν το τρόπο λειτουργίας των μικρομεσαίων λογιστικών γραφείων? τι θα απαντήσουμε στη φημολογία ότι όλα γίνονται για μεγαλες λογιστικές εταιρείες?ο λογιστικός κλάδος που κατα κύριο λόγο αποτελείτε απο μικρά λογιστικά γραφεία απαιτεί απαντήσεις απο υφυπουργούς κλπ. που απ τα 30 τους είναι σε αξιωματα χωρίς ιδρώτα.ευχαριστώ.

  • 9 Ιουλίου 2013, 23:57 | bill

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

  • 9 Ιουλίου 2013, 22:33 | Anna Papadopoulou

    Αξιοτιμοι Κυριοι,
    ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΗΜΑΤΙΕΣ
    Αν θελετε αναπτυξη της οικονομιας και ενθαρυνση της νεανικης επιχειρηματικοτητας πρεπει να κανετε το συστημα απλο οπως στην Αγγλια. Οι αγγλοι κατι ξερουν και εχουν το συστημα δοκιμασμενο εδω και χρονια.

    Ανοιγεις εταιρια μεσω ιντερνετ με ελαχιστο κοστος.
    Δεν πληρωνεις ασφαλιση μεχρι να βγαλεις καποια χρηματα.
    Αν πληρωσεις διαλεγεις ασφαλιστικο φορεα. Στην Ελλαδα με τον ΟΑΕΕ ενας μικρος επιχειρηματιας αδυνατει να ξεκινησει να δουλευει νομιμα και ετσι μυειται στην παρανομια. :(

    Επισης στην Αγγλια ολες οι καταστασεις γινονται με word και excel.
    Στην εφορια δινεις απλα 2-3 καταστασεις το χρονο και οχι παραπανω. Ολα ειναι απλα.

    Εκει πως δεν εχουνε φοροδιαφυγη? Επειδη απλα ολα τα ελεγχουνε μεσω τραπεζων.

    Εφοσον και εσεις θα βαλετε ολες οι συναλλαγες να γινονται μεσω τραπεζων και καρτων πανω απο καποιο οριο, και εφοσον καθε στιγμη θα μπορειτε να μπαινετε και να βλεπετε οτι θελετε απο το τραπεζικο μας λογαριασμο, δεν χρειαζεται να συμπληρωνουμε εκατο καταστασεις με τα ιδια πραγματα.

    Θελετε να βοηθησετε τους νεους να γινουν επιχειρηματικες, να κανουνε startups κτλ.
    Startups με 500αρικο ΟΑΕΕ και γραφειοκρατια και τρομοκρατια απο την εφορια καθε μηνα, δεν γινεται.
    Βοηθηστε μας να σας βοηθησουμε. Βοηθηστε μας να πληρωσουμε φορους.
    Δεν φτανει που περνετε τοσα χρηματα, καντε το τουλαχιστον ευχαριστη εμπειρια.

    Μην μας βαζετε να συμπληρωνουμε εκατοντας Φ4,Φ2,Ε1,Ε2,συγγεντρωτικες και αλλες χαζομαρες. Εκει δηλαδη που υπηρχε γραφειοκρατια μονο στους δημοσιους υπαλληλους, τωρα μας κανατε ολους γραφειοκρατες.

    Αφου ολα ειναι ηλεκτρονικα ειναι πολυ απλα. Ξεκοληστε απο τις εντυπες φορμες των διαφορων δηλωσεων που τις μεταφερατε στην οθονη οπως ακριβως ειναι στο χαρτι. Αυτο ειναι τραγικο.
    Καντε μας απλες ερωτησεις, ποσα βγαζουμε, ποσα δινουμε, ποσα λεφτα πηγανε για αυτο το σκοπο κτλ, και μετα καντε τους υπολογισμους μονοι σας, ενημερωστε μας πως τους κανατε, και βαλτε μας να πληρωσουμε φορο.

    Ρωτηστε τους Αγγλους πως πρεπει να οργανωθει το κρατος.

    Αν δεν εχετε σκοπο να μας βοηθησετε, τοτε αυτο το νομοσχεδιο ειναι το τελειωτικο μαχαιρωμα στη καρδια του επιτηδηματια που προσπαθει να κανει ενα ηλεκτρονικο startup.

    Κατα τα αλλα τα startups θα παραμεινουν ως ονειρα και θα αποτελλουν παραμυθια για τις επομενες γενιες.

    Βοηθειστε μας να πληρωσουμε φορους.
    Αν δεν γινει αυτο, θα μετακομισω Αγγλια ή Αμερικη, να μπορεσω επιτελους να δουλεψω ως ανθρωπος. Στο τελος οι φοροι δεν θα φτανουν ουτε να πληρωσουν τον νομοθετη!

  • 9 Ιουλίου 2013, 19:51 | ΚΝΗΤΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

    Αυτό το μέτρο δεν θα προσφέρει τίποτα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εκτός από την επιπλεόν γραφειοκρατική δουλειά που θα επιφέρει στα λογιστικά γραφεία, το πρόβλημα της φοροδιαφυγής είναι η ΜΗ ΕΚΔΟΣΗ των παραστατικών, και εκεί θα πρέπει να εστιάσει όλες τις ενέργειες του το Υπουργείο Οικονομικών,αν εκδοθεί το παραστατικό δεν υπάρχει περίπτωσει να μην καταχωρηθεί στα βιβλία και να μην γίνουν όλες οι νόμιμες ενέργειες είτε απο τους λογιστές γιατί είναι μεγάλα τα πρόστιμα, μέχρι και αφαίρεση της άδειας, είτε από τις επιχειρήσεις γιατί υπάρχει ήδη η ετήσια συγκεντρωτική πελατών-προμηθευτών.

  • 9 Ιουλίου 2013, 15:34 | Γιωργος Νικολάου

    ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ για άμεση διασταύρωση τιμολογίων αγορών πωλήσεων εντος της χώρας:

    Σήμερα υπάρχει η εφαρμογή άμεσης καταχώρησης όλων των προϊόντων που διακινούνται σε καθεστώς Ε.Φ.Κ (καπνικά -αλκοολούχα-μπύρες- πετρελαιοειδή), το σύστημα EMCS. (Τελωνιακή Υπηρεσία ΓΓΠΣ). Το σύστημα ελέγχει σήμεrα τις συναλλαγές τωn παραπάνω προϊοντων σε 28 κράτη real-time.

    Στο σύστημα αυτό (icis-taxinet) καταχωρείς άμεσα τη αποστολή των προϊόντων με τα στοιχεία του πωλητή, των προϊόντων και τα στοιχεία του εγκεκριμένου αντισυμβαλλόμενου. Ο αντισυμβαλλόμενος πρέπει όταν παραλάβει τα προϊόντα , να τα «παραλάβει» και στο σύστημα για κλείσει η συναλλαγή.
    Μια ανάλογή εφαρμογή θα μπορούσε να υπάρχει για όλες τις συναλλαγές μεταξύ των συναλλασσομένων. Με αυτό το τρόπο έχουμε το πραγματικό «ηλεκτρονικό τιμολόγιο», με άμεση ενημέρωση του υπουργείου με όλες τις συναλλαγές, χωρίς υπάρξει πλαστό και εικονικών (τουλάχιστον ως προς τον εκδότη) τιμολογίων.

  • 9 Ιουλίου 2013, 15:04 | ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙΑΣ

    Βρείτε ένα τρόπο να μειώσετε την επιβάρυνση στο ελάχιστο. Σαν λογιστές δεν μπορούμε να κάνουμε και αυτή την εργασία χωρίς να πληρωθούμε. Θα ζητήσουμε χρήματα επι πλέον και για όποιον δεν τα δώσει δεν θα υποβάλλουμε. Κατ’ αρχήν δεν νομιμοποιείστε να ζητάτε οποιαδήποτε κατάσταση πρίν την προθεσμία ενημέρωσης των βιβλίων. Κατά δεύτερο η υποβολή κατάστασης πρίν την ενημέρωση των βιβλίων ανεβάζει το κόστος δυσανάλογα με την όποια ωφέλεια. Θέλετε να εντοπίσετε τα εικονικά ταχύτερα θα ισχυριστείτε. Ο σωστός επιτηδευματίας που δεν έχει εκδόσει ποτέ εικονικά γιατί να επιβαρυνθεί;
    Αντί αυτού του μέτρου προτείνω:

    α)Συντόμευση του χρόνου που μεσολαβεί απο την ώρα που εντοπίζετε το εικονικό μέχρι που καταλογίζετε το πρόστιμο

    β)Αυστηροποίηση μέχρι εξόντωσης των ποινών για τους λήπτες πλαστών και εικονικών. Αν δεν υπάρχουν λήπτες δεν θα υπάρχουν και εκδότες.

    γ) Ανακαλύψτε και προωθείστε για εφαρμογή απο τους λήπτες,μεθόδων εντοπισμού των πλαστών τη στιγμή της αγοράς, ώστε να μην υπάρχει καμία δικαιολολογία για τους λήπτες. Τα εικονικά ως πρός τη συναλλαγή τα ξέρουν και τα εικονικά ως πρός το πρόσωπο μπορούν εύκολα να τα ελέγξουν.

  • 9 Ιουλίου 2013, 14:42 | ΣΤΑΘΗΣ_ΝΙΚΟΛΑΟΥ

    οι οικονομολογοι και φοροτεχνικοί λειτουργούν χρόνια τώρα ως εξωτερικοί συνεργατες του υπουργείου Οικονομικών.Βρείτε τρόπους συνενόησης.

  • 9 Ιουλίου 2013, 12:56 | Γιώργος Βανιας

    Θα ήθελα πρώτα να μας παρουσιάσετε τα αποτελέσματα τυς προηγούμενου έτους από την διασταύρωση των συγκεντρωτικών καταστάσεων. Θα παρακαλούσα για ένα πολυ σύντομο στατιστικό στοιχείο του τύπου , αριθμός και ύψος ποσών ασυμφωνίας – περιπτώσεις που ελέγχθησαν – αποτελέσματα ελέγχων .
    Θα ήθελα επίσης να μας πείτε και τα αποτελεσματα που έχουν προκύψει από την επεξεργασία των Ισοζυγίων τελους χρήσης που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις, αν βρείτε πουθενά τις δισκέττες.

    Για να εντοπίσουμε που είναι το πρόβλημα στην ταχύτητα αποστολής των στοιχείων ή στην επεξεργασία τους και στην πραγματική εκετάλλευση τους.
    Το τι θα κάνουν οι μικροεπιχειρήσεις βέβαια είναι άγνωστο και το πως θα πραγματοποιηθεί η μηνιαία αποστολή πάλι άγνωστο , εφόσον για την ετήσια δίνεται περιθώριο 6 μηνών και παράταση άλλων 4 μηνών κάθε χρόνο .
    Το τι διαφορές θα προκύπτουν μηνιαία , πάλι άγνωσο αφού σε πολλές περιτπώσεις σε άλλη περίοδο θα εμφανίζει την συναλλαγή ο εκδότης και σε άλλη ο λήπτης, πολλέ μικροεπιχειρήσεις δεν εξυπηρετούνται πλέον από λογιστή και δεν θα αποστέλλουν καθόλου στοιχέια.

    Βασικάτο πρόβλημα είναι ότι κάθεστε πίσω από ένα γραφείο , νομοθετείτε , τροποποιείτε , ακυρώνετε , παρατείνετε και ξανά από την αρχή σε αδιάκοπους ατέρμονους και χωρίς καμμιά επαφή με την πραγματικότητα κύκλους.

    Κύριοι περιοριστείτε στα ΒΑΣΙΚΑ για αρχή και κυρίως ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΑ , μην νομοθετείτε ασκόπως.

  • 9 Ιουλίου 2013, 12:13 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Άλλη μία άχρηστη και αναχρονιστική διαδικασία που το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει θα είναι η υπερβολική επιβάρυνση των είδη εξαιρετικά επιβαρυμένων λογιστικών γραφείων.
    Δεν καταλαβαίνω τι διασταρώσεις μπορείτε να κάνετε με τις μηνιαίες καταστάσεις που δεν μπορείτε να τις κάνετε με τις ετήσιες.
    Επίσης δεν καταλαβαίνω πως ενώ ο ΚΦΑΣ αναφέρει ότι η ενημέρωση-καταχώρηση των βιβλίων γίνεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα κάθε ημερολογιακού τριμήνου θα υποβάλουμε μηνιαίες καταστάσεις.
    Εκτός εάν καταργήσετε και αυτό το μέτρο που έδωσε μία ανάσα στα λογιστικά γραφεία (το χρόνου ενημέρωσης) όπως μείωσατε και τον χρόνο υποβολής των χρεωστικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για να αναγκάσετε τις επιχειρήσεις να πληρώνουν 2% επιβάρυνση στην δόση του δεύτερου μήνα επειδή δεν θα προλαβαίνουν τα λογιστικά γραφεία να υποβάλλουν τις χρεωστικές δηλώσεις.
    Η μόνη περίπτωση που το μέτρο θα έχει κάποια πρακτική εφαρμογή θα ήταν μόνο μετά την καθολική εφαρμογή του ηλεκτρονικού τιμολογίου και φυσικά μετά την βελτίωση των συστημάτων της ΓΓΠΣ που τώρα κρίνεται επιεικώς απαράδεκτη αφού πολλές φορές δεν μπορούμε να στείλουμε ούτε μία φορολογική δήλωση.
    Θα ήταν χρήσιμο πριν εκτοξεύετε τέτοιου είδους πυροτεχνήματα να συμβουλεύεστε αυτούς που πλήττονται άμεσα δηλαδή τα λογιστικά γραφεία και τις επιχειρήσεις.

  • 9 Ιουλίου 2013, 12:55 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ

    Πιστεύω ότι όλα θα πρέπει να γίνονται αυτόματα και μηχανογραφικά. Τα λογιστικά γραφεία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που κάθε ημέρα αυξάνονται και αντίστοιχα από την άλλη στα έσοδα που μειώνονται αφού οι συνεπείς πελάτες είναι πολύ λίγοι. Οι πωλήσεις θα πρέπει να στέλνονται αυτόματα από τους φορολογικούς μηχανισμούς και τις ταμειακές μηχανές. Θα πρέπει να καταργηθούν τα χειρόγραφα στοιχεία και να υποχρεωθούν όλοι σε αγορά s/w και φορολογικού μηχανισμού(για το κόστος της αγοράς s/w και φορολογικού μηχανισμού θα μπορούσε να υπάρχει φορολογικό κίνητρο π.χ. να εκπίπτει επί 2 το έξοδο αυτό).

  • 9 Ιουλίου 2013, 12:44 | PANAGIOTIS

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ ΠΡΙΝ ΚΟΙΜΗΘΕΙ. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΩ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ 100 ΦΟΡΕΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ. ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΕΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΕΞΗΓΙΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΑΠΙΣΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΕΤΩΝ. ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΥΝΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

  • Αξιότιμε κε Γενικέ

    Κατανοώ ότι η απόφαση αυτή έχει σαν σκοπό την πάταξη μέρους της φοροδιαφυγής.
    Οι παρατηρήσεις που έχω να κάνω είναι οι εξής:
    -Η απόφαση που τέθηκε για διαβούλευση βρίσκεται σε ανακολουθία με τους ήδη υφιστάμενους νόμους (ΚΦΑΣ ν.4093/2012 χρόνος τήρησης βιβλίων)
    -Δεν έχει προϋπολογισθεί κόστος ωφέλειας.

    Ερωτήματα
    -Τι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στην μηχανογράφηση των επιχειρήσεων και σε τι βαθμό για να υποστηρίξουν αυτή την λειτουργία?
    -Τι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στην ΓΓΠΣ και πόσο θα κοστίσουν.?
    Ποια είναι η πρόνοια για τα παραστατικά που χάνονται ή καθυστερούν να παραληφθούν ? (πράγμα που συμβαίνει αρκετά συχνά στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων)
    -‘Όσοι τηρούν χειρόγραφα βιβλία θα κάνουν διπλές καταχωρήσεις ? (μια στα βιβλία τους και μια σε εφαρμογή της ΓΓΠΣ)?
    -Εάν οδεύουμε προς την τήρηση των βιβλίων Β κατηγορίας μόνο στην ΓΓΠΣ τότε ποιο είναι το νομικό πλαίσιο που θα καλύπτει την τήρηση και την διαφύλαξη των βιβλίων αυτών.? Ποιος θα είναι υπεύθυνος?
    -Γνωρίζεται πόσα άτομα χρειάζονται για την υποστήριξη ενός τέτοιου συστήματος?
    -‘Έχει η ΓΓΠΣ το ανάλογο προσωπικό για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων που θα τηρούν τα βιβλία τους εκεί ? (όπως π.χ. οι εταιρίες λογισμικού)

    Προτάσεις

    -Κατά την άποψή μου το όλο πλαίσιο λειτουργίας τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων χρειάζεται επανασχεδιασμό σε συνάρτηση με την πλήρη κατάργηση του ΚΦΑΣ.

    -Μια επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται από Λογιστές – Μηχανικούς – Τεχνικούς ΦΤΜ και ΕΑΦΔΣΣ, μηχανογράφους , αναλυτές συστημάτων κλπ θα μπορούσε να εκπονήσει ένα σχέδιο το οποίο θα είχε μόνο στο τελικό του στάδιο, την υποβολή των καταστάσεων ανά μήνα.
    Τα αρχικά βήματα θα πρέπει είναι ενδεικτικά :
    -Κατάργηση χειρόγραφων βιβλίων
    -Κατάργηση χειρόγραφων στοιχείων (χειρόγραφα μόνο σε βλάβη της ΦΤΜ ή του ΕΑΦΔΣΣ, και μετά την επιδιόρθωση καταχώρηση και έκδοση μηχανογραφικού στοιχείου σε αντικατάσταση του χειρόγραφου)
    -Προώθηση Ηλεκτρονικής υπογραφής και ηλεκτρονικής τιμολόγησης με απλούστερο τρόπο (όχι με αρχεία α, και β txt)
    -Πλήρης κατάργηση θεώρησης βιβλίων και στοιχείων . (όπως προβλέπεται ήδη από 1.1.2014 με τον ΚΦΑΣ)
    -Ενιαίο πρωτόκολλο καταχωρήσεων ή εξαγωγών (export) των δεδομένων από όλα τα μηχανογραφικά συστήματα
    -Καθιέρωση ενιαίων πολιτικών (Taxonomies) στο φάσμα λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ειδικά πρότυπα που θα χρησιμοποιούν κοινούς όρους στην καταχώρηση παραστατικών αλλά και στην έκδοσή τους, με αντίστοιχη προσαρμογή όλων των μηχανογραφικών συστημάτων.

    Εάν λοιπόν δεν ξεκινήσετε από την αρχή βήμα βήμα, το μόνο που θα κάνετε είναι να προσθέσετε μία ακόμα αποτυχημένη και μη λειτουργική απόφαση στις ήδη εκατοντάδες που υπάρχουν.

  • 9 Ιουλίου 2013, 11:00 | Γιώργος Λαμπάκης

    Αντί για συγκεντρωτικές καταστάσεις δημιουργήστε εφαρμογή για την αποστολή των δεδομένων του Ισοζύγιου Λογαριασμών.

  • 9 Ιουλίου 2013, 11:16 | Mitsos

    Το μέτρο αυτό θα είναι αναποτελεσματικό. Το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να μεγαλώσει την γραφειοκρατία.
    Επίσης αυτό το μέτρο έρχεται σε αντίθεση με τον νέο ΚΦΑΣ που δίνει την δυνατότητα ενημέρωσης των βιβλίων κάθε 3μήνες.
    Μην το κάνετε.

  • 7 Ιουλίου 2013, 10:02 | ΒΑΚΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

    Γιατί δεν σχεδιάζετε ταμειακές μηχανές και φορολογικούς μηχανισμούς για τα τιμολόγια που να στέλνουν αυτόματα τις πωλήσεις στο ΚΕΠΥΟ και να ξεμπερδεύουμε; Αντί για αυτό , μας βάζετε να κάνουμε συγκεντρωτικές πελατών – προμηθευτών κάθε μήνα. Τι αναχρονισμός! Το δυσβάσταχτο κόστος για εμάς το σκεφτήκατε; Ούτε να αρρωστήσουμε δεν θα μπορούμε. Στις συγκεντρωτικές , ψέματα θα δηλώνουμε , όπως ψέματα δηλώναμε επί 20 χρόνια που υπάρχουν ως ετήσιες. Με τις συγκεντρωτικές , δεν θα έχετε διασταύρωση, καθώς όλοι μας θα γυρίζουμε «κόκκινοι» λόγω αποκλίσεων στα μικροποσά. Οι μόνοι που είναι κερδισμένοι με τις συγκεντρωτικές πελατών – προμηθευτών, είναι οι εφοριακοί που θα συνεχίσουν να μας εκβιάζουν καθώς οι πωλήσεις δεν θα βρίσκονται αναλυτικά στο ΚΕΠΥΟ, και οι μεγάλες εταιρείες λογισμικού που από αυτήν την ιστορία προσδοκούν αύξηση του πελατολογίου τους. Δεν θα έχετε αποτελέσματα! Μην το προχωρήσετε.

  • 5 Ιουλίου 2013, 17:16 | ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

    ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Υπάρχει αντίφαση με πολλές διατάξεις του ΚΦΑΣ με αποτέλεσμα είτε να μην είναι εφικτή η διασταύρωση είτε να ακυρώνεται ο ΚΦΑΣ. Επίσης είναι πολύ πιο απαιτητική υποχρέωση σε σχέση με τις με τις προηγούμενες συγκεντρωτικές που αφορούσαν ΦΠΑ, εξαιρούσαν συναλλαγές μέχρι 300 ευρώ και γίνονταν σε ετήσια βάση. Εδώ περιλαμβάνονται όλων των ειδών οι δαπάνες (και αυτές που εξαιρούνταν από τις συγκεντρωτικές ΚΒΣ)ακόμη και αυτές που είναι αξίας ενός ευρώ και απαιτείται η υποβολή τους κάθε μήνα. Γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της διαφοράς, της επιβάρυνσης και της πολυπλοκότητας.

  • 3 Ιουλίου 2013, 15:18 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΡΑΔΗΣ (Πρόεδρος Σ.Ε.Κ.Τ.)

    Στον Σ.Ε.Κ.Τ. (Σύνδεσμος Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων) συμμετέχουμε εταιρείες που εισάγουν ή κατασκευάζουν φορολογικούς μηχανισμούς (ΕΑΦΔΣΣ) και φορολογικά ταμειακά συστήματα (ΦΗΜ).
    Είμαστε θεσμοθετημένος φορέας και από το 1990 που άρχισε η υποχρέωση χρήσης «πιστοποιημένων από το κράτος» φορολογικών ταμειακών μηχανών (ΦΗΜ) και εν συνεχεία από το 2003 η υποχρέωση χρήσης «πιστοποιημένων από το κράτος» φορολογικών μηχανισμών (ΕΑΦΔΣΣ), είμαστε σε διαρκή και μόνιμο διάλογο με το Υπουργείο Οικονομικών, καταθέτοντας απόψεις και θέσεις επί θεμάτων που αφορούν τις συναλλαγές είτε μεταξύ επιτηδευματιών, είτε μεταξύ επιτηδευματιών και ιδιωτών.
    Με αυτή την ιδιότητά μας θέλουμε να καταθέσουμε στην δημόσια διαβούλευση που «άνοιξε» το Υπουργείο Οικονομικών, την θέση μας έτσι όπως αυτή είχε κατατεθεί (και συζητηθεί αρμοδίως) από την 1.4.2013 στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρη.
    Για την οικονομία του χρόνου, θα αποκοπούν κάποια σημεία της από 1.4.2013 θέσης – πρότασης μας, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει το πνεύμα και το νόημα της θέσης μας, το οποίο συνοψίζεται στα ακόλουθα 3 σημεία.
    1. Η αποστολή των χρήσιμων δεδομένων των φορολογικών στοιχείων από του υπόχρεους επιτηδευματίες στην ΓΓΠΣ, πρέπει να γίνει αφενός με την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των ήδη επιβαρυμένων επιτηδευματιών και αφετέρου να εξασφαλίζεται η ορθότητα και η μη αλλοίωση των δεδομένων που αποστέλλονται.
    2. Αυτό για τις μηχανογραφημένες επιχειρήσεις που κάνουν χρήση ΕΑΦΔΣΣ, επιτυγχάνεται σε απόλυτο βαθμό με την αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική αποστολή των νέων αρχείων e.txt που δημιουργούν οι ΕΑΦΔΣΣ για κάθε φορολογικό στοιχείο (παραστατικό).
    3. Η υποβολή μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στις επιχειρήσεις, αυξάνει σημαντικά το κόστος τους, διαφοροποιεί διαδικασίες λειτουργία τους και βέβαια δεν προσφέρει καμία υπηρεσία στον αγώνα της πολιτείας να πατάξει την φοροδιαφυγή.

    —– //// —– //// —– //// —–
    Αθήνα 1 Απριλίου 2013

    Θέμα : Θέσεις του ΣΕΚΤ για την διαβίβαση δεδομένων των συναλλαγών.

    Αξιότιμε κ. Γενικέ

    Με το παρόν κείμενο θέλουμε να σας καταθέσουμε εγγράφως τις θέσεις και τις προτάσεις του Συνδέσμου μας, σχετικά με την «υποχρέωση» όλων των επιτηδευματιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στην Γ.Γ.Π.Σ. ……………………………………………………………………………..

    Αναζητώντας τον στόχο της Διοίκησης
    Αν ανατρέξουμε στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας, θα καταγράψουμε την συνεχή προσπάθεια της Διοίκησης να περιορίσει την φοροδιαφυγή. Μια προσπάθεια ποικιλοτρόπως εκπεφρασμένη, αλλά συνοδευόμενη πάντα από πενιχρά ή και αντίθετα αποτελέσματα.

    Από την αρχή της περιόδου ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα με την εφαρμογή των μνημονίων, ο στόχος της πάταξης της φοροδιαφυγής τέθηκε πάλι από την Δημόσια Διοίκηση αλλά και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ως κυρίαρχος στόχος.

    Αν επικεντρωθούμε στο γεγονός, ότι το μέγιστο ποσοστό των δημοσίων εσόδων για το ελληνικό κράτος ( έπρεπε να ) προέρχεται από τον ΦΠΑ και τον αναλογούντα φόρο των επαγγελματιών, των επιτηδευματιών και των επιχειρήσεων, θα αναδείξουμε αμέσως την αναγκαιότητα της πάταξης της φοροδιαφυγής στο νευραλγικό αυτό τομέα της ελληνικής οικονομίας.

    Αν αναζητήσουμε και αναλύσουμε τους τρόπους που γίνεται η φοροδιαφυγή στον τομέα της επαγγελματικής – επιχειρηματικής δραστηριότητας, θα πρέπει να τους κατηγοριοποιήσουμε ως κάτωθι :
     συναλλαγές χωρίς έκδοση παραστατικών και
     αλλοίωση ή απόκρυψη συναλλαγών που έχουν γίνει με παραστατικά
    ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

    Στην παρούσα όμως παρέμβαση, προσεγγίζουμε την 2η κατηγορία της φοροδιαφυγής που αναφέρεται στην προσπάθεια της αλλοίωσης ή της απόκρυψης συναλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί με παραστατικά.

    Προσφιλείς μέθοδοι αυτών που φοροδιαφεύγουν είναι :
     η έκδοση πλαστών ή εικονικών παραστατικών
     η αλλοίωση, απόκρυψη ή προσθήκη παραστατικών στις περιοδικές – εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ
     η μη κατάθεση περιοδικών ή εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ
     η μη απόδοση ΦΠΑ
    Με καταγεγραμμένες λοιπόν τις μεθόδους φοροδιαφυγής, γίνεται άμεσα αντιληπτή η ανάγκη ασφαλούς καταγραφής όλων των συναλλαγών , σε όσο το δυνατόν πιο σύντομο χρόνο από την πραγματοποίηση τους.

    ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

    Το νομοθετικό πλαίσιο

    Όπως προαναφέρθηκε, από το 2010 η Δημόσια Διοίκηση αναζήτησε τρόπους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Σωστά προσέγγισε το πρόβλημα και κατέγραψε σε δύο νόμους την θέληση της για την ριζική επίλυση του ζητήματος της φοροδιαφυγής.

    Ο νόμος 3842/23.4.2010, στο άρθρο 20, αναφέρει : «Για συναλλαγές επιτηδευματιών με άλλους επιτηδευματίες … τα δεδομένα των φορολογικών συναλλαγών που εκδίδονται, διαβιβάζονται ηλεκτρονικά σε βάση δεδομένων της Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών»

    Ο νόμος 3943/31.3.2011, στο άρθρο 26, αναφέρει : «Οι επιτηδευματίες που εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών με χρήση φορολογικών ταμειακών μηχανών, υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται, σε βάση δεδομένων της Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών»

    Τον Ιούνιο 2011 με Υπουργική απόφαση συστάθηκε επιτροπή με ευρύτατη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, στην οποία συμμετείχατε και εσείς εκ μέρους της Γ.Γ.Π.Σ, για την επεξεργασία προτάσεων και την συγγραφή πορίσματος που θα αφορούσε την εφαρμογή των δύο ανωτέρω νόμων.

    Τον Οκτώβρη 2011 το πόρισμα που παραδόθηκε στον Υπουργό, αφού κατέγραφε τις προτάσεις της επιτροπής, κατέληγε στην ανάγκη δημιουργίας και υπογραφής τεσσάρων Υπουργικών Αποφάσεων ( ΠΟΛ ), οι οποίες θα έθεταν σε ισχύ τους δύο ανωτέρω νόμους.

    Τον Δεκέμβριο 2012, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση λόγω της Οικουμενικής κυβέρνησης και των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, υπογράφηκαν οι δύο Υπουργικές αποφάσεις , ΑΥΟ ΠΟΛ.1220/2012 και ΑΥΟ ΠΟΛ.1221/2012, οι οποίες επιλύουν όλα τα τεχνικά θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή των δύο νόμων.

    Απαιτείται όμως η υπογραφή δύο ακόμη Υπουργικών αποφάσεων που θα ορίζουν τον χρόνο έναρξης της υποχρέωσης διαβίβασης των δεδομένων των φορολογικών μηχανισμών (ΕΑΦΔΣΣ) και των ταμειακών μηχανών (ΦΗΜ), καθώς και λεπτομέρειες του τρόπου διαβίβασης.

    (σχόλιο της 3.7.2013 : οι δύο ΠΟΛ που υπογράφηκαν τον Δεκέμβριο 2012, στο άλλο σχέδιο προς διαβούλευση που έχει ανέβει, ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ !!! και προτείνονται άλλες προδιαγραφές για τις ΕΑΦΔΣΣ που για να ισχύουν θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένα έτος. ΠΑΜΕ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ !!!)
    ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

    Συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών (ν.3842/2010)

    Επανερχόμενοι στον στόχο της Δημόσιας Διοίκησης, για κεντρική καταγραφή όλων των συναλλαγών, μέσω του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου που ορίζει την ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων σε βάση δεδομένων της Γ.Γ.Π.Σ., θα αναζητήσουμε την δυνατότητα εφαρμογής του ν. 3842/2010 που αναφέρεται στις συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών.

    Το ζητούμενο είναι να προσεγγίσουμε
     την ωριμότητα και ετοιμότητα της αγοράς και
     βέβαια την ετοιμότητα της Δημόσιας Διοίκησης να «υποδεχτεί» και να αξιοποιήσει τα δεδομένα των συναλλαγών.
    Ωριμότητα αγοράς

    Όπως ορθά πράττει το πόρισμα της επιτροπής (Οκτώβριος 2011), θα διαχωρίσουμε τους υπόχρεους επιτηδευματίες σε τρείς κατηγορίες.

    Με αυτό τον τρόπο θα καταγράψουμε αξιόπιστα, την ετοιμότητα τους για διαβίβαση των συναλλαγών, τον χρόνο προσαρμογής που απαιτείται, τους εναλλακτικούς τρόπους διαβίβασης και βέβαια τα πιθανά κόστη που δημιουργούν αυτά τα σενάρια, σε καιρό οικονομικής δυσπραγίας των επιτηδευματιών.

    1. Αυτοί που εκδίδουν τα παραστατικά τους μηχανογραφικά ή ηλεκτρονικά με χρήση ΕΑΦΔΣΣ ( 120.000 επιχειρήσεις ), από την 1η Ιουλίου 2013 θα είναι έτοιμοι να διαβιβάζουν τα δεδομένα των συναλλαγών τους, εύκολα και με ασφάλεια αλλά κυρίως με ελάχιστο κόστος.
    Από τις αρχές Μαρτίου οι εταιρείες του Συνδέσμου μας, βρίσκονται στην διαδικασία πιστοποίησης από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο των αναβαθμισμένων λογισμικών των ΕΑΦΔΣΣ. Η διαδικασία πιστοποίησης όλων των λογισμικών των ΕΑΦΔΣΣ ( άνω των σαράντα ), θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα Απριλίου.
    (σχόλιο της 3.7.2013 : ολοκληρώθηκε η διαδικασία πιστοποίησης των λογισμικών των ΕΑΦΔΣΣ)

    Ήδη από τις 20 Μαρτίου οι εταιρείες του Συνδέσμου μας, είτε απευθείας είτε μέσω πιστοποιημένων αντιπροσώπων, βρίσκονται στην διαδικασία αναβάθμισης των λογισμικών των ΕΑΦΔΣΣ στους 120.000 υπόχρεους επιτηδευματίες. Η ολοκλήρωση της αναβάθμισης στο σύνολο της εκτιμούμε ότι θα γίνει ως το τέλος Μαίου.
    (σχόλιο της 3.7.2013 : ενώ είχε ήδη αναβαθμιστεί μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων έως τέλος Απριλίου, αυτή η ροή αναβάθμισης διακόπηκε, γιατί δόθηκε παράταση στην ημερομηνία υποχρεωτικής αναβάθμισης των επιχειρήσεων από τον Υφυπουργό κ. Μαυραγάνη, έως τις 31.12.2013 !!! )

    2. Αυτοί που εκδίδουν τα παραστατικά τους μηχανογραφικά ή ηλεκτρονικά χωρίς ΕΑΦΔΣΣ (λίγες επιχειρήσεις), από την 1η Μαίου 2013 θα είναι έτοιμοι να διαβιβάζουν τα δεδομένα των συναλλαγών τους, εύκολα και με ασφάλεια και με μικρό κόστος.
    Με την υπογραφή της Υπουργικής απόφασης, ο χρόνος που θα απαιτηθεί για τα Software Houses ή τους πάροχους Ηλεκτρονικής τιμολόγησης, να αναβαθμίσουν τα ERPs ή τις εφαρμογές δεν υπερβαίνει τον ένα μήνα.

    3. Αυτοί που εκδίδουν τα παραστατικά τους χειρόγραφα ( ??? επιτηδευματίες ) είναι αυτονόητο ότι δεν χρειάζονται κάποια προετοιμασία και όποτε να υποχρεωθούν να διαβιβάσουν τα δεδομένα των συναλλαγών τους, απλά θα επιλέξουν τον πιο ιδεατό τρόπο για να το πράξουν.

    Εναλλακτικό σενάριο (συγκεντρωτικές πελατών – προμηθευτών)

    Η πρόταση για κατάθεση από τους επιτηδευματίες συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών και προμηθευτών σε επίπεδο μήνα, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την διαβίβαση των δεδομένων των συναλλαγών ανά παραστατικό. Δεν προωθεί κάτι νέο, αντίθετα μας γυρίζει σε εποχές ισχύος ΚΒΣ, που όλοι μας θέλουμε να ξεχάσουμε.

    1. Η υιοθέτηση αυτού του σεναρίου, υποχρεώνει τις 120.000 επιχειρήσεις που εκδίδουν μηχανογραφικά ή ηλεκτρονικά τα παραστατικά τους, σε αύξηση των παγίων εξόδων τους λόγω του αυξημένου αριθμού ανθρώπων και του χρόνου που θα απαιτείται για την διαμόρφωση των συγκεντρωτικών και της αποστολής τους και λόγω της ανάγκης προσαρμογής των μηχανογραφικών τους συστημάτων στο νέο καθεστώς.
    Η υπάρχουσα υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών ανά έτος, είναι ήδη χρονοβόρα και άρα υψηλού κόστους, είναι υπό κατάργηση στο νέο ΚΦΑΣ και βέβαια ποτέ ως τώρα δεν έχει αξιοποιηθεί από την Δημόσια Διοίκηση, γιατί απλά δεν προσφέρει αξιοποιήσιμα δεδομένα.

    Θεωρούμε ότι είναι εκ των ουκ άνευ η απόρριψη του σεναρίου των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών για τις μηχανογραφικά οργανωμένες επιχειρήσεις.

    2. Για τους χιλιάδες επιτηδευματίες που εκδίδουν χειρόγραφα τα παραστατικά τους και δυνητικά θα τους διευκόλυνε, θα είναι μια δυσάρεστη έκπληξη αυτό το σενάριο.
    Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς θα υποχρεωθεί σε επιπλέον κόστη με ότι αυτό σημαίνει από πλευράς επιβίωσης τους. Συνυπολογίστε σε αυτό το σημείο ότι οι περισσότεροι λογιστές – φοροτεχνικοί και λογιστικά γραφεία δεν «θέλουν άλλη δουλειά» από τους επιτηδευματίες – πελάτες τους, γιατί από τη μια επιβαρύνονται σε χρόνο και κόστος και από την άλλη μεγαλώνουν τις ανείσπραχτες απαιτήσεις τους.

    (σχόλιο της 3.7.2013 : δείτε επίσημες ανακοινώσεις Συλλόγων αλλά και μεμονωμένων Λογιστών και φοροτεχνικών στο διαδίκτυο)

    …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

    Κλείνοντας το κεφάλαιο του εναλλακτικού σεναρίου, περί υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών σε επίπεδο μήνα, θεωρούμε αυτό απορριπτέο γιατί πέραν της επιβάρυνσης των επιτηδευματιών, η Δημόσια Διοίκηση δεν μπορεί να περιμένει τίποτα στην προσπάθεια της για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Ετοιμότητα Δημόσιας Διοίκησης

    ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

    (σχόλιο της 3.7.2013 : στο σημείο αυτό υπήρχαν μια σειρά συγκεκριμένων προτάσεων του ΣΕΚΤ, έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα η ΓΓΠΣ να είναι σε θέση να υποδεχτεί τα δεδομένα των συναλλαγών ανά παραστατικό, αυτόματα από τους ΕΑΦΔΣΣ. Προσφερθήκαμε για αυτό το λόγο, να συνεισφέρουμε στην ΓΓΠΣ τεχνογνωσία και κάθε άλλη βοήθεια που θα χρειαστεί ).

    Με εκτίμηση

    Κατράδης Δημήτρης
    Πρόεδρος ΣΕΚΤ

  • 2 Ιουλίου 2013, 23:07 | Λευτερης Γιαννοπουλος

    Μεχρι σημερα στις καταστασεις προμηθευτων – πελατων καταχωρούνταν συναλλαγες ανω 300 ευρω προ ΦΠΑ αξιας, με το υπο διαβούλευση άρθρο δεν γινεται καμια αναφορά σε χρηματικό όριο. Θεωρώ οτι πρέπει να διατηρηθεί τουλάχιστον το όριο των 300 ευρώ.

  • 1 Ιουλίου 2013, 11:01 | Ε.Κ.Ε. – ΕΝΩΣΗ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Αναφορικά με το υπό διαβούλευση ως άνω σχετικό, σας παραθέτουμε τις απόψεις μας:

    1. Κατ’ αρχήν κρίνεται η προσπάθεια της μηνιαίας διασταύρωσης των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων με σκοπό την πάταξη του φαινομένου της έκδοσης πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων, κάτι που θα συμβάλλει αφενός στην προστασία των νομοταγών φορολογουμένων και αφετέρου θα βοηθήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
    2. Αν στόχος είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, η υποβολή των στοιχείων που αφορούν αγορές ή πωλήσεις, θα έπρεπε να περιοριστεί η απόφαση μόνο στην υποβολή των φορολογικών στοιχείων που αφορούν τα τιμολόγια και τα στοιχεία που επέχουν θέση τιμολογίων καθώς και τα πιστωτικά αυτών, για συναλλαγές στο εσωτερικό της χώρας.
    3. Η υποβολή στοιχείων έστω και συγκεντρωτικά για συναλλαγές με υποκειμένους άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών ή για λιανικές συναλλαγές, ξεφεύγουν από τα όρια και τις αρχές περί φοροδιαφυγής και δημιουργούν επιπρόσθετες δυσκολίες στην υποβολή των στοιχείων που απαιτούνται.
    4. Ειδικότερα για τα στοιχεία με υποκειμένους άλλων κρατών μελών, ούτως ή άλλως υποβάλλονται μηνιαίως μέσω των ανακεφαλαιωτικών πινάκων ενδοκοινοτικών παραδόσεων και αποκτήσεων (V.I.E.S.)
    5. Βέβαια να σημειώσουμε ότι η διαδικασία αυτή είναι αυτονόητο ότι θα δημιουργήσει επιπρόσθετο κόστος λειτουργίας στα λογιστήρια (νέες αναβαθμίσεις των εμπορικών προγραμμάτων των Η/Υ που χρησιμοποιούμε, περισσότερες ώρες εργασίας των απασχολούμενων στο λογιστήριο για την παραγωγή των στοιχείων αυτών κ.τ.λ.).
    6. Θα επιθυμούσαμε ο χρόνος υποβολής των καταστάσεων να είναι μέχρι την εικοστή ημέρα του μεθεπόμενου μήνα του μήνα που αφορούν.

    Ε.Κ.Ε. – ΕΝΩΣΗ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

  • 28 Ιουνίου 2013, 09:44 | Ε.Φ.Ε.Ε.Θ.

    ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
    ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Ε.Φ.Ε.Ε.Θ.)
    ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 22 – 546 26 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    ΤΗΛ.: 2310/554.073 – FAX: 2310/523.666
    http://www.efeeth.gr, e-mail: efeethe@otenet.gr, efeeth@efeeth.gr

    ΠΡΟΣ ΤΟΝ
    ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
    ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
    κ. Χ. ΘΕΟΧΑΡΗ
    Θεσσαλονίκη 28/6/2013
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ׃
    1) ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
    κ. Γ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ
    2) ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
    κ. Γ. ΚΡΙΤΣΕΛΗ
    3) ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
    4) 15η Δ/ΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
    ΤΜΗΜΑ Β’
    5) 14η Δ/ΝΣΗ Φ.Π.Α.
    6) ΚΕΠΥΟ
    7) Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
    8) ΕΝΩΣΕΙΣ-ΜΕΛΗ Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
    9) O.E.E.-Π.Τ.Κ.Μ.
    10) Ε.Ε.Θ.
    11) Β.Ε.Θ.
    12) Ε.Β.Ε.Θ.
    13) Ο.Ε.Ε.Θ.
    14) Ο.Β.Σ.Θ.
    15) Ε.Σ.Θ.

    Αξιότιμε κύριε Γενικέ,

    Δώσατε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο απόφασης για την υποβολή μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών από όλες τις επιχειρήσεις και επιτηδευματίες (και αγρότες).
    Ο σκοπός είναι η διενέργεια προληπτικών και διασταυρωτικών ελέγχων και η διαφύλαξη της ακεραιότητας των φορολογικών παραστατικών με την υποχρεωτική υποβολή εντός του επόμενου μήνα τουλάχιστον των στοιχείων-συναλλαγών πωλήσεων και θα γίνονται δεκτά αρχεία που προκύπτουν από τους υφιστάμενους μηχανισμούς (ΕΑΦΔΣΣ).
    Στo εν λόγω σχέδιο απόφασης δεν αναφέρεται ότι στις καταστάσεις αυτές, εξαιρούνται οι συναλλαγές αξίας προ Φ.Π.Α. μέχρι 300,00 ευρώ, όπως προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 10 του ΚΦΑΣ.
    Επίσης θα πρέπει να καταχωρούνται συγκεντρωτικά χωρίς αναγραφή Α.Φ.Μ. και οι αποδείξεις λιανικών συναλλαγών και όταν εκδίδονται από φορολογικές ταμειακές μηχανές ανά αριθμό μητρώου Φ.Τ.Μ. μηνιαία.
    Αυτή η υποχρέωση προστιθέμενη και με τις υπόλοιπες που έχουν καθιερωθεί με τους 100 και πλέον νόμους και περίπου 2.600 αποφάσεις και εγκυκλίους που εκδόθηκαν από την 1/1/2012, αποτελεί μία δυσβάσταχτη εργασία για τους Λογιστές-Φοροτεχνικούς και τα γραφεία τους, η οποία δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό να υλοποιηθεί ούτε όμως και τεχνικά, διότι με το νέο ΚΦΑΣ τα τιμολόγια δεν σημαίνονται ηλεκτρονικά με ΕΑΦΔΣΣ, τα απλογραφικά βιβλία ενημερώνονται κάθε τρίμηνο και η απόφαση έρχεται σε αντίθεση μ’ αυτόν.
    Εάν δε καταργηθεί η απαλλαγή των συναλλαγών μέχρι τα 300,00 ευρώ, τότε τα πράγματα οδηγούνται στα άκρα και το σύστημα θα καταρρεύσει.
    Οι εργασίες αυτές δεν θα φέρουν θετικά αποτελέσματα στα έσοδα του Κράτους και είναι λάθος να θεωρείτε ότι είναι εφικτό. Τα έσοδα υστερούν λόγω της μεγάλης ύφεσης, της οικονομίας, της ανεργίας, του κλεισίματος των επιχειρήσεων και της έλλειψης ρευστότητας των υπολοίπων. Αν δεν ανακάμψει η οικονομία τα έσοδα όχι μόνο δεν θα αυξάνονται αλλά συνεχώς θα μειώνονται και τη μείωση αυτή δεν θα τη σταματήσει καμία θεωρητική διασταύρωση.
    Πουθενά στον κόσμο δεν εφαρμόζεται το σύστημα αυτό, εκτός από την Ολλανδία κάτω από διαφορετικές συνθήκες.
    Επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι Ολλανδοί εισηγούνται στο Υπουργείο Οικονομικών για μας αλλά χωρίς εμάς.
    Τέλος δεν θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας στα γραφεία μας, διότι το κόστος της υπηρεσίας αυτής, όπως και πολλές προηγούμενες που προσθέτουν οι αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, δεν αντέχουν να το καταβάλλουν οι επιχειρήσεις και θα βαρύνει τους Λογιστές-Φοροτεχνικούς, με αποτέλεσμα πολλά λογιστικά γραφεία να κλείσουν και οι συνάδελφοι να οδηγηθούν κι αυτοί στην ανεργία μαζί με το προσωπικό τους.
    Παρακαλούμε λοιπόν να αποσύρετε για τους παραπάνω λόγους το σχέδιο απόφασης για την μηνιαία υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων, διότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί εκ των πραγμάτων στις παρούσες συνθήκες.

    Με τιμή

    Για το Δ.Σ.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΔΟΒΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ

  • 27 Ιουνίου 2013, 18:53 | Θεόδωρος Πάτσιος

    Με λύπη μου σας λέγω ότι η ιδέα σας είναι αποτυχημένη εξ αρχής, διότι ενισχύει την γραφειοκρατία: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί υποβάλλουμε τα αθροίσματα των αμοιβών και των εξόδων μας μαζί με το ΦΠΑ τους, κάθε 3 μήνες. Τα ίδια νούμερα αθροισμένα κατά κατηγορίες τα ξαναγράφουμε στις εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ στο τέλος του χρόνου, καθώς και επιπλέον στις δηλώσεις πελατών-προμηθευτών κάθε χρόνο (χωρίς το ΦΠΑ). Τώρα, ουσιαστικά μας λέτε ότι θέλετε να υποβάλλουμε τα ίδια στοιχεία μήνα με το μήνα. Απαράδεκτο χάσιμο χρόνου.

  • 26 Ιουνίου 2013, 19:25 | ΣΟΦΙΑ

    Κύριοι έχετε καταλάβει οτι οι λογιστές κρατάμε τους περισσότερους πελάτες μας επειδή τους λυπόμαστε? και άν τους παρατήσουμε και εμείς θα καταστραφούν μια ώρα νωρίτερα? οτι είναι οι περισσότεροι κατεστραμένοι? οτι πληρώνουμε φπα και φόρους για χρήματα που δεν εισπράττουμε?( αλλά βέβαι μας θεωρείτε κλέφτες και αλήτες όλους) αφού υποχρεωτικά κόβουμε αποδείξεις κάθε μήνα άσχετα με την πληρωμή μας? οτι δεν έχουμε να πληρώσουμε ούτε το τεβε? έχετε καταλάβει οτι έχετε μετακυλήσει την δουλειά των απολυμένων δημοσίων Υπαλλήλων και αυτών που βγήκαν στην σύνταξη χωρίς να αντικαταστηθούν, σε εμάς? έχετε εκμεταλευτεί όλα αυτά τα χρόνια σωστά τα στοιχεία που ήδη σας στέλνουμε, βάση αποφάσεων σας και νόμων, και ζητάτε και όλα αυτά τα επιπλέον? και ρωτάω’ δέν ξέρετε άν κάποιος αποδίδει ΦΠΑ ή όχι ήδη? αν είναι αυτός ο λόγος που το κάνετε,γιατί αυτός που κλέβει και δέν κόβει αποδείξεις θα συνεχίσει να το κάνει,ξέρετε τον λόγο που τα ζητάτε αυτά? να σας στέλνουμε ηλεκτρονικά τα βιβλία κάθε εταιρείας σε Γενικό Ημερολόγιο να επεξεργάζεστε εσεις τα δεδομένα.Θέλετε μασημένη τροφή, για πράγματα τα οποία δεν μπορείτε να εκμεταλευτείτε, έτσι θα πατάξετε την φοροδιαφυγή? ή υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που γίνετε όλο αυτό? Μήπως οι Γερμανοί ξέρουν καλύτερα να κάνουν την δουλειά μας? ή αφού υπάρχει ανέχεια ξέρετε ότι θα βρεθεί το κορόιδο που θα την κάνει για να μην πεθάνει από την πείνα? έχετε πάντως έμπνευση στο Υπουργειο κάθε πρωί λαμβάνετε και μία καινούρια απόφαση, κάποιες εφαρμόζονται μετά από χρόνια κάποιες ποτέ γιατί την άλλη μέρα την ακυρώνετε και βγάζετε μία νέα, και κάποιες θέλετε να εφαρμοστούν την άλλη μέρα το πρωί. Με αυτό τον τρόπο παράγετε όλοι εσείς έργο? υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να σας γράψω αλλά θεωρώ οτι το επόμενο θα ήταν να μιλήσω πολύ άσχημα και δεν το θέλω ούτε μου επιτρέπετε, θεωρώ επίσης ότι έχετε άγνοια της αγοράς έλλειψη προγραμματισμού και γνώσεων.

  • 26 Ιουνίου 2013, 18:45 | AKHS

    μπορούμε να μειώσουμε την δουλειά στο μισό.

    Οι έχοντες μηχανογραφικό σύστημα στο τέλος του μήνα αποστέλλουν κατάσταση πωλήσεων με ανάλυση κατά ΑΦΜ.
    έστω η εταιρεία με ΑΦΜ 999999999

    πχ. ΑΦΜ 111111111 2 τιμολόγια αξία 10.000
    ΑΦΜ 222222222 3 τιμλόγια αξία 20.000
    ΑΦΜ λιανικών 5.000
    κλπ.κλπ.

    αμέσως καταγράφονται οι πωλήσεις της εταιρείας με ΑΦΜ 999999999 συνολική αξία 35.000 και αυτό το ποσό αναμένει το Υπουργείο να καταχωρηθεί ως εκροές (αφού αφαιρεθούν βέβαια οι ενδοκοινοτικές αποκτήσεις).

    Το υπουργείο αυτόματα διανέμει τις πωλήσεις της 99999999 σε δαπάνες ανά ΑΦΜ στους δηλωθέντες πελάτες της.

    Με το πέρας της διαδικασίας από όλους θα έχει καταχωρήμενες όλες τις πωλήσεις των εταιρειών ΑΜΕΣΑ και έμμεσα όλες τις δαπάνες τους αφού θα είναι οι πωλήσεις των άλλων.

    Στο σκέλος των δαπανών στην περιοδική ΦΠΑ -δηλώσεων κλπ. θα αναμένει δηλωθέντα ποσά τουλάχιστον ίσα των έμμεσων ενημερώσεων.
    τυχόν διαφορές πάνω ή κάτω θα ελέγχονται ανάλογα με την βαρύτητα της απόκλισης.

    Αφού κάθε επιχείρηση θα είναι υπεύθυνη να δηλώνει τις πωλήσεις της με την μέγιστη προσοχή ώστε να μην έχει πρόβλημα και αυτόματα θα γίνονται δαπάνες στους άλλους θα αποφεύγεται όλη ταλαιπωρία της λάθους καταχώρησης και ασυμφωνίας.

    Για τα χειρόγραφα που σημαίνει ότι δεν θα είναι και πολλά ,για να μην έχει μηχανογράφηση, αμέσως με την έκδοση και πριν δοθεί στον αντισυμβαλλόμενο να δηλώνεται στο taxis με τον εξής απλό τρόπο ΑΦΜ και αξία.

    Θα εκτυπώνει την δήλωση αυτή και θα την επισυνάπτει στο πρωτότυπο παραστατικό .Ετσι ο αντισυμβαλλόμενος θα γνωρίζει ότι το τιμολόγιο είναι κανονικό και όχι πλαστό και το κυριότερο ήδη έχει δηλωθεί ως πώληση και άρα δαπάνη του.

    Απομένουν κάποια στοιχεία μικροδαπανών που δεν έχουν ΑΦΜ όπως διόδια ,καφέδες και ΔΕΚΟ.

    Με τις ΔΕΚΟ λύνεται το πρόβλημα εάν δηλώσεις στην ΔΕΗ πχ. τον ΑΦΜ που θα επιβαρυνθεί την δαπάνη ,άσχετα εάν ο λογαριασμός εκδίδεται στο όνομα του ιδιοκτήτη ή του εταίρου.
    Με την δήλωση αυτή συνεπάγεται ότι η έκδοση λογαριασμού από την ΔΕΗ θα καταχωρηθεί ως δαπάνη στον δηλωθέντα ΑΦΜ.

    Μικροδαπάνες θα δηλώνονται ως χειρόγραφες συγκεντρωτικά και με ανοχή απόκλισης ανάλογα με τον τζίρο.

    επειδή δεν έβρισκα το θέμα που άνοιξε το taxheaven ,εάν θέλετε το βάζετε εκεί.

  • 26 Ιουνίου 2013, 16:18 | ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

    Πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί ένα γενικό όριο εξαίρεσης ποσοτικό (χρηματικό). Αν αυτό δεν είναι το σημερινό (300) ας γίνει 200 (αλλά μόνο για τα τιμολόγια) ή ας γίνει 100 (και πάλι μόνο για τα τιμολόγια). Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το ποσό των 100 ευρώ αποτελεί και όριο προβλεπόμενο από τον ΚΦΑΣ για αναπλήρωση τιμολογίων από λιανικές. Δεν είναι λογικό ούτε ορθό από τα 300 να πάμε απευθείας στο 0.

    Είναι άκρως γραφειοκρατικό να ασχολούνται δημόσιοι υπάλληλοι, λογιστές και ένα σωρό άνθρωποι με μικροποσά κάτω των 100 ευρώ. Στο εξωτερικό σε όλα τα προηγμένα φορολογικά συστήματα δεν γίνονται ποτέ διασταυρώσεις για μικροποσά μικροδαπανών.

  • 26 Ιουνίου 2013, 10:33 | ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΕΤΣΕΚΟΣ

    Πριν να προχωρήσουμε στην εφαρμογή οποιονδήποτε μέτρων, νομίζω ότι το βασικό σημείο στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε είναι η εξασφάλιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων. Δεν μπορεί να μιλάμε γιά μέτρα οποιασδήποτε μορφής, όταν οι επιχειρήσεις υποφέρουν από «καρκίνο», η κατανάλωση είναι στο ναδίρ και οι κάθε μορφής φόροι υπερβολικοί. Δεν μπορεί να σκοτώνουμε τους ιδιωτικούς υπαλλήλους,τους δημόσιους υπαλλήλους, τους επιχειρηματίες, τους επαγγελματίες, τους αγρότες και να περιμένουμε να λειτουργήσει η οικονομία. Πως θα μειωθεί η ανεργία;Πως θα έρθει η ανάπτυξη;Κάποιος μας κάνει πλάκα και μάλιστα κακόγουστη. Δεν μπορεί να βγάζουμε συνεχώς διαταγές και μάλιστα πολλές από αυτές μετά την έναρξη υποβολής των διαφόρων δηλώσεων. Δεν μπορεί να ζητάμε επενδύσεις χωρίς τουλάχιστον σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον. Δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα προγραμματισμό στις επιχειρήσεις πλέον. Ποιός θα έρθει να επενδύσει;
    Όταν στον ΚΦΑΣ προβλέπεται η ενημέρωση των βιβλίων κάθε τρίμηνο και ζητάμε υποβολή των συγκεντρωτικών ανά μήνα τι θα πρέπει να κάνουμε; Θα είμαστε παράνομοι με το ένα άρθρο και νόμιμοι με το άλλο; Η όλη διαδικασία (με τις περισότερες των αποφάσεων), δείχνει βιαστικές και να μην πώ επιπόλεες αποφάσεις.
    Σας παρακαλούμε δείξτε έλεος, σταματήστε να μας βομβαρδίζεται καθημερινά με αποφάσεις και ψηφίστε επιτέλους ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο.

  • 26 Ιουνίου 2013, 09:16 | G. Nikolaides

    Κατ αρχάς το σχέδιο είναι ασαφές. Παραπέμπει στο άρθρο 1, και το άρθρου 3 του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών και αυτό με τη σειρά του παραπέμπει στο άρθρο 2 και το άρθρο 101 του ν. 2238/1994. Δηλ. τρεις νόμους θα βάλουμε κάτω για να δούμε ποιοι υποχρεούνται; Όπως τους διάβασα άκρη δε βγάζεις.

    Το σύστημα είναι περίπλοκο κι επιβάλλει πολλές υποχρεώσεις σε μικροεπαγγελματίες που δεν έχουν την υποδομή να τρέχουν κάθε μήνα πίσω από την εφορία.

    Επιτηδευματίας με ποσά κάτω των 15.000 θα έπρεπε να απαλλάσσεται και από το ΦΠΑ και από μια σειρά υποχρεώσεις όπως άλλωστε γίνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Το κόστος από την επαγγελματική του καταστροφή όπως αυτό προκύπτει από την απώλεια των εσόδων και τα επιδόματα που θα διεκδικήσει είναι πολύ μεγαλύτερο από το προσδοκώμενο όφελος.

    Κατά τη γνώμη μου υπόχρεοι θα έπρεπε να είναι μόνο οι κεφαλαιουχικές εταιρίες, ΑΕ κι ΕΠΕ, εξαιρουμένης της ΙΚΕ. Δε νοείται να έχει ο ψιλικατζής τις ίδιες υποχρεώσεις με τη Χ πολυεθνική. Προφανώς οι αρμόδιοι νομίζουν ότι όλοι οι φορολογούμενοι είναι μεγαλοεπιχειρηματίες.

  • 26 Ιουνίου 2013, 09:04 | Ιωάννης Γκιτσάκης

    Θα πρέπει να μπει όριο τζίρου. Δεν γίνεται να επιβάλλονται τέτοιες μηνιαίες υποχρεώσεις σε επιτηδευματίες που εκδίδουν ένα ή δύο τιμολόγια το μήνα.
    Επίσης, θα πρέπει να ρυθμιστεί η μη υποχρέωση υποβολής των καταστάσεων σε περίπτωση που δεν υπάρχει κανένα τιμολόγιο.
    Λάβετε υπόψη, ότι εδώ και δύο χρόνια, το 50% του παραγωγικού χρόνου μου το αναλώνω για την μελέτη και εκπλήρωση των φορολογικών μου υποχρεώσεων. Για την πραγματική μου δουλειά μένει μόνο το 50% του παραγωγικού μου χρόνου. Πρέπει να υπάρχει μία διαφοροποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων ανάλογα με το τζίρο. Δεν είναι δυνατόν μία επιχείρηση με τεράστιο τζίρο και ένας επιτηδευματίας με τζίρο κάτω των 25.000 ευρώ να καλούνται να εκπληρώσουν τις ίδιες φορολογικές υποχρεώσεις.

  • 25 Ιουνίου 2013, 20:50 | sgantzos dimitrios

    ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΩΔΙΚΑ ΟΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΠΛΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΑΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΕΙΤΕ Ο ΝΕΟΣ ΚΦΑΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΣΤΟΧΟ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ
    ΟΙ ΝΟΜΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ <> ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΟΙ ΜΗ ΝΟΜΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΝΟΜΙΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ ( Η ΠΡΟΣΔΟΚΑΤΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΠΟ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΥΠΟΒΟΛΕΣ)

  • 25 Ιουνίου 2013, 19:59 | GEORGE

    Κύριοι,
    δείτε εδώ
    http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/14184
    για να καταλαβετε

  • 25 Ιουνίου 2013, 17:38 | neverwill

    Καταλαβαίνω ότι οί «διοικούντες» υφίστανται μεγάλη πίεση , αλλά δέν περίμενα να επηρεαστεί η κρίση και η λογική τους σε τέτοιο βαθμό .
    Η απόσταση πού έχουν διανύσει απο την πραγματικότητα στο πουθενά , είναι τόσο μεγάλη πού ο δρόμος τής επιστροφής στην κοινή λογική , έχει χαθεί. Σε ποιές επιχειρήσεις πιστεύουν οι » διοικούντες » οτι απευθύνονται; Στίς επιχειρήσεις τού Μανχάταν , τού Σίτυ τού Λονδίνου , τού Αλφα τού Κένταυρου ;
    Είναι ζήτημα αν στην Ελλάδα υπάρχουν 1000 επιχειρήσεις πού μπορούν να υποβάλλουν μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις .
    Αν οι «διοικούντες» δέν γνωρίζουν , να τούς ενημερώσω ότι ζούν σε μία χώρα , όπου ένα μεγάλο μέρος τών επιχειρήσεων έχει κλείσει , ότι όσες δέν έχουν ακόμα κλείσει , είναι ετοιμόρροπες , ότι τουλάχιστον το 50% τών επιχειρήσεων με βιβλία Β΄κατηγορίας , απασχολούν λογιστή περιστασιακά ή τηρούν τα βιβλία μόνοι τους ,
    (γιατροί,δικηγόροι,μηχανικοί,καθηγητές,ψιλικατζίδικα,ταξί,δημοσιογρά-φοι κλπ κλπ ) .ότι η προθεσμία ενημέρωσης τών βιβλίων υπερβαίνει τόν μήνα ( ενώ ζητείται μηνιαία υποβολή συγκεντρωτικών ) , ότι τουλάχιστον το 25% τών επιχειρήσεων πού απασχολεί λογιστή ΔΕΝ τον πληρώνει , και παρότι μέχρι τώρα προσφέρουμε (οι λογιστές) υπηρεσίες δωρεάν χάριν φιλίας ή τιμώντας μιά μακρόχρονη συνεργασία ή επειδή έχουμε αποχωριστεί την ανθρώπινη ιδιότητα μας λόγω αποκτήνωσης απο την συνεχή δουλειά , πλέον δέν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε .
    Αν όσα ανέφερα (και περιορίζομαι μόνον σε αυτά για να μήν μακρυγορώ )
    είναι γνωστά στούς «διοικούντες» , και παρ΄ολα αυτά νομοθετούν κατ΄αυτό τον τρόπο , τότε αρμόδια επιστήμη είναι η ιατρική .
    Είναι δυστύχημα ότι σε αυτήν την δύσκολη περίοδο , κυριαρχεί η ανικανότητα .

  • 25 Ιουνίου 2013, 16:10 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Αλλη μια αλλαγη που θα φερει αναστατωση στην κοινωνια.Μετα την αφνιδιαστικη αλλαγη στον τροπο υποβολης των δηλωσεων ΦΠΑ ερχεται τωρα και το κεπυο.Η αδυναμια του κρατους να ελενξει την φοροδιαφυγη φαινεται στις σπασμωδικες κινησεις που καταφευγει συνεχως χωρις αποτελεσμα.Πρεπει επιτελους να καταλαβουν οτι το προβλημα ειναι το δημοσιο και οχι ο ιδιωτικος τομεας.Οι λογιστες τα τελευται χρονια αναλαμβανουν να κανουν δουλεια που εκαναν οι δημοσιοι υπαλληλοι αυξανοντας τον ογκο εργασιας στα γραφεια τους.Οι δημοσιοι υπαλληλοι στις εφοριες τι κανουν? Καθε μερα και μια αλλαγη.Εχουμε χασει τον μπουσουλα με τις εγκυκλιους και τις καθημερινες αλλαγες.Προγραμματισμο μιας ημερας κανουμε πλεον.Που θα παει αυτη η κατασταση? Ας σοβαρευτειτε κυριοι του Υπουργειου Οικονομικων.Καποια στιγμη θα σταματησει να υπαρχει η ανοχη απο τον κοσμο.Λεφτα δεν εχετε αφησει στον κοσμο.Απο τοτε που αυξηθηκε το ΦΠΑ στην εστιαση κανεις δεν πληρωνει ΦΠΑ.Αυξησατε τον ειδικο φορο στο πετρελαιο,κανεις δεν βαζει πετρελαιο.Τι κερδισε το κρατος?
    Αν θελετε να πιασετε την φοροδιαφυγη,κανενα χεορογραφο παραστατικο.Ολα ηλεκτρονικα και με απευθειας συνδεση με το Υπουργειο.
    Δωστε επιδοτηση για τον εξοπλισμο και πιαστε τους ολους.Με αυτο που κανετε τωρα δεν θα κερδισετε τιποτα.Αυτοι που εκλεβαν παλι το ιδιο θα κανουν οι υπολοιποι αλλη μια εργασια στις τοσες που εχετε φορτωσει τον κοσμο.Γαιδουρια να ειμασταν θα ειχαμε ψοφησει

  • 25 Ιουνίου 2013, 14:05 | ΑΡΑΒΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    KΥΡΙΟΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .
    ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ
    ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΤΕ ΜΟΝΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ

    ΕΧΟΥΜΕ ΒΑΡΕΘΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΘΕΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΨΕΥΤΟ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΕ
    ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΤΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΒΟΛΩΝ
    ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΒΑΡΕΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ