Άρθρο 10

1. Οι παράγραφοι 3 και 4 του άρθρου 82 του από 24-9/20-10-1958 β.δ/τος (Α΄ 171) αναριθμούνται σε 5 και 6 και προστίθενται νέες παράγραφοι 3 και 4 ως εξής:

«3. Δεν επιβάλλονται ανταποδοτικά τέλη από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες στις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο ή το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου Α.Ε. ή Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν, κατά τους όρους σχετικής σύμβασης, αναθέσει την παροχή υπηρεσίας ή την εκτέλεση έργου ή/και έχουν παραχωρήσει ή διαθέσει εμπράγματο ή άλλο δικαίωμα που περιλαμβάνει την ανάπτυξη, ανάπλαση, χρήση, εκμετάλλευση ορισμένης θαλάσσιας ή χερσαίας έκτασης, περιοχής, οδικού άξονα, μεταφορικής ή άλλης υποδομής, εφόσον από την εν λόγω σύμβαση ή εφαρμοστέα σχετικά νομοθετική διάταξη προβλέπεται ότι οι υπηρεσίες, στην παροχή των οποίων αντιστοιχούν τα ανταποδοτικά τέλη, παρέχονται από τα ανωτέρω πρόσωπα ή οντότητες.

Επίσης, απαλλάσσονται από το φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων του ν. 1080/1980 (Α’ 246), όπως εκάστοτε ισχύει, οι μη στεγασμένες μεταφορικές υποδομές κυριότητος του Ελληνικού Δημοσίου ή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες έχουν παραχωρηθεί στο πλαίσιο των συμβάσεων των προηγούμενων εδαφίων. Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται και επί συμβάσεων, οι οποίες έχουν συναφθεί πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και από τότε που αυτές ίσχυσαν.

4. Φόροι, τέλη ή συναφή πρόστιμα της παρούσας παραγράφου, που έχουν ήδη καταβληθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου δεν αναζητούνται, εκτός εάν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις έχουν αποφανθεί διαφορετικά. Υπό την επιφύλαξη του προηγουμένου εδαφίου, πράξεις επιβολής ή ταμειακής βεβαίωσης τέτοιων φόρων, τελών ή συναφών προστίμων θεωρούνται αυτοδικαίως ανακληθείσες από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.»

  • 12 Οκτωβρίου 2015, 02:19 | ΚΟΥΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 21:40 | ft

    Η διάταξη δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν αυξημένες δαπάνες σε σχέση με αυτές που απαλλάσσονται και ουσιαστικά αποτελεί έμμεση επιδότηση.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 16:34 | Γιώργος Κρ.

    Πως είναι δυνατόν να εξαιρείται μόνο ο φορέας διαχείρισης, ο οποίος θα παρέχει τις ανταποδοτικές υπηρεσίες και όχι οι αποδέκτες των ανταποδοτικών υπηρεσιών, οι επιχειρήσεις εγκατεστημένες εντός του χώρου ευθύνης του φορέα; Οι τελευταίες δηλαδή θέλετε να πείτε ότι θα πληρώνουν και τον φορέα και τον Δήμο;
    Μα θα είναι νομικό absurdum.
    Η νομοτεχνική διατύπωση της διάταξης είναι ελλιπής και θα πρέπει να προστεθεί στην απαλλαγή όχι μόνο ο φορέας αλλά και οι αποδέκτες των ανταποδοτικών υπηρεσιών του φορέα, οι οποίες διαφορετικά θα πλήρωνουν και δήμο και φορέα.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 13:14 | ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΚΕΔΕ

    Η διάταξη αυτή καταστρέφει οριστικά τα ανταποδοτικά οικονομικά των Δήμων της χώρας. Είναι ανεπίτρεπτη πολιτικά ηθικά και δεοντολογικά. Και το 2013, όταν νύχτα (όπως και τώρα) επιχειρήθηκε να περάσει, η ισχυρή επιχειρηματολογία της ΚΕΔΕ και του ΥΠΕΣ, την απέτρεψε. Κρίμα που επανέρχεται και μάλιστα με αυτόν τον ύπουλο τρόπο, χωρίς συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και το ΥΠΕΣ. Εκτός και αν το ΥΠΕΣ συμφωνεί τώρα, οπότε και ανοίγει μείζον πολιτικό και όχι μόνο θέμα. Μπείτε στον κόπο να βρείτε την αλληλογραφία του 2013, δείτε την αναλυτική επιχειρηματολογία και ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ το σχετικό άρθρο.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 12:27 | γεωργιος μπεσκος

    Εαν ψηφιστει αυτη η διαταξη θα καταρρευσει ταμειο νομικων.κανενας δικηγορος δε θα μπορει να ειναι ενημερος στην καταβολη τρεχουσων εισφορων και φυσικα δε θα τηρει κανεις ρυθμιση 100 δοσεων που προυποθετει ενημεροτητα σε καταβολη τρεχουσων εισφορων.Δεν νομιμοποιειστε να μας διαλυσετε οικονομικα.Επιτελους ας σκεφτει καποιος ορθολογικα.Ειναι εκτος τοπου και χρονου αυτη.η διαταξη.Η αναδρομικη δε ισχυς καταργησης της αποτελει εμπαιγμο και κοροιδια σε ολο το δικηγορικο σωμα.Ειμαι προεδρος στο δικηγορικο συλλογο αιγιου και πρεπει επιτέλους να σοβαρευτειτε.Τελος η ανοχη.Εαν θελετε να διαλυσετε τον κλαδο μας πειτε το ευθεως.Η αναπτυξη διωχνει την υφεση και οχι η ληψη μετρων που εξαθλιωνουν τον κλαδο.

  • 10 Οκτωβρίου 2015, 21:09 | Γιώργος Κρ.

    Θα πρέπει επίσης να προβλεφθεί ότι εξαιρούνται και οι στεγασμένες επιχειρήσεις από τα ανταποδοτικά τέλη για τις υπηρεσίες, οι οποίες παρέχονται από την σχετική σύμβαση ή τον νόμο από τον φορέα οργάνωσης της περιοχής. Διαφορετικά θα απαλλάσσεται μόνο ο φορέας και όχι οι εντός της περιοχής ανάπτυξης επιχειρήσεις, οι οποίες ούτως θα αναγκάζονται να πλήρωνουν τέλη και στον φορέα και στον Ο.Τ.Α.