Άρθρο 9 – Αναμόρφωση των αρχείων

  1. Μετά την εξέταση των αιτήσεων διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων, πραγματοποιείται η τελική αναμόρφωση των αρχείων, με αξιοποίηση και όσων πληροφοριών οι ανάδοχοι έχουν συλλέξει κατά το μεσοδιάστημα. Όλες οι έννομες συνέπειες που προέκυψαν κατά το χρονικό διάστημα ισχύος του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου διατηρούνται.
  2. Ακίνητα που και μετά την αναμόρφωση συνεχίζουν να φέρουν την ένδειξη «άγνωστος ιδιοκτήτης» καταχωρίζονται ως ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου.
  • 6 Απριλίου 2022, 19:20 | Πελλός Παναγίωτης

    Η Προκαταρκτική Οριογραμμή Αιγιαλού εξυπηρέτησε την ταχύτητα της κτηματογράφησης των υπολοίπων νησιών του νομού τα οποία δεν έχουν κτηματολογιο αλλά και το σύνολο της χώρας. Απο τη στιγμή που υπάρχει εντός του σχεδίου η πρόβλεψη γιατί δεν χρησιμοποιείτε για την ολοκλήρωση της ημιτελούς κτηματογράφησης της Ρόδου και της Κω. Η Κατάργηση του άρθρου 3 θα δώσει την ευκαιρία να εργαστεί παράλληλα όσο γίνεται η ψηφιοποίηση και η μεταφορά των αρχείων τα οποία αποτελούν γραφειοκρατικού τύπου διαδικασίες, κτηματογραφόντας την παράκτια ζώνη καταχωρώντας τις εκτάσεις αυτές που θεωρούνται ανέκαθεν απο το δημόσιο αμφισβητούμενες, ως αγνώστου ιδιοκτήτη.

  • 3 Απριλίου 2022, 08:58 | Εριον Σινανι

    Με το ‘άρθρο 9.1 στην ακροτελεύτια διάταξη επι της ουσίας γίνεται προσπάθεια να παραμείνει το καθεστώς σε λήθαργο. Με την κατάργηση του κανονισμού μετα την διαπιστωτική πράξη, με το «να διατηρηθούν όλες οι έννομες συνέπειες που προέκυψαν…» σημαίνει δηλαδή πως αν πχ με την κατάργηση του κανονισμού, οι ιδιοκτήτες της παράκτιας ζώνης αποδείξουν πως βρίσκονται εκτός τον ορίων των κοινόχρηστων με τον εθνικό νόμο, οπότε λανθασμένα πλήρωσαν τα πρόστιμα και τα πρωτόκολλα που έχουν δεχτεί ή κακώς κατεδάφισαν την ιδιοκτησία τους, να μην υπάρχει δρόμος θεραπείας. Νομίζω πως το ΣτΕ θα μπεί στο δρόμο αυτο του άρθρου όταν έρθει η ώρα Όλα αυτά θα τα συναντήσει η πολιτεία αν δεν προβλεφθεί το τι θα γίνει με το πρόβλημα της παράκτιας ζώνης και των αδικιών που έχουν γίνει τόσα χρόνια.

  • 2 Απριλίου 2022, 20:48 | Αποστολάκη Μαρία

    Με την ιδιότητα μου ως πολιτικός μηχανικός έχω δηλώσω πως το παρόν σχέδιο νόμου είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση της προστασίας των κεκτημένων των νησιωτών. Στα νησιά της Ρόδου και της Κω βέβαια δεν υπάρχουν εκτάσεις «αγνώστου ιδιοκτήτη» στις περιοχές που κτηματογραφηθηκαν. Εκτάσεις που θα εγγραφούν ως αγνώστου ιδιοκτήτη θα προκύψουν μονο από τις αποκλίσεις των ορίων του Αιγιαλού και τις παραλίας με την κατάργηση του σχετικού άρθρου από τον κανονισμό, κάτι που με την διαδικασία της διαπιστωτικης πράξης αυτό έχει αόριστο χρονικό προσδιορισμό. Στην δουλειά μου έχω έρθει αντιμέτωπη πολλές φορές με προβλήματα που προσκρούουν στην εσφαλμένη οριοθέτηση των κοινόχρηστων αυτών χώρων, ακόμα και σε δημόσια ακίνητα και έργα υποδομής, αλλά και ιστορικά μνημεία όπως οι πηγές τις Καλλιθέας οι οποίες θεωρούνται εντός του κοινόχρηστου χώρου και κείνται εκτός κτηματολογικης μερίδας. Θεωρώ μεγάλη παράλειψη την εξαίρεση της πρόβλεψης σε ένα ζήτημα, που απασχολεί χιλιάδες νησιώτες ,που είναι τροχοπέδη σε κάθε αναπτυξιακή προοπτική και που η επίλυση του θα εκχωρήσει στην περιουσία του ελληνικού δημοσίου μεγάλες εκτάσεις γης που τώρα παραμένουν αναξιοποίητες, ενω παράλληλα θα έβαζε τέλος σε ιδιοκτησιακά ζητήματα των πολιτών που διατηρούν αέναα στην κυριότητα τους τις εκτάσεις αυτές και ταυτόχρονα θα ύψωνε τοίχος προστασίας σε νέες καταπατήσεις. Αναγκαία η κατάργηση του άρθρου 3 του κτηματολογικού κανονισμού και συνεπώς και η τροποποίηση του άρθρου 26 του νόμου 2971/2001.

  • 2 Απριλίου 2022, 14:03 | Βαγιανός Σωτήριος

    Αγνώστου Ιδιοκτήτη στις κτηματογραφημένες περιοχές δεν Υπάρχουν. Οι μοναδικές περιπτώσεις αγνώστου Ιδιοκτήτη που θα προκύψουν είναι απο την απόκλιση των ορίων του Αιγιαλού και της Παραλίας συγκριτικά με τον Εθνικό νόμο΄και θα πρέπει να οριστεί συμπληρωματική κτηματογράφηση. Κατά τα άλλα στις κτηματογραφημένες περιοχές οι ιδιοκτήτες προς Βορρά Νότο Δύση και Ανατολή είναι καταγεγραμμένοι άρα καμία περίπτωση αγνώστου ιδιοκτήτη πέραν της παράκτιας ζώνης.