Άρθρο 37: Έννοια αφανούς εταιρίας

1. Με τη σύμβαση της αφανούς εταιρίας ο ένας από τους εταίρους (εμφανής εταίρος) παραχωρεί σε άλλον ή άλλους εταίρους (αφανείς εταίρους) δικαίωμα συμμετοχής στα αποτελέσματα μιας ή περισσότερων εμπορικών πράξεων ή εμπορικής επιχείρησης, που διενεργεί στο όνομά του, αλλά προς το κοινό συμφέρον των εταίρων.
2. Η αφανής εταιρία δεν έχει νομική προσωπικότητα, δεν εγγράφεται στο ΓΕΜΗ και αποδεικνύεται με κάθε μέσο.
3. Στην αφανή εταιρία εφαρμόζονται οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα για την εταιρία, πλην εκείνων που δεν συμβιβάζονται με τη φύση της αφανούς εταιρίας.

  • 1 Μαρτίου 2012, 17:16 | Κώστας Δημητρίου

    η κατάργηση ή μη ρύθμιση νομικά του τύπου της αφανούς εταιρίας θα είναι ό,τι καλύτερο.
    η αναγνώριση αυτού του παράδοξου φαινόμενου, προβλήματα δημιουργεί.
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΣΩΣΤΟ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ!

  • 27 Φεβρουαρίου 2012, 06:24 | Ιωάννης Κατράς

    Η κατάργηση της αφανούς εταιρείας που προτείνει ο κ. Δημόπουλος, αντίκειται στην συνταγματικώς προστατευόμενη ελευθερία των συμβάσεων. Εκείνο που ίσως θα έπρεπε να ρυθμισθεί είναι η φορολογική ευθύνη του αφανούς εταίρου, αφού μόνον ο εμφανής εταίρος φορολογείται, ενώ ο αφανής μπορεί να αποκτά νομίμως αφορολόγητα εισοδήματα.

  • 25 Φεβρουαρίου 2012, 18:56 | Παναγιώτης Δημόπουλος

    Εκτιμώ οτι τα περι αφανούς εταιρείας μόνο προβλήματα γεννούν τόσο στους συμμετέχοντες στην αφανή εταιρεία, όσο και στους τρίτους. Επίσης με την αφανή εταιρεία, ευνοείται ο αθέμιτος ανταγωνισμός, οι υπερτιμολογήσεις, η εμφάνιση εικονικών κερδών ή εικονικών ζημιών κλπ. Προτείνω την κατάργηση όλων των διατάξεων περί αφανούς εταιρείας.