Άρθρο 23: Έννοια. Εφαρμοζόμενες διατάξεις

1. Ετερόρρυθμη εταιρία είναι η εταιρία με νομική προσωπικότητα, που επιδιώκει εμπορικό σκοπό και για τα χρέη της οποίας ένας τουλάχιστον από τους εταίρους ευθύνεται περιορισμένα (ετερόρρυθμος εταίρος), ενώ ένας άλλος τουλάχιστον από τους εταίρους ευθύνεται απεριόριστα (ομόρρυθμος εταίρος).
2. Εφόσον δεν υπάρχει ειδική ρύθμιση στο παρόν κεφάλαιο, στην ετερόρρυθμη εταιρία εφαρμόζονται οι διατάξεις για την ομόρρυθμη εταιρία.

  • 1 Μαρτίου 2012, 17:59 | Κώστας Δημητρίου

    Να ληφθεί υπόψη αυτό που αναφέρει και η Αθηναιδα .

    Κατά τη γνώμη μου αντί να αναφέρεται αναλογική εφαρμογή για τις ε.ε. σε σχέση με τις ρυθμίσεις για ο.ε. , θα πρέπει να αναφέρονται ειδικά στο νόμο , έστω και ως επανάληψη, οι ρυθμίσεις που αφορούν τις ε.ε.
    Οι ε.ε. κατά βάση είναι εταιρίες που συστήνονται εξ’ ανάγκης με αυτή τη μορφή.

  • 28 Φεβρουαρίου 2012, 19:32 | STILIANIDIS KVN/NOS

    δεν αναφερεστε και στην περιπτωση οπου καποια ΟΕ θελει να μετατραπει σε ετερορυθμη εταιρεια.
    στην περιπτωση αυτη μεταφερετε και η περιουσια της ΟΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣ ΤΟΥ ΕΤΑΙΡΙΚΟΥ η με αλλο τροπο (αγορα-πωληση-συμβολαια ??).
    επισης μεταφεροντε πληρως και οι υποχρεωσεις της ΟΕ στο νεο ΕΤΕΡΟΡΥΘΜΟ ΜΕΛΟς η αναλαμβανει ολες τις υποχρεωσεις το ΟΜΟΡΥΘΜΟ ΜΕΛΟς ?

  • 26 Φεβρουαρίου 2012, 12:53 | Αθηναϊδα

    Πρέπει να διευκρινιστεί στον τίτλο του άρθρου ότι ρυθμίζει τα σχετικά με την ετερόρρυθμη εταιρία, άλλως δημιουργείται σύγχυση ότι αναφέρεται στην αστική εταιρία με νομική προσωπικότητα, του προηγούμενου άρθρου (22). Πρβλ. και το ισχύον άρθρ. 23 του σημερινού Εμπορικού Νόμου.