Άρθρο 19: Μονοπρόσωπη εταιρία

Αν αποχωρήσουν για οποιονδήποτε λόγο ένας ή περισσότεροι εταίροι και παραμείνει μόνο ένας εταίρος, η εταιρία λύνεται, εφόσον εντός δύο μηνών δεν δημοσιευτεί στο Γ.Ε.ΜΗ. η είσοδος νέου εταίρου.

  • Σύμφωνα με το άρθ. 741 Αστικού Κώδικα, κάθε εταίρος αναλαμβάνει με τη σχετική σύμβαση την υποχρέωση επιδίωξη του εταιρικού σκοπού έναντι της υποχρέωσης κάθε άλλου εταίρου, διάταξη που εφαρμόζεται και τις προσωπικές εμπορικές εταιρίες λόγω μη απόκλισης ως προς τη φύση της εταιρικής σύμβασης και ελλείψει αντίθετης ρύθμισης κατ’ άρθ. 1 § 2 Προσχεδίου Νόμου. Με βάση τα ανωτέρω και τη λογική απαιτούνται τουλάχιστον δύο πρόσωπα για να υπάρξει σύμβαση και εταιρία. Αυτό που αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, υπό άρθ. 19, ότι «είναι νοητή η ύπαρξη μονοπρόσωπης εταιρίας» δεν ευσταθεί ενόψει όσων προαναφέρθηκαν. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπάρξει αποχώρηση εταίρου, όταν απομένει ένας μόνο. Αντί αποχώρησης στην περίπτωση αυτή μπορεί να ασκηθεί καταγγελία, έκτακτη σε κάθε περίπτωση και τακτική, αν πρόκειται για εταιρία αορίστου χρόνου ή επιτρέπεται από την εταιρική σύμβαση. Δεν μπορεί, λοιπόν, ούτε προσωρινά να διατηρηθεί η εταιρία ως μονοπρόσωπη, γιατί αυτό αντιβαίνει στην ίδια τη φύση της.

    ΣΙΜΟΣ Ι. ΣΑΜΑΡΑΣ – Δικηγόρος
    Υπ. Διδάκτορας Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών
    http://www.nomologio.wordpress.com

  • 25 Φεβρουαρίου 2012, 18:20 | Παναγιώτης Δημόπουλος

    Η διάταξη πρέπει να διαγραφεί, καθόσον ευνοεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τον εκβιαασμό του ενός εταίρου προς το άλλο. Πρέπει να παρεχεται η δυνατότητα συνέχισης της εταιρειας ως μονοπρόσωπης.

  • 23 Φεβρουαρίου 2012, 14:16 | Κώστας Δημητρίου

    Η ρύθμιση είναι προβληματική.
    Μπορεί να προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση ότι είναι δυνατή η συνέχιση της λειτουργείας της εταιρίας με την μετατροπή της σε μονοπρόσωπη επε .