Άρθρο 14 – Στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων

1. Το ισχύον άρθρο 263 Ποινικού Κώδικα, αποτελεί την πρώτη παράγραφο του ίδιου άρθρου, η οποία αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Στον υπάλληλο που καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης για κάποια από τις πράξεις των άρθρων 235 μέχρι και 261, επιβάλλεται υποχρεωτικά πρόσκαιρη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων από ένα έως πέντε έτη, εκτός αν το δικαστήριο με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή του κρίνει διαφορετικά. Ειδικά η έκπτωση του υπαίτιου από τη θέση ή το αξίωμα που κατείχε επέρχεται αυτοδικαίως μόλις η καταδικαστική απόφαση γίνει αμετάκλητη και δεν μπορεί να αποκλειστεί με εφαρμογή του άρθρου 64. Στον τρίτο που καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών για κάποια από τις πράξεις των άρθρων 235 μέχρι 261 μπορεί συγχρόνως το δικαστήριο να απαγγείλει και πρόσκαιρη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων (άρθρο 61)».

2. Στο άρθρο 159 Ποινικού Κώδικα προστίθεται τέταρτη παράγραφος που έχει ως εξής:
«4. Οι διατάξεις των άρθρων 238, 263 παρ. 1 και 263Β έχουν εφαρμογή και στα εγκλήματα των προηγούμενων παραγράφων του παρόντος.»

  • 5 Μαρτίου 2010, 00:26 | Αναστασας Αναστασιος

    Η ανανέωση του σώματος των πολιτικών από άτομα που δεν θα επιδιώκουν την ασυλία θα μας οδηγήσει σταδιακά στο να βρούμε λύσεις διαθέτοντας τους πόρους της χώρας με αποτελεσματικότερο τρόπο .Σήμερα δαπανούμε το χρόνο μας σε ατέρμονες αντιπαραγωγικές συζητήσεις .
    Στη κατεύθυνση αυτή πρέπει να στερούνται πολιτικών δικαιωμάτων οι πολίτες και να αποβάλλονται από την υπηρεσία τους οι υπάλληλοι

    που είναι καταπατητές δημόσιων κοινόχρηστων εκτάσεων ( αιγιαλού και παραλίας , ρεμάτων ,δασικών εκτάσεων ,δημόσιων ακινήτων ,κοινόχρηστων δημοτικών χώρων),

    που εμπλέκονται σε έκδοση παράνομων βεβαιώσεων , επιτρέπουν η διευκολύνουν τη λειτουργία καταστημάτων στις παραπάνω κατηγορίες ακινήτων .

    που διευκολύνουν τη καταπάτηση των παραπάνω ακινήτων με παραλήψεις τους.

    Ακόμα επειδή πολλοί από τους αιρετούς επιδιώκουν την επανεκλογή τους στη ευνοϊκή μεταχείριση των ψηφοφόρων ,χωρις απαραίτητα να έχουν άμεσο οικονομικό όφελος ,να στερούνται πολιτικών δικαιωμάτων όσοι αιρετοί ζημιώνουν τους δήμους με μη είσπραξη τελών .

  • 25 Φεβρουαρίου 2010, 11:43 | ΜΑΝΩΛΗΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

    ΟΙ ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ !!