Άρθρο 4

Προστίθεται άρθρο 6 στο ν. 3213/2003 που έχει ως εξής:

«Άρθρο 6
Μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες
1. Υπόχρεος σε δήλωση πόθεν έσχες που παραλείπει να υποβάλλει δήλωση ή υποβάλλει εν γνώσει του ανακριβή ή ελλιπή δήλωση τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες (500.000) ευρώ.
2. Ο υπαίτιος των παραπάνω πράξεων τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών και με χρηματική ποινή από είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ αν η συνολική αξία της αποκρυπτόμενης περιουσίας του ιδίου και των λοιπών προσώπων για τα οποία αυτός οφείλει να υποβάλλει δήλωση υπερβαίνει συνολικά το ποσό των τριακοσίων (300.000) χιλιάδων ευρώ, ανεξάρτητα από το αν η απόκρυψη επιχειρείται με τη μη υποβολή δήλωσης ή την υποβολή ελλιπούς ή ανακριβούς δήλωσης.
3. Αν οι πράξεις της παρ. 1 τελέστηκαν από αμέλεια, επιβάλλεται φυλάκιση έξι (6) μηνών έως δύο (2) ετών.»

  • 4 Μαρτίου 2010, 23:39 | Αναστασας Αναστασιος

    Η ανανέωση του σώματος των πολιτικών από άτομα που δεν θα επιδιώκουν την ασυλία θα μας οδηγήσει σταδιακά στο να βρούμε λύσεις διαθέτοντας τους πόρους της χώρας με αποτελεσματικότερο τρόπο .Σήμερα δαπανούμε το χρόνο μας σε ατέρμονες αντιπαραγωγικές συζητήσεις .
    Στη κατεύθυνση αυτή πρέπει να στερούνται πολιτικών δικαιωμάτων οι πολίτες και να αποβάλλονται από την υπηρεσία τους οι υπάλληλοι

    που είναι καταπατητές δημόσιων κοινόχρηστων εκτάσεων ( αιγιαλού και παραλίας , ρεμάτων ,δασικών εκτάσεων ,δημόσιων ακινήτων ,κοινόχρηστων δημοτικών χώρων),

    που εμπλέκονται σε έκδοση παράνομων βεβαιώσεων , επιτρέπουν η διευκολύνουν τη λειτουργία καταστημάτων στις παραπάνω κατηγορίες ακινήτων .

    που διευκολύνουν τη καταπάτηση των παραπάνω ακινήτων με παραλήψεις τους.

    Ακόμα επειδή πολλοί από τους αιρετούς επιδιώκουν την επανεκλογή τους στη ευνοϊκή μεταχείριση των ψηφοφόρων ,χωρις απαραίτητα να έχουν άμεσο οικονομικό όφελος ,να στερούνται πολιτικών δικαιωμάτων όσοι αιρετοί ζημιώνουν τους δήμους με μη είσπραξη τελών .

  • 4 Μαρτίου 2010, 13:31 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ

    ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ‘Η ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ… Ο Φ Ε Ι Λ Ο Υ Ν ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ .
    ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΟΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΠΟΣΑ ΜΠΗΚΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΣΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ…
    ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΣΥΝΕΤΟΙ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ‘Η ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.
    ΚΑΛΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΤΙΤΑΝΙΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ.
    ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ Α ΠΟ Ε Σ Α Σ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ…
    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

  • 26 Φεβρουαρίου 2010, 14:14 | Μιχαήλ

    Απόλυτα σωστό και επιβεβλημένο το σχόλιο του κυρίου Ιωάννη Μαυραντώνη από 26/02/2010 ως προς τον έλεγχο και τον άμεσα υπηρεσιακών και πολιτικών προϊσταμένων του εκάστοτε διεφθαρμένου υπαλλήλου.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα υπαλλήλου πολεοδομίας κατά την διάρκεια του ελέγχου της περιουσιακής του κατάσταση και ενώ ήταν γνώστης ο πολιτικός προϊστάμενος του ελέγχου από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης αυτός ο πολιτικός προϊστάμενος του έκανε δεκτή παραίτηση και μάλιστα αναδρομικά. Γιατί;

    Αποτέλεσμα του ελέγχου και κατόπιν πολυσέλιδου πορίσματος των ως άνω ελεγκτών ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» κατ’ εξακολούθηση και παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.

    Ο πολιτικός του προϊστάμενος είχε φροντίσει να του κάνει δεκτή την παραίτηση από την υπηρεσία και μάλιστα κατά την διάρκεια του ελέγχου από τους άνω Ελεγκτές της περιουσιακής του κατάστασης ποίος ο λόγος της ενέργειας αυτής του πολιτικού του προϊσταμένου γιατί αυτή σπουδή;

    Ερωτήματα που μπορούν να απαντηθούν μόνο και με τον έλεγχο Πόθεν Έσχες και του πολιτικού προϊσταμένου του. Έτσι μόνο θα σπάσουν τα αποστήματα των κυκλωμάτων αυτών των διεφθαρμένων.

  • 26 Φεβρουαρίου 2010, 10:24 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΗΣ

    Σχετική πρόβλεψη στη νομοθεσία για την παράληψη υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες υπάρχει και σήμερα, απλά δεν έχουν επιβληθεί ποτέ κυρώσεις λόγω αδυναμίας του ελεγκτικού μηχανισμού.
    Θα πρέπει οι διευθύνσεις προσωπικού να ζητούν την υποβολή της δήλωσης από όσους είναι υπόχρεοι και μετά την πάροδο των δύο έτων αυτεπάγγελτα να επιβάλουν το σχετικό πρόστιμο και να στέλνουν το φάκελο του υπαλλήλου στον εισαγγελέα.

    Μην ξεχνάτε επίσης το πιό βασικό, ο διεφθαρμένος υπάλληλος έχει σχεδόν πάντα κάλυψη από τον ανώτερό του στην ιεραρχία και συνήθως από τον πολιτικό του προιστάμενο. Γι’αυτό θα πρέπει σε περιπτώσεις διαπιστωμένης διαφθοράς να προβλέπεται και ο αυτόματος ελέγχος των άμεσα υπηρεσιακών και πολιτικών προισταμένων.

  • 25 Φεβρουαρίου 2010, 17:41 | Βασίλειος Βλάχος

    Πρέπει να απαλειφθεί το άνω όριο προστίμου και να συνδεθεί με το αποκρυπτόμενο ποσό στη δήλωση πόθεν έσχες.

  • 25 Φεβρουαρίου 2010, 14:20 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ

    O έλεγχος του πόθεν έσχες να γίνεται πάντα από αδειουχους Λογιστές-φοροτεχνικούς κυρίως Α’τάξης του ιδιωτικού τομέα που είναι το αντικείμενο της δουλειάς τους και ξέρουν τις ιδιομορφίες και την παραοικονομία του ιδιωτικού τομέα και όχι από τους συναδέλφους τους….τα φιλαράκια τους.
    και για την αλήθεια
    ξέρει να κάνει έλεγχο φορολογικών δηλώσεων και περιουσιακών στοιχείων
    ο δικαστικός; (ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ)
    o δικηγόρος; (ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ)
    ο ορκωτός ελεγκτής; (ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ)
    o οποιοσδήποτε δημόσιος υπάλληλος; (ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ)
    ο εφοριακός; (ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ,ΑΠΛΑ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΕΙ)
    αφού των περισσοτέρων από τους παραπάνω τις δηλώσεις τις κάνουν οι λογιστές-φοροτεχνικοί
    Ας κάνουν τον έλεγχο αυτοί που πραγματικά ξέρουν.
    Ας ζητήσετε την συνδρομή τους,υπάρχουν και οι συλλογοί τους.

    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ

  • 25 Φεβρουαρίου 2010, 11:20 | ΜΑΝΩΛΗΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

    ΕΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΟΥΜΕ !!

  • 24 Φεβρουαρίου 2010, 22:45 | Στέφανος

    Να υποβάλλουν όλοι ηλεκτρονικά και **ανεξαιρέτως**. Μετά να εξετάζονται τα στοιχεία αυτοματοποιημένα, και όσα είναι «ύποπτα» (εδώ μπορεί να βοηθήσουν κάποιοι καλοί αλγόριθμοι και νέες τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης) να πάνε για ανθρώπινο έλεγχο. Που οι ελέγχοντες θα ελέγχονται και οι ίδιοι, **κάθε χρόνο**. Και θα ελέγχονται και αυτοί που τους ελέγχουν, πιο συχνά.

    Και, όπως λέει ο λαός, το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Πόθεν έσχες στους πολιτικούς, στα κόματα, παντού. Και αν είσαι δημόσιο πρόσωπο ή κόμμα, **υποχρεωτική** δημοσίευση των στοιχείων. Και μετά να δούμε ποιός θα κουνηθεί.

    Follow the money, όπως λένε και στις αστυνομικές ταινίες

  • 24 Φεβρουαρίου 2010, 11:54 | Δημήτριος Τριώδας

    Εάν θεσπιστεί η υποχρέωση όλων των υπαλλήλων να υποβάλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης ’’ποθεν έσχες‘‘, τότε πολύ φοβούμαι ότι θα υπάρξει και αδυναμία ελέγχου λόγω του μεγάλου αριθμού τους με αποτέλεσμα ή να μένουν ανεξέλεγκτες ή, όταν έλθει ο καιρός να ελεγθούν
    τα αδικήματα που τυχόν διαπιστώνονται να έχουν παραγραφεί. Διαχωρίστε λοιπόν σε κατηγορίες που τα ’’παίρνουν’’ και σε κατηγορίες που δεν έχουν δυνατότητα να τα πάρουν.

  • 23 Φεβρουαρίου 2010, 12:51 | ΚΑΤΣΑΠΕΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    τί θα πει παραλείπει να υποβάλει. Οι διευθύνσεις προσωπικού να ελέγχουν εάν όσοι βρίσκονται στις καταστάσεις μισθοδοσίας υπέβαλλαν δήλωση πόθεν έσχες και να απαιτούν την υποβολή της.