Άρθρο 3

Προστίθεται άρθρο 5 στο ν. 3213/2003 που έχει ως εξής:

«Άρθρο 5
Προσφορά για άσκηση επιρροής
1. Υπόχρεος σε δήλωση πόθεν έσχες, σύζυγος, τέκνο, συνεργάτης οποιασδήποτε μορφής αυτού ή τρίτος, ο οποίος αξιώνει, λαμβάνει ή αποδέχεται προσφορά ή υπόσχεση ανταλλάγματος για τον ίδιο ή τρίτο, προκειμένου ν’ ασκήσει επιρροή στη διαδικασία λήψης απόφασης ή στη σύναψη οποιασδήποτε σύμβασης οποιουδήποτε προσώπου που είναι υπόχρεο σε δήλωση πόθεν έσχες, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή από δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ έως επτακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ (750.000). Με την ίδια ποινή τιμωρείται και αυτός που υπόσχεται, παρέχει ή προσφέρει άμεσα ή έμμεσα αντάλλαγμα σε άλλον για τον ίδιο ή τρίτο, προκειμένου ν΄ασκήσει επιρροή στη διαδικασία λήψης απόφασης ή στη σύναψη οποιασδήποτε σύμβασης οποιουδήποτε προσώπου που είναι υπόχρεο σε δήλωση πόθεν έσχες. Σε κάθε περίπτωση είναι αδιάφορο αν η επιρροή ασκήθηκε ή όχι ή αν η υποτιθέμενη επιρροή οδηγεί ή όχι στο σκοπούμενο αποτέλεσμα.
2. Εάν η αξία των ανταλλαγμάτων υπερβαίνει συνολικά το ποσό των εβδομήντα τριών χιλιάδων (73.000) ευρώ ή αν ο υπαίτιος ενεργεί κατ’ επάγγελμα ή είναι υπότροπος, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών και χρηματική ποινή από τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ μέχρι ενάμισι εκατομμύριο (1.500.000) ευρώ».

  • 26 Φεβρουαρίου 2010, 15:55 | Βασίλης Νικολίτσης

    Η χρηματική ποινή να είναι ανάλογη της ζημίας πολλαπλασιαζόμενη με τα τυχόν διαφυγόντα κέρδη του Δημοσίου (τα οποία θα προκύπτουν από τον υπολογισμό της ζημίας επί τον χρονικό ορίζοντα της πραγματοποίησής της)

    Επιπλέον, μπορεί να προβλεφθεί και η παράλληλη αξίωση αστικής αποζημίωσης από τους μη δημόσιους θιγέντες, δηλαδή όσους τυχόν συμμετείχαν πχ σε κάποιο διαγωνισμό και τον έχασν λόγω χρηματισμού «κάποιου-ων»

    Τάλος, να προβλέπεται ο ισόβιος αποκλεισμός από οποιοδήποτε δημόσια αξίωμα ή απλή υπαλληλική θέση, τόσο του άμεσα παραβαόνοντος το νόμο, όσο και οιουδήποτε συγγενικού, φιλικού ή άλλου προσώπου το οποίο χρησιμοποιηθηκε για το ξέπλυμα του προϊόντος της εγκληματικής πράξης ( οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ των δημοσίων λειτουργών θα πρέπει να μάθουν πως το χρήμα και τα πλούτη που εισρέουν δίχως εμφανή, λογική και νόμιμη προέλευση σε μια οικογένεια, εγκυμονούν κινδύνους και κυρώσεις για όλους τους συμμετέχοντες, ενεργά και παθητικά ως αποδέκτες, άλλωστε, δεν δικαολογείται άγνοια νόμου…)

  • 25 Φεβρουαρίου 2010, 16:04 | Yiorgos

    Σχετικά με τις συμμετο΄χες Ιατρών κ.λ.π. προσώπων δημοσίων η μη σε συνέδρια με δαπάνες Φαρμακευτικών η άλλων εταιριών ,τα δαπανόμενα ποσά να υπολογίζονται σαν εισόδημα των συμμετέχοντων να προστίθεται στο εισοδημα τους και να φορολογούνται.Είμαι σίγουρος ότι οι εταιρίες τις δαπάνες των συμμετεχόντωντα δηλώνουν σαν έξοδα ώστε να ελατώνουν το φορολογητέο τους εισόδημα. ταυτόχρονα χρηματίζουν εμέσως τους συμμετέχοντας για να προωθήσουν τα προιοντα τους η σκοπούς τους. Αν οι γιατροί η άλλοι χρεάζονται να αανβαθμίζουν τις γνώσεις τους στα συνέδρια, να πληρώνουν τα έξοδα από την τσέπη τους και να τα αφαιρούνε από τα εισοδηματά τους.

  • 25 Φεβρουαρίου 2010, 12:39 | Άννα Δήμα

    ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΚΑΛΥΨΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ-ΤΑΞΙΔΙΑ, ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ.

  • 23 Φεβρουαρίου 2010, 16:39 | ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΤΟΜΑΡΑΣ

    Η διατυπωση του σχεδιου ειναι πολυ εκλεπτυσμενη .Η διατυπωση πρεπει να αφορα οιονδηποτε υπαλληλο απεκτησε περιουσιακο στοιχειο και οχι μονο αυτον που υποχρεουται σε δηλωση ποθεν εσχες . Με την διατυπωση ανοιγουμε πορτες και παραθυρα διαφυγης για αλλες ρυθμισεις που εγιναν για καποιους που κριθηκαν ποιο ισοι απο τους ΙΣΟΥΣ .Για τον λογο αυτο δεν πρεπει να εξαιρει κανενα υπαλληλο που ειχε και εδρασε με κρατικη εξουσια

  • 23 Φεβρουαρίου 2010, 16:52 | ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΤΟΜΑΡΑΣ

    Η διατυπωση του σχεδιου ειναι πολυ εκλεπτυσμενη .Η διατυπωση πρεπει ναα αφοαρα οιονδηποτε υπαλληλο απεκτησε περιουσιακο στοιχειο και οχι μονο αυτον που υποχρεουται σε δηλωση ποθεν εσχες . Με την διατυπωση ανοιγουμε πορτες και παραθυρα διαφυγης για αλλες ρυθμισεις που εγιναν για καποιους που κριθηκαν ποιο ισοι απο τους ΙΣΟΥΣ .Για τον λογο αυτο δεν πρεπει να εξαιρει κανενα υπαλληλο που ειχε και εδρασε με κρατικη εξουσια

  • 23 Φεβρουαρίου 2010, 15:36 | Βελισάριος Ναρσής

    Υπόχρεος σε δήλωση πόθεν έσχες, σύζυγος, τέκνο, συνεργάτης οποιασδήποτε μορφής αυτού ή τρίτος, ο οποίος αξιώνει….

    Γιατί αναγράφεται απλώς: Οποιοσδήποτε…..

    ….ασκήσει επιρροή στη διαδικασία λήψης απόφασης ή στη σύναψη οποιασδήποτε σύμβασης οποιουδήποτε προσώπου που είναι υπόχρεο σε δήλωση πόθεν έσχες….

    Όχι οποιαδήποτε. Αφορά της αποφάσεις και τις συμβάσεις που το πρόσωπο
    λαμβάνει ή υπογράφει στα πλαίσια του λειτουργήματος που τον καθιστά υπόχρεο δήλωσης.

    Χρηματική ποινή 15.000 έως 750.000. Από τι θα εξαρτάται;

    Με την ίδια ποινή τιμωρείται και αυτός που υπόσχεται, παρέχει ή προσφέρει άμεσα ή έμμεσα αντάλλαγμα σε άλλον για τον ίδιο ή τρίτο, προκειμένου ν΄ασκήσει επιρροή στη διαδικασία λήψης απόφασης ή στη σύναψη οποιασδήποτε σύμβασης οποιουδήποτε προσώπου που είναι υπόχρεο σε δήλωση πόθεν έσχες.

    Μα αν τιμωρείται και ο αντισυμβαλλόμενος με την ίδια ποινή είναι περίπου σαν να μην τιμωρείται κανείς γιατί ποιος έχει λόγο να μιλήσει;
    Θα κάνουν την δουλειά τους ενωμένοι και προστατευμένοι από την κοινή τους μοίρα.

    Σε κάθε περίπτωση είναι αδιάφορο αν η επιρροή ασκήθηκε ή όχι ή αν η υποτιθέμενη επιρροή οδηγεί ή όχι στο σκοπούμενο αποτέλεσμα.

    Αν είναι υποτιθέμενη ποιο θα είναι το αδίκημα;

    Η διάταξη θέλει προσοχή διότι μπορεί να οδηγήσει σε καταγγελίες εκδίκησης για άσχετους λόγους ή και σε εκβιασμούς. Ιδίως όταν
    » εκείνος ο οποίος αξιώνει…» θα καταγγελθεί ως δήθεν τέτοιος από τον τρίτο » που δεν δέχθηκε και καταγγέλλει» ή θα απειληθεί ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί. Διότι όπως θα φαντάζεται κανείς οι συμμετέχοντες
    σε τέτοια παίγνια δεν συγκαταλέγονται κατ ανάγκη στους Άγιους Πατέρες
    της Εκκλησίας.

    Επίσης, ως έχει, παρουσιάζει έως και αδυναμία ανεύρεσης αποδείξεων με την εξαίρεση της καταγραφής ήχου και εικόνας.

  • 23 Φεβρουαρίου 2010, 13:51 | Yiannis

    Την καλή πρόθεση Κύριε υπουργέ πρέπει πρώτοι εσείς (οι 300) να δείξετε και να δημοσιεύσετε ΑΜΕΣΑ όλα τα πόθεν έσχες τα δικά σας καιόλων των συγγενών σας μέχρι τρίτου βαθμού.
    Τότε δεν θα μπορεί κάποιος συμπολίτης μας να πεί ότι δεν δίνεται το καλό παράδειγμα. Θέλω να ελπίζω ότι κάποια στιγμή μπορεί το κράτος μας να γίνει ενα σωστό κράτος για τους πολίτες του.
    Ευχαριστώ πολύ!