Άρθρο 12 – δήμευση

1. Το άρθρο 238 Ποινικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Στα περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν προϊόν κάποιου από τα αδικήματα των άρθρων 235, 236 και 237 ή που αποκτήθηκαν αμέσως ή εμμέσως από προϊόν τέτοιων αδικημάτων επιβάλλεται υποχρεωτικά η παρεπόμενη ποινή της δήμευσης με την καταδικαστική απόφαση. Αν τα εν λόγω προϊόντα έχουν αναμιχθεί με περιουσία που αποκτήθηκε από νόμιμες πηγές, η σχετική περιουσία υπόκειται σε δήμευση μέχρι την καθορισμένη αξία του αναμειχθέντος προϊόντος. Το εισόδημα ή άλλα οφέλη που απορρέουν από τα εν λόγω προϊόντα, από περιουσία που αποκτήθηκε με τα εν λόγω προϊόντα ή από περιουσία με την οποία έχουν αυτά αναμιχθεί υπόκεινται επίσης σε δήμευση στον ίδιο βαθμό, όπως τα προϊόντα του αδικήματος.
2. Αν τα περιουσιακά στοιχεία που υπόκεινται σε δήμευση σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο δεν υπάρχουν πλέον, δεν έχουν βρεθεί, δεν είναι δυνατόν να κατασχεθούν ή ανήκουν σε τρίτον από τον οποίο δεν μπορούν να δημευτούν, δημεύονται περιουσιακά στοιχεία του υπαιτίου ίσης αξίας προς αυτά κατά το χρόνο της καταδικαστικής απόφασης, όπως την προσδιορίζει το δικαστήριο. Το δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει και χρηματική ποινή μέχρι του ποσού της αξίας των περιουσιακών στοιχείων, αν κρίνει ότι δεν υπάρχουν πρόσθετα περιουσιακά στοιχεία προς δήμευση ή τα υπάρχοντα υπολείπονται της αξίας των υποκειμένων σε δήμευση».

2. Στο άρθρο 263 Ποινικού Κώδικα προστίθεται δεύτερη παράγραφος, η οποία έχει ως εξής:
«2. Η διάταξη του άρθρου 238 έχει ανάλογη εφαρμογή σε όλα τα εγκλήματα των άρθρων 239 έως 261, εφόσον έχουν εξασφαλίσει στους υπαίτιους περιουσιακά οφέλη».

  • 24 Φεβρουαρίου 2010, 19:59 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΕΞΩ ΚΑΙ ΘΑ ΤΡΩΝΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ. ΘΑ ΛΕΝΕ ΣΤΗ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΡΟΙΔΩΝ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΩ ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ.

  • 24 Φεβρουαρίου 2010, 19:03 | ΠΑΥΛΟΣ ΝΤΑΦΛΟΣ

    Η δήμευση-περιουσίας στην ΠΡΑΞΗ, και όχι μόνο στους νόμους, θα βάλλει φραγμό στην κατασπατάληση της δημόσιας-περιουσίας Δεν χρειάζεται κατά τη γνώμη μου να μπούνε φυλακή, αλλά να γίνει δήμευση των παράνομων αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων και να περιέλθουν στο Δημόσιο Ταμείο όπως πολύ σωστά αναφέρει το νομοσχέδιο. Δεν είναι δυνατόν να έχουν διαπραχθεί τόσα αδικήματα εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και πάντοτε μα πάντοτε να μην τιμωρείται ούτε ένας και αυτό να θεωρείται και φυσιολογικό! Και να το παίζει μάγκας ο καθένας που λαδώνει και λαδώνεται και να εκβιάζει. Λέει όλοι ίδιοι είναι οπότε κατά την ίδια λογική λειτουργεί όλη η δημόσια διοίκηση: αν δεν πληρώσεις-λαδώσεις (αν είναι δυνατόν) δημοσίους υπαλλήλους σε αρκετές υπηρεσίες που είναι υποχρεωμένοι να σου κάνουν τη συγκεκριμένη εργασία καθώς πληρώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο και τους Έλληνες φορολογούμενους, δεν γίνεται η δουλειά σου και αυτό πάλι να θεωρείται φυσιολογικό ως αντίληψη, άποψη, στάση ζωής και συμπεριφορά εκ μέρους μίας μερίδας πολιτών και υπαλλήλων!
    Η δήμευση-περιουσίας στην ΠΡΑΞΗ του δημόσιου υπαλλήλου αλλά και του πολίτη που κάνει την συναλλαγή.
    Έτσι πιστεύω θα έκλειψη σιγά σιγά αυτό το σπορ των Ελλήνων.

  • 24 Φεβρουαρίου 2010, 00:28 | Ελευθέριος Κουφός

    Ένα πολύ καλό σχέδιο νόμου και μάλιστα θα περίμενε κανείς να υπάρχει ήδη αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.Το ζητούμενο όμως είναι, να μην μείνει μόνο επί χάρτου απλώς προκειμένου να καλυφθούν και να συγκαλυφθούν πράξεις που όχι μόνο έχουν ζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο από πράξεις τόσο ανωτάτων κρατικών λειτουργών και απλών δημοσίων υπαλλήλων, αλλά φυσικά και πολιτικών που αποτελούν και τους διατάκτες στις περιπτώσεις που κατέχουν θέση υπουργού ή γενικού γραμματέα, αλλά να τεθεί και σε εφαρμογή.Δεν είναι ξέχωρο πως όσοι μπαίνουν και κατέχουν θέσεις ανώτατης δημόσιας διοίκησης και γιατί όχι και όσοι γίνονται και πολιτικοί, το κάνουν για ιδίον όφελος καθαρά και όχι προς υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος -γιατί το ένα με το άλλο είναι η μέρα με τη νύχτα- και επιτέλους πρέπει να ξεκαθαρίσει και η πολιτική σκηνή να δούμε ποιοί πραγματικά είναι αυτοί που μπήκαν για την υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και ποιοί μπήκαν για απόκτηση ιδίου οφέλους εις βάρος όλων των Ελλήνων φορολογουμένων.Δεν χρειάζεται κατά τη γνώμη μου να μπούνε φυλακή, αλλά να γίνει δήμευση των παράνομων αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων και να περιέλθουν στο Δημόσιο Ταμείο όπως πολύ σωστά αναφέρει το νομοσχέδιο.Δεν είναι δυνατόν να έχουν διαπραχθεί τόσα αδικήματα εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και πάντοτε μα πάντοτε να μην τιμωρείται ούτε ένας και αυτό να θεωρείται και φυσιολογικό! Οπότε κατά την ίδια λογική λειτουργεί όλη η δημόσια διοίκηση: αν δεν πληρώσεις-λαδώσεις (αν είναι δυνατόν) δημοσίους υπαλλήλους σε αρκετές υπηρεσίες που είναι υποχρεωμένοι να σου κάνουν τη συγκεκριμένη εργασία καθώς πληρώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο και τους ΈΛληνες φορολογούμενους, δεν γίνεται η δουλειά σου και αυτό πάλι να θεωρείται φυσιολογικό ως αντίληψη, άποψη, στάση ζωής και συμπεριφορά εκ μέρους μίας μερίδας υπαλλήλων! Αυτή η λογική είναι λογική τριτοκοσμικής χώρας και τριτοκοσμικού λαού που δεν θεωρώ πως ο Ελληνικός λαός και η Ελληνική Δημοκρατία αξίζουν μία τέτοια μοίρα.

  • 23 Φεβρουαρίου 2010, 12:17 | Κασσελούρης-Νίκος

    ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΥΛΑΚΗ. Η δήμευση-περιουσίας στην ΠΡΑΞΗ, και όχι μόνο στους νόμους, θα βάλλει φραγμό στην κατασπατάληση της δημόσιας-περιουσίας.