Άρθρο 01 – Ηλικία κτήσης δικαιώματος εκλέγειν

Η παράγραφος 1 του άρθρου 4 του π.δ. 26/2012 (ΦΕΚ Α’ 57) «Κωδικοποίηση σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο έβδομο έτος της ηλικίας τους.»

  • 1 Ιουλίου 2016, 20:37 | χιμ

    σιγουρα η καταργηση των ιδεατων ψηφων ειναι ενα βημα μπροστα προς την αξια της ψηφου του καθε υπαρκτου ψηφοφορου και προς καποια μορφη δημοκρατιας (Απεχουμε πολυ απο την δημοκρατια και την ισοπολιτεια ) .
    το αν η ψηφος ειναι στα 17 η στα 18 δεν νομιζω να αλλαζει κατι στην αντιληψη ενος ατομου σε τοσο μικρο χρονικο διαστημα και εντος αυτου δεν ειναι παντα ηλικιακο το θεμα της ωριμοτητας .
    το κυριως θεμα ειναι να μην ψηφιζουμε προσωπα ,αλλα καταστασεις .και ας προσλαμβανουμε μετα τους οποιους ικανους για να ανταπεξελθουν .
    ουτε ολοι να ψηφιζουν για ολα , ας υπαρχουν και συνταγματικες ψηφοφοριες για ολους . αλλα να ψηφιζουν αυτοι που τους αφορα τοπογραφικα κυριως το καθε θεμα .

  • 1 Ιουλίου 2016, 20:20 | Χρήστος

    1) Δεν είναι δυνατόν να μην δίνετε δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Πρέπει οπωσδήποτε να τους δοθεί αυτή η δυνατότητα.
    2) Δεν γίνεται να δίνετε ψήφο σε ανήλικους της Β΄ λυκείου. Τι θέλετε να εγκαταστήσετε και στο λύκειο κομματικές οργανώσεις; Δεν καταλαβαίνετε ότι θα πλακώνονται σε όλα τα λύκεια;
    3) Οπωσδήποτε κατάτμηση μεγάλων περιφερειών (π.χ. Β΄ Αθήνας) για να μπορέσουν να εισέλθουν και νέα και όχι τόσο γνωστά άτομα στην πολιτική ζωή της χώρας.

  • 1 Ιουλίου 2016, 20:02 | Νίκος Εστολίτης

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ

    1) Καθιέρωση της απλής αναλογικής μεθόδου ως βάση του εκλογικού συστήματος

    2) Κατάργηση του πλαφόν για την είσοδο στη βουλή των πολιτικών σχηματισμών (άδολη αναλογική μέθοδος)

    3) Κατάργηση των εκλογών με λίστα

    4) Κατάργηση των ψηφοδελτίων επικρατείας

    5) Κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος των πρώην πρωθυπουργών

    6) Οι αρχηγοί των κομμάτων να είναι υποψήφιοι μόνο σε μία εκλογική περιφέρεια

    7) Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, ο οποίος θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες

    8) Εκλογή όλων των στελεχών της κυβέρνησης από το λαό. Σε περίπτωση που έστω και ένα στέλεχος της κυβέρνησης δεν είναι εκλεγμένο από το λαό, η κυβέρνηση θα πρέπει να νομιμοποιείται από το λαό μέσω δημοψηφίσματος.

    9) Καθιέρωση ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτικής και εκτελεστικής εξουσίας

    10) Κατάργηση του κατάπτυστου νόμου περί (μη) ευθύνης υπουργών και της ασυλίας των πολιτειακών παραγόντων

    11) Καθιέρωση ασυμβίβαστου μεταξύ πολιτειακού αξιώματος (βουλευτής, υφυπουργός, αναπληρωτής υπουργός, υπουργός, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πρωθυπουργός, πρόεδρος της δημοκρατίας) και εργασίας/απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είτε με μορφή εξαρτημένης εργασίας είτε ως ανεξάρτητα απασχολούμενοι/ελεύθεροι επαγγελματίες

    12) Ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου που θα δρα αυτεπαγγέλτως

    13) Επιβολή κυρώσεων από το συνταγματικό δικαστήριο σε όσους πολιτειακούς παράγοντες παραβιάζουν το Σύνταγμα (από χρηματικό πρόστιμο μέχρι έκπτωση από το αξίωμα ή/και φυλάκιση)

    14) Καθιέρωση της μέγιστης βουλευτικής, της μέγιστης κυβερνητικής και της μέγιστης προεδρικής θητείας

    15) Καθιέρωση ελάχιστου ορίου ηλικίας και του λευκού ποινικού μητρώου για τους υποψηφίους σε οποιοδήποτε πολιτειακό αξίωμα (π.χ. 30 ετών για το αξίωμα του βουλευτή, 35 ετών για το αξίωμα του υπουργού, 40 ετών για το εξίωμα του πρωθυπουργού, 45 ετών για το αξίωμα του προέδρου της δημοκρατίας). Οι άρρενες υποψήφιοι πρέπει να έχουν ολοκληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

  • 1 Ιουλίου 2016, 19:38 | Γεράσιμος Σαράφογλου

    Διαφωνώ με τη ψήφο στα 17. Να ψηφίζουν οι ενήλικοι πολίτες.
    Επίσης, πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν οι ομογενείς. Είναι δυνατόν να τους ζητείται να πληρώνουν φόρους χωρίς να έχουν λόγο για την πολιτική κατάσταση της χώρας;

  • 1 Ιουλίου 2016, 19:15 | Δημήτρης M.

    Όσων αφορά το δικαίωμα του εκλέγειν, πιστεύω ότι κακώς υπάρχει όριο. Από την στιγμή που όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και μετράνε το ίδιο, τότε δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να μπαίνουν ηλικιακά κριτήρια στο δικαίωμα τις ψήφου. Περισσότερο έχει να κάνει πιστεύω με το πόσο ώριμη είναι μια κοινωνία να δεχτεί μια διεύρυνση του εκλογικού σώματος, χάνοντας έτσι τα προνόμια της. Όμως, ο κόσμος μεταβάλλεται συνεχώς, έστω και με αργούς ρυθμούς. Κάποτε δεν είχαν δικαίωμα ψήφου οι γυναίκες. Κάποτε δεν είχαν πολιτικά δικαιώματα οι Αριστεροί. Κάποτε υπήρχαν σκλάβοι και πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Γενικά η άρχουσα τάξη, πάντα προτάσσει ένα αφήγημα προκειμένου να διατηρήσει τα σκήπτρα τις εξουσίας, αποκλείοντας από την εκλογική διαδικασία, μια μερίδα πολιτών την οποία θεωρεί κατώτερη των περιστάσεων η ανεπιθύμητους. Συνεπώς το ηλικιακό κίνητρο για μένα, είναι απλά ένα ψευτοδίλημμα που δεν υφίσταται.

    Δεν λέω ότι τα παιδιά είναι αρκετά ώριμα ώστε να ψηφίζουν, αλλά απ’ ότι φαίνεται ούτε οι υπόλοιποι πολίτες είναι. Αν ήταν, δεν θα ψήφιζαν ποτέ ένα κόμμα που είπε τόσα προεκλογικά ψέμματα για να κερδίσει την εξουσία, ούτε θα παρίσταναν τους «αγανακτισμένους» στις πλατείες βρίζοντας τους Ευρωπαίους ως τοκογλύφους και τους τοπικούς εκλεγμένους κυβερνήτες, ως προδότες και Γερμανοτσολιάδες. Ακούω και μιλάνε για ¨αξιοπρέπεια¨, για ¨αλληλεγγύη» για μια πιο ¨Δημοκρατική Ευρώπη¨για τους πολίτες. Η Ελλάδα κατασπατάλησε τόσα δισεκατομμύρια σε μισθούς, συντάξεις και δαπάνες του δημοσίου τα τελευταία 30 χρόνια και όσο το Ευρωπαϊκό χρήμα έρεε άφθονο, κανένας «σοφός» και «ώριμος» πολίτης δεν διαδήλωσε κατά τις σπατάλης, της κακοδιαχείρησης, τις φοροδιαφυγής, των ρουσφετιών, της αργομισθίας, και υπέρ τις εμβάθυνσης του κράτους δικαίου, της αξιολόγησης στο δημόσιο, του πλουραλισμού και του εκδημοκρατισμού.

    Μόνο όταν τελείωσαν τα δανεικά, μας κακοφάνηκε που μας ήρθε ο λογαριασμός και αναζητούσαμε «σωτήρες» που θα διεκδικούσαν πολεμικές αποζημιώσεις, θα «έσκιζαν» τα μνημόνια, «θα έκαναν τις αγορές να χορεύουν» θα «γέμιζαν την Ευρώπη τζιχαντιστές» αφήνοντας τα σύνορα ανοιχτά και ανεξέλεγκτα, με σκοπό να εκβιάσουμε τους τοκογλύφους που θα μας παρακαλούσαν να μας δανείσουν.

    Τι να πει κανείς και πως να χαρακτηρίσει έναν λαό που συμπεριφέρεται με τέτοιον τρόπο; Που ανήκει σε μια μεγάλη οικογένεια, που προσπαθούν τόσοι άλλοι λαοί να μπουν, που παρέχει προνόμια αλλά και υποχρεώσεις, τις όποιες ψηφίζουμε τυπικά αλλά στην ουσία εφαρμόζουμε κατά το δοκούν. Οι τοπικοί άρχοντες επιδίδονται σε ένα λαϊκιστικό και δημαγωγικό σόου, ρίχνοντας τις ευθύνες για την κατάσταση της χώρας σε «ξένα συμφέροντα», «στην τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού», και ο «σοφός και κυρίαρχος» λαός, τα καταπίνει αμάσητα, προφανώς γιατί τον βολεύει, αφού έτσι πιστεύει ότι θα απαλλαγεί από τις ευθύνες του. Λαός που δεν μπορεί να κάνει την αυτοκριτική του, να δει την αλήθεια κατάματα, να παραδεχτεί τα λάθη του και να σοβαρευτεί, βάζοντας το κεφάλι κάτω και δουλεύοντας σκληρά ώστε να ξαναπάει τη χώρα του εκεί που της αξίζει, είναι δυστυχώς καταδικασμένος από την φύση να μένει στην μιζέρια και στην αφάνεια. Ίσως κάποιους να βολεύει αυτό αλλά προσωπικά δεν με εκφράζει.

    Ας μην κοροιδευόμαστε όμως. Όλοι για το προσωπικό συμφέρον μας ψηφίζουμε ότι ψηφίζουμε. Πάνω σε αυτό ο καθένας από εμάς παίρνει τα ρίσκα του και ελπίζει ότι η επιλογή που θα κάνει θα είναι η καλύτερη για τον ίδιο. Το αίσθημα αλληλεγγύης και κοινωνίας δεν είναι πολύ αναπτυγμένο στον Ελληνικό λαό. Δυστυχώς επικρατεί ακόμα η νοοτροπία του «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα». Αυτός πιστεύω είναι κι ο κύριος λόγος που δεν πάει μπροστά αυτή η χώρα.

    Η ωριμότητα της ψήφου συνεπώς δέν έχει να κάνει μόνο με την ηλικία. Είναι ένα μείγμα που διαμορφώνεται, από την οικογένεια, από το βιωτικό επίπεδο, από τις πολιτικές καταβολές, από το μορφωτικό επίπεδο, από το περιβάλλον που ζεί ο καθένας, από την ενημέρωση που έχει, από την εγκεφαλική διαύγεια, και από την ηλικία. Από την στιγμή λοιπόν που σαν «προοδευτικό» και «δημοκρατικό» έθνος υποστηρίζουμε το δικαίωμα του καθενός να ψηφίζει ο,τι θέλει και να εκφράζεται ελεύθερα και η κάθε ψήφος είναι ισάξια με οποιαδήποτε άλλη, θεωρώ ότι είναι υποκρισία να στερούμε την ψήφο από τους νεότερους με το πρόσχημα ότι είναι ανώριμοι. Όσο περισσότερο τους προστατεύουμε, τόσο περισσότερο θα αργήσουν να ωριμάσουν. Στο κάτω κάτω, οι κυρίαρχοι λαοί έχουν αποδείξει ξανά και ξανά ότι κάνουν και λάθη. Ας κάνουν λάθη και τα παιδιά από τα οποία θα έχουν και αυτά συνέπειες. Αλλιώς να σκεφτούν όλοι οι γονείς αν τελικά τα παιδιά τους έχουν δικαίωμα στο να κάνουν καταλήψεις στα σχολεία, όταν κάτι δεν τους αρέσει.

    Τελικά ίσως η κοινωνία αποφασίσει ότι τα παιδιά δεν πρέπει να συμμετέχουν στα κοινά. Πιστεύω όμως πως είναι θέμα χρόνου να γίνει κι αυτό, αν δεν γίνει τώρα. Ίσως όταν γίνει, να μεγαλώσει μια γενιά με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να ξεχωρίζει την αλήθεια από τον λαϊκισμό, να προτάσσει το κοινό συμφέρον έναντι του ατομικού, να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, να ξεχωρίζει το εφικτό από το ανέφικτο, να δίνει το καλό παράδειγμα στους γύρω του και να γίνουν αξιόλογα και χρήσιμα μέλη τις κοινωνίας.

  • 1 Ιουλίου 2016, 19:12 | Μιχάλης

    Το δικαίωμα ψήφου σε αυτή την ηλικία αφενός θα δημιουργήσει κομματικές διαφορές στα σχολεία,αφετέρου θα εξασφαλίσει περισσότερες ψήφους σε κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή.Δυστυχώς τόσο η ανάγκη αφοσίωσης των μαθητών στα μαθήματά τους όσο και η πνευματική τους ωριμότητα καθιστούν τους νέους αυτής της ηλικίας ακατάλληλους για ψήφο.Η παρορμητικότητα και ο φανατισμός που γεννάται υπό τέτοιες συνθήκες θα προκαλέσουν δυσάρεστα αποτελέσματα στην κοινωνία.

  • 1 Ιουλίου 2016, 19:04 | Ιωάννης Γιαννέλος

    Είναι εντελώς οπισθοδρομικό να μην καθιερώνεται το δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές στους Έλληνες που διαμένουν μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό τη στιγμή που αυτό ισχύει στην πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών χωρών (http://europa.eu/youreurope/citizens/residence/elections-abroad/home-country-elections/index_en.htm).

    Επιπλέον η διευκόλυνση της ψήφου των ετεροδημοτών είναι επιτακτική όταν παρατηρούνται υψηλότατα ποσοστά αποχής στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας δεδομένου του κόστους και χρόνου που απαιτείται για μετάβαση στον τόπο εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους.

  • 1 Ιουλίου 2016, 19:24 | Dimitris

    Δεν φθάνει που έγιναν τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα χώροι κομματικής αλιείας; Πρέπει να γίνουν και τα σχολεία; Πόσοι είναι οι μαθητές που γνωρίζουν τί θα ψηφίσουν; Για ποιό λόγο να τους εμπλέξουμε σε αυτή την διαδικασία ;

  • 1 Ιουλίου 2016, 19:33 | agelos fiskilis

    Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό να δίνεται το δικαίωμα ψήφου σε μια ηλικία που της απαγορεύουμε την δημόσια κατανάλωση Μπίρας, ενώ θα έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν τις τύχες ενός λαού.

    Ας κατεβάσουμε και άλλο την ηλικία αυτή, ας την πάμε στην ηλικία των 9 χρονων

  • 1 Ιουλίου 2016, 19:31 | Manos

    Αν θεωρείται ο 17χρονος ώριμος στις επιλογές του, τότε να κατεβάσετε το όριο ενηλικίωσης από τα
    18. Το επιπόλαιο της ηλικίας, τα παιδικά- εφηβικά ενδιαφέροντα, η παρορμητική συμπεριφορά δεν εγγυώνται σωστές επιλογές. Προσθέστε και τον τρόπο επιλογής στα 15μελή τους και….. όλα καλά.

  • 1 Ιουλίου 2016, 18:08 | Κώστας Μόσχος

    Ενημερωτικά, στην Ευρώπη μόνο η Αυστρία έχει θεσπίσει ψήφο στις εθνικές εκλογές στα 16, καθώς και η Βοσνία εφ’ όσον ο ψηφοφόρος είναι εργαζόμενος. Σε κάποιες χώρες (Νορβηγία) μπορούν να ψηφίσουν και όσοι είναι 17 αρκεί να κλείνουν τα 18 μέχρι το τέλος του έτους των εκλογών. Πιθανό αυτό να ήταν μια ενδιάμεση λύση και για την Ελλάδα.

  • 1 Ιουλίου 2016, 18:59 | Σπύρος

    Ο Σύριζα προχωρά στην κομματοποίηση των σχολείων κατά το πρότυπο της κομματοποίησης των πανεπιστημίων.
    Επιτέλους δώστε δικαίωμα ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού! Μόνο χώρες του τρίτου κόσμου δεν δίνουν το δικαίωμα αυτό.

  • 1 Ιουλίου 2016, 18:22 | Πέτρος Φ.

    Η δυνατότητα ψήφου σε πρόσωπα κάτω των 18, αν και δεν αλλάζει ριζικά ούτε την νοοτροπία της ψηφοφορίας, ούτε και το αποτέλεσμα, δίνει μια σημαντική δυνατότητα σε περισσότερο νέο κόσμο να εκφράσει μια γνώμη για το πως θέλει να ζει.

    (Το έχω για σίγουρο πια ότι γνώριζω αρκετούς δεκαεφτάρηδες πολύ πιο ώριμους από «ενήλικες» που σχολιάζουν στην πλατφόρμα)

  • 1 Ιουλίου 2016, 18:21 | Ντίνος Τριανταφύλλου

    Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης και ταχύτητας της πληροφορίας, οι νέοι έχουν άποψη και χρειάζεται να έχουν άποψη. Χρειάζεται να ενδιαφέρονται και όχι να αδιαφορούν. Οι περισσότεροι βιώνουν την κρίση βαθιά στο πετσί τους και θέλουν να αλλάξουν την κοινωνία, να παλέψουν, να αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον. Υπάρχει πιό υγιής, καθαρή φωνή από αυτή των νέων; Εξάλλου ο σοφός λαός μας τό χει πει επανειλλημένως: «Από μικρό και από τρελλό μαθαίνεις την αλήθεια». Αλήθεια, λοιπόν, και ψήφο από τους νέους των 17. Ποιός φοβάται;;;

  • 1 Ιουλίου 2016, 18:22 | Νικηφόρος

    Συμφωνώ απόλυτα με τον Γιώργο Πανόπουλο 15:37

  • 1 Ιουλίου 2016, 18:11 | Ευαγγελος Γερασιμου

    Θεωρω λανθασμενη την προταση γιατι εκτος των αλλων προβληματων,πολλα απο τα οποια εχουν ηδη αναφερθει απο αλλους σχολιαστες, θα οδηγησει στην κομματικοποιηση των σχολειών με καθ’όλα αρνητικα αποτελέσματα.

    Ας μην ανοιξουμε αυτη την πορτα που μπορει να επιτρεψει στο σχολείο να γινει χωρος κομματικων συγκρουσεων γιατι θα ειναι ενα λαθος που μπορει να μας στοιχειώνει για πολλες γενεές.

  • 1 Ιουλίου 2016, 18:02 | Κώστας Μόσχος

    Θεωρώ απαραίτητο να καθιερωθεί και επιστολική ψήφος εξωτερικού σε όσους έχουν ελληνική υπηκοότητα και δικαίωμα ψήφου.

  • 1 Ιουλίου 2016, 17:34 | antonia

    θεωρώ οτι είναι λάθος η ψήφος στα 17, για πολλούς λόγους,α)δεν μπορεί κάποιος που εκ του νόμου είναι ανήλικος και στερείται άλλων δικαιωμάτων ( δουλειά χωρίς ειδική έκδοση βιβλιαρίου ,εκδοση αφμ , αγορά ακόμα και κινητού τηλεφώνου) να του ζητάμε να ψηφίσει. β) σε περίοδο άγχους και πίεσης λόγω μαθητικών υποχρεώσεων είναι εύλογο οτι η ψήφος μπορεί να έχει και αντιδραστικό χαρακτήρα. γ) αποπροσανατολισμος των μαθητών απο τις υποχρεώσεις τους και πιθανώς κομματικές πιέσεις και απο τους ίδιους τους καθηγητές. Προτασή μου είναι η ψήφος να αρχίζει απο τα 21

  • 1 Ιουλίου 2016, 17:35 | LESTAS

    θα ηταν πολυ καλο αν παραλληλα θα του ειχε δοθει η δυνατοτητα της γνωσης που δυστυχως δεν του δινεται και μεσα απο το σχολειο του δινεται στρεβλωμενη .Η δυνατοτητα αυτή θα ηταν πραγματικη αντανακλαση της πιστης οτι μπορει να αντιμετωπιση τα σοβαρα ζητηματα της κυβερνησης της χωρας αν συνοδευονταν αυτή απο την δυνατοτητα αδειας οδηγησης στα 17 και δυνατοτητα ασφαλισης μετα ιδια χρηματα και οχι αυξημενα μεχρι τα 21.τελος δεν δινεται οπως και σε ολους τους ψηφοφορους η δυνατοτητα ανακλησης της επιλογης τους που δειχνει ποσο απομακρυσμενο ειναι αυτό το συστημα επιλογης απο τα καθημερινα προβληματα

  • 1 Ιουλίου 2016, 17:09 | Ηλίας

    Δικαίωμα ψήφου στα 17 είναι απαράδεκτο. Ίσως θα έπρεπε μάλιστα να αυξανόταν το όριο ηλικίας.

  • 1 Ιουλίου 2016, 17:30 | Παναγιώτης Σ.

    Το δικαίωμα ψήφου συνοδεύεται και απο υποχρεώσεις. Οι νέοι των 17 ετών δεν έχουν καμία απολύτως υποχρέωση. Συνεπώς δεν θα πρέπει να μπορούν να έχουν και δικαίωμα ψήφου.

  • 1 Ιουλίου 2016, 17:18 | Νίκος Εστολίτης

    Η κοινωνία γνωρίζει πολύ καλά ότι η πλειοψηφία των 17χρονων παιδιών φοιτεί στα ημερήσια λύκεια (γενικά και επαγγελματικά). Η Γ΄ Τάξη Λυκείου συνδέεται για την πλειοψηφία των μαθητών με την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι προαιτοιμάζονται για να συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις για πρώτη φορά, ενώ σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς παρακολουθούν μαθήματα στο σχολείο τους. Συνεπώς πρόκειται για μια ιδιαιτέρως επιβαρυμένη σχολική χρονιά και η συντριπτική πλειοψηφία των 17χρονων παιδιών δεν έχει το χρόνο να ασχοληθεί με την πολιτική κατάσταση της χώρας. Επιπλέον αυτά τα παιδιά απαγορεύεται να εργασθούν και δεν φορολογούνται. Αυτό είναι ένα επιχείρημα που συνηγορεί στην άποψη οι πολίτες να αποκτούν δικαίωμα ψήφου όταν αποκτούν δικαίωμα στην εργασία.

    Επιπλέον τίθεται ευλόγως το ερώτημα: «Γιατί να παραχωρείται δικαίωμα ψήφου στους μαθητές της Γ΄ Τάξης Λυκείου και όχι στους μαθητές της Β΄ Τάξης Λυκείου ή της Α΄ Τάξης Λυκείου; Γιατί όχι στους μαθητές Γυμνασίου;»

    Από την στιγμή που αποδίδεται δικαίωμα ψήφου στους μαθητές της Γ΄ Τάξης Λύκειου δεν υπάρχει κανένα λογικό επιχείρημα που να αποκλείει την απόδωση δικαιώματος ψήφου στους μαθητές της Β΄ ή της Α΄ Τάξης Λυκείου. Συνεπώς δεν έχει λογική βάση η απόδοση δικαιώματος ψήφου στους μαθητές της Γ΄ τάξης Λυκείου.

    Είναι παραπάνω από βέβαιο πως η εκπαιδευτική πολιτική γραμμή της εκάστοτε κυβέρνησης αφορά άμεσα τους μαθητές. Αυτή η άποψη συνιστά επιχείρημα για την απόδωση δικαιώματος ψήφου στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Όμως η εκπαιδευτική πολιτική γραμμή δεν αφορά μόνο τους μαθητές της Γ΄ Τάξης Λυκείου αλλά όλους τους μαθητές (από την Α΄ Τάξη Δημοτικού Σχολείου μέχρι την Γ΄ Τάξη Λυκείου). Είναι όμως προφανές πως μαθητές που φοιτούν σε δημοτικά σχολεία (ηλικία μικρότερη των 12 ετών) δεν έχουν την ωριμότητα να αντιληφθούν τις πολιτειακές διαδικασίες και τον τρόπο λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού και των πολιτικών κομμάτων. Τα παιδιά πρέπει να προστατευτούν από αυτή τη διαδικασία έτσι ώστε να μην τραυματιστεί η παιδική τους ψυχή, που είναι αθώα, από την διαφθορά των πολιτικών κομμμάτων.

    Η προηγούμενη ανάλυση βασίστηκε στους μαθητές της Γ΄ Τάξης ημερησίων λυκείων γιατί αυτοί αποτελούν την πλειοψηφία των 17χρονων παιδιών. Φυσικά υπάρχουν σε αυτή την ηλικία παιδιά που φοιτούν σε εσπερινά λύκεια και σε επαγγελμαγτικές σχολές ή παιδιά που δεν φοιτούν σε κανένα εκπαιδευτικό ίδρυμα (ορισμένα από τα οποία εργάζονται παράνομα), όμως δεν αποτελούν τον κανόνα.

    Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι είναι καλύτερο για την κοινωνία να μην μειωθεί το όριο ηλικίας κτήσης δικαιώματος εκλέγειν.

  • 1 Ιουλίου 2016, 17:37 | Θανασης

    Η ψήφος στα 17 ίσως να είναι μία θετική εξέλιξη γενικότερα ( σε βάθος χρόνου, γιατί προς το παρών γίνεται διότι στο Συριζα και στη αριστερά η βάση των ψηφοφόρων είναι σε μικρές ηλικίες) αρκεί να σταματήσει το θέατρο στα πανεπιστήμια που πας και γραφεσαι σε ένα κόμα για να περνάς τα μαθήματα.

    Η απλή αναλογική σωστή ώστε να υπάρχει πάντα συνασπισμός κομμάτων και να μην κάνει ο κανένας ότι θέλει.

    Δυνατότητα ψήφου στους ομογενείς, εκείνοι νομίζω πως αγαπούν περισσότερο την Ελλαδα ακόμη και από μας, πόσο μάλλον από τους πολιτικούς!

  • 1 Ιουλίου 2016, 17:37 | Θανασης

    Η ψήφος στα 17 ίσως να είναι μία θετική εξέλιξη γενικότερα ( σε βάθος χρόνου, γιατί προς το παρών γίνεται διότι στο Συριζα και στη αριστερά η βάση των ψηφοφόρων είναι σε μικρές ηλικίες) αρκεί να σταματήσει το θέατρο στα πανεπιστήμια που πας και γραφεσαι σε ένα κόμα για να περνάς τα μαθήματα.

    Η απλή αναλογική σωστή ώστε να υπάρχει πάντα συνασπισμός κομμάτων και να μην κάνει ο κανένας ότι θέλει.

    Δυνατότητα ψήφου στους ομογενείς, εκείνοι νομίζω πως αγαπούν περισσότερο την Ελλαδα ακόμη και από μας, πόσο μάλλον από τους πολιτικούς!

  • 1 Ιουλίου 2016, 17:25 | ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ

    ΨΗΦΟΣ ΣΤΑ 18…3% ΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ…ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ…200 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Κ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΤΟΥΣ 40%…ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΜΠΟΝΟΥΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ…

  • 1 Ιουλίου 2016, 17:16 | Χρηστος

    Συμφωνώ απόλυτα.

  • 1 Ιουλίου 2016, 17:54 | Μιχάλης Παναγιωτόπουλος

    Θεωρώ πως το άτομο στα 17 έχει δεν είναι αρκετά ώριμο ώστε να λαμβάνει πολιτειακές αποφάσεις, όταν δεν έχει ακόμα σχηματίσει πολιτική και πολιτειακή προσωπικότητα. Είναι επίσης γνωστό ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος από ιατρική και φυσιολογική άποψη, ωριμάζει, εξελίσσεται και αναπτύσσεται μέχρι περίπου το 25ο έτος ηλικίας. Σχετική βιβλιογραφία αφθονεί και είναι παντού στο διαδίκτυο:

    «….Από έρευνες στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών του University College του Λονδίνου προκύπτει ότι ο προμετωπιαίος φλοιός στους εφήβους χρησιμοποιείται με τρόπο λιγότερο αποτελεσματικό απ’ ό,τι στους ενηλίκους, ενώ είναι υπερδραστήρια μια κατώτερη περιοχή που εμπλέκεται άμεσα στην αντίληψη των όσων συμβαίνουν. Και επειδή ο προμετωπιαίος φλοιός πρωταγωνιστεί στη λήψη αποφάσεων, κάποιοι ειδικοί συμπεραίνουν ότι για έναν έφηβο η λήψη των σωστών αποφάσεων και η αξιολόγηση των κινδύνων είναι πιο σύνθετες διεργασίες από ό,τι για έναν ενήλικο. Εξάλλου, οι έφηβοι τείνουν να υπερεκτιμούν τα πλεονεκτήματα μιας δυνητικά επικίνδυνης ενέργειάς τους και ταυτόχρονα να υποτιμούν τις αρνητικές συνέπειές της.»
    [ https://sciencearchives.wordpress.com/2015/10/04/%CF%8C-%CE%AD-%CE%AC-%CE%ADal/ ]

    «…Συμπερασματικά :
    Ο εφηβικός εγκέφαλος αναπτύσσεται
    Τα εγκεφαλικά κέντρα συναισθήματος προηγούνται σε ωρίμανση από τα κέντρα κριτικής σκέψης και λογικής
    Οι εγκεφαλικές περιοχές που εκτιμούν μακροπρόθεσμα οφέλη δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη στους εφήβους
    Η παρουσία συνομηλίκων συμβάλλει στην ανάπτυξη ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς»
    [ http://www.iatronet.gr/ygeia/psyxiki-ygeia/article/19072/efivikos-egkefalos-kai-symperifora.html ]

    The Teen Brain: Still Under Construction
    [ http://www.nimh.nih.gov/health/publications/the-teen-brain-still-under-construction/index.shtml ]

    Συμπερασματικά φρονώ πως ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ το όριο ηλικίας του εκλέγειν.

  • 1 Ιουλίου 2016, 17:59 | Γεώργιος Μπεσύρης

    Λάθος η ψήφος στα 17, αντιθέτως θα ήταν καλύτερα να αυξανόταν κιόλας. Οι άνθρωποι στα 17 τους είναι ακόμα μαθητές. Δεν έχουν μπει καν στη διαδικασία να προσπαθήσουν έστω να φτιάξουν στο μυαλό τους μια πολιτική άποψη. Το παιδί πρέπει να έχει δει και κάτι πέρα από το σχολείο και να έχει μεταβεί σε ένα ανώτερο στάδιο της ζωής του. Κατά τη γνώμη μου το όριο πρέπει να αυξηθεί στα 19. Εκεί ο νέος ως φοιτητής έχει μια ιδέα για το πως περπατάει και μια άλλη κοινωνία. Ακόμα και αν δεν έχει γίνει φοιτητής, εργάζεται ή προσπαθεί να ξαναδώσει εξετάσεις ή κάνει τα χαρτιά του για το στρατό, έχει ένα χρόνο που είναι ενήλικος και η έννοια της υπευθυνότητας αποκτάει μεγαλύτερη σημασία για το παιδί, αφού πλέον, ο νέος, μετά τα 18 του είναι υπόλογος απέναντι στο νόμο.

  • 1 Ιουλίου 2016, 17:46 | T A

    Εντελώς αποσπασματικό μέτρο, στη λογική παροχής δικαιωμάτων χωρίς σχετικές υποχρεώσεις (όπως έμαθε να ζητά ως μαθητής και ως φοιτητής ο Πρωθυπουργός). Σχεδόν παγκόσμια πρωτοτυπία, στην οποία θα μπορούσα να συμφωνήσω μόνο αν συνοδευόταν και από ενηλικίωση επίσης στα 17, με ΟΛΑ τα διακιώματα και τις υποχρεώσεις.

    Πέραν αυτού, οι 17-18 ετών δεν αποτελούν κάποια ιδιαίτερη και διακριτή κοινωνική ομάδα από την οποία «στερήθηκε» το δικαίωμα ως τώρα. Αποκτάς το δικαίωμα με την ενηλικίωση, δεν υπάρχει αντίφαση ούτε αδικία.

    Θα μπορούσε κανείς και να επιχειρηματολογήσει ότι καλό θα ήταν να βγει και κανείς από το σπίτι του λιγάκι πριν αρχίζει να ψηφίζει…

  • 1 Ιουλίου 2016, 17:38 | Λύχρος Γιάννης

    Η ηλικία εκλέγειν σε μη υπεύθυνους δικαιοπρακτικά πολίτες είναι απαράδεκτη.
    Αν η ηλικία των 17 ετών θεωρείται ότι εξασφαλίζει το άτομο, από τις ευθύνες που απορρέουν από την άσκηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων του απέναντι στην κοινωνία οικονομικές, δικαστικές κοινωνικές και πολιτικές, θα πρέπει να θεωρηθεί η ηλικία των 17 ετών ηλικία ενηλικίωσης και τότε να δοθεί μαζί με όλες τις υπόλοιπες ευθύνες και υποχρεώσεις και το δικαίωμα του εκλέγειν. Διαφορετικά δεν καταλαβαίνω γιατί να υπάρχει «έκπτωση» στο δικαίωμα του εκλέγειν. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι πολύ μικρή ηλικία για να φορτωθεί ένα νεαρό άτομο με όλες αυτές τις ευθύνες.

  • 1 Ιουλίου 2016, 17:00 | Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

    ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟ ΟΡΙΟ 3% ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ; ΑΝ ΕΠΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΊ, ΤΟΤΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΎΕΤΕ!
    Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ, ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΚΙ ΟΧΙ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ!

  • 1 Ιουλίου 2016, 17:09 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

    ΨΗΦΟΣ ΣΤΑ 18 .ΚΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΦΑΙΡΙΚΟΤΕΡΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ.

    ΟΡΙΟ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 3% ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ.

    ΜΠΟΝΟΥΣ 5% ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΟ 1ο ΚΟΜΜΑ Ή ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΘΕΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΤΕΒΕΙ ΜΕ ΚΟΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.

    ΑΡΙΘΜΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ 200-220 ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕ ΜΙΑ ΕΔΡΑ.

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΔΡΩΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ. ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

  • 1 Ιουλίου 2016, 16:32 | Χαρης

    Σε ποιές χώρες τις Ευρώπης έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές κάτοικοι ηλικίας 17 ετων?

    Επίσης, αν θέλετε να διευρύνετε το εκλογικό σώμα, μήπως θα έπρεπε να χορηγήσετε δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού?

    Οι εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων που μένουν στο εξωτερικό είναι πολύτιμο κεφάλαιο για τη χώρα και πιθανώς η καλύτερη πηγή επενδύσεων για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη. Δε θα έπρεπε να τους φέρετε πιο κοντά στη χώρα χορηγόντας τους δικαίωμα ψήφου?

    25 χώρες της ΕΕ δίνουν δικαίωμα ψήφου σε κατοίκους εξωτερικού, καθώς ακόμα και τρίτες χώρες όπως η Τουρκία.

  • Συμφωνώ !

  • 1 Ιουλίου 2016, 16:46 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΙΧΑΛΟΥΔΑΚΗΣ

    ψήφο μόνο απο Ελληνες πάνω απο 18 χρονών. Απλή Αναλογική ΝΑΙ. Οσοι χρωστούν στην Εφορία να μην είναι υποψηφιοι. ευχαριστώ.

  • 1 Ιουλίου 2016, 16:35 | ΣΑΒΒΑΣ Ν

    ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ…ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ 50% ΑΛΛΑ ΕΣΤΩ ΕΝΑ 30%(90 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ) ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ,ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ….ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΜΕ 50 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ,ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΝΙΩΘΟΥΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ ΣΕΞΙΣΤΙΚΑ (ΕΣΤΩ ΑΘΩΑ) ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΑΦΟΥ ΠΛΕΟΝ ΘΥΜΙΖΕΙ Κ.Ψ.Μ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΟΒΑΡΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ…..ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ Η ΓΓ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΕ….ΙΔΙΩΣ ΑΦΟΥ Η ΕΚΛΟΓΗ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕ ΛΙΣΤΑ ΑΡΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑ , ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ

  • 1 Ιουλίου 2016, 16:53 | ΑΓΓΕΛΟΣ

    Μεγάλο σφάλμα να δοθεί ψήφος στα 17, πριν ακόμα ο άνθρωπος πιάσει δουλειά και καταλάβει ποιες είναι οι ευθύνες του απέναντι στην κοινωνία. Κανονικά η ψήφος πρέπει να ανέβει ηλικιακά, στα 21. Όσο εξαρτάται για τα προς το ζην από τους άλλους είνια εξαιρετικά δύσκολο να καταλάβει ο άνθρωπος τι είναι ευθύνη για τη ζωή και την κοινωνία. Περίμενα μετά από τόσα πολλά προβλήματα να μην αποπροσανατολίζουμε τον κόσμο με «εκλογικούς νόμους», αλλά προφανώς και δεν υπάρχει αίσθηση πολιτικής ευθύνης της σημερινής (α)κυβέρνηση(ια)ς. Στημένο κόλπο για την παρούσα (α)κυβέρνηση(ια) να κρατηθεί στην εξουσία.

  • 1 Ιουλίου 2016, 16:45 | Αντώνης

    Η ηλικία του εκλέγειν δεν μπορεί να διαμορφώνεται ανάλογα με το ποιους επιθυμούμε να αγρεύσουμε ως ψηφοφόρους. Η ψήφος απαιτεί στοιχειώδη ωριμότητα σκέψης, διότι το αποτέλεσμά της δεσμεύει ολόκληρη τη χώρα. Συνεπώς δεν πρέπει να μειωθεί, και μάλιστα δεν θα ήταν άσχημα αν αυξανόταν κιόλας.

  • 1 Ιουλίου 2016, 16:12 | Εμμανουήλ Τρέπας

    Οι σημερινοί νέοι (17ετών),δεν γνωρίζουν πού παν τα τέσερα. Και τους
    καλείτε να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας .

  • 1 Ιουλίου 2016, 16:56 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΟΤΗΣ

    ΑΝ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΑΡΧΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ! ΤΟΤΕ Η ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΠΡΙΝ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ; ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΗΝ ΜΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΣΤΟΧΩΝ. ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ!

  • 1 Ιουλίου 2016, 16:48 | Βασίλης

    H ηλικία κατά την οποία αποκτά κάποιος δικαίωμα ψήφου δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μικρότερη της ημερομηνίας κατά την οποία θεωρείται κάποιος ενήλικας. Στα 17 ο έφηβος/έφηβη θεωρείται και είναι ανήλικος και προστατευόμενος από τους γονείς. Μιας λοιπόν και η πολιτεία στο σύνολο της δέχεται την ενηλικίωση στα 18 δεν μπορεί για κανένα λόγο να αποτελεί εξαίρεση και το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές.

  • 1 Ιουλίου 2016, 16:09 | Κωνσταντίνος Κούτρας

    Ως Καθηγητής σε Λύκειο μπορώ μόνο να εκφέρω την άποψη ότι τα παιδιά φέρονται παντελώς ανώριμα στην ηλικία αυτή. Αν δείτε με ποιά κριτήρια ψηφίζουν για εκλογή μαθητικού 15μελούς συμβουλίου θα φρίξετε…Απλώς αυτό. Ανεπίτρεπτο να ψηφίζει κάποιος ενώ τα μόνα του ενδιαφέροντα είναι παντελώς διαφορετικά από την κατάσταση των Εθνικών και Οικονομικών Ζητημάτων…

  • 1 Ιουλίου 2016, 16:44 | Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

    Είναι δε πια ανάγκη να γίνει εφαρμογή της συνταγματικής πρόβλεψης ώστε να ψηφίζει ο Έλληνας πολίτης κάτοικος εξωτερικού οπουδήποτε στον κόσμο, είτε με επιστολική ψήφο, είτε με ψηφοφορία στις πρεσβείες-προξενεία, όπου υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.
    Την στιγμή που προτείνεται μείωση της ηλικίας για δικαίωμα ψήφου στο 17ο έτος, είναι απαράδεκτο να αποκλείεται ο Έλληνας του εξωτερικού.

  • 1 Ιουλίου 2016, 15:37 | Άρης Παπαδημητρίου

    1. Σωστό και λογικό να έχουμε νέους να ψηφίζουν για το μέλλον της χώρας.
    Από την άλλη μήπως θα έπρεπε να μπει όριο ηλικίας στους 90+;
    Ζητείται από την εν ζωή γιαγιά μου που είναι 98 και σχεδόν κατάκοιτη να αποφασίζει για το μέλλον της χώρας; Πόσο μάλλον στο δημοψήφισμα που έπρεπε να διαβάσει τα μέτρα για να αποφασίσει εαν τα θέλει ή όχι, όταν δεν βλέπει καλά-καλά.
    2. 300 βουλευτές δεν τους χρειαζόμαστε. Το σύνταγμα ορίζει 200 έως 300 ήρθε η στιγμή να οριστούν οι 200 στο νόμο για να εξοικονομισούμε εκατομμύρια ευρώ που κόβουμε από τους αδύναμους και φτωχούς. Υπάρχουν άρθρα που αναφέρουν 18.000.000€ ετησίως. Δεν μας περισσεύουν αυτά τα λεφτά!

  • 1 Ιουλίου 2016, 15:30 | Πέτρος Μαρασλής

    Σύμφωνα με το άρθρο 127 του Αστικού Κώδικα: «Οποιος έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του (ενήλικος) είναι ικανός για κάθε δικαιοπραξία».

    Μοιάζει παράδοξο να χορηγηθεί δικαίωμα ψήφου σε ανήλικους χωρίς δικαιοπρακτική ικανότητα.

    Επίσης, με τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στα 17 θα δημιουργηθούν εντάσεις στα σχολεία, αφού τα κόμματα, οι εκπρόσωποί και οι ψηφοφόροι τους θα επεκτείνουν τις προεκλογικές καμπάνιες στα σχολικά συγκροτήματα. Οι χώροι μάθησης ανηλίκων πρέπει να παραμείνουν εκτός πολιτικής.

  • 1 Ιουλίου 2016, 15:28 | Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

    Θεωρώ ότι δημιουργούνται θέματα σε σχέση με τους υπόλοιπους τομείς του δικαίου κι ιδίως όσον αφορά την αναφερόμενη στον αστικό κώδικα ως ηλικία για ενηλικίωση (18ο έτος).
    Βεβαίως είναι πολιτική απόφαση, αλλά αν δεν υπάρξει έστω αντίστοιχη διάταξη για όλους τους τομείς του δικαίου δημιουργούνται ζητήματα, συγχύσεις κλπ.
    Ίσως ως διάταξη θα μπορούσε να μην τροποποιηθεί προς το παρόν.

  • 1 Ιουλίου 2016, 15:14 | mark

    Εαν βλέπατε τι ψηφίζουν οι 17ρηδες στο συνολο της επικράτειας θα βάζατε το όριο ηλικίας στα 25.

  • 1 Ιουλίου 2016, 15:52 | Χάρης

    Η καθιέρωση των 17 είναι ένα μεγάλο λάθος. Επιτρέπει την κομματικοποίηση των λυκείων με ότι συνεπάγεται αυτό. Είναι αδιανόητο να επιτραπεί η είσοδος των κομματικών νεολαιών στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει. Ας αφήσουμε τους μαθητές έξω από τα κομματικά πάθη.

  • 1 Ιουλίου 2016, 15:37 | Γιώργος Πανόπουλος

    Το δικαίωμα του εκλέγειν πρέπει να συμβαδίζει με την ενηλικίωση. Δεν μπορεί κάποιος να μπορεί να ψηφίζει αλλά να χρειάζεται τους γονείς του για να λειτουργήσει ως πολίτης.

    Ενηλικίωση στα 17 και ψήφος στα 17, αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει.

  • 1 Ιουλίου 2016, 15:44 | PAPALAZAROU PANAGIOTIS

    symfono apolita