Α. Σκοποί και πλαίσιο χρήσης της Κάρτας Πολίτη

Η Κάρτα Πολίτη θα αξιοποιείται για τη φυσική ταυτοποίηση των πολιτών αντικαθιστώντας το υπάρχον Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας. Ο πολίτης θα έχει μόνον ένα έντυπο, την Κάρτα Πολίτη, η οποία θα χρησιμοποιείται σε όλο το εύρος της καθημερινής ζωής του και θα οδηγήσει στη σταδιακή αντικατάσταση πληθώρας προσωπικών εγγράφων και πιστοποιητικών στις συναλλαγές του με το Δημόσιο.

Η Κάρτα Πολίτη θα αποτελέσει το βασικό μέσο για την ταχεία ηλεκτρονική διεκπεραίωση υποθέσεων και συναλλαγών των πολιτών με το Δημόσιο Τομέα,. Θα αποτελεί την ψηφιακή ταυτότητα των πολιτών στο Διαδίκτυο,  επιτρέποντας την ψηφιακή αυθεντικοποίησή τους, με σκοπό την πρόσβαση όσων πολιτών το επιθυμούν  σε σημαντικό εύρος ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχονται ή θα αναπτυχθούν από τη Δημόσια Διοίκηση.

Η Κάρτα Πολίτη, για τους πολίτες που το επιθυμούν, θα παρέχει και τη δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακής υπογραφής εγγράφων στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορεί να υποστηριχθεί το πρώτο βήμα στο μακρύ δρόμο της μετάβασης στην ψηφιακή, φιλική στο περιβάλλον, Δημόσια Διοίκηση

Παράλληλα, οι δυνατότητες που προσφέρει η Κάρτα Πολίτη θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την εκ μέρους τους επέκταση υφιστάμενων και την ανάπτυξη νέων καινοτομικών υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Τέτοιες δράσεις εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνουν την ασφαλή πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, την ανάπτυξη και παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών κ.λπ.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 22:53 | Αναστασία Μ.

    Γειά σας,

    Η όποψή μου είναι ότι η κάρτα του πολίτη θα πρέπει σε πρώτο στάδιο να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν λιγότερες πληροφορίες. Να λειτουργήσει για ένα-δύο χρόνια (τουλάχιστον) σε πιλοτικό στάδιο για να δούμε τί προβλήματα θα προκύψουν και πόσο φιλική θα είναι η χρήση της για όλους του Έλληνες πολίτες. ΄Στην πορεία να διορθώνονται τα προβλήματα και ανάλογα με τη χρηστικότητά της να προσθέσουμε περισσότερες πληροφορίες και χρήσεις, εάν αυτό είναι αναγκαίο και χρήσιμο. Είναι ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα και θα ήταν έως και επικίνδυνο να γίνει βιαστικά και πρόχειρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν εκκατομύρια Ελληνων που δεν είναι εξοικιωμένοι με την τεχνολογία και πρέπει να υπάρξει το αναγκαίο διάστημα προσαρμογής. Επιπλέον, πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι ανησυχίες και φόβοι μεγάλου μέρους των πολιτών είτε για ηλεκτρονικό φακέλωμα και για επικίνδυνη έκθεση προσωπικών δεδομένων είτε για θρησκευτικούς λόγους. Ενδεχομένως η χρήση της ηλεκτρονικής μορφής της κάρτας θα μπορούσε να είναι προαιρετική, ή να υπάρχει ένα μινιμουμ απολύτως υποχρεωτικών πληροφοριών, και περισσότερες πληροφορίες προς εξυπηρέτηση των πολιτών να αναγράφονται μόνο προαιρετικά, κατ’ επιλογή του ατόμου. Η κάρτα του πολίτη να εξυπηρετεί τον πολίτη όπως αυτός πραγματικά επιθυμεί.
    Ευχαριστώ πολύ

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 22:23 | Γεώργιος Φ.Κ.

    Δεν καταλαβαίνω ποια η χρησιμότητα για όλα αυτά; Τι λιγότερο έχει δηλαδή η τωρινή μας αστυνομική ταυτότητα και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ταυτοποίησή μας; Ή η ψηφιακή μας αυθεντικοποίηση τι παραπάνω απαιτεί από ένα pin; Νομίζω ότι όλη η συζήτηση γίνεται προσχηματικά και ότι σταδιακά στην Κάρτα θα προστεθούν και άλλες χρήσεις που σκοπό θα έχουν να περιορίσουν την ελευθερία μας. Αλλιώς, κύριε Υπουργέ, συγγνώμη αλλά, προκαλείτε πολύ κακό για το τίποτε.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 22:26 | ΙΩΑΝΝΗΣ Μ.

    Η κάρτα είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ για απλούστευση της γραφειοκρατίας και έλεγχο των παρανόμων. Προτείνω να καταργηθούν όλα τα υπάρχοντα: ταυτότητα, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, δίπλωμα οδήγησης κ.λπ. και να αντικατασταθούν από την «κάρτα του πολίτη» με αντίστοιχο κωδικό για κάθε Έλληνα. Η κάρτα να ταυτοποιείται με τον φέροντα αυτήν πολίτη, από την Αστυνομία και Υπηρεσίες, με ιριδοσκόπηση η δακτυλοκόπηση. Οι νομοταγείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε. Όσοι έχουν μη δηλωνόμενα εισοδήματα και περιουσίες, όσοι έχουν έκνομες δραστηριότητες, λογικό είναι να ανησυχούν. Δεν νοείται απόκρυψη προσωπικών και περιουσιακών στοιχείων από το Κράτος μας, είναι απαραίτητος ο έλεγχος όσων εγκαταβιούν σε αυτό και ας μην ξεχνάμε ότι στην εποχή μας όλα είναι δυνατόν να παρακολουθηθούν και χωρίς «κάρτα» και από ιδιωτικούς φορείς.΄Το Κράτος μας θα φοβηθούμε

    Η θρησκεία μας δεν είναι αντίθετη με την κάρτα του πολίτη, barcode, chips. Αντιδρούν ελάχιστοι, όσοι εδώ και 15-20 χρόνια βλέπουν παντού 66άρια ως χάραγμα του αντιχρίστου χωρίς όμως να υποδεικνύουν τον αντίχριστο, όπερ άτοπον. Η Εκκλησία της Κρήτης με ομόφωνη ανακοίνωση καλεί ιερό κλήρο και ευσεβή λαό να μην τρομοκρατούνται από διαδόσεις ανευθύνων σχετικά με την κάρτα του Πολίτη και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει αποφανθεί. Έχει αποδειχθεί ότι τα barcode και τα chip δεν περιέχουν τον αριθμό 666 – αλλά και να τον περιέχουν είναι ένας αθώος αριθμός που μπορεί να περιέχεται σε αριθμούς τηλεφώνου, πινακίδες αυτοκινήτου κ.λπ. Οι συμβολικές προφητείες της Αγίας Γραφής ερμηνεύονται αλληγορικά. Όσοι ενδιαφέρονται και για την Αποκάλυψη, ας διαβάσουν σε αυτή ότι το χξς = 666 είναι αριθμός ανθρώπου, του αντιχρίστου, που ΟΤΑΝ θα έρθει, τότε και μόνο, όσοι τον προσκυνήσουν θα πάρουν στο χέρι η στο μέτωπο και όχι σε κάρτα το «σφράγισμά» του. Συμβολικές εκφράσεις, εννοεί ότι θα είναι «δικοί του» όπως στα παλαιά χρόνια οι δούλοι είχαν τις πυροσφραγίδες του αφεντικού τους. Ναι λοιπόν στην κάρτα και στο νοικοκύρεμα της Ελλάδας μας.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 22:39 | Κολυδάς Θοδωρής

    Ένα βασικό ερώτημα που μπορεί να θέσει ο καθένας μας σχετικά με την έκδοση της Κάρτας του Πολίτη,είναι για το ποιος μπορεί να μας προφυλάξει από την χρήση των όποιων δεδομένων αυτή περιέχει,από τον εκάστοτε διαχειριστή του συστήματος. Επιπλέον όλοι καταλαβαίνουμε τους κινδύνους από τυχόν πλαστές κάρτες, κινδύνους από την αντιγραφή των σκληρών δίσκων από τις κρατικές βάσεις δεδομένων καθώς και για άλλες ενέργειες που δεν νομίζω επι του παρόντος οτι χρειάζονται περαιτέρω ανάλυσης.
    Εκείνο πάντως που θέλω να σημειώσω αρχικά, είναι ότι οι πολίτες σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία – όπου πρόκειται να εφαρμοστεί η Κάρτα του Πολίτη- εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί (σε ποσοστό 44%) σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters(http://www.reuters.com/article/idUSTRE6A147M20101102).
    Οι Γερμανοί πολίτες εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους καθότι γνωρίζουν ότι Κάρτες που διαβάζουν αυτά τα δεδομένα μπορούν να βρεθούν εύκολα στο διδίκτυο(http://www.tyner.com/magnetic/msr805_reader_writer.htm) και μάλιστα σε σχετικά χαμηλές τιμές (http://www.tyner.com/magnetic/msr_card_writer.htm). Από την άλλη μεριά στην Αγγλία , που ήδη εφαρμόζεται αυτό το σύστημα εδώ και περίπου μια δεκαετία , γίνονται κινήσεις από τη Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Theresa May για επεξεργασία νομοσχεδίου για την κατάργησή αυτής της κάρτας. Εκεί μάλιστα προβάλουν ότι τα κίνητρα για την κατάργηση είναι και οικονμικά. Απ’ ότι μπορώ να γνωρίζω πάντως στη χώρα μας για την εφαρμογή της Κάρτας του Πολίτη σε ότι αφορά στην εξεύρεση πόρων, υπάρχει προοπτική για ένταξη του προγράμματος αυτού μέσα στο ΕΣΠΑ.
    Γενικότερα όποιοι και νάναι οι λόγοι υιοθέτησης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο θέμα των προσωπικών δεδομένων, η επιτυχία και η αποδοχή, εξαρτάται πάρα πολύ από την κουλτούρα του κάθε λαού. Στη Ελλάδα η έννοια του «φακελώματος» δεν έχει ακόμη φύγει από το κοινωνικό γίγνεσθαι, ενώ αντίθετα σε άλλες χώρες όπως για παράδειγμα στην Αυστρία η κάρτα Burgerkarte (http://www.buergerkarte.at/index.de.php) την έχουν αποδεχθεί και μάλιστα δίνει και άλλες δυνατότητες στους Αυστριακούς πολίτες να τη χρησιμοποιήσουν, όπως στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στις αναλήψεις από τράπεζες καθώς και στις υπηρεσίες Υγείας. Ο κύριος Υπουργός πάντως μας αναφέρει(στη Β ενότητα) ότι δεν τίθεται προς το παρόν θέμα να εισαχθούν δεδομένα Υγείας ή άλλα δεδομένα και στοιχεία προσωπικού χαρακτήρα. Τώρα αν πάμε ξανά στην Ευρώπη και σε πιο προηγμένες υπηρεσίες της κάρτας αυτής, μπορούμε να δούμε και μια extreme εφαρμογή στην Εσθονία όπου την εφαρμόζουν από το 2007 ακόμη και για τις Εθνικές τους Εκλογές (http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_voting_in_Estonia).
    Δεν μπορώ να ξέρω ποια θα είναι η κατάληξη του θέματος αυτού,όμως με μεγάλη προσμονή θέλω να διαβάσω τις τοποθετήσεις των πλέον αρμοδίων και γνωστών του θέματος, όπως είναι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Πποσωπικού Χαρακτήρα, η οποία πιστεύω ότι θα μας κάνει σαφές το πώς θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η χρήση τέτοιων συστημάτων, και το πως θα πρέπει οι δυνατότητές της να συμμορφώνονται πλήρως με τις αρχές της νομιμότητας και της σκοπιμότητας καθώς και με τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην Κοινοτική Οδηγία 95/46/ΕΚ και τέλος στο Σύνταγμά μας.
    Ευχαριστώ για το χρόνο που διαθέσατε να διαβάσετε την τοποθέτησή μου.
    Με εκτίμηση
    Θοδωρής Κολυδάς

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 22:30 | Χαρης

    Αντί να ξοδεύουμε χρήματα για μια κάρτα, θα μπορούσε εύκολα να φτιαχτεί μια ενιαία database στοιχείων για τον κάθε πολίτη με βάση έναν μοναδικό αριθμό όπως το ΑΦΜ η ο ΑΜΚΑ για παράδειγμα.
    Π.χ. Πας στην δημόσια υπηρεσία, λες το ΑΦΜ σου και έχουν αυτομάτως πρόσβαση στο πιστοποιητικό γέννησης, τη φορολογική ενημερότητα, τις απλήρωτες κλήσεις, τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις – τα πάντα.
    Με χρήση φίλτρων, ανάλογα την Δ. υπηρεσία, για το τι δεν πρέπει να έχει πρόσβαση)
    Η κάρτα ως κάρτα είναι άχρηστη, εφόσον δεν υπάρχει μια βάση δεδομένων πλήρης και συνδεδεμένη με όλα τα επιμέρους στοιχεία/δ. υπηρεσίες.
    Βγάλαμε και την ΑΜΚΑ και φαντάζει να έγινε για να τσεπώσει χρήματα ο εργολάβος που ανέλαβε να τις φτιάξει. Γιατί η κάρτα είναι χρήσιμη ΜΟΝΟ εκεί που υπάρχει μηχανοργάνωση. Παρτε Κ. Ραγκούση την ΑΜΚΑ σας και πάτε σε νοσοκομείο να την χρησιμοποιήσετε αν μπορείτε!!!
    Έγινε ένας χαμός να αποκτήσουμε όλοι ΑΜΚΑ μόνο και μόνο για τα μάτια του κόσμου και μετά δεν έγινε τίποτε ουσίας. Κανένα σύστημα από πίσω, καμιά διασύνδεση, μόνο βιτρίνα.
    Και τώρα λέτε πως θα καταργηθεί ως κάρτα από την καινούργια ηλεκτρονική!!!
    ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ !!!!

    Οι ισχυρισμοί «καλή δημοσιονομική διαχείριση, εκσυγχρονισμός δημόσιας διοίκησης, εξυπηρέτηση του πολίτη κτλ κτλ) απαντάται εύκολα βλέποντας άλλα κράτη που είναι απείρως καλύτερα στους παραπάνω τομείς χωρίς να έχουν αντίστοιχη ηλεκτρονική κάρτα.
    Και από άποψη ασφάλειας, δείτε την Γερμανία.
    Με απλούς ερασιτεχνικούς σαρωτές έπαιρναν για πλάκα όλα τα στοιχεία από το microchip.
    Και μετά σκοπεύετε να φτιάξετε την φορολογική κάρτα και μετά μια κάρτα που θα ενοποιεί αυτες τις δυο……
    Αν θέλετε πραγματικό εκσυγχρονισμό και όχι άσκοπη σπατάλη χρημάτων,
    Α) Φτιάξτε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μια ενιαία βάση δεδομένων και
    Β) δώστε σε κάθε πολίτη ένα personal number, χωρίς να ξοδέψουμε χρήματα σε άχρηστες στην πράξη ηλεκτρονικές κάρτες.
    Αυτά!
    (όπως συμβαίνει στην Δανία)

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 22:32 | Σοφία Μ.

    Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι κι εγώ όπως χιλιάδες έλληνες ΔΕΝ πρόκειται να παραλάβω την κάρτα του πολίτη λόγω του ότι προσβάλλει βάναυσα την θρησκευτική μου συνείδηση (θα ήθελα να σας παραπέμψω στην αποκάλυψη του Ιωάννη) και καταργεί την ελευθερία του προσώπου μου!
    Με πιό δικαίωμα λοιπόν θα αφήσετε στο περιθώριο χιλιάδες Έλληνες Ορθόδοξους νομοταγείς πολίτες; Δεν θα ήταν δημοκρατικότερο να είναι προαιρετική η παραλαβή της κάρτας;

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 21:23 | Λεωνίδας

    Η κάρτα του πολίτη θα εφαρμοστεί ή θα καταλήξει ως φιάσκο όπως με το θέμα του ΑΜΚΑ?
    Η κάρτα του πολίτη θα πρέπει να έχει μόνο έναν αριθμό.
    Το αριθμό της.
    Όλα τα δεδομένα θα πρέπει να είναι σε μια σωστή και ασφαλή βάση δεδομένων.
    Στη βάση αυτή θα πρέπει να είναι ΌΛΑ!
    ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ, ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ, ΣΤΑΡΤΙΩΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, DNA (Να υπάρχει δείγμα DNA όλων μας σε βάση δεδομένων. Αυτό θα πρέπει να γίνεται με τη γέννηση του παιδιού. Πάμε να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία, βρίσκουμε DNA σε γιάφκα ή περιοχή δράσης και περιμένουμε πότε ο δράστης θα κόψει το δάχτυλο του σε κάποιο τροχαίο).
    Δεν χρειάζεται να έχουμε φορτωμένη κάρτα πολίτη αλλά σωστές βάσεις.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 21:01 | Αντώνης

    Σήμερα με τα πολλά βιβλιάρια ντοκουμέντα, διπλ οδήγησης κλπ, αν χάσεις την ταυτότητα έχεις το διπλ οδήγησης, το διαβατήριο, το βιβλιάριο του ΙΚΑ κλπ και μπορείς να κάνεις τις υπόλοιπες δουλειές σου (δηλ να οδηγησεις, να ταξιδέψεις, να πάς στο νοσοκομείο κλπ). Αν σου κλέψουν την κάρτα πολίτη τί γίνεται;

    Στην πληροφορική υπάρχει ο όρος «single point of failure». Κάθε υπηρεσία που έχει single point of failure, είναι ευάλωτη σε πάσης φύσεως βλάβες, εισβολές, υποκλοπές, σαμποτάζ, κυβερνοπόλεμο. Γι’ αυτό έχουμε τις κατανεμημένες βάσεις δεδομένων. Αυτο το τελευταίο ισχύει σήμερα με τα διάσπαρτα στοιχεία των πολιτών και είναι πιο ασφαλές.

    Οταν οι χάκερς κλέβουν στοιχεία αξωματικών του αμερ στρατού, όταν στη βρετανία η κάρτα πολίτη απέτυχε, όταν γερμανοί χάκερς σπάνε την γερμ κάρτα για πλάκα, ποιός και πώς θα μας πείσει ότι η δική μας θα είναι πιο ασφαλής; και τι θα γίνεται σε περίπτωση απώλειας; Το βλέπω Αρνητικά.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 21:03 | Μπαρέκος Βασίλης

    Όπως αναφέρθηκε η Κάρτα Πολίτη θα αντικαταστήσει το υπάρχον Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας.
    Επομένως θα αποτελεί και επίσημο ταξιδιωτικό έγγραφο τουλάχιστον για μετακινήσεις εντός της ΕΕ.
    Σύμφωνα με τη Νομοθεσία αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ως βιομετρικά δεδομένα στην κάρτα να αποθηκεύεται φωτογραφία προσώπου και δύο εικόνες δακτυλικών αποτυπωμάτων του κατόχου.

    Τι θα συμβεί αν κάποιος πολίτης αρνηθεί να παραδώσει τα δακτυλικά του αποτυπώματα προφασιζόμενος ότι δεν επιθυμεί να αποκτήσει ένα ταξιδιωτικό έγγραφο αφού δεν ταξιδεύει ποτέ;

    Επίσης το τσιπ της κάρτας με βάση το Ευρωπαϊκό πρότυπο θα είναι τσιπ επαφής. Παρόλα αυτά για λόγους διαλειτουργικότητας & ευχρηστίας ως ταξιδιωτικό έγγραφο και κάρτα καθημερινής χρήσης θα υπάρχει ενσωματωμένο και δεύτερο ανεπαφικό τσιπ (contactless/RFID);

    Προκειμένου να διαβαστούν τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου της κάρτας που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα από έναν εξουσιοδοτημένο υπάλληλο, θα απαιτείται και η συγκατάθεσή του κατόχου και με ποιά μορφή (εισαγωγή PIN);

    Θα είναι υποχρεωτική η έκδοση για όλους Κάρτας Πολίτη;
    Θα υπάρχει «ειδική» έκδοση κάρτας για ανήλικες;

    Τι δικαιολογητικά και δεδομένα θα απαιτούνται από τη πλευρά του πολίτη για να αποκτήσει μια Κάρτα Πολίτη;

    Ποιά θα είναι η χρονική ισχύς της Κάρτας Πολίτη;

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 20:24 | Σταύρος Καραγεωργίου

    Εξαιρετικό και ελπιδοφόρο μέτρο.
    Η κάθε κάρτα απαιτεί αυθεντικοποίηση του κατόχου (με username και password)
    Η κάθε υπηρεσία – αποδέκτης θα πρέπει να έχει τεχνική υποδομή υποδοχής της κάρτας πχ. με φορητό, ασύρματο τερματικό (για να πάψει πιά η αναχρονιστικη πιστοποίηση του γνησίου της υπογραφής) όπως στη χρήση πιστωτικής κάρτας.
    θα πρέπει επίσης να προβλέπεται και ταυτοποίηση πρόσβασης χρήστη μέσω web με αντίστοιχους κωδικούς.
    Ο κανόνας είναι: όσο το Δημόσιο έχει περισσότερο φιλική και δεκτική υποδομή σε περισσότερες υπηρεσίες του, τόσο περισσότερες εφαρμογές θα αναπτυχθούν και προσφερθούν για την πρόσβαση και τις διαφόρου είδους συναλλαγές με πολίτες.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 20:50 | BALTER

    Συμφωνώ απόλυτα με τη χρήση κάρτας του πολίτη, η οποία θα πρέπει μάλιστα να είναι «μία για όλα». Η κάρτα αυτή πρέπει να απαλλάξει τον πολίτη από κάθε είδους κωδικούς, βιβλιάρια, έντυπα κλπ που χρησιμοποιούνται σήμερα για τις συναλλαγές με το Δημόσιο, χτυπώντας έτσι αποφασιστικά τη γραφειοκρατία. Όσο για τα προσωπικά δεδομένα, «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται»…

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 20:33 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Επιτέλους και στην Ελλάδα..!!
    Προωθήστε οπωσδήποτε την κάρτα αλλά το σημαντικό είναι να είναι υποχρεωτική και άμεσα λειτουργική, δηλαδή να αντικαταστήσει την Α.Τ., το εκαθαριστικό της εφορίας το βιβλ.υγείας, το πιστ.γέννησης σε όλους μα όλους τους φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου χώρου.
    Προσοχή..!! ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 19:42 | Marinos

    Θα πω την αποψη μου ως ναυτικος, στο εξωτερικο κυριως χρησιμοποιηται απο τις κυβερνησεις για τον ελεγχο του πληθους,και για τον τοπικο πλυθησμο αλλα και σε μας τους αλλοδαπους ,εκτος απο τα θετικα που εχουν ειπωθει, το σκεφτηκατε οτι θα γινουμε ολοι μας υποχειρια των δορυφορων και αυτων που τους ελεγχουν? ειστε σιγουροι για τους εαυτους οτι σας συμφερει,αυτοι που σας παρακολουθουν εν αγνοια σας ,οπως και εμας ,να τους δωσουμε με την καρτα ενα χερακι βοηθειας?

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 19:19 | Στυλιανός Κουλούρης

    Η πρώτη παράγραφος είναι ιδιαίτερα ασαφής. Ωραία, η κάρτα πολίτη θα αντικαταστήσει την ταυτότητα. Ποια άλλα όμως προσωπικά έγγραφα θα αντικαταστήσει? Δώστε κάποιο παράδειγμα. Εν πάση περίπτωση δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτήν την δουλειά δεν θα μπορούσε να την κάνει η απλή ταυτότητα με πληρέστερη παράλληλα μηχανογράφηση του Δημοσίου. Για παράδειγμα, το ότι δεν μπορώ σήμερα να πάω στο ΙΚΑ με την ταυτότητα μου και να εκτυπώσω τα ένσημα μου από το 1997-2000 δεν οφείλετε σε ελλείψεις της ταυτότητας μου αλλά Α) Στο ότι το ΙΚΑ δεν έχει περασμένο τον αριθμό ταυτότητας μου αλλά τον αριθμό μητρώου μου σε αυτό και Β) Στο ότι έτσι αλλιώς δεν έχει μηχανογραφημένα τα ένσημα πριν από το 2000 και πρέπει να τα ψάχνει στα βιβλία…
    Στην δεύτερη παράγραφο αναφέρεται ότι θα αποτελέσει την ψηφιακή ταυτότητα των πολιτών στο διαδίκτυο. Πως θα γίνει αυτό? Με την χρήση του αριθμού της και κάποιου κωδικού ασφαλείας όπως γίνετε σήμερα με την χρήση των πιστωτικών καρτών ή με την χρήση ειδικού εξοπλισμού ανάγνωσης καρτών που θα είναι ιδιαίτερα δαπανηρός για τον χρήστη?
    Το ίδιο ισχύει και για την Τρίτη παράγραφο. Στις περισσότερες εφαρμογές ηλεκτρονικής υπογραφής απαιτείται και αναγνώστης κάρτας με το ανάλογο κόστος. Θα απαιτείται και εδώ, ή θα αρκούν οι εξωτερικά αναγραφόμενες πληροφορίες της κάρτας?
    Στην τέταρτη παράγραφο αναφέρεστε στις δυνατότητες αξιοποίησης από τον ιδιωτικό τομέα. Επαναλαμβάνω την ερώτηση της πρώτης παραγράφου. Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που θα περιέχονται στην κάρτα πολίτη και θα είναι χρήσιμα για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις? Δώστε κάποιο παράδειγμα για να καταλάβουμε…

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 19:50 | Σωτήρης

    Αν κατάλαβα καλά το κύριο πλεονέκτημα είναι η ψηφιακή υπογραφή. Όσο για τις συναλλαγές στο Δημόσιο νομίζω πως μια διασύνδεση των Υπηρεσιών είναι προτιμότερη παρά η έκθεση των προσωπικών μου δεδομένων στον κίνδυνο κλοπής (σε περίπτωση απώλειας της κάρτας).

    Μια διασύνδεση των υπηρεσιών του Δημοσίου και την γραφειοκρατία θα καταργούσε και την ανάγκη χρήσης της κάρτας.

    Προσωπικά θα συνεχίσω να κάνω χρήση της αστυνομικής ταυτότητας που εξέδωσα το 1993, καθώς τα πλεονεκτήματα της κάρτας όπως τα καταγράφετε δεν με πείθουν.

    Παρακαλώ να διατηρηθεί η δυνατότητα συναλλαγής με την υφιστάμενη ταυτότητα μου που εξέδωσα το 1993.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 19:00 | babis

    Έχοντας μολις επιστρέψει απο προηγμενη χωρα της Ευρώπης όπου δούλευα για πολλά χρόνια έχω να πω πως σε καμμια ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει τέτοιου είδους ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη.
    Η κάρτα εισάγει στην πολιτική ζωή το «μεγάλο αδελφό» και αποτελεί κίνδυνο για τα πολιτικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες του ελλήνικού λαού
    Το ότι θα μπορεί να αξιοποιηθεί από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα λέει πολλά…

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 18:13 | Κωστας Τ.

    Για τον δημόσιο τομέα δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει θέμα αξιοπιστίας, γιατί απλά θα χρησιμοποιείται σαν μέσο ταυτοποίησης, απ’όσο διευκρινίζεται.

    Για τον ιδιωτικό τομέα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες διευκρινήσεις…Από ποιες συγκεκριμένα επιχειρήσεις θα αξιοποιούνται οι δυνατότητες της Κάρτας; Επιπλέον για ποιες συγκεκριμένα δυνατότητες της Κάρτας μιλάμε. Δεν έχουν αναφερθεί πουθενά και ξεκάθαρα δυνατότητες ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ και ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ των ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ των πολιτών στο τσιπ της Κάρτας. Θα ΚΑΤΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ δηλαδή οι ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ των πολιτών και θα γίνονται ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕΛΕΤΗΣ από ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ με σκοπό την ΠΩΛΗΣΗ των δεδομένων αυτών στις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για τη βελτίωση των υπηρεσιών τους!

    Υπάρχει κάποια διαφορετική πρόταση και άποψη για το πώς θα μπορούσε να γίνει πράξη η βελτίωση των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα; Οι καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ και δεν μπορεί να γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας και μελέτης από κανένα και ούτε να ΚΑΤΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ σε καμιά ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ!

    Ευχαριστώ πολύ

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 18:30 | Μιχάλης.

    Αφού είτε πούμε τη γνώμη μας είτε όχι οι αποφάσεις σας [που αμφιβάλω αν είναι καν δικές σας] είναι ήδη δρομολογημένες. Γιατί τότε αυτό το θέατρο του παραλόγου να πείσετε τον κόσμο ότι ενδιαφέρεστε για τη άποψη του?
    Διάλογος εννοείται πριν πάρετε κάποια απόφαση και όχι μετά όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα νομοσχέδια που έχετε περάσει..
    Την άποψη του κόσμου την γνωρίζετε πολύ καλά απλά θέλετε να του δώσετε την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει δημοκρατία και ότι συμμετέχει στις αποφάσεις.
    Ένα πράγμα μόνο δεν μπορείτε να μας αφαιρέσετε όσο σκληρά και να προσπαθήσετε, να σκεφτόμαστε. Και όποιος σκέφτεται μπορεί πολύ εύκολα να καταλάβει τι προσπαθείτε να κάνετε.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 18:46 | Στέλιος

    Η Κάρτα του Πολίτη πρέπει να αποτελέσει και θα αποτελέσει άλλο ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Αυτή η κατεύθυνση δεν πρέπει να περιλαμβάνει τίποτα λιγότερο από καλύτερες και ταχύτερες υπηρεσίες προς τον πολίτη, λιγότερη γραφειοκρατεία, αποδοτικότερη αξιοποίηση δημοσίων υπαλλήλων όσων αφορά στη δημόσια διοίκηση. Επιπλέον οι τεχνολογική αξιοποίηση της κάρτας θα συμβάλει τα μέγιστα προς ώφελος του πολίτη αφού θα αποκτήσει μελλοντικά τέτοιες διαδραστικές εφαρμογές που σήμερα είναι αδιανόητες με τις υπάρχουσες ταυτότητες που απλά αποτυπώνουν σε ένα χαρτί την ταυτότητα του κάθε πολίτη.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 18:56 | ΚΩΣΤΑΣ

    Επιτέλους να γλιτώσουμε από την απίθανη γραφειοκρατία και να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του κράτους. Ελπίζω να προσωρήσετε γρήγορα και με τόλμη. Ηδη κυκλοφόρησαν από εκκλησιαστικές οργανώσεις διάφορα φυλάδια αντίθετα με το εγχείρημα.
    Προς όλους αυτους τους θρησκόληπτους θα πώ το εξής: Ο «μεγάλος αδελφός» μπήκε στη ζωή μας με το κινητό τηλέφωνο το οποίο είναι η μόνη συσκευή που δίνει πληροφορίες ανά πάσα στιγμή για τη θέση μας, και επιπλέον αποτελεί πηγή διαροής των προσωπικών μας στοιχείων μέσω των συζητήσεων και των στοιχείων που αποθηκεύουμε σε αυτές. Ουδείς όμως αντέδρασε γιατί μας βόλεψε και κολάκεψε τη ματαιοδοξία μας. Πρώτοι από όλους τα απόκτησαν οι ιερείς μας. Σήμερα 10 εκατομύρια Ελληνες έχουμε 17 εκατομύρια συνδέσεις κινητών. Ας μην ετοιμάζονται λοιπόν κάποιοι να σηκώσουν πάλι την παντιέρα της επανάστασης διότι μόνο όποιος δεν έχει κινητό τηλέφωνο σήμερα δικαιούται να ομιλεί για την κάρτα του πολίτη. ΔΗΛΑΔΗ, ΟΥΔΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑΣ…!!!

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 18:51 | Σπύρος Κ.

    Απλά ερωτήματα θέτω:
    Το παράδειγμα των Άγγλων δεν σας αρκεί; δεν πρέπει να εξετάσετε γιατί οι Αγγλοι κατήργησαν αυτές τις κάρτες;
    Σε τέτοιους καιρούς δύσκολους οικονομικά, τι έξοδα θα προκαλέσει η κάρτα του πολίτη και η φύλαξη των δεδομένων; Η τρόικα συμφωνεί με αυτά τα έξοδα;
    θα περιέχει ή όχι το 666;
    τι θα γίνει αν ένας πολίτης χάσει την κάρτα του ή χειρότερα αν του την κλέψουνε; όλα τα ηλεκτρονικά μέσα είναι ασφαλή μέχρι να τα «σπάσουν» οι επιτήδειοι. και μετά τι ακολουθεί;
    Αν δεν θέλω να την παραλάβω, το κράτος τι θα κάνει μαζί μου; θα με φυλακίσει; θα μου δώσει την δυνατότητα να συναλάσσομαι με το δημόσιο με κάποιο άλλο τρόπο;
    πάντως μια χαρά είναι η ταυτοτητούλα μου και για όσα προβλήματα έχω με τις συναλλαγές μου με το δημόσιο μάλλον το δημόσιο φταίει και όχι η ταυτότητα μου.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 17:12 | Γιάννης Κ

    Λόγω πληθώρας προσωπικών στοιχείων , τα οποία θα εμπεριέχονται στην μία και μοναδική ταυτότητα (Κάρτα του Πολίτη), και του κινδύνου που εγκυμονεί μία τέτοιου είδους συγκέντρωση στοιχείων σε μία τοποθεσία ,
    ΔΕΝ αποδέχομαι την ύπαρξη τέτοιου είδους ταυτότητας .

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 17:06 | Δημήτρης Π.

    Γνωρίζουμε όλοι μας (ακόμη κι αυτοί οι οποίοι την προτείνουν, άσχετα εάν δεν το παραδέχονται) ότι με την παραλαβή αυτής της κάρτας παύει πλέον να υφίσταται ατομική ελευθερία. Καταπατούνται βάναυσα τα ατομικά δικαιώματα του ανθρώπου, το προσωπικό απόρρητο, το ιατρικό απόρρητο κτλ. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διαρροής, υποκλοπής ακόμη και παραποίησης των προσωπικών δεδομένων του χρήστη από hackers. (Άλλωστε αυτό αποδείχτηκε στη Γερμανία)
    Επίσης η επίσημη θρησκεία της Ελλάδος (τώρα πάνε να το αλλάξουν κι αυτό) διαφωνεί κάθετα και από Θρησκευτικής αλλά και από Δημοκρατικής άποψης.

    Προσωπικά διαφωνώ κάθετα με αυτό το εγχείρημα, διότι παύω πλέον να έχω φυσική υπόσταση. Δεν θα είμαι άνθρωπος με όνομα και επώνυμο, αλλά ένας αριθμός προϊόντος (bar code). Η μόνη διαφορά θα είναι ότι δε θα βρίσκομαι στα ράφια των super markets αλλά στο σπίτι μου και πάλι υπό πλήρη παρακολούθηση των κινήσεων μου.
    Το πρόσχημα της δήθεν πάταξης της φοροδιαφυγής δε μπορώ να το δεχθώ. Διότι δεν δέχομαι, για κάποιους οι οποίοι είναι κλέφτες κατ΄ επάγγελμα, να χάσω την προσωπική μου ελευθερία.
    Μας έχετε κάνει και παραμιλάμε!!! Δε φτάνουν όλα αυτά που μας έχετε κάνει, θέλετε να μας υποδουλώσετε κι άλλο.

    Ένας αγανακτισμένος συμπολίτης σας!

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 17:57 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Η κάρτα του πολίτη θα αντικαταστήσει το Δ.Τ. ή θα εκδοθεί και Δελτίο Ταυτότητας νέου τύπου ID1;
    Η κάρτα του πολίτη θα έχει αριθμό εγγράφου; αν ναί σε περίπτωση απώλειας θα εκδίδετε νέα κάρτα με το ίδιο αριθμό ή νέο αριθμό; Τότε θα πρέπει ο πολιτης σε κάθε νέα έκδοση να δηλώνει τον νέο του αριθμό; Δεδομένου ότι για όλους τους έλληνες πολίτες υπαρχει ο αριθμό Δημοτολογίου θα μπορούσε ο αριθμός αυτός σε συνάρτηση με την ημερομηνία γέννησης και τον Δήμο στον οποίο είναι εγγεγραμμένος να χρησιμοποιείται όπως στην Σουδία, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες να αποτελλεί τον ένα και μοναδικό αριθμό για τις συναλλαγές και να καταργηθούν όλοι οι άλλοι αριθμό όπως Α.Μ.Κ.Α. κοινωνικής ασφάλισης κ.λ.π.;
    Η κάρτα του πολίτη και φέρει λατινικούς χαρακτήρες για να είναι αποδεκτή απο τις αρχές άλλων χωρών;

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 16:52 | Νικ. Μαρ.

    Καλησπέρα,

    πιστεύω ότι ο ανακοινωμένος σκοπός έκδοσης της κάρτας του πολίτη δεν εξυπηρετεί ούτε το κράτος ούτε το πολίτη. Το αντίθετο συμβαίνει δηλ. θα επιβαρύνει το κρατικό προϋπολογισμό και κατά συνέπεια τους πολίτες σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή. Αιτιολογώ ακολούθως.
    Δεδομένου ότι:
    α. η υπάρχουσα ταυτότητα – σημειωτέον μας επιβλήθηκε δεν ερωτηθήκαμε – φέρει πάνω της σήμανση. Π.χ. Α 123456.
    β. ο κάθε πολίτης φέρει ΑΦΜ & ΑΜΚΑ.
    γ. ο ευρύτερος δημόσιος τομέας επιβαρύνει με υπέρογκα ποσά τους πολίτες κάθε χρόνο για τις ανάγκες μηχανογράφησης του χωρίς να επιθυμεί τη χρήση κοινών υποδομών και συστημάτων
    δ. ο δημόσιος τομέας συντηρεί στις τάξεις του ικανό αριθμό επιστημόνων πληροφορικής, μηχανικούς Η/Υ, τηλεπικοινωνιακούς μηχανικούς και γενικά κάθε ειδικότητας τηλεπληροφορικής.

    Το κράτος θα έπρεπε να έχει θεσπίσει ήδη:
    α. την ενοποποίηση των μηχανογραφικών συστημάτων των υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οι υποδομές και το επιστημ. προσωπικό υπάρχουν αλλά δεν υπάρχει η πολιτική βούληση επιβολής μιας διαφορεικής νοοτροπίας στις επιμέρους υπηρεσίες.
    β. την χρήση των διαφορετικών κωδικών (αρ. αστυν. ταυτότητας, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κλπ) που διαθέτει ΉΔΗ ο πολίτης από ένα ενοποιημένο μηχανογραφικό σύστημα του δημοσίου τομέα.
    γ. την γενικευμένη χρήση και όπου χρειάζεται των διάφορων εφαρμογών του δημοσίου από τον ιδιωτικό τομέα. Παράδειγμα η υποβολή intrastat.

    Δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης ενός νέου κωδικού αυτού της ηλεκτρ. κάρτας . Η κάρτα φυσικά και το αντίστοιχο μηχανογραφικό σύστημα & τηλεπ. υποδομές θα πλήξουν άσκοπα το κρατικό προϋπολογισμό.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 16:06 | Γιώργος Μάτσος

    Γιατί υπάρχει διαβούλευση μόνον για επιμέρους θέματα και δεν υπάρχει διαβούλευση για το ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ, καταρχήν, να έχουμε «κάρτα του πολίτη» ή όπως αλλιώς λέγεται;

    Διότι, κύριε Υπουργέ, το βασικό μας πρόβλημα είναι ότι ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ καμία τέτοια υπερ-κάρτα, υπό το ωραίο όνομα «κάρτα του πολίτη».

    Αν θέλουμε να πάμε στη «μετα-ΚΕΠ» εποχή, θα μπορούσε το Υπουργείο Εσωτερικών να μας φτιάξει όλους κωδικούς, όπως το Υπουργείο Οικονομικών με το taxisnet, και να έχουμε πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω των κωδικών μας.

    Εξετάστηκε αυτή η λύση πριν πάμε στην οργουελική λύση της υπερκάρτας;

    Όσες «διασφαλίσεις» των προσωπικών δεδομένων και αν υπάρχουν, το ζητούμενο είναι να μην έχει ΚΑΝ το κράτος τη ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ καταχρήσεων. Διότι, άντε και πετυχαίνουμε το καλύτερο νομοθετικό πλαίσιο. Ποιος μας λέει ότι θα εφαρμοστεί σωστά; Ποια προστασία έχουμε από τον χι ή ψι διεστραμμένο δημόσιο υπάλληλο ή προσωπικό εχθρό μου, ότι δεν θα με έχει στο χέρι με μόνον το πάτημα ενός πλήκτρου;

    Μου φαίνεται, τέλος, εξωφρενικό ότι δεν υπάρχει ένα νομοθετικό κείμενο, στο οποίο να τοποθετηθούμε συγκεκριμένα, παρά μόνον ένα πλαίσιο διακηρύξεων.

    Πάμε άραγε σε άλλη μία διαβούλευση που χρησιμεύει ως άλλοθι πολιτικής νομιμοποίησης προειλημμένων αποφάσεων;

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 16:02 | Αλέξανδρος

    Κατ’αρχάς η ιδέα με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Διαφωνώ κάθετα με την τέταρτη παράγραφο. Η νέα ταυτότητα θα πρέπει να λειτουργεί σε συνδυασμό με κρατικές υποδομές ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ. Αν μπορέσει να λειτουργήσει σωστά και πλήρως σε αυτό το επίπεδο, δεν χρειαζόμαστε κανενός είδους «προστιθέμενες υπηρεσίες».
    Αν λοιπόν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κάρτα μας ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΗ για τα παρακάτω:
    –> Υπογραφή
    –> Σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες (ταυτοπροσωπία).
    –> Αντί βιβλιαρίου υγείας.
    –> Αντί εκλογικού βιβλιαρίου.
    –> Αντί διαβατηρίου.
    κλπ, σε ασφαλή διασυνδεδεμένα συστήματα του Δημοσίου (όχι κατ’ ανάγκη χειριζόμενα από ανθρώπους) θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο άλμα εμπρός. Το ερώτημα είναι: Τους σφραγιδοκράτορες τι θα τους κάνετε?

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 16:42 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Το θέμα είναι οτι πρέπει να υπάρξουν διευκρινήσεις στο τι είδους δικαιολογητικά πέραν της αστυνομικής ταυτότητας θα μπορεί να αντικαταστίσει η κάρτα πολίτη. Όσο περισσότερα δικαιολογιτικά μπορέσει τόσο ευκολότερη η δουλειά των πολιτών.

    Προτείνω η κάρτα πολίτη να αναγράφει (ψηφιακά όπως λέτε) τον ΑΦΜ μας ωστέ να μην χρειάζεται σε κάποια ΚΕΠ και υπηρισίες να ζητάνε βεβαίωση περί ΑΦΜ από αρμόδιες ΔΟΥ.
    Επίσης θα πρέπει να γίνει προσπάθεια η κάρτα πολίτη να αντικαταστήσει το πιστοποιητικό δημοτολογίου που ζητάνε σε ορισμένες περιπτώσεις.

    Τέλος θα πρέπει να υπάρχει τρόπος να αναγράφετε στην κάρτα (ψηφιακά πάλι) ο αριθμός ΑΜΚΑ εφόσον είναι ενιαίος για όλους.

    Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα για κάποιον άμα χάσει την κάρτα αυτή. Θα πρέπει να αλλάξουνε τα στοιχία αριθμοί κτλπ ή θα υπάρχει τρόπος να εκδίδεται εύκολα νέα κάρτα χωρίς αλλαγή στοιχείων ? Πρέπει να μελετήσετε αυτό το θέμα.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 16:23 | Μαρία

    άντε να οργανωθούμε λίγο! να βάλουμε την τεχνολογία να δουλέψει για μας και να χτυπηθεί το τέρας της χαρτογραφειοκρατείας!

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 16:14 | Τάσος

    Πιστεύω ότι πρέπει οι υπεύθυνοι να σεβαστούν την επιθυμία χιλιάδων ίσως και εκατομυρίων πολιτών να αρνηθούν να παραλάβουν αυτήν την κάρτα για λόγους θρησκευτικούς ή συνειδησιακούς. Η δημοκρατία έχει νόημα όταν υπάρχει σεβασμός στις ιδιαιτερότητες του άλλου. Εξάλλου, οφείλουν οι υπεύθυνοι να γνωρίζουν ότι αυτή η κάρτα θίγει τα προσωπικά δεδομένα αφού ο κάτοχος δε θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στα κρυφά δεδομένα και όσο όμορφα και να παρουσιάζεται αποτελεί μέσο ελέγχου των πολιτών.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 16:53 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν.

    Στην νέα κάρτα καλό θα ήταν να εμπεριέχεται ο αριθμός (ΙΒΑΝ) κάποιου τραπεζικού λογαριασμού του πολίτη προκειμένου να διεκπεραιώνονται άμεσα οι δοσοληψίες του με Δημόσιους φορείς.(π.χ.προκειμένου να εισπράξει παροχές από κάποια Υπηρεσία)
    Επίσης θα πρέπει να παρέχεται στον κομιστή της η δυνατότητα έκδοσης ασφαλιστικών λογαριασμών (πχ ασφαλιστική ιστορία/ένσημα τελευταίων ετών)στα ΚΕΠ προκειμένου να αποσυμφορηθούν και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 16:26 | Ιωάννης Μας

    Με την ονομαζόμενη «Κάρτα του Πολίτη» υπάρχει η πεποίθηση από τους πολίτες ότι θα γίνει πολύ εύκολη η παρακολούθησή τους από κρατικούς και μη μηχανισμούς αναλόγως του που και πως θα χρησιμοποιηθεί.

    Θα ήθελα, λοιπόν, να επισημάνω ποιες είναι η προτάσεις μου για μη χρήση της «Κάρτας του Πολίτ绨.

    1) Μη χρήση για παρακολούθηση πολιτών. Θα πρέπει δηλαδή η συγκεκριμένη κάρτα να μην περιλαμβάνει κανενός είδους μικροτσίπ ταυτοποίησης μέσω ραδιοσυχνοτήτων για να μην μπορεί να γίνει εφικτή η παρακολούθησή μας μέσω συστημάτων ανάκλασης ραδιοσυχνοτήτων.

    2) Μη χρήση για φορολογικούς σκοπούς. Θα πρέπει να μην εισάγετε κανενός είδους αποδεικτικό χρηματικής συνδιαλλαγής. Αυτό σημαίνει ότι η κάρτα αυτή δεν θα χρησιμοποιείται για να αποθηκεύει αποδείξεις αγορών όπως αρχικά είχε διατυπωθεί γιατί αυτό θα σημαίνει παρακολούθηση και κατάφωρη παραβίαση των ατομικών μας δικαιωμάτων. Δεν μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή με τις αποδείξεις το κράτος που πήγα τι αγόρασα και για ποιον λόγο.

    3) Μη χρήση για οποιονδήποτε μη κρατικό σκοπό. Η χρήση της κάρτας για μη κρατικό σκοπό θα δώσει το δικαίωμα στον ιδιωτικό τομέα να αντλήσει όλα τα δεδομένα μας και να τα χρησιμοποιήσει από τον πιο αγαθό σκοπό (πχ για ενημέρωση) μέχρι τον πιο πονηρό (για οποιαδήποτε είδους παράνομη δραστηριότητα). Δεν μπορεί επ’ ουδενί να υπάρξει έλεγχος κι ασφάλεια στις συνδιαλλαγές μας με την κάρτα αυτή γιατί είναι γνωστό πως οποιαδήποτε ασφάλεια και να υπάρξει είναι γνωστό πως αργά ή γρήγορα θα σπάσει προς όφελος τρίτων. Αν όμως δεν υπάρχει επαφή της κάρτας με τον ιδιωτικό τομέα δεν θα υπάρχει λόγος για να σπάσει η ασφάλεια της κάρτας αυτής.

    Αυτοί είναι οι τρεις άξονες γύρω από τους οποίους πρέπει να κινηθεί το κράτος για το τι δεν πρέπει να είναι η Κάρτα του Πολίτη.

    Τι πρέπει όμως να είναι η κάρτα αυτή;

    Θα πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της συνδιαλλαγής μας με το κράτος, δηλαδή στοιχεία ΑΔΤ, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, καθώς επίσης και στοιχεία για θέματα υγείας, όπως, ομάδα αίματος, αν έχει και ποιες ασθένειες κτλ. Θα πρέπει επίσης να περιέχει κάποιου είδους βιομετρικό έλεγχο όπως δακτυλικό αποτύπωμα σε εμφανή θέση μαζί με την φωτογραφία και το ονοματεπώνυμο του χρήστη. Ουσιαστικά δηλαδή είναι σχεδόν άχρηστη η χρήση της κάρτας αυτή από την στιγμή που θα μπορεί να έχει γραμμένα όλα όσα χρειάζονται για την συνδιαλλαγή μας με το δημόσιο ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ.

    Εν κατακλείδι θα ήθελα να τονίσω ότι η κάρτα αυτή δεν βοηθάει πουθενά και δεν εξυπηρετεί ούτε τον πολίτη ούτε το κράτος. Αντ’ αυτού θα ήθελα να προτείνω την χρήση του ΑΜΚΑ για την είσοδο κάθε πιστοποιημένου κρατικού λειτουργού στην βάση δεδομένων του κάθε πολίτη. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να βλέπει το κράτος αλλά και οι υπηρεσίες του δημοσίου όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον κάθε πολίτη που θα τους επισκέπτεται κι επίσης ο πολίτης χρησιμοποιώντας το ΑΜΚΑ του κι έναν κωδικό που θα του αποσταλεί θα μπορεί να μπαίνει στο κρατικό σύστημα και να εκτυπώνει οποιαδήποτε δικαιολογητικά του είναι απαραίτητα.

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ. ΕΦΙΣΤΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΛΩΝ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΑΝ ΜΙΑ ΚΑΡΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΣΙΠΑΚΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ. ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 16:38 | Χαράλαμπος Τσακνάκης

    Συμφωνώ με την εισαγωγή μιας τέτοιας κάρτας του πολίτη για όλους. Θα περιορίσει σημαντικά την γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει αυτό σε μεγάλη κλίμακα είναι η ευκολία χρήσης, κάτι σαν credit card, ή ATM καί ίσως ακόμη ευκολότερη.
    Δεν συμμερίζομαι τις επιφυλάξεις που υπάρχουν για προσωπικά δεδομένα, για big brother και κάτι τέτοια που ακούγονται.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 16:06 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Τ.

    ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ. Η ΚΑΡΤΑ ΑΥΤΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΓΓΡΑΦΑ, ΟΠΩΣ ΑΔΤ, ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟΥ, ΑΔΕΙΑΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΦΜ, ΑΜΚΑ,ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΩΔΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. ΣΤΟΧΟΣ ΠΛΗΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ Ή ΣΤΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ ΜΑΣ, ΔΕΔΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ(ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΧΩΡΑΕΙ Π.Χ. ΣΤΟ ΤΣΕΠΑΚΙ ΤΟΥ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟΥ…
    ΕΠΙΣΗΣ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΠΩΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΓΕΝΝΗΣΗΣ,ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ,ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ Κ.Α.

  • Ως Έλληνας που κατοικεί στο εξωτερικό, υποστηρίζω ενθέρμως την πρωτοβουλία για καθιέρωση μιας Κάρτας του Πολίτη όπως περιγράφεται στα εισαγωγικά κείμενα.

    Ωστόσο, μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί στον τρόπο εφοδιασμού με την κάρτα αυτή των ομογενών και των άλλων ελλήνων πολιτών που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό. Μέχρι σήμερα μπορούσαμε να εκδόσουμε δελτίο αστυνομικής ταυτότητας αν είχαμε κάποια διεύθυνση στην Ελλάδα και οπωσδήποτε διαβατήριο από τις κατά τόπους προξενικές αρχές. Τι θα συμβεί με την νέα κάρτα; Θα μπορούμε να συναλλασόμαστε με το Δημόσιο με το διαβατήρίο μας ή θα πρέπει να εκδόσουμε υποχρεωτικα τη νέα κάρτα; Πως θα εκδοθεί η νέα κάρτα και από πού για τους ομογενείς;

    Ευχαριστώ που θα λάβετε υπόψη τα παραπάνω στο τελικό νομοσχέδιο.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 15:22 | Δημήτρης

    Aν και οι τεχνολογική εξέλιξη θα μας οδηγούσε αργά η γρήγορα σε μια ηλεκτρονική κάρτα ταυτοποίησης θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεχτικοί με τον σκοπό αυτής. Πρώτον θα πρέπει είναι μέσο που βοηθά το κράτος να μας εξυπηρετεί και όχι ταυτότητα που να προσδιορίζει τον πολίτη. Το φυσικό πρόσωπο με η χωρίς κάρτα θα πρέπει εξίσου να έχει δικαιώματα και να εξυπηρετείται από τις δημόσιες υπηρεσίες με κάποιο εναλλακτικό τρόπο αν το επιθυμεί(με παλιά ταυτότητα ή με πολλές βεβαιώσεις). Πολλοί Έλληνες πολίτες θα εκφράσουν την αντίθεση τους στην ηλεκτρονική κάρτα για διαφόρους λόγους (συνείδησης, θρησκείας ή απλά λόγω επιφύλαξης). Γι’ αυτό θα πρέπει να αποκτήσει ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ και όχι αποκλειστικό χαρακτήρα. Τα υπόλοιπα προσωπικά έντυπα ταυτοποίησης (Αστυνομική ταυτότητα, διαβατήρια, αμκα κτλ.) θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν ισχύ ανεξάρτητα με το αν εφαρμοστεί η κάρτα του πολίτη.
    Το πιο σημαντικό όμως είναι να αποσαφηνιστεί τι είδους δεδομένα θα εμπεριέχονται σε αυτή την κάρτα, τι πληροφοριακό σύστημα θα εποπτεύει τις κάρτες και ποιοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτό και σε ποιo επίπεδο. Θα πρέπει να υπάρχουν οι πραγματικές εγγυήσεις ότι ο πολίτης θα μπορεί να βλέπει τα όσα είναι γραμμένα στην κάρτα του όταν το επιθυμεί όπως επίσης να ειδοποιείται κάθε φορά από ποιόν θα χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα στοιχεία της κάρτας του και να επιτρέπεται μόνο με την συγκατάθεση του. (εισάγωντας προσωπικό αριθμό pin)
    Στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και μονόδρομοι. Ας μην μπουμε σε μονόδρομο μίας και μόνο κάρτας ταυτοποίησης. Ας υπάρχουν όλες οι παράλληλες δομές όπου μπορεί ο πολίτης να αποδεικνύει το αυτονόητο ότι δεν είναι ελέφαντας επείδη δεν έχει την κάρτα του πολίτη.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 15:13 | Μάνος Παπαεμμανουήλ

    Είχαμε αναρτήσει ορισμένα σχόλια, σοβαρά και υπέυθυνα, την πρώτη φορά στο κάλεσμά σας για την δημόσια διαβούλευση. Προφανώς δεν εκτιμάτε τον χρόνο μας.

    Όπως και να έχει σας προτείνω να διαβάσετε τις ανησυχίες και την συζήτηση που έχει ήδη διεξαχθεί στο παρακάτω φόρουμ.
    http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=425983

    Aπλώς παραθέτω, παρακάτω ένα κομμάτι από το αρχικό σχόλιο, τον Σεπτέμβρη οπότε και άνοιξε η διαβούλευση για πρώτη φορά.

    Στην Εσθονία, ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. και σύντομα από τον Ιανουάριο του 2011 μέλος στην Ευρωζώνη, το κράτος μπόρεσε να κάνει εξαιρετικές διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες βοήθησαν στην εξοικονόμηση πόρων μέσα από την χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων. Μία από αυτές είναι η χρήση αυτής της ηλεκτρονικής-γενικής χρήσης κάρτας.
    Με αυτήν την κάρτα και μόνο, οι Εσθονοί μπορούν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές με τις τράπεζες, να λάβουν υπηρεσίες, έγγραφα και ενημερώσεις ηλεκτρονικά από το σπίτι τους ( μέσω συστήματος αναγνώρισης ), να μην χρονοτριβούν σε υπηρεσίες του Δημοσίου ( Η κάρτα αυτή περιέχει σχεδόν τα πάντα σε ηλεκτρονική βάση της κυβέρνησης ) αφού όλες πλέον συνεργάζονται «και μιλούν μεταξύ τους» χωρίς 50 σφραγίδες, 62 πιστοποιητικά, 42 βεβαιώσεις, 30 υπεύθυνες δηλώσεις κλπ μόνο και μόνο για απλά πράγματα, ψηφιακή υπογραφή από το κράτος και πλήρη κατοχυρωση του e-mail με ψηφιακή υπογραφή ως έγραφο του κράτους ( σοκ και πάλι για την Ελλάδα, φαντάσου να συντάσεις από το σπίτι ότι αδιαθέτησες και θες άδεια ασθενείας μέσω e-mail και να γίνεται δεκτή ) ενώ κρατηθείτε…. ΜΠΟΡΟΥΝ να ψηφίζουν ( ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΨΗΦΙΣΕΙ 2 φορές μάλιστα ) μέσω internet από το σπίτι τους.
    Για το τελευταίο και μόνο η κυβέρνηση προμηθεύει τους πολίτες με ειδικά διαμορφωμένα πληκτρολόγια ή συσκευές όπως τοποθετείται αυτή η κάρτα προκειμένου να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια η διαδικασία.
    Εντάξει, δεν είναι ανάγκη η Ελλάδα να ψηφίζει μέσω internet.
    Μπορεί να κάνει όμως το απλό που εξοικονομεί πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. Την ευρεία χρήση αυτής της κάρτας έτσι ώστε
    Α. Λιγότεροι υπάλληλοι για άχρηστες υπηρεσίες ( aka πρωτόκολλο, σφραγίδες, υπέυθυνος για τις τζίφρες ) και άλλα μίζερα που δεν κάνουν το δημόσιο ανταγωνιστικό και πληρώνονται για κάτι που ηλεκτρονικά μπορεί να γίνει εύκολα, γρήγορα ( Η εφορία π.χ. εποικοινωνεί με την Νομαρχία και αυτή με την Διεύθυνση Υγιεινής για την έκδοση τάδε εγγράφου ).
    Β. Μετάθεση των υπαλλήλων αυτών σε θέσεις που υπάρχει ανάγκη, καλύτερη διαχείρηση του ήδη υπάρχοντος δυναμικού
    Γ. Πάταξη της Διαφθοράς και της Ολιγωρίας
    Δ. Κοίτα το Γ.
    Ε. Πολίτες πιο χαρούμενοι.

    Παρακάτω σχετικά άρθρα για το e-State και e-Goverment της Εσθονίας

    http://en.wikipedia.org/wiki/Estonia
    http://www.ocg.at/ak/edemocracy/wiki…ing_in_estonia
    http://www.eesti.ee/eng/citizen

  • Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, έχει την δική του προσωπικότητα και αυτό τον κάνει να ξεχωρίζει από τα ζώα.

    Κάθε προσπάθεια να τον αντιμετωπίσουμε ως αριθμό, ως μηχανή, ως αριθμάνθρωπο καταργεί την προσωπικότητα του, την μοναδικότητα του και τον καθιστά ως ένα απλό ζώο.

    κάθε λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να δεχθεί να παραλάβει μια κάρτα που στην ουσία τον καταργεί….

    Για τους λόγους αυτούς και εφόσον η Κυβέρνηση προχωρήσει στην κίνηση ψήφισης της Κάρτας του Πολίτη,

    Ως Ορθόδοξος Χριστιανός και επικαλούμενος λόγους Θρησκευτικής συνειδήσεως, ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΩ….

    ΕΧΩ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝ ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΑΡΝΗΘΩ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΩ

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 15:49 | MARSI

    Αυτό που περιγράφεται ως κάρτα που νικά τη γραφειοκρατία θυμίζει φακέλωμα και μάλιστα στον απέραντο κυβερνοχώρο. Πώς είμαστε σίγουροι ότι τα προσωπικά δεδομένα προστατεύονται; Και τι είδους προστασία είναι αυτή που περνά μέσα από το φακέλωμα; Πώς θα είμαι σίγουρη ότι η ατομική μου ελευθερία δε θα εξαρτάται πια από τον εκάστοτε διαχειριστή των δεδομένων

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 15:02 | Κωνσταντίνος Μ

    Η κάρτα του πολίτη, φαινομενικά διευκολύνει τον Πολίτη, και θεωρητικά θα μπορούσαμε να δεχθούμε την καλή πρόθεση της σημερινής Κυβέρνησης ότι θα διατηρήσει το προσωπικό απόρρητο. Όμως θέτω τα εξής θέματα:

    1. Τι θα γίνει αν κάποια μελλοντική Κυβέρνηση αποφασίσει να χρησιμοποιήσει την κάρτα του Πολίτη, με μια άλλη λογική παρακολούθησης του Πολίτη; Δεν μπορείτε λοιπόν να εγγυηθείτε την σωστή χρήση της.

    2. Πιθανή κλοπή της κάρτας Πολίτη, δεν διαφυλάσσει αυτόν που την χάνει, ότι δεν αντιμετωπίσει περισσότερους μπελάδες από όσους όταν χάνει την σημερινή του ταυτότητα

    3. Σαφέστατα είμαι κατά της ύπαρξης ηλεκτρονικής υπογραφής στην κάρτα. Και μόνο μαι τέτοια σκέψη να συμπεριλάβετε ηλεκτρονική υπογραφή, καθιστά την κάρτα του πολίτη απαράδεκτη

    4. Ο Πολίτης με την κάρτα, είναι ανοχύρωτος απέναντι στον τρόπο χρήση της. Δεν γνωρίζει τι στοιχεία θα συμπεριλαμβάνονται μελλοντικά, δεν θα έχει την δυνατότητα να την διαβάσει, και δεν θα έχει την δυνατότητα αποκλεισμού κάποιων πληροφοριών. Γιατί λοιπόν να έχει μια τέτοια κάρτα πολίτη

    5. Υπάρχει σαφέστατα πρόβλημα θρησκευτικής συνειδήσεως και ως Χριστιανός Ορθόδοξος δεν επιθυμώ μια τέτοια κάρτα. Δώστε την δυνατότητα στους Ελληνες να επιλέξουν αν θέλουν τέτοια κάρτα ή όχι. Μην την καταστήσετε υποχρεωτική.

    Σ’ότι με αφορά, δεν θα παραλάβω τέτοια κάρτα πολίτη. Θα προτιμήσω να φύγω στο εξωτερικό, παίρνοντας και τις καταθέσεις μου, παρά να ειμαι ενταγμένος στην ηλεκτρονική σας διακυβέρνηση.

    Στο κάτω κάτω, ως Πολιτικοί δεν πείσατε ποτέ ότι είστε αξιόπιστοι. Γιατί να δεχθούμε την πρόταση σας; Για να μας επιβάλλετε μια ηλεκτρονική δικτατορία;

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 15:18 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΟΥΦΟΥΛΑΣ

    Πιστεύω ότι είναι καιρός, γιατί η κάρτα του πολίτη θα δώσει λύσεις σε πάρα πολλά πράγματα στο παρών και στο μέλλον της κοινωνίας μας, πρέπει να γίνει άμεσα και όσοι πιστεύουν στο σατανά αφήστε τους να πάνε στη κόλαση,Ευχαριστώ.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 14:50 | ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΕΝΘΕΡΟΥΔΑΚΗ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΝΤΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΡΤΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ?

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 14:31 | Nikos Antoniadis

    Δεν μας έφταναν η κατάργηση και μείωση των μισθών και των συντάξεων,
    αυξήσεις φόρων, κατάργηση δικαιωμάτων και αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης.
    Σύμφωνα με δημοσιεύματα από έγκριτες εφημερίδες, και από το Διαδίκτυο, η
    κυβέρνηση προωθεί δύο μέτρα, συν τοις άλλοις πολυέξοδα για το κράτος :
    1ο Θέλει να αντικαταστήσει την Ταυτότητα την με «κάρτα πολίτη», που πολύ
    σωστά έχει χαρακτηριστεί Κάρτα Φακελώματος του Πολίτη, η οποία μάλιστα δεν
    έγινε δεκτή στην Αγγλία, λόγω μεγάλου και άσκοπου κόστους και των
    αντιδράσεων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
    Αυτή η κάρτα προγραμματίζουν να ενημερώνεται με κάθε αλλαγή στην οικονομική
    κατάσταση (ακίνητα, κινητές αξίες, λογαριασμοί, οφειλές), οικογενειακή
    κατάσταση, κατάσταση υγείας (φάρμακα, εισαγωγές σε νοσοκομεία, κληρονομικό
    ιστορικό), μετακινήσεις ταξίδια κτλ.
    Όλα τα προηγούμενα θα εμφανίζονται σε «ενιαία οθόνη». Αναφέρουν ότι ο ίδιος
    κάτοχος «θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία του από το Διαδίκτυο» –
    λες και δεν τα ξέρει. Θα έχει όμως και το κράτος πρόσβαση και μάλιστα σε
    τομείς που μέχρι σήμερα δεν επιτρέπεται. Εννοείται ότι πρόσβαση θα
    «αποκτήσουν» όλοι οι μεγάλοι προμηθευτές (πολυεθνικές, ασφαλιστικές,
    τράπεζες, διαγνωστικά κέντρα, πολυκλινικές, ιδιωτικά γραφεία «εύρεσης
    εργασίας», ενοικίασης εργαζομένων, εισπρακτικές . ) και βέβαια οι χάκερς.
    Είναι γνωστό ότι το διαδίκτυο είναι και θα είναι πάντα διάτρητο. φυτίλια
    συννεφάκια.
    2ο Θέλει να επιβάλλει υποχρεωτικά σε όλες τις συναλλαγές την «κάρτα των
    συναλλαγών», που και αυτή έχει χαρακτηριστεί Χαφιές του Καταναλωτή, και
    αυτή δεν έγινε δεκτή ούτε καν από τον αρμόδιο επίτροπο της φορολογίας της
    ΕΕ.
    Τη δεύτερη κάρτα επιδιώκουν να την έχει συνέχεια ο καταναλωτής (από ποια
    μέχρι ποια ηλικία άραγε;) για να καταγράφεται η κάθε συναλλαγή: το προϊόν ή
    η υπηρεσία, ο χρόνος και η χρηματική της αξία. Είναι προφανές ότι με αυτό
    τον τρόπο, και επειδή κάθε προϊόν διαθέτει μπαρ-κοντ -με μία αναγωγή στα
    προϊόντα που αγοράζει- θα είναι γνωστά τα πάντα ανεξαιρέτως, για τον πολίτη
    – καταναλωτή: Οι συνήθειές του, τα πιστεύω του, η σεξουαλική του ζωή . η
    υγεία του κλπ.
    Με αυτές τις υποχρεωτικές κάρτες ουσιαστικά δρομολογούν να καταργηθεί το
    Τραπεζικό Απόρρητο, το Ιατρικό Απόρρητο, και γενικά κάθε είδους απόρρητο
    στην ιδιωτική ζωή, θα ενοποιηθούν όλοι οι αριθμοί (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, κτλ ) και θα
    μετατραπεί ο πολίτης σε έναν ανθρωποαριθμό.

    Το ΙΝΚΑ δηλώνει κάθετα ότι δεν θα δεχτεί τον Μεγάλο Αδελφό, δεν έχει να
    διαπραγματευτεί και να διαβουλευτεί την αξιοπρέπεια του πολίτη – καταναλωτή
    και καταδικάζει απερίφραστα τα προτεινόμενα μέτρα.
    Καλεί όλες οργανώσεις πολιτών, τους συνδικαλιστικούς και τους
    επιστημονικούς φορείς και όλα τα πολιτικά κόμματα για να μην περάσει το
    φακέλωμα.
    Το ΙΝΚΑ θα χρησιμοποιήσει κάθε νομικό μέσο, αλλά καλεί από τώρα τους
    πολίτες σε ετοιμότητα αν χρειαστεί, για να μην παραλάβουν τέτοιες κάρτες,
    με βάση το Ελληνικό Σύνταγμα και τις διακηρύξεις των δικαιωμάτων του
    Ανθρώπου.ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΥΠΟΜΕΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΦΤΩΧΙΑ
    ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ.
    ΥΓ: Το Διαδίκτυο είναι χρήσιμο αλλού και όχι για φακέλωμα. Το ΙΝΚΑ έχει
    υποδείξει και πώς θα καταπολεμηθεί η Γραφειοκρατία και πώς θα εντοπιστούν
    οι φοροφυγάδες, που άλλωστε είναι γνωστοί. Τα επιχειρήματα αυτά είναι
    κουκούλες προσχήματα.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 14:39 | aris

    Συμφωνώ αλλα θα ήθελα να αντικαταστήσει και τα βιβλιάρια υγείας καθώς και να περιέχει το ιατρικό ιστορικό του πολίτη( το οποιο θα διαβάζεται και θα ενημερώνεται μόνο στα νοσοκομεία)

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 14:24 | Τυμπανίδης Θεόδωρος

    Η κάρτα του Πολίτη, είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για τον πλήρη έλεγχο του σε κάθε του δραστηριότητα. Είναι γνωστό ότι κάθε νέα τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί με καλό ή κακό σκοπό. Δυστυχώς η ιστορία μας διδάσκει οτι σχεδόν πάντα ο κακός σκοπός υπερισχύει του καλού και όσο και να διατείνεται η κυβέρνηση οτι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, είμαι απόλυτα σίγουρος οτι κάποια στιγμή (όχι μακρινή) και αφού επιβληθεί η κάρτα του Πολίτη, θα ζήσουμε ημέρες Οουργολικές. Με γειά μας!

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 14:40 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Σας βρίσκω υπερβολικά προστατευτικούς!!!Μη μας σκέφτεστε τόσο πολύ!!!
    Τι κράτος πρόνοιας,Θεέ μου,τι θαυμαστοί άνθρωποι,αυτοί οι υπουργοί μας,<> σας,κάνετε ότι περνά από το χέρι σας για την πρόοδο του τόπου μας και των πολιτών του.<>, ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ!!!ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ,ΚΑΛΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΟΔΟ!!!ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ!!!

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 13:19 | Λεωνίδας

    Καλημέρα σας.

    Η πρωτοβουλία εκ πρώτης όψεως φαίνεται καλή.
    Δυστυχώς ή ευτυχώς, είτε το θέλουμε είτε όχι, θα γίνει.
    Τα παρακάτω είναι προσωπικές μου απόψεις και δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί όλος ο κόσμος μαζί μου.
    Λοιπόν…
    – Η κάρτα του πολίτη θα εφαρμοστεί ή θα καταλήξει ως φιάσκο όπως με το θέμα του ΑΜΚΑ?
    Μονίμως στην Ελλάδα ξεκινάμε να κάνουμε πράγματα χωρίς να τα έχουμε σκεφτεί.
    Για παράδειγμα: Θα έχουμε π.χ. κάρτα υγείας ή κάρτα πολίτη αλλά οι γιατροί και οι αστυνομικοί δεν έχουν υπολογιστές ώστε να διαβάσουν τα δεδομένα και να πιστοποιήσουν 100% την αυθεντικότητα της.
    Γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να γίνει. Χρειάζεται και επιβάλλεται!
    Η τεχνολογία προχωράει και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε. Μιλάμε πολλές φορές για ηλεκτρονική διακυβέρνηση και άλλα παρόμοια, όταν δεν μπορεί ο πολίτης στο site του πρωθυπουργού να βρει το e-mail του.
    Δεν χρειαζόμαστε πολλά, αλλά σωστά!!!
    Η κάρτα του πολίτη πιστεύω ότι θα πρέπει να έχει πληθώρα δεδομένων αλλά να μην είναι προσβάσιμα από όλους. Αυτό είναι εξαιρετικά εύκολο και ακόμα και ένας πρωτοετής φοιτητής μπορεί να το κάνει.
    Η κάρτα του πολίτη θα πρέπει να έχει μόνο έναν αριθμό.
    Το αριθμό της.
    Όλα τα δεδομένα θα πρέπει να είναι σε μια σωστή και ασφαλή βάση δεδομένων.
    Στη βάση αυτή θα πρέπει να είναι ΌΛΑ!!!
    Όταν λέω όλα, εννοώ ΌΛΑ!!!

    ΑΦΜ : (προσωπικό και όλα τα εταιρικά στα οποία μετέχω ή εκπροσωπώ νόμιμα).
    ΑΜΚΑ : Ένας ενιαίος αριθμός όπου να φαίνεται τι έχεις κάνει στη διάρκεια της ζωής σου (σε ποιά ταμεία ήσουν, σε ποιό είσαι, πόσες μέρες έχεις αναλυτικά, σε ποιούς τομείς, είσαι τώρα ασφαλισμένος?, σε ποιά εταιρεία εργάζεσαι κλπ…)
    ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ (ΟΛΑ) : Πρέπει να σταματήσει πλέον το τραγελαφικό θέμα με το μελάνι.
    ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟΥ : (Το προφανές)
    ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ : Διάρκεια φοίτησης, σχολεία, σχολές κλπ…
    ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ : Να φαίνονται όλα.
    ΣΤΑΡΤΙΩΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : Μονάδες, κατάταξη, μεταθέσεις, ειδικότητα κλπ.
    DNA : Να υπάρχει δείγμα DNA όλων μας σε βάση δεδομένων. Αυτό θα πρέπει να γίνεται με τη γέννηση του παιδιού. Πάμε να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία, βρίσκουμε DNA σε γιάφκα ή περιοχή δράσης και περιμένουμε πότε ο δράστης θα κόψει το δάχτυλο του σε κάποιο τροχαίο.

    Ελπίζω να καταλάβατε την ουσία.
    Δεν χρειάζεται να έχουμε φορτωμένη κάρτα πολίτη αλλά σωστές βάσεις.
    Εννοείται ότι η κάθε υπηρεσία θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές, πχ δεν πρέπει ο γιατρός του ΙΚΑ να βλέπει αν έχω πάει φαντάρος κλπ.
    Θα πρέπει να πηγαίνει ο πολίτης σε μια υπηρεσία και να μην χρειάζεται ούτε μια κόλλα Α4! Να δίνει την κάρτα του και με τον αριθμό της να έχει ο υπάλληλος όλα τα στοιχεία που χρειάζεται ώστε να τον εξυπηρετήσει.

    Αν και ξέρω ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι (δυστυχώς, γιατί στην Ελλάδα είμαστε και έχουμε καταντήσει να λεγόμαστε Έλληνες και να ντρεπόμαστε να το πούμε στους ξένους) ελπίζω να ληφθούν έστω και τα μισά υπ’ όψιν.
    Καλύτερα να κάνουμε ένα χρόνο να οργανώσουμε το όλο θέμα (είναι αρκετός ο ένας χρόνος αν όλοι μας ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ για μια φορά στη ζωή μας!) παρά να ξεκινήσουμε κάτι βιαστικά (όπως με τον ΆΧΡΗΣΤΟ ΑΜΚΑ).
    Οι κάρτες θα πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, να είναι ΔΩΡΕΑΝ και να μην πάρουν τις γνωστές μας «μίζες» οι εταιρείες πληροφορικής που μας πιέζουν να βάλουμε όλα τα δεδομένα (βασικά ούτε τα μισά) μέσα σε «ειδικά» τσιπ κλπ…

    Μακάρι να ζήσουμε να δούμε μια ανάπτυξη…

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 13:48 | Leo Tolstoy

    Κανείς να μην πάρει την Κάρτα Πολίτη…..ας είναι αυτό το πρώτο βήμα σύγκρουσης με την κρατική εξουσία.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 12:55 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ A.

    Θα ήθελα να μάθω ποιό είναι το κόστος έκδοσης και διανομής αυτής της κάρτας, καί πως εν μέσω κρίσης και περικοπής εξόδων βρέθηκε κονδύλι για αυτό το έργο.
    Επίσης θα ήθελα να μάθω την αντιστοιχία του κόστους της κάρτας του πολίτη με θέσεις νοσηλευτών.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 12:58 | ΕΛΕΝΗ

    Σαφώς η Κάρτα πολίτη και η ψηφιακή εποχή πρέπει να αντικαταστήσουν την σημερινή γραφειοκρατία του δημοσίου. Η θρησκεία μας είναι αντίθετη με αυτό και μάλιστα σε συγκεκριμένα δοκίμια. Αν κάποιος χάσει την κάρτα του τι γίνεται; Οι ηλικιωμένοι μπορούν να την χρησιμοποιήσουν; Οι άνθρωποι με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο; Η χώρα μας πρέπει να μπει σταδιακά στην εισαγωγή στην τεχνολογία καθότι ακόμη δεν έχει αξιοποιήσει τις προτάσεις της κυβέρνησης για φωτοβολταικά και εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και ανακύκλωση ενώ το προσωπικό στους μέχρι τώρα δήμους και νομαρχίες δεν ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένο για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
    Αν κάποιος θέλει να διατηρήσει την ταυτότητα του μπορεί; Θα ελέγχονται οι αγορές μας με την κάρτα πολίτη;