Α. Σκοποί και πλαίσιο χρήσης της Κάρτας Πολίτη

Η Κάρτα Πολίτη θα αξιοποιείται για τη φυσική ταυτοποίηση των πολιτών αντικαθιστώντας το υπάρχον Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας. Ο πολίτης θα έχει μόνον ένα έντυπο, την Κάρτα Πολίτη, η οποία θα χρησιμοποιείται σε όλο το εύρος της καθημερινής ζωής του και θα οδηγήσει στη σταδιακή αντικατάσταση πληθώρας προσωπικών εγγράφων και πιστοποιητικών στις συναλλαγές του με το Δημόσιο.

Η Κάρτα Πολίτη θα αποτελέσει το βασικό μέσο για την ταχεία ηλεκτρονική διεκπεραίωση υποθέσεων και συναλλαγών των πολιτών με το Δημόσιο Τομέα,. Θα αποτελεί την ψηφιακή ταυτότητα των πολιτών στο Διαδίκτυο,  επιτρέποντας την ψηφιακή αυθεντικοποίησή τους, με σκοπό την πρόσβαση όσων πολιτών το επιθυμούν  σε σημαντικό εύρος ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχονται ή θα αναπτυχθούν από τη Δημόσια Διοίκηση.

Η Κάρτα Πολίτη, για τους πολίτες που το επιθυμούν, θα παρέχει και τη δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακής υπογραφής εγγράφων στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορεί να υποστηριχθεί το πρώτο βήμα στο μακρύ δρόμο της μετάβασης στην ψηφιακή, φιλική στο περιβάλλον, Δημόσια Διοίκηση

Παράλληλα, οι δυνατότητες που προσφέρει η Κάρτα Πολίτη θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την εκ μέρους τους επέκταση υφιστάμενων και την ανάπτυξη νέων καινοτομικών υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Τέτοιες δράσεις εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνουν την ασφαλή πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, την ανάπτυξη και παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών κ.λπ.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 14:54 | Τρύφωνας Π

    Σαν ιδέα και σαν αποτελεσματικότητα η Κάρτα του Πολίτη είναι εξαιρετική ιδέα. Για παράδειγμα, εφ’ όσον θα πρέπει να χρησιμοποιείται για αγορές (έκδοση ΑΛΠ με το ΑΦΜ του λήπτη), θα υπάρχει δυνατότητα να έρχονται οι δηλώσεις Φ.Ε. με προτυπωμένες τις δαπάνες. Ταυτόχρονα, αυτές οι δαπάνες θα αποτελούν ένα είδος Πόθεν έσχες με αποτέλεσμα όσοι δουλεύουν είτε ανασφάλιστοι, είτε με μισά ένσημα να απιτήσουν από τους εργοδότες τους πλήρη ασφάλιση ώστε να δείχνουν εισόδημα και να καλύπτουν τα τεκμήρια τους. Έχει βέβαια και τα κακά του αυτό, μιας και το κόστος εργοδοσίας στην Ελλάδα είναι τεράστιο και προφανώς κάτι τέτοιο θα μετακυλιστεί στην αγορά!
    Το θέμα βέβαια είναι ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει πάρα πολλά να φτιάξει πρώτα πριν τελικά εφαρμόσει την κάρτα. Αν και εφ’ όσον υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές, η μηχανογράφηση όλων των υπηρεσιών, στενού και ευρύτερου Δημόσιου τομέα καθώς και Αστυνομίας, Λιμεναρχείου, Πυροσβεστικής και μετά βλέπουμε.

    Προσωπικά και βάσει και της πείρας μου στα φορολογικά-οικονομικά-λογιστικά, το βλέπω πολύ θετικά, υπό τις προϋποθέσεις που ανέφερα.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 14:45 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ

    Κατ’ αρχήν συμφωνώ με την ιδέα για την κάρτα του πολίτη αρκεί να πληρούνται βασικές προϋποθέσεις:

    α) ο αριθμός της κάρτας να υποκαταστήσει κάθε άλλο αριθμό π.χ. ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Διαβατήριο, κ.α.

    β) τα στοιχεία που ενσωματώνει η κάρτα να μην είναι προσβάσιμα στον καθένα παρά μόνο στις δημόσιες υπηρεσίες.

    γ) να μην αποθηκεύονται προσωπικά δεδομένα π.χ. τραπεζικές συναλλαγές ώστε να διασφαλίζονται πλήρως οι ατομικές ελευθερίες ενώ τη βάση δεδομένων να εγγυηθεί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 14:39 | Yiakan

    Επιτέλους! Μία πρωτοβουλία που μας πάει μπροστά. Αρχικά Συγχαρητήρια για τη σκέψη. ΟΜΩΣ, χρειάζεται πολύ καλός σχεδιασμός και εξαιρετική προετοιμασία ώστε το κόστος της κάρτας να είναι ανταποδοτικό και να μειώνει σημαντικά το εσωτερικό κόστος λειτουργίας μίας απαρχαιωμένης κρατικής λειτουργίας.
    Οι δικές μου ανησυχίες σε αυτή τη φάση είναι:
    1. για τις διαδικασίες προμήθειας της κάρτας: υποπτεύομαι ότι θα γίνει διαγωνισμός διεθνής, θα γίνει κόλαση με τις προδιαγραφές, θα έχουμε ενστάσεις, προσφυγές, δικαστήρια και σε τρία χρόνια θα έχουμε ανάδοχο με παλαιές προδιαγραφές. Προτείνω να ενεργοποιηθούν οι προβλεπόμενες διατάξεις για κλειστό διαγωνισμό ή ανταγωνιστικό διάλογο ώστε να απεμπλακεί το έργο από τέτοιες γνωστές διαδικασίες. Επίσης προτείνω τη λειτουργία του έργου με το μοντέλο ΣΔΙΤ (που είναι προβλεπόμενο μοντέλο και από το ΕΣΠΑ) για να ξεμπερδεύουμε επιτέλους με τις δήθεν διαδικασίες διαφάνειας και να κάνουμε ένα έργο σοβαρό για την ελληνική κοινωνία.
    2. για τις διαδικασίες προετοιμασίας των υποδομών της δημόσιας διοίκησης. Πρέπει να είναι έτοιμες οι υποδομές να δεχθούν την κάρτα και όχι να περιμένει η κάρτα (και ο πολίτης) την συμβατότητα με τις υποδομές. Στη δεύτερη περίπτωση το συνολικό κόστος (οικονομικό, ανθρωποωρών παραγωγικότητας, πολιτικό κόστος αστοχίας και δυσλειτουργίας) θα είναι πράγματι τεράστιο και θα έχει δίκιο ο φίλος που επικαλείται το κόστος και τις δύσκολες οικονομικές στιγμές.
    3. για την ρεαλιστικότητα της εφαρμογής. σίγουρα οι νέοι ή νεώτεροι σε ηλικία έχουν καλύτερη αφομοίωση και εξοικείωση με το θέμα. όμως απαιτείται πρόγνωση και φροντίδα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους.

    Προτάσεις:
    Διατυπώνω τις ακόλουθες προτάσεις για την αξιοποίηση της κάρτας:
    1. διασύνδεση με ψηφιακά δεδομένα για την υγεία. η έγκαιρη πληροφόρηση και ενημέρωση σώζει ζωές. Προφανώς και υπάρχουν οι φωνές για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, αλλά το δημόσιο συμφέρον και η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι ισχυρότερα των προσωπικών δεδομένων που διασφαλίζονται πλέον ούτως ή άλλως.
    2. ενσωμάτωση των διαδικασιών από την γέννηση. Κάθε παιδί που γεννιέται να μπορεί να εκδώσει κάρτα από το ληξιαρχείο οι γονείς του. Δε μπορείτε να φανταστείτε πόσο χρήσιμη είναι και για το παιδί και για τους γονείς και για το κράτος.

    Σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα έκφρασης.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 14:29 | ΦΩΤΗΣ Β.

    Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι κι εγώ όπως χιλιάδες έλληνες ΔΕΝ πρόκειται να παραλάβω την κάρτα του πολίτη λόγω του ότι προσβάλλει βάναυσα την θρησκευτική μου συνείδηση και καταργεί την ελευθερία του προσώπου μου!
    Με πιό δικαίωμα λοιπόν θα αφήσετε στο περιθώριο χιλιάδες Έλληνες Ορθόδοξους νομοταγείς πολίτες; Δεν θα ήταν δημοκρατικότερο να είναι προαιρετική η παραλαβή της κάρτας;Επισης δεν μπορω να πιστεψω τιποτα πλεον και κανεναν πολιτικο σε αυτη την χωρα οτι και αν μου υποσχεθει, οπως το οτι δεν θα μπορει να δει κανεις τα προσωπικα μου στοιχεια και διαφορα αλλα δεδομενα.Με εχεται απογοητευση και δεν μπορω να πιστεψω κανεναν.Συγγνωμη.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 14:01 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑ

    Δεν βλεπω λογο αντικαταστασης της υπαρχουσας αστυνομικης ταυτοτητας οταν προσπαθει το κρατος να μαζεψει τα αμαζευτα.Πιο λογικο θα ηταν να μαζεψετε αυτα που χρωστανε καποιοι επι σειρα ετων στο κρατος παρα να ξοδεψουμε κι αλλα χρηματα για κατι που δεν ειναι αποδεκτο απο το μεγαλυτερο μερος της κοινωνιας.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 14:59 | ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

    ΣΕ ένα κράτος όπου :
    – ο κρατικός μηχανισμός ΔΕΝ έχει ούτε καν την τεχνολογία να εισπράττει (φόρους, τέλη, κλπ) μέσω πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας
    – οι αιρετοί λειτουργοί και οι πολιτικοί μιλάνε δημοσίως ως εάν ζούν σε άλλο πλανήτη
    – αυτοί που δουλειά τους είναι να εφαρμόζουν τον νόμο (αστυνομία) καλούνται να τον γράψουν, αντί να γίνει μια σοβαρή διαβούλευση με αυτούς που έχουν πραγματική γνώση (νομική και τεχνική), βλέπε νόμος περί όπλων και η περί αυτού διαβούλευση-κοροϊδία
    – υπεκλάπησαν συνομιλίες κινητών τηλεφώνων υπουργών και του πρωθυπουργού
    – τα κείμενα των νόμων/ΥΑ/κλπ είναι κακογραμμένα, ασαφή, δυσνόητα, ελλιπή και πλήρη θυρών, παραθύρων και άλλων ανοιγμάτων, χειρότερα κι από έκθεση παιδιού του δημοτικού
    – η δικαιοσύνη εξαντλεί την αυστηρότητά της επί του αδυνάμου και χαριεντίζεται με τον ισχυρό
    – η γνώση της τεχνολογίας και η εφαρμογή της σε οποιοδήποτε τομέα του κρατικού μηχανισμού είναι 50 χρόνια πίσω
    – η εφαρμογή των νόμων είναι επιλεκτική, ενώ κάποιοι νόμοι παραβιάζονται από τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό
    – τα δικαιώματα του πολίτη παραβιάζονται συστηματικά όταν αυτός δεν είναι «επώνυμος»
    – αναγγέλονται περικοπές στον δημόσιο τομέα και όλοι γνωρίζσουμε ότι οι περικοπές θα γίνουν στις παρεχόμενες προς τον πολίτη υπηρεσίες και όχι στις σπατάλες που προκαλόυν τα διάφορα «τρωκτικά» π.χ. νοσοκομεία, άμυνα, κλπ
    – και εν κατακλείδι, οι «υπηρέτες» των θεσμών είναι πολύ, μα πολύ, μικροί για τους θεσμούς που έχουν κληθεί να υπηρετήσουν

    ΚΑΙ επειδή δεν έχω καμμία, μα καμμία απολύτως, εμπιστοσύνη στους πολιτικούς και τους υφισταμένους τους δημόσιους λειτουργούς και ακόμη λιγότερο στα λεγόμενά τους (λεφτά υπάρχουν/δεν υπάρχει σάλιο)

    ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΚΟΠΕΥΩ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΩ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ ή όποια άλλη παραλλαγή τέτοιου δημοσίου εγγράφου. Ας γίνει πρώτα σωστή χρήση των υπαρχόντων δημοσίων εγγράφων και μετά (σε καμμιά διακοσιαριά χρόνια) βλέπουμε αν χρειαζόμαστε άλλα΄…

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 14:23 | Χρήστος Σακελαρίου

    Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων υπάρχει?
    Τι λέει για αυτή την κάρτα?

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 13:18 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΗΜΟΥ

    Δεν νομίζω ότι αποτελεί προτεραιότητα η κάρτα του πολίτη, τη στιγμή μάλιστα που δεν περισσεύουν χρήματα για την εργασία, την υγεία, την παιδεία, την προστασία και την επιβίωση γενικά του Έλληνα πολίτη…..
    Είναι μιά βεβιασμένη ακόμη ενέργεια των διοικούντων, που σε τίποτε δεν διευκολύνει το άτομο στην καθημερινή του συναλλαγή με τον δημόσιο τομέα. Μην σπαταλάτε κύριοι φαιά ουσία για πράγματα περιττά, που δεν προέχουν, παρακαλούμε προσανατολισθείτε και εργασθείτε πάραυτα για την αναπτυξιακή αναγέννηση της χώρας, γιατί με την τακτική που ακολουθείτε, η κάρτα του πολίτη θα μας χρησιμεύσει μόνον για την αναγνώριση των επιπλεόντων πτωμάτων μετά το …ναυάγιο!!! Αλλά σε αυτή την περίπτωση, η πατροπαράδοτη απλή αστυνομική ταυτότητα, σφηνωμένη γερά ανάμεσα στα δόντια μας, νομίζω πως αρκεί….Μη χρεώνετε παρακαλούμε τους πιθανούς επιζήσαντες με περιττά έξοδα……

    Ευχαριστούμε για την κατανόηση

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 13:24 | Δημήτριος

    Δεν επιθυμώ την κάρτα του πολίτη. Ως έλληνας και χριστιανός ορθόδοξος έμαθα ότι «όποιος ελέυθερα συλλογάται, συλλογάτε καλά».Επιπλέον η αναγραφή του 666 έρχεται σε αντίθεση με την Αποκάλυψη του Ιωάννη και με τους όρκους μας απο φοιτητές,στρατιώτες, πολιτικοί κ.α. για την αναγνώριση της Αγίας Τρίαδας στο πρόσωπο του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού.Προσέχτε.. ζούμε σε εσχατολογικά έτη. Το έθνος μας είναι ευλογημένο. Εμείς πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα στους άλλους λαούς και όχι να ισοπεδωθούμε.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 13:56 | Ιάκωβος

    Επιτέλους αυτή η περίφημη Αρχή Προστασίας Προσωπικών δεδομένων έχει λόγο ύπαρξης?
    Αυτή η ένοχη σιωπή απλά επιβεβαιώνει την ¨ανεξαρτησία¨ της από την εξουσία.
    Αυτο το ηλεκτρονικό φακέλωμα ΔΕΝ πρόκειται να γίνει αποδεκτό.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 13:09 | Κώστας Αλαβάνος

    Κυρίες και Κύριοι,
    ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ μπορείτε να μας τα στερήσετε.
    ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ όμως δε θα μπορέσετε ΠΟΤΕ να μας την αφαιρέσετε

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 13:39 | Κώστας Αλαβάνος

    Θεωρώ το εγχείρημα της κάρτας εντελώς άσκοπο και άστοχο από την άποψη

    α) της μη ετοιμότητας του ελληνικού κρατικού μηχανισμού να παρέχει τις διευκολύνσεις στον πολίτη που τόσο έντεχνα διαφημίζονται
    β) της κατάργησης προσωπικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του ανθρώπου, αφού ο κάτοχος της ΔΕΝ θα γνωρίζει όλα τα στοιχεία που περιέχονται σ’αυτή και αφορούν τον ίδιο(ανήκουστο)
    γ) θα δημιοργηθούν σοβαρά προβλήματα με υποκλοπές στοιχείων από χακερς ή αν χαθεί η κάρτα

    Ας γίνει προαιρετική η χρήση της να δούμε πόσοι θα την αποκτήσουν.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 13:47 | Sofia Botsivali

    Δεν συμφωνω καθόλου με την κάρτα του πολιτη οχι για θρησκευτικους λογους αλλα γιατι ειναι ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ θα μας παρακολουθουνε συνεχως μεσω του RFID συστήματος που θα διαθέτει η καρτα. Μετα με το επιχειρημα οτι υπάρχει κίνδυνος να χαθει θα μας το βάλουν ΥΠΟΔΟΡΙΑ αυτο θα ειναι το ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ.Γιατι η Αγγλια την απέσυρε την καρτα του πολιτη? ΤΑ εξοδα για τα μηχανηματα που θα διαβάζουν την κάρτα ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ. ΑΝ συμφωνει το ΔΝΤ σημαίνει οτι η ενταξη μας σαυτο ειχε σαν απώτερο σκοπό την κάρτα του πολίτη,δηλαδη το σφράγισμα .Τοσο τα σε κάρτα MIcrochips οσο και τα υποδορια ειναι καρκινογόνα προκαλουν ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗ εχει μελετηθει σε βάθος το θέμα θα ακτινοβολουμεθα συνεχως. Θα εχει ενσωματωμένο GPS θα μας εντοπίζουν αμέσως.ΚΑΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΜΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΟΤΙ Η ΚΑΡΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ GPS ΘΑ ΛΕΝΕ ΨΕΜΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ Η ΚΑΡΤΑ Ε Π Α ΝΑ ΠΡΟΓΡΑ ΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ανα πασα στιγμη και εξ αποστάσεως ρωτηστε οποιον ειδικο θελετε για ολους αυτους τους λόγους ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 13:52 | Κατερίνα Π.

    «Παράλληλα, οι δυνατότητες που προσφέρει η Κάρτα Πολίτη θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την εκ μέρους τους επέκταση υφιστάμενων και την ανάπτυξη νέων καινοτομικών υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Τέτοιες δράσεις εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνουν την ασφαλή πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, την ανάπτυξη και παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών κ.λπ.»
    Θεωρητικές μπουρδολογίες και φανφάρες. Στην ουσία πρόκειται για φακέλωμα.

    Προσωπικά, δεν πείθομαι ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη της κάρτας. Δεν κατάλαβα τι παραπάνω θα προσφέρει ως «βασικό μέσο για την ταχεία ηλεκτρονική διεκπεραίωση υποθέσεων και συναλλαγών των πολιτών με το Δημόσιο Τομέα». Δηλαδή όλα τα προβλήματα στις συναλλαγές με το Δημόσιο θα λυθούν αν αντί της ταυτότητας και του ΑΦΜ έχω την κάρτα; Αυτό είναι η λύση στο πρόβλημα της γραφειοκρατίας; Μας δουλεύετε;

    Επίσης, υπάρχουν τα εξής ζητήματα:
    1. Δεν υπάρχει τίποτα ασφαλές. Ακόμη και τα καλύτερα πρωτόκολλα ασφαλείας παραβιάζονται. Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση; Θα κυκλοφορούν τα δεδομένα μας ανεξέλεγκτα;
    2. Δε θέλω μια κάρτα στην οποία εγώ η ίδια δε θα μπορώ να δω τι γράφει.
    3. Το Πληροφοριακό Σύστημα το οποίο θα υποστηρίζει τα δεδομένα των καρτών θα έχει διαχειριστές. Πώς διασφαλίζεται ότι δε θα «πουλήσουν» τα δεδομένα αυτά σε κάποιον ενδιαφερόμενο; Λίγες φορές έχει γίνει διαρροή στοιχείων από οργανισμούς (δημόσιους και μη);
    4. Αν χάσω την κάρτα και την πάρει άλλος, τι γίνεται; Θα μπορεί να τη χρησιμοποιήσει αντ’εμού;

    Εν κατακλείδι, θα αρνηθώ να την παραλάβω (με οποιοδήποτε κόστος).

    Κατερίνα Π.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 12:59 | Δημ.Μπιστ.

    Παραθέτω κείμενο που Συντάχθηκε από τη Σύναξη Νέων Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών.

    α) Αφαιρώντας το θρήσκευμα από τις ταυτότητες όλων μας, αφαιρέσατε και από τον εαυτό σας το δικαίωμα να προσδιορίζεσθε αυτόχρημα ως Ορθόδοξοι. Από μόνοι σας διαχωρίσατε τη θέση σας από τον προσδιορισμό του Ορθόδοξου, και επομένως αν θέλετε να σας λογαριάζουμε για Ορθόδοξους, πρέπει να το αποδεικνύετε έμπρακτα, και όχι επειδή κάποτε το έλεγε η ταυτότητά σας. Και μέχρι να το αποδείξετε, μας δίνετε κάθε δικαίωμα να σάς θεωρούμε ως πιθανούς σατανιστές, άθεους, ιεχωβάδες, βουδιστές ή μορμόνους. Ας προσέχατε.

    β) Για τον ίδιο λόγο, αφαιρέσατε από τον εαυτό σας το δικαίωμα να αναφέρεστε υβριστικά, σκωπτικά ή με ελαφρότητες απέναντι στην Ορθοδοξία, τη Μονή Βατοπεδίου ή το Άγιο Όρος, τους ορθοδόξους κληρικούς και την Παράδοσή μας. Οφείλετε να σέβεσθε την ορθόδοξη θρησκεία μας, ούτε σπιθαμή λιγότερο από όσο σέβεσθε (ή από όσο φοβάστε) τους μουσουλμάνους, αν κάποτε θα σάς περνούσε η εφάμιλλη σκέψη από το μυαλό να εκφραστείτε περιγελαστικά, υβριστικά, σκωπτικά ή με ελαφρότητες για ιμάμηδες, τζαμιά, Μωάμεθ και Αλλάχ. Δυστυχώς για σάς, τέλειωσε το πάρτυ – θα πρέπει να μας συμπεριφέρεσθε με τουλάχιστον τον ίδιο σεβασμό.

    γ) Με το σεβασμό που αρμόζει στη θρησκεία μας λοιπόν, θα πρέπει να κατανοήσετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε, καταπατώντας τις ορθόδοξες θρησκευτικές μας πεποιθήσεις. Αυτές ακριβώς οι ορθόδοξες θρησκευτικές μας πεποιθήσεις και η πατερική μας παράδοση επιβάλλουν την ενεργητική άρνηση και αντίστασή μας απέναντι σε οποιαδήποτε κρατική (ή διακρατική) πρωτοβουλία επιθυμεί να μάς στερήσει τη δυνατότητα να αγοράζουμε ή να πουλάμε αν δε φέρουμε πάνω στο σώμα μας ανεξίτηλο στίγμα της ό,ποιας διακρατικής εξουσίας εν είδει ονόματος ή αριθμού.

    Ομοίως, οι πεποιθήσεις μας είναι σε κάθετη αντίθεση με οποιοδήποτε πρόδρομο του χαράγματος, όπως η περιβόητη «κάρτα του πολίτη» με τεχνολογία RFID. Δε νιώθουμε την ανάγκη να σάς παραθέσουμε ή να σάς εξηγήσουμε τις ιερές παραδόσεις μας ούτε τα επίμαχα χωρία των Ιερών Γραφών μας, διότι δεν σάς αφορά, μιάς και είστε …υπεράνω του να ταυτοποιείσθε ως Ορθόδοξοι. Ας αρκεσθείτε στο να σεβασθείτε την «δια ταύτα» τοποθέτησή μας. Το Σύνταγμά μας προσδιορίζει ότι «επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού» ή οποία «τηρεί απαρασάλευτα…τις ιερές παραδόσεις» (άρθ.3, παρ.1).

    Είστε επομένως υποχρεωμένοι να σεβασθείτε τις ιερές ορθόδοξες παραδόσεις, ειδάλλως θα βρεθείτε στη θέση του παραβιαστή του Ελληνικού Συντάγματος – απευκταία περίπτωση, κατά την οποία θα επικαλεστούμε το υπέρτατο συνταγματικό μας δικαίωμα να αντισταθούμε με κάθε τρόπο στην άνομη θέλησή σας.

    δ) Είναι τουλάχιστον υποκριτικό το επιχείρημά σας ότι η «κάρτα του πολίτη» θα βοηθήσει να χτυπηθεί η διαφθορά, όταν το πρόβλημα διαφθοράς της πατρίδας μας δεν ήταν ποτέ να βρεθούν οι ένοχοι, αλλά πραγματικά να εφαρμόζονται οι νόμοι και πραγματικά να τιμωρούνται οι ένοχοι. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό το επιχείρημά σας ότι με την «κάρτα του πολίτη» θα οργανωθεί καλύτερα η εξυπηρέτησή μας – αν αυτό θέλατε, θα είχατε φτιάξει μόνοι σας έναν καλύτερο αυτοματισμό στις βάσεις δεδομένων της κάθε κρατικής υπηρεσίας, χωρίς να χρειάζεται να δώσετε σε μάς κάρτες, που αργότερα θα κλέβονται και θα παραχαράσσονται, ώστε να μάς επιβάλετε το πραγματικό σφράγισμα αμέσως μετά, ως δήθεν «μονόδρομο πρακτικότητας και νομιμότητας». Είναι, τέλος, τουλάχιστον υποκριτική και ύποπτη η εμμονή σας να επενδύετε αμέτρητα κονδύλια στις κάρτες αυτές, όταν ολοένα και περισσότεροι από εμάς, που δήθεν αντιπροσωπεύετε, ήδη χάνουμε τις δουλειές μας και βυθίζουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας σε μιά καθημερινότητα με περισσότερη φτώχεια.

    ε) Τέλος, οφείλετε να γνωρίζετε ότι αυτή η πατρίδα θεμελιώθηκε στο αίμα Ορθοδόξων Ελλήνων – είτε σάς αρέσει είτε όχι. Οφείλετε να γνωρίζετε ότι αυτή η πατρίδα χτίστηκε με τη σιδηρά θέληση να είναι Ορθόδοξη και Ελληνική – είτε αυτό ξυνίζει στον Κίσσινγκερ είτε σε οποιονδήποτε άλλο δούλο του αντιχρίστου.

    Οφείλετε να γνωρίζετε ότι το Σύνταγμά μας είναι γραμμένο «εις το Όνομα της Αγίας, Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος». Αν αυτό σάς ξεβολεύει και θέλετε να υπακούτε σε ένα άθρησκο σύνταγμα, αυτό δυστυχώς είναι ένα γούστο σας που θα πρέπει να αναζητήσετε να ικανοποιήσετε σε κάποια άλλη γωνιά αυτού του πλανήτη και πάντως σίγουρα όχι στη δική μας πατρώα γη.

    ζ) Αρνούμαστε να παραλάβουμε την Κάρτα του Πολίτη. Δεν έχετε παρά να αρκεσθείτε στο να σεβασθείτε το σύνταγμα της ελληνορθόδοξης πατρίδας μας, και στην εξ αυτού απορρέουσα υποχρέωσή σας να ανακαλέσετε και να απέχετε από ενέργειες προσβλητικές του ορθοδόξου φρονήματός μας.

    Αν έχετε αναλάβει μυστικές δεσμεύσεις και προσωπικές υποχρεώσεις έναντι της ευρωπαϊκής ένωσης ή αγνώστων τρίτων, αυτό είναι δικό σας προσωπικό πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να λύσετε μόνοι σας για τους εαυτούς σας και όχι να το καθιστάτε ρυπαρό απόστημα μέσα στην πατρίδα μας.

    Ξέρουμε ότι είναι πιθανόν στην καλύτερη περίπτωση να αδιαφορήσετε ή να περιγελάσετε την τοποθέτησή μας, στη δε χειρότερη περίπτωση να μας κηρύξετε παρανομούντες, κατά το παράδειγμα ήδη των πρώτων αποταχθέντων αστυνομικών Ορθοδόξων αντιρρησιών συνείδησης. Δεν θα λυγίσουμε, γιατί έχουμε την βεβαία πίστη ότι πράττουμε το δίκαιο και ομολογούμε το θέλημα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

    Καιρός οι μεν χριστιανοί από εσάς να μετανοήσετε έμπρακτα, οι δε μη χριστιανοί να αρχίσετε να παίρνετε ξανά στα σοβαρά την ορθόδοξη καρδιά της πατρίδας μας – και να κάνετε έτσι μία καλή αρχή για την έξοδο της πατρίδας από την κρίση, που είναι πρωτίστως κρίση ελλείμματος αρετής και ήθους.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 12:52 | ΜΑΡΚΟΣ

    Η κάρτα του πολίτη είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει σοβαρά τη χρησιμότητα της σε μια κοινωνία που θέλει να υπάρχει μέσα στο σύγχρονο γίγνεσθαι.
    Θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τον κάθε πολίτη αλλά θα εξασφαλίσει και όρους που θα βοηθήσουν την ταλαίπωρη δημόσια διοίκηση να γίνει πιο αποτελεσματική και πολύ λιγότερο κοστοβόρα για το δημόσιο συμφέρον (ιδίως κάτω από τις ασφυκτικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας οποιαδήποτε ενέργεια εκσυγχρονισμού είναι απαραίτητη και οφείλουμε να παραβλέψουμε όλες αυτές τις φωνές που θέλουν να μας κρατήσουν πίσω με με το καταγγελτικό τους λόγο που όμως δεν έχει να προτείνει κάτι συγκεκριμένο για τις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν)
    Τώρα όσον αφορά στους σκοπούς που θα εξυπηρετεί, κατά τη γνώμη μου πρέπει σίγουρα να περειέχει τα παρακάτω στοιχεία.

    -Φορολογικά(σίγουρα οι αγορές να μπορούν εκχωρούνται για να πάψουμε να μαζεύουμε αποδείξεις-δηλώσεις και κάθε άλλο στοιχείο μπορεί να βοηθήσει τη σχέση μας με την εφορία)
    -υγείας(ιστορικό ασθενή που θα ανανεώνεται με κάθε καινούργια εξέταση η συνταγογράφηση,που θα αντικαταστήσει βιβλιάρια και όλη αυτή τη χαρτούρα που πρέπει να κρατάμε σε κάθε επίσκεψη σε γιατρό ή νοσοκομείο,ίσως θα μπορούσε με κάποιο τρόπο η κάθε καινούργια συνταγή να εξυπηρετήται από τα φαρμακεία αφού τους δίνουμε την κάρτα μας)
    -λειτουργεία σαν διαβατήριο
    -εξυπηρέτηση με ότι έχει σχέση με οχήματα μετακίνησης όπως διπλώματος αυτοκινήτου, μηχανής- άδεια κυκλοφορίας-ασφάλειες(βοήθεια στην τροχαία καλύτερο έλεγχο point system καθώς και κατοχύρωση προστίμων τα οποία θα συμψηφίζονται στη φορολογική μας δήλωση όπως και τα τέλη κυκλοφορίας)
    -εξυπηρέτηση όσον αφορά στα ταξιδιωτικά μας έγγραφα(π.χ διαβατήριο-βίζα)
    -εξυπηρέτηση όσον αφορά υπηρεσίες του κράτους(κεπ-πολεοδομίες-υπουργεία-ταμεία(ικα τεβε κτλ)-πανεπιστήμια σχολεία(πτυχία πιστοποιήσεις)
    -τραπεζικές εργασίες(να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν χρεωστική κάρτα αφού δηλωθούν όλοι λογαριασμοί των κατόχων υποχρεωτικά και για φολολογικούς λόγους, δεν βλέπω κανένα λόγω να μήν έχει πρόσβαση η εφορία στις κινήσεις των λογαριασμών μας)
    -ηλεκτρονικές ψηφοφορίες(εκλογές-δημοψηφίσματα)

    Να διευκρινήσω ότι κάθε υπηρεσία θα μπορεί να παίρνει από την κάρτα το φάκελο που την αφορά δηλαδή αν πας σε νοσοκομείο ή σε γιατρό να μπορεί να τους δώσεις την κάρτα σου και να εξάγουν στοιχεία που αφορούν το φάκελο υγείας μας καί να μην είναι σε θέση να δουν τι δηλώνεις προφανώς στην εφορία. Η για παράδειγμα αν σε σταματήσει ο τροχονόμος να μπορεί να δει αν έχεις προηγούμενες παραβάσεις ή έχεις ασφάλεια αυτοκινήτου ή να μπορεί να σου επιβάλει πρόστιμο που θα καταχωρηθεί στην κάρτα σου(έτσι θα αποφεύγονται και τα προβλήματα σβησίματος κλήσεων επειδή ο καθένας έχει κάποιο γνωστό) χωρίς να μπορεί να δεί αν πέρασες ανεμοβλογιά μικρός

    Με άλλα λόγια αν οργανωθεί σωστά το όλο εγχείρημα μπορούν να προστατευθούν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα από τη στιγμή που η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων αλλά και ειδικοί εισσαγελείς θα έχουν τον πρώτο λόγο για τον ηλεκτρονικό έλεγχο της πιθανής ασύδοτης χρήσης αυτών των δεδομένων

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 12:41 | Κων/νος Πολύζος

    Διαβάζοντας τους σκοπούς χρήσης της κάρτας του πολίτη, βλέπω ότι ο πρώτος και προφανώς σημαντικότερος (για να είναι πρώτος) λόγος είναι η αντικατάσταση του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας. Είμαι 41 ετών και για πολλά χρόνια δουλεύω για το Ελληνικό κράτος, το πρόβλημα που πάντα αντιμετώπιζα δεν ήταν η ταυτοποίηση μου με τη χρήση του δελτίου ταυτότητας, αλλά ο εντοπισμός μου σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες εξαιτίας του διαφορετικού αναγνωριστικού που κρατά η καθεμία. Ως πολίτης αυτής της χώρας έχω αριθμό ταυτότητας, ΑΦΜ, αριθμό δημοτολογίου, ΑΜΚΑ, αριθμό μητρώου στη δουλειά μού, αριθμό διαβατηρίου και πιθανόν και άλλα που μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή, η απλά δεν είχα εμπλοκή ακόμη με κάποιες υπηρεσίες που θα μου δώσουν ακόμη ένα αναγνωριστικό αριθμό η ID αν προτιμάτε. Συμπέρασμα, ο ίδιος πολίτης αναγνωρίζεται από το κράτος με 6, μπορεί και 10, μπορεί και παραπάνω διαφορετικούς τρόπους και οι όποιες προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ των διαφορετικών υπηρεσιών, κάθε άλλο παρά επιτυχής έχουν χαρακτηριστεί. Αυτό είναι το πρόβλημα της Δημόσιας Διοίκησης και όχι η έλλειψη προσωπικών δεδομένων στο δελτίο ταυτότητας. Αναμφίβολα, όταν θα πάω να ζητήσω, για παράδειγμα, την έκδοση άδειας λειτουργίας για μία επιχείρηση, η αρμόδια κρατική αρχή που εκδίδει την άδεια θα πρέπει να γνωρίζει εάν χρωστάω στην εφορία, αυτή η πληροφορία όμως ΔΕΝ πρέπει να είναι αποθηκευμένη στη «κάρτα του πολίτη», η κάρτα του πολίτη θα πρέπει να του παρέχει απλά ένα αναγνωριστικό μου με το οποίο θα με εντοπίσει στη βάση δεδομένων της εφορίας, με την οποία θα πρέπει να είναι συνδεδεμένη.
    Αυτό, αγαπητοί κύριοι του Υπουργείου, είναι το βασικό πρόβλημα της Δημόσιας Διοίκησης και όχι ο όγκος των πληροφοριών που είναι αποθηκευμένες στη «κάρτα του πολίτη». Δυστυχώς κύριοι, η μέχρι τώρα αποτυχία της Δημόσιας Διοίκησης να διασυνδέσει τα πληροφοριακά της συστήματα ΔΕΝ μπορεί και ΔΕΝ πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη συσσώρευση προσωπικών δεδομένων στη «κάρτα του πολίτη», τα οποία σε περίπτωση που η κάρτα χαθεί η πέσει σε «λάθος χέρια» θα είναι θέμα μερικών λεπτών να είναι διαθέσιμα σ’ αυτόν που την έχει στα χέρια του.
    Επίσης, με προβληματίζει η επιμονή να δοθεί στις ιδιωτικές επιχειρήσεις η δυνατότητα δημιουργίας «καινοτόμων υπηρεσιών» μέσω της «κάρτας του πολίτη». Ποιες είναι αυτές οι «καινοτόμες υπηρεσίες» που τόσο πολύ χρειάζομαι σαν πολίτης από ιδιωτικές επιχειρήσεις και θα πρέπει να δώσω κάποια προσωπικά μου δεδομένα; Και το σημαντικότερο ποιος θα δίνει αυτά τα στοιχεία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις;
    Ελπίζω το θέμα να αντιμετωπιστεί με τη σοβαρότητα που αρμόζει και που είναι πολύ μεγάλη, κατά την άποψη μου. Δεν πρέπει το Υπουργείο να ακολουθήσει την εύκολη λύση του φορτώνω ότι δεν μπορώ να διασταυρώσω στη «κάρτα του πολίτη» και ο θεός να λυπηθεί τον πολίτη που θα την χάσει. Η λύση του προβλήματος της Δημόσιας Διοίκησης έχει να κάνει με τη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών και όχι με τις πληροφορίες του πολίτη που γράφονται στη ταυτότητα του.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 12:26 | Παναγιώτης Ζαμπέλης

    Η Κάρτα Πολίτη φαίνεται να είναι μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη. Θα πρότεινα να μπορούν να ενσωματωθούν στην κάρτα και άλλα έγγραφα (π.χ. άδεια οδήγησης). Ακόμη, θα συμφωνούσα και στην ιδέα να υπάρχει και ιατρικό ιστορικό για όσους τουλάχιστον το επιθυμούν. Οι κίνδυνοι κλοπής της κάρτας ή διαρροής των στοιχείων της σε μη εξουσιοδοτημένους χρήστες δεν ακυρώνουν την χρησιμότητα του μέσου. Θα ήταν δυνατό με την ευκαιρία αυτή να καθιερωθεί ένας ενιαίος αριθμός αντί Αριθμού Ταυτότητας, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ κλπ.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 12:16 | Μανώλης

    Η Κάρτα του πολίτη, δεν πρέπει να περιέχει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Η συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με το άτομο, δεν εξυπηρετεί σε τίποτα και το καλύτερο θα ήταν οι διάφορες υπηρεσίες να συνδέονταν ηλεκτρονικά μεταξύ τους και να μας εξυπηρετούν καλύτερα. Επιπλέον στην εποχή των υπολογιστών, και της μηδενικής ασφάλειας (απο hackers) διαφόρων ηλεκτρονικών συστημάτων, θα ήταν βλακώδες να βάλουμε σε μία κάρτα τόσο σημαντικές πληροφορίες. Όλοι ξέρουμε πως ότι»κλειδώνει» τότε και «ξεκλειδώνει». Ας μείνουμε λοιπόν με την ταυτότητα και το διαβατήριο, και ας μην ψάχνουμε να βρούμε τρόπους ψηφιακής σκλαβιάς και ελέγχου.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 12:56 | john

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕΤΑ.ΤΑ ΚΕΠ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ(ΔΙΣ)ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΑ ΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΡΟΜΑΖΕΙ.ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΚΕΝΤΡΕΧΕΙΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΚΟΗΘΕΙΑ ΘΕΛΕΙ.ΕΙΜΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ 24/7 ΑΛΛΑ ΤΗ ΠΛΗΡΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΩ 100%.ΚΑΙ ΤΟ ΤΥΡΑΚΙ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΚΑ! ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΙΟΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ.ΗΜΑΡΤΟΝ ΠΙΑ!!!ΟΤΙ ΠΕΤΑΝΕ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ(ΗΠΑ,ΗΝ.ΒΑΣΙΛΕΙΟ)
    ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΖΟΥΛΟΥ?ΟΧΙ
    ΕΧΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΡΝΗΘΩ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΖΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΑΙ!
    ΘΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ Ζ Η Σ Ο Υ Μ Ε !!!

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 12:13 | Ευθύμης Παπαγεωργίου

    Γιατί όλα αυτά τα «καλά» που περιγράφονται για την προώθηση αυτής της κάρτας δεν μπορούν να συνδεθούν με τον υπάρχων αριθμό ταυτότητας;
    Γιατί πρέπει να δημιουργηθεί μια τέτοια κάρτα;
    Μήπως να βάζατε κι ένα GPS πάνω για να βλέπετε και πού κινούμαστε;

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 11:31 | ΣΤΕΛΙΟΣ Μ

    Η ταυτοτητα που εχω αυτη τη στιγμη εκδοθηκε το 1993 και περιεχει ολα μου τα στοιχεια οπως και το ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ.Δεν εχει ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ,φερει σφραγιδα ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που πιστοποιει την εγκυροτητα της και τιποτα δεν μπορει να αμφισβητησει ενα τετοιου ειδους επισημο εγγραφο.Τα στοιχεια που περιεχει ειναι προσβασιμα τοσο απο εμενα οσο κι απο οποιοδηποτε φορεα δημοσιο η μη σε αντιθεση με την ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.Οσο για τη γραφειοκρατεια που υποσχεται να μας απαλαξει αυτη η καρτα,μην ξεχναμε πως ειναι δημιουργημα του δικου σας σηστηματος που καποιοι ισως οχι αδικα θα μπορουσαν να χαρακτηρισουν σκοπιμη.Η αποψη μου λοιπον ειναι οτι αυτη η καρτα ειναι ΑΧΡΗΣΤΗ και ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΗ.Βρειτε αλλους τροπους να απαλαξετε τους πολιτες απο τετοιου ειδους προβληματα!!!!!!

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 11:10 | krystallia

    Ολα τα ειχαμε η καρτα μας ελειπε.Να το εφαρμοσουν στην Ευρωπη και μετα βλεπουμε.Στην καρτα βρηκαμε να ειμαστε πρωτοι?Θελω να εχω το δικαιωμα επιλογης και οχι να με υποχρεωνουν στο φακελωμα.Ποσο θα κοστισει αυτο στο κρατος?Γιατι τωρα?που ειναι ο ελληνας που δεν υπομενει ζυγο? Μονο ναι ξερουμε να λεμε? Στο βωμο της προοδου ολα?ελεος ελεος ελεος!!!!Στην αγγλια γιατι αρνηθηκε ο κοσμος και το πηραν πισω το μετρο?Εμεις ειμαστε οι ξυπνιοι?ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΧΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΡΝΗΘΩ.ΤΕΛΟΣ.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 11:58 | Πολυχρονης

    Και άλλος προείπε… το παράδειγμα της Αγγλίας δεν σας πείθει για να μην προχωρήσετε? Λάβετε υπ’ όψιν σας ότι η Αγγλία έχει σοβαρότερο πρόβλημα μετανάστευσης -τρομοκρατίας – ετερογενούς πληθυσμού και φυσικά διαθέτει πιο αξιόπιστη κρατική μηχανή την οποία μπορείς να εμπιστευτείς… Άρα θα είχε κάθε λόγο να προχωρήσει σε μια «κάρτα πολίτη». Ωστόσο την κατάργησε. Όχι κύριε Ραγκούση. Δεν θέλω την κάρτα διότι δεν σας έχω καμία εμπιστοσύνη (όχι εσάς προσωπικά αλλά στην κρατική μηχανή) για το πώς προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία μου. Θέλω να μου κάνετε την ζωή μου ευκολότερη και ασφαλέστερη χωρίς να κινδυνεύουν βασικές ελευθερίες μου.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 11:39 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΑΣ

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΡΙΘΜΟΙ! ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ!

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 11:36 | Πολίτης

    Κύριοι του υπουργείου,
    Το σύνταγμα και οι νόμοι απαγορεύουν τις υποκλοπές και όμως κανένας δεν προστάτευσε τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης από αυτήν. Το λυπηρό είναι ότι μετά από τρία χρόνια το μόνο που βρήκατε να πείτε είναι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για την υπόθεση και δεν ευθύνεται κανένας και φυσικά δεν υπάρχει σκάνδαλο και η υπόθεση πάει στο αρχείο – τι λυπηρό για ένα κράτος να μην μπορεί να βρει ποιος είναι υπεύθυνος και υποτίθεται ότι τηρεί πρώτο τους νόμους και το σύνταγμα δίνοντας το παράδειγμα στην κοινωνία ???. Πιστεύεται ότι όταν διαρρεύσουν γιατί θα διαρρεύσουν τα στοιχεία που υπάρχουν στις κάρτες θα πείσετε κανέναν πως δεν έγινε σκόπιμα και θα βρείτε τους υπευθύνους και θα τιμωρηθούν ???. Λέτε ότι θα διαθέτει υψηλού επιπέδου χαρακτηριστικά ασφάλειας σήμερα – δυστυχώς σε δύο μήνες τα υψηλού επιπέδου χαρακτηριστικά θα ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ. Επειδή όλες οι εταιρείες θα έδιναν και τον μισό προϋπολογισμό τους, και για μερικές είναι ο προϋπολογισμός της Ελλάδος, για να έχουν τις καταναλωτικές και συμπεριφοριστικές συνήθειες του κάθε ανθρώπου είναι απολύτως αναγκαίο να μην προχωρήσετε στην έκδοση τέτοιας κάρτας με την οποία θα μπορούν να καταγράφονται οι συνήθειες και οι συμπεριφορές των πολιτών της Ελλάδος. Κάθε άλλη ενέργεια υπονομεύει την προσωπική ζωή των Ελλήνων Πολιτών και προσωπικά δεν θέλω να το πιστεύσω ότι μετά από όσα σας λέει ο κόσμος θα πράξετε διαφορετικά. ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΤΣ.
    Μετά τιμής.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 11:08 | Κατερινα

    Is now really the time – amidst a financial crisis – to spend money on a new Citizen Card?

    How much did the so-called AMKA card cost? Millions of euros down the drain. I still haven’t received mine and I know very few people who have. I don’t use it.

    What makes you think this new card is any different

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 11:30 | ΔΙΟΓΕΝΗΣ

    Είναι πλέον καιρός να αντικατασταθούν οι επισφαλείς αστυνομικές ταυτότητες με την Κάρτα Πολίτη ώστε να ρυθμιστούν μόνιμες αγκυλώσεις και λάθος πρακτικές που έχουν περάσει (π.χ. αγοράζεις ένα μαρούλι με πιστωτική κάρτα και ο ταμίας του σουπερμαρκετ σου ζητάει την αστυνομική ταυτότητα)

    Παρακαλώ η ψηφιοποίηση να γίνεται με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
    Να εφαρμοσθεί επιτέλους το ΠΔ 150/2000 για ψηφιακή υπογραφή η/και κρυπτογράφηση.
    Να δοθεί η ευκαιρία στον πολίτη που θα το ζητήσει, τα ενημερωτικά σημειώματα να αποστέλλονται κρυπτογραφημένα στο ηλεκτρονικό κουτί του Πολίτη ΚΑΙ ΜΟΝΟ (τέλος στα ταχυδρομικά σημειώματα που μπορούν να παραπέσουν. Το ηλεκτρονικό κουτι το πολίτη θα μπορούσε για παράδειγμα να ήταν ο μοναδικός ΑΦΜ του καθένα μας, ενώ ο σέρβερ να επιβλέπεται π.χ από την αρχή προστασίας δεδομένων.
    Να υποχρεωθούν δημόσιο και ιδιώτες (τράπεζες, εταιρίες, καταστήματα κλπ) σταδιακά στη χρήση τους ώστε να σταματήσουν οι πλαστογραφίες.
    Τέλος, να διασφαλισθεί το απόρρητο στην ΠΡΟΣΒΑΣΗ των προσωπικών δεδομένων της κάρτας το οποίο θα γίνεται πάντα με την ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ του προσώπου. Ενδεχομένως να πρέπει να ορισθούν επίπεδα πρόσβασης: να μην μπορεί δηλαδή ο οποιοσδήποτε να μπορεί να βλέπει ότι περιέχεται στην κάρτα.
    Να αποκλείεται η αντιγραφή των προσωπικών δεδομένων (απαγόρευση εκτύπωσης, αποθήκευσης η με άλλο τρόπο καταγραφής)
    Τέλος και για την διαφάνεια, όλα να εξηγούνται λεπτομερώς χωρίς σκοτεινά και αδιευκρίνιστα σημεία.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 11:22 | Γιάννης

    Γιατί η Καρτα Πολίτη δεν γίνεται προαιρετική;
    Όπως οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δεν θέλουν να πάρουν όπλα, όπως κάποιοι δεν θέλουν να παρακολουθούν το μαθημα των θρησκευτικών για δικούς τους λόγους κ.τ.λ. έτσι θέλω και γω να μου αναγνωριστεί το δικαώμα για τους δικούς μου λόγους(θρησκευτικούς, προσωπικά δεδομένα κ.τ.λ.) να μην παραλάβω την καρτα του πολίτη. Είμαι αντιρρησίας συνείδησης῏ Τι πιο δημοκρτατικό απο αυτο. Αν χρειάζεται γραφειοκρατία για να αποδείξω κάτι δεν με πειράζει θα το κανω δεν με ενοχλεί καθόλου. αλλά το κράτος πρέπει να σεβαστεί την επιθυμία. Άλλωστε νομίζω οτι το κρατος υπάρχει για υπηρετεί τους πολίτες και οχι οι πολίτες το κρατος.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 11:27 | ΣΤΑΥΡΟΣ Κ.

    Χαιρεται

    Καταρχην συγχαρητηρια για τη σκεψη σας να συμμετεχουν και οι πολιτες στη διακυβερνηση της χωρας τους.
    Σχετικα με το ζητημα της καρτας έχω τη γνωμη ότι πιο ορθο ,χωρις πολυ κοστος και αποτελεσματικο θα ηταν η αστυνομια να εκδωσει μια νεα ταυτοτητα με ενα μονο ΑΡΙΘΜΟ (καταργηση ΑΦΜ,ΑΜΚΑ,ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ,ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ κ.λ.π)η οποια θα περιλαμαβανει Ονοματεπωνυμο και ονομα πατρος,τιποτε άλλο.
    ΠΡΩΤΑ ομως απαραιτητο ειναι να υπαρξει ηλεκτρονικη συνενωση των παντων.
    ΔΗΛΑΔΗ (λιμεναρχεια,αστυνομιες,δημοτολογια,εφοριες,ΙΚΑ,αγροτικοι ιατροι,τελωνεια, κ.λ.π.)Κατι που με την υπαρξη ΙΝΤΕRΝΕΤ ειναι ευκολο και γρηγορο.Βεβαια σε περιπτωση που το συστημα χαλαει θα πρεπει προσωρινα οι πολιτες να εξυπηρετουνται αμεσα με τον παραδοσιακο τροπο.
    Τελειωνοντας να τονισω οτι αυτο πρεπεινα εχει και ρολο ταξιδιωτικου εγγραφου (διαβατηριο) χωρις να χρειαζεται τιποτε αλλο,ενω σε περιπτωση απωλειας να υπαρχει ενα τριψηφιο νουμερο σε 24 ωρη βαση οπου δηλωνεται η απωλεια και ακυρωνεται αυτοματα ο αριθμος σε ολες τις υπηρεσιες για να μην μπορει να χρησιμοποιηθει κακοβουλα.Ενω αμεσα (τη στιγμη που δηλωνεται η απωλεια) θα πρεπει να εκδιδεται ο νεος αριθμος ωστε να εξυπηρετειται αμεσα ο πολιτης εκεινη τη στιγμη που βρισκεται μπροστα σε καποιο γκισε και εν συνεχεια να του αποστελλεται ταχυδρομικα η νεα του ταυτοτητα.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 11:43 | Γιάννης

    Ειλικρινά ποτέ δεν πίστευα ότι θα έφτανε το σημείο να γράψω αυτά που ακολουθούν.
    Η κάρτα του πολίτη σε λίγο θα είναι γεγονός, είτε υποχρεωτική, είτε όχι.
    Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό.
    Μεγάλος μέρος του ελληνικού πληθυσμού δεν θα την παραλάβει. Και γω δεν θα την παραλάβω. Οικογενειάρχης, ελεύθερος επαγγελματίας, πάντοτε έντιμος και πάντοτε σωστός στις υποχρεώσεις μου έναντι του κράτους και των πελατών……….
    Η ταυτότητά μου υπάρχει, το ΑΦΜ μου υπάρχει, τα στοιχεία μου είναι γνωστά. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο πρέπει να πάρω μια κάρτα για να αποδείξω πράγματα που ήδη αποδεικνύονται.
    Όπως ο μουσουλμάνος εξεγείρεται όταν σκίσεις μια σελίδα από το Κοράνι –και καλά κάνει- έτσι και γω εξεγείρομαι όταν κάποιοι προσπαθούν να μου στερήσουν το Χριστό. Όταν ο μάρτυρας του Ιεχωβά αρνείται να πιάσει όπλο στα χέρια του, έτσι και γω αρνούμαι να δεχτώ την κάρτα αυτή.
    Θα πουν ορισμένοι πως είμαι θρησκόληπτος.
    Γιατί δεν λέτε το ίδιο για τον μουσουλμάνο;
    Γιατί δεν λέτε το ίδιο για το μάρτυρα του Ιεχωβά;
    Και μόνο αυτή σας η προκατάληψη αρκεί να με βάλει σε υποψίες πως κάτι παραπάνω βρίσκεται σε αυτήν την κάρτα.
    Αν δεν μπορείτε να ανεχτείτε την ιδιαιτερότητά μου, τότε ειλικρινά πείτε μου για ποιο λόγο δεν μπορείτε να το κάνετε. Μήπως σας ενοχλώ με την παρουσία μου;
    Και αν η εκτίμησή μου είναι λάθος και το σφράγισμα του Αντίχριστου δεν είναι αυτό, τότε ειλικρινά ζητώ από τον Χριστό και την κοινωνία να με συγχωρήσει. Σε κόσμο με τέτοια κάρτα πάντως δεν μπορώ να ζω.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 11:20 | ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ

    ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ)ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗ ΠΑΝΩ ΜΑΣ (ΦΤΑΝΕΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ),ΟΤΑΝ ΜΕΣΑ ΕΚΕΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ (ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΜΟΥ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΡΙΤΟΙ π.χ.ΧΑΚΕΡΣ). ΑΜΑ ΧΑΘΕΙ Η ΚΑΡΤΑ;;;;;;ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ;;; ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΒΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΤΙ «ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ» ΝΑ ΤΗΝ ΦΥΤΕΨΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΜΑΣ;;;ΜΟΥ ΑΡΚΕΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. Α ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΤΩΡΑ ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΛΙΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΟΛΥΔΑΠΑΝΟ ΕΡΓΟ; ΕΣΤΩ ΜΑΣ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ; ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΕΙΝΑΕΙ….ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΤΡΕΞΙΜΟ;;; ΤΟ 666 ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΣΑ; ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΡΚΡΙΜΕΝΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ; ΓΙΑΤΙ ΕΜΜΟΝΗ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΠΙΑ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΕΙΡΟΙ.ΑΦΗΣΤΕ ΗΣΥΧΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΧΟΥΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, Ε ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΛΥΣΤΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ!ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΕΙΓΟΥΝ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΑΥΤΑ ΠΡΩΤΑ… ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 10:28 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΡΤΟΣ

    Οχι στην κάρτα.Έχουμε ταυτότητα.Το συγκεκριμένο με την κάρτα δεν συμβαίνει ούτε στην Αμερική.Είμαστε πολλοί άνθρωποι κατά της κάρτας.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 10:27 | Δημητρης

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΗΜΑ Η ΚΑΡΤΑ, ΞΥΠΝΗΣΤΕ!

    1. Για τις ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ με το ΔΗΜΟΣΙΟ πρέπει να συνδεθούν οι ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ μεταξύ τους και να ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥΝ τις ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ μας βάσει του υφιστάμενου ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ, ΟΧΙ να βγει ΝΕΑ ΚΑΡΤΑ!

    2. Για την ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ αυτό είναι ΑΣΧΕΤΟ με την κάρτα… Η κάρτα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΥΛΟ να υπογράψεις. Aς μας δώσουν ΚΩΔΙΚΟΥΣ να κάνουμε ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ όπως με το Ε-BΑΝΚΙNG στις ΤΡΑΠΕΖΕΣ για να κερδισουμε χρονο.

    3. Για τις ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΙΔΙΩΤΕΣ, έχουν την ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ, με τις καταναλωτικές μας ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ δεν τους ΦΤΑΝΕΙ αυτό?

    4. Η ΚΑΡΤΑ ειναι ΥΠΟΠΤΗ, γιατι σε ΚΑΙΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ παει να περασει ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ του ΠΟΛΙΤΗ.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 10:32 | Γιώργος Κουριδάκης

    Συμφωνώ απόλυτα με την χρήση της κάρτας προκειμένου να συλλέγονται όλα τα στοιχεία…το ρόλο αυτής της κάρτας δεν θα μπορούσε να παίξει όμως και η πιστωτική κάρτα, αφού οι καταγραφές θα γίνονται μέσω του POS της κάρτας.

    Θα μπορούσαμε εναλλακτικά με την κάρτα να χρησιμοποιούμε και την πιστωτική

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 10:23 | Ιωάννα

    Έχετε υπόψη σας ότι στη Γερμανία όπου ζω τα τελευταία 5 χρόνια, ομάδα χάκερς «διάβασε» όλα τα δεδομένα που υπήρχαν σε μια αντίστοιχη κάρτα πολίτη και μάλιστα σε ζωντανή σύνδεση στη τηλεόραση?
    Ποια η εξασφάλιση του κατόχου της κάρτας ότι δε θα κλαπούν τα στοιχεία του και δε θα παραποιηθούν?
    Τι γίνεται σε μια τέτοια περίπτωση?
    Θεωρείσαι «ένοχος» ή οτιδήποτε άλλο γράψουν πάνω στην κάρτα σου?
    Θεωρώ ατυχέστατη την εν λόγω κάρτα και πολύ επικίνδυνη.
    Για ποιο λόγο να περιέχει ζώνη μη αναγνώσιμων δεδομένων με το μάτι παρά μόνο με ειδικό scanner?
    Τι είδους πληροφορίες θα περιέχονται εκεί και τις οποίες μάλιστα δε θα μπορεί να δει ο κατοχος?

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 10:59 | ΜΑΝΟΣ

    Επιτελους η Ελλάδα προχωραει ΜΠΡΟΣΤΑ!!! ΟΧΙ στην τρομολαγνια περι προσωπικων δεδομενων. Οχι στις αρχαιες αποψεις της Εκλησιας περι 666 και Αντιχριστου!!! ΕΛΕΟΣ στο 2010 ζουμε!!!! ΝΑΙ σε μια καρτα που θα μας εξυπηρετει και θα μας γλυτωνει ΧΡΟΝΟ και ΧΡΗΜΑ. Φτανει πια στην Ελλαδα ο αρνητισμος και η αντιδραση με γελοια επιχειρηματα ( βλεπε 666 και παραβιαση προσωπικων δεδομενων) Τα μυαλα ειναι σαν τα αλεξιπτωτα…..Δουλευουν καλυτερα οταν ειναι ΑΝΟΙΚΤΑ!!!!

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 10:34 | Πέτρος

    Θεωρείτε ότι σε μια τόσο τραγική οικονομική περίοδο για τη χώρα η επιπλέον επιβάρυνση με το κόστος κατασκευής των καρτών, όσο και εκσυγχρονισμού πλήθους συστημάτων του δημοσίου είναι η καλύτερη πρόταση?
    Ποια η «ανάγκη» της ύπαρξης των καρτών αυτών την εποχή αυτή?
    Σίγουρα δε θα συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση του πολίτη αφού υπάρχει τεράστια έλλειψη μηχανογράφησης στο Ελληνικό κράτος.
    Είναι έτοιμο το ελληνικό κράτος να προχωρήσει τόσο πολύ στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση?Σίγουρα όχι.
    Ας φτιάξουμε πρώτα υποδομές πριν από οτιδήποτε άλλο.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 10:27 | Γιάννης Τ.

    Σαφώς η Κάρτα πολίτη πρέπει να αντικαταστήσει την σημερινή γραφειοκρατία.θα ήθελα να αντικαταστήσει και το βιβλιάριο υγείας καθώς και να περιέχει το ιατρικό ιστορικό του πολίτη (το οποιο θα διαβάζεται και θα ενημερώνεται μόνο απο εξουσιοδοτημένο ιατρικό προσωπικό κι οχι απο ασφαλιστικές εταιρίες ΄η τράπεζες π.χ.).Επίσης θα μπορούσε να εμπεριέχει και το δίπλωμα οδήγησης.Και τούς τίτλους σπουδών και τα επαγγελματικά πτυχία. Και πιστοποιητικά…και φορολογικά στοιχεία…και…και…Θα πρέπει να ληφθεί υπ’ οψιν η ισχύς και χρήση της κάρτας για ταξίδια εντός της ευρωπαικής κοινότητος.Απαραίτητα θα πρέπει να αναγράφει εμφανώς την ομάδα αιματος.Και βέβαια να υπέχει θέση ψηφιακής υπογραφής.Επίσης η νέα κάρτα καλό θα ήταν να εμπεριέχει αριθμό (ΙΒΑΝ) κάποιου τραπεζικού λογαριασμού του πολίτη προκειμένου να διεκπεραιώνονται άμεσα οι δοσοληψίες του με Δημόσιους φορείς.(π.χ.προκειμένου να εισπράξει παροχές από κάποια Υπηρεσία)
    Πιστεύω οτι η λύση «ολα σε ενα» ειναι η καλύτερη,ασφαλέστερη και συντομότερη στην εποχή μας.Προσωπικά δεν νομίζω οτι κάποιος εντιμος,φορολογούμενος πολίτης φοβάται και θέλει να αποκρύπτει στοιχεία που ουτως ή αλλως ειναι γνωστά σε ολους (υπηρεσίες-οργανισμούς -τράπεζες-supermarkets κλπ…)Θα πρέπει μόνο να διασφαλισθεί το θέμα τυχόν απωλείας της και το γρήγορο μπλοκάρισμά της-αντικατάστασή της….

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 10:06 | Πανος Ν.

    Επιτέλους, η εκδοση της καρτας θα κανει τη ζωη μας πιο εύκολη. Όμως θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες ωστε να εκμεταλευτούμε πλήρως τις νέες δυνατότητες. Προτείνω τα εξής:
    – Μεγαλη προσοχή στην πρόβλεψη των συνεπειών απώλειας της κάρτας.
    – Η κάρτα να περιλαμβάνει ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και ενα μοναδικό αριθμό για ταυτοποίηση ψηφιακης υπογραφής (ο οποίος και θα αλλάζει σε περίπτωση απώλειας) σε συνδυασμό με ενα από τα παραπάνω.
    – Προσωπικα δεν έχω κανένα πρόβλημα με την εκφραση των παραπάνω αριθμών σε μορφή barcode (είναι απλώς μια διαφορετική μορφή απεικόνισης των αριθμών)καθως θα βοηθήσει στο να «διαβάζεται» πιο γρήγορα και χωρίς λάθη η κάρτα.
    – Δεν καταλαβαίνω από που προέρχεται ο φόβος για τον έλεγχο των αγορών μας, καταναλωτικών συνηθειών κλπ. απο τη στιγμή που όλα αυτά δεν θα καταγράφονται κάπου με βάση τη νεα κάρτα, αλλά ήδη καταγράφονται με τις πιστωτικές κάρτες και τις καρτες μελών supermarket χωρίς να έχει δα χαθεί και ο κόσμος.

    ΝΑΙ λοιπόν στην κάρτα, με κατάλληλο σχεδιασμό και προσοχή, και με την προυπόθεση να βοηθήσει στην εξάλειψη της γραφειοκρατείας.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 10:37 | Γιώργος Αποστόλου

    Η παραλαβή της κάρτας θα είναι υποχρεωτική ή προαιρετική?
    Σαν μια ιστορικά δημοκρατική χώρα δε πρέπει να δίνουμε το δικαιώμα στον κάθε άνθρωπο να επιλέξει ελεύθερα?
    Κάποιος που για θρησκευτικούς ή προσωπικούς λόγους δε δέχεται να την παραλάβει τι θα αντιμετωπίσει?
    Θα υπάρχει εναλλακτικός τρόπος ή θα είναι η κάρτα μονόδρομος?

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 09:27 | JIMMY PANZER

    Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΚΑΙ ΕΞΑΝΔΡΑΠΟΔΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ.ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΘΑ ΞΕΡΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΠΑΜΕ, ΤΙ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΝΟΥΜΕ,ΤΙ ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΣΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΚΛΠ?ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΜΕ.ΓΙΑΤΙ ΔΙΩΧΤΗΚΑΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΕΠΕΙΔΗ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΝ?ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΙΛΑΜΕ?ΑΣ ΤΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΕΡΙ ΓΡΗΓΟΡΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΞΥΠΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΩΝ.ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ?ΜΗΠΩΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΘΑ ΜΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΤΣΙΠΑΚΙ?ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΖΩΑ?ΕΓΩ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΩ.ΑΣ ΕΡΘΟΥΝ ΝΑ ΜΕ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΝ! ΕΓΩ ΑΝΔΡΑΠΟΔΟ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΩ.ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ!

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 09:11 | Ε.Παπαδοπούλου

    Πρόκειται για ηλεκτρονικό φακέλωμα και δεν πρέπει να προχωρήσει. Ο ισχύων τύπος ταυτότητας περιέχει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την ταυτοποίηση προσώπου.
    Παρά το ότι φροντίσατε να το ντύσετε με ωραία λόγια, αποκαλυπτική είναι η τελευταία παράγραφος. Τι πάει να πει ότι οι δυνατότητες που προσφέρει η Κάρτα Πολίτη θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα! Δε φτάνει που θα μας φακελώνει το κράτος, θα δίνει τις πληροφορίες και στους ιδιώτες!
    Είναι τερατώδες αυτό που πάτε να κάνετε. Κανένας ελεύθερος άνθρωπος δεν επιθυμεί να τον ελέγχουν με διασταύρωση προσωπικών δεδομενων.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 02:09 | ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ

    Για ποιο λόγο χρειαζόμαστε την κάρτα του πολίτη;
    Το Ηνωμένο Βασίλειο γιατί δεν έχει κανένα είδους ταυτότητας αλλά παρόλα αυτά καταφέρνει να έχει οργάνωση και έχει εξαλείψει την γραφειοκρατία δίνοντας την δυνατότητα να εκτελέσει ο πολίτης όλες τις συναλλαγές του με το κράτος μέσω του διαδικτύου;
    Εμείς γιατί πρέπει να ξοδέψουμε εκατομμύρια εν μέσω οικονομικής κρίσης και
    να θυσιάσουμε την ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων για να έχουμε κάτι τέτοιο;
    Ένα κράτος περίπου 70 εκατομμυρίων πολιτών μπόρεσε να το κάνει χωρίς καμία κάρτα ή ταυτότητα και εμείς των 11 εκατομμυρίων δεν μπορούμε;
    Το ίδιο ισχύει και με την φοροδιαφυγή δεν χρειάστηκε να ξέρουνε ποτέ τη ακριβώς αγοράζεις για να την πατάξουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έχοντας μάλιστα το 1/5 των δημοσίων υπαλλήλων στην αντίστοιχη υπηρεσία της δικιάς μας εφορίας.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 02:19 | φωτιαδης Δημοκριτος

    Το θρησκευτικο δικαιωμα κατοχης η οχι της καρτας θα πρεπει να ληφθει σοβαρα υπ οψην.
    Παρ ολα αυτα εγω τοποθετω το προβλημα αλλου.Οσο υπαρχει μονιμοτητα και αυτο το πρωτοφανες καθεστως αναλγησιας στο δημοσιο καμια καρτα δεν θα αλλαξει τιποτε.
    Καταργηστε την μονιμοτητα,βαλτε κινητρα για να εργαστουν πραγματικα και τοτε τα προβληματα θα λειψουν.
    Υπευθυνοτητα μας λειπει κυριοι και διαθεση για εργασια.
    Και απο την αλλη γιατι ενας παιδεραστης να εχει κατοχυρωμενη την ανωνυμια του ενω ενας πολιτης «οχι ακριβως»μιας και δεν μπορει να γνωριζει τι πληροφοριες μπορει να φερει η καρτα.
    Επιπλεον αλλα ειναι τα προβληματα μας κυριοι και οχι η καρτα.
    Μπορειτε να αντλησετε το πετρελαιο εναντια στις απαγορευσεις των μεγαλων δυναμεων?
    Μπορειτε να αξιποιησετε τις φυσικες πηγες μας?
    Αυτο θελουμε και οχι περιπετειες με τις καρτες….

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 01:42 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΙΝΤΟΡΗΣ

    Η ΙΔΕΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΚΑΡΤΑ ΑΥΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΥΝΟΔΕΟΥΝ (ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΜΗΤΡΩΟΥ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΚΛΠ). ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ. ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΗΔΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ Ν ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ. ΤΕΛΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΡΗΣΚΟΛΗΨΙΑ!

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 00:31 | ΚΟΜΠΟΛΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

    Κύριε Υπουργέ

    Πόσο έτοιμη είναισήμερα η δημόσια διοίκηση να ικανοποιήσει τις προβαλόμενες διευκολύνσεις της ηλεκτρονικής «Κάρτας του Πολίτη» αλλά και πόσο ενημερωμένος και γνωστικά πληροφορημένος στο αντικείμενο, είναι ο πολίτης να αποδεχτεί ή όχι τις απαιτήσεις και να κάνει χρήση των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας του σήμερα καιτης πλασμονικής του αύριο στις συναλλαγές και σχέσεις του με τη δημόσια διοίκηση ;

    Πόσο δημοκρατικά ελεύθερος μπορεί να αισθάνεται ένας πολίτης του οποίου έχουν ψηφιοποιηθεί προσωπικά δεδομένα, απαιτήσεις και ενδιαφέροντα ζωής από τον ηλεκρονικό του διακυβερνήτη χωρίς να του παρέχονται τρόποι και μέσα να διαπυστώνει την νόμιμη χρήση τους μέσα από θεσμικά κατοχυρωμένες σαφέστατες εγγυήσεις αφού και αυτές μόνο μέσω των ηλεκρονικών συστημάτων μπορούν να παρασχεθούν με ότι αυτό συνεπάγεται;

    Οφείλουμε και μπορούμε να αξιολογήσουμε σωστά τις δυσμενείς συνέπειες και τα συμπεράσματα του εγχειρήματος «Steet view» της Google που πρόσφατα βίωσαν συνάνθρωποι μας για να προλάβουμε ανεπιθύμητες καταστάσεις στην εφαρμογή της κάρτας.
    Ευχαριστώ

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 23:54 | γιωργος

    ναι και το ιατρικο ιστορικο ομαδα αιματος κλπ σε ενα ατυχημα π,χ, βεβαια με διασφαληση των προσωπικων δεδεμενων

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 23:03 | ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΨΗΣ

    ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ
    ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ.

    ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΛΑΚΑ.

    ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ
    ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΟΥ
    ΠΡΙΝ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
    ΤΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ,
    ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
    ΤΟΥ ΒΑΣΗ ΑΥΤΩΝ.

    ΟΤΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ
    ΕΠΑΡΚΩΣ, ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΙΣΗ.

    (ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ
    ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΛΕΥΤΩΝ ΣΤΟΥΣ 100.)

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 23:02 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΟΛΥΖΩΗΣ

    ΤΑΠΕΙΝΩΑ ΥΠΟΒΑΛΛΩ ΤΗΝ ΙΔΕΣ: «ΜΙΑ ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ!!!»
    Π.Χ.
    ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΟ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
    (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΑΣΤΥΝΟΜΊΑ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΕΦΟΡΙΑ ΤΚΛ.)
    ΘΑ ΤΗΝ ΒΑΖΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΉ, Η ΠΟΡΤΑ ΘΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ-ΧΡΗΣΤΗΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΘΑ ΞΕΡΕΙ ΠΟΙΟΣ ΜΠΗΚΕ!!

    ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ Ο ΚΑΤΟΧΟΣ -ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ.

    ΧΡΗΣΗ ΠΑΝΤΟΥ. ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΦΥΛΑΚΕΣ, ΣΤΑΡΤΙΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ (ΙΣΩΣ).

    ΕΔΩ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΙΝΗΣΕΩΝ & ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ, ΟΠΩΣ: ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΥ ΠΑΩ, ΤΙ ΚΑΝΩΜ ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠ’ ΟΣΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ

    ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ, ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ…