Άρθρο 16: Τέλος χρήσης Ελληνικού Σήματος

1. Για την απονομή και τη χρήση του Ελληνικού Σήματος, η Επιχείρηση καταβάλλει στο Φορέα Απονομής, κατ΄ έτος και ανά προϊόν, τέλος χρήσης του Ελληνικού Σήματος, όπως προβλέπεται στο Ν.4072/2012 με τις τυχόν τροποποιήσεις του.

2. Το τέλος χρήσης ανέρχεται στο ποσό των πενήντα (50) ευρώ κατ’ έτος για ένα καταχωρημένο στο Μητρώο προϊόν της Επιχείρησης. Για κάθε επιπλέον προϊόν της ιδίας Επιχείρησης, το τέλος μειώνεται κατά πέντε (5) ευρώ, μέχρι το ποσό των είκοσι (20) ευρώ κατ’ ελάχιστον. Τα παραπάνω τέλη συμπεριλαμβάνουν το Φ.Π.Α.

3. Το τέλος καταβάλλεται πριν την καταχώρηση κάθε προϊόντος της Επιχείρησης στο Μητρώο. Για κάθε επιπλέον έτος χρήσης του Ελληνικού Σήματος, το τέλος καταβάλλεται εντός του πρώτου διμήνου του ημερολογιακού έτους.

4. Το τέλος χρήσης καταβάλλεται στο λογαριασμό του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ που τηρείται στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος (Α.Τ.Ε.) με αναγραφή επί του αποδεικτικού κατάθεσης της επωνυμίας της Επιχείρησης και της αιτιολόγησης «Τέλος χρήσης Ελληνικού Σήματος».

6. Η μη έγκαιρη εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Επιχείρησης, επιφέρει την ανάκληση του δικαιώματος χρήσης του Ελληνικού Σήματος.

7. Σε περίπτωση ανάκλησης του δικαιώματος χρήσης του Ελληνικού Σήματος, πραγματοποιείται εκκαθάριση των οικονομικών υποχρεώσεων αυτού, με βάση τα δωδεκατημόρια των τελών χρήσης. Τυχόν πιστωτικό ή χρεωστικό υπόλοιπο βαρύνει τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ή την Επιχείρηση, αντίστοιχα.