Άρθρο 07: Διαδικασία ελέγχου και απονομής του Ελληνικού Σήματος

1. Κάθε ενδιαφερόμενη Επιχείρηση υποβάλλει στο Φορέα Απονομής, Αίτηση για την απονομή του Ελληνικού Σήματος σε προϊόντα που διαθέτει στην αγορά με την επωνυμία της.

2. Η Αίτηση πλέον των όσων προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 192 του Ν.4072/2012 όπως κάθε φορά ισχύει, πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
i) ΑΦΜ Επιχείρησης

ii) σήμα αναγνώρισης που έχει αποδοθεί από την αρμόδια αρχή

iii) αποθηκευτικοί χώροι της Επιχείρησης ή άλλων συνεργαζόμενων επιχειρήσεων (διεύθυνση, επωνυμία).

3. Ο Φορέας Απονομής διενεργεί την αξιολόγηση της Αίτησης και των δικαιολογητικών που συνυποβάλλονται.

4. Εάν και τη διάρκεια της αξιολόγησης της Αίτησης διαπιστωθούν ελλείψεις ως προς τις απαιτήσεις του παρόντος Κανονισμού, η Επιχείρηση ενημερώνεται εγγράφως, ώστε να αποστείλει τα συμπληρωματικά στοιχεία. Εάν η Επιχείρηση δεν ανταποκριθεί ή τα συμπληρωματικά στοιχεία δεν γίνονται αποδεκτά, η Αίτηση απορρίπτεται και τίθεται στο αρχείο.

5. Σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης της Αίτησης προγραμματίζεται η διενέργεια Ελέγχου Αξιολόγησης στην Επιχείρηση. Ο Έλεγχος αυτός αφορά την εξακρίβωση της δυνατότητας της συγκεκριμένης Επιχείρησης να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του παρόντος Κανονισμού.

6. Επιπλέον διενεργούνται Έλεγχοι Επιτήρησης, προκειμένου να διασφαλίζεται η συνεχής τήρηση των απαιτήσεων του παρόντος Κανονισμού, καθώς και η ορθή χρήση του Σήματος που χρησιμοποιείται στην επισήμανση ή/και διαφήμιση των προϊόντων.

7. Κάθε Επιχείρηση που διαπιστώνεται ότι συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του παρόντος Κανονισμού καταχωρείται στο Μητρώο και ο Φορέας Απονομής χορηγεί Βεβαίωση, η οποία εκδίδεται μετά την υποβολή σχετικού αιτήματός της.

8. Μεταξύ της Επιχείρησης και του Φορέα υπογράφεται Σύμβαση στην οποία περιγράφονται όροι πιστοποίησης, χρήσης Σήματος και οικονομικοί όροι.