Άρθρο 11: Υποχρεώσεις Φορέα Απονομής

1. Ο Φορέας Απονομής πλέον των όσων προβλέπονται στο Ν.4072/2012 όπως κάθε φορά ισχύει, πρέπει:

i) Να απασχολεί Ελεγκτές, οι οποίοι να είναι κατ’ ελάχιστον κάτοχοι πτυχίου Γεωπόνου ή Κτηνιάτρου (ΑΕΙ του εσωτερικού ή της αλλοδαπής επίσημα αναγνωρισμένο), με εμπειρία σχετική με την πιστοποίηση και τον έλεγχο επιχειρήσεων γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι Ελεγκτές είναι εγγεγραμμένοι στο ειδικό για το εν λόγω πεδίο Μητρώο Ελεγκτών του ΕΛ.Γ.Ο.-ΔΗΜΗΤΡΑ.
ii) Να διενεργεί τον Έλεγχο Αξιολόγησης στην Επιχείρηση κατά τη χρονική περίοδο παραγωγικών δραστηριοτήτων της που αφορούν στα προϊόντα για τα οποία αιτείται την απονομή Σήματος. Κατά τη διάρκεια του Ελέγχου Αξιολόγησης πρέπει να ελέγχεται το σύνολο των απαιτήσεων του παρόντος Κανονισμού. Ο Έλεγχος πρέπει να συμπεριλαμβάνει τις περιφερειακές μονάδες ή εγκαταστάσεις της Επιχείρησης με δραστηριότητες σχετικές με τα ελεγχόμενα προϊόντα, καθώς και τους αποθηκευτικούς χώρους της Επιχείρησης ή άλλων συνεργαζόμενων επιχειρήσεων. Στην τελευταία περίπτωση, η Επιχείρηση αναλαμβάνει την ευθύνη της τήρησης της ιχνηλασιμότητας των προϊόντων της στη συνεργαζόμενη επιχείρηση, καθώς και της αποδοχής του ελέγχου από την επιχείρηση αυτή.
iii) Να διενεργεί Ελέγχους Επιτήρησης στην Επιχείρηση βάσει κριτηρίων ανάλυσης επικινδυνότητας, προκειμένου να διαπιστώνεται η συνεχής τήρηση των σχετικών απαιτήσεων και οπωσδήποτε σε περιπτώσεις υπόνοιας, καταγγελιών ή μετά από ενημέρωση από άλλες αρχές ελέγχου κατά τη διενέργεια ελέγχων της αρμοδιότητάς τους ή σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση γνωστοποίησης περί μη τήρησης των σχετικών απαιτήσεων. Κάθε καταχωρισμένη Επιχείρηση πρέπει να ελέγχεται μία (1) φορά κάθε πέντε (5) χρόνια.
iv) Να προβαίνει κατά τη διεξαγωγή των Ελέγχων, σε έλεγχο παραστατικών στοιχείων εμπορίας και διακίνησης προκειμένου να τεκμηριώνει την τήρηση του αρχείου της παραγράφου 3 του άρθρου 6 του παρόντος Κανονισμού.
v) Να μην παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Επιχείρηση.
vi) Σε περίπτωση καταγραφής μη συμμορφώσεων ως προς τις απαιτήσεις του παρόντος Κανονισμού, το χρονικό διάστημα για την αποστολή διορθωτικών ενεργειών εκ μέρους της Επιχείρησης και την αποδοχή τους από το Φορέα, να μην υπερβαίνει τον ένα (1) μήνα από την ημερομηνία Ελέγχου, διαφορετικά ο Φορέας, προβαίνει στην επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται στην παρ. 1 του άρθρου 194 του Ν.4072/2012 όπως ισχύει κάθε φορά.
vii) Να τηρεί αρχείο των προϊόντων με τις εμπορικές ονομασίες και τα δείγματα ετικετών τους ανά Επιχείρηση, στα οποία έχει απονείμει το Ελληνικό Σήμα. Στην περίπτωση της χύμα πώλησης θερμικά επεξεργασμένου γάλακτος προς πόση, τηρεί αρχείο με τα στοιχεία ταυτοποίησης των αυτόματων πωλητών γάλακτος της Επιχείρησης, στα οποία έχει απονείμει το Ελληνικό Σήμα.
viii) Να διεξάγει ελέγχους στην αγορά προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν παραπλάνηση ή κατάχρηση του Ελληνικού Σήματος και από μη καταχωρισμένες επιχειρήσεις.
ix) Να διερευνά και να αξιοποιεί τα αποτελέσματα ελέγχων που διενεργούν και του αποστέλλουν άλλες υπηρεσίες και φορείς και αφορούν σε ενδείξεις κατάχρησης του Ελληνικού Σήματος.