Άρθρο 192 – Κατάρτιση και Μητρώο Πιστοποιημένων Υπαλλήλων Δημοσίων Συμβάσεων

1. Οι αναθέτουσες αρχές/αναθέτοντες φορείς, με την επιφύλαξη της παραγράφου 4 του άρθρου 197, μεριμνούν για την αρχική και δια βίου κατάρτιση καθώς και την αντίστοιχη πιστοποίηση του προσωπικού τους που υπηρετεί με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και το οποίο είναι επιφορτισμένο με καθήκοντα σχετικά με την άσκηση αρμοδιοτήτων του παρόντος νόμου.
2. Η κατάρτιση και πιστοποίηση γίνονται μέσω πιστοποιημένων προγραμμάτων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ.) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, με τη συνεργασία της Αρχής της παραγράφου 20 του άρθρου 2 και ειδικών επιστημόνων. Το πιστοποιημένο προσωπικό εγγράφεται σε ειδικό Μητρώο Πιστοποιημένων Υπαλλήλων Δημοσίων Συμβάσεων (Μη.Π.Υ.Δη.Συ.), το οποίο τηρείται από το ΙΝ.ΕΠ. και διασυνδέεται με την Εθνική Βάση Δεδομένων Δημοσίων Συμβάσεων.
3.Οι αναθέτουσες αρχές / αναθέτοντες φορείς, κατά την προπαρασκευή και διενέργεια διαδικασιών σύναψης και εκτέλεσης δημόσιας σύμβασης του παρόντος νόμου, υποστηρίζονται υποχρεωτικά από μέλη του Μη.Π.Υ.Δη.Συ.Η υποχρέωση του προηγούμενου εδαφίου αναστέλλεται μέχρι την επαρκή λειτουργία του Μη.Π.Υ.Δη.Συ. Για τις ανάγκες του παρόντος νόμου η επαρκής λειτουργία του Μη.Π.Υ.Δη.Συ. πιστοποιείται από τον φορέα τήρησής του.
4.Με απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που εκδίδεται μετά από σύμφωνη γνώμη της Αρχής ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα που αφορούν ιδίως :
α) την οργάνωση, το αντικείμενο και τον τρόπο εκτέλεσης των προγραμμάτων κατάρτισης,
β) τους ειδικότερους όρους, τα τυχόν επίπεδα και τον τρόπο αξιολόγησης και πιστοποίησης,
γ) τον ορισμό των διδασκόντων και εκπαιδευτών και την αμοιβή αυτών,
δ) τη σύσταση του Μη.Π.Υ.Δη.Συ.,
ε) τον φορέα τήρησης του Μη.Π.Υ.Δη.Συ.,
στ) τις ειδικότερες προϋποθέσεις εγγραφής και τους λόγους διαγραφής,
ζ) τους τρόπους και ειδικότερους όρους υποστήριξης των αναθετουσών αρχών / αναθέτοντων φορέων από μέλη του Μη.Π.Υ.Δη.Συ., κατά την προπαρασκευή και διενέργεια διαδικασιών σύναψης και εκτέλεσης δημόσιας σύμβασης,καθώς και
κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια που έχει σχέση με την κατάρτιση και την πιστοποίηση των υπαλλήλων και τη λειτουργία του Μη.Π.Υ.Δη.Συ.

  • 26 Ιανουαρίου 2014, 12:42 | ΑΛΑΦΟΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    Για να λειτουργήσει το μητρώο θα πρέπει να γίνεται ξεχωριστά η πιστοποίηση των υπαλλήλων:
    1.Ανά κατηγορία δημόσιας σύμβασης (δημοσίων έργων,προμηθειών,κλπ).
    2.Ύψους προϋπολογισμού σύμβασης π.χ. μέχρι 200.000 ΕΥΡΩ,κλπ και σταδιακά ανάλογα με την συμμετοχή τους και τα χρόνια προϋπηρεσίας στο μητρώο να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς μεγαλύτερου προϋπολογισμού..
    3.Κριτηρίου ανάθεσης.Ειδικά όταν το κριτήριο ανάθεσης είναι η συμφερότερη από οικονομική άποψη προσφορά και απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις ,δεν μπορεί να μετέχουν στις επιτροπές υπάλληλοι άσχετοι με το αντικείμενο της σύμβασης και να αξιολογούν τεχνικές προσφορές.

    Στο μητρώο μπορούν αυτοδίκαια να εγγραφούν υπάλληλοι με προϋπηρεσία στους διαγωνισμούς δημοσίων συμβάσεων.

  • Σωστή και χρήσιμη η δημιουργία Μητρώου

  • 4 Ιανουαρίου 2014, 20:02 | Διονύσιος ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους σε Τμήματα Προμηθειών που θα εγγράφονται απ΄ευθείας ύστερα απο ενασχόληση 3 ετών σε θέματα συμβάσεων.