Άρθρο 185 – Προσωπικό της Αρχής

1. Οι θέσεις μονίμου και ειδικού επισημονικού προσωπικού της Αρχήςσυμπεριλαμβανομένηςτης θέσης του Γενικού Διευθυντή, ανέρχονται σε ενενήντα έξι (96), κατανέμονται δε ως εξής:
Α. Θέσεις μόνιμου προσωπικού:
α) Κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), θέσεις δεκατρείς (13), ως εξής:
Κλάδος ΠΕ Διοικητικού−Οικονομικού: θέσεις δέκα τρεις (13),
β) Κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (TE), θέσεις εννέα (9), ως εξής:
Κλάδος TE Πληροφορικής: θέσεις τέσσερεις (4).
Κλάδος Διοικητικού − Λογιστικού: θέσεις πέντε (5).
γ) Κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), θέσεις τέσσερεις (4), ως εξής:
Κλάδος ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων: θέσεις τρεις (3).
Κλάδος ΔΕ Οδηγών: θέση μία (1)
δ) Κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), θέσεις δύο (2), ως εξής:
Κλάδος Επιμελητών: θέσεις δύο (2).
Β. Διοικητικοί Γραμματείς: θέσεις δύο (2).
Γ. Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Οι θέσεις του ειδικού επιστημονικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, όπως αυτό ορίζεται στο π.δ. 50/2001 (Α 39), είναι εξήντα πέντε (65) και καλύπτονται από τις παρακάτω ειδικότητες:
α) Νομικοί: θέσεις τριάντα (30).
β) Διπλωματούχοι μηχανικοί: θέσεις έντεκα (11).
γ) Χημικοί: θέσεις δυο (2).
δ) Επιστήμονες πληροφορικής: θέσεις έξι (6).
ε) Οικονομολόγοι: θέσεις δέκα (10).
στ) Στατιστικολόγοι: θέσεις δύο (2).
ζ) Βιολόγοι − βιοχημικοί: θέσεις δύο (2).
η) Φαρμακοποιοί: θέσεις δύο (2).
Οι ειδικότητες, με τις οποίες καλύπτονται οι ανωτέρω θέσεις, ορίζονται κάθε φορά με την προκήρυξηπλήρωσής τους.
2. Στις θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου της παραγράφου 1 Γ του παρόντος άρθρου προσλαμβάνονται επιστήμονες με τριετή, τουλάχιστον, εμπειρία στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2190/1994 (Α 28), όπως ισχύουν, ύστερα από προκήρυξη της Αρχής, στην οποία εξειδικεύονται τα εκάστοτε απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του π.δ.50/2001. Στις θέσεις νομικών μπορούν να προσλαμβάνονται και δικηγόροι. Η άσκηση καθηκόντων ειδικού επιστήμονα της Αρχής είναι ασυμβίβαστη και συνεπάγεται αναστολή της άσκησης του οικείου ελευθέριου επαγγέλματος ή λειτουργήματος. Παράβαση της υποχρέωσης αυτής συνιστά σπουδαίο λόγο καταγγελίας της σχέσης εργασίας τους εκ μέρους της Αρχής. Για την κάλυψη των αναγκών της Αρχής σε εξειδικευμένο προσωπικό, η πλήρωση των θέσεων μπορεί να γίνει και με τριετή απόσπαση, η οποία μπορεί να ανανεώνεται, ή μετάταξη προσωπικού που κατέχει τα ίδια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα από φορείς του Δημόσιου Τομέα. Κατά την πρώτη τριετία λειτουργία της Αρχής, οι αποσπάσεις και οι μετατάξεις του προσωπικού της παραγράφου αυτής διενεργούνται, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, με μόνη απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, χωρίς να απαιτείται η τήρηση της διαδικασίας της παραγράφου 1 του άρθρου 68 του ν. 4002/2011 (Α 180).
3. Στις θέσεις μόνιμου προσωπικού της παραγράφου 1 Α του παρόντος άρθρου προσλαμβάνεται προσωπικό σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.2190/1994 (Α 28), όπως ισχύουν, ύστερα από προκήρυξη της Αρχής, στην οποία εξειδικεύονται τα εκάστοτε απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Για την κάλυψη των αναγκών της Αρχής, η πλήρωση των θέσεων μπορεί να γίνει με τριετή απόσπαση, η οποία μπορεί να ανανεώνεται ή μετάταξη προσωπικού αντίστοιχης από τους φορείς του Δημόσιου Τομέα. Κατά την πρώτη τριετία λειτουργία της Αρχής, οι αποσπάσεις και οι μετατάξεις του προσωπικού της παραγράφου αυτής διενεργούνται, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, με μόνη απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, και Ανταγωνιστικότητας, χωρίς να απαιτείται η τήρηση της διαδικασίας της παργράφου 1 του άρθρου 68 του ν.4002/2011 (Α 180). Στο εν λόγω προσωπικό καταβάλλονται οι αποδοχές που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις. Το μετατασσόμενο προσωπικό διατηρεί την ίδια σχέση εργασίας, εντάσσεται σε αντίστοιχες κενές θέσεις και εξακολουθεί να ασφαλίζεται στους ίδιους φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
4. Οι θέσεις διοικητικών γραμματέων της παραγράφου 1Β του παρόντος άρθρου έχουν συσταθεί για τη γραμματειακή υποστήριξη του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της Αρχής. Οι θέσεις αυτές καλύπτονται με τριετή απόσπαση προσωπικού, η οποία μπορεί να ανανεώνεται , από τους φορείς του Δημόσιου Τομέα. Κατά την πρώτη τριετία λειτουργία της Αρχής, η εν λόγω απόσπαση κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της Αρχής πραγματοποιείται κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, ύστερα από πρόταση του Προέδρου ή του Αντιπροέδρου αντίστοιχα. Το εν λόγω προσωπικό επανέρχεται οποτεδήποτε στη θέση του με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ύστερα από πρόταση του Προέδρου ή του Αντιπροέδρου κατά περίπτωση.
5. Οι παράγραφοι 2, 3, 5 και 6 του άρθρου 4 του ν. 3051/2002 (Α 220) όπως ισχύει, εφαρμόζονται και στο προσωπικό της Αρχής. Το αποσπώμενο προσωπικό στην Αρχή λαμβάνει τις αποδοχές του βαθμού και του μισθολογικού του κλιμακίου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση, οι συνολικές αποδοχές του δεν μπορεί να είναι μικρότερες από αυτές του φορέα προέλευσης και η μισθοδοσία βαρύνει τον προϋπολογισμό της Αρχής, η δε πληρωμή αυτής διενεργείται από την Αρχή. Ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας του μετατασσόμενου προσωπικού που έχει διανυθεί στους φορείς προέλευσης και ο χρόνος που αναγνωρίστηκε ως χρόνος προϋπηρεσίας λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στην Αρχή για τα θέματα βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης και για κάθε άλλη συνέπεια.
6. α) Συνιστάται στην Αρχή θέση Γενικού Διευθυντή, ο οποίος ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
αα) προΐσταται των υπηρεσιών της Αρχής και συντονίζει και κατευθύνει τη λειτουργία τους,
ββ) είναι διοικητικός προϊστάμενος του προσωπικού και
γγ) ασκεί τις αρμοδιότητες του Προέδρου, που του ανατίθενται με απόφαση του τελευταίου. Εως το διορισμό του Γενικού Διευθυντή ή αν αυτός ελλείπει, οι αρμοδιότητες που προβλέπονται στις υποπεριπτώσεις αα) και ββ) ασκούνται από τον Πρόεδρο της Αρχής.
β) Ο Γενικός Διευθυντής θα πρέπει να διαθέτει πενταετή τουλάχιστον εμπειρία σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο της Αρχής και διοικητική εμπειρία στο Δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Με την προκήρυξη για την πλήρωση της θέσης, η οποία εκδίδεται από την Αρχή και δημοσιεύεται σε δύο τουλάχιστον ημερήσιες εφημερίδες, μπορεί να καθορίζονται πρόσθετα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.
γ) Ο Γενικός Διευθυντής είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και διορίζεται για πενταετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεωθεί με απόφαση της Αρχής. Η θητεία του Γενικού Διευθυντή μπορεί να διακόπτεται πριν από τη λήξη της για λόγους που ανάγονται σε αδυναμία ή σε πλημμελή εκπλήρωση των καθηκόντων του, με πράξη του Προέδρου, που εκδίδεται ύστερα από ειδικά αιτιολογημένη απόφαση της Αρχής.
δ) Υποψήφιοι για τη θέση του Γενικού Διευθυντή μπορεί να είναι και δημόσιοι υπάλληλοι ή λειτουργοί ή εργαζόμενοι σε φορείς του Δημόσιου Τομέα. Ο Γενικός Διευθυντής επιλέγεται από την Αρχή και διορίζεται με απόφαση του Προέδρου, κατά παρέκκλιση των διατάξεων της Π.Υ.Σ. 33/2006, όπως ισχύει κάθε φορά. Για την επιλογή εισηγείται στην Αρχή τριμελής επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση της και αποτελείται από τον Πρόεδρο της Αρχής, ένα μέλος της και ένα μέλος του Α.Σ.Ε.Π.
ε) Αν ο Γενικός Διευθυντής προέρχεται από φορέα του Δημόσιου Τομέα, μετά από τη λήξη και τη μη ανανέωση της θητείας του, με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού,επιστρέφει, ύστερα από την υποβολή σχετικής αίτησης, στον φορέα προέλευσης και καταλαμβάνει κενή οργανική θέση αντίστοιχη με τη θέση που κατείχε στον ίδιο φορέα ή, αν δεν υπάρχει τέτοια θέση, καταλαμβάνει προσωποπαγή θέση με την ίδια σχέση εργασίας, της ίδιας κατηγορίας και του ίδιου κλάδου ή ειδικότητας, που συνιστάται με την ίδια απόφαση. Η υπηρεσία του στη θέση του Γενικού Διευθυντή της Αρχής αποτελεί πραγματική δημόσια υπηρεσία για όλες τις συνέπειες και λαμβάνεται υπόψη για την περαιτέρω βαθμολογική και μισθολογική του εξέλιξη ως προϋπηρεσία σε θέση προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης.
στ) Οι αποδοχές του Γενικού Διευθυντή καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.