Άρθρο 177 – Διαιτησία

Στα έγγραφα της σύμβασης μπορεί να εγκριθεί και να περιληφθεί ρήτρα διαιτησίας. Στην περίπτωση αυτή, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν για τις διαιτησίες του Δημοσίου, στη σύμβαση ορίζονται οι ειδικότεροι όροι της διαιτησίας, χωρίς καμία δέσμευση από οποιαδήποτε άλλη διάταξη.

  • 30 Ιανουαρίου 2014, 14:35 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ – ΣΑΤΕ

    Κρίνεται σκόπιμη η ευρεία εφαρμογή του θεσμού της διαιτησίας, σε συνδυασμό με αυτόν της επί τόπου επίλυσης των διαφωνιών που ανακύπτουν κατά την εκτέλεση των έργων από ανεξάρτητα δικαιοδοτικά όργανα. Το σύστημα αυτό θα επιταχύνει δραστικότατα τον χρόνο επίλυσης των διαφορών και θα βελτιώσει την ποιότητα των λύσεων. Τα έργα διαφέρουν από τις λοιπές δημόσιες συμβάσεις, δεδομένου ότι εκτελούνται επί μακρό χρονικό διάστημα και είναι σύνηθες, λόγω του σύνθετου κατασκευαστικού τους χαρακτήρα, να ανακύπτουν κατά την εκτέλεσή τους πολλές μικροδιαφωνίες και συναφή ζητήματα τεχνικής ή οικονομικής φύσης, που απαιτούν άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση. Το ισχύον σύστημα επίλυσης των διαφορών στα δημόσια έργα, δεν προσφέρει γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις. Το αποτέλεσμα είναι να σωρεύεται στα δικαστήρια ένας τεράστιος όγκος διαφορών, οι οποίες θα μπορούσαν είχαν επιλυθεί ταχύτατα και αποτελεσματικά κατά την εκτέλεση του έργου. Το φαινόμενο αυτό βλάπτει, εκτός των άλλων, και το ίδιο το έργο, εφόσον πολλά έργα περιέρχονται σε κατάσταση διακοπής εργασιών εξ αυτού του λόγου. Για τους λόγους αυτούς πρέπει να θεσπισθεί ένα συγκροτημένο σύστημα αποτελεσματικής επίλυσης των διαφορών σε δύο επίπεδα:
    α) Επιτόπου επίλυσης της πλειονότητας των μικροζητημάτων και μικροδιαφωνιών που ανακύπτουν κατά την εκτέλεση ενός έργου από ανεξάρτητα δικαιοδοτικά όργανα (επιτροπές επίλυσης διαφορών) που συγκροτούνται από έμπειρους μηχανικούς (κατά προτίμηση), επί τη βάσει του κανόνα της εθελοντικής αποδοχής του τρόπου επίλυσης της διαφωνίας.
    β) Ανάθεση της επίλυσης των σοβαρότερων ζητημάτων, επί των οποίων δεν υπήρξε αποτελεσματική λύση από τις επιτροπές επίλυσης διαφορών είτε σε διαιτησία είτε σε εξειδικευμένα δικαστήρια, που απαρτίζονται από εξειδικευμένους δικαστές και έχουν τη συμβουλευτική υποστήριξη μηχανικών. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται αποτελεσματική και υψηλού ποιοτικού επιπέδου δικαστική επίλυση των διαφορών που ανακύπτουν κατά την εκτέλεση των έργων. Σε κάθε περίπτωση, ο θεσμός της διαιτησίας – που, βεβαίως, στηρίζεται στη συμφωνία των μερών – πρέπει να επεκταθεί στον χώρο των δημοσίων έργων, διότι έχει αποδειχθεί από την εφαρμογή του στην πράξη ότι εξασφαλίζει υψηλότερη ποιότητα δικαιοδοτικής επίλυσης των διαφορών και μεγαλύτερη ταχύτητα στην ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.