Άρθρο 172 – Ακύρωση πράξης ή παράλειψης

1. Ο ενδιαφερόμενος δικαιούται να ζητήσει την ακύρωση κάθε πράξης ή παράλειψης της αναθέτουσας αρχής/αναθέτοντος φορέα ή της Αρχής της παραγράφου 20 του άρθρου 2, που παραβιάζει κανόνα του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της εσωτερικής νομοθεσίας σχετικού με τη διαδικασία που προηγείται της σύναψης της σύμβασης. Ιδίως δικαιούται να ζητήσει την ακύρωση όρου που περιέχεται στα έγγραφα της σύμβασης και αναφέρεται σε τεχνικές, οικονομικές και χρηματοδοτικές προδιαγραφές, καθώς και των πράξεων αποκλεισμού από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, αξιολόγησης προσφορών και κατακύρωσης του αποτελέσματος του διαγωνισμού.
2. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του άρθρου 170 και του άρθρου 173, αν το δικαστήριο ακυρώσει πράξη ή παράλειψη της αναθέτουσας αρχής/του αναθέτοντος φορέα ή της Αρχής της παραγράφου 20 του άρθρου 2, μετά τη σύναψη της σχετικής σύμβασης, η τελευταία δεν θίγεται, εκτός αν πριν από τη σύναψη αυτής είχε ανασταλεί η διαδικασία κατακύρωσης του διαγωνισμού με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων ή προσωρινή διαταγή. Στην περίπτωση αυτή, ο ενδιαφερόμενος δικαιούται να αξιώσει αποζημίωση σύµφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 174.
3. Αν ο ενδιαφερόμενος δεν άσκησε ή άσκησε ανεπιτυχώς την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και η σύμβαση υπογράφηκε και ολοκληρώθηκε η εκτέλεσή της πριν από τη συζήτηση του κύριου ένδικου βοηθήματος, εφαρµόζεται αναλόγως η παράγραφος 2 του άρθρου 32 του π.δ. 18/1989.

  • 30 Ιανουαρίου 2014, 14:40 | Αλέξανδρος Κορτέσης – Ευαγγελία Κουνενού

    Η παρ 1 αναφέρεται σε «…ακύρωση κάθε πράξης ή παράλειψης…ή της Αρχής της παρ. 20 του άρθρου 2…». Ωστόσο το εν λόγω άρθρο περιλαμβάνεται στο τμήμα της δικαστικής προστασίας κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων που εξαιρούνται της αρμοδιότητας της Αρχής ως οργάνου προσφυγής.

  • 10 Ιανουαρίου 2014, 17:22 | Βασιλική Ζαροκανέλλου

    Με την παρούσα ρύθμιση δίνεται το δικαίωμα στον ενδιαφερόμενο να ζητήσει την ακύρωση πράξης ή παράλειψης της αναθέτουσας αρχής/αναθέτοντος φορέα ή της Αρχής. Επομένως η συστηματική ένταξη της ρύθμισης στο δεύτερο τμήμα του τίτλου Ι, ωσάν να αφορά μόνο τις διαφορές που αναφύονται κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων επί των οποίων δεν έχει αρμοδιότητα η Αρχή, είναι μάλλον άστοχη.

    Το ίδιο ισχύει και για τα άρθρα 173 και 174.