ΤΜΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ – ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΗΣ – ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΩΣ ΟΡΓΑΝΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ – Άρθρο 169 – Αρμόδιο δικαστήριο

1. Αρμόδιο δικαστήριο για την εκδίκαση όλων των διαφορών του παρόντος τμήματος, πλην των διαφορών της παραγράφου 3 του άρθρου 173 και των διαφορών του άρθρου 174, είναι το Διοικητικό Εφετείο της έδρας της αναθέτουσας αρχής / αναθέτοντος φορέα , με τριμελή σύνθεση, το οποίο αποφαίνεται αμετακλήτως.
2. Σε περίπτωση συμβάσεων με εκτιμώμενη αξία ίση ή κατώτερη του ποσού των 80.000 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων του παρόντος τμήματος εκδικάζονται από τον Πρόεδρο Εφετών του οικείου Διοικητικού Εφετείου ή από τον Εφέτη που αυτός ορίζει. Σε περίπτωση ιδιαίτερης σπουδαιότητας της υπόθεσης, ο ανωτέρω Πρόεδρος ή Εφέτης μπορεί να εισάγει την αίτηση στο τριμελές συμβούλιο του δικαστηρίου, στο οποίο προεδρεύει ο Πρόεδρος Εφετών και μετέχει ο Εφέτης εισηγητής.
3. Κατ’ εξαίρεση των διατάξεων των δύο προηγούμενων παραγράφων, διαφορές του παρόντος τμήματος, πλην των διαφορών της παραγράφου 3 του άρθρου 173 και των διαφορών του άρθρου 174, που αφορούν α) δημόσιες συμβάσεις που συνάπτουν αναθέτουσες αρχές με εκτιμώμενη αξία, υπολογιζόμενη σύμφωνα με το άρθρο 12 του παρόντος νόμου, ανώτερη του ποσού των δεκαπέντε εκατομυρίων (15.000.000) ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, β) συμβάσεις υψηλής αξίας που συνάπτουν αναθέτοντες φορείς, γ) συμβάσεις παραχώρησης δημοσίων έργων και δ) δημόσιες συμβάσεις κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν.3894/2010, εκδικάζονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
4. Με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 169 έως 174, για την εκδίκαση των διαφορών των προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του π.δ.18/1989.
5. Τα δικαστήρια που είναι αρμόδια κατά τις γενικές διατάξεις εξακολουθούν να εκδικάζουν τις διαφορές της παραγράφου 3 του άρθρου 173 και του άρθρου 174.

  • 10 Ιανουαρίου 2014, 17:09 | Βασιλική Ζαροκανέλλου

    Τα άρθρα 169- 174 εντάσσονται στο δεύτερο τμήμα του Τίτλου Ι του όγδοου μέρους του νομοσχεδίου. Τα άρθρα αυτά ορίζουν μόνο σχετικά με την παροχή δικαστικής προστασίας κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων που εξαιρούνται της αρμοδιότητας της Αρχής ως οργάνου προσφυγής. Τούτο σημαίνει ότι επί των διαφορών που εντάσσονται στο παρόν τμήμα δεν υφίσταται καθόλου το στάδιο προδικαστικής προσφυγής, αλλά απευθείας δικαστική προστασία ενώπιον αρμοδίων δικαστηρίων?

    Ειδικότερα στην παράγραφο 3 του άρθρου 169 απαριθμούνται διαφορές αυτού του τμήματος για τις οποίες έχει αρμοδιότητα το ΣτΕ. Αυτές οι διαφορές λόγω της εκτιμώμενης αξίας της σύμβασης δεν υπάγονται στο πρώτο τμήμα? Εκτός εάν αφορούν σε συμβάσεις που προκηρύσσει η Αρχή ως αναθέτουσα και για το λόγο αυτό υπάγονται στις διατάξεις αυτές. Σε κάθε όμως περίπτωση για αυτές δεν θα υφίσταται στάδιο προδικαστικής προσφυγής, παρά δικαστική προστασία?