ΤΜΗΜΑ ΠΡΩΤΟ – ΕΝΝΟΜΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΨΗ – ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ – Άρθρο 164 – Αρμόδια όργανα

1. Η Αρχή της παραγράφου 20 του άρθρου 2 είναι αρμόδια σε πρώτο και τελευταίο βαθμό για την εκδίκαση των προσφυγών του άρθρου 165 για την ακύρωση πράξεων ή παραλείψεων της αναθέτουσας αρχής / αναθέτοντος φορέα ή κεντρικής αρχής προμηθειών. Η Αρχή είναι αρμόδια για την εκδίκαση των σχετικών προσφυγών εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) οι προσφυγές αφορούν δημόσιες συμβάσεις με εκτιμώμενη αξία ανώτερη από το ποσό των 80.000 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ,
β) οι προσφυγές δεν αφορούν δημόσιες συμβάσεις τις οποίες συνάπτει η Αρχή ως αναθέτουσα αρχή.
2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από σύμφωνη γνώμη της Αρχής με πρόταση των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, το ποσό της παραγράφου 1 μπορεί να αναπροσαρμόζεται και μπορεί να ανατίθεται στην Αρχή ή σε άλλα όργανα η εξέταση προσφυγών για την ακύρωση πράξεων ή παραλείψεων των αναθετουσών αρχών/ αναθέτοντων φορέων οι οποίες αφορούν επιπλέον κατηγορίες συμβάσεων από αυτές της παραγράφου 1.
3. Το Διοικητικό Εφετείο της έδρας της αναθέτουσας αρχής ή του αναθέτοντος φορέα, με τριμελή σύνθεση, είναι αρμόδιο σε πρώτο και τελευταίο βαθμό για την εκδίκαση αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων και αιτήσεων ακύρωσης κατά αποφάσεων της Αρχής της παραγράφου 20 του άρθρου 2, που εκδίδονται δυνάμει της παραγράφου 1 και του άρθρου 166. Κατ’ εξαίρεση, το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι αρμόδιο, σε πρώτο και τελευταίο βαθμό για την εκδίκαση αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων και αιτήσεων ακύρωσης κατά αποφάσεων της Αρχής της παραγράφου 20 του άρθρου 2 που αφορούν α) δημόσιες συμβάσεις που συνάπτουν αναθέτουσες αρχές με εκτιμώμενη αξία, υπολογιζόμενη σύμφωνα με το άρθρο 12 του παρόντος νόμου, ανώτερη του ποσού των δεκαπέντε εκατομυρίων (15.000.000) ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, β) συμβάσεις υψηλής αξίας που συνάπτουν αναθέτοντες φορείς, γ) συμβάσεις παραχώρησης δημοσίων έργων και δ) δημόσιες συμβάσεις κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν.3894/2010. Για την εκδίκαση των διαφορών της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του π.δ.18/1989 (Α 8).

  • 10 Ιανουαρίου 2014, 17:32 | Βασιλική Ζαροκανέλλου

    Το παρόν άρθρο τιτλοφορείται «Αρμόδια όργανα». Στην παράγραφο 3 όμως αυτού προσδιορίζεται το αρμόδιο δικαστήριο για την παροχή δικαστικής προστασίας επί των διαφορών για τις οποίες αρμοδιότητα έχει κατά την παράγραφο 1 η Αρχή. Το αρμόδιο δικαστήριο, δε θα ήταν ορθότερο να προσδιορίζεται στο άρθ. 167, το οποίο ορίζει τα σχετικά με την δικαστική προστασία κατά των αποφάσεων της Αρχής?