Άρθρο 146 – Χρόνος ισχύος προσφορών

1. Οι προσφορές ισχύουν και δεσμεύουν τους προσφέροντες επί εκατόν είκοσι (120) ημέρες από την επόμενη της διενέργειας της διαδικασίας ανάθεσης, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στα έγγραφα της σύμβασης. Προσφορά που ορίζει χρόνο ισχύος μικρότερο του προβλεπόμενου στα έγγραφα της σύμβασης απορρίπτεται ως απαράδεκτη.
2. Εάν οι προσφέροντες κλήθηκαν να παρατείνουν την ισχύ των προσφορών τους, και αποδέχθηκαν την παράταση, οι προσφορές τους ισχύουν και τους δεσμεύουν και για το επιπλέον αυτό χρονικό διάστημα.
3. Η ισχύς της προσφοράς μπορεί να παρατείνεται εγγράφως, εφόσον τούτο ζητηθεί από την αναθέτουσα αρχή/αναθέτοντα φορέα, πριν από τη λήξη της, κατ’ ανώτατο όριο για χρονικό διάστημα ίσο με το προβλεπόμενο από τη διακήρυξη. Μετά τη λήξη και του παραπάνω ανώτατου ορίου χρόνου παράτασης ισχύος της προσφοράς, τα αποτελέσματα της διαδικασίας ανάθεσης υποχρεωτικά ματαιώνονται, εκτός εάν η αναθέτουσα αρχή/αναθέτων φορέας κρίνει, κατά περίπτωση, αιτιολογημένα ότι η συνέχιση της διαδικασίας εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, οπότε οι συμμετέχοντες στη διαδικασία ανάθεσης μπορούν να επιλέξουν, είτε να παρατείνουν την προσφορά τους, εφόσον τους ζητηθεί πριν την πάροδο του ανωτέρω ανώτατου ορίου, παράταση της προσφοράς τους, είτε όχι. Στην τελευταία περίπτωση, η διαδικασία συνεχίζεται με όσους παρέτειναν τις προσφορές τους, αποκλειομένων των λοιπών προσφερόντων για αιτία αυτή.

  • 4 Ιανουαρίου 2014, 20:57 | Διονύσιος ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Μέχρι σήμερα ένα σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι φορείς είναι ο χρόνος ισχύς των προσφορών.

    Έχουν ματαιωθεί διαγωνισμοί ακόμα και στο τελικό στάδιο επειδή οι συμμετέχοντες δεν ανανέωσαν ή η αναθέτουσα αρχή αμέλλησε να ζητήσει ανανέωση προσφοράς.

    Πρόταση μου είναι ότι η προσφορά πρέπει να δεσμεύει τον συμμετέχοντα ως το τέλος του διαγωνσιμού με τον όρο ότι με την παρέλευση των 120 ημερών να δηλώνει εγγράφως τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει η προσφορά του και να εξετάζεται απο την αναθετουσα αρχή κατα το χρόνο αξιολογησης.

    Εφόσον αυτό δεν αντίκειται στο Ευρωπαικο Δίκαιο δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα γιατί ο συμμετέχοντας έχει λάβει γνώση του επιχειρηματικού κινδύνου και αποφασίζει αν θα συμμετάσχει ή οχι.

    Με εκτίμηση,

    Διονύσης ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
    Αναπληρωτής Διοικητής ΓΝ Αργολίδος-Ν.Μ Ναυπλίου