Άρθρο 142 – Εγγυήσεις

1. Οι αναθέτουσες αρχές/αναθέτοντες φορείς μπορούν να ζητούν από τους προσφέροντες να παράσχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα είδη εγγυήσεων:
α)«Εγγύηση Συμμετοχής», το ύψος της οποίας καθορίζεται στα έγγραφα της σύμβασης σεσυγκεκριμένο χρηματικό ποσό, αριθμητικώς και ολογράφως σε Ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% της προεκτιμώμενης αξίας της σύμβασης εκτός ΦΠΑ. Η ισχύς της εγγύησης συμμετοχής καθορίζεται σύμφωνα με τη διάρκεια ισχύος της προσφοράς. Σε περίπτωση που η διάρκεια ισχύος της προσφοράς λήγει, η αναθέτουσα αρχή μπορεί, πριν τη λήξη της, να ζητά από τον προσφέροντα να παρατείνει, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, τη διάρκεια ισχύος της προσφοράς και της εγγύησης συμμετοχής.
Η εγγύηση συμμετοχής καταπίπτει στην περίπτωση που ο προσφέρων αποσύρει την προσφορά του κατά την διάρκεια ισχύος αυτής, παρέχει ψευδή στοιχεία ή πληροφορίες που αναφέρονται στα άρθρα 138-141, δεν προσκομίσει εγκαίρως τα προβλεπόμενα στο άρθρο 152δικαιολογητικά κατακύρωσης, δεν προσέλθει εγκαίρως για υπογραφή της σύμβασης ή δεν προσκομίσει την εγγύηση καλής εκτέλεσης.
Η εγγύηση συμμετοχής επιστρέφεται στους προσφέροντες με το πέρας της διαδικασίας ανάθεσης της σύμβασης και στον ανάδοχο με την προσκόμιση της εγγύησης καλής εκτέλεσης, αν απαιτείται. Δεν απαιτείται εγγύηση συμμετοχής για την συμμετοχή σε διαδικασίες ανάθεσης συμφωνιών-πλαίσιο.
β)«Εγγύηση Καλής Λειτουργίας» για την αποκατάσταση των ελαττωμάτων που ανακύπτουν ή ζημιών που προκαλούνται από δυσλειτουργία των έργων ή αγαθών κατά την περίοδο εγγύησης καλής λειτουργίας.
γ)«Ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης», η οποία καλύπτει την αποκατάσταση ζημιών που προκαλούνται από τον ανάδοχο της σύμβασης κατά την εκτέλεσή της
2. Οι αναθέτουσες αρχές/αναθέτοντες φορείς ζητούν από τον ανάδοχο:
α)«Εγγύηση Καλής Εκτέλεσης», το ύψος της οποίας καθορίζεται σε ποσοστό έως 5% επί της αξίας της σύμβασης εκτός ΦΠΑ. Η εγγύηση καλής εκτέλεσης καταπίπτει στην περίπτωση παράβασης των όρων της σύμβασης, όπως αυτή ειδικότερα ορίζει.
β)«Εγγύηση Καλής Εκτέλεσης Συμφωνίας-Πλαίσιο», το ύψος της οποίας ανέρχεται σε ποσοστό έως 0,5% επί της συνολικής αξίας της συμφωνίας-πλαίσιο, η οποία θα αποδεσμεύεται ισόποσα και αναλογικά, κατ’ έτος, σε σχέση με τον χρόνο συνολικής διάρκειας της συμφωνίας-πλαίσιο. Προκειμένου να υπογραφεί η εκτελεστική σύμβαση ο οικονομικός φορέας μπορεί να υποχρεωθεί να καταθέσει εγγύηση καλής εκτέλεσης της σύμβασης αυτής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση 2β).
3. Οι αναθέτουσες αρχές/αναθέτοντες φορείς ζητούν από τον ανάδοχο, στην περίπτωση χορήγησης προκαταβολής, «Εγγύηση Προκαταβολής», ισόποση με την προκαταβολή.Οσάκις σύμφωνα με τα έγγραφα της σύμβασης προσκομίζεται και εγγύηση καλής εκτέλεσης, η τελευταία καλύπτει και την παροχή ισόποσης προκαταβολής προς τον ανάδοχο, χωρίς να απαιτείται η κατάθεση εγγύησης προκαταβολής. Στις περιπτώσεις που από τα έγγραφα της σύμβασης προβλέπεται μεγαλύτερο ύψος προκαταβολής, αυτή λαμβάνεται με την κατάθεση από τον ανάδοχο εγγύησης προκαταβολής που θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ του ποσού της εγγύησης καλής εκτέλεσης και του ποσού της καταβαλλομένης προκαταβολής. Η απόσβεση της προκαταβολής και η επιστροφή της εγγύησης καλής εκτέλεσηςπραγματοποιούνται, σύμφωνα με τους όρους των εγγράφων της σύμβασης.
4. Τα έγγραφα της σύμβασης ορίζουν κατά τρόπο σαφή και ορισμένο τις απαιτούμενες εγγυήσεις, τον τύπο, το ακριβές ποσό, την διαδικασία κατάπτωσης, επιστροφής ή αποδέσμευσης και τους ειδικότερους όρους αυτών.
5. Με απόφαση της Αρχής της παραγράφου 20 του άρθρου 2 μπορούν να εκδίδονται πρότυπα ή υποδείγματα εγγυητικών επιστολών, δεσμευτικά ή μη.

  • 30 Ιανουαρίου 2014, 14:07 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (Σ.Ε.Π.Ε.Υ)

    Η παρ. 1α σχετικά με την εγγύηση συμμετοχής,πρέπει να αναδιατυπώθεί ως εξής «….δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% της προεκτιμώμενης αξίας της σύμβασης ή σε περίπτωση που είναι επιτρεπτή η συμμετοχή για μέρος αυτής, της προϋπολογιζόμενης δαπάνης του», όπως δηλ. ίσχυε με τη διάταξη του άρθρου του πδ 118/2007, η οποία κινείτο προς την σωστή κατεύθυνση, χάριν του απρόσκοπτου ανταγωνισμού και της επιτευξης χαμηλών τιμών, δεδομένου ότι οι προϋποθέσεις και το κόστος έκδοσης εγγυητικής επιστολής τελικά επηρεάζει την προσφερόμενη τιμή.
    Η περί «επαγγελματικής ευθύνης ασφάλιση» δεν είναι συστηματικώς εναρμονισμένη, αφού αφορά τον ανάδοχο και όχι το συμμετέχοντα (βλ. παρ.1). Από την άλλη βαρύνει υπέρμετρα το κόστος, αφού καλύπτει η εγγύηση΄καλής εκτέλεσης και η υποχρεωση του αναδόχου για αποκατάσταση κάθε λαττωματος.
    Τέλος πρέπει να ληφθεί προβλεψη για εγγύηση συμμετοχής σε συμφωνία πλαισιο (προβλεπεται σε γγυηση καλής τκεέλσης 0,5%) λαμβανομένου υπόψη ότι συμβάσεις υψηλής αξίας.

  • 30 Ιανουαρίου 2014, 14:08 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ – ΣΑΤΕ

    1. Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στην περίπτωση των έργων αφορούν σε ασφάλιση κατά παντός κινδύνου και αστικής ευθύνης και όχι ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης
    2. Εάν, βάσει της παραγράφου 5 εκδοθούν πρότυπα ή υποδείγματα εγγυητικών επιστολών αυτά θα πρέπει να είναι υποχρεωτικής εφαρμογής ενώ της έκδοσής τους θα πρέπει να προηγηθεί η σύμφωνος γνώμη της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
    3. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να θεσμοθετηθεί χρόνος λήξης των εγγυητικών επιστολών.

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 12:06 | ΕΛΕΝΗ ΚΩΤΣΑΛΟΥ

    Δεν θα πρέπει να αναγραφούν οι ημερομηνίες επιστροφής των εγγυητικών επιστολών συμμετοχής, στους διαγωνιζόμενους?