Άρθρο 141 – Επίκληση ικανοτήτων τρίτων φορέων

1. Όταν ένας προσφέρων ή υποψήφιος επικαλείται για την απόδειξη των κριτηρίων ποιοτικής επιλογής που αφορούν είτε την οικονομική και χρηματοοικονομική επάρκεια ή την τεχνική και επαγγελματική ικανότητα που ορίζονται στα έγγραφα της σύμβασης, τις ικανότητες τρίτων φορέων, σύμφωνα με τα άρθρα 58παρ. 2, 59παρ. 3, 107παρ. 4 και 5, 108παρ. 5 και 6 εφαρμόζονται επιπλέον οι παράγραφοι 2 και 3.
2. Όσον αφορά τα κριτήρια που σχετίζονται με τους τίτλους σπουδών και τα επαγγελματικά προσόντα ή με τη σχετική επαγγελματική εμπειρία, οι υποψήφιοι ή προσφέροντες μπορούν να βασίζονται στις ικανότητες τρίτων φορέων μόνο εάν αυτοί θα εκτελέσουν τις εργασίες ή τις υπηρεσίες για τις οποίες απαιτούνται οι συγκεκριμένες ικανότητες.
Σε περίπτωση που ο προσφέρων ή ο υποψήφιος επιθυμεί να στηριχθεί στις ικανότητες τρίτων φορέων, αποδεικνύει, στην αναθέτουσα αρχή/αναθέτοντα φορέα ότι θα έχει στη διάθεσή του τους αναγκαίους πόρους, με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως με την προσκόμιση, κατά την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής ή προσφορών της σχετικής δέσμευσης των φορέων αυτών για τον σκοπό αυτό.
Η αναθέτουσα αρχή / αναθέτων φορέας εξετάζει έαν οι τρίτοι οικονομικοί, φορείς στις ικανότητες των οποίων ο προσφέρων ή ο υποψήφιος προτίθεται να στηριχθεί, πληρούν τα σχετικά κριτήρια ποιοτικής επιλογής, σύμφωνα με το άρθρο 139ή αν συντρέχουν στο πρόσωπό τους λόγοι αποκλεισμού σύμφωνα με το άρθρο 138.. Η αναθέτουσα αρχή / ο αναθέτων φορέας απαιτεί από τον οικονομικό φορέα να αντικαταστήσει έναν τρίτο οικονομικό φορέα που δεν πληροί σχετικό κριτήριο επιλογής ή για τον οποίο συντρέχουν υποχρεωτικοί λόγοι αποκλεισμού. Η αναθέτουσα αρχή / ο αναθέτων φορέας μπορεί να απαιτήσει από τον οικονομικό φορέα να αντικαταστήσει έναν τρίτο οικονομικό φορέα στο πρόσωπο του οποίου δεν συντρέχουν μη υποχρεωτικοί λόγοι αποκλεισμού.
3. Εφόσον ένας προσφέρων ή υποψήφιος στηρίζεται στις ικανότητες τρίτων οικονομικών φορέων, όσον αφορά τα κριτήρια που σχετίζονται με την οικονομική και χρηματοοικονομική επάρκεια, η αναθέτουσα αρχή / αναθέτων φορέας μπορεί να επιβάλει στον προσφέροντα ή υποψήφιο και τον τρίτο φορέα να ευθύνονται αλληλέγγυα και εις ολόκληρον για την εκτέλεση της σύμβασης. Υπό τους ιδίους όρους, μια κοινοπραξία οικονομικών φορέων, όπως αναφέρεται στο άρθρο 21μπορεί να στηρίζεται στις ικανότητες των μελών της κοινοπραξίας ή άλλων φορέων.

  • 30 Ιανουαρίου 2014, 14:51 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ – ΣΑΤΕ

    1) Απαιτείται η συμμετοχή στην εκτέλεση του έργου των τρίτων φορέων. Τούτο σημαίνει ότι οι τρίτοι φορείς καθίστανται κατ’ ουσία μέλη κοινοπραξίας για την εκτέλεση του έργου, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια να απαιτούνται γι’ αυτούς οι ίδιες προϋποθέσεις επαγγελματικής, οικονομικής και τεχνικής καταλληλότητας που απαιτούνται για τη διαγωνιζόμενη εργοληπτική επιχείρηση. Τούτο αποτελεί τη μεγαλύτερη υπονόμευση του θεσμού επίκλησης ικανοτήτων τρίτων φορέων, δεδομένου ότι στην πράξη κατ’ ουσία καταργείται. Ο χορηγών την εμπειρία δεν είναι διαγωνιζόμενος, ούτε μετέχει στην εκτέλεση της σύμβασης. Εάν εξισωθεί με τον διαγωνιζόμενο, ο θεσμός της επίκλησης ικανοτήτων τρίτων φορέων θα αποδυναμωθεί πλήρως, εφόσον ικανότητες τρίτων φορέων θα δύνανται πλέον να παρέχουν μόνον όσοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό (κατ’ ουσία ουδείς, εφόσον κάθε επιχείρηση που θα είχε κατ’ αρχήν δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό, θα μετείχε η ίδια και δεν θα παρείχε την εμπειρία της σε άλλο διαγωνιζόμενο)˙ περιορίζεται, δηλαδή, δραστικότατα ο αριθμός των επιχειρήσεων που δύνανται να παράσχουν ικανότητες ως τρίτοι φορείς, με αποτέλεσμα να πλήττεται καίρια ο ανταγωνισμός.

    2) Στις συνήθεις περιπτώσεις η επίκληση ικανότητας τρίτων φορέων στα έργα δεν αφορά στο σύνολο των απαιτουμένων για την εκτέλεση της σύμβασης αλλά την παροχή κάποιας τεχνικής ή οικονομικής ενίσχυσης σε κάποιον συγκεκριμένο τομέα, κατά συνέπεια δεν είναι δυνατό να ζητούνται τα ίδια στοιχεία και από τον προσφέροντα και από τον χορηγών την ικανότητα τρίτο φορέα.

    3) Η θέσπιση της αλληλέγγυας και εις ολόκληρον ευθύνης του παρέχοντος την εμπειρία με τον ανάδοχο του έργου θίγει καίρια την χρηστικότητα του θεσμού της επίκλησης ικανοτήτων τρίτων φορέων και αντιβαίνει προς το πνεύμα του. Ο παρέχων την εμπειρία δεν συμμετέχει στην συνολική εκτέλεση του έργου˙ εάν συμμετείχε, θα ήταν κοινοπρακτούν μέλος. Επίσης, δεν έχει ούτε πρέπει να έχει οιαδήποτε απευθείας συμβατική σχέση με τον κύριο του έργου.

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 12:38 | ΕΛΕΝΗ ΚΩΤΣΑΛΟΥ

    Θεωρητικά μπορεί σε περίοδο οικονομικής κρίσης αυτή η δάνεια εμπειρία να αποτελεί βάση συμμετοχής σε διαγωνιστική διαδικασία. Δεν θα πρέπει να περιγραφούν ουσιαστικά τα όρια αυτής της δάνειας εμπειρίας? Εχουμε συμμετοχή π.χ. ένωσης εταιρειών με εξωτερικούς συνεργάτες & υπεργολάβους, που ναι μεν περιγράφονται τα ποσοστά και το έργο, που θα αναλάβει ο καθείς εξ΄αυτών αλλά κάπου θα πρέπει να υπάρχουν κι όρια.