Άρθρο 140 – Δικαιολογητικά ποιοτικής επιλογής

1. Κατά την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής ή προσφορών, οι οικονομικοί φορείς υποβάλλουν ως προκαταρκτικά αποδεικτικά μέσα, δηλώσεις στις οποίες ο προσφέρων/υποψήφιος δηλώνει ότι πληροί τις κατωτέρω προϋποθέσεις:
α) δεν βρίσκεται σε καμία από τις καταστάσεις που αποτελούν λόγο αποκλεισμού, σύμφωνα με το άρθρο 138.
β) πληρούν τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής, σύμφωνα με τα έγγραφα της σύμβασης και το άρθρο 139.
γ) ανάλογα με την περίπτωση, ικανοποιούν τους αντικειμενικούς κανόνες και τα κριτήρια επιλογης που έχουν καθοριστεί σύμφωνα με τα άρθρα 55παρ. 2 και 3 και 107.
δ) τα οριζόμενα υπό στοιχεία (i), (iii) και (iv) του σημείου (α) της παραγράφου 1 του άρθρου 144.
Επιπλέον, στην υπεύθυνη δήλωση περιλαμβάνονται τα οριζόμενα στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 144και στη δεύτερη περίπτωση της παραγράφου 4 του άρθρου 33, εφόσον απαιτείται.
Στις περιπτώσεις που ο προσφέρων ή ο υποψήφιος επικαλείται τις χρηματοοικονομικές, τεχνικές ή επαγγελματικές δυνατότητες άλλων φορέων , σύμφωνα με τα άρθρα 58παρ. 2, 59παρ. 3, 107παρ. 4 και 5, 108παρ. 5 και 6, θα πρέπει να δηλώνεται ότι οι εν λόγω φορείς πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στα ως άνω στοιχεία υπό α) , β), γ) και δ).
Στη δήλωση περιλαμβάνεται επίσημη δήλωση του προσφέροντος / υποψηφίου ότι δεν συντρέχει στο πρόσωπό του κάποιος λόγος αποκλεισμού ή ότι πληρούνται τα κριτήρια ποιοτικής, καθώς και οι σχετικές πληροφορίες που απαιτεί η αναθέτουσα αρχή/αναθέτων φορέας. Επιπλέον προσδιορίζεται η δημόσια αρχή ή ο τρίτος φορέας που είναι υπεύθυνος για την έκδοση του δικαιολογητικού ή εγγράφου που αποδεικνύει τις πληροφορίες και δηλώσεις που περιλαμβάνει στη δήλωσή του και δηλώνεται ρητά ότι ο προσφέρων/υποψήφιος θα είναι σε θέση, εφόσον του ζητηθεί και χωρίς καθυστέρηση, να παράσχει το δικαιολογητικό ή έγγραφο αυτό.
Οι κατά τα ανωτέρω δηλώσεις υπέχουν θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν.1599/1986 (Α 75). Δεν απαιτείται η θεώρηση του γνησίου της υπογραφής που προσώπου που υποβάλλει την δήλωση. Η ως άνω δήλωση, ανεξάρτητα από την αναγραφόμενη σε αυτήν ημερομηνία, αποκτά βεβαία χρονολογία με την υποβολή της προσφοράς ή της αιτήσεως συμμετοχής τις οποίες συνοδεύει.
Σε μία μεταγενέστερη διαδικασία ανάθεσης, οι υποψήφιοι ή προσφέροντες δύνανται να χρησιμοποιούν εκ νέου τη δήλωση που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε κάποια προηγούμενη διαδικασία ανάθεσης, εφόσον οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτήν παραμένουν σε ισχύ.
Εάν η αναθέτουσα αρχή/αναθέτων φορέας μπορεί να αναζητήσει τα δικαιολογητικά έγγραφα απευθείας με πρόσβαση σε βάση δεδομένων κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 3, η υπεύθυνη δήλωση περιέχει επίσης τις πληροφορίες που απαιτούνται για τον σκοπό αυτό, όπως τη διαδικτυακή διεύθυνση της βάσης δεδομένων, τυχόν στοιχεία ταυτοποίησης και, κατά περίπτωση, την απαραίτητη δήλωση συναίνεσης.
2. Μια αναθέτουσα αρχή/αναθέτων φορέας μπορεί να ζητεί ανά πάσα στιγμή από τους προσφέροντες ή τους υποψηφίους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας να υποβάλουν το σύνολο ή τμήμα των δικαιολογητικών εγγράφων, εάν, κατά την άποψή της/του, είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση της ομαλής διενέργειας της διαδικασίας.
3. Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2, στα έγγραφα της σύμβασης μπορεί να προβλέπεται ότι οι οικονομικοί φορείς δεν υποχρεούνται να υποβάλουν δικαιολογητικά έγγραφα ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία εφόσον και στον βαθμό που η αναθέτουσα αρχή/αναθέτων φορέας έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει τα πιστοποιητικά ή τις σχετικές πληροφορίες απευθείας με πρόσβαση σε βάση δεδομένων που τηρείται σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διατίθεται δωρεάν.
4. Εάν ο υποψήφιος ή προσφέρων αποτελεί κοινοπραξία κατά την έννοια του άρθρου 21, υποβάλει τις δηλώσεις της παραγράφου 1 ή τα έγγραφα ή δικαιολογητικά της παραγράφου 3 για κάθε μέλος της κοινοπραξίας. 5. Όταν υποβάλλεται αίτηση συμμετοχής ή προσφορά από υποψήφιο ή προσφέροντα που δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει την χρηματοοικονομική ή οικονομική επάρκεια ή επαγγελματική ή τεχνική ικανότητα τρίτων οικονομικών προσώπων ή υπεργολάβων για την εκτέλεση της σύμβασης στην περίπτωση που ανακηρυχθεί ανάδοχος, προσκομίζονται από τον υποψήφιο για κάθε τρίτο οικονομικό φορέα ή υπεργολάβο τα δικαιολογητικά ποιοτικής επιλογής που προβλέπονται στις παραγράφους 1 ή 2, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στη διακήρυξη.
6. Με απόφαση της Αρχής της παραγράφου 20 του άρθρου 2 εκδίδεται πρότυπο υπεύθυνης δήλωσης της παραγράφου 1 και καθορίζεται ο τύπος και το ειδικότερο περιεχόμενό αυτής.

  • 29 Ιανουαρίου 2014, 19:27 | Λίλιαν Κοντού – Νομ. Σύμβουλος Air Liquide Eλλάς ΑΕ

    Η εισαγόμενη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία δεν απαιτείται πλέον η θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του δηλούντος, είναι απόλυτα ορθή και επιτρέπει να απαλειφθεί μία απαίτηση που δημιουργούσε εξαιρετικές δυσχέρειες στην πρακτική της εφαρμογή ίδιως για προσφέροντες που είναι νομικά πρόσωπα στα οποία σημαντικός αριθμός φυσικών προσώπων έχει εξουσία εκπροσώπησης (συνηθέστατο στις μη οικογενειακές ΑΕ για παράδειγμα)

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 16:26 | Π. Σόμαλης

    «Με απόφαση της Αρχής της παραγράφου 20 του άρθρου 2 εκδίδεται πρότυπο υπεύθυνης δήλωσης της παραγράφου 1 και καθορίζεται ο τύπος και το ειδικότερο περιεχόμενό αυτής».

    Υποδείγματα συμπεριληφθέντα σε διακηρύξεις ήταν πολλές φορές ατυχή και κακογραμμένα π.χ. δεν έχω πτωχεύσει, λες και πτωχεύει το φυσικό πρόσωπο.

    Ευελπιστούμε σε κάτι καλύτερο από την Αρχή!