Αρθρο 57 – Άδεια άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας

(άρθρο 46 οδηγίας 2004/18/ΕΚ)
Είναι δυνατόν να ζητείται από κάθε οικονομικό φορέα που επιθυμεί να συμμετάσχει σε δημόσια σύμβαση να αποδεικνύει την εγγραφή του σε επαγγελματικό ή εμπορικό μητρώο ή να προσκομίζει ανάλογη ένορκη βεβαίωση ή πιστοποιητικό, όπως προσδιορίζονται στο Παράρτημα ΙΧ Α του Προσαρτήματος Α για τις δημόσιες συμβάσεις έργων, στο Παράρτημα ΙΧ Β του Προσαρτήματος Α για τις δημόσιες συμβάσεις προμηθειών και στο Παράρτημα ΙΧ Γ του Προσαρτήματος Α για τις δημόσιες συμβάσεις υπηρεσιών, και σύμφωνα με τους προβλεπόμενους όρους στο κράτος μέλος εγκατάστασής του. Ειδικώς, προκειμένου για τις διαδικασίες σύναψης των δημοσίων συμβάσεων υπηρεσιών, όταν οι υποψήφιοι ή οι προσφέροντες πρέπει να διαθέτουν ειδική έγκριση ή να είναι μέλη συγκεκριμένου οργανισμού για να είναι σε θέση να παράσχουν τη σχετική υπηρεσία στη χώρα καταγωγής τους, η αναθέτουσα αρχή είναι δυνατόν να τους ζητάει να αποδείξουν ότι διαθέτουν την έγκριση αυτή ή ότι είναι μέλη του εν λόγω οργανισμού.

  • 25 Ιανουαρίου 2014, 15:48 | ΑΛΑΦΟΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    Στα αντίστοιχα επαγγελματικά μητρώα,όπως αναφέρονται στα Παραρτήματα ΙΧ Β και ΙΧ Γ,προτείνεται να συμπεριληφθεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας για τους προμηθευτές – παρόχους υπηρεσιών για τα μέλη του .
    Στο μεν Παράρτημα ΙΧ Β ,αναφέρεται το ΕΒΕΑ το οποίο δεν μπορεί να καλύψει εκ της συστάσεώς του τις συμβάσεις που χαρακτηρίζονται προμήθειες αλλά το αντικείμενό τους αφορά εγκαταστάσεις, λειτουργίες, κ.α. τεχνικής φύσεως θέματα (όπως λειτουργία και συντήρηση βιολογικών καθαρισμών ,μηχανολογικών εγκατάστάσεων,κ.α.) .Ταυτόχρονα η πλειονότητα των συμμετασχόντων που συμμετέχει στους διαγωνιζόμενοι αυτούς είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο ΤΕΕ και καλούνταινα επιβαρυνθούν και με την εγγραφή και συνδρομή τους στο ΕΒΕΑ. Το ίδιο ισχύει και με τα μέλη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (Γεωπόνους,Δασολόγους,Γεωλόγους,κ.α.)οι οποίοι συμμετέχουν σε διαγωνισμούς με διαγωνισμούς με βιολογικό αντικείμενο εργασιών (συντήρηση χώρων πρασίνου,καταπολέμηση ασθενειών φυτοπαθολογικού χαρακτήρα,εγκατάσταση και λειτουργία αρδευτικών δικτύων,κλαδεύσεις,κά
    ΑΛΑΦΟΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΔΑΣΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
    ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΔΜΕΔΕ

  • 6 Ιανουαρίου 2014, 10:59 | ΣΩΤΗΡΗΣ

    θα πρεπει να ζητούνται κατά περίπτωση προμήθειας ή υπηρεσίας άδειες άσκησης ή εμπορίας, διότι η εγγραφή στο επιμελητήριο δε διασφαλίζει και το ότι ο/η εγγεγραμμένος είναι & σε μητρώο ειδικής άσκησης ή εμπορίας.
    π.χ. Σήμερα ασκείται παράνομη προμήθεια φυτών-σπόρων-λιπασμάτων-φυτοφαρμάκων, από όλους τους φορείς δημοσίου εν αγνοία τους, αφού ο οποιοσδήποτε αφού δηλώσει τη δραστηριότητα στην εφορία, ενημερώνεται έτσι αυτή και γίνεται αποδεκτή από τα επιμελητήρεια η δραστηριότητα και έτσι ο συμμετέχων προσκομίζει πιστοποιητικό που ζητείται σήμερα από τον ΕΚΠΟΤΑ, ή τον ΠΠΔ. Δίδεται δηλαδή η δυνατότητα συμμετοχής σε όλους για τα πάντα εφόσον προσκομίζουν πιστοποιητικό επιμελητηρείου, καθώς το τελευταίο δεν έχει τη δυνατότητα ελέγχου νομιμότητας της άσκησης του μέλους του! Επιπλέον ποια η έννοια εγγραφής στα κλαδικά ή άλλα εμπορικά μητρώα εφόσον δε ζητούνται σήμερα? Στο προηγούμενο παράδειγμα εμπορίας χρειάζονται 3 υπουργικές άδειες που όμως δε μπορεί να τις γνωρίζει η εκάστοτε οικονομική επιτροπή διαγωνισμού.
    Πρόταση, να θεσπιστεί λίστα νομίμων δικαιολογητικών συμμετοχής για κάθε είδος εμπορίας ή υπηρεσίας από την οποία θα ανατρέχει ο ενδιαφερόμενος φορέας ώστε να τα ζητεί στη διακύρηξή του!