ΤΜΗΜΑ ΟΓΔΟΟ – ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ – Αρθρο 31 – Κριτήρια ανάθεσης των συμβάσεων

(άρθρο 53 οδηγίας 2004/18/ΕΚ,άρθρο 55 Οδηγίας 2004/17/ΕΚ)
1. Με την επιφύλαξη των κείμενων διατάξεων περί ελάχιστων ορίων αμοιβής ορισμένων υπηρεσιών, τα κριτήρια βάσει των οποίων οι αναθέτουσες αρχές/αναθέτοντες φορείς αναθέτουν τις δημόσιες συμβάσεις, είναι τα ακόλουθα:
α) όταν η σύμβαση ανατίθεται στην πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά κατά την κρίση της αναθέτουσας αρχή/αναθέτοντος φορέα, κριτήρια συνδεόμενα με το αντικείμενο της συγκεκριμένης δημόσιας σύμβασης, ιδίως η ποιότητα, η τιμή, η τεχνική αξία, τα αισθητικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά, τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, το κόστος λειτουργίας, η αποδοτικότητα, η εξυπηρέτηση μετά την πώληση και η τεχνική συνδρομή, η ημερομηνία παράδοσης ή ολοκλήρωσης, η προθεσμία παράδοσης ή εκτέλεσης και η ασφάλεια των προμηθειών, είτε
β) αποκλειστικά η χαμηλότερη τιμή.
2. Με την επιφύλαξη του τρίτου εδαφίου της παρούσης παραγράφου, στην προβλεπόμενη στην παράγραφο 1 σημείο α) περίπτωση, η αναθέτουσα αρχή /αναθέτων φορέας προβλέπει τη βαρύτητα (σχετική στάθμιση) που προσδίδει σε καθένα από τα επιλεγέντα κριτήρια για τον προσδιορισμό της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς. Η στάθμιση αυτή μπορεί να εκφράζεται με τον καθορισμό μιας διακύμανσης («ψαλίδας») με κατάλληλο εύρος. Όταν, κατά τη γνώμη της αναθέτουσας αρχής /αναθέτοντος φορέα, δεν είναι δυνατή η στάθμιση για λόγους που μπορούν να αποδειχθούν, η αναθέτουσα αρχή / αναθέτων φορέας επισημαίνει, τη φθίνουσα σειρά σπουδαιότητας των κριτηρίων αυτών.
Η σχετική στάθμιση ή η σειρά σπουδαιότητας προβλέπονται, ανάλογα με την περίπτωση, στην προκήρυξη που χρησιμοποιείται ως μέσο έναρξης διαγωνισμού, στην πρόσκληση επιβεβαίωσης ενδιαφέροντος, η οποία αναφέρεται στοάρθρο 102παράγραφος 5 του παρόντος, στην πρόσκληση υποβολής προσφοράς ή συμμετοχής σε διαπραγματεύσεις, στη συγγραφή υποχρεώσεων ή στο περιγραφικό έγγραφο, στην περίπτωση του ανταγωνιστικού διαλόγου.”

  • 30 Ιανουαρίου 2014, 14:03 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ – ΣΑΤΕ

    Θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι καμία υποκειμενική κρίση δεν θα υπεισέρχεται στα κριτήρια ανάθεσης των συμβάσεων έργων, διότι έχει παρατηρηθεί ότι τα υποκειμενικά κριτήρια στην ανάθεση των έργων ενθαρρύνουν την διαφθορά. Κριτήρια όπως π.χ. τεχνική αξία, αισθητικά χαρακτηριστικά ή πληρότητα του φακέλου που δεν είναι ποσοτικοποιημένα ή αφορούν σε μη μετρήσιμα στοιχεία κόστους αποτελούν εστίες διαφθοράς, όπως κατά την γνώμη μας συνήθως συμβαίνει στις περιπτώσεις των μελετοκατασκευών και των συμβάσεων προμηθειών και υπηρεσιών, οι οποίες εμπεριέχουν σχετικές μη μετρήσιμε αξιολογικές κρίσεις. Γνώμη του Συνδέσμου είναι ότι θα πρέπει τα κριτήρια ανάθεσης να εξειδικευτούν, στα επιτρεπόμενα από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία πλαίσια, με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγονται τα ανωτέρω.

  • 22 Ιανουαρίου 2014, 13:55 | ΑΛΑΦΟΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    Οταν ο διαγωνισμός ανατίθεται με κριτήριο την συμφερότερη από οικονομική άποψη προσφορά,θα πρέπει εκ μέρους του φορέα να υπάρχει σαφής διαχωρισμός των κριτηρίων και του συντελεστή βαρύτητας που αντιστοιχεί στο καθένα από αυτά.Δυστυχώς έχουν παρατηρηθεί σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή αυτής της διαδικασίας καθώς και στις συνθέσεις των επιτροπών αξιολόγησης,τα οποία έχουν οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις ή και σε ακυρώσεις των διαγωνισμών.
    Προτείνεται η υποβολή των παραπάνω διακηρύξεων πριν την δημοπράτηση του διαγωνισμού στην Ανεξάρτητη Αρχή ώστε να ελέγχεται η ορθότητα των κριτηρίων και ο συντελεστής βαρύτητάς τους.

  • 9 Ιανουαρίου 2014, 17:50 | ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

    Άρθρο 31. 1.

    Πρέπει να υπάξει σύγχρονος εμπλουτισμός του περιεχομένου των κριτηρίων. Για παράδειγμα πρέπει να περιληφθεί ρητά, έστω και ενδεικτικά, ανάμεσα στα κριτήρια ανάθεσης η αναφορά στο «κόστος χρήσης προιόντος» έννοια, που δεν καλύπτεται επαρκώς από τον όρο «κόστος λειτουργίας».
    Τα συμπυκνωμένα καθαριστικά προιόντα λόγου χάρη, είναι τελικά πολύ πιο συμφέροντα από οικονομικής πλευράς λόγω της συμπύκνωσης και της ανάλογα περιορισμένης δοσολογίας τους, ενώ, παράλληλα, είναι ωφέλιμα και από περιβαλλοντικής πλευράς