Αρθρο 30 – Χρήση του Κοινού Λεξιολογίου για τις δημόσιες συμβάσεις

Οποιαδήποτε αναφορά σε ονοματολογίες στα έγγραφα της σύμβασης γίνεται με τη χρήση του Κοινού Λεξιλογίου για τις Δημόσιες Συμβάσεις (CPV) της παραγράφου 16 του άρθρου 2

  • 25 Ιανουαρίου 2014, 13:48 | ΑΛΑΦΟΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    Το κοινό ευρωπαϊκό λεξιλόγιο που εφαρμόζεται ,χρειάζεται επιπλέον επεξεργασία για την εναρμόνισή του με τις οικονομικές επαγγελματικές δραστηριότητες που εκδίδονται από τις αρμόδιες ΔΟΥ.
    Κατά την εφαρμογή των CPV ,έχει παρατηρηθεί ότι παρότι οι κωδικοί που χρησιμοποιήθηκαν στη διακήρυξη εντάσσονταν στην κατηγορία των κωδικών των δημοσίων έργων,σε μετεγενέστερο στάδιο ,κατά την πιστοποίηση των λογαριασμών ,οι σχετικές συμβάσεις με αποφάσεις του Ελεγκτικού χαρακτηρίστηκαν προμήθειες-παροχές υπηρεσιών.Με το καινούριο σχέδιο νόμου θα είναι δεσμευτική η χρήση των κωδικών για τον χαρακτηρισμό των συμβάσεων (έργο ,παροχή υπηρεσιών,προμήθεια) ή θα μπορεί το Ελεγκτικό Συμβούλιο ή η Ανεξάρτητη Αρχή να κατατάξει σε άλλη κατηγορία συμβάσεων και εάν σε ποιό στάδιο δημοπράτησης;
    Επίσης σε συμβάσεις που περιέχουν κωδικούς από διαφορετικές κατηγορίες συμβάσεων (έργων ,παροχής υπηρεσιών – προμηθειών) τι θα ισχύει;Ειδικά στην κατηγορία των δημοσίων έργων ,κατά την σύνταξη των μελετών περιλαμβάνονται άρθρα από τις αντίστοιχες κατηγορίες των Τιμολογίων (Οικοδομικών,Ηλεκρομηχανολογικών,Πρασίνου,κ.α) που περιέχουν την προμήθεια υλικών και την εγκατάστασή τους και άρθρα που αφορούν στην συντήρηση των έργων.
    ΑΛΑΦΟΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΔΑΣΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
    ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΔΜΕΔΕ

  • 22 Ιανουαρίου 2014, 14:13 | ΑΛΑΦΟΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    Ιδιαίτερη προσοχή στον συνδυασμό των κριτηρίων ο οποίος πολλές φορές οδηγεί στον περιορισμό του ανταγωνισμού.Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στους φορείς που έχουν εσωτερικό κανονισμό προμηθειών και προσθέτουν ειδικούς όρους καθώς και στο σύστημα επιλογής με κριτήριο την συμφερότερη από οικονομική άποψη προσφορά.
    Γι αυτούς τους λόγους προτείνεται η σύνταξη ενιαίου τύπου διακήρυξης για κάθε κατηγορία δημόσιας σύμβασης και κατά περέκκλιση ,μετά από έγκριση η εισαγωγή ειδικών όρων.

  • 22 Ιανουαρίου 2014, 14:33 | ΑΛΑΦΟΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    Το κοινό ευρωπαϊκό λεξιλόγιο που εφαρμόζεται χρειάζεται επιπλέον επεξεργασία και εναρμόνιση των κωδικών σε αντιστοιχία με τους κωδικούς επαγγελματικών δραστηριοτήτων που εκδίδονται από τις ΔΟΥ.
    Η εφαρμογή των κωδικών πρέπει να είναι υποχρεωτική και δεσμευτική ως προς τον χαρακτηρισμό του είδους του διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί,δηλαδή εάν θα είναι δημόσιο έργο,προμήθεια ή παροχή υπηρεσιών κ.α.
    Μέχρι σήμερα έχουν αποχαρακτηρηστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο διαγωνισμοί δημοσίων δημοσίων έργων σε διαγωνισμούς προμηθειών και μάλιστα ,αφού είχε ολοκληρωθεί μέρος ή και όλη η σύμβαση.
    Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε διαγωνισμούς οι οποίοι δημοπρατούνται με τη χρήση κωδικών που υπάγονται σε διαφορετικές κατηγορίες (έργων – προμηθειών,παροχής υπηρεσιών).
    Προτείνεται η καθιέρωση ενός ελάχιστου ποσοστού δαπάνης επί του προϋπολογισμού σύμφωνα με το οποίο θα δημοπρατείται ένας διαγωνισμός ως δημόσιο έργο ή προμήθεια ,παροχή υπηρεσιών.