ΤΜΗΜΑ ΕΒΔΟΜΟ – ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ – Αρθρο 27 – Έγγραφα της Σύμβασης

1. Οι όροι των εγγράφων της σύμβασης πρέπει να είναι σαφείς και πλήρεις σε βαθμό που να επιτρέπουν την υποβολή άρτιων και συγκρίσιμων μεταξύ τους πρσοφορών.
2. Τα έγγραφα της σύμβασης περιλαμβάνουν ιδίως:
α) τις «προκηρύξεις» που δημοσιεύονται σύμφωνα με τα άρθρα 44-46,96-99,137
β) τη «διακήρυξη» του διαγωνισμού, ή την «πρόσκληση σε διαπραγμάτευση» η οποία περιλαμβάνει όλους τους γενικούς και ειδικούς όρους της διαδικασίας σύναψης και εκτέλεσης της σύμβασης,
γ) το σχέδιο σύμβασης με τα τυχόν παραρτήματά της,
δ) τις ειδικές ή γενικές συγγραφές υποχρεώσεων, εφόσον υπάρχουν,
ε) τις τεχνικές προδιαγραφές και
στ) κάθε άλλη σχετική πληροφορία ή στοιχείο.
3. Τα έγγραφα της σύμβασης περιέχουν ιδίως:
α) Την επωνυμία της αναθέτουσας αρχής / αναθέτοντος φορέα
β) Την προθεσμία για την παραλαβή των προσφορών από την αρμόδια Υπηρεσία και τη διεύθυνση στην οποία πρέπει να αποσταλούν.
γ) Το όνομα, τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου και τηλεομοιοτυπικού μηχανήματος (FAX), την ηλεκτρονική διεύθυνση της Υπηρεσίας που διενεργεί το διαγωνισμό, καθώς και τον αρμόδιο υπάλληλο της Υπηρεσίας αυτής.
δ) Τα αρμόδια όργανα για την αποσφράγιση των προσφορών, την ημερομηνία, την ώρα και τον τόπο αποσφράγισης, καθώς και τα πρόσωπα που δικαιούνται να παρίστανται.
ε) Ακριβή περιγραφή του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης. Επίσης, οποιαδήποτε δικαιώματα προαίρεσης για συμπληρωματικές αγορές και, εφόσον είναι γνωστό, το προσωρινό χρονοδιάγραμμα για την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών, καθώς και τον αριθμό των τυχόν παρατάσεων για την άσκησή τους.
στ) Το είδος της διαδικασίας ανάθεσης
ζ) την πηγή χρηματοδότησης και τον τρόπο πληρωμής.
η) Το νόμισμα της προσφερομένης τιμής.
θ) Τις προϋποθέσεις αναπροσαρμογής του τιμήματος μετά την κατακύρωση, εφόσον κρίνεται ότι απαιτείται τέτοιος όρος.
ι) Τον τύπο, τα ποσοστά, το νόμισμα, τον χρόνο υποβολής των εγγυήσεων, καθώς και άλλες εξασφαλίσεις, εάν τυχόν ζητούνται.
ια) Τα τυχόν δικαιώματα προαιρέσεως
ιβ) Τα τεχνικά χαρακτηριστικά (προδιαγραφές), την ποσότητα και την περιγραφή των προϊόντων, υπηρεσιών ή έργων, τον τρόπο της εκτέλεσης του ελέγχου και της διασφάλισης της ποιότητας, την προθεσμία για την εκτέλεση της σύμβασης, τον τόπο και χρόνο εκτέλεσης καθώς και άλλα χαρακτηριστικά, ανάλογα με το αντικείμενο της σύμβασης
ιγ) Τους όρους και τα κριτήρια επιλογής και τα ελάχιστα επίπεδα αυτών, σχετικά με την προσωπική κατάσταση, την οικονομική, χρηματοοικονομική επάρκεια και την τεχνική/επαγγελματική ικανότητα των υποψηφίων ή προσφερόντων
ιδ) Τη δυνατότητα υποβολής προσφοράς για ένα ή περισσότερα τμήματα της σύμβασης
ιε) Τη δυνατότητα υποβολής εναλλακτικών προσφορών
ιστ) Τα κριτήρια ανάθεσης και τον τρόπο και τα κριτήρια αξιολόγησης των προσφορών. Στηνπερίπτωση πουκριτήριοείναιηπλέονσυμφέρουσααπόοικονομική άποψηπροσφορά, καθορίζονταικαιταστοιχείαμεβάση ταοποίαγίνεταιηαξιολόγησητηςπροσφοράς.
ιζ) Τη διάρκεια ισχύος των προσφορών
ιη) Τους απαράβατους όρους, απόκλιση από τους οποίους συνεπάγεται την απόρριψη της προσφορά
3. Τα έγγραφα της σύμβασης συντάσσονται υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα και προαιρετικά και σε άλλες γλώσσες, συνολικά ή μερικά. Σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ των τμημάτων των εγγράφων της σύμβασης που έχουν συνταχθεί σε περισσότερες γλώσσες, επικρατεί η ελληνική έκδοση.
4. Οι αναθέτουσες αρχές / αναθέτοντες φορείς δεν επιβάλλουν στους οικονομικούς φορείς δαπάνη για τη λήψη των εγγράφων της σύμβασης, πλην της δαπάνης που αντιστοιχεί στο κόστος αναπαραγωγής τους και της ταχυδρομικής αποστολής τους.
5. Πρότυπα ή υποδείγματα εγγράφων σύμβασης, δεσμευτικά ή μη εκδίδονται από την Αρχή της παραγράφου 20 του άρθρου 2, σύμφωνα με το άρθρο 178παράγραφος 2 στοιχείο ε).