ΤΜΗΜΑ ΕΚΤΟ – ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ – Αρθρο 26 – Συμβάσεις ανατιθέμενες κατ’ αποκλειστικότητα

(άρθρο 19 Οδηγίας 2004/18/ΕΚ, άρθρο 28 Οδηγίας 2004/17/ΕΚ)
Οι αναθέτουσες αρχές/ αναθέτοντες φορείς μπορούν να παραχωρούν κατ’ αποκλειστικότητα σε προστατευόμενα εργαστήρια το δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων ή να προβλέπουν την εκτέλεση των συμβάσεων αυτών στο πλαίσιο προγραμμάτων προστατευμένων θέσεων εργασίας, όταν η πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων εργαζομένων είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οποία λόγω της φύσης ή βαρύτητας των ειδικών αναγκών τους δεν μπορούν να ασκήσουν επαγγελματική δραστηριότητα υπό κανονικές συνθήκες. Στην περίπτωση αυτή, η προκήρυξη του διαγωνισμού ή η προκήρυξη που χρησιμοποιείται ως πρόσκληση θα πρέπει να μνημονεύει την παρούσα διάταξη.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 19:45 | Πουλακάκη Ελένη

    Ιδιαίτερα σημαντικό άρθρο.Έχει μεγάλη σημασία για το δημόσιο να μπορεί να χρησιμοποιεί πχ για παροχή υπηρεσιών τους Κοινωνικούς συνεταιρισμούς που λειτουργούν σε δύσκολες συνθήκες παρέχοντας δουλειά σε ευάλωτα άτομα και πολύ καλές υπηρεσίες (πχ υπηρεσίες καθαριότητας ή catering. Δείτε πχ http://www.koispe.org ή
    http://www.koispe-euzin.gr/. Σας παρακαλώ δείτε το ν4019/2001(Α216) «Κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα». Η λέξη «εραστήρια» που προβ΄λέπεται στις οδηγίες 2004/17 και 18 δεν χρησιμοποιείται στα ελληνικά. Και στο άρθρο 16 του ν4019 προβλέπονται ενέργειες για Δημόσιες συμβάσεις κοινωνικής αναφοράς. Πιθανόν να υπάρχουν ήδη πρωτοβουλίες που να είναι χρήσιμες.