Αρθρο 22 – Εχεμύθεια

(άρθρο 6 Οδηγίας 2004/18/ΕΚ, άρθρο 13 Οδηγίας 2004/17/ΕΚ)
1. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του παρόντος, ιδίως εκείνων που αφορούν τις υποχρεώσεις σχετικά με τη δημοσιοποίηση των συναπτομένων συμβάσεων και την ενημέρωση των υποψηφίων και των προσφερόντων, κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 44παρ. 4, 50, 99, 103, καθώς και τις διατάξεις της λοιπής κείμενης νομοθεσίας, η αναθέτουσα αρχή/ αναθέτων φορέας, δεν αποκαλύπτει πληροφορίες που της έχουν διαβιβάσει οικονομικοί φορείς και τις οποίες έχουν χαρακτηρίσει ως εμπιστευτικές. Οι πληροφορίες αυτές αφορούν, ιδίως, τα τεχνικά ή εμπορικά απόρρητα και τις εμπιστευτικές πτυχές των προσφορών.
Επιπλέον, κατά τη διαβίβαση των τεχνικών προδιαγραφών στους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς, κατά την προεπιλογή και την επιλογή των οικονομικών φορέων και κατά την ανάθεση των συμβάσεων, οι αναθέτοντες φορείς μπορούν να επιβάλλουν υποχρεώσεις προκειμένου να προστατεύσουν τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των πληροφοριών που διαβιβάζουν.
2. Εφόσον ένας οικονομικός φορέας χαρακτηρίζει πληροφορίες εμπιστευτικές λόγω ύπαρξης τεχνικού ή εμπορικού απορρήτου, στη σχετική δήλωσή του αναφέρει ρητά όλες τις σχετικές νομοθετικές ή κανονιστικές διατάξεις ή διοικητικές πράξεις που επιβάλλουν την εμπιστευτικότητα της συγκεκριμένης πληροφορίας.
3. Δεν χαρακτηρίζονται ως εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με τις τιμές μονάδος, τις προσφερόμενες ποσότητες, την οικονομική προσφορά και τα στοιχεία της τεχνικής προσφοράς που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγησή της, εφόσον ως κριτήριο ανάθεσης έχει επιλεγεί η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά.
4. Tο δικαίωμα πρόσβασης στα έγγραφα των προσφορών άλλων οικονομικών φορέων ασκείται αποκλειστικά με μελέτη των στοιχείων του φακέλου σε τόπο και χρόνο που υποδεικνύει η αναθέτουσα αρχή κατόπιν αιτήματος του προσφέροντος.

  • 30 Ιανουαρίου 2014, 14:06 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ – ΣΑΤΕ

    Η παρ. 4, που περιορίζει το δικαίωμα πρόσβασης στα στοιχεία των προσφορών των λοιπών διαγωνιζομένων μόνο στη μελέτη των στοιχείων του φακέλου σε τόπο και χρόνο που υποδεικνύει η αναθέτουσα αρχή κατόπιν αιτήματος διαγωνιζομένου, είναι μη ικανοποιητική. Πρέπει να επεκταθεί το δικαίωμα αυτό και στη λήψη αντιγράφων με δαπάνες του αιτούντος, όπως άλλωστε κατοχυρώνεται στο εθνικό δίκαιο με τις γενικές διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (άρθρ. 5: «Πρόσβαση σε έγγραφα»). Εναλλακτικά προτείνεται η ακόλουθη διατύπωση: Αποτελεί υποχρέωση των υποψηφίων να προσκομίζουν μαζί με τον φάκελο προσφοράς και CDR στο οποίο θα εμπεριέχονται αποκλειστικά σε μορφή .pdf όλα τα υποβαλλόμενα από αυτούς έγγραφα, πλην της οικονομικής προσφοράς που ενδεχομένως καταρτίζεται τελευταία. Η αναθέτουσα θα χορηγεί αντίγραφα του CDR στους υπόλοιπους υποψηφίους κατόπιν αιτήσεώς τους.