Αρθρο 8 – Ειδικές ρυθμίσεις σχετικά με τις συγκεντρωτικές αγορές

1. Ορίζονται ως εθνικές Κεντρικές Αρχές Προμηθειών, υπό την έννοια της παραγράφου 2 του άρθρου 7με αρμοδιότητα σύναψης δημόσιων συμβάσεων προμηθειών και υπηρεσιών σε εθνικό επίπεδο: α) Η Γενική Διεύθυνση Κρατικών Προμηθειών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, β) η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
2. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του καθ’ ύλην αρμοδίου Υπουργού, μπορούν να συστήνονται ή καθορίζονται και άλλες Κεντρικές Αρχές Προμηθειών, με αρμοδιότητα σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών ή υπηρεσιών, είτε σε επίπεδο διαφορετικών κατηγορίων φορέων του Δημόσιου Τομέα είτε βάσει τομέα ή κλάδου της αγοράς είτε κατά γεωγραφικές ενότητες της χώρας είτε με συνδυασμένη εφαρμογή των κριτηρίων αυτών.
3. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του κατά περίπτωση καθ’ ύλην αρμοδίου Υπουργού που εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύους του παρόντος νόμου, καθορίζονται οι όροι για την ομαδοποίηση και σύναψη δημοσίων συμβάσεων από κεντρικές αρχές προμηθειών, τα είδη δημοσίων συμβάσεων οι οποίες δεν συνάπτονται από κεντρικές αρχές προμηθειών, οι κατηγορίες έργων, αγαθών και υπηρεσιών που μπορούν να αποτελούν αντικείμενο ομαδοποίησης και για την προμήθεια των οποίων μπορεί να γίνεται προσφυγή σε τεχνικές συγκεντρωτικών αγορών και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή του παρόντος.

  • 7 Ιανουαρίου 2014, 22:45 | Β.Α.

    Αν και το σχόλιό μου μάλλον είναι άσχετο με το συγκεκριμένο σημείο, ωστόσο θέλω να τονίσω την ανάγκη εύρεσης συνολικής λύσης για την προμήθεια καυσίμων των υπηρεσιακών αυτοκινήτων. Λόγω του τρόπου πληρωμής των πρατηριούχων οι περισσότεροι σχετικοί διαγωνισμοί αποβαίνουν άγονοι και είναι βέβαιο ότι οι υπηρεσίες τη χρονιά αυτή θα έχουν πρόβλημα στην διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.